Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2008.08.15 0 0 369
A 120 fokot en irtam, es ott van hogy nem egymas mellett megy a hocserelo elott es utan a cso (ha ugy epited, ahogy peterch irta), hanem egymassal is meg a hocserelo hossztengelyevel is 120 fokot zarnak be. Vagyis egy >--< alak jon ki, itt is az irany ugyanaz lesz mindket aramlasnak, mint elotte, csak kicsit megtorik. A masik valtozat meg az, hogy egymas mellett parh. erkeznek, ebben az iranyban van a hocserelo, es parh. tavoznak, csak felcserelve, es a megfelelo "fel" lemezkozok zarva vannak -- itt viszont minden szintnek ket sarkaban pang a levego, csak szintenkent valtakozva, hgoy melyik atlo vegeiben.
Előzmény: 83Szt3 (368)
83Szt3 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 368

Sziasztok

Kicsit régebbi hozzászólásodra szeretnék reagálni. . . ahol tervezted és elmagyaráztad a 6 szögletű ellenirányu hőcserélőt. Én építkezés elött állok  és szedem össze a lehetőségeket illetve épitem a prototipusokat, és kérdésem lenne. . az elmondás alapján A4-es papírból megépítettetma hőcserélődet de az emlitett 120 fokos kanyar nállam nem jött ki. .  tulajdonképpen kicsi "oladlmozgást" lwszámítva szinte egyenesen áramlik a levegő benne, illetve a másik kérdésem menyivel nagyobb a hatásfoka a sima 4szögletes höcserélőhöz képest mert ennek a megépítése munkaigényesebb. . . Persze ha jobb akkor simán nekiállok hajlítgatni:)

Szeretném a legjobb megoldásokat megvalósítani és beépíteni. . .

Bár tetszik a terved mert tulajdon képpen egy kis modosítással maga a hőcserélő bordák képezik a házát is az egésznek. .

Előzmény: peterch (321)
.tenger Creative Commons License 2008.08.05 0 0 367

Szép estét mindenkinek!

Levegős hőcserélőt nem lehet megoldani autós Intercooler-rel? Az is kiegyenlíti a két különböző léghőmérsékletet. Használtan már 10e is láttam jót. Vélemények? Estleg már más is próbálkozott vele?

Calderara Creative Commons License 2008.07.07 0 0 366

Régi családiház felújításba kezdek egy hónap múlva. Nyílászárócsere, +10cm hőszigetelés + gépészet. Figyelmeztettek a légcsere fontosságára, amit a gyakoribb szellőztetéssel, ill a nem használt kéményekbe rakott szellőzőnyílásokkal próbálok ellensúlyozni, de mégis azt érzem, hogy ez kevés lesz, ha tényleg légtömörré válik a ház. Milyen olcsóbb megoldások jöhetnek szóba, mert a rekupátor nem lett betervezve a költségvetésbe. Melyik cégnél érdemes körülézni szellőztető, vagy egyszerűbb rekupátor ügyben? Előre is köszönöm

buteo1 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 365
Sziasztok!

Új vagyok még itt, de szorgalmasan végigolvastam a hsz-okat, viszont maradt bennem még nyitott kérdés (lehet, hogy csak nem olvastam elég figyelmesen).

Ha hőcserélős szellőztetést akarok saját kezűleg kiépíteni, mire kell figyelni? A beömlő nyílások mindenhol egyforma méretűek lehetnek függetlenül attól, hogy milyen hosszan ágaznak le a gerincvezetékről? Ez esetben van jelentős különbség az egyes beömlőkön tapasztalható légáramban? Magyarul: szükségem van tervezőre a nyílások, ill. egyebek méretezéséhez (a költségkeret elég behatárolt)?

Nagy általánosságban igaz, hogy ahány beömlő, annyi elszívó nyílás kell (azonos méret esetén)? Ha 160-as cső jön a hőcserélőből, elég a 100-as nyílás (kb. 120 m2-es ház, 4 fő)? A légvezetékeknek (padláson vezetném) kell lejtést adni (kondenzvíz miatt)?

legaborgo Creative Commons License 2008.05.19 0 0 364
Azt hiszem ez az ultra flexibilis, ami csak túlnyomást bír (a 10m-esek ilyenek szoktak lenni) nem bírná ki az elföldelést. Ha közölsz részleteket el tudnám dönteni a típusát. Azért kösz!
Előzmény: szbalogh (363)
szbalogh Creative Commons License 2008.05.15 0 0 363
A vaterán 10m ilyen cső 5000Ft egy árusnál. Remélem segítettem ;)
Előzmény: legaborgo (352)
ncc1701 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 362
Emberek nem dobnak ki semmit, sejtheted, h aknafedelek/vasúti sineket nem a cég viszi oda, hanem aki "találta". :)
Előzmény: Jesu (358)
Jesu Creative Commons License 2008.05.13 0 0 361
Maszek MÉH telep volt, és semmit nem adnak el belőle, legalábbis ezt állította az alkalmazott.

