Keresés

Részletes keresés

daCar Creative Commons License 2007.03.02 0 0 694

Szia Tundi!

 

Kulonlegessegnek tenyleg jo egy 460 grammos eszencia, de ebbol egyszerre csak egy evokanalnyit lehet bevenni, mint az orvossagot!:) Lehetoleg minden nap!:)

 

Udv,

 

daCar

Előzmény: Tündi29 (691)
gertibor Creative Commons License 2007.03.02 0 0 693

Szia lalá!

Mit jelent, amit most találtak ki?

Lehet gratulálni? Tanár úr marad a helyén?

gertibor Creative Commons License 2007.03.02 0 0 692

Szia Tündi!

 

Részemről a "hűtlen elhagyás" megbocsájtva.

Előzmény: Tündi29 (691)
Tündi29 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 691
Sziasztok rég nem "látott "ismerősök!

A témához annyit fűznék,hogy nem feltétlen kell azt gondolnunk egy "sötét színű" eszenciáról,hogy régi évjáratos.
Ajánlom,és bátran ajánlom a Dorogi Testvérek pincészetét (Tarcal) a 2001' -es eszenciájukat. A bor színe mint a német hosszú kávé...letisztult elegáns, diós,füstös, karamellás ízek... hihetetlen milyen sűrű....(szirup)... és 460 gr/ l maradékcukorral.
Mondjuk nem olcsó mulatság egy ilyen kis üveg (0,25 l ),de aki szereti a különlegességet,annak bátran ajánlom. Borgyűjtőknek is ideális.
A pincészet borai ígéretesek.....érdemes keresni!
Előzmény: joskabacsi (672)
gertibor Creative Commons License 2007.02.28 0 0 690

Bocs-bocs, ez már az öregedés jele.

Van szemüvegem, mégis rosszul olvasok.

Előzmény: lalá (689)
lalá Creative Commons License 2007.02.28 0 0 689
Gréti!
80mg/liter=8000mg/100liter=8g/hl (hihi)
Előzmény: gertibor (688)
gertibor Creative Commons License 2007.02.28 0 0 688

Most vettem kinnt 10 g-os kiszerelésben a Kwizda cégtől (most írtam nekik, mert a honlapjukon nem találok ilyesmit) PYROVIN E224 Kaliumpyrosulfit mit TANNIN für Rotweine.

Az ottani szakértő szerint ebből is csak 10 g szükséges 100 l-hez. és mondta, hogy a nyitott kén elillan.

Az általad írt mennyiség rengetegnek tűnik, de a gazdaboltosomnál vett kénből valószínűleg annyi kellene.

 

Hogyan tudom megmérni, hogy a kénpor hány %-os?

 

 Ez is a Loisiumban van.
Előzmény: lalá (687)
lalá Creative Commons License 2007.02.27 0 0 687
-Szia Gréti!

-Hála Istennek! (hihi)

Bár a 7,9(g/liter) az én iskolám szerint még sok. A porkén száraz, hűvös helyen viszonylag állandó, de a bor azért eszi a ként. Az ilyen kemény boroknál, ha azt akarom, hogy 20mg/liter legyen a szabad SO2, akkor 80mg/literrel kénezem.
(feltételezve, de inkább megmérve, hogy a kénpor legalább 50%-os)

-Sajnos még nem jártam ott (sem). (brühühü)
Előzmény: gertibor (686)
gertibor Creative Commons License 2007.02.27 0 0 686

Üdv. a borivóknak!

 

Szia lalá!

 

Sok időbe telt, hogy válaszoljak erre a kérdésedre.

Mivel azokkal a sötétkék folyadékokkal, a sötét borban csak gyanítani lehet a sav v. kéntartalmat, így most osztrákhonban bemérettem.

 

Kicsit hála Neked is :))) most savtompítok szénsavas mésszel.

 

A zweigelt 9,5 a merlot 7,9 értéket mutatott. Alk. 13,8 és 13.3

 

Igaz az, hogy a porított borkén, hiába van rendesen visszazárva "elillan"?

 

Valami van benne biztosan, mert kénezve voltak a borok és mégis 0 kéntartalmat mértek.

 

A következő szezonra jobban készülök, egy Kft. főnöksége vendégem volt és még a szüret előtt hoznak nekem mindent, amit bele kell tenni az elején, hogy ne legyenek ilyen gondjaim.

