Ma hozzám került egy régóta áhított ML R-1251/V rádió. Minden szépen megy is rajta, csak a finomhangoló nem mindig megy. A durva hangolóval nincsen semmi baj. Ez állítólag típushiba. Valaki tud valamit ennek a zavaró jelenségnek a javítási menetéről?
Ha jól emlékszem már ezt a verziószámút már próbáltam. Nem láttam olyat hogy a portot be lehet állítani. Míg a GP300-nál a simánál (nem a sel5-nél) van ilyen lehetőség de a select5-nél nincs ilyen vagy nem láttam. Mikor elindítom a beolvasást a programozó felvillan majd semmi. Sőt a rádió csipog mint amikor merül az akksi.
Com port jól van beállítva az RSS-ben? Mintha valamelyikben a Com1, a másikban a COM2 lenne az alapértelmezett, de lehet keverem a GM300, vagy a GP900-zal.
De számít. Kicsi elvész. De a kitett antenna akkora növekedést hoz, hogy brutális lesz a javulás. A nyereség mindig valami rovására megy. Nagyobb nyereség, szűkebb sáv. Ez alaptétel! A tripleg relatív széles sávú. Vételre használható 70 centin is. A kétsávos antennák pláne keskenyek. Csodák nincsenek sajnos. Itt most mindig körsugárzóról beszéltünk.
Köszi. És ez jó lesz mindkét (70cm, 2m) sávra is? Nem lesz túl kicsi a nyeresége, ami elveszne a koax kábelen? Vagy vételnél ez nem számít, csak adásnál?
A legegyszerűbb és megbízhatót úgy hívják, hogy Trile-Leg magyarul Ground-Plane.
Ez áll egy pl. 55 cm-es függőleges pálcából és lejtősen 3 v.4 lefelé álló szintén 55 cm-es ellensúly pálcából. Ez kellően igénytelen, házilag 15 perc alatt kivitelezhető. A felső pálca a koax belső erére megy. A lejtős ellensúlyok a koax harisnyájához vannak kötve.
Ha 4 db van az az oszloppal kb. 45 fokos szögben állnak lefelé. ha 3 db akkor kb 30 fok az árbóchoz képest.
Az egészet 4 db vastag sárgaréz hegesztőpálcából, 1 db Amphenol aljból lehet összeforrasztani. A közepébe forrasztva a felfelé álló sugárzó, a négy sarkának lyukába a lejtős pálcákat lehet forrasztani. Ennyi. Ha kész, vastagon lefösteni.
Ha több lehetőséged van, egy discone antennát építs. Keresd meg a neten, Karl Rothammel Antennakönyv című bibliáját.
Üdv! Egy kis segítséget kérnék. Van egy rádió scanner-em. Főleg a repsávot szoktam hallgatni meg néha a 70cm-eset. Jelenleg egy kb 55 cm-es rézdrót szolgál antennaként a gyári gumifütykös helyett. Szeretném az antennát kihelyezni a háztetőre a jobb vétel érdekében. Ehhez keresek antenna tervet, amit megépíthetnék. Sokat kerestem de persze mindenhol csak olyan leírást találtam, ahol adás-vételre építettek/hangoltak antennákat, viszont gondolom nekem ilyesmi precíz antenna nem kellene, mivelhogy csak vételre kell. Kb 5-6 méter antennakábel kellene a szkennerig, H155-re gondoltam. Milyen antennát tudnátok ajánlani amit kitehetnék a tetőre vagy egy 8-10 méteres árbócra?
Ezért is ragaszkodom az öreg 102-eshez. Járt már sok helyen, XANTI mesternél is. Azóta jó bőrben van a rádió. Annakidején csak a torka volt véres amikor hozzám került :) El nem adom, ha bedöglik és javíthatatlan akkor megy a polcra dísznek :)
Pedig annyira dicsérik! "összsávos álomdoboz", "csodás kis ékszer", "hatalmas kicsi rádió" és további ömlengések :-)
Nem véletlenül kedvelem a katonai lomok bizonyos típusait. Igaz, néha kissé alakítani kell rajtuk, jól ki tudták hegyezni a vevőiket. Egy másik 817-tel szerintem semmit sem hallottam volna belőled a múltkori játékkor, ugyanolyan antennával.
Azt eddig is szidtam :) Az FT-102-hez képest egy süket tégla :) Nincsen PLL fázis-zaj, hiszen a 102 nem szintis csak egy frekimérő van mellédobva az analóg kukucskálós VFO-nak :)
Szeretnék érdeklődni, hogyan lehetne hadra fogni a pilisi papagáj-t? Nem találom semmilyen frekin! Piliscsév-ről rádióznék, elméletben innen vidáman feltudok rá lőni... A cucc egy Baofeng UV-5R bővített freki tartománnyal, gyári antennával!
A WinDSD meg a sima linuxos dsd, jó móka, bár hozzá teszem nekem a MotoTRBO-t (150Mhz környékén) egyszer sem sikerült dekódolni vele. Igaz nem próbálkoztam hosszab ideig.
Az említett öreg "jézuskán" is két mérőpontot vezettem ki, I. KF-et egy SMA csatlakozóra, a demodulátor kimenetét pedig egy 3,5-es Jackre. A WinDSD mégiscsak olcsóbb :-).
de csak akkor érsz valamit ha a rádió KF-t (angolul IF) meg tudod csapolni és olyan a rádió, hogy a KF 10.7Mhz.
Nem sok rádión lehet, RH-n kicsit könyebb:
Kenwood TS-830, 850, 870-en van gyári IF kimenet. Icom 756 sorozaton megoldható, Yaesu FT-950/2000 megoldható.
A nagyobb gond az URH rádiókkal van ott szinte esélytelen: Yaesu 857/897 szinte kilőve
TS-2000 max. 30khz sávszélesség, egy román srác csinált IF kimenetet Icom IC-7000-re de az kb. 65Mhz tehát pl. az AOR ARD-300-hoz nem jó. IC-910 talán.
De ezek nem az olcsó kategóriák. Vegyél egy RTL-USB SDR-t kb. 7000Ft egyszerű "frekiingadozós" tele van zavarral, de még is élvezetes
Igen, ez egy régebbi kütyü még a 90-es évek végéről. Én is elgondolkoztam rajta, de az ára miatt inkább az SDR-el fogok próbálkozni, bár ezen a téren még semmilyen tapasztalatom sincs.
Tegnap este az S23-on, alias 145.575 MHz-en papagáj átjátszó kelt életre. Többen is észlelték. Jómagam, HA5CBM és még sokan mások. Budapesten és vonzáskörzetében lehetett hallani. Valaki tud róla valamit?
A Telefongyáran a műszerszolgálatnál egy Gelkától szalasztott "kollégánk" egy Siemens preciziós mérővevő Yaxley-eit fújta be vele... Ez volt az utolsó előtti dobása a cégnél (pedig akkor nem rúgtak ki bárkit semmiségekért)...
Na jó, ismerem én személyesen, csakhát a lányok kevésbé szoktak öregedni, mint a fiúk... Ezért mondtam, amit. Tkp. hatvan fölött már minden mindegy :-)
nekem egyszer az ment az idegeimre, amikor a szlovakok nekialltak 40kozep LSB-n radiozni, de direkt ugy, hogy kicsit feljebb tekertek a frekvenciat, 27.405.3 kornyekere, ugy, hogy mi USB-n meg veletlenul se tudjunk radiozni... Volt, hogy amerikaiak jottek a k40en, szinten Pozsony mellett.
Édesapámhoz rendszeresen járt egy 20 év körüli fiatalember, akit szinte családtagként kezeltünk. Természetesen mindig a rádiókról és egyéb műszaki témákról beszélgettek. Gyakran ültem velük. A fiú rádióamatőr szakkört vezetett. Mielőtt nyolcadikba mentem, Apu megkérdezte a fiút, hogy elmehetnék-e én is a rádióklubba.
Na látod, ez voltam én, a "szakkör" meg a HA5YAR az István Gimnáziumban...
Arnyalni is tudni kell. Nem trollkodom amatorfrekvenciakon, sot, azota is csak vetelen vagyok az amatorsavokon, ez volt az egyetlen alkalom, amikor adasra kapcsoltam par percre (VHF-en, 1.5 Wattal,kvazi jogsi nelkul a "rutinpalyan") egy elore megbeszelt frekvencian.(radio vetelet probaltuk a masik oldalon) Ezt azert belatod, hogy nem megrogzott "unlis" kalozkodas, frekvenciabetyarkodas. Pedig jopar eve vannak olyan keszulekeim, amivel lehetosegem lenne ra. A kamionnal se vagtazom at a kishataron, de ha a szukseg ugy hozza, mert pl. tereles van, akkor bizony elofordul. Csak nem kell belole rendszert csinalni, nagyonis indokoltnak kell lenni a dolognak. Majd radiozom akkor, ha meglesz a vizsgam, addig marad a cebe, es a pmr.
Viszont ha sok amator ennyire zarkozott, akkor eleg nehez lesz utanpotlast talalni.
Amíg nincs engedélyed, semmi keresnivalód nincs (vételen kívül) az engedélyezett amatőrsávokon...