Pedig aztán lehetett volna hozni sokmindent. Komplett alulemezes hőcserélő is volt, víz- levegős. Vmi nagy gépből lehetett kiszedve, óriási mérete volt. De voltak félbevágott körkeresztmetszetű alu bordák, 30-40cm-es átmérővel, ami csőre volt húzva eredeti állapotában.
Előzmény: Jesu (360)
Jesu Creative Commons License 2008.05.13 0 0 360
Igen. A tipped valószínűleg helytálló. :(

Múltkor voltam leadni az építkezés alatt összegyűjtött hulladékot. Viszonylag sokan voltak, várnom kellett. Hát elég volt látni ki és mit hoz, hogy kiderüljön számomra is, hogy ezek a telepek főként (60-70%) a tolvajokból élnek. Volt ott minden: többségi kisebbség, mindenfélével. De akadt vízműves kocsi is, "elfekvő" rakktári dolgokkal. PL. ezek a vízművesek hoztak olyan réz, (4-5cm átmérő), szigetelt nagyfesz gyorscsatlakozós kábelt, aminek bolti ára kb. 70-120E/db. Leadták rézárban. Hát biztos nem az övék volt.

Én minden ilyen telepre állítanék egy embert, akinek kötelezően fotóznia kellene a behozott cuccot, az emberrel, kocsival együtt. Hamar meglenne mindennek a gazdája. Meg talán a lopás is leállna. Persze ez kevésbé érdeke mindenkinek.. Ezek is minden bejövőt azonnal daraboltak össze ami alu és réz, véletlenül se lehessen felismerni.

Nekem fájt, még csak nézni is...
Előzmény: Axióma (359)
Axióma Creative Commons License 2008.05.13 0 0 359
Marmint a MEH nem ad el semmit, amit megvett, vagy abbol az adott tetelbol nem adnak el reszleteket?
Nekem van egy szomorubb tippem, hogy honnan kerulnek oda tok hasznalhato es ertekes dolgok:((((
Előzmény: Jesu (358)
Jesu Creative Commons License 2008.05.13 0 0 358
Na megjöttem.

Nem adnak el belőle. Próbáltam finoman kenni pedig az alkalmazottat.
:( Kijött volna belőle vagy 3-4 hőcserélő. Lehet később visszamegyek, talán a tulaj értelmesebb.

Iszonyat értékek vannak ott. Jópárszáz méternyi alu és acél sodronyt is láttam 1 coltol felfelé vastagságban. Vadi újnak látszott. Őrület mit kidobnak emberek/ cégek.
Előzmény: Jesu (357)
Jesu Creative Commons License 2008.05.13 0 0 357
Ismét köszi! :)

Megyek vadászni alu lemezeket. Egy MÉH-ben láttam multkor kötegelve, egyforma méretre vágottakat. Én hüle nem kapcsoltam rögtön, azóta meg zárva volt. Ha nem akarnak nagyon megvágni, megveszem ami ott van. Beírom majd ide a vadászat eredményét.
Előzmény: legaborgo (355)
Baratombonca Creative Commons License 2008.05.13 0 0 356

Sziasztok!

Valaki korábban már kérdezte a hőéágfűtést cserépkálzhával. Egy barátom talált rá az alábbi megoldásra. Tulajdonképpen egy nagy kőhalommal tárolják a kollektor levegőjét.

itt

Bonca

legaborgo Creative Commons License 2008.05.09 0 0 355
Üdv minden leendő vezérelhető légtechnikai zsalu építőnek.

Elkészült a vezérlő elektronika nyomtatott áramköri rajza, amit a zsalu2.mlap.hu oldal letöltések menüpontjába tettem. Akinek nincs meg az EAGLE tervező program, az a szintén letölthető gif fájlformátumú képek alapján is elkészítheti a panelt.

Remélem ezzel sokat segítettem a megépítésben.
billy5 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 354
Sziasztok!
Hőcserélő tervemmel kapcsolatban várom a kritikákat, észrevételeket. Csatolok egy képet pár sematikus ábrával, nem méretarányosan. Mostani elképzelés szerint 39 db 0,5mm vastag Al-lemez (50cm*50cm kisebb kivágásokkal) alkotná, 5-6mm-es távtartókkal. A nettó hőcserélő felület kb. 8m2 lenne, és kb. 11kg-ot nyomna a szerkezet. A széleket tömítő szalaggal és tömítő pasztával zárnám le. Erős ráhagyással kb. 30e Ft-ból jönne ki az anyag a csatlakozó idomok nélkül (benne van: Al-lemez, tömítő szalag, tömítő paszta, Al-szalag). 125-ös csővel csatlakoznék rá, ennek keresztmetszete 123cm2, míg a hőcserélő be- és kiömlő nyílásainak keresztmetszete 190cm2 (5mm-es közök esetén). Kérdés, hogy működőképes-e az elképzelésem?
legaborgo Creative Commons License 2008.05.08 0 0 353
Visszatérve a zsalu projektre. Dolgozom egy nyomtatott áramköri lap tervén az elektronikához. Felület szerelt lesz, mint a prototípus mely rózsabokor kinézete engem is zavar. Ha kész felteszem a http://zsalu2.mlap.hu -ra.
Üdv.
Előzmény: Jesu (350)
legaborgo Creative Commons License 2008.05.07 0 0 352
Szívesen!
Vannak még hasonló spórolós ötleteim.
Most például a talajregiszter fektetését végzem a pincében. 200-as Dospel alumínium légtechnikai csövet használok(3 m-re nyújtható 1000Ft/m-re jön ki), kívülről lakkréteggel ellátva az esetleges erózió ellen. Homokos-homokköves a pince talaja, már 20 cm-es tömörített fedőréteg felett elbírja a súlyom, de legalább 80 cm mélyre kerül.
Ha valakit érdekel, hogyan készül teszek fel képet!
Előzmény: Jesu (350)
szbalogh Creative Commons License 2008.05.06 0 0 351

