Keresés

Részletes keresés

kiggyo Creative Commons License 2025.07.30 0 2 106675

Szia!

Anyám nem fért bele a gáz kvótába csak ha fagyoskodott, nem kérdeztem semmit hanem beállítottam hozzá pár tekercs 10cm-es gyapottal, mondván előrehoztuk a karácsonyt.

Az asszonnyal 2 óra alatt kb leterítettük a padlásra (Ami egyébként szigetelt volt a rétegrenden belül is, csak 30 éves szinten), és láss csodát kényelmesen belefért utána.

Majd felkerült egy klíma is amivel tudja napközben melegítgetni azt az egy szobát ahol tartózkodik, és csak éjszakára kapcsolja be a gázt, így 1000m3 alá került.

Utólag örül neki, akkor tiltakozott, de nekünk meg az a dolgunk hogy segítsük a szüleinket.

A szigetelést csináld meg ha tudod, és egy klíma sem a világ vége abba a szobába amiben a legtöbbet tartózkodik. Nyáron is örülni fog neki.

Előzmény: _-Gabor-_ (106663)
szilvatövis Creative Commons License 2025.07.29 -1 0 106674

ha majd meghal, azt csinálok, amit akarok, addig hagyjam békén.

És milyen igaza van.

A műanyag nyílászáróra rábeszélném, mert a régi ablak beszívja a kéményből a füstgázt.

Födémszigetelésre szintén.

Gázszerelőt nyugodtan hülyézd le és kapcsold ki a konvektorokat!

Fürdőszobába betennék fűtésnek egy elektromos törölközőszárítót, mehet egész évben, átfolyó vízmelegítő kukába, különben is életveszélyes.

Szerintem ennyivel már be tud majd menni a kvóta alá, nem kell semmilyen klíma, legfeljebb a ti szobátokba elektromos radiátor vészhelyzetre.

Nem fog lobogni a haja, nem kell keresnie állandóan a klíma távirányítóját...

JAMIE222 Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106673

Azért az nem gyenge hogy évi egy pucolás már nem is elég, kettő kell:)))

Előzmény: szilvatövis (106672)
szilvatövis Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106672

Papiron..

Nem akartam túl optimistára venni a kalkulációt, belevettem a karterfűtést, évi kétszeri pucolást is. :-)

Előzmény: Capt.IQ229 (106667)
Gyurco78 Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106671

Én megfizetném, hogy lecsapolják a gázt, majd újratöltsék, de eddig senki, akit kérdeztem, nem vállalta.

Előzmény: 1 valaki (106435)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.07.29 -4 0 106670

1 kW áramból akár 4-5-szörös mennyiségű hőenergiát képes előállítani a hagyományos, elektromos fűtési megoldásokhoz képest. A régi FÉG konvektorokhoz képest mennyire lehet hatékony? 

Tövis leírta már neked, miért nem figyelsz, ehhez nem kell visszamenni az alsó tagozatba.

Konvektor hatásfoka 50%, kb jól saccol tövis, önámítás ettől többen reménykegdni.

SCOP 4 felett. Na ezt nyomozd ki hány % és hasonlítsd össze az 50% hatásfokkal.

Hajrá.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.07.29 -2 0 106669

Dehogy akar olcsó rezsit.

Ársapka alá szeretne bemenni.

Valószínűleg van jó nyugdíj, mert most is kifizeti a sapkán túli részt. Nem is ebben az évben először, ugye.

Arra kb. elég lehet a födémet legurítani. Most kb. ingyen, mert van rá támogatás.

És/vagy egy db bármilyen klíma egy központi helyiségbe és nyugi van.

Előzmény: Centi the real (106656)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.07.29 -2 1 106668

Pláne ha H tarifával mehetne. Igaz az csak 22-06-ig van.

Honnan  afrancból szedsz ilyen sületlenségeket.

Főleg, hogy -állítólag érdeklődsz a témakörben.

Előzmény: _-Gabor-_ (106654)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.07.29 -2 0 106667

az átmeneti időszakban >0 °C használod rendszeresen, akkor akár 3-4 COP értékkel számolhatsz

SCOP a mai gépeknél 4 felett szokott már lenni bőven. EZ feltételezi, hogy "0" feletti időszakban ennél jóval több. 

