Más: a déli összekötőn nemrég gangolt át egy M62 és egy M41, nyunyuka press jelentette, hogy már Rákoson is elhaladtak, nagyon gyorsan átértek. Szolnokra vihették a Csőrit?
Van ott h is, de az idei Szalóczi hemzseg a hibáktól. Például Kúty az nem kúty, hanem kúti eredetileg, Palinkánk mégis idén először rosszul mondja. Břéclav nem breklav, nem is breclav. Brzséclavnak kellene mondani, de ezt a fiatal sráccal is rosszul vették fel. Déčin sem decin, hanem décsín. Hiába, mi elvárjuk, hogy jól legyen ejtve... Ami halálom, az a Keletiben e német csaj Oradea-ja az Arad helyett. Szép kerülő lenne a német utasok részére...
Megabbol sem derul ki,lehet, hogybearazta volna 67-ezer HUF-re,mikozbenkijon 23-ezer HUF-bol is. Regi strategiam a MAV-nal, hogy 3 db pu. + Andrassy ut, es ahol a minimalis arat hallom, ott veszem meg.... Csak most tegnap lusta voltam es csak Keleti + Nyugati jatszott meg be....
Amugy Vista Treval Service is jo MAV jegypenztar volt, a legmegertobbek es legjobb felfogasuak meg ott voltak, csak az sajnos megszunt,nem is ertem miert!
Attika: Egykor az Jugoslavian at jart (Jesenice - Ljubljana - Zagreb - Beograd - Nis - Skopje - Tabanovce), de a haboru utan magyaro.-i atmenetu lett: Hegyeshalom - Ferencvaros - Kelebia, ejjel ment, mashol meg sem allt, Keletibe sem ment be. Ebben az idoben meg volt Istambul-Skopje express is, stb., ugyanigy rajtunk at...
2-3 evig ez igy volt, aztan egyszer csak megszunt, azota sem felenk sem a balkani fotengelyen (Ljubljana - Nis) nincs tobbe ilyen vonat, sajnos...
Attika, es Ist.-Skopje Exp. regebbi (max 10 eves) magyar menetrendben is benn van!
Oszinten szolva en is wisszamennek a Wasteels-be es visszaadnam a 2004-es informacioit a nonek + a jegyar becsleset a TCV jegyre + a CH jelzesrol a segitseget + a nyugatiba is visszamennek es felvilagositanam az illetot a most toletek kapott dolgokrol, de:
- ez nekem ujabb 2 ora lenne
- ugysem lenne foganatja, bunbanasnak nyomat sem latnam
- ha beirnek pansszt,akkor kapnam, hogy koszonjuk eszrevetelet
- stb...
Egyszoval MINEK tegyem meg?
Helyette inkabb elmegyek a Delibe majd es megveszem a jegyet ugy, mint OSE jegy 5 napra es kesz! Ill. kiszamoltatom Deliben es Andrassy uti kozponti MAV jegyirodaban is a Kelebia - Tabanovce tavot arban, es ahol olcsobb, megveszem ott! Aztan a szerb, macedon es gorog kalauz csakelfogadja mar azt, amit majd itthon megveszek .... Bizzunk benne!
A problem most mar tisztazodott, mar ertem, koszi.
Hogy tobbe ne szivjam meg es ne dobjak ki 2 orat feleslegesen MAV penztarban, ezert inkabb ugy veszem, hogy OSE-re kerek 5-napos eurodomino-t, igy meg csak ertenie sem kell a penztarban, hogy mire/hova is veszem. De mivel ez nem alltalanos muveltseg kerdese, igy nekem ehhez kozom nem volt. Azon is meglepodtem, hogy CH a kodja mar a Wasteels-esnel, de ha o mondja, hat en elhidtem neki....
Zarokerdes: A CH amugy mi lenne, vagy mi volt eredetileg?
Ja es meg vmi: Az ugye tovabbra is hulyeseg, hogy 9800 HUF-bol Kelebia - Tabanovce megjarhato oda vissza, ugye? (Meg OSE-s EuroDomino meglete mellett is, nemde?) Ezt csak ugy pusztan, feelingbol mondom...
Igen, a vonat előszőr 13210-13211 vonatszámban, majd később 210-211 vonatszámban közlekedett, de csak pár évig. Csak fekvőhelyes és hálókocsik voltak benne.
Az Attika vendégmunkásokat szállított leginkább. A délszláv háború kitörésekor terelték át erre, majd meg is szünt. Ugyanez volt a nagymúltú Istanbul-Skopje expressz nevű vonat, ami München-Istanbul között közlekedett.
Most mar Ando Gergotol tudom, hogy ez a Gorog Vasut. De nekem mint utasnak ezt jegyvaltaskor honnan kellene tudnom??? Plane ha elotte egy oraval a Wasteels menetjegyirodaban a no bekarikazza nekem a CH jelzest egy 2004-es dijszabasi tajekoztaton es odairja melle, hogy gorog ill. odair meg egy 255-ot is, hogy az Eurot jelenleg igy valtjak.
Nem vagyok en nemzetkozi jegyelado, hogy mindezt en tudjam, azert fizetek, hogy ezt tudja az, akinek ez a dolga! Nemde kollega???:-)
Azt en is tudom, hogy csak egyszerre valo megvetelnel lehetseges az 50% kedvezmeny, de az kizart, hogy magyar-szerb hatartol macedon-gorog hatarig csak 9800.00 HUF legyen retourban egy 50%-os jegy. Vagy megis igazat mondott a Wasteels-es no, ilyen olcso lenne???
Azonnal kellett volna venned eghy jegyet, és akkor kiderült volna, hogy igaz-e. ::-))
Volt regen Muenchen - Athen kozt ilyen nevu vonat, csak innen a sejtesem + magabol a szobol.
Tegnap (hetfon) meg 17:00 ora elott kicsivel elmentem Keleti pu. Wasteels menetjegyirodaba (a csarnokban jobb oldalt) megkerdezni Gorog es mas EuroDomino jegyarakat. A no az elejen kedves volt, fenymasolt egy listat nekem, es meg be is karikazta, hogy a CH-t kell nezzem, mert az a gorog vasut jelzese. En megorultem es eltettem a listat, de akkor meg nem vettem eszre, hogy az 2004-es datumu, tehat ugy gondoltam minden rendben van.
Ezutan azt kerdeztem meg a notol a Wasteels-ben, hogy mennyibe kerul nekem ehhez a Gorog EuroDominohoz egy Kelebia - Beograd - Skopje - gorog-macedon hatar(talan Tabanovce vagy Tabanovci) retour menetjegy, mert arra mennek. A no kozolte, hogy Macedonia visumos. Mondtam, hogy nem baj, majd kivaltom a visumot, ugyis erdekel az orszag. Majd megnezett egy papirt es egy percen bellul azt mondta, hogy 9800.00 HUF a menetjegy ara retourban. Ezt kisse nagyon is furcsallottam, igy megkerdeztem, hogy biztos-e benne, mondta, hogy persze, stb.... Megkoszontem segitseget, majd tavoztam, de tudtam, hogy itt vmi nem OK.
Igy felkelt bennem a gyanu, hat atmentem a Keleti pu. igazi nemzetkozi jegyvalto helyeihez (a csarnoktol ballra, a Thokoly ut fele). Ott oly sokan voltak es ugy beallt a sor, hogy otthagytam az egeszet 20 perc utan majd atmentem a Nyugati pu.-ra, hatha ot is meg nyitva a nemzetkozi penztar.
Nyitva is volt a Nyugati pu. nemzetkozi penztara, egeszen 19:00-ig, de en 18:00 korul ertem oda, ugy sacc per kb...
Mivel a Gorog Euro Domino letezeseben nem is ketelkedtem, ezert helybol csak annyit kerdeztem, hogy mennyibe kerul nekem egy Gorog Euro Domino jegyhez egy Kelebia - Tabanovce retour jegy. De akkor vettem eszre, hogy a Wasteels-es no 2004-es arakat masolt csak le nekem, ami most mar nem is ervenyes, igy idegese lettem ra megjobban. Ezert a nyugatiban megkerdeztem, hogy egyeltalan az Euro Domino jegy mennyibe kerul Gorogo.-ra most. Lattam hogy az illeto keres egy ugyanolyan listaban, mint ami nekem volt csak 2004-esben. Az illeto listaja mar 2005-os volt. Abban nem szerepelt CH jelu vasut. O megnezte vmi mas konyvbol mi a Gorog Vasut jele, es azt mondta, hogy az CH kellene legyen, de ilyen mivel nincs a 2005-os listajan, ezert kilepett a Gorog vasut az Euro Domino-s szolgaltatasbol es valszeg nincs tobbe ilyen jegy. Semmilyen mas vasutrol, ami gorog lenne, o nem beszelt. Az Attika mar akkor is gyanus volt nekem, de en nem tudom mi az, igy nem is firtattam, es hidtem ennek az illetonek, azt hidtem a Wasteels-es no meg ebben is atdobott. Szoval ennyi a story.
