Keresés

Részletes keresés

Profán Béni Creative Commons License 2002.08.23 0 0 topiknyitó
Miközben megy az ügynökcirkusz:

Rohamosan fogy a magyar népesség

A KSH legfrissebb jelentése szerint ez év első felében húszezerrel lett kisebb Magyarország lakossága. 67 ezren haltak meg és csak 47 ezer gyermek jött világra. Az Orbán-kormány által létrehozott bizottság munkája nem folytatódott a választások után.

2000- ben a KSH adatai szerint Magyarország népessége akár 10 millió alá is csökkenhetett volna. A drasztikus folyamatok megállítására az akkori kabinet úgy döntött, hogy hosszú távú tervet készíttet. Így alakult meg 2000 szeptemberében Orbán Viktor volt miniszterelnök vezetésével az a kormánybizottság, amelynek célja a nemzeti népesedési program kidolgozása volt.

Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója a bizottság tagja az [origo]-nak elmondta: a plénum elvileg még működik, hiszen az új kormány azt nem szüntette meg. A témában folynak a kutatások, hiszen az intézetnek már közel negyven éve alapvető feladata a népesedési folyamatok nyomon követése. Az új kormány nem jelezte, hogy szüksége lenne egy hosszútávú népesedéspolitikát megalapozó koncepcióra.

A kormánybizottság számára készített elemzéseket érintve megjegyezte: egyes tanulmányok még a kormányváltás előtt szakértői körben vitattak meg. Spéder Zsolt kiemelte: jóllehet a nemzetközi és hazai tapasztalatok szerint a népesedéspolitikai eszközök hatása igen korlátozott, ám ha az intézkedések gyakran változnak, akkor különösen romlik a hatásuk. Hogy a magyar népesség ne csökkenjen, vagy hogy a csökkenés üteme lassuljon, elengedhetetlen lenne a népesedéspolitikai tartalmú intézkedések stabilitása, lassú, megfontolt korrekciója - fogalmazott a intézet vezetője.

Kökény Mihály, az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: a kormány csak később foglalkozik a népesedéspolitika kérdésével. Hogy mi lesz az Orbán kabinet által létrehozott bizottsággal, azt nem lehet tudni, de biztos, hogy az eddigi vizsgálatok eredményeit a későbbiekben felhasználják - mondta el a politikus.

A KSH legfrissebb jelentése szerint ez év első felében húszezerrel lett kisebb Magyarország lakossága. 67 ezren haltak meg és csak 47 ezer gyermek jött világra. A hivatal közleményében szerepel, hogy a születések száma az év valamennyi hónapjában alacsonyabb volt, mint az elmúlt év hasonló időszakában, így 2002 első hat hónapjában 1100 gyermekkel kevesebb született, mint egy évvel korábban. A halálozások száma az elmúlt évhez képest 1,400 fővel emelkedett. A születések 2.3 százalékos csökkenése és a halálozások 2.1 százalékos növekedése miatt a népességcsökkenés mértéke 14.5 százalékkal magasabb volt a 2001. első félévinél.

[origo]

Néhány megjegyzés:
- Szomorú dolog, hogy az új kormány egyelőre nem jelezte, miszerint szüksége volna hosszú távú népeségpolitikai koncepcióra.
- De ezexerint több mint két évig az előző kormány sem jelezte, és úgy folytatta nemzetmentő szociálpolitikáját, hogy nem konzultált demográfiai szakértőkkel (ld. 3 szoba, 3 gyerek, 4 kerék). Csak akkor kezdett konzultálni, amikor riadtan tapasztalta, hogy a propagandából nem lesz gyerek (se).
- Ha jól emlékszem pl. a választást megelőző tévévitákra, az előző kormány "szerény eszközeivel" a család támogatását tartotta legfőbb céljának és érdemének. Ennyire sikerült.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!