Előzmény: szilvatövis (106641)
JAMIE222 Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106666

Klímával fűtött kádárkockám van, jó nyílászárókkal, födémszigeteléssel. Fűtésben évi 5-5500 kwh áram fogy el H-tarifával (110-120e Ft). Fal és padló hőszigetelése után évi 3000kwh-ra számítok majd. Az egész ház fűtve van, nem spórolunk.

Atis57 Creative Commons License 2025.07.29 -1 0 106665

Szia!

Ebből 2 -t egyformát nem találni --de úgy tájékozódásként . 

Szóval nem elég ezt vagy csak azt megcsináltatni,egészet kellene.

JAMIE222 Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106664

120m2, szigeteletlen, egyelőre 2 klímát rakattunk fel, de az istennek se bírta kifűteni, és fogyasztott mint állat 

Naná, kb fele teljesítmény van a valóban szükségesnek. 120nm-es szigeteletlen kecó az az évi 3000+m3 gázfogyasztás kategória. Igényelne vagy 15-20kw teljesítményt. Ilyenekbe rakták régen a C30-as gázkazánokat.

Előzmény: Kisfiatal (106658)
_-Gabor-_ Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106663

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!

Én már régóta mondogatom, hogy kellene szigetelés, fűtés korszerűsítés, de állandóan azt a választ kapom, ha majd meghal, azt csinálok, amit akarok, addig hagyjam békén. Nem értem, mondjuk lehet én is ilyen idős ember leszek majd. :)

Megpróbálom rábeszélni az ingyenes padlás - födém szigetelésre. Azzal az gondja, hogy mi lesz a rengeteg limlommal, ami a padláson van. Majd leviszem, mondjuk a spejzon keresztül macerás lesz, de gondolom csak elkezdeni nehéz. :) Illetve talán már az is eredmény lenne, ha az ő szobája felett lenne szigetelés, amit én tennék le, a kacatokat meg áttenném a padlás másik oldalára.

Szerintem azért is magas a fűtés, mert az ő szobájában végig meleg van, konyhában, másik két szobában 1-2-re állítva. Gázszerelő azt mondta, hogy drágább lenne ha 2-3 hétig ki lenne kapcsolva és amikor meglátogatjuk akkor kapcsolnánk be a fűtést. Nem tudom, hogy ez igaz, a konvektor tök hideg szokott lenni, de korábban már írták, ha őrlángon van, akkor is pocsékolja az energiát. Fürdőszobában egész évben megy a fűtés, azt mondja fázik anélkül. Ott gáz vízmelegítő van, lehet azt is le kellene cserélni elektromosra, hogy ne égjen állandóan az őrláng. 

Még azt ajánlották már nem tudom, hogy itt vagy máshol, hogy a konvektor külső részét le kell "dukkózni". Nem tudom mi ez, szerelő biztos tudja majd, gondolom körbe kell szigetelni.

Tehát az a lényeg, hogy jelentőset nem tudunk spórolni a H tarifás, hatékony klímával sem legalább padlás - födém szigetelés nélkül, mert kiszökik a meleg? Mondjuk ezt nem értem, itt azt írják (egyébként korrektül tájékoztatnak és nem ígérnek 40%-ot havonta) , hogy A klíma tulajdonképpen egy levegő-levegő hőszivattyú, amely a környezetből származó hőenergiát képes felhasználni fűtésre. 1 kW áramból akár 4-5-szörös mennyiségű hőenergiát képes előállítani a hagyományos, elektromos fűtési megoldásokhoz képest. A régi FÉG konvektorokhoz képest mennyire lehet hatékony? Ha csak 2x annyira, akkor nem feleannyi lesz a fűtésköltség, nem is beszélve arról, ah sikerül a H tarifával. Nekem azt kellene mondani, figyelj Mama, ha bekötjük a klímát akkor 600.000Ft helyett 200.000Ft lesz az évi számlád. Lehet így már a légmozgás sem zavarná, igaz nem vagyok benne biztos. :)

Egyébként gondoljatok bele, hogy mennyi ilyen "kádár kockás" ház van régi konvektorokkal.

