Keresés

Részletes keresés

loading Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87799

Ez nálunk is jó indikátor: ha kétesélyes a hús, akkor macskateszt - nem eszi meg, kidobandó, ha megeszi, akkor más konyhatechnológiával, de elfogyasztható. Egyszeri hibázás után megtanulja az ember....

Előzmény: Hepci (87797)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87798

> A macska érdekes jószág és engem nem nyugtat meg, hogy a boltból hozott jobb felvágottak jelentős részét sem hajlandóak megenni.

 

ahogy irtam, a macskaid nem ehesek.

 

de abban biztosan igazad van, hogy lehet valami egy adott termekben, amit nem szeretnek. habar a macska husevo, az ember meg mindenevo, ugyhogy azert van kulonbseg a ket allat kozott.

Előzmény: Hepci (87797)
Hepci Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87797

Nyilvánvaló, hogy a föld teljes lakosságát nem lehet ínyenc szinten élelmezni, de attól viszont nem kellene elégedetten hátradőlni, hogy közvetlenül, a felvágott elfogyasztásától nem hal meg az ember pár órán belül.

A macska érdekes jószág és engem nem nyugtat meg, hogy a boltból hozott jobb felvágottak jelentős részét sem hajlandóak megenni.

Előzmény: altimus (87796)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 1 87796

> Nyilvánvalóan nem vagy szakember, erről értelmetlen eszmét cserélnünk. Te annyit látsz, hogy a rúd párizsi szabályos alakú és a forgalmazását engedélyezte a hatóság.

 

nem, en azt irtam, hogy nagyon ritkan hallani olyanrol, hogy valaki meghalt volna pl. az  altalad emlitett parizsi fogyasztasa miatt.

 

termeszetesen van az elelmiszerekben izfokozo, adalekanyag, ocsosito segedanyag, ilyen-olyan E osszetevo ..., ezt meg veletlenul se vonnam ketsegbe. az is ketsegtelen, hogy megfelelo alapanyagokbol, megfelelo technologiaval ... meg olyan parizsi is eloallithato, amit a macskaid is megennenek. mint ahogy az is ketsegtelen, hogy a macskaid nem elegge ehesek. zard be oket egy ures szobaba 4-5 napra etel nelkul, es utana nezd meg, hogy megeszik-e a cba legolcsobb parizsijat. szerintem meg fogjak. de lehet, hogy eloszor a te arcodat tepik le, miutan kinyitottad az ajtot, es a szemeddel kezdik a lakmarozast.

 

lehet, hogy az en igenyszintem alacsony, de meg veletlenul se gondolom, hogy a Fold 8+ milliard embert el tud tartani gourmet elelmiszereken. de abban is biztos vagyok, hogy a mezogazdasagi forradalom ota ma etkezik az emberiseg a legmagasabb szinten. nemcsak mennyiseg, de minoseg tekinteteben is.

 

Előzmény: Hepci (87794)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87795

A szocialista élelmiszeripar a fogyasztó durva átbaszására épült. Kezdve a triviális mennyiségi átbaszáson, hogy az 1 literes üvegben 0.95l vagy annál is kevesebb volt. Ahogy a tejet, túrót is vizezték ezerrel. A húsiparban is úgy ment a mennyiségi átkúrás ahogy a csövön kifért. Az egy kilós kenyér sem volt soha egy kg.

Ez gyakorlatilag az intézményes kelptokrácia miatt volt. Az élelmiszeriparban is mint minden más iparágban is a gyártási, termelési folyamat minden stációjában valaki ellopta a bejövő anyag egy részét és mire a végtermék a polcra került addig ezernyi helyettesítő, csökkentő, optimalizáló ügyeskedésen esett át minden.
Szóval, szerintem nagyon nem igaz az, hogy ha a címként az volt, hogy 12.5vv% akkor tényleg annyi volt benne. Ahogy az sem biztos, hogy tényleg az van-e a csomagolásban ami rá van írva. Lásd a szocialista húsipar csodája a mirelit bélszínroló, vagy a hekk ami ugye csukaként kezdte a karrierjét, hogy helyettesítse a drágán és konvertibilis valutéárt exportált hazai halat.

Hogy élelmiszer-biztonságilag mindez mit is jelentett arra csak spekulálni tudok. Az egész társadalmat átszövő korrupció, nemtörődömség, a minőségi munka mindenfajta inszentívjének hiánya mondjuk nem sok jót ígért ezen a téren sem.

Gondolok arra, hogy például tapasztalatból tudom, hogy ha egy motiválatlan traktoros leszarja a munkáját akkor permetezés helyett kiereszti a 'csába a permetszert a sor végén és alszik egy fél órát. Namost a szocialista élelmiszeriparban ez a tempó ment.