Valaszaim:
Azt en is tudom, hogy csak egyszerre valo megvetelnel lehetseges az 50% kedvezmeny, de az kizart, hogy magyar-szerb hatartol macedon-gorog hatarig csak 9800.00 HUF legyen retourban egy 50%-os jegy. Vagy megis igazat mondott a Wasteels-es no, ilyen olcso lenne???
Tehat akkor nekem kell szereznem egy 2005-os EuroDomino jegyar listat es az OSE sort figyeljem? Ez a titok nyitja? (Ilyen van a MAV-os homepage-en, amit gw kuldott!!!)
Privat kerdesem, csak az erdeklodesem miatt: Az Attika is vmi gorog vasut (esetleg privat), vagy mi az? Volt regen Muenchen - Athen kozt ilyen nevu vonat, csak innen a sejtesem + magabol a szobol.
AXA/Uniqa: Régen AXA volt, a biztosítóról nevezték el, de a biztosító nevet váltott, így a vonat is. Bár a régi nevet szerintem könnyebb volt megjegyezni, és néha még én is így hívom a vonatot. Mindkét esetben ugyanúgy hívták az IC szombathelyi és soproni részét is.
Soproni-Ászok: A GYSEV hívta így egy darabig az egyik IC-t, de csak a Sopronba menő részét. (Állítólag a MÁV-tól függetlenül, saját kezdeményezésként.)
Már nincs megálló Hotel Zahovay néven csak Mestsky Úrad van :)
Igazad van!
Nem is néztem meg a megállókat, mikor most belinkeltem a sturovoi helyi menetrend elérhetőségét.
Tavaly még Hotel Zahovay volt, de az idei menetrendben úgy látszik átkeresztelték a helyijárati megállót (lehet, hogy át is helyezték, mert a mestsy urad kicsit közelebb van a hídhoz, mint a szálloda).
Az Uniqa talán egységet, egyetértést jelent, gondolom Sopronra, mint a hűség városára utalhat. Az Axa nevet nem ismerem, mit jelenthet. Nagyon hülye elnevezésű magyar vonatot nem tudok kapásból. Mondjuk a Balaton Icben nincs túl sok fantázia, de engem nem zavar.
Nos, igen, pont ilyen listakat mutatott az illeto, akitol a pu.-on kerdeztem a Gorog EUDomino jegy arat es azzal ervelt, hogy mivel a CH a gorog vasut kodja, es az iden a 2005-os EUDomino jegylistan nem szerepel, ezert Gorogo. kilepett, tobbe oda EUDomino jegy nem kaphato! (A MAV homepage-en sem latok CH jelzesu vasutat....)
Az illetőnek mondd meg, hogy a görög vasút rövidítése OSE.
Ahogy már többen leírták Neked, az OSE-ra továbbra is van EuroDomino, az árakat megtalálod a MÁV honlapon is!
Ellenben latok Attika nevu valamit, ami eleg gorogosen hangzik...
Csak az nem a görög vasút, hanem az egyik komptársaság Olaszországból Görögországba.
Most akkor mi az igazsag, van EuroDomino jegy iden nyaron Gorogo.-ra vagy sem? Nekem ez tenyleg fontos lenne most!
VAN.
Ha nekünk és a MÁV honlapnak, valamint a 26 éven aluliak EuroDomino árát (görögöt is) tartalmazó "Diákkedvezmények" című MÁV prospektusnak sem hiszel, akkor hívd fel a MÁV Direktet (06-40-494949) és kérdezz meg bármely másik nemzetközi pénztárost azon a személyen kívül, aki ezt a hülyeséget mondta Neked.
Aztán persze én megmutatnám neki, hogy az OSE a görög vasút, sőt leginkább egy oda bárhol másutt kiadott EuroDomino-t.
Csak úgy kedvesen, mert ugye egy utasnak sosem lehet igaza egy pénztárossal szemben.
Remelem sikerul a MAV-ot valakinek padlora kuldenie, gatyaba raznia, mert rafel! Elaggott szabalyok szerint dolgozik, es egyszeruen turhetetlen dolgokat csinal!!!
Nagyon szurkolok annak, hogy ez a dolog (is) bejojjon, es valoban a MAV normalis kivizsgalasban reszesitse az utaspanaszokat, ne csak elintezze annyival, hogy koszonjuk eszrevetelet, majd intezkedunk ... En azt mondom, hogy hajra!!!! Ha tobb idom lenne es ehhez tehetsegem, en is vegigvinnem az osszes ugyet,amid eddig serelmeztem!
Remelem sikerrel jarsz, ha mar egyszer demokratikus Magyaro.-rol beszelhetunk!!! Valaki csak megregulazhatja a MAV-ot a fejetlensegeert, ha mas nem, hat tegye ezt maga a Magyar Allam, elvegre o a felettese, valamilyen ertelemben!!!
Sógoréknál elég sok vonatnév van. Ott a Németországba menő EC-k egy részének, bár nem mindnek, továbbra is van neve. Érdekesség viszont az, hgy néha sima személyvonatnak is adnak nevet, de abból nem következik az, hogy ezt bemondaná a hangosbemondó vagy ki is van táblázva valahová. Pl. A Bécs-Keszthely vonatot Plattensee-nek hívják. Más kérdé, hogy az osztrák vasútbarátok viszont a túlzásba vitt elnevezéseken röhögnek. A GYSEV-es Soproni Ászok ehhez képest kismiska. Bár még mindig jobb, mint az AXA, vagy újabban UNIQUA, ami nem köthető semmilyen tájegységhez. Pedig amikor kiírtak egy pályázatot, a névadásra, akkor ez is feltétel volt. Pl. a TVK Intercity-nél ez teljesül is, igaz, ez a név még a pályázat kiírása előtt lett adva az IC-nek.
Ezek a változások nem szerepeltek a 2.sz. menetrendi módosításban, így nagyon helyes, hogy felhívják rá a népek figyelmét.
Az is jó, hogy az új MÁV honlapon már nem olyan eldugott helyen vannak, hanem a főoldalról elérhetők ezek a vágányzári hírdetmények és hirdetményben közölt változások.
Nos, igen, pont ilyen listakat mutatott az illeto, akitol a pu.-on kerdeztem a Gorog EUDomino jegy arat es azzal ervelt, hogy mivel a CH a gorog vasut kodja, es az iden a 2005-os EUDomino jegylistan nem szerepel, ezert Gorogo. kilepett, tobbe oda EUDomino jegy nem kaphato! (A MAV homepage-en sem latok CH jelzesu vasutat....)
Ellenben latok Attika nevu valamit, ami eleg gorogosen hangzik...
Most akkor mi az igazsag, van EuroDomino jegy iden nyaron Gorogo.-ra vagy sem? Nekem ez tenyleg fontos lenne most!
Ez már teljesen logikus, hiszen a kijebb elvő, kiesőbb (első) vágányon láttam én is, a többi ICE meg a csarnok középre érkezett (vagy innen indult)! Köszönöm!
"TXT szerint (196.oldal) Baja és Sárbogárd között megváltzik néhány vonat menetrendje"
Már volt itt szó róla, hogy július 11-től teljesen új menetrendje van a 46-os Sárbogárd-Bátaszék vonalnak és több vonatnak a 154-es vonalon is Baja és Bátaszék között. Változott néhány csatlakozó vonat menetrendje az 50-es vonalon is.
Nekem úgy tűnik, hogy megszűnt a Sugovica IC és helyette az IP 833 jár majd naponta.
És régen az Amicus ugyanúgy belföldi közszolgáltatást végzett, mert Záhonyig járt átlós vonatként (ilyen volt a Rastislav is). Aztán mégis ilyen névvel futott. Gondolom nem sokan utaztak Brnoból Záhonyba. De azért jó kis vonat volt. Én sajnálom azt is, hogy az átlós vonatokat megszüntették. Remélem a maradék átlós meg fog maradni jövőre is.
Amúgy én is sokkal jobban szeretem a névvel ellátot nemzetközi vonatokat, mint a csak számozottakat és nem tetszik ez a német eredetű találmány ("hiszti"), hogy nehogy nevük legyen a vonatoknak ,mert az micsoda borzasztó dolog.
Átlagutas is mondja, hogy a Pannoniával, Kálmán Imrével, stb. utazik, stb., de azt már nem, hogy az EC 24-el, úgyhogy a nevek az átlagos utasok tájékozódását is segítik / segítetették.
> Hofban mozog, mert áll,...Münchenben áll, mert mozog
Hofban voltak összegyûjtve a leállított példányok. A sok ácsorgó közül egyet-egyet megmozgattak - akkor azt írták a beírásomra az okosok, hogy úgy kevésbbé megy tönkre az állásban, ha néha beröffentik, megmozdítják.
Ha meg Münchenben feltûnik - akár állva is -, az meg ugye azt jelenti, hogy a tárolási helyérõl elmozdult.