Előzmény: trebront (106655)
Centi the real Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106662

Tapasztalatból mondom, döbbenetes komfortérzet-növekedés érhető el egy szigetelt talajjal, pláne ha kerül bele valamilyen fűtés .  Fűtés nélkül hiába lesz a levegő 22 fok, a hideg talaj sugározni fog, és a sarkokban még harmatpont alá is mehet a hőmérséklet, és penészedés indul.  
De persze nem akarok ágyúval verébre lőni. 

Előzmény: Kisfiatal (106659)
1 valaki Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106661

A Polar élettartam garancia valós, persze nincs ingyen.

Ingyenes szigetelőt keress ismeretségi körben, először.

Ha nincs, kérek egyet, ami működött, megírom ide, akár.

Ha nem tetszik a légmozgás nekik, akkor semmilyen klíma nem lesz jó. Kár is foglalkozni vele.

Egyedül a légcsatornás, de ennyi pénzből elkezdeni sem lehet, nem befejezni.

Előzmény: _-Gabor-_ (106639)
szilvatövis Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106660

Ha egész télen fűtesz rosszabb a COP érték, mert hidegben lecsökken. 220-250 ezer forintra számolhatsz a megadott peremfeltételekkel.

Ez, mint látod már nemigen éri meg, mert a beruházás sok évre elviszi még H tarifával is a spórolást, ha van egyáltalán.

Minden attól függ mennyi időre tervezel. Ha amíg az idősek élnek és utána eladás, akkor minimumberuházás, úgy is le lesz dózerolva akármit alakítasz rajta. Maximum ingyenes födémszigetelés és nyílászáró csere, vagy felújítás, mellé egy jó klíma ami segít a támogatott alá vinni a fogyasztást.

Klíma ügyben itt a topikban nem fogsz releváns választ kapni, mert mindenki a saját preferenciáit teszi előtérbe.

Én is.

Szerintem a csendes klíma a jó klíma. Attól lesz csendes, hogy le tud szabályozni.... kb. 200-250 watt(e) környékére.

Akkor nem lobogtatja a hajad, nem kapcsolgat ki be állandóan, kb. 1 kW hőteljesítménnyel elkóricál egész nap, mintha ott sem lenne.

Tehát a minimum teljesítményt, vagy minimum áramfelvételt kell nézni elsősorban, másodsorban a minimum ventilátor fordulatszámot.... az én abszolút nem releváns, amatőr véleményem szerint....

Megjegyzem szeretem és nagyra értékelem a topikot, minden segítőkész résztvevőjével, a fentiek nem kritika, csak a valóság tudomásulvétele.

Még egy tapasztalat, befürödtem a karterfűtéssel is... 75 watt fogyasztás 0°C alatt, amikor éppen nem üzemel, például egész éjszaka nálunk. Két klímánál vagy kapcsolgatom, vagy 3000 Ft havonta csak a karterfűtés, amire a mostani melegedő éghjlaton nemigen van szükség, pláne ha hibrid üzemben használják.

Előzmény: _-Gabor-_ (106654)
Kisfiatal Creative Commons License 2025.07.29 0 2 106659

Falszigetelés lenne a lényeg, felesleges szétveretni a padlót, meg a fél házat.. Fal és födém. Legegyszerűbb a födémszigetelés lenne. 

Régi ablakok ha szelelnek, le kell tömíteni.

Előzmény: Centi the real (106656)
Kisfiatal Creative Commons License 2025.07.29 -2 0 106658

Klímával ugyanannyit fogsz fizetni mint gázzal.. 

Szigetelni kellene elsősorban. Én 65m2-t fűtök egy 3,6os klímával, 55-60e a fűtés egy szezonra. ha nagyobb mínuszok vannak este rásegítek cserépkályhával, de ilyen nap nem sok van.

