Vasárnap délután végre én is eljutottam egy rövidke téli túrázásra, Csókakő környékén. Megmásztam Fejér megye (majdnem) legmagasabb csúcsát, tapostam szűz havat és jól elfáradtam...
Még a múlt héten összedobtam én is egy szép havas albumot a börzsönyi Fel a Csóványosra túránkról, amely kristálytisztán, minden méterét beleszámítva kéktúra volt, és miután a másik érintett személy írásos beleegyezésével rendelkezem így aztán meg is mutatnám.
(egy-két képen felismerhetőek vagyunk, és mivel nagyon szépek és okosak, igazi reklámarcok ezért jobb előre felkészülni hogy ha netán megkeresne egy dekás menedzser, vagy valamiféle modell-ügynökség! :-)) )
Lehet hogy akkor nektek még jobb volt a panorámátok anno, ugyanis itt, ebben az esetben kb 920-930 méteren lehetett a ködhatár, éppen csak a Kékes és a Galya teteje lógott ki, még a Nagyszálló is ködben volt, jól látszik az egyik képen.
Talán olyan 700-800 körüli felhőhatárral lehet a legérdekesebb, mikor picit alacsonyabb hegyek is kibukkannak felfelé.
Azért így is nagyon érdekes és szép volt, lent sűrű köd, pára, komorság, fent pedig szikrázó napsütés, felhőpaplan, és a kettő közt mindössze 5 perc telt el.
a szállásunk előtti focipálya éppen a határon volt, ott szép idő volt, míg a Nagyszálló előtt tejköd
Nekem is ugyanezt csinálta a hosszú-hegyi képeimmel: a panorámát 2000 képpontos szélességben rakta be. A kis képeket lekicsinyíti és úgy vettem észre, hogy ezt a lekicsinyített képet nagyítja vissza az eredeti méretébe. Viszont így képpontveszteség keletkezik és "homályos" lesz a kép.
Lehet, hogy azzal van összefüggésben, hogy félévesek lettünk? :-)))
Azok a Kékes-szigetek a ködtengerben nem rosszak :-)) Amikor 1984-85-ben először jártuk a Kéktúra mátrai szakaszát, a Mátraszentistván - Galyatető - Nyírjes eh. szakaszon már sötét volt, de a ködhatár kb. 750-800 m-en húzódott és emiatt a Galya és a Kékes tömbjei ugyanígy a ködtenger fölé emelkedtek. A TV átjátszók tetején lévő piros fények pedig még fantasztikusabbá tették az élményt...
A legfrissebb tervek szerint áprilisban lenne az avatás a közeli turistaházzal együtt. Már a gondnok személye is ismert és magas szintű, nagyszabású ünnepség van kilátásban.
Sajnos, ahogy ezt várható volt, az én tudásszintem sokkal alacsonyabb, annál, mint amit Te feltételezel.
Én praktikus ember vagyok, a sok-sok lehetőség és a szakkifejezések miatt nem sokat értek az egészből, de letöltöttem, ha minden igaz, és majd nézegetem.
Remélem, nem küldenek számlát, hogy fizessek:-)
Azt már eddig is kipróbáltam, hogy beolvasok egy gpx-et, de a mentést nem kértem, nem tudom, mi lett volna, ha elmentem, nem próbáltam.
Praktikusan nekem az a problémám, hogy lehet-e több útvonalat feltölteni, összerakja-e az útvonalakat a térképen és hasonlók.
Na mindegy nem OFF-olok, mert majd ki jól ki leszek moderálva.
- Rockenbauerék 1986-87-ben "nagyjából" a mostani Piros sáv mentén haladtak Zazalövő és Zalaegerszeg között (Persze szerepelt a sorozatban egy-két Zala balparti település is).
- A Piros sáv régen teljes egészében Piros háromszög volt illetve fordítva: a Piros háromszög Piros sáv volt
Egyébként az OSM-re berajzoltam / pótoltam a hiányzó vendvidéki erdőfoltot, melyből kivágtam a szórványtelepülések poligonjait (Apátistvánfalva, Kétvölgy, Orfalu).
Lehet, hogy mozgalom (még) nincs, de útvonal úgy néz ki, van.
Az MTSZ honlapja alapján nincs, de ez nem mérvadó.
A megyei honlapon is még a P3 van Zalaegerszegen, jóllehet a túrabeszámolók már említik a P jelzésű utat.
A réges-régi térképen Zalaegerszeg és Dióskál között van P, ezt a térképet az MTSZ adta ki.
Magyarszerdahely felől érkezett régen P, azt hiszem, ez ma már csak Orosztonyig létező, és a Z is már a múlté.