Ham-hamm amatőrtársunk is röviden összefoglalta:
"Engem csak az zavar, de az nagyon, ha valaki engedély nélkül használja a rádióamatőr sávokat."
Sokan, veled ellentétben nem kerestünk kifogásokat, letettünk néhány vizsgát (RH-A, -B, -C, URH -A, -B, -C, angol, orosz, német nyelvvizsga (akkor még voltak), SWL engedély...
Ezek után lelkendezzünk az unlis állomások megjelenése esetén ?
miert is vesztettem hitelemet? Eddig 1x fordult elo az amatorsavban valo radiozas, egy radioamator kert meg ra. Egyebkent nem szoktam beleradiozni az amatorsavba. K40-en usb-n szoktam elofordulni, felteve, hogy be van teve a radio az autoba.
Azé' nem annyira borzasztó az, maximum neki (az meg az ő dolga), tekintve, hogy nem nekem nemcsinálja, hanem saját magának. Amit meg nekem szeretnék csináltatni, arra keresek olyat aki csinálja vagy csinálom magamnak ... leginkább ez utóbbi.
Ami a borzasztó a mai világban, hogy mindenki a miért nem lehet megcsinálni-val kezdi. Képzeljétek el, de nem kötelező, hogy a Jóisten az első nap előtt (tehát a-1) ezzel kezdi. Akkor ma hol tartanánk? Sehol! Na ez az.
En most jelenleg ott tartok, hogy a feb 20-aira kellene ranyomulni, de mivel nincs munkam, es azt sem tudom milyen munkat talalok, hogy leszek fuvarban stb... pedig tenyleg komolyan erdekelne az a vizsga, foleg, ha hetvegen is lenne belole. Nem is a nehezsege miatt aggodom, hanem a fentebb leirtak miatt, elegge ramaty a helyzet mostanaban. Viszont ha meglenne a vizsga, akkor akar a kamionbol, akar a levegobol qsozhatnek tobb savon is, stb, egy csomo lehetoseg nyilna meg elottem.
Nemet nyelvtudas reven nem csak itthon, Ausztriaban, Nemetben is.
Azért az intő jel, hogy ami tizen-huszon-harminc (vagy még több) éve aktív, tanult rádióamatőrnek óriási katasztrófa, komoly kellemetlenség és kiadás, "titkosítás2í stb., az a "kalóz" kínairádiósnak pár gombnyomás.
Hallottam sokszor a kifogást, hogy nem tud időt szakítani valaki. De azt büszkén meséli, hogy 3 napot kolbászolt Némethonban, hogy egy Bimmert vegyen használtan. Aztán még 2 napot az itthoni ügyintézéssel.. S mindezt félévente a még újabb verdáért, seftből.
Ehhez a hobbihoz sok-sok kitartás kell és még több türelem. Főleg akkor ha az ember nem akar megrekedni a kínai gagyi rádió szintjén.
Ha esetleg fejlődni akar, építeni, konstruktőr lenni, antennát hangolni és telepíteni (sorolhatnám hajnalig) akkor ahhoz kitartás kell. Persze pénz is.
Én is 1 db kézirádióval indultam hajdanán. Egy ősöreg FT23-al. És még ma sem tartok ott ahol tartani szeretnék. De kitartok, fejlődök, tanulok, építek és ha kell akkor segítséget és tanácsot kérek.
Erről szól ez.
A HA5KDR jól csinálja, mert klub akar maradni és akarnak valamit tenni. A hangnem nem mindig a legmegfelelőbb ehhez, de az irány jó!
Nagyon sok hatóság valóban seggfejek és hatalommániás paranoidok gyülevész hada.
Lehet, hogy az NMHH-nak is sok részlege ilyen. De nyugodtan és felelősséggel kijelentem, hogy a rádióamatőrökkel kapcsolatban álló tagjai igen korrekt és tisztességes emberek. Segítőkészek a törvény adta kereteken belül maximálisan.
Ezt nagyon sok saját és ismerős tapasztalata erősíti. Nagyon máshol tartana ez az ország ha minden hatóság ilyen emberi módon dolgozna!
"Azt kellene megtudni, hogy mi az amiért nem akarnak amatőrök lenni és legálisan rádiózni (pl. RH sáv), több lehetőséggel? Miért van ez a nagy érdektelenség?"
A lustaság, a kitartás hiánya, a pénzemért azonnal megveszem és már rádiózok azonnal, meg az a miliő ami minket körbevesz, az a taszító, az nagyon leviszi a szintet. Sokan nagyon jól érzik magukat ebben a mocsárban. A legjobb példa erre amit a világító dobozban látni, szemét, szemét, szemét, ja és nem tudom hogy írtam e már a szemét.
A baj az, hogy sok tökfej azt se tudja mi az a 134 MHz vagy mi a fene. Ott csönd van, aztán húzzunk bele. Fingja nincs mit jelent, hogy "átjátszó felmenő". Nem is akarja tudni, hisz occsóbb mint telefon, neki ne ugassanak a levegő használatért. 1W? 10W? 60W? Lövése nincs ERP meg hasonló 3 betűsökről.
ez az erdektelenseg abbol fakad, hogy ebben az orszagban, kialakult egy nagyfoku bizalmatlansag a hatosaggal szemben, es nem is alaptalanul. Sok helyen hallani ezen kivul azt is, hogy elsore at se engedik az embert, azonkivul epp na neztem meg a radioamatorvizsgak idopontjait, es hat mivel javareszt csutortokon van, ez elegge alkalmatlan idopont. Aki videken lakik, annak csak ideje van, mert munkanelkuli, penze viszont nincs ra, vagy ha lenne ra penze, akkor csutortokonkent dolgozik. Szombat delelotti idopontok alkalmasabbak lennenek, nekem is xsak ezert nincs meg hivojelem.
A 409 előtti időkben is volt ilyen, a Kandóra jártunk, volt egy (azóta megszűnt) rádióamatőr bolt. Kb. az volt az üzleti filozófiájuk: "ha nem kérsz számlát, mi se kérünk engedélyt".
Lehetett náluk iparit is venni, tűzoltó, rendőr stb. frekire programozva (ezt egy külsős emberük intézte), meg gépelt-fénymásolt frekilistát.
A másik (sajna szintén megszűnt) boltban még mint törzsvásárlónak se adták oda a kibelezett R-109D-t... aztán mire elhárult volna a vásárlás akadálya, megszűnt a bolt, pedig árban és hozzáállásban igen korrektek voltak!
(aki meg a börzén katonai lomot akar venni, igyekezzen, mert úgy néz ki, a fémkereskedelmi törvény változásával sok kufárnak roló le!)
Ezt maximálisan aláírom, így van. Sokat tanultam már freebanderektől, és ezt nem szégyellem kimondani. Vannak köztük jó emberek, segítőkész emberek. Meg hát érdekesek. De olyanok hol nincsenek? Elsősorban most a JÓ példát akartam kidomborítani.
Azt kellene megtudni, hogy mi az amiért nem akarnak amatőrök lenni és legálisan rádiózni (pl. RH sáv), több lehetőséggel? Miért van ez a nagy érdektelenség?
azonkivul sok "kaloz" radios, gyakran jobban odafigyel a zavarvedelemre, biztonsagi eloirasokra a torvenytol valo vedelmeben, mint nehany (kisebbsegben) levo radioamator. Sok radioamator (az intelligensebbje) viszont azt nezi, hogy egyket "freebandelo kaloztol" is lehet meg valamit tanulni, mindketten tanulhatnak egymastol, ahelyett, hogy egymasnak keresztbe tennenek.
Ettol fuggetlenul tervezem letenni az amatorvizsgat, de mint irtam lejjebb, azert egy 146 megan, vagy pmr 9en radiozni nem ugyanaz, mint a repsavon kaparaszni. (utobbi mar a terrorizmus targykorebe esik). Ennek veszelyesebb formaja az, amikor valaki lezerpointerrel villog a repter mellett a repcsikre. Az sem ugyanaz, mint amikor en hergelem a kutyat-macskat vele, vagy villogtatom a szomszed templom falan. A kulombseg nem kicsi.
No akkor valaki felvetett hogy ebben az évben rádióamatőr találkozókra csak az adó engedély felmutatásával lehessen bemenni . :)
Azért hogy megnehezítsék a kalózok adóvevő berendezésekhez való hozzá jutását :) :)
Nézzétek már meg kik árulnak a PDXC csere - berén ??
Van vagy 4-5 név akik üzleti szinten árulnak meg veszik a legolcsóbban pakolnak rá valamennyi hasznot .
És aki virítja a lóvét már megyen is a posta galamb , nem kérdezik meg hogy miféle ' Zengedéje ' van .
Meg amúgy is Kínából ócsóbban megszerzi :) :)
No csak ezt azért írtam hogy még mielőtt valaki komolyan veszi azt az ötletet hogy találkozóra csak engedélyes mehet be . ( lenne nagy lézengés ) :) :)
No megyek rövid hullámra nézek valami DX . Oszt jóccakát .