Vettünk egy nyaralót, az 120m2, szigeteletlen, egyelőre 2 klímát rakattunk fel, de az istennek se bírta kifűteni, és fogyasztott mint állat és csak ott volt 20-21 fok, ahol fűtött, abban a helyiségben. Persze, még legalább 1 klíma kellene bele fűtésre, de sztem azzal se lenne sokkal jobb, és még több lenne fogyasztás..  Havi 20-30 ezreket fizettem úgy h kb csak temperáltunk, kisérleteztünk.. Meg ugye amikor 7végére lementünk, akkor aztán pörgettük az órát..  Hát drága volt :)

Gyurco78 Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106657

591m3 túlfogyasztás van

20 cm gyapot a padlásra: 10 cm egyik irányba, rá még 10 cm keresztbe, és csókolom. Ha betonfödém van, nem kell semmilyen fólia.

Centi the real Creative Commons License 2025.07.29 -1 1 106656

Ami Neked igazán kellene, azt nem fogod megfizetni. (jelenleg) 
1, teljes hőszigetelés a házon..(természetesen födémen is, és  nyílászárók cseréjével. -  mert az a legolcsóbb energia, amit nem kell elhasználni)
2, Ha már jó a szigetelés, akkor már 1729 m3 gázfogyasztás alatt leszel. ( mondjuk a konvektorok és az átfúrt falak az ablakok alatt már eleve problémásak) 
3, talajszigetelés (mert gondolom a földön áll az épület egésze, vagy nagyrésze)
4, Hőszivattnyús padlófűtés, felületfűtés max 32-35 fokos előremenővel. 
5, HMV készítés  (Boyler/hőszipka / gázos megoldás.) (HMV  esetében elég az 50 fok is.

Ezek akár 20 millós beruházást is jelentenek. És teljesen ki kell forgatni a házat. 

Ahogy olvasom jelen esetben egy erősen korszerűtlen ingatlanból akarsz olcsó fűtésűt készíteni..   Kis lépésekben mindig valamilyen kompromisszum kell/lesz... 

Előzmény: _-Gabor-_ (106653)
trebront Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106655

H tarifa feltétele a min. 3,4-es SCOP. (1 egység villamos energiából 3,4 egység hőenergiát ad le). ezt a hőszivattyús rendszer biztosítja. 

az ilyen "hőtárolós" meg "norvég panel".. meg bármi amiben Ohmikus fűtés van (villanybojler, hajszárító) annak a COP=SCOP=1. ezeket nem lehet H-ra kötni.

létezik kimondottan parapet klíma (télen kisebb a légmozgás, viszont nyáron kedvezőtlenebb).

fűtésre optimalizált elhelyezésnél van aki alulra (padlóhoz közel) telepíti a klíma beltérit.

vezéreltre bármit rátehetsz. annak a feltételei: fixen kell bekötni (nem dugalj), és bírnia kell az áramforrás felőli ki/bekapcsolást (ebben nem jók a mostani klímák). csak akkor van áram, amikor a szolgáltató ad.

a H tarifán mindig van áram, csak fűtési szezonban olcsóbb. viszont erre csak SCOP.3,4 fölötti gépet köthetsz, azt is fixen (nem dugalj).

de ujragondolva: ha csak 1 szobát+fürdőt fűt a drága mama.. nem lehet h a nyílászárókon (is) szökik a meleg? a szobaajtó alján húz a hideg? ezért még ráfűt.. a mennyezetnél már +40 fok, de a lábánál meg csak +10? és így is fázik? sok az a gázfogyasztás ha nincs az egész ház kifűtve.

Előzmény: _-Gabor-_ (106653)
_-Gabor-_ Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106654

Akkor mennyi lenne, 3x annyi = 180.000Ft is jóval kevesebb, mint a mostani 600.000Ft. Pláne ha H tarifával mehetne. Igaz az csak 22-06-ig van. Nála meg egész nap megy a fűtés.

Előzmény: szilvatövis (106652)
_-Gabor-_ Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106653

Köszönöm mindenkinek!