Nem fotóztam sajnos, München Hbf-ben láttam múlt hét szerdán, az ICE-k között is jellegzetes formája, a tetején levő "doboz" és a forgóváza végett ismertem fel a sok fehér vonat közül is kitűnt. Ugyanitt állt, ahol ez a kép készült:
"Ha már szó volt róla: mekkora hülyeség az, hogy az Elvira szerint (és a menetrendkönyv szerint is) a 16:15-ös Párkányon (Szobon) át Brnoba közlekedő vonat a határig gyorsvonat, és onnan kapja meg az "Amicus nemzetközi gyorsvonat" nevet. Miért nem lehet belföldön is használni ezeket a jól ismert, és korábban használt vonatneveket?"
Arról volt már szó többször, hogy a nemzetközi vonatok többsége azért kap belföldi vonatszámot, vagyis vált vonatszámot a határnál, hogy így a belföldi alap/közszolgáltatás része legyen.
Az meg ugye mégiscsak furcsa lenne, ha egy belföldi gyorsvonatot AMICUS nemzetközi gyorsvonatnak hívnának:))
"Tudna valaki annyiban segíteni, hogy a Párkányi vasútállomástól milyen messze van a híd gyalog? (Mondjuk a hídon lévő határállomás?) És van valamilyen busz ami gyakran jár?""
Gyalog nagyon messze, és "pszichésen" is messze, mert az út eleje szántóföldet keresztez. Ha nagyon nincs busz, be lehet gyalogolni, de én azért mindig inkább megvártam a buszt.
A vasútállomás a Zeleznica stanica, a központban lévő megálló pedig a Hotel Zahovay.
Figyelj a korlátozó jelzésekre.
A buszvezető ad helyi jegyet a buszon.
Mehetsz a vasútállomástól a központban lévő helyközi/távolsági buszállomásig (már nem a Hotel Zahovay-nál van, mint régen, vagyis nem ugyanott állnak meg, mint a helyi járatok) többfajta helyközi busszal is.
A buszvezetők és utasok nagy része beszél magyarul, ha kedvesen fordulsz hozzájuk magyarul, segítenek.
A helyközi/távolsági buszállomás a fő utca egyik végéből nyíló mellékutcában van, a Hotel Zahovay a másik végén, közöttük kell a főutca végi park (ahol a Hotel Zahovay van) előtt jobbra elkanyarodni a híd felé, majd az első sarkon balra már ott van a híd.
Végül van a Sturovo, vasútállomás-Esztergom, autóbuszállomás Vértes Volán közvetlen járat.
Csak munkanapokon, a jegy ára 140,- Ft, vagy 20 SLK, a menetrendjét itt találod "S" vonalként Esztergom ÚJ helyi menetrendje címszó alatt:
Online változata nincs a Thomas Cook menetrendnek.
Az árakat nézd meg a honlapon, a januári szám boltban véve 11,00 GBP (angol font) volt, Európába postázva a kiadótól 14,50 GBP, nem tudom, hogy azóta volt-e áremelkedés.
A Thomas Cook European Rail Timetable tudomásom szerint sehol sem kapható Magyarországon kereskedelmi forgalomban.
Havonta jelenik meg.
Ausztriában itt árulják:
Wien, Opernring 10. Österreichisches Verkehrsbüro
vagy
Wien,Kohlmarkt 9., Freytag & Berndt und Artaria
Az interneten rendelhető, ha rendelkezel netes fizetésre alkalmas (elsősorban VISA, Mastercard jöhet szóba, vagy az új OTP AMEX) dombornyomott, vagy webkártyával, a kiadó honlapján rendelhetsz:
Itt fizethetsz utólag banki átutalással (legalább 2000,- Ft a költsége), vagy, ha rendeléskor jelzed - a rendeléshez a honlapon lévő e-mail címet használd inkább, ne a honlap menüredszerét - , akkor ugyancsak dombornyomott bankkártyával:
Kisvonattal ütközött egy terepjáró Ibrány külterületén - tudatta a HavariaPress.
A szerencsés kimenetelű baleset hétfőn délután történt a szabolcsi kisváros határában, a nagytanyai vasúti átkelőhelynél. Egy 23 éves sajószögedi férfi figyelmetlenül hajtott be az átjáróba, és összeütközött a Búj felől Herminatanya irányába közlekedő kisvonattal. Az óvatlan autós komolyabb sérülések nélkül úszta meg az ütközést.
>>A sínt nem hoztad magaddal :))))))) Szvsz igen régi darab lehet, mert Siemens-Martin acél. A nagyon szép fáradásos törés is erre utal.
Nem hoztam magammal, mert nehéz és kell a gazdának. Üllőnek használja. Van róla mégegy kép, majd felteszem ide. Kb 60 kép lesz, vasút, busz, stb vegyesen.
Hidd el nekem, hogy nem én rendeztem össze a szerelvényt. -:))
Sőt, nagyon kicsi ráhatásom volt az ügyre. -:) Egész pontosan semennyi.
Biztosan rá van írva valami, és ebből következően vannak felelősei a történteknek. Ezt a szakértők és a balesetvizsgálók majd kivizsgálják. Én megtaláltam a cikket, és beraktam ide.
Nincsenek. Közösségi jelet nem viselő járművek, rendkívüli küldeményként. És a továbbítási engedélyben előírt néhány aprósággal volt gond Repcééknél, ezért járt csárdást az öt vonat - és engem tartottak gonosznak...
A MÁV Rt. egy gazdasági társaság, melynek belső anyagai, rendelkezései az utasaink számára nem nyilvánosak, így a kért iratokat nem áll módunkban Önnek megküldeni.
A MÁV Rt a gazdasági társaságok egy olyan speciális típusa, mely közszolgáltatást végez KITŐL kapják a fizetésüket. Az államtól és az utasoktól.
Nos nem veletlen emeltem ezeket ki es a lenyeget huztam ala neked. Elo pelda: a szolgaltato hibajabol is eredo vizszolgaltatasi problema volt, tetemes kulonfele jellegu karok jelentkeztek. Tudtommal akkori vizsgalat szerint bar a vizszolgaltatok nagyresze ma mar KFT, RT tehat gazdasagi tarsasag, de tobbsegi tulajdonosok sokszor az onkormanyzatok, kistersegek, stb.=> ergo allami penzbol gazdalkodnak nagyreszt, valamint a fogasztoktol szarmazo bevetelekbol.
Az elobb elkezdett problemat tetezte a regionalis kozpont es a teruleti kirendeltseg kozotti nem megfelelo kommunikacio. Hasonloan a fogaszto iranyaban sem volt eppen rozsas. A lenyeg az, hogy biztositot kellett bevonni az "karok" rendezesebe.
A tortentekbol okulva akar a karosult akar a biztosito szerette volna megnezni a ket fel kozotti levelezest, hibajegyeket, stb. stb. Ezt nem engedtek meg, csak a kozpont a sajat varunkat vedo, szepito az igazsagot elferdito szakvelemenyere lehetett hivatkozni.
A stílus tényleg a legalja, de a dolog céljában igaza van!
Milyen baja lenne a MÁV-nak, ha kiadná véleményezésre a menetrendtervezeteket? A szigorúan titkos E és F utasítások is több helyről letölthetőek, mégse lett senkinek se baja belőle. Kolléga úr, már nem az ötvenes években vagyunk!
A másik, amit kritizál, a nemzetközi jegykiadás. Elég icipicit északabbra vagy délebbre utazni, már ott mekkora a különbség! Ugyanabban a pénztárban adják a belföldi és a nemzetközi jegyeket is, azonnal kinyomtatják. Hidd el, nekünk is könnyebb lenne!
Didaktikai célból (ha-ha) szükségem lenne nem hétköznapi -- szolgálati, külföldi, stb. -- menetrendkönyvre (természetesen lejárt is jó :)). Aki tud ilyet kölcsön vagy örökbe adni, az legyen kedves írjon magánban (don_camillo qkac mailbox . hu)! Köszönöm előre is! dk
A héten szolgálati okokból a nyári szünetemet némi közelekedési beavatkozás révén Budaörsön töltöm Pro/ENGINEER ügyileg. (mo meg még két hét múlva is 3 napig)
Eléggé el nem ítélhető módon a Kelenföldi pu-ig OFF topic utazás /Volánbusz majd BKV duett/ aztán oda meg vissza már vastagon MÁV !
Tapasztalatok gyűlnek ezerrel, majd hétvégén lesz némi eseménynapló.
Addig is zagyva számsor a Déliből:
Ex 808 2. kocsija csinivili "B", oszt zagyva számok rajta:
Hol és mikor történt az eset, mely pénztárban? A kedvezményes 50%-os TCV-s jegyet ED mellé csak jegyváltáskor lehet igényelni, később nem!
Ami meg a leveled érdemi részét illeti: az alábbi levél ment a "droidközpontba":
"No lám, mit olvasok az Index vasútmániás fórumán!
A topiktársam találkozott egy szakmailag nihil kollégájukkal, vagy csak simán egy droiddal, vagy tán a szerény képességű oktatótiszttel van a gond? Vagy egyszerűen csak a MÁV-val?
"Nemzetkozi jegyszakertok:
Ma azt az infot kaptam egyik Bp.-i pu.-on, hogy NINCS TOBBE Gorogo.-ra EuroDomino jegyveteli lehetoseg, ugyanis vmi 2005-os listaban nem szerepelnek ugy mint CH kodu vasut, magyarul ez csak ugy lehet, hogy Gorogo. kilpett az EuroDomino jegyeket elfogado vasutak korebol."