Számtalan büntető jogszabálynak nem a betartathatóság a szempontja, hanem a szankcionálhatóság ... hasonlóan a testvérek közti szexhez, amit az úristen sem tud betartatni ha valakik önként nem tartják be. Viszont ha nagyritkán kiderül ...
A műsorszóró sávokon kívül nem tarthat üzemben csak engedélyes személy RÁDIÓBERENDEZÉST. Egy vevő is az.
Ma Magyarországon.
Sokszor volt erről szó, az elavult és betartathatatlan jogszabály... honnan tudják, hogy egy vevővel a Petőfit, az északinfót, a BKV "fogast" vagy a közeli plaza vagyonőreit hallgatom?
azert az nem ua,mint jogsi nelkul kamionozni. aki komolyabban kezd radiozni, az nem fog horogni, tetrafrekin nyomkodni, utananez a savkiosztasoknak. Ezen azert nem mulnak eletek, mintha egy 40 tonnas szerelvennyel rohangasznek jogsi, gyakorlat nelkul.
2.Anno én 3 nap olvasgatással átmentem a vizsgán ahol még Sanyibácsi is segített. Baj azóta van mióta megváltozott a rendelet és ingyenessé vált több dolog, mintha kolonc lennék az állam nyakán ők meg az EU-ra mutatnak ,hogy azért nehezítettek:összezavaró, kétértelmű kérdések, éssel, vaggyal elválasztva, 13-15-ből rendszerint ketten mennek át mostanság. 3. Nem voltam a találkozón, nem tudom kik voltak és miért, ezért hozzászólni se tudok, az összeférhetetlenség elvét, okát nem értettem.
-miért zavarja a becsületes rádióamatőrt a kalóz a másik sávban, néha érzek némi önbíráskodást, ha zavartat van rá hatóság majd megcsípik.
Tökéletesen egyetértünk, itt is megismétlem amit egy másik fórumon írtam, van olyan hatóság, akinek ez a feladata, foglalkozzon vele. Engem csak az zavar, de az nagyon, ha valaki engedély nélkül használja a rádióamatőr sávokat.
- nem értem a mostani vizsgák indokolatlan nehézségi szintjét ez ellen nem lehetne összefogni, sok-sok ember van aki 2-3 nekifutás(pénz idő utazás energia) után feladja és inkább arrébb csavar.
Bármilyen vizsga nehéz a felkészületlen, a feladatot nem komolyan vevő vizsgázónak. Ilyen ez is....
-a találkozóra mi lenne a megoldás, bejáratnál elkérni az engedélyt és csak azt beengedni?
Itt speciálisan a kalózok által és azok számára szervezett találkozóról volt szó, amit nagyon kár volt legitimálnia a mrasz elnökének.
Ha egy bármilyen eseményre bárki magánszemélyként elmegy, lelke rajta, bár itt is vannak kivételek. De itt nem erről volt szó. Sajnos.
a baj csak az, hogy a radioamator tarsadalom bezarkozott, es nekem, amatorvizsga hijan pl. nincs lehetosegem radioamatorokkel a gyakorlatban legalisan kommunikalni az eteren keresztul.
Igen. Mi a kérdés? Ha szeretnél amatőr rádiózni, vizsgázz le, kérj engedélyt. Ernyőzni szabad szakszó nélkül?
Nem tudom kikiserletezni, hogy mukodik pl. a RH sav also resze, terjedes, miegymas teren.
Ez kamu kifogás. Miért lenne szükséged erre az információra, ha nem akarod használni ezeket a sávokat?
Ha akarod, akkor vissza az elejére... :)
Egyébként pedig ha - tegyük fel - tényleg érdekel a hullámterjedés, rendelkezésedre állnak a műsorszóró állomások
Én csak a magam nevében tudok nyilatkozni: én is sávon kívüli rádiósként kezdtem és a mai napig nem zavar ha valaki 146 megán rádiózik. Nem a HOL a kérdés hanem a HOGYAN. Sokan sajnos primitíven (nem csak ott, máshol is).
Komolyan kezd érdekelni, hogy miért tartjátok nehéznek az amatőrvizsgát? Személy szerint nem műszaki vonalon tanultam, sosem voltam hivatalosan műszerész sem, a családban sem volt "elektromos" ember. Puszta érdeklődésből keverdtem az amatőr világba és itt is maradtam, megtetszett.
Magamnak szedtem össze az anyagokat, az akkori munkahelyemen éjjeles műszakban minden nap 2x elolvastam, két héten át. Majd elmentem vizsgázni és előre sikerül.
Miért retteg mindenki a vizsgától? Nem mumus! Aki eljut oda, azt átsegítik. Miért lenne érdekük buktatni? Így is kevés az amatőr. Ez nem a közelekdési hatóság!
A szabályokat nem mi találtuk ki, nem mi tettük "zárttá". Hasonló mint az autózás. Autózni akarunk: Jogsit kell szerezni. Személy szerint én eddig igyekeztem mindenkit segíteni az amatőr tananyag átadásával, aki megkeresett, hogy "hé te...vizsgázni akarok, de nehéz, segíts má..."
A szabályokat nem tudom megváltoztatni, de a tananyagot emailben el tudom küldeni bárkinek akit érdekel. Annó én is ebből vizsgáztam. Amikor feltettem a nagyoknak a kérdést:
"Hogyan tanuljak ha nincs tananyag?"
Azt mondták, hogy az amatőrizmus része az önképzés. Találjam meg a tananyagot, szedjem össze magamnak és tanuljam meg. Így is lett. Azóta amatőr vagyok.
Nem nehéz, mindenkit csak bátorítani tudok a vizsga letételére. Nem nehéz. Komolyan!
Békével jöttem és nem is muszáj reagálni rám... -miért zavarja a becsületes rádióamatőrt a kalóz a másik sávban, néha érzek némi önbíráskodást, ha zavartat van rá hatóság majd megcsípik. - nem értem a mostani vizsgák indokolatlan nehézségi szintjét ez ellen nem lehetne összefogni, sok-sok ember van aki 2-3 nekifutás(pénz idő utazás energia) után feladja és inkább arrébb csavar. -a találkozóra mi lenne a megoldás, bejáratnál elkérni az engedélyt és csak azt beengedni?
a baj csak az, hogy a radioamator tarsadalom bezarkozott, es nekem, amatorvizsga hijan pl. nincs lehetosegem radioamatorokkel a gyakorlatban legalisan kommunikalni az eteren keresztul. Nem tudom kikiserletezni, hogy mukodik pl. a RH sav also resze, terjedes, miegymas teren. Marad a 11m, es a PMR. 11m-en az ukranok (habar, ahogy elnezem, nemsokaig fognak radiozni, legfeljebb agyudorgest hallunk onnan) PMR-en pedig a darukezelok, nyaron pedig az autopalya menten az eneklo roman, bolgar, moldav stb. vendegmunkas csaladok fogljaljak a savot.
Atonkivul Magyarorszagon, ahogy megjelenik egy kis kozosseg, a trollok rogton odagyulnek, es ez nemcsak a radiozas teren van igy. Ezt sajnos nem lehet szabalyokkal kiirtani, az emberek mentalitasanak kene valtoznia.
Apró pontosítás: jelenleg rádióamatőr sávon csak rádióamatőr hallgatózhat. A rádióamatőr szolgálat azonos a műsorszórással! A műsorszóró sávokon kívül nem tarthat üzemben csak engedélyes személy RÁDIÓBERENDEZÉST. Egy vevő is az.
Ma Magyarországon.
Szerintem ha a nagy köznek szánod a gondolataidat, magad tedd közzé trollok segedelme nélkül.
Érdeklődve hallgatjuk.
Csak vigyázz, mert sok genya akar keresztbetenni nekünk és kiforgatva, eredeti értelmétől eltérítve nyomatják majd.
a helyzet az, hogy aki bofogni akar, az az amatorsavon, es a "freeband" vagy "kaloz" savokon is ezt teszi. Akinek pedig van egy kis esze, az nem fog a tronkolt adatfolyamok nem kihasznalt idoslotjain, vagy a 170 mega kornyeken radiozni.
Nekem is lehetosegem lenne 25-30,40-60,120-136Mhz(AM/FM) 118-120(AM) 136-300,400-500Mhz(FM) savokon adni-venni, mindezt ket zsebben elfero riggel, akar gyalogosan is, ill. autobol, mobilban. (meg akar at is jatszhatom az RH-t URH-ra)
Ennek ellenere "erdekes modon" nem kaparaszok bele a NY-infoba, vagy az amatorsavba, az amatorsavon csak akkor forgalmazom, ha egy hivojeles amatorrel az o keresere az altala megbeszelt frekin radiozunk.
Az emberek idiotasagat nem lehet semmifele szaballyal regulazni. Viszont aki kepes ertelmesen radiozni, az a freeband savokon is ugyanezt teszi. pl. 11m-en vilagszerte radioznak a ki nem osztott frekvenciakon, amatorok, es nem amatorok egyarant.
Nem akarom védeni sem HG5CUT-t, sem a HA5KDR csapatot, de szerintem kivételesen neki van igaza.