Akkor ezért nincs az MVM kínálatában hőtárolós fűtés, mert nem felel meg a H tarifás elvárásnak. Kár, hogy ilyenből nincs modern változat, jobb lenne, így a földön biztos nem zavarná a légmozgás. :) 

MVM-es Fujitsu, Fisher klímákról mi a véleményetek, van valami előnye az MVM-től venni, vagy teljesen mindegy? Illetve ha tudtok, ajánljatok még légy szíves, pár kiéjezetten fűtésre való klímát max 600.000Ft-ig kiépítéssel. Klímákat egyébként, hogy lehet rangsorolni, tartósság, csendesség, szervizhálózat? Kár, hogy itt nem lehet ilyen összefoglaló, mint más fórumokon.

Előzmény: trebront (106648)
szilvatövis Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106652

Ott a hiba, hogy én csak azt a villanyfogyasztást számoltam ki, ami a földgáz túlfogyasztás megszüntetéséhez kell.

...hűtő/fűtő klímával le lehetne a vinni a rezsitámogatott 1729 m3/év alá.Most 591m3 túlfogyasztás van. 

Előzmény: _-Gabor-_ (106642)
Palási Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106651

Ez csak egy kályhácska. Kb.  10nm befűtésére alkalmas.

Korábbanvolt az elekthermax cégnek 3 típusa.

6 kw,

4.5 kW  és

3.5 kW.

Tömegük  350,   250, és  kb.120  -130kg.

Ez a Stibel...kályha 48kg jával bakfity az ára arany.

12 évig használtam ilyen kályhákat aztán annyira megdrágult,hogy áttértem a gázra.

Egy előnye volt  soha nem kellett javítani.

Talán kettő évente a ventillátort portalanítani.

Előzmény: trebront (106650)
trebront Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106650

"nem ilyen hőtárolós fűtés kellene?" - NEM

ez csak egy sima Ohmikous hőtárolós kályha.

olyan mintha hajszárítóval vagy melegszendvicssütővel fűtenél fel téglákat amikor van vezérelt áram. aztán ha fázol, behozod a meleg téglákat a szobába.

előnyei:

- szinte nincs ami elromoljon benne.. amihez képest aranyáron adják.

- mínusz 40 fokban is ugyanolyan hatékony.

a klímához képest nem tud hűteni és szárítani, valamint 2-3-4-szar annyi áramot fogyaszt mint egy klímás (hőszivattyús rendszerű) fűtés.

de a 7szeres árú gázhoz képest ez is olcsóbb.

kezd a szobák fölötti min.20cm-es hőszigeteléssel!! az az egységnyi pénzből kihozható legnagyobb fűtési igény csökkentés/megtérülés

Előzmény: _-Gabor-_ (106647)
Centi the real Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106649

Ha már van gázfűtés kiépítve, akkor az elektromos ( hőszipkás) fűtést, és a gázfűtést hombinálnám... Így a gáz 1700m3 alatt tud maradni. 

trebront Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106648

a nem használt vezérelt órát kell átkérni H.tarifára.

akkor nincs bővítés, ezért minden maradhat (nem kell mérőhelykorszerűsítés), csak leszerelik a vezérelt reléjét és átírják az óráját H elszámolásra (meg persze kell a klíma papírjai hogy COP-ban megfelelő fűtésre).

vagy a vezéreltre rátenni egy tárolós villanybojlert..

_-Gabor-_ Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106647

Köszi!

H tarifának nem csak ennyi a feltétele, hogy ilyen készülékem legyen? A tarifát nem kaphatja meg akárki: a jogosultság feltétele, hogy az eszköz, amit használsz, rendelkezzen SCOP ≥ 3,4 értékkel, vagyis megfelel szezonális hatásfokkal. Egyébként ha a fűtés a fontosabb nem ilyen hőtárolós fűtés kellene? Írják, hogy éjszakai árammal is működik akkor ezek szerint megfelel az előírásnak, 

Tömeg (hőtároló kövekkel): 220 kg, meg azért biztos jól tárolja a hőt. Van ennek külön fóruma vagy ez is a klímához tartozik?

Előzmény: JAMIE222 (106644)
coffein22 Creative Commons License 2025.07.29 0 0 106646

Ja bocsánat, egy 0 -val többet láttam bele.

Előzmény: coffein22 (106645)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!