Keresés

Részletes keresés

Tavaszi Széll Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47621

Köszönöm szépen!

Előzmény: Törölt nick (47612)
pozo Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47620

Szia, örülök, hogy -ha csak egy köszönés erejéig is- találkoztunk!

Én is siettem, mivel nyakig sáros voltam, meg kellett mosakodnom, átöltöznöm, ami elég sok időt vett igénybe, mert hát mocskosan nem szállhattam fel a buszra.

Remélem, hogy ha legközelebb találkozunk, lesz időnk beszélgetni a turizmusról és az élet dolgairól.

Gratulálok a 15. teljesítésedhez!

Előzmény: Múzsla (47615)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47619

Nagyon jó képek! Az Alsó-Jegenye-völgy végén a tisztáson rengetegszer aludtam, de akkor még nem volt ilyen szépen kiépítve. A Csobánkai-nyeregnél az a kis kiegészítő tábla döbbenetes... Bár a "telep" már húsz éve sem volt egyszerű, de ahogy elnézem, nem sokat javult azóta a helyzet :/

Előzmény: Törölt nick (47616)
timetable Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47618

A hegytetők azonban behavazódtak...

Én is csak ötletelek:

A csapadékmező lassulva mozgott keletnek, és ezzel arányosan a halmazállapot-váltás sebessége is lecsökkent. A Gödöllői-dombság és a Cserhát így kaphatott némi havat, kb. a péntek esti órákban. A Mátra vonalában azonban hiába zúdult le jelentős mennyiségű csapadék, ez döntően eső volt (talán még a csütörtökről péntekre éjszaka, nem is később), vagy ha havaseső-hó, akkor meg talajszinten nem volt elég hideg hogy megmaradjon. Mátrafüred környéke ráadásul dél felől elég nyitott is. 

Én tegnap a Bükköt jártam, ami pedig a pénteki csapadékhullásból kevesebbet kapott, és azt is a vége felé: a völgyekben pedig talán jobban megült a hideg levegő, ami észak-északnyugat felől szépen lassan bekúszott.

Felsőtárkányig nem láttam havat, amint a szerpentinútra rátértünk a falu után, egyből fehér világ lett. A minden tekintetben ontopic Bánkút-Bélapátfalvát tettem meg a kéken, úgy hogy előbb Bánkútra a Nagy-mező felől kapaszkodtam fel: odafenn lábszárközépig érő hó, a Cserepes-kő környékén úgyszintén. Bélapátfalva is havas volt, és csak Szarvaskő után kezdett eltünedezni.

Előzmény: jzp2107 (47617)
jzp2107 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47617

nem vagyok meteorológus, bár mióta eltörtem a csuklóm, a nagyobb frontokat megérzem :-)

pár napja rápillantottam a hőtérképre, és elkerekedett szemmel néztem, mintha vonalzóval húzták volna

sajnos csak ilyen kicsiben találtam meg, de mintha a Mátra és a Karancs tetején is lenne egy-egy piros karika

lehet hogy a délről támadó meleg felúszott a lenti hidegpárnán?

azt meg tudom erősíteni, hogy a budaiban jó kis fagyott talaj volt, egy-egy napsütötte nyílt nyugati lejtőt kivéve

eredetileg mi is a Cserhátba mentünk volna, de az előző esit hóesés (ott is locspocsra számítottam) meg az 5:45-ös kelés újratervezésre késztetett :-)

Előzmény: Törölt nick (47609)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.02 0 1 47616

Szombaton megtörtént a 3 X 50 teljesítménytúra 1. szakasz 2. részének a bejárása.

(Sár csak a Solymári-völgyben volt, a többi helyen többnyire fagyott föld, jég és hó jellemezte a terepet).

A Hosszú-hegyen megörökítettem az új túramozgalom, a "Pilisi Kilátások" bélyegzőhelyét:

És akkor "stílszerűen" a kilátás:

További képek és panorámaképek a bejárásról itt. (Az útvonal Csúcs-hegyi-erdő - Rozália téglagyár - Köves-bérc - Kevély-nyereg - Csobánkai-nyereg - Szent-kúti elágazás közötti szakasza az Országos Kéktúra jelzésén vezet).