27 MHz az freeband. 446 MHz pedig szintén freeband. Ott nyugodtan beszélgethet mindenki. Kezdve a 6 éves szomszéd kisfiútól a 89 éves nagyapámig. Nem engedélyköteles.
Azonban a 144 MHz alatti terület már nem freeband. Ahogyan a 146 MHz sem az. Ennyi erővel 152 MHz-n is lehetne beszélgetni két MotoTRBO digitális adatfolyam között vagy éppen 171 MHz-en a polgárőr sávokon. Ugyanaz elméleti szempontból.
Ami engem is sokszor zavar: az amatőrsávok halottak. Vagy ha mégis van valaki, akkor az nyomkod, böfög, fingik. Esetleg nem túl barátságosan reagál ha valaki riportot merészel kérni. Többek között ezért távoztam pár társammal az analóg sávrészről.
HG5CUT kezdeményezése az értelmes forgalmazásról, a normális amatőr utánpótlásról biztosításáról dícséretes még akkoris ha esetleg nem mindig ugyanabban a modorban történik ahogy ez egyeseknek tetszene.
Mi tortenik akkor, ha az amator mondjuk a pmr8-on telepit egy papagalyt egy jo magas helyre, ahol lefed masfel megyet? Vagy stabilba telepit egy ceptes cebevel meghajtott masik papit, szinten valami jo magas hegyre, ahonnan jo terjedes eseten korberadiozza Europat, es mondjuk a csajokrol trecsel orakon keresztul az FM38on? Amator letere? Az nem savon kivuli forgalmazas? Egyebkent en hallottam nemet amatoroket (pedig az aztan istentelenul szabalykoveto fajta, ismerem oket, mint a rosszpenzt...) 3.5 megan, meg 1,8on, tobb szaz Wattal, esetleg Kilowattokkal nyomni lent Napoly kornyeken, amint a telekarakrol, es az azzal folyo simliskedesekrol beszelgetnek egymassal, mikozben a fel bolygo hallotta oket. (nekem egy nem is erre a savra behangolt cb antennan keresztul jottek, tisztan erthetoen)
Sokkal előbb hallható a QTC -ben, az nem nyilvánosság szerinted? Ergó mikor felvételre ment beleegyezett a közzé tételhez! Utólag sóhivatalban fogadnak reklamációt,avagy ha "megvette hagy vigye.."
Baromarcú kontaktos! Én szerepelek vagyis, hogy érthetőbb legyen az én hangom van a videókon. Én maximálisan hozzájárulok, hogy nagy nyilvánosság előtt is és itt a fórumon is megjelenjenek a videók. Akkor most mi van? Tele van a tököm, hogy mindenkinek jogai vannak (Ja és mindig a hunyónak van joga), csak éppen a szabályokat nem tartja be senki.
Aláírás: Novák Tibor, akinek a hangját hallhatjátok a videókon.
Baromarcú kontatktos! Én szerepelek vagyis, hogy érthetőbb legyen az én hangom van a videókon. Én maximálisan hozzájárulok, hogy nagy nyilvánosság előtt is és itt a fórumon is megjelenjenek a videók. Akkor most mi van? Tele van a tököm, hogy mindenkinek jogai vannak (Ja és mindig a hunyónak van joga), csak éppen a szabályokat nem tartja be senki.
Aláírás: Novák Tibor, akinek a hangját hallhatjátok a videókon.
Aranyoskám de cuki vagy hogy Novák Laci bújjon melléd és csipkedje meg a tyúkmelleid Tibikém! Remélem együtt nézitek atv-n keresztül a sumákok közt c. sorozatot, este 8tól adják gerencsén!
Te egy akkora barom vagy, hogy ilyen hülyeségeket leírsz. Mi az, hogy személyiségi jogok. A rádióamatőr frekvenciákon való forgalmazás az nyílt nem titkosított csatornákon folyik. Tehát hallgatni nem tilos. Rögzíteni nyilvános beszélgetést lehet, közreadni is lehet mert ezzel semmiféle magáncélú, magán tulajdonú információt, államtitkot, bűncselekményre utaló információt nem tartalmaz a beszélgetés.
Mondjál már egy nyomós okot ami miatt nem lehet ezt közreadni?
Igenis kell a nyilvánosság, hogy az ilyen illegális sávon kívüli forgalmazás megszűnjön és mindenki a számára kijelölt frekvenciákon forgalmazzon. Még több ilyen videót a közéletbe!
Egy kis összeállítás, ajánlom figyelmetekbe a többi felvételt is:
Írja mindezt aki a videón szerepel. Igaz én nem azért mondtam ezeket hogy a videó felkerüljön a netre, de nagyon örülök neki, hogy volt egy "szemfüles hallgató" (ezttisztahollószínház) aki felvette és feltette. Máskor is tegye ezt, külön köszönet nélkül, megkérem, sőt követelem!!!
Aláírás: Novák Tibor hg5cut, egy a nevét és hívójelét büszkén vállaló rádióamatőr.
Fú, nagyon köszi a kiigazítást, soha nem dolgoztam eddig DOS-sal, én már XP-vel csöppentem be a számtech. világába, és nem tudtam, hogy szóközzel kell utána megadni a ce7.exe -a -p2-őt. És láss csodát, prímán működik most már a programozás :) Szó nélkül beuploadolja, meg downloadolja is, igaz ezutóbbi csak 4-5-szörre sikerül neki, mindig elakad valahány %-nál, de aztán többszöri indításra csak felmegy 100-ig, ez legyen már a legkevesebb gond.
Sikerélmény volt magamnak összelökni a programozót, és beprogramozni a segítségetekkel, most már legalább ez is menni fog ;)
Viszont amit észrevettem, hogy sajnos a CTCSS kódokat csak adásban használja a rádió, annak ellenére, hogy az enc és dec oldalon is beprogramoztam neki. Adásban működik, mert most már indul 88,5-el pl. az R7-es, viszont vételben nem zár be, ami jó lenne, mert elég sok a zavar, ami berecseg kéretlenül. Jól gondolom, hogy ez sajnos nem programozási gond, hanem a rádióé?
Lekapva a tetejét, elég érdekesen vannak "beépítve" a gondolom én CTCSS panelok, amik gyárinak tűnnek, de találtam egy szabad vezetékszálat, ami kötve hiszem, hogy gyári. Nem tudja esetleg valaki, hogy hova menne ez? Lehet emiatt nincs RX-CTCSS-em?
Ebből az aspektusból nézve teljesen igazad van :) majd legközelebb megpróbálok jobb pozícióban lenni vagy jobb rádiót szerezni. Sajnos ez építkezés közben szinte lehetetlen, de egyszer majd csak befejezem :)
Ki vagy te, csak nem az egyik bejelentő? Szerencsére nem a hozzád hasonló gittegylet tulajdonosok hozzák a rendeleteket. Már így is szépen nézünk ki, egy ilyen ham QTC után!
Köszönöm minden SWL állomásnak a megfigyelést. Sajnos az én antennám ablakon belül volt a X. emeleten. Bár a kilátásom nyitott Csepel felé, Rákospalota-Újpest felé és Észak felé is....sajnos az ablakon belüli antenna nem sokat segít (típ.: Yaesu M-160GPX, 3 dB nyereséggel azt hiszem). Az SWR mérőm szerint az SWR 1.21 volt, ami jelen esetben jónak mondható. A rádió egy FT-817 volt, max 5W kimenővel. Sajnos a mobil "agyrákkeltőmet" (Motorola Syntor) most nem üzemeltem be a szimplex csatornára. Szobából az kicsit sok lett volna :)
Talán majd legközelebb! Ha jön a szép idő, akkor a közeli dombra majd felmászom a 817-essel és egy kis zselés akkuval.
Na itt közben már olyat is csinál, hogy ha beírogatok neki pár frekit, meg ctcss-t, és downloadolom a változatosság kedvéért, akkor kiir valami olyat, hogy ANI is programmmed, but PTT ID is not, vagy valami ilyesmi, és ezenfelül a rédión a PR felirat átvált ER-re, és kigyullad a led rajta. Szóval valamit csak "beszélgetnek" közbe, de nincs meg a közös nevező ;)
Nem jutok sajnos 1-ről a 2-re a VX1000-el, de hosszú még a hétvége:)
Kitapasztaltam, hogy teljesen mind1, hogy CE7.exe-t, vagy CE7-a-p2.exe-t, -a-p1.exe-t, indítok (amúgy ugyanaz a file, csak átnevezem), ugyanaddig jut a dolog. Ha össze van állítva a rendszer, akkor ha feszültség alá (5V) helyezem, akkor uploadolásnál azt irja, hogy swich on radio, vagy bad front panel, ha meg leveszem az elemről az illesztőt, akkor azt irja, hogy csatlakoztassam a COM kábelt. Az teljesen mindegy neki pl. hogy a rádióba be van-e dugva az RJ45. Egyedül a tápfeszre "figyel".
Amúgy a program elindulásakor bejön valami hibaüzenet a default.vtx-el, meg a ce7.hlp hiányával. Pedig megvannak ezek is a mappába.
