Ma hozzám került egy régóta áhított ML R-1251/V rádió. Minden szépen megy is rajta, csak a finomhangoló nem mindig megy. A durva hangolóval nincsen semmi baj. Ez állítólag típushiba. Valaki tud valamit ennek a zavaró jelenségnek a javítási menetéről?
Ha jól emlékszem már ezt a verziószámút már próbáltam. Nem láttam olyat hogy a portot be lehet állítani. Míg a GP300-nál a simánál (nem a sel5-nél) van ilyen lehetőség de a select5-nél nincs ilyen vagy nem láttam. Mikor elindítom a beolvasást a programozó felvillan majd semmi. Sőt a rádió csipog mint amikor merül az akksi.
Com port jól van beállítva az RSS-ben? Mintha valamelyikben a Com1, a másikban a COM2 lenne az alapértelmezett, de lehet keverem a GM300, vagy a GP900-zal.
De számít. Kicsi elvész. De a kitett antenna akkora növekedést hoz, hogy brutális lesz a javulás. A nyereség mindig valami rovására megy. Nagyobb nyereség, szűkebb sáv. Ez alaptétel! A tripleg relatív széles sávú. Vételre használható 70 centin is. A kétsávos antennák pláne keskenyek. Csodák nincsenek sajnos. Itt most mindig körsugárzóról beszéltünk.
Köszi. És ez jó lesz mindkét (70cm, 2m) sávra is? Nem lesz túl kicsi a nyeresége, ami elveszne a koax kábelen? Vagy vételnél ez nem számít, csak adásnál?
A legegyszerűbb és megbízhatót úgy hívják, hogy Trile-Leg magyarul Ground-Plane.
Ez áll egy pl. 55 cm-es függőleges pálcából és lejtősen 3 v.4 lefelé álló szintén 55 cm-es ellensúly pálcából. Ez kellően igénytelen, házilag 15 perc alatt kivitelezhető. A felső pálca a koax belső erére megy. A lejtős ellensúlyok a koax harisnyájához vannak kötve.
Ha 4 db van az az oszloppal kb. 45 fokos szögben állnak lefelé. ha 3 db akkor kb 30 fok az árbóchoz képest.
Az egészet 4 db vastag sárgaréz hegesztőpálcából, 1 db Amphenol aljból lehet összeforrasztani. A közepébe forrasztva a felfelé álló sugárzó, a négy sarkának lyukába a lejtős pálcákat lehet forrasztani. Ennyi. Ha kész, vastagon lefösteni.
Ha több lehetőséged van, egy discone antennát építs. Keresd meg a neten, Karl Rothammel Antennakönyv című bibliáját.
Üdv! Egy kis segítséget kérnék. Van egy rádió scanner-em. Főleg a repsávot szoktam hallgatni meg néha a 70cm-eset. Jelenleg egy kb 55 cm-es rézdrót szolgál antennaként a gyári gumifütykös helyett. Szeretném az antennát kihelyezni a háztetőre a jobb vétel érdekében. Ehhez keresek antenna tervet, amit megépíthetnék. Sokat kerestem de persze mindenhol csak olyan leírást találtam, ahol adás-vételre építettek/hangoltak antennákat, viszont gondolom nekem ilyesmi precíz antenna nem kellene, mivelhogy csak vételre kell. Kb 5-6 méter antennakábel kellene a szkennerig, H155-re gondoltam. Milyen antennát tudnátok ajánlani amit kitehetnék a tetőre vagy egy 8-10 méteres árbócra?
Ezért is ragaszkodom az öreg 102-eshez. Járt már sok helyen, XANTI mesternél is. Azóta jó bőrben van a rádió. Annakidején csak a torka volt véres amikor hozzám került :) El nem adom, ha bedöglik és javíthatatlan akkor megy a polcra dísznek :)