Ki tudja?
Zalaegerszegtől nyugatra régebben P3 volt a toronynál, de teljesen logikus, hogy a Zalalövő felől "érkező" P "eljusson Zalaegerszegre.
Kávás-nál van a "nagy" elágazás (ez a Göcsej "közepe"), itt úgy néz ki maradt a P+, mely összeköti a másik regionális P jelzéssel (Gersekarát (Kemeneshát) felől Vorhotáig volt), és úgy néz ki lesz P jelzés.
Az útvonal Zala megyében 100 kilométer felett van, ha az Őrség és a Felső-Őrség P útvonalát is hozzáadjuk, akkor bizony 200 km feletti, ami már jelentős.
A teljes távot nem ismerem, de szép részeken már jártam.
Ha igaz, amit látok a TUHU térképén, akkor az útvonal:
Akkor jól tettük, hogy nem erőltettük a Gázló környéki átkelést, mert azt eldönteni, hogy itt ne küzdjünk, azt elegendő volt 2-3 perc terepszemlével eldönteni :)
A Siska-kút és a makadám közötti utat nehezen csináltátok volna meg valószínűleg, mert nem csak emelkedik, de szanaszét van túrva és két hete még oda volt bedöntve a környék összes jégkárosodott fája. Szerintem nem gáz, hogy kihagytátok, mert ha a fél méter mély keréknyomok felteltek hóval, akkor ugyanúgy szívás van, mint nekem volt...
Lehet, picit túl zanzásítottam a szöveget, és nem ment át :)
Szóval a Római fürdőhöz a kitérő 200 méter, az oda vissza 400 méter.
Ez 10 emberrel, nézelődéssel, fényképezéssel kb. 15-20 perc.
Ez után még várt ránk 1.3 km az átkelésig, ami fél órányi járásra volt, és az előző átkelésből interpolálva, úgy számoltam, hogy itt is 15 perc az átjutás, és még 1 óra az út Jásd-ra
Ennyit egy buszvezető nem fog várni.
Én is sajnáltam, hogy ki kellett hagynunk, de legalább még 1 indok, hogy visszatérjünk.
A Római-fürdő kb 80-100 méter kitérő, látványosság. Ott nem kell átkelni, csak nézni.
Amit mondasz az egy olyan patakátkelés amely valóban az év legnagyobb részében gondot okoz, sőt mivel utána vissza is kell térni a Jásdi oldalra így aztán a kéktúra akár maradhatna is végig ugyanazon az oldalon, semmi nincsen ami az átkelést indokolja.
De egyébként nem azért mondom, semmiképpen sem akarok belebeszélni, csak a legszebb látványosság maradt így ki, de mindenki úgy csinálja ahogyan neki tetszik.
Nem tudtuk, hogy milyen útviszonyok várnak ránk, így nem kockáztathattam, mert a csapat határozott kérése volt, hogy a 16:35-ös busszal mindenképp menjünk el, mert a következő lehetőségre 3 és fél órát kellett volna várni.
Végül szerencsésebb volt a helyzet, mert bár a Galya gázlón nem tudtunk keresztül menni, de a Jásdra bevezető széles út viszonylag jól járható volt és oda időben be is értünk.
De akkor sem biztos, hogy Jásd - Tés között felértünk volna 1 óra alatt.
Én nem szeretek kapkodni, jelige "a hegy megvár", így már ott eldöntöttük, hogy nyáron majd eljövünk, és akkor kényelmesen átsétálunk a patakon, és addigra a bélyegző is lehet, előkerül Bakonynánán.
És persze ha fel is értünk volna 1 óra alatt, akkor sem maradt volna idő a hamburgerre :)
Most volt időm végignézni... Tamás ezek nagyon szép képek, és ez az egyik lehető legszebb túraidő amit kifogtatok!
De ne akard bemesélni nekem hogy a Római-fürdőt nem néztétek meg?? Van vagy 100 méter kitérő... Ugye nem hagytad ki ilyen gyönyörű időben?
(Csak azért mert a képeken nem láttam.)
Veimpusztánál is jól lehetett tájékozódni ilyen időben, gondolom.
Jásdról Tés felé folyamatosan emelkedik az a 3km, de egyáltalán nem olyan vészes mint amilyennek tűnik, tavaly sötétedéskor én is kb egy óra alatt felértem, nagyon szép az a bükkerdő!
De, mint tudjuk, az igazi férfinak minden esetben van minimum"B", de inkább "C" terve is, gondolom most a "B" lépett életbe! :-))