Keresés

Részletes keresés

Múzsla Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47615

Jó volt látni téged a célban! Bocs, hogy nem tudtam veled "kezelni" de tele voltam mindenfélével.

Én is megdöbbentem a lajosházi átkelőn, de alapvetően sejtettem hogy ez lesz. Nagy-nagyon sok eső esett és bizony a patakok szépen el is kezdték levezetni. Az, hogy a Mátrában miért volt ennyire "meleg" a Cserhátban pedig ennyire hideg, azt én sem tudom. Egyébként én mindjárt hétkor elindultam és ott a rajtban már az egyik szervező mondta, hogy 500 méter alatt nem nagyon lesz egybefüggő, jól járhatóan havas rész.

Összességében én nagyon jól éreztem magam és külön örülök, hogy erre a túrára már 1995-óta el tudok járni. 

Előzmény: pozo (47610)
olahtamas Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47614

Ilyen időben én is a homokot szoktam keresni, vagy a köves meredek utakat.

Vagy barlangba kell menni :)

Előzmény: Tavaszi Széll (47611)
Házihold Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47613

Aki a nagykunsagon sok homokra számít meg fog lepődni.  Van de azért nem mindenhol.

Előzmény: Törölt nick (47612)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47612

Futóhomokos hordalékkúp-síkságok a Tiszántúlon:

- Nyírség

- Nagykunság

- A Hortobágy északi része

- Rétköz

- Békés-Csanádi-hát

(+ A Tisza északi árterei közül a Bodrogköz és a Taktaköz)

Előzmény: Tavaszi Széll (47611)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47611

Én az Alföldi Kéktúra Petróczi iskola - Kunfehértó szakaszán jártam ezen a hétvégén. Tökéletes jelzettség, egy-két helyen kellett csak jobban figyelnem, és remekül járható utak. Egyre inkább a fixa ideám, hogy télen, sok csapadék után tökéletes választás a "homokon túrázás". Miután a talajtan nem az erősségem, segítséget szeretnék kérni: a Tiszántúlon mely szakaszokon lehet hasonló talajviszonyokra számítanom? A Nyírségben?

Túra közben egyetlen negatív élményem volt, vadászok álltak a hátterében, de ezen túl kell lendülni.

pozo Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47610

Számomra döbbenetes volt a hatalmas sártenger....

Különösen utólag annak fényében, hogy a Budai piros túrán résztvevők gyönyörű havas tájon gyalogoltak.

Talán egy meteorológus magyarázatot tudna adni erre a furcsa időjárási jelenségre, ámbár én a meteorológusokban nem igen bízok... 

Előzmény: Törölt nick (47609)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47609

Huhh, ez nagyon durva. Túrázók rémálma ez a talaj.

Tudod miért nem értem? Mert mi is a közelben voltunk, a Cserhátban, és a déli 2-3 órát leszámítva inkább fagyott, sőt estére olyan tiszta idő lett, mínusz 3-4 fokkal hogy sírni tudtam volna hogy miért is nem vagyok fent egy "Tátralátó" magaslaton, ugyanis a kilátás garantált lett volna! Szandavárra gondoltam, az volt a legközelebb, csak mire leesett a tantusz már késő lett volna nekiindulni, fél óra kocsival plusz jó félóra lett volna gyalog.

Namármost a Mátra nyilvánvalóan magasabb mint a Cserhát...ezért nem értem.

Romhány-Szécsénke út Becske irányába

így aztán Szandát is csak messziről néztem, hozzáfűzöm sosem láttam még innen, pedig voltam már párszor a Bánki tónál, és ilyesmire mindig figyelek. Ezért vagyok biztos abban hogy a Tátra is meglett volna... onnan, Szandavárból :-(

Előzmény: pozo (47602)
olahtamas Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47608

Igen sajnos nézegettük, hogy már eleve nem teljes keresztmetszetében tartott és a 40cm hó megadta neki a kegyelemdöfést...

Előzmény: Törölt nick (47605)
Házihold Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47607

Közepesen ergya túra volt. Az elején próbáltunk cipőkímélően közlekedni, de Lajosházánál a megáradt patak sokak lendületét megtörte. Mint kiderült a nejlonzacskós megoldás volt a legjobb. Mondjuk nekem mindenképp, mert a cipőm hajlamos átázni. Volt aki eltévesztette a betonhídat. A videón még én is rajta vagyok balra hátul. Ekkor még nem voltak az utak elterelve. Állítólag ilyen vacak sáros idő még nem volt. Mondjuk tavaly inkább fagyott. 

http://youtu.be/sTPef1uLmYM

homerx Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47606

kvados latkep

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47605

...ó, széttört a jellegfa egy része (ott Bakonynána után)? Az még pár hete is egyben volt, amikor láttam... :(

Előzmény: olahtamas (47603)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47604

Kellenek ilyen túrák is. :) Egyik fiatalkori kollegámmal használtuk az ilyen szintű, nehézkesen haladó túrákon a "már csak az életmért gyaloglok" kifejezést, ami köreinkben szállóige lett. Zsolt fiam szokta emlegetni, ha unja már a túrát :D