Engem lehet, hogy nem fogsz hallani, mert sajnos nem a 10. emelet tetején van az antenna, csak kint az ablakban a 10-en. Azonban az engem segítő ellenállomást talán majd hallani fogod Újpestről. Neki a 10. tetején lesz az antennája. Ha időben hazaér.
Talán ma este. De előtte a routerem tápját meg kell javítani egy ismerősömnél. Nálam a költözés miatt dobozokban vannak még a forrasztós cuccok. Csak 1 rádióm van elővéve stabilban meg egy kézi amit napközben hurcolok.
Szerintem ma 20 óra után tudok majd vételkész és adáskész lenni a 144.300-on USB-ben.
QST amatőr társaimmal karöltve a mai napon megtörténtek a hivatalos bejelentések az országban üzemelő kalóz átjátszókról azon pontos helyéről valamint azon kalózokról akik még propagálják is az efféle illegális tevékenységet a rádióamatőrsávokon innen és túl QST
Na csináltam a szám.géppel egy MS-DOS floppyt, felajánlja az A meghajtó a formázások közt. Ezzel bebootolva a gépet, el is indul a DOS, és meg is nyitja a ce7-a-p2.exe-t, nem ír rögtön hibát, de ha uploadolni akarom, akkor sajnos azt írja ki, hogy kapcsoljam be a rádiót, vagy csatlakoztassam a kábelt. Szal így se kerek még. A DOS622.exe-t rátéve a floppyra, nem működik, hibát ír, nem bootol. Nyomkodtam a ctrl-alt- - -t is, de arra semmit se változott.
Megpróbálom még majd valami lassabb régi gépen, munkahelyemen van 1-2 a pincében, nem tudom milyenek, win 98 van rajtuk az tuti.
De nekem továbbra is az a leggyanusabb, hogy a mikrofoncsatiban miért nem jön be a gyári 1-7 bekötésre a PR mód, hanem, csak a (1)-6-7-re. Lekaptam a rádió elejét, semmi átforrasztgatás, vagy bármi mókolás nyoma nincsen sehol.
A Yeasu FT-817ND-t szeretnem szamitogeprol programozni. Melyik az erre a célra legalkalmasabb windowsos vagy esetleg Ubuntu alatt futtatható szoftver? A soros portra csatlakoztathato Yaesu CT-62-es CAT-kábel megvan, csak meg a legalkalmasabb szoftverre nem akadtam rá.
Mire kell ügyelni a memória-programozás során, mik lehetnek a buktatók, a veszelyforrasok?
Nem nyitogatja, hanem folamatosan kinyitja, rádiós célra alkalmatlan.
Ilyen Stornom UHF kivitelben van, némi remeteszex (HI) (gatyába rázás), elkócserk után remek darab. Érzékenységben, szelektivitásban toronymagasan ver sok mai amatőrrádiót. (Többek között épp emiatt van meg az öreg és lassú PC!) Lecsökkentettem a rádióim számát, de ez maradt.
Mostantól 144,300MHz LSB-n QRV. (vagy inkább USB?)
Ma este ismét QRV leszek 144.300 MHz-en, USB üzemmódban kb. 19-20 órától, attól függően hogy érek haza a munkából. QTH Bp. III. kerület lesz., X. emeletről, 5W-al.
Akinek van kedve, hallgatózzon vagy kapcsolódjon be egy QSO-ra!
Sok esetben a VMWare-féle virtual machine is segít, de a kollégának igaza van. 100%-os sikert csak a színtiszta ősöreg MS-DOS hoz. 1 db boot floppy az egész, vagy létezik az ún. "DOS boot CD creator". Ez a kis progi egy bootolható CD/DVD lemezt hoz létre, ami MS-DOS-ként viselkedik ha ezzel indítod a gépet (ha nincsen floppy benne pl.).
Megpróbálhatom előkeresni az eredeti épített kapcsolást amivel én progiztam a VX1000 rádiómat. Valahol megvan, csak elsüllyesztve, amióta sikerült egy gyári FRB-2-t beszerezni. Az Ebay jó dolog :)
Én a hasonló FRB2 (yaesu) illesztőt használom konkrétan egy VX10-hez, de vindóz alatt nem bírtam működésre bírni a CE14 programot. Egy 300MHz-es celeron-II gépen megy floppyról bootolva a DOS622-őt. De van amihez elő kell vennem a 16 MHz-es őskövületet.
A klasszikus kapcsolást célszerűnek tartottam kiegészíteni egy egyszerű kijelzővel, amiben egy 7404-es IC kapcsolgat egy zöld és egy piros LED-et, amiről látom, hogy jönnek-mennek a zadatok.
Rászántam magam a VX1000-esem programozására, megcsináltam a HA5BRG által javasolt áramkört, benne a sok dióda, meg a 10kilós szaggatott vonalas ellenállat is. 5V rendben. De elakadtam.
Alapból már az gyanus, hogy ha a rajz szerint kötöm be a rádión a mikrofondugót (RJ45), tehát az 1-7-est összekötöm, akkor nem csinál semmit a rádió, viszont ha a 6-7-est kötöm össze, akkor átvált a kijelző PR-re, gondolom ez a programozó mód. De innen semmi tovább. Erre is csak véletlenül jöttem rá......Pedig a neten is mindenhol az 1-7-et írják, de az nálam hatástalan.
Ha a CE7-a-p2.exét, ahogy ajánlottátok anno, vagy csak simán a ce7.exét megnyitom, bejön a programfelület, de kiírja, hogy bad file or wrong front panel.Ezt írja akkor is, ha nincs semmi a gépbe dugva.
Mi lenne itt a helyes működés, eljárás, kell nyomkodni valamit, miután összedugtam a dolgokat?
Mondjuk csak így simán XP-n próbálkozom 1500 Mhz-es géppel, FAT32-es fájlrendsterrel, lehet, hogy így abszolút felejtős, és muszáj a DOS pl. floppyról?
Jó lenne legalább azt tesztelnem valahogy, hogy egyáltalán működik-e a kreált illesztőm, kommunikál-e a géppel, vagy sem.
Sajnos a tegnapra meghirdetett SSB 2m teszt mára csúszott. Szerencsére volt partner, igaz csak egy állomás...de ez is bőséggel elegendő volt, hogy leteszteljem a jelenlegi QTH-t egy szükségantennával.
Aki esetleg csak SWL volt és beszámolna, riportot adna..... nos, ne fogja vissza magát :)
Egy raktár lomtalanítás után hozzám került egy MXR-S4257/B 160 MHz-es izolátoros adó-vevő öszegző készülék én nem nagyon értek a rádiókhoz bár villamos mérnöknek tanulok. Azt szeretném kérdezni, hogy vajon ezt el lehet e adni bárkinek szüksége lehet e ilyenre vagy ez valami speciális készülék? Új ára 180.000ft.
Most meghirdettem 40. ért, szerintetek ez reális ár lehet?
Olyan rádióamatőrt keresek, aki Budapesten a 4. kerület, vagy környékén lakik és tudna nekem segíteni abban, hogy beméri az ICOM V85 rádióm kimenő teljesítményét! Segítségeteket előre is köszönöm!
Nekem az arab vindózzal voltak csodálatos élményeim, amiben igaz, hogy minden fordítva van, de legalább el sem tudom olvasni. A taktika az, hogy klikk ... ja ez nem az, vissza .... klikk a másikra ... ja ez sem az, vissza .... És nem az a fő gond, hogy mire mondok igent vagy nemet, hanem nem tudom mit mondok a nem tudom milyen kérdésre. Kíváncsi lennék az arab tolópotméterekre és mutatós műszerekre ...
A '70-es években szívtunk egy RFT sugárzóval, amit sehogy nem lehetett behangászni a gyári leírás szerint. Aztán rájöttünk, hogy ha mindent pont fordított sorrendben csinálunk, akkor megy... A mai napig nem tudom, hogy az "ellenség megtévesztésére" írták-e úgy, hasonlóan a régi Moszkva-térképekhez...
Majd tavasszal talán rászánom magam egy NWT építésre. Már sokminent összeszedtem belőle. TÚl vagyok a költözésen, egy karácsonyó kórházon, most megy az építkezés még a lakásban. Tavaszra készen vagyok vele előre láthatóan, na majd akkor :)
Egy NWT jól jön majd nekem is. Egy amatőrtársnál láttam üzem közben kari előtt. Profi kis amatőr cucc.
- csak szivni fogsz vele, ez nem 'nekunk' valo, ha immel ammal be is lovod valahogyan nem lesz jo sosem, es ilyenkor felmerul a kerdes, hogy ra merned tenni jo szivvel a radiodat egy ilyen antennara? :o
Türelem van, NWT nincs sajnos. Nem én tekergettem el, hanem így kaptam. Egy ismerősöm hozta egy német börzéről, valami ottani cégtől vannak, pontosan nem tudom honnan. El lettek tekergetve már előttem is, próbálom menteni a menthetőt, mert ha sikerülne az 1,5-ös SWR-t kihozni belőle, akkor remek szükségantenna lenne, akár az ablakba, autóba, bárhova.
