Biztos vagyok benne, hogy malachy önvizsgálatot fog tartani. Amint írtam, megértem, hogy határtalan örömében nem mindig találja meg a megfelelő szavakat, de szemmel látható, ahogy próbálkozik a negatív visszajelzések ellenére is.
Távol álljon tőlem, hogy ítéletet mondjak felettetek. Én mindössze a gondolataimat írtam le, és bizony, türelmetlennek találtalak mindőtöket. Malachy is türelmetlen, de érthető, hiszen végtelen boldogságában azt sem tudja, hogyan mondja el nektek az Örömhírt, hisz ő maga írta, hogy ő is kételkedett, és csak ez után talált rá az Úrra. Ehhez mindösszesen csak ki kellett tárnia a szívét, el kellett fogadnia Krisztus óvó, szerető kezét. Hát olyan nagy megerőltetés volna ez az örök életért cserébe? Ugye nem. :-)
De lehetséges. Bár, malachy még a saját álláspontját sem tudja kifejteni.
Azon kívül, hogy annyit mond - nézd meg a Bibliát.
Megnéztem. Az enyém bőrkötéses.
Talán inkább lennétek türelemmel ahhoz, aki megtalálta az Urat, s nem pedig dölyfösen leszólnátok minduntalan őt! Miért vagytok ilyen kegyetlenek? Mire ez a gőg, amivel bizonyítani próbáljátok vélt igazatokat? Nem lehetséges-e ugyebár, hogy malachynak lehet igaza, és épp TI tévedtek?
:-) minő antropomorf megfogalmazás... de aranyos... sokat hallani amúgy jó TV ismeretterjesztő filmekben is...
A csersavat termelő növények nem védekezésül teszik ezt, lévén nincs akaratuk, hanem azok maradtak jobban életben, akik ezt termelték... aztán változnak az őket fogyasztók, mert azok maradtak életben, akik immunisakká tudtak válni, de nem akarattal, hanem egyszerűen így alakult: magmaradtak azok, akik sikeresebbek voltak :-))) Antilop-oroszlán detto: ha akarata lenne az antilopnak, akkor fegyverkezne, s az oroszlányok bizony "meglepődnének" :-)))
"Ez nem verseny. Az lenne a verseny, ha az antilop is elkezdene fegyverkezni."
Az oroszlan szemszogebol kimondottan ellenseges lepes ha az antilop gyorsabban szalad :) De az antilopoknak nem az a celjuk hogy mindig ok gyozzenek a harcban hanem hogy sok-sok genjuket adjak at a kovetkezo generacionak. Ennek egyik utja a gyilkologeppe valas, de ez valoszinuleg tul draga es csak azoknak eri meg akik egyben elelemszerzesre is hasznositjak. De sok mas ut is van, az egyik hogy nagy szazalekban lefussak a ragadozot es a maradek energiabol sok kisantilopot neveljenek fel.
A fegyverkezesi veresenyeknek eleg sok nyoma van (nagyon erdekes az immunrendszer felepitese is, jol lathatok a fejlodes egymas utani stadiumai), sok noveny pld csersavat termel teljesen foloslegesen mert az ot evo allatok tobbsege mar immunis ra.
Teljesen érthető, hogy így érzle.
Egy másik fórumon van egy hasonló figura. Ha az holnap elkezdi reklámozni az elektromos áramot, a tudósok inkább feltalálják az étert ismét.