Előzmény: altimus (87792)
Hepci Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87794

Nyilvánvalóan nem vagy szakember, erről értelmetlen eszmét cserélnünk. Te annyit látsz, hogy a rúd párizsi szabályos alakú és a forgalmazását engedélyezte a hatóság.

A mainstream élelmiszerláncokban kapható termékek szinte kivétel nélkül teli vannak az eltarthatóságot és olcsósítást segítő segédanyagokkal, amikre elvben semmi szükség nincs a termék tisztességes előállításához.

Mondhatok példákat is, de felesleges.

Én nem vagyok válogatós, csak sznob: bármit megeszek, ha nem romlott, élelmiszert nem dobok ki, ha már egyszer megvettem. De sokat elárul a helyzetről, hogy finomabb antennákkal rendelkező a macskáink még az általam vásárolt, többnyire felső árkategóriába tartozó felvágottakat sem hajlandóak megenni.

Előzmény: altimus (87793)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87793

> A mai élelmiszeripar pont olyan horrorisztikus, mint a szocialista volt.

 

Sok ember velemenye ez, es igazan nem ertem, hogy mire alapozva, vagy miert. Ma Mo-on rendkivul megbizhato az elelmiszeripar minosege, igen-igen ritka, hogy kozvetlen minosegi problemak miatt barki is meghaljon. De ezugyben a szocialista elelmiszeripar is igen messze volt a "horrorisztikustol". Sot, szerintem abszolut jo volt, a kor (nemcsak keleti, de inkabb nyugati) szinvonalanak megfelelo.

Előzmény: Hepci (87790)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87792

> Viszont tudva, hogy a szocialista élelmiszeripar a mai szemmel nézve mennyire horrorisztikus volt én azon csodálkozom, hogy akkoriban bárki meg mert inni olyan szeszes italt amit nem maga erjesztett/párolt.

 

Szerintem ebben nagyot tevedsz. Az lehet, hogy egy vegyipari gyaras barack palinka sok barackot nem latott, de benne volt a rairt alkohol szazalek, megvakulni nem lehetett tole ... Ugyanez igaz pl. a borkombinatos borokra, uvegben voltak, volt rajtuk cimke, eger se uszott a palackokban. Ellenben a stikaban fozott falusi palinka, na az volt a lutri.

Előzmény: BZoltan (87789)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87791

Nagyjabol minden sokkal olcsobb ma, mint a kadar rendszerben, kiveve talan a lakasarakat.

 

De ehhez azert hozzatartozik az is, hogy sokmindenert nem kellett fizetni, pl. az oktatasert, egyetemi oktatast is beleertve. Sok dolognak meg jelkepes ara volt, pl. egy szakszervezeti, munkahelyi udules ... Persze az igenyszint is mas volt, mint ma. Es termeszetesen a penzkoltesi lehetoseg is.

Előzmény: barkócza (87788)
Hepci Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87790

A mai élelmiszeripar pont olyan horrorisztikus, mint a szocialista volt.

Illetve annyi segédanyagot aligha használtak akkor, még nem ismerték őket.

Előzmény: BZoltan (87789)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87789

Sürgősen meg kell interjúznom a még élő 80+ rokonokat. Sajnos már nincsen belőlük sok.

 

Szerencsére a mi családunkban nem volt alkesz, így nekem még másodkézből sincsen hiteles információm, hogy mivel butította magát a nép az 50-es évek és a kádári szocializmus évei alatt.

 

Viszont tudva, hogy a szocialista élelmiszeripar a mai szemmel nézve mennyire horrorisztikus volt én azon csodálkozom, hogy akkoriban bárki meg mert inni olyan szeszes italt amit nem maga erjesztett/párolt.

Előzmény: altimus (87784)
barkócza Creative Commons License 2021.05.24 0 0 87788

Ja, és 30 Ft volt a karaj kilója - ez most relatíve sokkal olcsóbb.

Előzmény: barkócza (87787)
barkócza Creative Commons License 2021.05.24 0 0 87787

3,60 volt a tej és a kenyér is, '70 körül, az olajárrobbanás előtt 3 Ft volt a normál (86-os) benzin.

Előzmény: Hepci (87786)
Hepci Creative Commons License 2021.05.24 0 0 87786

Annyi volt 1 liter benzin, mint 1 kiló kenyér?

Ez nem nagyon változott azóta.

Előzmény: altimus (87785)
altimus Creative Commons License 2021.05.24 0 0 87785

Ha tenyleg 2Ft volt a benzin (ami szerintem gyanusan keves) 1000Ft-os atlagfizu mellett, akkor abbol 500 liter benzint lehetett venni. Annyit ma is lehet meg egy alacsony kezdofizetesbol is. De egy normalisabb fizetesbol ennek a sokszorosat is meg lehet ma venni.