XANTI bá' , sajnos dokihoz kellett mennem, nem tudtam odaérni. Majd még hívlak a kis Yaesu-val kapcsolatban, hátha tudunk egy időpontot egyeztetni.
Más kérdés mindenkihez:
Kathrein K50652 antrenna hangolásával kapcsolatosan lennének kérdéseim. Van az antenna talpban két kis trimmer egység. A gyári katalógus szerint a sávszélesség 28 MHz, azaz a teljes VHF 146-174 sávot átfogja. Ergó kellően sz@r mindenhol. Katalógus szerint az SWR 1,5 körül alakul végig a sávban sacc/kb. Namármost ezen a kis trimmerekkel kell finomítani.
Akárhogy próbálkoztam, egyik antennámat sem sikerült 1,7 alá vinni, sem a sáv alján-tetején, sem a közepén. Kipróbáltam több talpat, több antennapálcát, több kábelt. Egyik sem vált be. A minimum 2x2 méteres ellensúly megvolt.
... egyébbként K1533IE5 nevű IC az tényleg nincs. Van viszont K1533ИE5. Az egy dolog, hogy mi a ciril jeleket hogyan magyarítjuk, de a google kereséskor nem magyarít, hanem "as is" keresi amit beírtál. Nagyon sok alkatrésznek létezik ánglus/magyar/stb átrása, például 1Zs29B vagy 1j29B amit a google akár meg is talál, de igazából ez 1ж29б, amire adott esetben akár többszörös számú találatot kapsz. Előfordul, hogy ritka alkatrészeknél csak az eredeti írásmódra ad találatot, mert nincs átiratos előfordulása. Hogyan írjuk a keresőbe a ciril betűket, ha nincs ciril billentyűzet? Egy orosznyelvű oldalról copy-paste módszerrel.
Hát jó QRP, de ha csökkentem 1 Watt-ra akkor ellő odáig?:) Hogy érted, hogy mail és személyes tali? Csak úgy simán szabadon nem lehet forgalmazni rajta? Piliscsév egy nyomorúlt völgyben van, még azzal a 4 wattal sem tudom átugrani a hegyet! Külső antenna meg nem nagyon jöhet szóba, nem tudok mocorogni a tetőn, albérlet! Nos tehát mi is a titok nyitja?:)
Egész véletlenül tud valaki infóval szolgálni a Pilisi papagájról? Üzemel még? Piliscsévröl nem tudom elérni! Egy Baofeng UV-5R -el vagyok és max teljesítményen sem lő el odáig, vagy Én vagyok béna!:)
Légy boldog és elégedett attól, hogy így, ismeretlenül lehülyéztél, még ha burkoltan is tetted. Ezen a topikon - ahogy elnézem - amúgy is valamilyen népszokássá fajult. Nem véletlen, hogy a rig évek óta csak porosodik a polcokon, és ide sem lépek már be a régi nick-kel...
Uraim, én kérek elnézést, mert bátorkodtam pontosan ugyanazt a típust leírni, amit a neten lelt kapcsolási rajzon láttam. Nyilván diszlexiás lehetek. Megyek is az orvoshoz!
Ha törölhető, akkior üdvös, de nekem is volt olyan amcsi szkennerem, amiben egy valag freki benne volt amire semmi szükségem itt - és nem volt törölhető. Egyesével le kellett tiltani mindet, mert csak zavarszedőként működött.
Kicsit mellé lősz, nem ismered a hátteret, mely amatőrtársunk lett Halasi Nándi után a következő lejáratandó célszemély. (MRC napon előadást tartott "vasakról", biztos ami biztos, lementettem :-D).
ON
Inkább drukkolj, hogy ne aludjak bele, reggelre talán már él :-).
Működőképes pmr rádiókat (2db-ot) vásárolnák. Neten a ConCorde FX-03-as modellje már 5900Ft-ért kapható. Sokallom, mert megfigyelő rendszerbe használnám fel, amiben nem lényeg a kinézet.
Akkor te miért hablatyolsz bele a rádióamatőr elektrotechnikai és elektronikai fórumba, ha nem értesz hozzá? Usgyi a PoliDili maradékába és ott fikázd a hozzád hasonló mindenhez szólókat!
Szolidalitásból, a mazohista, sebeket felszaggatók ellenében! :-) Meg vallom, hogy a lényegi dolgokat egy negyed évszázados elmúltakkal nem lehet sem magyarázni és sem orvosolni!
Talán, ha szíveskednél elhúzni a fészkes fenébe hozzászólásoddal! Érthetetlen, hogy néhány mazohista hajlamú ember ott kiabál be, ahol nem is kellene! Nem moderációs eset az ilyen?
Szia! Kősznöm a válaszod. Igen, kaptam hozzá leírást, de sajnos csak angol nyelvűt, és sajnos nem teljesen érthető számomra. Hogyan tudok találni a kózelemben segítséget, aki bemérné a rádiót és a közelemben is lakik? :-)
Én nem itt, hanem egy másik honlapn találtam a rádiót, de az leheséges, hogy aki segített nekem a keresésben, innen jutott el arra a honlapra.
Az Icom hivatalos közleménye szerint ezt a típust már nem gyártja, a piacon újonnan fellelhető "példányok" hamisítványok. A rádióval kellett kapjál user manual-t, abban van leírva a rádió kezelése. A kimenő teljesítmény műszerrel kellene megnézni, így "látatlanban" nem tudok nyilatkozni. A lakóhelyeden lévő rádióamatőr tudna segíteni neked.
Ui. a készüléket attól a személytől vetted aki itt hirdetett?
Zárásként pedig egy kis segítség a kezdő fórumozóknak: Kovács Jánoska legbiztosabb ismertetőjegye, hogy a polémia során mindig (mindig) övé az utolsó szó. Ez egyben azt is jelzi, mennyire buta szegény az utolsó szó ugyanis azé, aki csendben marad.
Nézzük tehát tovább az állatorvosi lovat, akarom mondani Kovács _Jánoskát. Mint neve is jelzi, személyében férfi, általában úgy ötven és ötvenöt környékén. Ifjúságuk a langymeleg, hol büfiztető, hol hánytató páráktól telített kádári érára esett s az ott szerzett nívótlan berögzüléseiket sokakkal szemben az elmúlt huszonkét évben sem tudták levetkőzni. :) :) :)
Szia! Ezek szerint ha jól értem nincs is eretetileg V-85 ös típus. Vagy van, de hamisítják. Bár nyilvá ez nem sokat jelent, de megnéztem, és mindenhova az van nyomtatva, hogy Japánban gyártották. Persze nyilván ez semmit nem jelent. De az igazság az, hogy én szeretném használni, beprogramozni, ha lehetséges és ehhez kérnék valakitől segítséget. Bocsi, hogy ilyen hozzá nem érően irogatok itt, de őszintén szólva, nekem az lenne a fontos, hogy működjön a rádió, mégha hamis is. :-) De sajnos egyenlőre ez nem igazán akar összejönni, mert nem tudom az aktuális csatornákat beállítani rajta, illetve nem tudom, hogy miért nem megy el a teljesítménye akkora távolságra, mint egy másik kézi rádiónak. Bocsánat a szakmaiatlanságért és köszi, hogy segítesz, illetve segítetek! :-)
Így kicsit sokismeretlenes az egyenlet :-), milyen rádió, mi a cél?
De miért engem kérdezel? Nekem a Sokol rádióban is bonyolult művelet az elemcsere. Nem szól rajta a Juventus, mit tegyek? :-) Van itt, aki velem ellentétben ért is a rádióhoz valamit, a Maros-B javításához különösen. Egy nick nem is elég, hogy leírja a javítás folyamatát, kérdezd őt!
(((Viccet félretéve: PilisMeteor MRC videó, utolsó öt perc, a "távlati cél" dia az előadásban, ott a megfejtés. Későbbi projekt, most fontosabb forrasztanivaló akad, mert év végével itt a Rádióamatőr Armageddon, hatalmas katasztrófa közeleg az IARU ajánlás miatt :-DDD)))
A VNZ nick nevű fórum társnak szántam a bejegyzést. Most kellene nyilatkoznia az eladónak, hogy vajon miért is akart megválni a készüléktől. Lehet, hogy nem sokára ismét lesz egy "eredeti" eladó Icom IC-V85 itt vagy a Vaterán HI.
Régebben volt egy kollega, aki a rádiós adok/veszek rovatban hirdetett ilyen rádiót. Már akkor is kétségbe vontuk páran, hogy eredeti a rádió és az esetleges hátrányok is meg lettek említve. Az eladó természetesen fel volt háborodva és kikérte magának a gyanúsítást. Lehet, hogy azt a rádiót vetted meg?
Előzményeket megtalálod az említett rovatban az alábbi bejegyzések alatt:
Ez azért nem teljesen igaz. Mert egy UV-5 bélésre hiába tesznek bármilyen matricát, abból nem lesz VX-7.
Náluk pedig ez bevett szokás. Ha az eredetivel majdnem megegyező klónt gyártanak, annak az ára is majdnem eredeti. Legjobb példa erre pl. a Samu S-4 teló. Van ami kis híjján eléri az igazit, de van ami egy hitvány és gagyi belsejű alaptelefon. Az egyik bő 240 dolcsi, a másik 70. Egy azon megtévesztésig hasonló burkolatban.