Előzmény: olahtamas (47603)
olahtamas Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47603

Amikor tavaly kitűztem e napot a túrára, még nem tudhattam, hogy milyen idő várható.
Így árgus szemekkel nézegettem az időjárás jelentéseket, de még 1 nappal a túra előtt sem derült ki, hogy mi várható.
Az itthon 2 napja folyamatosan szakadó eső nem sok jót ígért, de a túra hajnalára elállt,
és már nyugodtan szálltunk fel a Zirc felé tartó buszra, a nap első sugarait meglátva.
A vasútállomásnál bélyegeztünk, és az országúton jól is haladtunk, örömmel töltött el a szikrázó napsütés.
Persze még kicsit tartottam a nagy mennyiségű lehullott hótól, ami nem is hazudtolta meg a telet,
és Nagyesztergár elhagyása után bizony térdig kellett taposnunk a hóban.
Szerencsénkre páran mentek előttünk, és ki volt taposva a hó, de azért így is csak lassan tudtunk haladni.
Külön figyeltem a sebességünket, és bizony elég siralmas volt, ugyanis az elkövetkezendő 3.5 km-t 1 óra 20 perc alat tettük meg.
Ráadásul itt egy elég benőtt szakasz közepette érkeztünk meg a Gaja partjához, ahol vagy 10 percig keresgéltünk jó átkelési lehetőséget,
aztán végül mindenki válogatott kedvére az átgázolás vagy az átegyensúlyozás között.
Mire a 10 fős csapatunkból mindenki átjutott, bizony 20 perc elment ezzel is.
Itt már azért sejtettem, hogy ha így haladunk, nem fogunk sötétedés előtt Tésre jutni, így próbáltam picit növelni a tempót, de csapatban ezt nem lehetett megtenni, mert leszakadt a vége.
Már 13 óra is elmúlt, mire a Bakonynánai műútra értünk.
Nagyon örült mindenki, hogy végre járható aszfaltút került a talpunk alá.
Bakonynánán felcaplattunk a bélyegzőhelyre, ahol nem lepődtünk meg, hogy a kocsma zárva van, mert tudtuk, hogy valami madzagra kötött zacskóban kell keresni a bélyegzőt.
Viszont az összes madzagot kihúzogattam már a kerítés mögül, de mindegyik vége üres volt, és úgy álltam vele, mint Füles a kipukkadt lufival...
Egy alig olvasható papíron ki volt írva, hogy telefonáljunk a bélyegző miatt, így hívtuk is a számot, de csak annyit mondtak, hogy a nagy havazásban valahol beszakadt a hó alatt,
majd talán ha valamelyik nap havat lapátolnak esetleg előkerül. Ezt azért nem akartuk megvárni, így haladtunk tovább.
A következő szakaszon jól tudtunk haladni, mert sokan jártak az úton, de az már látszott, hogy Tésig nem fogunk elmenni.
Még a Jásdi busz előtt is jó ha picit be tudunk ülni a melegedőbe, egy kis sörözésre.
Legalább kiélvezve a jó időt fényképezgettünk és sétáltunk a szurdokban, de előttünk volt még 1 gázló is, amit aztán hamar feladtunk, mert a patak ezen oldalán is volt út,
így azon mentünk be Jásdra. A bélyegző rendben volt, majd a kocsmában meleg cserépkályha feltette mai túránk végére a pontot, így a hamburgerezés elmaradt, csak a túlélő kolbászt ettem ki a a hátizsákból.

https://plus.google.com/u/0/photos/118292515470871397978/albums/6110586740140492433

Előzmény: Törölt nick (47597)
pozo Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47602

Bár csak ez várt volna ma bennünket a Mátrában!

Sajnos a Palóc túrát idéző, hihetetlenül sáros utak voltak 700 m alatt. 

a futók igen csak szenvedtek, mivel a rajt után pár száz méterrel teljesen elázott a cipőjük, aztán minden mindegy alapon futottak a sárban, lefröcskölve a mellettük haladó gyalogosokat. 

Az áradó patakok miatt az M és S távokat Lajosházától a zöld+ jelzésről átterelték (bölcs döntés volt) a sárga négyszög-műút-zöld+ jelzésre, így értünk a Vörösmarty turistaházhoz.

Jól írod: A Téli Mátra is tömegtúra a javából.

A sár már akkor jelentkezett, amikor a Gyöngyös felé vezető műutat keresztezve beértünk a parkerdőbe, a mellékelt kép ott készült.

Előzmény: Törölt nick (47589)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47601

Szép lehetett ebben a napsütésben. Mi holnap megyünk ki körülnézni a Kisgyón fölé.

Előzmény: olahtamas (47600)
olahtamas Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47600

Jásd, kocsma nyitva és meleg.

Már nem indulunk tovább hamburgerezni, azt majd legközelebb.

Kicsit nehéz volt a túra a mély hó miatt, ellenben nagyon szép Időnk volt.