 

Erdekes lenne utana nezni a jovedeki termek fogalmi kialakulasanak, az adozasnak ... Ketlem, hogy az 50-es evekben, vagy akar a kadari szocializmus alatt is olyan szintu adoterhek lettek volna az uzemanyagon, mint manapsag.

Előzmény: BZoltan (87783)
altimus Creative Commons License 2021.05.24 0 0 87784

Jocskan volt az 50-es evekben is alkoholizmus, aztan talan fokozottabban a 60-as evektol. Kulfoldi bort nyilvan nemigen lehetett venni, szerintem a varosokban dominalhatott a sor fogyasztas (jo kis pasztorozetlen kinizsi a 60-as evektol), a mindenfele pancsolt palinka, szeszesital, nameg a jo kis allami gazdasagi borok, egri bikaver es tarsai. Noknek likorok ... Nyilvan videken a hazibor, feketen fozott palinkak voltak a menok, amikbol a varosi rokonoknak is jutott demizsonszam.

 

A 70-es evektol beindult a jugoszlav turizmus, hoztak a rumpuncsokat, cezar konyakot, effelet. Romaniabol a konyakot. Szuleimnel nagy volt a tarsasagi elet, emlekszem maig a gin fizzekre, mindenfele "koktelokra", tobbek kozott lengyel kondenzalt tej, kondenzalt kakaokonzerv ... alapon. Kisiskolaskent sokszor ram volt bizva a mixeles, ugyhogy modjaval jutott nekem is.               

 

Szoval nagy szinvonal nem volt. Talan meg nagyanyam pancsolt csaszarkorteje, diolikorje, karacsonyi csoki es tojaslikorje erdemel emlitest.

Előzmény: BZoltan (87783)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.24 0 0 87783

Érdekes, hogy miért volt olyan olcsó a benzin.

 

Amúgy igen, akkoriban egy jómunkásember fizetése 1000-1500Ft között mozgott és egy jó étteremben 15-20 forintból bőségesen meg lehetett ebédelni. Ebben a viszonyításban a 20 forintos bor teljesen reális és korrekt.

 

Ami érdekelne és amit nem tudok, hogy az 50-es években milyen szerepet játszott a bor az átlagemberek életében. Vidéken, ahol volt szőlő és bor ott nyilván más volt mint a nagyvárosokban.

 

Én túl fiatal vagyok :) de arra emlékszem, hogy a városi polgári kultúrkörben nevelkedett nagyfaterral a 80-as években is hetente elmentünk a nagycsarnokkal szembeni kimérésben és vettünk 3 liter badacsonyit. A másik ágon volt a Somló, 82-től,  szóval ott simaliba volt, hogy van bor. 

Előzmény: van_Persil (87782)
van_Persil Creative Commons License 2021.05.24 0 0 87782

Nem kell a 19- századig visszamenni, az 50-es években kb. 20 Ft volt egy l folyóbor (pincétöl), amikor a benzin literje 2 Ft körül volt. Ez ma min. 4000 Ft/l-es folyóbor árat kellene, hogy jelentsen...

Előzmény: BZoltan (87774)
csite Creative Commons License 2021.05.24 0 0 87781

Bocs, ritkán kerülök topik elé és elkerülte a figyelmem a kérdésed.
A botritiszes és édesnek készülő borokon kívül "nincs" áztatás nálunk. Zúzás-bogyózás közben és után azonnal léelválasztás és minimális préselés.
Azaz nem annyira vastag érzetűek a száraz, botritiszmentes boraink. Ami "kövérséget ad" a boraink az az "új hordó" használat.

Előzmény: naivkezdo (87738)
Hepci Creative Commons License 2021.05.23 0 0 87780

Kékfrankos + zweigelt + pinot noir.

Azt nem tudom, hogy saját termés vagy vásárolt.

Előzmény: naivkezdo (87779)
naivkezdo Creative Commons License 2021.05.23 0 0 87779

Milyen szőlőből készített rozét?

Előzmény: Hepci (87778)
Hepci Creative Commons License 2021.05.23 0 0 87778

Szabó Zoltán Rosé 2020

A rozékkal kapcsolatos ellenérzésemet legyőzve Bajnár rábeszélt egy palackra a legutóbb vett olaszrizlingek mellé.

Ha ilyen lenne a tipikus magyar rozé, valószínűleg nem lennének ellenérzéseim: semmi szénsav és tuttifrutti, sillert közelítő szín és beltartalom, szép savak, málnás ízvilág.

5 pont környéke, 1500 Ft (pincénél)

 

shiraz2 Creative Commons License 2021.05.23 0 0 87777

egészségedre. 

neked az ízlik. 

a legjobb az egy relatív fogalom :)

Előzmény: H_G (87767)
Benő Kemenczés Creative Commons License 2021.05.23 0 0 87776

Ha esetleg érdekes lehet a csoportból valaki számára. Elkészült a kóstoló pincénk, június 12-én nyitunk. Kilenc tételes borkóstolót tartunk, az ára 3000 Ft.

