„semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz,”
A mondat első felét „ semmit érte nem várván”, azonnal értelmetlenné teszi a mondat második fele: „a ti jutalmatok sok lesz,”.
Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)
Érdekes amikor én róttam föl ezt neki, személyeskedni kezdtél vélem, most meg ugyanazt mondod, mint én. Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal? Kútásóóó-szindróma...?
A Biblia szerzői odáig merészkedtek, hogy arról írjanak, amiről lila fingjuk sem volt. Ráadásul "szent iratként" futtatva, évszázadokon át hitették a pórnéppel, hogy maga "Isten" sugalmazva a történeteket, a frankót és tutit jegyezték le.
Úgy, és aképpen zajlott a "teremtés" a főhős csiribázta az égitesteket, bolygónkra a flórát és faunát!
Ami ordas baromság.
Én tisztában vagyok vele, hogy egy ókori irodalmi mű, műfaja az mitológia.
ÉN A HELYÉN KEZELEM! Pont annyi valóság tartalom fogadható el belőle, mint a Görög mitológiából.
Ti, hívők hiszitek! Én hogyan is hihetném?
Csak szólok.
Valósnak vélitek a főszereplőt, a sok képtelen és lehetetlen dolgot, a mesebeli lényeket.
És odáig mentek, hogy mitológiai mű alapján, egy mítosz szereplőinek ténykedését magatokra vonatkoztatva, még holmi "feltámadásra" is ácsingóztok.
A véleményem szerint csupán illúzió, mivel az őseink determinálnak minket, a környezet, amibe születtünk, az meg predesztinál.
Istent, meg az istennek sem keverném bele, csak ha létezne.
A témát te hoztad fel azzal, hogy a képzeletedet uraló lénynek, akiről semminemű tudásod nincs, olyan tulajdonságot tételeztél fel, ami ellehetetleníti a "szabad akaratodat" mivel lefutott meccs, bármit is döntesz.
A Biblia azzal foglalkozik, ami szükséges a hit szempontjából, mással csak nagyon kis mértékben.
A Biblián számon miért nem ad pontos leírást az emberi fajról és az ősrobbanásról kb. olyan, mint József Attila Összes Műveit vacaknak mondani, mivel nincs benne a rántotta receptje és George Washington genetikai leszármazása.
Akkor elmondhatod Hígnak hogy maga az istenetek számára is kedves a hús, ahogy már a "kezdeteknél" látható volt a Káin és Ábel meséjénél is cuppant a grill illatára.
Eleve szükséges meghatározni ehhez mit értünk determinizmus és szabad akarat alatt. Ugyanis jellemzően mindenki mást ért alatta.
A kérdés létezik a elmefilozófiában is, teljesen vallásfüggetlenül is.
Ha "szabad akarat" alatt azt értjük "bármit tehetek", akkor nincs az embernek szabad akarata, sőt még Istennek sincs, hiszen Isten lényege a végtelen jóság, azaz nem képes rossz lenni, azaz nincs szabad akarata.
Ha meg a szabad akarat fogalmát nem ennyire szűken értlmezzük, akkor persze minden embernek szabad akarata van.
A tudatfilozófusok között is megfigyeltem, a 3 fő tábor (deterministák, indeterministák, kompatibilisták) eltéréseinek léneyge: mást értenek a "szabadság" alatt.
És ismeretek hiányában, akár 2.8 millió évet is "tippelhettél" volna?
Itt a "tipped" esetében, akkor eleve semmisnek veszed a Biblia "nemzettség táblázatát, de mondjuk a biológiai tudásunkat is elveted, mondjuk az Homo-sapiens korát illetően.
Az is egy járható út, ha az ember szarik mindenre, és tök ex-has elképzelésekkel rukkol elő:-)
Ha a főhősöd már 280 000 éve is tudta, miként megy az életpályád.
Hiszen bárminemű döntésed, választásod amit hozol, csupán a szeint a séma szerint történik.
Ily módon determinálva vagy.
"A determinizmus szerint ha valakinek megadathatna, hogy ismerje a világ teljes állapotát egy adott pillanatban, akkor a természeti törvények segítségével képes lenne meghatározni a világ állapotát minden megelőző és későbbi időpontban is."
Pont egy ilyen lényről írtál, akit Istennek nevezel.
No jóllehet, magot ömleszteni nem lehetséges órákon keresztül (nincs is annyi mag), de vajon boldognak lenni órákon át (persze nem magot folyatva) neked megy?
Vagy lehet, csak akkor vagy boldog, ha magot spriccelsz?