Gondolom most maguk is jól szorakoznak ügyefogyott kollégájuk sajátos díjszabási logikáján! Esetleg mégsem? Akkor Önök sem tudják, hogy a Görög Vasutat CH helyett OSE néven kell keresni a díjszabásban? Igaz, ha már hülye valaki, legalább a "részes vasutak" jegyzékét megnézhetné a díjszabás 5. oldalán. Ehhez azonban agy kell és azt egy droidtól elvárni nem igazán lehet...
Volt is emiatt fekvemaradás, az M41 barátok ide topicban ezt le is írtam amikor aktuális volt. Az oka: olajnyomás hiány. Egyébként meg tudomásom szerint ez hatvani csörgő...
2, A MÁV Rt és GYSEV Rt Személyszállítási Üzletszabályzat II. rész II. fejezet 7.§. (1). Bekezdés 28.KF. d. pontja kimondja:
"Nemzetközi menetjegyet csak az arra kijelölt pénztár szolgáltat ki. Egyes nemzetközi menetjegyek kiadását csak az utassal előre egyeztetett határidőre vállalja a vasút."
Körmend állomáson, a nemzetközi jegy váltására vonatkozó 24 órás előzetes igény bejelentésére vonatkozó hirdetményt, azonnali hatállyal, július 3-án levetettük.
Az előre nyomtatott Grazi jegyeket munkatársaink azonnal ki tudják szolgálni, de minden mást csak segítséggel tudnak megoldani, ezért ezek hosszabb időt vehetnek igénybe.
További információt a 06 40 49 49 49 számon elérhető call centerünkön keresztül is örömmel nyújtanak munkatársaink.
Köszönjük a megkeresését, és reméljük a jövőben elégedett utasaink között üdvözölhetjük.
Tisztelettel:
Hódi Richárd MÁV Ügyfélszolgálat
Tisztelt Hódi úr!
Ismét csak félmunkát végzett!
Engem VALÓBAN érdekel egy lista az ország összes nemzetközi jegypénztárról! Továbbá arról is, hogy melyek azok a jegypénztárak ezek közül, melyeknél a menetjegyek kiadását "csak az utassal előre egyeztetett határidőre vállalja a vasút", illetve azt is, mely jegyeket adják ki azonnal e pénztárak!
>Az előre nyomtatott Grazi jegyeket munkatársaink azonnal ki tudják szolgálni...
Ezt a képességet a múltkor még nem érezték magukban a dolgozók! Remélem valóságot állít, és valóban képesek lettek erre a műveletre "azonnal" is...
A MÁV Személyszállítási Üzletágnál azért még annyira nem fújnak az új szelek... :((
Az Adatvédelmi Biztos véleménye szerint a MÁV Rt VALAMENNYI adata, mely nem esik a személyes adat fogalma alá nyílvános!!! Így a MÁV Rt szakmai döntései, táviratai, belkezelésűnek vélt utasításai, menetrend tervezetei, stb. mind NYÍLVÁNOSAK!
Gondolom mondanom sem kell, hogy élni kívánok alkotmányos jogaimmal így kérem a Báthory expressz késésének vizsgálatainak "jegyzőkönyveit", a Tisza-expressz belgrád felőli kocsijainak meg nem várásáról szóló "belső" rendelkezést és vizsgálat jegyzőkönyveket! Kérem továbbá a jövő évi menetrend tervezetet, az ahhoz tartozó "indoklásokat" stb...
Tisztelt Andó Úr!
A MÁV Rt. egy gazdasági társaság, melynek belső anyagai, rendelkezései az utasaink számára nem nyilvánosak, így a kért iratokat nem áll módunkban Önnek megküldeni. Köszönjük a megkeresését.
Tisztelettel:
Hódi Richárd MÁV Ügyfélszolgálat
Tisztelt Hódi úr!
A saját érdekében remélem, hogy egy jó jogásszal is egyeztetett, mielőtt ezt a "hivatalos" véleményét leírta. A MÁV Rt a gazdasági társaságok egy olyan speciális típusa, mely közszolgáltatást végez. Az alaptevékenységével kapcsolatos valamennyi információ nyílvános. Az ügyben megteszem a szükséges lépéseket... Jó lenne már kissé magukba szállnának, és elgondolkodnának azon KITŐL kapják a fizetésüket. Az államtól és az utasoktól. Mindkét felet érdeklik a cég menetrend tervezetei, illetve az, hogyan vizsgálják ki az utaspanaszokat és még sok minden más...
Remélem már nincs messze az az idő, amikor az Ön által képviselt mentalítás - talán a MÁV-val együtt - csak Levéltári kutatásokban lesz fellelhető... Ha a MÁV az én cégem volna, akkor az Ön által képviselt vélemény "hangadói" már másnap mehetnének babot kapálni... Ez ilyen nagyon egyszerű. A MÁV-nak fel kéne már nőnie ahhoz a társadalomhoz, amelyikből él. Ha erre nem képes, akkor buknia kell, a begyöpösödött munkavállalóival együtt...
Nem emlékszem milyen típusú a kocsi (2.o. személyszállító + kerékpárszállító rész), hasonlít a hagyományos vezérlőkocsikhoz, de nem vezérállásban végződik. E kocsi ezen alkatrészére lennék kíváncsi, hogy micsoda?
Táviratban jött ki, az akciós díjmentes IC pót- és helyjegyek csak menetjegyhez kérhetők, arcképes igazolványhoz nem.
Hagyományos menetjegykiadásnál vagy a helyjegyköpontra rá nem kötött gépi menetjegykiadásnál kézzel kitöltött díjmentes IC-pótjegyet kapsz. Nálunk momentán nincs, aki 0 Ft-os űrjegyet szeretne, most hozzájuthat ilyenhez :D.
A helyjegyközpontra rákötött MAEF-gépek pedig automatikusan díjmentes pótjegyet adnak a megfelelő napokra.
Kiskunhalason szoktam az átszállást végrehajtani, a Budapest-Beograd (790) általában pontos szokott lenni, a Beograd-Budapest (799) is általában pontos, de hozhat össze kellemetlen mértékű késéseket (most pl. 30 percet késett).
De akkor mar Kiskunhalason le kell szallni a visszajovo miatt, nem? Persze a keses azon a vonalon gyakori, igy alapozhat az ember a Kelebian is eleg atszallni c. dologra, de ha megis pontosan jon a Beograd Exp., akkor meg dekkolhat az ember alvas helyett Kelebian.:-)
Vki a mult heten olyanrol irt (sajtobeli cikkel alatamasztva, amit vki MAV-os riportban adott) hogy vmi uj Adria Exp. lesz/van mar Miskolcrol is, ami 3 orszag arujat gyujti ossze Miskolcon, es viszi Koper-ba. Ez akkor nyilvan nem ekvivalens az ICF-es szerelvennyel? Vagy megis, csak ICF mar Miskolcrol megy, hosszab uton?
Amugy volt hogy Kotoriba allomason (Muraker.-al szemben) Szeged-rol jovo kontenervonatot lattam, ez 2004 nyaran volt (a kis papirkakon allt ez, a vagonok oldalan a kis racs alatt, mindegyi kocsin). Az akkor valami egyeb?
Vegul: ICF-nek miert jo/eri meg meg mindig Muraker. fele Hodos helyett? (A nem fer at vmi alagutban Hodos fele a kontenervonat c. magyarazat mar nem eleg, vagy tevedek?)
Koperba három cég szervez jelenleg konténer-irányvonatot: ICF: Bp.Fc-Murakeresztúr oh. Hungarokombi: Bilk-Őrihódos oh ERS: Bp.Kikötő-Őrihódos. Ezek közül az ICF vonatát hívták Adria expressznek. Néha megy vonat Debrecenből is.
"Nem is néztem ezt a megoldást, mert én csak Siófok-Hajmáskér viszonylatban terveztem a remot dáliás vonatozást, de ez sokkal szuperebb, végig a Bakonyban, és a szép részeken még nincs korom sötét. Így a tavalyi csörgős gyors után egy remot dáliás vonattal is kipróbálom az utat."
Szerintem ne tétovázz! Korábban amíg Csöri volt a 11-esen viszonylag sokat utaztam ezen a vonalon, a táj minden évszakban lenyűgöző, a remot dáliás vontatással pedig tisztára kisvasút feeling-je van az egésznek. Lehet, hogy én is elugrok ebben a szezonban még egyszer erre a szakaszra.
"A Dácsia mennyire volt tele Győrtől?"
100 % körüli kihasználtsággal közlekedett (Sopron Volt Fesztivál miatt esetleg?).
"Meg látom menttél a Beográddal is oda-vissza, milyen volt?"
Szerintem vasútmániásoknak, akik nem igényelnek sok alvást kitűnő szállás éjszakára teljesáru jeggyel 2676 Ft a menettérti jegy ára, ennél olcsóbban seholsem lehet ilyen szuper szállást találni. Most kb. 110 %-os kihasználtságú volt az 1 db fülkés kocsi. Szeretem ezt a járatot, viszonylag kultúrált az utazóközönség is. Ha még nem mentél vele próbáld ki nyugodtan.