Címünk: Cegléd, Gubody utca 26 /Gubody udvar/. A vasútállomástól húsz perc kényelmes séta. A rendezvény este hatkor kezdődik, kb. kétórás program.

 

altimus Creative Commons License 2021.05.23 0 0 87775

Az icce bort is csak megitta naponta, ugyhogy a bortermeloket is tamogatta.

 

Nagyon jok a konyvben a tablazatok. Igen preciz ember volt ez a Haraszthy az mar latszik. Par oldalon at reszletezi, hogy miert a sokkal lassabb vitorlas postahajoval kelt at az oceanon New Yorkba, gozhajo helyett. A konyv felenel jarok, remekul mulatok rajta, ugyanakkor sokat lehet belole tanulni a 19. szazad kozepi amerikarol.

Előzmény: BZoltan (87774)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.23 0 0 87774

Tök érdekesek ezek a 19. századbeli árak :) Egy csomót lehet rajtuk gondolkodni és elmélkedni.

 

Akkoriban egy pár csizma (kézzel varrott, bőr, tartós használatra) 3-5 forint volt. Manapság egy hasonló lábbeli 20-25 ezer forint körül lehet. Szóval  egy Budapest - London - Budapest látogatás akkoriban alaphangon 40 pár ilyen csizma ára volt :) Amit ha átszámolunk akkor ugye 800 ezer mai forint. Ugyanez 50 rugóért ez manapság megjárható. Tény, az akkori közlekedés CO2 kibocsátása is kevesebb volt, főleg ha nem fingatta meg a lovakat a  zab nagyon.

 

Mondjuk nyilván csalóka mindennemű összehasonlítás.  De ami objektíven látható az az, hogy ez a Haraszthy 57 éves koráig több értéket teremtett mint mi itt a topikban összesen egy egész élet alatt fogunk... úgy hogy ő nem pár óra hanem egy hét alatt ért Londonba,

Előzmény: altimus (87773)
altimus Creative Commons License 2021.05.23 0 0 87773

30. oldal:

 

"Az ételt, italt, szállást és cselédi ajándékot napjában 2 pengő forintra tehetni, ámbár nekem csak 1 frt 56 krba került. Már ebbe bele van számítva mindennap egy itcze bor. Ha tehát valaki sebesen kivánna Pestről Londonig utazni , kerülne egész ulazása — 6 napot és 12 órát véve fel — 99 frt. 12 krba."

 

hat, az itcze, ahogy latom egy jo uvegnyi borocska, naponta, "Az icce vagy Itce, (e:ice) = régi magyar űrmérték, 0,84 l."

 

ha valaki matekozna a "99 frt. 12 krba" belevéttetik (hogy Haraszthyval szoljak) az utikoltseg is.

 

"Tehát Pestrl Londonig — Hamburg felé — fuvarbér összesen 86 12"

 

(aki utana szamolna annak meg annyit, hogy egy frt az 60 krajcar volt. A wikipediabol: "1857-ig a konvenciós forint (1 forint = 60 krajcár), 1858–1892 között az osztrák értékű forint váltópénze (1 o. é. forint = 100 krajcár) volt.")

 

 

 

 

Előzmény: BZoltan (87771)
altimus Creative Commons License 2021.05.22 0 0 87772

Elkepeszto, hogy egy akkori muvelt ember milyen szokinccsel es milyen stilusban ir. Valoban munkas ember volt, de errol ir a konyvben, meg arrol is, hogy amerikaban a munka divik, nem az urizalas es a szorakozas. Nicaraguaban esett egy folyoba, baleset, soha nem talaltak meg a holttestet, meg 60 se volt.

Előzmény: BZoltan (87771)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.22 0 0 87771

Egyszer régebben már olvastam erről a fazonról. Elképesztő, hogy mennyi minden fért bele egy meglehetősen rövid életbe... látszik, hogy nem volt Internet, facebook meg "felgyorsult világ" akkoriban :)

Köszi a linket... elkezdem olvasni.

Előzmény: altimus (87770)
altimus Creative Commons License 2021.05.22 0 0 87770

Ma volt egy cikk, talan a telexen Haraszthy Agonstonrol, aki a Sonoma volgyi szolotermesztes egyik megalapitoja volt. Itt van az uriember egy konyve az usa-rol, 1840-bol, pdf-ben letoltheto. Aki nagyon raer annak melegen ajanlom az elolvasasat. https://mek.oszk.hu/06500/06591/

 

Az elejen a mertekegysegek felsorolasa beszaras, otthon hangosan olvastam fel azt a par oldalt, ilyen vicceset ritkan olvasni. Az egesz konyv nagyon pazar. Meg nem ertem a vegere, de ma jopar orat ezzel toltottem, remek program.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!