A jelzések állapotáról képes összefoglaló a szomszédos TT topic-ban.

Múzsla Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47615

Jó volt látni téged a célban! Bocs, hogy nem tudtam veled "kezelni" de tele voltam mindenfélével.

Én is megdöbbentem a lajosházi átkelőn, de alapvetően sejtettem hogy ez lesz. Nagy-nagyon sok eső esett és bizony a patakok szépen el is kezdték levezetni. Az, hogy a Mátrában miért volt ennyire "meleg" a Cserhátban pedig ennyire hideg, azt én sem tudom. Egyébként én mindjárt hétkor elindultam és ott a rajtban már az egyik szervező mondta, hogy 500 méter alatt nem nagyon lesz egybefüggő, jól járhatóan havas rész.

Összességében én nagyon jól éreztem magam és külön örülök, hogy erre a túrára már 1995-óta el tudok járni. 

Előzmény: pozo (47610)
olahtamas Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47614

Ilyen időben én is a homokot szoktam keresni, vagy a köves meredek utakat.

Vagy barlangba kell menni :)

Előzmény: Tavaszi Széll (47611)
Házihold Creative Commons License 2015.02.02 0 0 47613

Aki a nagykunsagon sok homokra számít meg fog lepődni.  Van de azért nem mindenhol.

Előzmény: Törölt nick (47612)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47612

Futóhomokos hordalékkúp-síkságok a Tiszántúlon:

- Nyírség

- Nagykunság

- A Hortobágy északi része

- Rétköz

- Békés-Csanádi-hát

(+ A Tisza északi árterei közül a Bodrogköz és a Taktaköz)

Előzmény: Tavaszi Széll (47611)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47611

Én az Alföldi Kéktúra Petróczi iskola - Kunfehértó szakaszán jártam ezen a hétvégén. Tökéletes jelzettség, egy-két helyen kellett csak jobban figyelnem, és remekül járható utak. Egyre inkább a fixa ideám, hogy télen, sok csapadék után tökéletes választás a "homokon túrázás". Miután a talajtan nem az erősségem, segítséget szeretnék kérni: a Tiszántúlon mely szakaszokon lehet hasonló talajviszonyokra számítanom? A Nyírségben?

Túra közben egyetlen negatív élményem volt, vadászok álltak a hátterében, de ezen túl kell lendülni.

pozo Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47610

Számomra döbbenetes volt a hatalmas sártenger....

Különösen utólag annak fényében, hogy a Budai piros túrán résztvevők gyönyörű havas tájon gyalogoltak.

Talán egy meteorológus magyarázatot tudna adni erre a furcsa időjárási jelenségre, ámbár én a meteorológusokban nem igen bízok... 

Előzmény: Törölt nick (47609)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47609

Huhh, ez nagyon durva. Túrázók rémálma ez a talaj.

Tudod miért nem értem? Mert mi is a közelben voltunk, a Cserhátban, és a déli 2-3 órát leszámítva inkább fagyott, sőt estére olyan tiszta idő lett, mínusz 3-4 fokkal hogy sírni tudtam volna hogy miért is nem vagyok fent egy "Tátralátó" magaslaton, ugyanis a kilátás garantált lett volna! Szandavárra gondoltam, az volt a legközelebb, csak mire leesett a tantusz már késő lett volna nekiindulni, fél óra kocsival plusz jó félóra lett volna gyalog.

Namármost a Mátra nyilvánvalóan magasabb mint a Cserhát...ezért nem értem.

Romhány-Szécsénke út Becske irányába

így aztán Szandát is csak messziről néztem, hozzáfűzöm sosem láttam még innen, pedig voltam már párszor a Bánki tónál, és ilyesmire mindig figyelek. Ezért vagyok biztos abban hogy a Tátra is meglett volna... onnan, Szandavárból :-(

Előzmény: pozo (47602)
olahtamas Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47608

Igen sajnos nézegettük, hogy már eleve nem teljes keresztmetszetében tartott és a 40cm hó megadta neki a kegyelemdöfést...