Ilyen célra régebben már próbáltam a Dacia nemzetközi gyorsot is, de azt a bizonyos honi állampolgárok miatt nem szívesen használom erre a célra.
de meg Kelebia elott elkerulik egymast Kiskun-akarhol, nem? Szoval kesobb erek hatarra, mintsem a szembejovo jonne vissza (legalabbis menetrendszerint), jol sejtem?
Ma azt az infot kaptam egyik Bp.-i pu.-on, hogy NINCS TOBBE Gorogo.-ra EuroDomino jegyveteli lehetoseg, ugyanis vmi 2005-os listaban nem szerepelnek ugy mint CH kodu vasut, magyarul ez csak ugy lehet, hogy Gorogo. kilpett az EuroDomino jegyeket elfogado vasutak korebol.
Lehetseges ez vagy engem felreinformaltak megintcsak? (Mindez azutan tortent, hogy egy masik pu.-on meg azt akartak nekem beadni eloszor, hogy Kelebia - Tabanovce/Tabanovci retourban kijon 9800.00 HUF-bol, ha mar megvettem a gorog Euro Domino jegyemet. (Ez ugyebar nyilvan hulyeseg, ezert felebredt bennem a gyanu a MAV fejetlen szolgaltatasa ellen... igy atmentem egy masik pu.-ra megkerdezni a helyes arat a magyar-jugo hatartol a macedon-gorog hatarig.) Ekkor ert az a meglepetes, hogy iden mar gorog EuroDomino mint olyan NINCS is!)
Szoval most kinek van igaza? Menjek el 3. palyaudvarra is, hatha ott megint mast mondanak?
Ha netan nem lenne Euro Domino Gorogo.-ra, akkor milyen jeggyel v. jegykonstrukcioval tudom legjobban megnezni, bejarni?
Ezt en rontottam el, egy gyerekkori "beteg"-beidegzodes miatt keverem a Siofok elotti reszt. Mivel lakott ott egy rokonom es azokat valamiert Szabadiaknak neveztek. A terkepen helyesen szerepel viszont (szerencsere).
Néhány órát aludtam, főleg a Beograd nemzetközi gyorson, szerintem vasútmániásoknak, akik nem igényelnek sok alvást kitűnő szállás éjszakára teljesáru jeggyel 2676 Ft a menettérti jegy ára, ennél olcsóbban seholsem lehet ilyen szuper szállást találni. Ilyen célra régebben már próbáltam a Dacia nemzetközi gyorsot is, de azt a bizonyos honi állampolgárok miatt nem szívesen használom erre a célra.
En nem ugy tudom, hogy Lelle-felson utkozes lett volna. Tudom, hogy tablas megallo, mint egy masik allomas definiciojanak megfogalmazasaban, itt sem vettek eszre, hogy nem ertelmes ez a mondat. Ennyit a tobb szem tobbet latrol.
Olvasom a közkedvelt vasuti bulvárt és a 30-as vonalról szóló összeállításban a következőt: " A következő két helység Kicséripuszta (sic!) és Polgárdi-Tekerespuszta ( ezek az állomások főleg a forgalom keresztezése szempontjából fontosak)."
A megfogalmazásba nem kötnék bele, de Polgári-Tekerespuszta nem helység és nem állomás hanem táblás megállóhely, és itt inkább ne próbáljon keresztezni senki, mert az lesz mint Lellén.....
- Van mar vegul is ilyen vaonat, vagy sincs? - Miskolc - Koper relacioban, vagy? - hataratmenet hol van, Hodos-on? Mikor lep ki es mikor be? - kizarolag container vagy mindenes Lenygyelo., Slovakia es vmi harmadik orszagbol (melyik is az)? - naponta jar/minden nap, ugye?
Nem is néztem ezt a megoldást, mert én csak Siófok-Hajmáskér viszonylatban terveztem a remot dáliás vonatozást, de ez sokkal szuperebb, végig a Bakonyban, és a szép részeken még nincs korom sötét. Így a tavalyi csörgős gyors után egy remot dáliás vonattal is kipróbálom az utat. A Dácsia mennyire volt tele Győrtől?
Meg látom menttél a Beográddal is oda-vissza, milyen volt?
Az elképzelések szerint még ebben a kormányzati ciklusban felállna a Magyar Vasúti Hivatal, és külön vállalat foglalkozna az árufuvarozási üzletággal. Erről a MÁV Rt. elnöke beszélt a vasutasnapi ünnepség kapcsán.
A MÁV Rt. szándékai szerint még ebben a kormányzati ciklusban külön leányvállalatba szervezik az árufuvarozási üzletágat - mondta Gaál Gyula, a társaság elnök-vezérigazgatója Miskolcon, az 55. vasutasnapi ünnepség után.
A MÁV vezetője szerint ezt már korábban a környező országokban - Ausztriában, Szlovákiában - megtették, "létre kell hozni az egész piacfelügyeleti rendszert ennek megfelelő intézményekkel, magyar vasúti hivatallal", ugyanakkor meg kell teremteni a személyszállítás önállóságát is.
Gaál Gyula elmondta: a vélhetően 2007-től életbelépő új uniós költségvetésből nagyságrenddel többet kaphat az ország a vasút fejlesztésére. Hozzátette: "Jó esélyeket látok arra, hogy 10-15 év múlva egy minőségileg, a maihoz nem mérhető, sokkal magasabb színvonalú vasútja legyen Magyarországnak."
Az elnök-vezérigazgató kijelentette: a MÁV vezetése elszánt abban, hogy végigvigye a változtatásokat, ezt a kormányzat is támogatja. "Meg fogjuk csinálni az árufuvarozási üzletág önálló vállalattá szervezését, meg kell, hogy történjék a Magyar Vasúti Hivatal felállítása. Ez a két elem mindenféleképpen belefér ebbe az évbe" - mondta.
A hétvégén újra hódóltam szenvedélyemnek. Egy kiadós (de nem elegendő) vonatozást hajtottam végre, melynek eredménye 48 óra alatt 1535 km és 27 óra 58 perc vonaton eltöltött idő, valamint durván 40 óra aktív, MÁV területen eltöltött idő.
Íme a bejárt útvonal:
719 Szeged - Kiskunfélegyháza V43 ????
7809 Kiskunfélegyháza - Dombóvár alsó V43 ???? és M41 2157
8224 Dombóvár alsó - Kaposvár V43 1067
38314 Kaposvár - Siófok Bzmot 255
38551 Siófok - Győr M47 1307
738 Győr - Budapest-Keleti pu. MÁV 1047 ??? - ?
790 Budapest-Keleti pu. - Kiskunhalas V43 ????
799 Kiskunhalas - Budapest-Keleti pu. V43 ????
852 Budapest-Déli pu. - Fonyód V63 017
8802 Fonyód - Tapolca M41 2211
975 Tapolca - Budapest-Déli pu. M41 2310 + V43 ????
7208 Budapest-Nyugati pu. - Szentes V43 2263 és M41 2152
7228 Szentes - Hódmezővásárhelyi Népkert 63-41 005-4
Ahol nem írtam konkrét mozdonyszámot, annak az az oka, hogy egyszerűen elfelejtettem (felírni), :(, na mindegy :)
Az utazás alatt készített képek közül szeretnék Veletek megosztani néhányat. Kezdődjék a kavalkád:
Nem a MÁV direktet hívtam fel, hanem megkérdeztem a pénztárost. Kiadják a helyjegyet, így 90%-ossal bagóért lehet utazni 1. osztályon, de rövid távon még teljesáron is megérte! (Ugyannyi volt, mint a másodosztály+ a pótjegy.
Én mindig szóltam jegyváltásnál, hogya akciós helyjegyet kérek, de a pénztárosok tisztában voltak a szabállyal, és nem tőlem tudták meg ezt az akciót.
Néhány hét, és az első osztály meg fog telni a máodosztály kárára. A kedvezményes jegyeken szinte egyértelműen bukik a MÁV ezzel. Gondolom nyár végénél nem húzza tovább ez az akció, ebben a formában. Amúgyis lehet, hogy csak addig tervezték.
Tavaly volt erre példa a teljes Devecser Tüskevár állomásközben. Abban a pillanatban ahogy világossá válik, hogy nem lehet megjavítani a hibát el kell rendelni a jelzőőrök felállítását, akkor majdnem 24 órán át voltak kinnt a jelzőőrök. Szóval el tudom képzelni......
Tavaly volt erre példa a teljes Devecser Tüskevár állomásközben. Abban a pillanatban ahogy világossá válik, hogy nem lehet megjavítania a hibát el kell rendelni a jelzőőrök kirendelését, akkor majdnem 24 órán át vltak kinnt a jelzőőrök. Szóval el tudom képzelni......