 

Voltam Langenloisban a Loisiumban, jártál már ott?

Előzmény: lalá (462)
Treser Creative Commons License 2007.02.22 0 0 685
Köszi :)
Előzmény: daCar (684)
daCar Creative Commons License 2007.02.22 0 0 684
Roviden valaszolva, igen!:)
Előzmény: Treser (683)
Treser Creative Commons License 2007.02.22 0 0 683

Tehát akkor az én szempontomból mindegy, hogy 90-es vagy 91-es évjáratú a 3 puttonyos, Tokaj Kereskedőházas aszú, ugye? :) Mert hogy ez volt a kiinduló kérdés.

 

Üdv, Treser

lalá Creative Commons License 2007.02.21 0 0 682
-Azt túlzás lenne mondani, de évente egy-két alkalommal hozzájutok.
Előzmény: daCar (681)
daCar Creative Commons License 2007.02.21 0 0 681

Szevasz,

 

A Monyok pinceszet borait nem nagyon ismerem, csak egyszer kostoltam oket tavaly nyaron. Ismered oket jobban?

Előzmény: lalá (680)
lalá Creative Commons License 2007.02.21 0 0 680
-Szia!

Erre próbáltam megengedőleg utalni, hogy KÉSZÜLHET, ha a borász akarja. Ha nem, akkor lesz három puttonyos is. Én is mondanék példát. Monyóknál 90-91-ből nem találni aszút. Valószínű nem volt olyan az évjárat. Inkább szamorodnit készített.
Előzmény: daCar (679)
daCar Creative Commons License 2007.02.21 0 0 679

Szevasz lala!

 

A velemenyem szerint az evjarat milyensege nem befolyasolja, hogy mekkora puttyonszamu aszu keszulhet belole. Ha nem jo az evjarat, ha nem aszusodik a szolo, valami oknal fogva, akkor egesz egyszeruen nem keszitenek aszut. Ha pedig aszusodik, akkor a borasztol fugg, hogy mennyi maradekcukrot akar hagyni a boraban, hany puttonyost akar kesziteni. Vannak boraszok, mint pl. Arvay Janos a 2003-as ev borasza, o csak 5 es 6 puttonyos aszukat keszit, ha aszusodik a szolo.

 

Udv,

 

daCar

Előzmény: lalá (677)
daCar Creative Commons License 2007.02.21 0 0 678

Jo reggelt mindenkinek!

 

Azokban az evekben, kezdett ujjaeledni a tokaji boraszat, ahogy az egesz orszagban. A ma ismert pinceszetek, meg nem jottek ki borokkal ezekben az evekben. Ha jol emlekszem, az ismereteim alapjan 93-az evjarattal jottek ki tobben, igaz csak jo par evvel kesobb pl. a Tokaj Hetszolo. A Tokaj Kereskedohaz, akkor nagyreszt allami tulajdonban volt (most nem tudom, hogy mekkora reszben van allami tulajdonba???), viszont folyamatosan dobta piacra minden evben az evjaratat. Ezekre a borokra a mai napig jellemzo a hagyomanyos stilusu aszukeszites. Ambras, borostyanszinu borok, jellegzetes tokaji illat. A borostyan szint az oxidativ keszitesi mod miatt kapjak a borok.

 

Szep napot,

 

daCar

 

 

 

Előzmény: Treser (676)
lalá Creative Commons License 2007.02.20 0 0 677
-Talán nem is a borostyán színből. A kiváló évjáratokban magasabb puttyonyszámú aszúk készülhetnek. Ez mélyebb színt ad.
Előzmény: Treser (676)
Treser Creative Commons License 2007.02.20 0 0 676

daCar:

Most nincsenek mellettem a palackok, így nem tudom pontosan megmondani, de a hagyományos Tokajis címke van mindegyiken, tehát az a fajta, amin viszonylag feltűnő betűkkel van rajta, hogy Tokaji. Az is tuti, hogy Tolcsván palackozták, erre emlékszem a cimkén, tehát gondolom, hogy az a Tokaj Keresekedőház lehet.

 

Egyébként a borostyán színből miért adódik, hogy az Tokaj Kereskedőházas termék?

 

Üdv,

Treser

Előzmény: daCar (675)
daCar Creative Commons License 2007.02.20 0 0 675

Jo estet mindenkinek!