Szia! Miből gondolog, hogy nem eredeti? Eredeti dobozban adták, szépen becsomagolva, stb. Van hozzá angol nyelvű utasítás, de sajnos azt nem nagyon értem. Ezért kértem segítséget. :-)
Hát, sajnos én nem vagyok valami profi rádiós. Gondolom, hogy ez azért kiderült a kérésemből. Sajnos csak angol nyelvű kezelési utasítást találtam a rádióhoz és azt nem nagyon értem. :-( Ezért kértem a segítségeteket. :-) A kiolatástól ne félj, mert vicces lenne, ha én oktatnék ki valakit is ezen a téren. A munkámhoz kell a rádió és ígérem minden mozzanatot leírok és ha kell, abból elevenítem fel a dolgokat. :-)
Hát igen, az ember még véletlenül se írna le olyat, hogy egy 6 V-os reed-relé, de jobbfajta, a kontaktus párhuzamosan a tekerccsel, az egésszel sorba egy 300 Ohmos ellenállás, a közös pontra egy méteres madzag, aztán egy csengőreduktorról 8 V-ot neki... A drótot még a szerelvényaknán le is lehet lógatni a hangoskodó alsó szomszédhoz, de azért ez már tényleg galádság...
A "bóti" FM transmitter csak egy frekit ültet le, ez viszont az egész sávot.
OFF
Volt egy "kedves" lakótárs, akit csak így lehetett jobb belátásra bírni, hogy ne bömböltesse a rádiót éjjel 2-ig. Szép szó, kérés, rendőrség, villanyóra lenyomkodása nem használt. (1991-92-t írunk)
Reggel suliba menet begyűjtöttem a szerelvényszekrényből, este vissza. Jött többször az FGI, az ő munkatársaik valahogy el tudták gondolkodtatni az embert, hogy mi lehet a zavarás kiváltó oka...
A megoldás: Használni az X -et és nem válaszolni neki! Magával sodor a várfal meg magas. OFF :)))
ON: Sztatikus kisülés 23 cm-en minden napos dolog. Földelni főleg ha kocsiban üzemel. Beülsz és már ott az elektrosztatikus feltöltődés. 23 cm-en végfok tranyo inhibitor. Keresek a kacatok közt tartalékban legyen szűkösebb napokra.
a szoros szivu kemeny macso, meg hagyjan, de vannak itt szoros nagy trollok is, azokkal kell vigyazni, nem szabad oket etetni, aztan majdcsak ehenhalnak egyszer:)
nem kell ide varikap, meg fm transzmitter, csak penzkidobas, muszalas pulcsi (oblito nelkul mosva) es frissen mosott haj, oszt ennyi:) (derekig ero hajam van, nekem sikerult mar karorat igy a nirvanaba kuldeni.)
Ha hosszu a hajad, felveszel egy muszalas pulovert, es mikor nincs ott, leveszed, es a feltoltott pulovert kisutod parszor a radio antennajan. A radio, foleg, ha 230V-rol megy, le van foldelve, mig a pulcsi a hajtol feltoltodik kb 2-5000 voltra, oszt a radejonak annyi.:)
Semmikeppen nem akarom vele osszerugni a port, mert ettol az egytol eltekintve mintaszeru a kapcsolatunk, es o TENYLEG egy rendkivul kedves valaki, ritka az ilyen kollega.
Ha ki voltál általános iskolában tiltva az énekkarból a fars hangod miatt akkor javaslom énekeld azt ami a rádióban megy... és mondd azt hogy muszáj énekelned amíg szól a rádió.. :)
A magam részéről a pszichológiai megoldásoknak vagyok a híve - ha ott szabad rádiót hallgatni, akkor neked is szabad, pont akkora hangerővel mint a másik, pont azt az adást amit te szeretsz ... például Dákó Pesta rádiót, ... VAGY mint lelkes rövidhullámú megfigyelő a 7MHz-es amatőrsávot.
Koszi :) Melyik az az autentikusabb topik? Szivesen atmegyek oda. Picivel szelesebb savon azert zavarnek, hogy akarjon masik adot keresni. Egyebkent ha egy nagyon gyenge zavarot mukodtetnek, az nem lenne gáz, mert az egesz kornyeken nincs tobb radio, csak ez az egy. Ha egy kicsi, gyenge reccsentovel beavatkoznek mondjuk 5 meteres hatosugarban, azzal senki masnak nem okoznek kellemetlensegeket.
Ha egyetlen adót hallgat, akkor miért zavarnál szélesebb sávon? A boltban pár ezerért kapható FM transmitter 3 laposelemről 1 hónap üzemet kibír. S csak egy beállított csatornán dolgozik.
Koszi a gyors valaszokat. Semmikeppen nem akarom vele osszerugni a port, mert ettol az egytol eltekintve mintaszeru a kapcsolatunk, es o TENYLEG egy rendkivul kedves valaki, ritka az ilyen kollega. Soha nem mennek ellene a fonokhoz. De a radiozas-maniajatol a falra maszok. Elkepzelni sem tudja, mennyire zavar engem a hatterzaj. Nagyon szivesen vennek egy kis zavarot, ami szelesebb savon recsegtet. Eleg ha 5 meteres sugaru korben teszi, nem kell nagy hatotavolsag. O nem terne at CD-re, mert kizarolag azt a nyomorult radiot btatja egesz nap, megvan a kedvenc allomasa (BRRRR). Volt mar olyan, hogy recsegett, kikapcsolta par orara.
Ha a személyes konkrét KÉRÉS nem segít, talán a főnöki tiltás. Ami genya dolog, de a főnök döntse el ki a fontosabb munkatárs neki ha ez a kettő összeférhetetlen.
A zavarás nem old meg semmit és előbb utóbb úgy is kiderül.
Ha ennyire megrögzött az illető, máshova tekeri a reccsládát, aztán másnap hoz egy másikat. Ha neki az életéhez ez hozzátartozik, valami módon mindig zajongani fog. Legfeljebb CD-ről. Tudok ajánlani magnókazettát ellenzaj keltésére. Vietnami népi kesergők. Embert lehet az őrületbe kergetni vele.
Viccet félretéve talán fejhallgató lenne a megoldás. De kinek? Ez a fő kérdés.
Amatőrként olyat nem javasolok, hogy csinálj egy varikappal egy kis oszcillátort a műsorszóró sávra, aminek a jelét megcibálod egy fűrészjellel, mert a szándékos zavarás tilos és büntetendő.
Egyébként többe kerül a hozzávaló 9V-os elem, mint maga a ketyere.
Van egy kolleganom, aki amint megerkezik, bekapcsolja a radiojat. O a rangidos a laborban, en meg szenvedek, mint a kutya, mert a debil dalocskaktol es nyavogva elaffektalt reklamokkal a hatterben keptelen vagyok a munkamra koncentralni. O ezt tudja, de "nagyon halkan hallgatja, hogy ne zavarjon". Sajnos ez nem eleg. O egyebkent egy nagyon aranyos kollegano, de ehhez az egyhez ragaszkodik.
A kerdesem az lenne, hogy letezik-e valami zavaro szerkentyu, amitol elkezd a radio recsegni. Es ha van, honnan szerezhetnek egyet. Kesz vagyok fizetni erte. Ami fontos lenne, hogy elemmel mukodjon, es ne legyen hangja (ne talaljak meg).
Elore is koszi a valszt. Ne gondoljatok, hogy osszeferhetetlen vagyok, csak van egy olyan problemam, hogy nem tudom elkuloniteni a hatteret az elotertol, es a radio szamomra elviselhetetlen zaj.
" Hallgatni fogom a sávot, figyelni fogok és újból figyelni fogok. Csak akkor fogom hívni a DX állomást ha rendesen tudom venni. Nem fogok megbízni a klaszterba és mielőtt hívnám a DX-et meg fogok győződni, hogy ismerem a hívójelét. Nem fogom zavarni se a DX állomást, se azokat akik hívják őt, soha nem fogok hangolni a DX frekvenciáján, se abban a sávrészben ahol a DX hallgat. Mielőtt hívnám a DX-et meg fogom várni, hogy az előbbi QSO-ját befejezze. Mindenkor a teljes hívójelemet fogom adni. Ésszerű időközökben fogok hívni és figyelni. Nem fogok szüntelenül hívni. Nem fogok adni ha a DX operatőr más állomásnak válaszolt, és nem nekem. Nem fogok adni ha a DX operatőr más állomás hívójelét akarja tisztázni, és nem az én hívójelemet. Nem fogok adni ha a DX operatőr más földrajzi területet hív, és nem azt amelyben én tartózkodom. Ha a DX engemet hív csak akkor fogom megismételni a hívójelemet ha ugy vélem, hogy a DX nem értette ezt helyesen. Hálás leszek akkor és ha sikerül a kapcsolatom a DX állomással. Tiszteletben fogom tartani amatőr kollegáimat és úgy fogok viselkedni, hogy megnyerjem tiszteletüket. "
Segítséget szeretnék kérni. Van nekem egy Icom V85 rádióm. Gyakorlatilag új és szeretném beprogramozni, illetve elnevezni a csatornákat. Ehhez kérnék segítséget, hogy ezt hogyan kell. Illetve olyan kérdésem lenne, hogy miért lehet az, hogy a kimenő adást a közelben lávő rádiók hallják, de nagyobb távolságra már nem sugároz, holott másik kézi rádió meg igen.