Majd otthon megnézem a fényképeimet. Valahol biztos láttam az RhB vonalán normál nyomtávú tartálykocsikat - ácsorogni. Tirano-ban láttam, hogy a farönkök is kamionban folytatják az útjukat tovább - pedig ott az FS állomása -, meg az állomásra behajtó gumikerekû tartálykocsira is biztosan emlékszem, de vonatban levõ semmilyen tartálykocsihoz nem volt szerencsém.
>Olaszországban hozták a benzint / dízelt kamionban, Tiranoban átfejtették tartálykocsiba (ráadásul normál nyomtávú tartálykocsiba - hogy is hívják magyarul a "Rollschemel"-t ?), és úgy vitték fel Svájcba.
Biztos vagy te ebben? A Berninán a nagy emelkedők miatt egyáltalán nem használnak Rollwagen-t vagy Rollbock-ot, hanem RhB tartálykocsikba fejtik át a tartályautókból a benzint vagy mit. Ilyen Roll..izéket csak az északi aránylag sík részen, Chur környékén használnak.
Az utasítást kerestem az elérhető MÁV értesítőkben, lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen, de nem találtam. A honlapon lévő egyetlen mondat meg nem mond sokat...
> visszafelé pedig az olaj ill. annak valamiféle fajtája,
Arrafelé láttam olyan benzinkutat, amelyiknek iparvágánya volt.
Olaszországban hozták a benzint / dízelt kamionban, Tiranoban átfejtették tartálykocsiba (ráadásul normál nyomtávú tartálykocsiba - hogy is hívják magyarul a "Rollschemel"-t ?), és úgy vitték fel Svájcba.
azok akik mostanában utaztak ic első osztályon utaztak ;
a jegyvételnél tapasztalataitok szerint autómatikusan adják a díjmentes pótjegyet vagy külön kellett kérni nektek? /én majd 67,5-es jegyet veszek hozzá/
minnél több észrevételre lenne szükségem ebben a kérdésben
Különbséget kell tenni a Bernina és az összes többi vonal között. A Bernina vonalon, tehát Tirano felé gyakorlatilag nincs külön tehervonat, azt a néhány teherkocsit személyvonatok mögé akasztják. A fő szállítmányok Tirano felé a rönkfa, visszafelé pedig az olaj ill. annak valamiféle fajtája, pontosan nem tudom milyen. Az RhB többi vonalain viszont gyakorlatilag vegyesvonat nincs, ott rendes tehervonatok közlekednek. Valószínűleg a képen látható farönkszállító kocsik is a Berninán mentek tovább Olaszország felé.
Egyébként a Bernina-Krokodilt annak idején éppen tehervonatok továbbítására alkalmazták, de miután ezek megszűntek, eladták őket, mostanában szerezték vissza.
Egyébként, amikor tavaly arrafelé jártam, akkor Tirano felé a rönkfával rakott kocsikkal nem vacakoltak külön tehervonatként, hanem hármasával utána kötötték a személyvonatoknak. Visszafelé meg hozták a személyvonatok az üres rönkszállító kocsikat.
És pont Vendégsín ír olyat, hogy a mv. szabályt szegve jobban lát?
:-)))
Vagy lehet, hogy pont fordítva kell értelmezni, azaz mivel a visszapillantó tükör külső vonalának távolsága "végtelen", ezért "végtelenül" ki is lehet hajolni...?
Úgy tudom a vasutas nap miatt esett ki pár járat Desiro, úgyhogy kivételes alkalom volt hogy csőresz menjen. Másik kivételes szerelvény volt a napi fordában M44-es menet. Ha jól tudom a nyugatihoz tartozik 2122-es csőri, és eddig nem nagyon hallottam hogy volna vele valami baj, de amikor látom mindig a fűtőház előtt, vagy benne áll. Hátha valaki jobban tudja, az meg majd megírja....remélem...
>Na de nem is ez a kérdés, hanem itt szerepelt egy ún "baby Crocodille" nevezetű villamos mozdony, rögtön rájöttem, hogy ez a nagyobb Crocodille nevű mozdony (amiről már hallottam) kisebbik változata. Nem egy mai darabok az biztos
Na szóval lehet erről a mozdonyról tudni többet (csak a krokodil elnevezést tudom róla)? Ami számomra fura, hogy ezek még a gőzmozdonyokhoz hasonló rudazattal hajtott mozdonyok voltak.
Ha eddig csak hallottál róla, akkor most lássál is!
Az első képen az SBB "nagy" Krokodilja látható, ez az Erstfeld-ben kiállított példány. Előtte az a kis valami az én vagyok. :-)
A második képen az RhB (Rhätische Bahn) "kis" Krodkodilját ábrázolja, ő az ún. "bébi Krokodil", tisztességes nevén Ge6/6 I. Ebből az 1000 mm nyomtávú mozdonyból 15 db épült az 1920-as évek elejétől 401 - 415 pályaszámokon, ebben az időben még a villamos mozdonyok is csatlórudasak voltak. A pontos évszámot fejből nem tudom, de otthon utána tudok nézni, akárcsak a műszaki adatoknak. Amit Gödény a #187962-es hsz.-ben betett képet, az az ún. Bernina-Krokodil, ami a St.Moritz - Tirano vonalra, a Bernina-vonalra épült. Ez szintén 1000 mm-es, de egyenáramú, szemben Ge6/6 I-essel, ami 11 kV, 16 2/3 Herz-es.
A fotó a szállodaablakból készült Filisur állomáson, amint egy esős reggelen egy tehervonat "zavarja meg" szegény vasútbarát pihenését. :-))))
Ez az, az a tekerős izé az épület előtt, na az volt a csúcs! :)
Volt időm egyébként tanulmányozni az állomást, mert 4 (!) órát késett a vonatom. (Ja, és a pénztárat csak 1/2h-val a vonatérkezés előtt nyitották, és össze-vissza dumáltak egy meg másfél óra késésről... szóval a MÁV-szindróma bejátszott)
A hétvégén Desiro-zni voltunk családosan Esztergomban. Odafelé meg is volt az europai vasút feeling. Visszafelé viszont pont egy Csörgős vonatot fogtunk ki (ind.16:45), össze lehetett hasonlítani a múltat a jövővel (jelennel). Én ennek is örültem, mert úgy tudtam, hogy már nem járnak erre a Csöreszek. Gyanús volt viszont, hogy a gépet (M41 2122) a vezérlőkocsi elé fogták, nem tolta a vonatot. Nemsokára kiderült, hogy miért. Piliscsévnél kellett először újraindítani a motort, aztán még két másik állomáson gépészkedett a vezér. Jó, hogy nem kellett hátraszaladgálnia a vezérlkocsiból a mozdonyhoz. Jónéhány perces kényszerszünetek voltak ezek, addig hallgathattuk a tücsökciripelést. Ilyen sokáig tart újraindítani a mozdonyt? Késés nem lett belőle, laza menetrendbe belefért. A gép a vezető szerint olajnyomás hiányában állhatott le, mert folyott a motorolaj.
Szóval rendszeresek erre még a Csörgős menetek?
Néhány kép Esztergomból, sajnos délutánra lemerültem, így a csörgőről, csak papírkép lesz.
Egyéb elfoglaltságaim miatt már 2 hete nem vettem igénybe hétfőnként eme vonatot, de megnyugtatásodra közlöm, hogy a múlt héten 3szor is mentem vele. Késések. Rendes, 15, 10. Szóval nincs még veszve minden:-)
Tegnap a Travel chanel-en volt egy jó kis dokumentumfilm a svájci vasútakról, meglepő milyen pályát, alagutakat, spirálvezetésű pályán küzdik le a magsságkülönbséget, sajna nem jegyeztem meg épp melyik vonalról írtak, de a St Moritz-nál ért véget a vonal.
Na de nem is ez a kérdés, hanem itt szerepelt egy ún "baby Crocodille" nevezetű villamos mozdony, rögtön rájöttem, hogy ez a nagyobb Crocodille nevű mozdony (amiről már hallottam) kisebbik változata. Nem egy mai darabok az biztos
Na szóval lehet erről a mozdonyról tudni többet (csak a krokodil elnevezést tudom róla)? Ami számomra fura, hogy ezek még a gőzmozdonyokhoz hasonló rudazattal hajtott mozdonyok voltak.
Ha már szó volt róla: mekkora hülyeség az, hogy az Elvira szerint (és a menetrendkönyv szerint is) a 16:15-ös Párkányon (Szobon) át Brnoba közlekedő vonat a határig gyorsvonat, és onnan kapja meg az "Amicus nemzetközi gyorsvonat" nevet. Miért nem lehet belföldön is használni ezeket a jól ismert, és korábban használt vonatneveket? (Esztergom, de egy párkányi ebéd-vacsora-sörözés elérése ezirányban majdhogynem versenyképesebb, mint a 2-es vonalon.)
A helyszínen életét vesztette az a férfi, akit elgázolt egy vonat Zemplénben.
A végzetes baleset még a hétvégén történt, a Bodrog partján fekvő Szegi vasútállomása közelében. Egy Budapestre tartó IC vezetője az állomás közelében azt vette észre, hogy egy ember fekszik a peron és a vasúti sín között. A mozdonyvezető ekkor azonnal vészfékezett, ám a gázolást már nem tudta elkerülni, és halálra gázolta a 65 éves helyi férfit.
