Kulonlegessegnek tenyleg jo egy 460 grammos eszencia, de ebbol egyszerre csak egy evokanalnyit lehet bevenni, mint az orvossagot!:) Lehetoleg minden nap!:)
A témához annyit fűznék,hogy nem feltétlen kell azt gondolnunk egy "sötét színű" eszenciáról,hogy régi évjáratos. Ajánlom,és bátran ajánlom a Dorogi Testvérek pincészetét (Tarcal) a 2001' -es eszenciájukat. A bor színe mint a német hosszú kávé...letisztult elegáns, diós,füstös, karamellás ízek... hihetetlen milyen sűrű....(szirup)... és 460 gr/ l maradékcukorral. Mondjuk nem olcsó mulatság egy ilyen kis üveg (0,25 l ),de aki szereti a különlegességet,annak bátran ajánlom. Borgyűjtőknek is ideális. A pincészet borai ígéretesek.....érdemes keresni!
Most vettem kinnt 10 g-os kiszerelésben a Kwizda cégtől (most írtam nekik, mert a honlapjukon nem találok ilyesmit) PYROVIN E224 Kaliumpyrosulfit mit TANNIN für Rotweine.
Az ottani szakértő szerint ebből is csak 10 g szükséges 100 l-hez. és mondta, hogy a nyitott kén elillan.
Az általad írt mennyiség rengetegnek tűnik, de a gazdaboltosomnál vett kénből valószínűleg annyi kellene.
Bár a 7,9(g/liter) az én iskolám szerint még sok. A porkén száraz, hűvös helyen viszonylag állandó, de a bor azért eszi a ként. Az ilyen kemény boroknál, ha azt akarom, hogy 20mg/liter legyen a szabad SO2, akkor 80mg/literrel kénezem. (feltételezve, de inkább megmérve, hogy a kénpor legalább 50%-os)
Sok időbe telt, hogy válaszoljak erre a kérdésedre.
Mivel azokkal a sötétkék folyadékokkal, a sötét borban csak gyanítani lehet a sav v. kéntartalmat, így most osztrákhonban bemérettem.
Kicsit hála Neked is :))) most savtompítok szénsavas mésszel.
A zweigelt 9,5 a merlot 7,9 értéket mutatott. Alk. 13,8 és 13.3
Igaz az, hogy a porított borkén, hiába van rendesen visszazárva "elillan"?
Valami van benne biztosan, mert kénezve voltak a borok és mégis 0 kéntartalmat mértek.
A következő szezonra jobban készülök, egy Kft. főnöksége vendégem volt és még a szüret előtt hoznak nekem mindent, amit bele kell tenni az elején, hogy ne legyenek ilyen gondjaim.
Voltam Langenloisban a Loisiumban, jártál már ott?
Tehát akkor az én szempontomból mindegy, hogy 90-es vagy 91-es évjáratú a 3 puttonyos, Tokaj Kereskedőházas aszú, ugye? :) Mert hogy ez volt a kiinduló kérdés.
Erre próbáltam megengedőleg utalni, hogy KÉSZÜLHET, ha a borász akarja. Ha nem, akkor lesz három puttonyos is. Én is mondanék példát. Monyóknál 90-91-ből nem találni aszút. Valószínű nem volt olyan az évjárat. Inkább szamorodnit készített.
A velemenyem szerint az evjarat milyensege nem befolyasolja, hogy mekkora puttyonszamu aszu keszulhet belole. Ha nem jo az evjarat, ha nem aszusodik a szolo, valami oknal fogva, akkor egesz egyszeruen nem keszitenek aszut. Ha pedig aszusodik, akkor a borasztol fugg, hogy mennyi maradekcukrot akar hagyni a boraban, hany puttonyost akar kesziteni. Vannak boraszok, mint pl. Arvay Janos a 2003-as ev borasza, o csak 5 es 6 puttonyos aszukat keszit, ha aszusodik a szolo.