http://www.delta.com.tw/product/cp/dcfans/download/pdf/AFB/AFB120x120x38mm.pdf

148CFM, 250m3/h, 150Pa, 8W, 4500Ft. Ez azért elég jó nem?

Jesu Creative Commons License 2008.05.05 0 0 350
Köszi szépen! Kiválló munka! Sokat segítettél!
Előzmény: legaborgo (339)
szbalogh Creative Commons License 2008.04.22 0 0 349
Szerintetek a kéményben lehet simán vezetni a levegőt vagy mindenképpen kell belehúzni valami csövet? Ez egy 14x14-es téglakémény amibe gázkazán volt kötve és alubetét van benne. Kiszedjem ezt és húzzak bele légtechnikai csövet? Maradjon az ami benne van és abban vezessem le a padlásról a levegőt? Vagy szedjek ki mindent, tömjem be PUR habbal a kémény tetejét és a natúr kéményben menjen a levegő? Mi a véleményetek?
szbalogh Creative Commons License 2008.04.16 0 0 348

Megkérdeznéd az ismerősödet, hogy hogyan kell számolni a csövek ellenállását?

Előzmény: ncc1701 (346)
szbalogh Creative Commons License 2008.04.16 0 0 347
Van otthon néhány ventim, csinálok velük 1-2 próbát. Az érdekel, hogy ha kettőt egymás mögé teszek hogyan változik a max nyomásuk.
Előzmény: ncc1701 (346)
ncc1701 Creative Commons License 2008.04.16 0 0 346
Vagy egy ekkora ventit a mögé-elé pakolt cucc annyira lefojt, h semmit nem csinál.
Haverom légteknikával foglalkozik, számolgat, én tőle szoktam ilyeneket kérdezni. Azt a ventit, amit terveztél lehet, h egy 10m-es egyenes cső már úgy lefojt, h nem megy át rajta levegő.
Előzmény: szbalogh (338)
peterch Creative Commons License 2008.04.16 0 0 345
Szia !

Teljesen igazad van. Ezert epitettem en is a cso a csoben rekuperatoros szelloztetest, meg a napkollektoros vizmelegitest futesrasegitessel, ami ebben a borongos idoben jelenleg is mukodik es futi a hazat. Tovabbra is sok sikert.

Udv , Peter.
Előzmény: szbalogh (344)
szbalogh Creative Commons License 2008.04.16 0 0 344
Ha pár watt befektetéssével kilowattokat nyerek vissza az gazdaságos. Vagyis jobb, mintha az ablakon szellőztetnék ; )
Előzmény: peterch (340)
szbalogh Creative Commons License 2008.04.16 0 0 343
Nagyon szépen köszönöm! Végigböngészem őket.
Előzmény: Májkell123 (342)
Májkell123 Creative Commons License 2008.04.16 0 0 342
Szellőztető gép meg légtechnikai cégek honlapján találsz tervezési segédleteket.
Itt nézz körül:
Stiebel Eltron (ez elég jó), Hoval, Helios, Atrea, Airvent, Lindab, stb.
Előzmény: szbalogh (341)
szbalogh Creative Commons License 2008.04.16 0 0 341

Mindenesetre jobb lesz a szellőzés, mint jelenleg :))

Ezt az oldalt találtam a számításokhoz: http://www.ara.bme.hu/oktatas/letolt/lljegyzet/

Ha valaki ismer jobbat kérem ossza meg velem!

Előzmény: peterch (340)
peterch Creative Commons License 2008.04.16 0 0 340
Szia !

Sok sikert. Itt nem a mukodik-e a kerdes. Hanem az ,hogy mennyire gazdasados. Elvegre a gozmozdony is letezik, csak mennyire gazdasagos?
A gravitacios szelloztetes is termeszetesen tokeletesen letrehozhato. Csak mi itt a hovisszanyeresesrol beszelunk, ahol a rekuperator utan a hazba kerulo elomelegitett levego mar nem ugy viselkedik, mint a friss hideg levego. Tehat az axialis venti valoban rasegithet, de a kerdes az, hogy fogod-e tudni biztositani a kivant legcseret ilyen modon ? Ami meg beleszolhat a jo mukodesbe, az a haz legzartsaga. Tehat mennyi olyan friss levego juthat szellozteteskor a hazba, ami nem a hocserelon at jut be, hanem mas resen?

Udv , Peter
Előzmény: szbalogh (337)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!