Előzmény: Törölt nick (47605)
Házihold Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47607

Közepesen ergya túra volt. Az elején próbáltunk cipőkímélően közlekedni, de Lajosházánál a megáradt patak sokak lendületét megtörte. Mint kiderült a nejlonzacskós megoldás volt a legjobb. Mondjuk nekem mindenképp, mert a cipőm hajlamos átázni. Volt aki eltévesztette a betonhídat. A videón még én is rajta vagyok balra hátul. Ekkor még nem voltak az utak elterelve. Állítólag ilyen vacak sáros idő még nem volt. Mondjuk tavaly inkább fagyott. 

http://youtu.be/sTPef1uLmYM

homerx Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47606

kvados latkep

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47605

...ó, széttört a jellegfa egy része (ott Bakonynána után)? Az még pár hete is egyben volt, amikor láttam... :(

Előzmény: olahtamas (47603)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.01 0 0 47604

Kellenek ilyen túrák is. :) Egyik fiatalkori kollegámmal használtuk az ilyen szintű, nehézkesen haladó túrákon a "már csak az életmért gyaloglok" kifejezést, ami köreinkben szállóige lett. Zsolt fiam szokta emlegetni, ha unja már a túrát :D

Előzmény: olahtamas (47603)
olahtamas Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47603

Amikor tavaly kitűztem e napot a túrára, még nem tudhattam, hogy milyen idő várható.
Így árgus szemekkel nézegettem az időjárás jelentéseket, de még 1 nappal a túra előtt sem derült ki, hogy mi várható.
Az itthon 2 napja folyamatosan szakadó eső nem sok jót ígért, de a túra hajnalára elállt,
és már nyugodtan szálltunk fel a Zirc felé tartó buszra, a nap első sugarait meglátva.
A vasútállomásnál bélyegeztünk, és az országúton jól is haladtunk, örömmel töltött el a szikrázó napsütés.
Persze még kicsit tartottam a nagy mennyiségű lehullott hótól, ami nem is hazudtolta meg a telet,
és Nagyesztergár elhagyása után bizony térdig kellett taposnunk a hóban.
Szerencsénkre páran mentek előttünk, és ki volt taposva a hó, de azért így is csak lassan tudtunk haladni.
Külön figyeltem a sebességünket, és bizony elég siralmas volt, ugyanis az elkövetkezendő 3.5 km-t 1 óra 20 perc alat tettük meg.
Ráadásul itt egy elég benőtt szakasz közepette érkeztünk meg a Gaja partjához, ahol vagy 10 percig keresgéltünk jó átkelési lehetőséget,
aztán végül mindenki válogatott kedvére az átgázolás vagy az átegyensúlyozás között.
Mire a 10 fős csapatunkból mindenki átjutott, bizony 20 perc elment ezzel is.
Itt már azért sejtettem, hogy ha így haladunk, nem fogunk sötétedés előtt Tésre jutni, így próbáltam picit növelni a tempót, de csapatban ezt nem lehetett megtenni, mert leszakadt a vége.
Már 13 óra is elmúlt, mire a Bakonynánai műútra értünk.
Nagyon örült mindenki, hogy végre járható aszfaltút került a talpunk alá.
Bakonynánán felcaplattunk a bélyegzőhelyre, ahol nem lepődtünk meg, hogy a kocsma zárva van, mert tudtuk, hogy valami madzagra kötött zacskóban kell keresni a bélyegzőt.
Viszont az összes madzagot kihúzogattam már a kerítés mögül, de mindegyik vége üres volt, és úgy álltam vele, mint Füles a kipukkadt lufival...
Egy alig olvasható papíron ki volt írva, hogy telefonáljunk a bélyegző miatt, így hívtuk is a számot, de csak annyit mondtak, hogy a nagy havazásban valahol beszakadt a hó alatt,
majd talán ha valamelyik nap havat lapátolnak esetleg előkerül. Ezt azért nem akartuk megvárni, így haladtunk tovább.
A következő szakaszon jól tudtunk haladni, mert sokan jártak az úton, de az már látszott, hogy Tésig nem fogunk elmenni.
Még a Jásdi busz előtt is jó ha picit be tudunk ülni a melegedőbe, egy kis sörözésre.
Legalább kiélvezve a jó időt fényképezgettünk és sétáltunk a szurdokban, de előttünk volt még 1 gázló is, amit aztán hamar feladtunk, mert a patak ezen oldalán is volt út,
így azon mentünk be Jásdra. A bélyegző rendben volt, majd a kocsmában meleg cserépkályha feltette mai túránk végére a pontot, így a hamburgerezés elmaradt, csak a túlélő kolbászt ettem ki a a hátizsákból.

https://plus.google.com/u/0/photos/118292515470871397978/albums/6110586740140492433

Előzmény: Törölt nick (47597)
pozo Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47602

Bár csak ez várt volna ma bennünket a Mátrában!

