A 120 fokot en irtam, es ott van hogy nem egymas mellett megy a hocserelo elott es utan a cso (ha ugy epited, ahogy peterch irta), hanem egymassal is meg a hocserelo hossztengelyevel is 120 fokot zarnak be. Vagyis egy >--< alak jon ki, itt is az irany ugyanaz lesz mindket aramlasnak, mint elotte, csak kicsit megtorik. A masik valtozat meg az, hogy egymas mellett parh. erkeznek, ebben az iranyban van a hocserelo, es parh. tavoznak, csak felcserelve, es a megfelelo "fel" lemezkozok zarva vannak -- itt viszont minden szintnek ket sarkaban pang a levego, csak szintenkent valtakozva, hgoy melyik atlo vegeiben.
Kicsit régebbi hozzászólásodra szeretnék reagálni. . . ahol tervezted és elmagyaráztad a 6 szögletű ellenirányu hőcserélőt. Én építkezés elött állok és szedem össze a lehetőségeket illetve épitem a prototipusokat, és kérdésem lenne. . az elmondás alapján A4-es papírból megépítettetma hőcserélődet de az emlitett 120 fokos kanyar nállam nem jött ki. . tulajdonképpen kicsi "oladlmozgást" lwszámítva szinte egyenesen áramlik a levegő benne, illetve a másik kérdésem menyivel nagyobb a hatásfoka a sima 4szögletes höcserélőhöz képest mert ennek a megépítése munkaigényesebb. . . Persze ha jobb akkor simán nekiállok hajlítgatni:)
Szeretném a legjobb megoldásokat megvalósítani és beépíteni. . .
Bár tetszik a terved mert tulajdon képpen egy kis modosítással maga a hőcserélő bordák képezik a házát is az egésznek. .
Levegős hőcserélőt nem lehet megoldani autós Intercooler-rel? Az is kiegyenlíti a két különböző léghőmérsékletet. Használtan már 10e is láttam jót. Vélemények? Estleg már más is próbálkozott vele?
Régi családiház felújításba kezdek egy hónap múlva. Nyílászárócsere, +10cm hőszigetelés + gépészet. Figyelmeztettek a légcsere fontosságára, amit a gyakoribb szellőztetéssel, ill a nem használt kéményekbe rakott szellőzőnyílásokkal próbálok ellensúlyozni, de mégis azt érzem, hogy ez kevés lesz, ha tényleg légtömörré válik a ház. Milyen olcsóbb megoldások jöhetnek szóba, mert a rekupátor nem lett betervezve a költségvetésbe. Melyik cégnél érdemes körülézni szellőztető, vagy egyszerűbb rekupátor ügyben? Előre is köszönöm
Sziasztok!
Új vagyok még itt, de szorgalmasan végigolvastam a hsz-okat, viszont maradt bennem még nyitott kérdés (lehet, hogy csak nem olvastam elég figyelmesen).
Ha hőcserélős szellőztetést akarok saját kezűleg kiépíteni, mire kell figyelni? A beömlő nyílások mindenhol egyforma méretűek lehetnek függetlenül attól, hogy milyen hosszan ágaznak le a gerincvezetékről? Ez esetben van jelentős különbség az egyes beömlőkön tapasztalható légáramban? Magyarul: szükségem van tervezőre a nyílások, ill. egyebek méretezéséhez (a költségkeret elég behatárolt)?
Nagy általánosságban igaz, hogy ahány beömlő, annyi elszívó nyílás kell (azonos méret esetén)? Ha 160-as cső jön a hőcserélőből, elég a 100-as nyílás (kb. 120 m2-es ház, 4 fő)? A légvezetékeknek (padláson vezetném) kell lejtést adni (kondenzvíz miatt)?
Azt hiszem ez az ultra flexibilis, ami csak túlnyomást bír (a 10m-esek ilyenek szoktak lenni) nem bírná ki az elföldelést. Ha közölsz részleteket el tudnám dönteni a típusát. Azért kösz!
Maszek MÉH telep volt, és semmit nem adnak el belőle, legalábbis ezt állította az alkalmazott.
Pedig aztán lehetett volna hozni sokmindent. Komplett alulemezes hőcserélő is volt, víz- levegős. Vmi nagy gépből lehetett kiszedve, óriási mérete volt. De voltak félbevágott körkeresztmetszetű alu bordák, 30-40cm-es átmérővel, ami csőre volt húzva eredeti állapotában.
Múltkor voltam leadni az építkezés alatt összegyűjtött hulladékot. Viszonylag sokan voltak, várnom kellett. Hát elég volt látni ki és mit hoz, hogy kiderüljön számomra is, hogy ezek a telepek főként (60-70%) a tolvajokból élnek. Volt ott minden: többségi kisebbség, mindenfélével. De akadt vízműves kocsi is, "elfekvő" rakktári dolgokkal. PL. ezek a vízművesek hoztak olyan réz, (4-5cm átmérő), szigetelt nagyfesz gyorscsatlakozós kábelt, aminek bolti ára kb. 70-120E/db. Leadták rézárban. Hát biztos nem az övék volt.
Én minden ilyen telepre állítanék egy embert, akinek kötelezően fotóznia kellene a behozott cuccot, az emberrel, kocsival együtt. Hamar meglenne mindennek a gazdája. Meg talán a lopás is leállna. Persze ez kevésbé érdeke mindenkinek.. Ezek is minden bejövőt azonnal daraboltak össze ami alu és réz, véletlenül se lehessen felismerni.