 

Treser: Melyik pinceszettol vannak a borok? Ugy gondolom, hogy abban az idoszakban, ahogy most is, fontos tudni, hogy ki keszitette a bort. Bar, ahogy mondtad, hogy borostyan szinu, akkor gondolom, hogy esetleg Tokaj Kereskedohazas lehet...

Előzmény: Treser (674)
Treser Creative Commons License 2007.02.20 0 0 674

Hát, egy kicsit borostyános a színük. Egyébként van egy 88-as négyputtonyosom is, na az olyan sötét és sűrű, mint az aszúeszencia :)

 

Szóval akkor azt mondjátok, hogy mindegy, hogy 90-es vagy 91-es? Csak azért gondoltam, hogy megkérdezem, mert szoktam hallani innen-onnan, hogy egyes évekről azt mondják, hogy akkor milyen jó volt a szőlőtermés. Gondoltam, a kettő közül az egyik hátha ilyen volt :)

Előzmény: joskabacsi (672)
Flacika Creative Commons License 2007.02.19 0 0 673
Tegnap ittunk két 2006-os rosét. Az egyik egy egri rosé a Szőlészeti és Borászati Kutatótól (Merlot-Kékfrankos-Pinot), a másik Wunderlich Alajos villányi roséja, "kadarka alapú". Az egriben volt valami kis kesernye, ezért nekem kevésbé ízlett. A villányi teljesen rendben volt, amilyennek egy igazi rosét elképzelünk.
joskabacsi Creative Commons License 2007.02.19 0 0 672

a 97 előtti évjáratokról nemigen todok nyilatkozni.

A 90-91 év necces , valamikor ott vált a minőségi bortermelés a szocialista nagyüzemi tömegtemelésről .....  nagyon beborostyánosodtak a szinek?

Előzmény: Treser (670)
lalá Creative Commons License 2007.02.19 0 0 671
-Bemondás alapján nem lehet eldönteni. Kóstolás után nagyon szivesen megmondom. (hihi)

Különbenis: -Ajándék lónak...
Előzmény: Treser (670)
Treser Creative Commons License 2007.02.19 0 0 670

Sziasztok!

 

Előre is elnézést kérek, egy elég dilettáns kérdést fogok föltenni, nem vagyok borszakértő. Van két üveg 3 puttonyos aszúm, az egyik 90-es, a másik 91-es évjáratú. Az egyiket el szeretném ajándékozni, azt, amelyik a jobb minőségű. Meg tudjátok mondani, hogy melyik évben volt jobb a szőlőtermés Tokaj hegyalján?

 

Köszi!

Treser

joskabacsi Creative Commons License 2007.02.13 0 0 669

 + előbb jön vissza a haszon ! Az a fránya törlesztőrészlet ,  ugye...

 

Előzmény: Flacika (667)
joskabacsi Creative Commons License 2007.02.13 0 0 668

Szerintem egy picit kevered a Geréket - Tamás lényegesen olcsóbb , mint Attila , bár rozéban - ahogyan azt Flacika írta lényegesen alacsonyabb az ár , pl. Gere Attila is kapható 1300 Ft körül.

Mellesleg nekem idén (2006-os)  Takler , a Vylyan és Jekl Béla ízlik nagyon !

Előzmény: gertibor (666)
Flacika Creative Commons License 2007.02.13 0 0 667
A rosé más. A Chateau Teleki (Csányi) Framboise Cuvée-je is 1000 körül kapható és az egyik legjobb rosé. Én rosét 2000 fölött még nem láttam. Az is biztos belejátszik, hogy a rosékat jellegüknél fogva nem szokás hosszasan érlelni sem hordóban, sem palackban. Ezért aztán az erre fordítandó költség is kisebb.
Előzmény: gertibor (666)
gertibor Creative Commons License 2007.02.12 0 0 666

Kíváncsian várom beszámolódat.

Valahogy Wunderlich és Gere boroknál az ember (legalább is én) azt gondolja, hogy ennyi  pénzért nem adnak jó bort. Az ő áraik mellett? Persze biztos nem jól gondolom, de nem mertem még kipróbálni.

Előzmény: Flacika (661)
lalá Creative Commons License 2007.02.12 0 0 665
-Szerencséd volt, mert a Boranal borai belföldön alig elérhetőek.(hihi)
Előzmény: Flacika (656)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!