üdv! egy nagyon alap és biztos hogy százszor lerágott kérdéssel fordulok hozzátok, úgyhogy megelégszem rövid válaszokkal is :)
szóval készülök venni valamilyen alap kézi rádiót, részben hogy az ismerősök többféle walkie-talkijával tudjak beszélni, kirándulásokra, esetleg mg. - i munkák közben, hogy ne kelljen folyton telefonálni 1km-el odébbra.
Nézegettem az interneten ezeket a sokak által vitatott hírű Baofeng és társai kézikészülékeket, és szeretnék tanácsot kérni honnan, milyet érdemes rendelni. Jó lenne ha minnél szélesebb frekit tudna lefedni csak a biztonság kedvéért. Nyilván nem várok csillagászati minőséget, de a rászánt 40-45$-t szeretném jól kihasználni. Az lenne a kérdésem hogy ez az uv -5r és variánsai, illetve a plus változat, mark II és társai jobbak is mint az alap rádiók? egyáltalán van különbség?
Regen a Bukkbol radioztam sokat, 40m ssb, aztan psk31, meg 2m ssb a Balvanyrol. Ehhez egy ft897-et hasznaltam. Par eve nyekladhazan sajat haz teto felujitasnal kiraktam egy 6m arbocot, rajta 10m-re atalakitott penetratort. Remeltem beindul a nap.
Most elkoltoztunk, a radiot eladtam, mert megint gyalogradiozni akarok (masra nem is nagyon van most lehetoseg), de konnyebb radioval mint az ft897.
Szerintetek az ft817 mellett mi johet meg szamitasba? Nem gond, ha nincs belso akksi, de nem jo ha 4.5kg mint a 897es.
Az is aggaszt, hogy a 817 az kb. 10 eves konstrukcio. Stabilban nem lenne gond (so:t), viszont teleprol hajtva a regi vezerles, proci stb. Biztosan tobbet eszik mint egy modern.
Masik dolog, a 817 es a 817ND kozott van erdemi kulonbseg?
Pöttyös panel. Akár a magamét látnám. Egyébként én is szoktam "gyártani" a munkahelyen. Hasonló info berendezések vannak nálunk is a hibajelzőktől a drótos telefonon keresztül a rádióig. Még hangosbeszélő is mint a vasútnál. Csak ez egy gyár. Műszerek vannak, ami esetleg nincs, azt kölcsön kérem egy-két műszakra valamelyik mérnöktől. A rezgőkörök induktívitását pl. ott állítottam be a gyártáskor előre. A hangolás majd, ha egyben a cucc. Ma éjjel is - ha nincs PC-n utasítás -, akkor amatőrködés lesz.
Jól látod, a zavarvédelem, nemkívánt indulások megelőzése a cél, de van, aki ezt az utolsó kenetnek, világkatasztrófának éli meg, "titkosításnak" nevezi.
A 15-20 éves adóvevők jó része alapból tudja, egy-egy előfordul, abba eredetit reménytelen beszerezni, kis svájci manufaktúrák gyártanak (Kenwood, Alinco, Yaesu kompatibilis), nem olcsók.
Mikrofonba nem biztos, hogy jó, ha a bemenet szűri a 300Hz alatti jeleket.
Van egy-két katonai lomom, így elébe mentem a dolgoknak, folamatban a kijelzős "de Luxe" változat is.
Hát igen... inkább egyszemes, először az egyik majd a másik ha belenézel, mivel a szort fénye sem testbarát ezért rendeltem védőszemüveget :) Modulátor készülőben...
Nem kerestek még ilyennel. De vannak ilyen fejlődési elvárások. Elsősorban zavarvédelmi okokból szerintem. Lehetne viszonylag egyszerű kis panelkákat berakni utólag, de azok csak egyetlen frekit tudnának. Vannak occccóóóó kis analóg PLL-ek pl. NE567 amik elég stabil jelet tudnának adni. A PTT áramával lehetne működtetni őket sok esetben, akár a mikrofonba építve.
A 15-20 éves már szintis rádiókba sajnos Európában nem volt divat a CTCSS és csak külön opcióként volt drágán elérhető. USA verziók meg ritkásan jöttek.
Az elmúlt 5 év termékei meg szerencsére már zömében tudják csípőből.
Ha már rádióamatőr téma: idéntől világvége, katasztrófa, armageddon, legalábbis pár amatőrtárs szerint: a "kétméteres" átjátszók vevőágát CTCSS-sel le kell zárni. Mennyire jellemző még az igazán őskövületek napi használata amatőrkézben? (Icom IC-2E, Maros-B, FM-10-16x, meg az egyéb peremkerekes és kvarcos csodák, amikben még gyári opció sincs) Kerestek-e már meg ilyen kéréssel?
Nem rádióamatőr az biztos. Ha már ilyen trollmágnessel kell foglalkozni, akkor inkább a Rádiózás másképp vagy a Rádiós offolda topikba kéne elhúzni evvel.
Itt a leggonoszabb a 16db "kapcsolóüzemű táp", 300kW-os frekiváltó. Jó combos tápvonallal a zavarszórógépekig (motorok). A többiek csendesebben elvannak, de azért a tirisztorosok is csipkelődnek épp eleget.
Na, azért a rádiót én nem vihetem be. Az eget is úgy láthatom, ha kimegyek ebből az ablak nélküli tengeralattjáróból. De azért majd veszem a fáradságot, mert már amúgy is unalmas így évtizedek után az elektronok állandó zümmögése :-))
Talán ha lehetett volna szinkronizálni pár tízezer darabot..... Ezek a kis kütyük 1 mW ERP-nél nem tudnak többet. Mert a pár 10 mW adóból nem túl jó hatásfokkal gyütt ki a szufla. Antenna nuku, csak amit a rezgőkör 2 centis 1 menetes "tekercse" szórt. Meg nem volt az annyira elterjedt.
Nem úgy mint most a 433.920. Egy jó antennával csodás zsibongást hallani AM-ben vagy NBFM-ben Büdipöstön.
es az a sok 298as kp zar egyutt nem bolonditotta meg sok katonai muhold transzponderet? azert sok lud dizsnyot gyoz, vagy nem? nem volt nagy alapzaj a felmenojukon?
Pontosan! Volt is kaffard, mikor kezdtek szaporodni a rádiós központizárak az autóknál. Azok 298-os változatban is léteztek. (Olasz szbvány volt) Sokszor a forgalmazó sem tudta és mikor kiderült nagyon pampogtak érte. Állítólag réges régen nem volt ott már semmi derékszíjas, de a szabál az szabál. 80-as évek közepén.
Köszönöm az információkat. Egy jóbarátomnak van pár régi állami mercije, ezeket szeretnénk a korabeli kiegészítőkkel ellátni.
A működőképesség nem feltétlenül szükséges. (De nem árt. Nekem egy volt Határőr Lada Nivám van, ahhoz is sok segítséget kaptam innét. Amikor a városligetben a Tavaszi seregszemlén kiállítottunk, volt határőr tiszt teljesen bezsongott tőle. Amikor megmutattam, hogy még a rádió is működik majdnem elalélt.)
Az e-mailban kapott évszám is fontos adat számunkra, a Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klubosokat pedig megkeressük. A Military weekendjükön úgyis voltunk már. :-)
BRG, Motorola GM300, Yaesu van, illetve ezekről tudtuk is, hogy alkalmazták, ez az Altáj viszont új volt nekünk.
Azt nem értjük még teljesen, hogy pl. az egyiken a régi képek alapján volt VHF-re egy 5/8 lambdás Kathrein antenna, meg egy nagyon kis pici kb 20 cm-es BRG antenna.
Egyszerre két rádió is lett volna beépítve? Egy VHF és egy UHF?
Köszönöm a lehetőséget, elfogadom. Ha van belevaló cső az nem lenne rossz. Nem bontásra, hanem kísérletezésre kellene. Küldök helyette nem bontásra egy, igaz hogy nem csöves hanem tranyós szerkezetet, nem túlzottan régi, de története van. Tulajdonképpen nálam csak a helyet foglalja. Csak így tudom elfogadni az ajánlatod. Most 16 óra van, megyek biztiket méregetni.
Onnét lehet felismerni hogy a középső kemény műanyagrészen van egy kis fekete hernyócsavar. Ha ezt kitekered alatta van egy kerámia trimmerkondi amivel az üzemi frekire kell hangolni. (könnyű eltörni)
Egy kis segítséget kérnék: kellene némi infó a Yaesu FTH-1010 típ. 70 MHz-es ipari rádió eredeti gumiantnnájáról. Kép, típus stb. A neten gyakorlatilag semmit sem találtam.