Friss hirek: Az egy hettel ezelotti balatonlellei siklasban serult reszeket most kezdik javitani. Ottvannak az uj vasbeton talpfak, TVG pedig Boglarrol kijarva vitte ki a sineket es az embereket. Mindehhez kellemes felhoszakadas jarul.
Na ja. Tegyük még hozzá, hogy a vizsgált, korántsem rövid időszak (mondjuk 9:10 ... 18:42) alatt ez volt arrafelé az egyetlen tehervonat. (Ahol a "vonat" szó leginkább papíripari értelemben használatos, mivel az 1 db. üres kéttengelyes kocsi vélhetőleg nem alapozza meg sem a bevételt, sem a műszaki kihívásokra formálódni szándékozó, járműves/pályás gyártóipari kapacitást...) Végül tegyük hozzá: nem hétvégén történt.
Tuti info még nem létezhet, ugyanis még nincs döntés, h milyen hosszú lesz a vg zár! Ha csak a hidat nézed, akkor 3 hónap. Azonban a nyíltvonalhoz is szeretnének hozzányúlni +helyenként 2.vg-t építeni, így lehet, h tényleg lesz 1 év. A híd amúgy 100km/h-ra lesz alkalmas, Veng=80km/h, és ez lesz az első acélhíd Mo-on, ami domború lekerekítésbe kerül.
Tudna valaki annyiban segíteni, hogy a Párkányi vasútállomástól milyen messze van a híd gyalog? (Mondjuk a hídon lévő határállomás?) És van valamilyen busz ami gyakran jár?
Hmm, ha emlékeim nem csalnak, Platamonasban még a tenger part mentén megy a vasútvonal, aztán eltávolodik tőle, és Nei Pori-tól már elég távol (néhány km.) megy. Ez elvileg az új vonalvezetéssel nem változna, mert az Platamonas után csatlakozna a régihez. Nem, akkor (7-8 éve) nemhogy villamositva nem volt, de Platamonas vasútállomása kb. úgy nézett ki, mint Csajág... mechanikus bizber, kézi váltó stb.
A híd már eleve ideiglenes engedélye 2005. dec. 31-ével lejár és a felügyelet nem volt hajlandó semmilyen hosszabbításra. A vasút kényszerhelyzetbe került és míg a Főváros szokásos módon tökölődött, most az egyszer a határidő szorításában a vasút volt a gyorsabb. Demszky az utolsó pillanatig megpróbálta megakadályozni, azért, hogy egyben lehessen megépíteni a tervezett közúti híddal, de nem sok esélye volt, tekintve, hogy az legkorábban 2007-ben kezdődhetne (akkor lehetne rá pénz).
A műszaki megoldás a leírtakon felül a következő lenne:
Áthelyezhető acélszerkezet készül, azaz ha netalán esetleg mégis lenne majd egyszer aquincumi híd, akkor a jelenlegi pillérektől 17 méterre délre új pilléreket készítenének, erre átpakolnák a vasúti hidat elemenként, a közúti hidat pedig a régi pillérekre építenék. A tervezők megerősítették, hogy eleve ezzel a megoldással számoltak, mert a közúti lehajtóknak csak az északi oldalon van hely, a vasút az, amelyik könnyen délebbre helyezhető.
Kaszásdűlő HÉV állomás jelenleg is átépül a Desirók fogadására. A híd átépítése idején ide közlekedik majd minden vonat Esztergom felől. Ez ráadásul BKV beruházásban történik, tehát azért taxxx egy kicsit utánanézhetett volna jobban is.
Nekem amit Te írsz pont annyira hiteles mint amit a MÁV-os ír.
Józsival napi kapcsolatban vagyunk, elmondta, hová, kihez és milyen céllal megy. Eléggé hiteles az a forrás, úgyhogy fotózzátok a mostani északi hidat, amíg egyben van!
Meg vigyázz, nehogy ugyanúgy mellélőjél a tuti hiteles és első kézből származó információval, mint a hodosi három Eas-kocsis tehervonatokkal! Nem bántani akarlak, csak mint láttad, nem megfelelő helyről is időben kaptad az infót.
Mezőkövesdre akarok utazni avval ami 9:15 kor indul a Keletiből. A menetrendember az van írva vagyis jelezve hogy helyjegy váltás kötelező erre a vonatra, az Elvira.hu-n meg csak helyjegy váltható jel található. Most akkor kell rá helyjegy vagy nem?
Azt hittem, hogy Platamon állomás megszünt, a menetrendben nem láttam a nevét, mostmár Nei Poriban állnak meg a vonatok. Jól látom, hogy még mindig nincs villamosítva a vonal?
Ez ebben a formában nagyon nem igaz, megint nem olvasod kellően a fórumot!
Már leírtam a tuti infót, hogy jövőre indul 1 év teljes vágányzárral az Északi-Összekötő teljes átépítése!
Egyszerre két hídelem lesz uszájokkal a pillérekról leemelve, majd a pilléreken egy emelést készítenek, hogy a Duna közepén kissé magasabban legyen a hajóforgalom miatt, így nem lesz vizszintes a híd ezek után. Majd teljesen új hídszerkezet kerül a pillérekre. Tehát egy origi új híd épül ide, csak a pillérek maradnak meg.
Tudom, hogy nem a képek a vasútról topic, de azért beteszem. München Hbf utascsarnok része 180 fokban. A szellemalakok annak köszönhetőek, hogy az egyes képek között 1-3 mp is eltelt.
Én a Macosa motorvonatra gondoltam. Licencben építették őket Slavonski Brodban. A Kennedyk közül a 644 Spanka sorozatúak Macosások. a fényképezés biztos tilos, viszont nem érdekelt. Óvatosan azt fényképezel le, amit akarsz. 6 éve az volt a kedvenc műsorom a TV - ben, amikor az Adriáról kilőtték a rakétát, az elment Belgrádba, befordult a sarkon és eltalálta célt. A fényképezési tilalom azért van, nehogy nagy nyilvánosságot kapjon a szerb vasút állapota. Ott is a tisztességes vasutasok vannak többségben, ezért nem is szólnak. A Zastavánál is csak azért problémáztak volna, hogy megbüntessék a rohadt NATO agresszort (engem).
Végülis nem magukat kell meggyőzni ahhoz hogy vegyenek új Desiro-kat, hanem a balga államot kell félrevezetni hogy fizesse nekik. Akár direktben, fals, kozmetikázott számokkal, akár az emberek médián keresztül történő butításával.
Az azonban meglep, hogy amikor 2 hete az egyik pécsi nagyfőnökkel vitatkoztam erről, ő is azt hajtogatta, hogy a "Desiro miatt" van az utasszámnövekedés. Bizonyára nem olvasta a szóbanforgó anyagot, vagy csak úgy tett a munkatársai előtt... Sőt, Mándoki is kétszeres (!) utasszámnövekedésről szólt a Desiro-k kapcsán anno a Makadám klubban egy előadáson, pedig az egy elég belterjes szakemberi körnek szólt, akiket nem kellene hülyének nézni... Valószínűleg ő sem olvasta a szóbanforgó anyagot, hanem a kiadott sajtóközleményekből tájékozódott. Vagy csak úgy csinált.
Mig el nem felejtem Radio100Jozsi Zagyva hidturas kepeihez: Jaszberenyben a helyiek altal vashidnak nevezett zOjjektumnal volt egy remes idoszaka. 1990-1991 kozott tobb foleg kozepiskolas, de egy egyetemista is itt vetett veget eletenek. Egy helyi szekta amit nagysokara sikerult felszamolni azt parancsolta, hogy van vegeznek az adott taggal vagy ongyilkos lett. A legtobben a vonat ala fekudtek. Az idoszakban eleg sok vezer eltetet keseritettek meg. Volt aki egy fel ev alatt harom ilyent gazolt :-(
tegnap a 7213 assal mentem fel barátommal együtt a rockfesztiválra Szolnokra. Punk ok is utaztak az Usgyin, az egyik miután megitta dobozos sörét öszetapost a a dobozt és berúgta a szék alá. Ekkor jött egy 50 körüli ember elég nagy haraggal és elkezdett üvöltözni a punk sráccal h azonnal vegye fel. a srác persze azért se tette meg. helyette 1 haverja dobta ki a kukába, de egy ideig ott ordibáltak egymásra meg mondtak olyanokat mi nem tűr nyomdafestéket!! Kb. 2 percig folyt az ún" anyázás" aztán csend lett, az idősebb úr is leült. De nagy szerencse volt vagy szerencsétlenség hogy a kalauz épp nem azon a részen járt. De azért elszomorító, hogy ilyenek egyes emberek, hogy azért se dobja ki:( inkább szemetel a vonaton.
aztán ma hajnalban Szolnokon várakoztam (a rockfesztivál 2. napja után) a 7410 es indulására egy barátommal, le akartam fotózni a 739es Dacia Expresszt, amire viszont 60 perc késés volt ki írva! De csak az egyik kijelzőn ami a vágány mellett van a másikon valami érdekesebb ki írás volt:)
A 7410 es +5 el indult a Dacia Expresszt Szajol előtt láttam,miután az én vonatom elhagyta az állomást kb. 4:58 perckor, szal olyan +65 el érhetett Szolnokra az expressz a szokásos öszeállításba 2 román ülőhelyes+2 ÖBB hálókocsi+1CFR hálókocsi.