Marmint a MEH nem ad el semmit, amit megvett, vagy abbol az adott tetelbol nem adnak el reszleteket? Nekem van egy szomorubb tippem, hogy honnan kerulnek oda tok hasznalhato es ertekes dolgok:((((
Nem adnak el belőle. Próbáltam finoman kenni pedig az alkalmazottat. :( Kijött volna belőle vagy 3-4 hőcserélő. Lehet később visszamegyek, talán a tulaj értelmesebb.
Iszonyat értékek vannak ott. Jópárszáz méternyi alu és acél sodronyt is láttam 1 coltol felfelé vastagságban. Vadi újnak látszott. Őrület mit kidobnak emberek/ cégek.
Megyek vadászni alu lemezeket. Egy MÉH-ben láttam multkor kötegelve, egyforma méretre vágottakat. Én hüle nem kapcsoltam rögtön, azóta meg zárva volt. Ha nem akarnak nagyon megvágni, megveszem ami ott van. Beírom majd ide a vadászat eredményét.
Valaki korábban már kérdezte a hőéágfűtést cserépkálzhával. Egy barátom talált rá az alábbi megoldásra. Tulajdonképpen egy nagy kőhalommal tárolják a kollektor levegőjét.
Üdv minden leendő vezérelhető légtechnikai zsalu építőnek.
Elkészült a vezérlő elektronika nyomtatott áramköri rajza, amit a zsalu2.mlap.hu oldal letöltések menüpontjába tettem. Akinek nincs meg az EAGLE tervező program, az a szintén letölthető gif fájlformátumú képek alapján is elkészítheti a panelt.
Sziasztok! Hőcserélő tervemmel kapcsolatban várom a kritikákat, észrevételeket. Csatolok egy képet pár sematikus ábrával, nem méretarányosan. Mostani elképzelés szerint 39 db 0,5mm vastag Al-lemez (50cm*50cm kisebb kivágásokkal) alkotná, 5-6mm-es távtartókkal. A nettó hőcserélő felület kb. 8m2 lenne, és kb. 11kg-ot nyomna a szerkezet. A széleket tömítő szalaggal és tömítő pasztával zárnám le. Erős ráhagyással kb. 30e Ft-ból jönne ki az anyag a csatlakozó idomok nélkül (benne van: Al-lemez, tömítő szalag, tömítő paszta, Al-szalag). 125-ös csővel csatlakoznék rá, ennek keresztmetszete 123cm2, míg a hőcserélő be- és kiömlő nyílásainak keresztmetszete 190cm2 (5mm-es közök esetén). Kérdés, hogy működőképes-e az elképzelésem?
Visszatérve a zsalu projektre. Dolgozom egy nyomtatott áramköri lap tervén az elektronikához. Felület szerelt lesz, mint a prototípus mely rózsabokor kinézete engem is zavar. Ha kész felteszem a http://zsalu2.mlap.hu -ra. Üdv.
Szívesen! Vannak még hasonló spórolós ötleteim. Most például a talajregiszter fektetését végzem a pincében. 200-as Dospel alumínium légtechnikai csövet használok(3 m-re nyújtható 1000Ft/m-re jön ki), kívülről lakkréteggel ellátva az esetleges erózió ellen. Homokos-homokköves a pince talaja, már 20 cm-es tömörített fedőréteg felett elbírja a súlyom, de legalább 80 cm mélyre kerül. Ha valakit érdekel, hogyan készül teszek fel képet!
Szerintetek a kéményben lehet simán vezetni a levegőt vagy mindenképpen kell belehúzni valami csövet? Ez egy 14x14-es téglakémény amibe gázkazán volt kötve és alubetét van benne. Kiszedjem ezt és húzzak bele légtechnikai csövet? Maradjon az ami benne van és abban vezessem le a padlásról a levegőt? Vagy szedjek ki mindent, tömjem be PUR habbal a kémény tetejét és a natúr kéményben menjen a levegő? Mi a véleményetek?
Vagy egy ekkora ventit a mögé-elé pakolt cucc annyira lefojt, h semmit nem csinál. Haverom légteknikával foglalkozik, számolgat, én tőle szoktam ilyeneket kérdezni. Azt a ventit, amit terveztél lehet, h egy 10m-es egyenes cső már úgy lefojt, h nem megy át rajta levegő.
Teljesen igazad van. Ezert epitettem en is a cso a csoben rekuperatoros szelloztetest, meg a napkollektoros vizmelegitest futesrasegitessel, ami ebben a borongos idoben jelenleg is mukodik es futi a hazat. Tovabbra is sok sikert.
Szellőztető gép meg légtechnikai cégek honlapján találsz tervezési segédleteket. Itt nézz körül: Stiebel Eltron (ez elég jó), Hoval, Helios, Atrea, Airvent, Lindab, stb.
Sok sikert. Itt nem a mukodik-e a kerdes. Hanem az ,hogy mennyire gazdasados. Elvegre a gozmozdony is letezik, csak mennyire gazdasagos? A gravitacios szelloztetes is termeszetesen tokeletesen letrehozhato. Csak mi itt a hovisszanyeresesrol beszelunk, ahol a rekuperator utan a hazba kerulo elomelegitett levego mar nem ugy viselkedik, mint a friss hideg levego. Tehat az axialis venti valoban rasegithet, de a kerdes az, hogy fogod-e tudni biztositani a kivant legcseret ilyen modon ? Ami meg beleszolhat a jo mukodesbe, az a haz legzartsaga. Tehat mennyi olyan friss levego juthat szellozteteskor a hazba, ami nem a hocserelon at jut be, hanem mas resen?