Azokban az evekben, kezdett ujjaeledni a tokaji boraszat, ahogy az egesz orszagban. A ma ismert pinceszetek, meg nem jottek ki borokkal ezekben az evekben. Ha jol emlekszem, az ismereteim alapjan 93-az evjarattal jottek ki tobben, igaz csak jo par evvel kesobb pl. a Tokaj Hetszolo. A Tokaj Kereskedohaz, akkor nagyreszt allami tulajdonban volt (most nem tudom, hogy mekkora reszben van allami tulajdonba???), viszont folyamatosan dobta piacra minden evben az evjaratat. Ezekre a borokra a mai napig jellemzo a hagyomanyos stilusu aszukeszites. Ambras, borostyanszinu borok, jellegzetes tokaji illat. A borostyan szint az oxidativ keszitesi mod miatt kapjak a borok.
Most nincsenek mellettem a palackok, így nem tudom pontosan megmondani, de a hagyományos Tokajis címke van mindegyiken, tehát az a fajta, amin viszonylag feltűnő betűkkel van rajta, hogy Tokaji. Az is tuti, hogy Tolcsván palackozták, erre emlékszem a cimkén, tehát gondolom, hogy az a Tokaj Keresekedőház lehet.
Egyébként a borostyán színből miért adódik, hogy az Tokaj Kereskedőházas termék?
Treser: Melyik pinceszettol vannak a borok? Ugy gondolom, hogy abban az idoszakban, ahogy most is, fontos tudni, hogy ki keszitette a bort. Bar, ahogy mondtad, hogy borostyan szinu, akkor gondolom, hogy esetleg Tokaj Kereskedohazas lehet...
Hát, egy kicsit borostyános a színük. Egyébként van egy 88-as négyputtonyosom is, na az olyan sötét és sűrű, mint az aszúeszencia :)
Szóval akkor azt mondjátok, hogy mindegy, hogy 90-es vagy 91-es? Csak azért gondoltam, hogy megkérdezem, mert szoktam hallani innen-onnan, hogy egyes évekről azt mondják, hogy akkor milyen jó volt a szőlőtermés. Gondoltam, a kettő közül az egyik hátha ilyen volt :)
Tegnap ittunk két 2006-os rosét. Az egyik egy egri rosé a Szőlészeti és Borászati Kutatótól (Merlot-Kékfrankos-Pinot), a másik Wunderlich Alajos villányi roséja, "kadarka alapú". Az egriben volt valami kis kesernye, ezért nekem kevésbé ízlett. A villányi teljesen rendben volt, amilyennek egy igazi rosét elképzelünk.
Előre is elnézést kérek, egy elég dilettáns kérdést fogok föltenni, nem vagyok borszakértő. Van két üveg 3 puttonyos aszúm, az egyik 90-es, a másik 91-es évjáratú. Az egyiket el szeretném ajándékozni, azt, amelyik a jobb minőségű. Meg tudjátok mondani, hogy melyik évben volt jobb a szőlőtermés Tokaj hegyalján?
Szerintem egy picit kevered a Geréket - Tamás lényegesen olcsóbb , mint Attila , bár rozéban - ahogyan azt Flacika írta lényegesen alacsonyabb az ár , pl. Gere Attila is kapható 1300 Ft körül.
Mellesleg nekem idén (2006-os) Takler , a Vylyan és Jekl Béla ízlik nagyon !
A rosé más. A Chateau Teleki (Csányi) Framboise Cuvée-je is 1000 körül kapható és az egyik legjobb rosé. Én rosét 2000 fölött még nem láttam. Az is biztos belejátszik, hogy a rosékat jellegüknél fogva nem szokás hosszasan érlelni sem hordóban, sem palackban. Ezért aztán az erre fordítandó költség is kisebb.
Valahogy Wunderlich és Gere boroknál az ember (legalább is én) azt gondolja, hogy ennyi pénzért nem adnak jó bort. Az ő áraik mellett? Persze biztos nem jól gondolom, de nem mertem még kipróbálni.