Előzmény: Törölt nick (47596)
Pulmy Creative Commons License 2015.01.31 -1 0 47599

A  pálya az adottságaival simán kenterbe verhetné a hazai pályákat! Nézd meg mit varázsoltak pl Eplényből! Ha van lóvé,akkor csak motíváció kérdése,nem hiszem ,hogy itt nem lenne zsé.. De ez más téma

Előzmény: timetable (47598)
timetable Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47598

kissé alulmotivált brigád üzemelteti most NHH-t.

Én pont az ellenkezőjéről hallottam...igaz, attól még lehet rutintalanul/ügyetlenül csinálni. Az mondjuk komoly hiba, hogy kb. a sielok.hu-ról lehet minimális információt gyűjteni, a honlap most nem üzemel, a fb-oldalukon pedig semmi új hír...

Remélem kitart a hidegebb idő még pár hetet, terveztük pár ismerőssel, hogy csúsznánk egyet odafenn. Ha ez összejönne, akkor tudnék megalapozott véleményt mondani.

Előzmény: Törölt nick (47594)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47597

...ráadásul király ideje van, hétágra süt a nap, a hó keményre fagyva :) 

Előzmény: Törölt nick (47596)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47596

Az szép túra lesz!

A Római-fürdő nekem télen tetszett a legjobban.

Beszámoló rendel!

Előzmény: olahtamas (47595)
olahtamas Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47595

Zirc - Tés :)

Előzmény: Törölt nick (47591)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.30 0 0 47594

Jönnek-mennek az infok, a turistaházak közt is, és én is azt hallottam hogy hát, hogy is mondjam... kissé alulmotivált brigád üzemelteti most NHH-t.

De ez csak a pletykaszint.

Előzmény: Pulmy (47593)
Pulmy Creative Commons License 2015.01.30 -1 0 47593

Köszi !

Kár ezért a pályáért,pedig az egyik legjobb adottságú sícentrum lenne,de sajna nincs igazán gazdája...

Előzmény: Törölt nick (47592)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.30 0 0 47592

Pulmy!

Most olvastam az Időképen hogy holnap indítják a felvonókat Nagyhideg-hegyen is!

szerintem amúgy mentek is már az idén, fel voltak szerelve a kapaszkodók már a múlt héten is.

Előzmény: Pulmy (47522)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.30 0 0 47591

Megpróbálom kitalálni...

Kisinóc-Nagymaros? :-))

Előzmény: olahtamas (47590)
olahtamas Creative Commons License 2015.01.30 0 0 47590

Rám meg remélem holnap a térdig érő hó mellett egy jó hamburger is fog várni :)

Előzmény: Törölt nick (47589)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.30 0 0 47589

Valami hasonló vár majd rátok a Mátrában mint ami nekünk jutott a Börzsönyben. Január vége felé ez teljesen rendben is van, legyen hó, jég, fagyok, és meleg tea a pontokon!

1. visszatekintés a Nógrádi várra a kálvária közeléből

2. a Foltán-kereszt és rétje

3. Ezzel a hóval még a tavaszi szél sem nagyon bír...:-)

1. hó takará el a bérci tetőt...

2. ...és a Szabó-köveket is 

3. Lutzenbacher vége Inóci vágás eleje

Annyi különbség lehet esetleg hogy ha későn indultok akkor már csak a letaposott hóval (jéggel) fogtok találkozni, esetleg néha közelebbről is mint kéne. :-P  

Hiába, a Téli (őszi, stb...) Mátra az bizony tömegtúra a javából!

Előzmény: Norby99 (47584)
Pulmy Creative Commons License 2015.01.30 -1 0 47588

Jan 27.-én jártunk Katafa-Ják közt az RP:-DDK-n. A jelzések kitűnőek,jól követhetők.A Kemeneshátat elhagyva elég egyhangú sík szakasz. Molnaszecsőd után elég rossz az út minősége,az óriási gépek teljesen "felszántották",de ennek ellenére élveztem ezt a szakaszt is.

A bélyegzőhelyek nyitva tartása elég hektikus,több helyen kell alternatívát keresni,de megoldható a dolog.

Azt nem értem viszont,ha zárva van egy kricsmi akkor miért nem teszik ki a stemplit,,mint az OKT-n?

Erre felé ráadásul becsületesebb emberek élnek,mint sok más helyen ahol kint található a bélyegző és ott sem bántják(általában).

http://boglariturazok.blogspot.hu/2015/01/rp.html 

Házihold Creative Commons License 2015.01.30 0 0 47587

az l-es nehézsége a galyatető után véget ér:) Viszont én legjobban a Lajosháza Mátraszentimrét szoktam nem szeretni. 

Előzmény: Norby99 (47584)
V43 1279 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 47586

Nem tudom a pontos eredetét, egyik haveromtól vettem meg (nadrág+kabát de nem egyforma szín), mert ő már kinőtte. Túrázáshoz és motorozáshoz szoktam használni, eddig nem volt vele gond (a szelet is jól fogja).

Szerintem olcsón is hozzá lehet jutni jó cuccokhoz, nem is tervezek erre különösebben nagyobb pénzösszeget fordítani.

Előzmény: jzp2107 (47555)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!