Azért pl. a teremtés elmélet mellett jó érv lenne, ha találnának egy dinoszaurusz maradványt egy "Le a nukleáris kísérleteket!" táblát szorongatva. Ez bizonyítaná, hogy Istennek van humorérzéke. Vagy, hogy Terry Pratchett tényleg tud valamit :))))
sikere??:))
Egyebkent az a gond, hogy en pl el tudom kepzelni, hogy nekik van igazuk, bar semmikepp nem ugy, ahogy malachy eloadja, de vegulis ha van Isten (es akar lehet is), akar meg meg is lehetunk vezetve, es telleg teremtes, meg nuku evolucio, csak valamiert bizonyithatova tette, hogy van, s kozben nem volt az evmilliok soran stb, nem tom. DE mikor egy ilyen emberrel talalkozom, mint malachy, meg a kedvem is elmegy attol, hogy Istent keressem. Es ez sajnos telleg igy van, nem azert irom, hogy rugdosok mar egy picit. Es a masik DE pedig az, hogy ez a forum nem arra van, hogy bejojjon ide az ember, es mint elefant a porcelanboltban vilagga kurtolje a suletlensegeit, majd ne torodjon semmivel. Zorkoval sem ertunk egyet, de o teljesen ertelmes, odafigyel, ervel, valaszol, szemben malachyval, aki pedig azt hiszi, hogy mindent tud, es kozben bebizonyitja, hogy joforman semmit. Es mindezalatt lejaratja a kreacionistakat, es jol alatamasztja azt az elkepzelest, hogy ok felfullel akarkiktol hallott dezinformaciok alapjan itelik el az evoluciot, es azert fogadjak el a kreacionizmust helyette, mert csak.
Bocs ezert, de nekem meg ilyenem volt, h ezt leirjam.
Nem vaalszoltam meg, mert ezek szelekcios szabalyszerusegek, elotte pedig oroklodesi szabalyszerusegekrol beszeltunk, es a ketto nem ugyanaz.
Mi az ami lesz...?
Aszontam hogy a jelenleg élő gepárdok közt lesz vagy 20% különbség a futásképességben, de nem lesz 20% különbség a zsákmányszerzési képességben. Kulonbseg lesz a taplalekszerzo kepessegben, ha nem is 20%. Ertettem, h a jelenlegelokrol beszelsz, de en meg arrol, hogy azok is eljutottak oda, ahova. Egyebkent nem tudom mennyi a kulonbseg most, viszont azt is irtam, h szvsz van egy alapszint, amit el kell erni, s az valszeg no, stb. es ide kapcsolodik meg a kovetkezo:
És az antilopnak...? Na, hát a fegyverkezési verseny nem azt jelenti, hogy nekem van, te meg menekülsz... Ez nem verseny. Az lenne a verseny, ha az antilop is elkezdene fegyverkezni
Sokkal nagyobb esélye lenne annak, amelyik nem hagyná a társát, hogy elegye előle a kaját. Így értettem a terminátorságot, meg a fegyverkezési versenyt.
A halasra is valaszolva: A verseny nem azt jelenti, hogy olre mennek a keves kajaert. A versenyben az is benne van, hogy az egyik keresgel valahol es talal kajat, a masik meg mashol keresgel, es nem. Es ha az egyik azert talalt, mert magasabban van a feje, mint a masiknak, akkor nyert a versenyben, pedig nem is tudnak egymasrol.
Valamint, az allatvilagban tobbfele strategia is kialakult, nameg ugye ott az az alapveto dolog, h vannak novenyevok, meg ragadozok. A ragadozok tulelesehez feltetlenul kotelezoen szukseges az, hogy meg tudjon olni egy masik elolenyt, mig a novenyevoknek nem, a fegyvereik leginkabb a parszerzes kerdeseben szamit, meg persze a ragadozok ellen is hasznosak. (Vannak direkt vedekezo fegyverek, pl tarajos sul). De ez nem kotelezo, ha nincs vedekezo fegyvere, akkor se fog kihalni a faj, fennmarad, kesz. Raadasul ezek altalaban szamszeruleg tobben is vannak, mint a predatoraik, tehat az, hogy parat elkapnak kozuluk nem feltetlenul befolyasolja kozvetlenul a fejlodesuk.