Sajnos a Palóc túrát idéző, hihetetlenül sáros utak voltak 700 m alatt. 

a futók igen csak szenvedtek, mivel a rajt után pár száz méterrel teljesen elázott a cipőjük, aztán minden mindegy alapon futottak a sárban, lefröcskölve a mellettük haladó gyalogosokat. 

Az áradó patakok miatt az M és S távokat Lajosházától a zöld+ jelzésről átterelték (bölcs döntés volt) a sárga négyszög-műút-zöld+ jelzésre, így értünk a Vörösmarty turistaházhoz.

Jól írod: A Téli Mátra is tömegtúra a javából.

A sár már akkor jelentkezett, amikor a Gyöngyös felé vezető műutat keresztezve beértünk a parkerdőbe, a mellékelt kép ott készült.

Előzmény: Törölt nick (47589)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47601

Szép lehetett ebben a napsütésben. Mi holnap megyünk ki körülnézni a Kisgyón fölé.

Előzmény: olahtamas (47600)
olahtamas Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47600

Jásd, kocsma nyitva és meleg.

Már nem indulunk tovább hamburgerezni, azt majd legközelebb.

Kicsit nehéz volt a túra a mély hó miatt, ellenben nagyon szép Időnk volt.

Előzmény: Törölt nick (47596)
Pulmy Creative Commons License 2015.01.31 -1 0 47599

A  pálya az adottságaival simán kenterbe verhetné a hazai pályákat! Nézd meg mit varázsoltak pl Eplényből! Ha van lóvé,akkor csak motíváció kérdése,nem hiszem ,hogy itt nem lenne zsé.. De ez más téma

Előzmény: timetable (47598)
timetable Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47598

kissé alulmotivált brigád üzemelteti most NHH-t.

Én pont az ellenkezőjéről hallottam...igaz, attól még lehet rutintalanul/ügyetlenül csinálni. Az mondjuk komoly hiba, hogy kb. a sielok.hu-ról lehet minimális információt gyűjteni, a honlap most nem üzemel, a fb-oldalukon pedig semmi új hír...

Remélem kitart a hidegebb idő még pár hetet, terveztük pár ismerőssel, hogy csúsznánk egyet odafenn. Ha ez összejönne, akkor tudnék megalapozott véleményt mondani.

Előzmény: Törölt nick (47594)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47597

...ráadásul király ideje van, hétágra süt a nap, a hó keményre fagyva :) 

Előzmény: Törölt nick (47596)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47596

Az szép túra lesz!

A Római-fürdő nekem télen tetszett a legjobban.

Beszámoló rendel!

Előzmény: olahtamas (47595)
olahtamas Creative Commons License 2015.01.31 0 0 47595

Zirc - Tés :)

Előzmény: Törölt nick (47591)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.30 0 0 47594

Jönnek-mennek az infok, a turistaházak közt is, és én is azt hallottam hogy hát, hogy is mondjam... kissé alulmotivált brigád üzemelteti most NHH-t.

De ez csak a pletykaszint.

Előzmény: Pulmy (47593)
Pulmy Creative Commons License 2015.01.30 -1 0 47593

Köszi !

Kár ezért a pályáért,pedig az egyik legjobb adottságú sícentrum lenne,de sajna nincs igazán gazdája...

Előzmény: Törölt nick (47592)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.30 0 0 47592

Pulmy!

Most olvastam az Időképen hogy holnap indítják a felvonókat Nagyhideg-hegyen is!

szerintem amúgy mentek is már az idén, fel voltak szerelve a kapaszkodók már a múlt héten is.

Előzmény: Pulmy (47522)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!