Tehat arra nem lenne semmi ertelmes indok, hogy az antilop hirtelen olyan izomzatot noveljen, amelyel felveheti a harcot az oroszlannal. Mar eleve patai alakultak ki, igaz azzal lehet rugni, de fogni, tepni nehez. Raadasul kemeny energiapazarlas lenne a leheles mellett megtanulni es gyakorolni (!) a harcot, hogy a kerodzokrol ne is beszeljek, valamint ide kapcsolodoan a beltraktus hosszarol, emesztesi sebessegekrol, stb.
Kulonben ha itt tartunk, kreaciorol kerdem en, a logikad szerint miert nem teremtett Isten vagy csupa novenyevot, vagy miert nem szerelte fel oket a vedekezesre alkalmas eszkozokkel?:)
Es miert ne lehetne termeszetes korulmenyekre alkalmazni az allattenyesztes szabalyait? A szabalyok nem mestersegesek, az teljesen termeszetes, csak a szelekcio mesterseges. Viszont a termeszetben is ugyanaz van, csak ott nincs ott az ember, aki jol megvizsgalja, melyiket tenyeszti. Meg is válaszoltad. :)
Viszont a sok egyforma nyaku lezabalja egymas elol az azonos magassagban levo leveleket, es meg sok mas fajok is ott tolakodnak, akkor nagyobb eselye van a tulelesre annak, amelyiknek hosszabb a nyaka, es a tobbiek feje felol eszik. Sokkal nagyobb esélye lenne annak, amelyik nem hagyná a társát, hogy elegye előle a kaját. Így értettem a terminátorságot, meg a fegyverkezési versenyt.
Mindenesetre de lesz, mert azt el kell ernie mindegyik gepardnak, h lefussa a gazellat. Mi az ami lesz...?
Aszontam hogy a jelenleg élő gepárdok közt lesz vagy 20% különbség a futásképességben, de nem lesz 20% különbség a zsákmányszerzési képességben.
Am egyebkent megnezheted, az oroszlannak milyen fegyverei vannak pl. És az antilopnak...? Na, hát a fegyverkezési verseny nem azt jelenti, hogy nekem van, te meg menekülsz... Ez nem verseny. Az lenne a verseny, ha az antilop is elkezdene fegyverkezni.
Biga!
A hal nem egy kreatív lény, aki kíváncsiságában elköppenti magát, hanem ösztönökkel megáldott állat. :-DDD
Szerintem valószínűbb lenne, hogy a felszínre hulló rovarokkal táplálkozóból fejlődhet ki.
Mivel kevés van és "harcolnak" a zsákmányért (mint ahogy különben egy fenét se harcolnának, mert vagy 10 m2-re juthat legfeljebb 1 hal, többet nem tud eltartani a vízfelület, olyan messziről meg nem veszik észre egymás zsákmányát), nadeszóval amelyik hamarabb ér oda vagy másként elcseni a társától, az merad fenn. (A hamarabb ér oda, egy másik fejlődési irány.) A sikeres elcsenés egyik módja, hogy nagyon kell akarnia a zsákmányt, és szinte már a zsákmányhoz közelítve megpróbálja bekapni. A szájmozgás szerencsés esetben kivált egy olyan vízáramot, amely a vetélytársat ellöki a zsákmány közeléből. Így jön be fokozatosan a köpködés. A másik dolog, hogy aki hamarabb észreveszi, az hamarabb indulhat köpni, tehát a véletlen mutációk közül kiválogatódnak azok, amelyek jobban látnak a vízfelszín felett is, netán már beeseékor észreveszik a kajcsit. Aztán már esés közben / előtt is észreveszik a bogarantyút (kialakul a speckó kettős fókuszú szemük), és mohóságukban nyilván máris be akarják kapni, s köpnek ezerrel. Innen már csak pár ezer generáció és kifejlődik a cserkésző vadászó életmód.
Ki tudja hova fejlődnek majd tovább...?
(Egyes elméletek szerint sehova, mert elérték a specializációt, de ez persze marhaság, hiszen fejlődéstörténetük minden pillanatában az adott körülmények szempontjából specializáltak voltak akkor is.)
:-)))