Van valakinek 5lete miért késhetett ennyit a Dacia?
Egyik kijelzőn ezt írták ki a Dacia Expressz helyett
A desironak sem egy álom a gyorsulása. Egyébként is, hiába 120 km/h a végsebessége, a 2-es vonal úgyis csak 60-as, pilisvörösvár és piliscsaba között meg 50-es. Szóval ez mondhatni hülyeség, hogy lassabb a mozdonyos szerelvény. 60-at csak ki tud hozni 3 Bhv-ból egy remot Bobó.
Ha emeletes lassújel-előjelzőt látsz, akkor az alacsonyabb érték a mozdonyé, a magasabb a motorkocsié. Tengelyterheléstől függ. A motorkocsik nagy része megfelel eme kritériumnak, a pályák már kevésbé.
Milyen internetbeállításokat kell megváltoztatni, hogy ne kelljen minden új hozzászólásnál bejelentkezni? Így nem tudok képeket sem feltenni, pedig van néhány érdekesebb.
Az időpont 14:45-kor 06.26.-án Hernádnémeti-Bőcsnél. Ez a 98-as vonalon Szerencs-Miskolc között közlekedő Bzmot 335-ös jött át Miskolcra üresen gondolom valami karbantartás miatt látogatta meg a Miskolc GF-et.
Ez egy gépmenet, vagy szerelvénymenet, vagy nem tudom mi ennek a neve, de a lényeg, hogy jött át üresen csak a vezérrel Szerencsről Miskolcra GF-hez, és nem tudom, hogy kéne pontosabban ezt megnevezni?
Ha lenyomozod a vonatszámot (vagy adsz dátumot, gépszámot), akkor lehet egészen pontosan eldönteni, hogy mi volt valójában....:)
Mert hiába volt "gépmenet" (ill. "mozdonyvonat": motorkocsik esetében nem az igazi így nevezni egyéb belső furmányok miatt), ha szerelvényvonati vonatszámban közlekedett; és viszont.
Vigyázni kell, mert rádhúzzák a vizeslepedőt, ha nem leszel pontos:))
Ismét egy segítséget kérnék a szöveg korrekt és pontos megírásához:
Bzmot motorkocsi halad Miskolc felé helytelenben a jobb vágányon.
Ez egy gépmenet, vagy szerelvénymenet, vagy nem tudom mi ennek a neve, de a lényeg, hogy jött át üresen csak a vezérrel Szerencsről Miskolcra GF-hez, és nem tudom, hogy kéne pontosabban ezt megnevezni?
>De ha igaz lenne az állításod, melyszerint sokmindenki örülne a Bhv-s vonatoknak ott, akkor nem nőtt volna mégis meg a Dezsők óta látványosan az utasszám a vonalon. Ne tévedjünk már. A kettőnek nincs sok köze egymáshoz, inkább a szűk és dugós közút játszik szerepet. Az utasok legalább 9/10-ed része éppúgy örülne egy tiszta, graffitimentes, hányásnélkülivécés (na jó, csak végszükség esetén Š oldmumus :-)) ), nem lógó ajtós és télen nem húzó ablakos Bhv-nak, mint a Desirónak. Erre talán a MÁV is rájött már, ahogy kezeli a motorvonattendert :-))
[...] b) 65. életéve betöltése napjától a magyar állampolgár - ideértve nemzetközi szerződés rendelkezése esetén a szerződés hatálya alá tartozó külföldi állampolgárt is - a 2. kocsiosztályon, személyi igazolványa vagy bármely más személyi azonosításra alkalmas okmány felmutatásával;
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne , hogy van egy ismerősöm aki 66 éves és elhagyta a személyi igazolványát, és hogy lehet -e ingyen utaznia ha csak az útlevéllel tudja igazolni magát? És hogy ha utazhat akkor minden járművön mehet az útlevéllel? Aki biztosan tudja a választ csak az válaszoljon.
De ha igaz lenne az állításod, melyszerint sokmindenki örülne a Bhv-s vonatoknak ott, akkor nem nőtt volna mégis meg a Dezsők óta látványosan az utasszám a vonalon.
Azt meg nem írtam egy szóval sem, hogy nem kényelmes a Bhv, így kéretik olyan dolgokat nem a számba adni, amiket nem írtam le.
Ne is törődj vele. Volt, akinek a párhuzamosan futó dolgok - após jövője, számmisztika - annyira teleszuszakolták a RAM-ját, hogy telefonos segítséget kért... :-)
Én egy hete Köszegen az egyik étteremben lealkudtam a cecchet mert többszörös felszólitás ellenére sem voltak hajlandok lehalkitani az a valamit amiröl ök azt hitték, hogy zene, pedig csak egy bedöglött sequencer vegsö nyögéseit adta - igaz ezt majdnem egyorán keresztül, ami alatt a kaját meg a zajt képes voltam lenyomni a torkomon.
Ötleteljünk a Vasútmániás topik logójára! Van, aki azt szeretné, hogy egy söröskorsó, mellette egy bakterlány tányérsapkája, és egy kék-sárga k ... k ... ki se merem mondani... :-))
> Bele sem merek gondolni, hogy ennek a topiknak mi lehetne a logója... :-))
Háát...
Három kinai, Bu, Chu es Fu Amerikába emigrálnak. Politikailag korrektek lévén elhatározzak, hogy nem szitanak puszta kinézetükön kivül etnikai ellentéteket és amerikanizálják neveiket. - Bu Buck-ra változtatta a nevét. - Chu Chuck-ra változtatta a nevét. - Fu úgy döntött, hogy inkább hazautazik.
>Ha beírod, hogy melyik kocsmában voltatok, akkor rögtön kiderül, hogy a téma ON, mivel pont vasútmániásoknak való hely):-) Ha arra a zöld vagonra gondolsz a Délinél, ott pár éve a szemem láttára rúgta ki a pincér egyik barátja egy vasútbarát szemüvegéből az üveget, aztán ellökte, hogy felrepedt a homlokán a bőr, mert az kifogásolta, hogy túl hangosan szól valami általuk zenének tartott, valamint elszámolási nézeteltérés is volt. De lehet, hogy azóta új személyzet van, új barátokkal. Utólag is jó szórakozást kívánok.
>Mélységesen felháborítónak tartom, hogy a 134 vasutas topikból még csak kettő, az Andóház, meg a MTON rendelkezik logóval. Bele sem merek gondolni, hogy ennek a topiknak mi lehetne a logója... :-))
Reggel még szakadt az eső, délutánra lett ilyen remek vonatfotózós idő. A beszámolót megtalálod a megfelelő topikon. Uhi után szabadon: "A dzsungelharc folytatódik!" :-)))
Mélységesen felháborítónak tartom, hogy a 134 vasutas topikból még csak kettő, az Andóház, meg a MTON rendelkezik logóval. Pedig furdal a kíváncsiság, néhánynak vajjon milyen képi jelképe lesz? :-D
A bal vágány mellett, tehát a Duna felé eső oldalon a perontető végén van egy kis váróterem. Ha oda bemész, köszönsz illendően, és némi készpénzt mutatsz fel géppisztoly helyett az ottani kis ablaknál, ki tudja, még jegyet is kaphatsz... :o)
naná, milyen kényelmes is, amikor leülsz, de felállni már nem tudsz, mert beleragadtál a koszba, esetleg leszakad alattad az ülés, vagy 2000 fok van bent... Tudom, ez nem a Bhv hibája, de most nem arról van szó, hogy milyen jó volt egy kocsi 20-30 évvel ezelőtt :)
Basszus mit sírsz azér hogy Bhv megy a desiro helyett? Ezerszer, százezerszer kényelmesebb mint a Desiro. A Desiron háromnegyed óra után az ember el kezd mocorogni mert nem találja helyét a kényelmetlen ülésen. Sokmindenki jobban örülne a Bhv-knak szerintem. Jah, és a bhv-kon van asztal. Bhv a legkényelmesebb személykocsi! Most ezt megkérdezem: Utaztál már te egyáltalán Desiron???
Vásároljál elővételben viszonylatra szóló jegyet, vagy menettértit, ha szorít az idő. Ha meg nem, akkor meg van időd megkeresni a pénztárat. Annyira azért csak nem dugták el, hacsak nem kocsmapénztárról van szó.
És Nagymaros-Visegrád esetében tudnál rajtam segíteni? Mert holnap is arra fogok menni, és ott fogok felszálni, de a végén még keresztre feszítenek, mert bliccelek....
Egy röviske kérdésem lenne: Nagymaros - Visegrád megállóhelynél hol van jegypénztár?
Kismaroson is eléggé el van dugva a pénztár. Ívben fekszik az állomás, és a kisvasútról jőve nem látszik. Utalhatna rá egy tájékozatató tábla azon a részen.
na ezt a hozzászólást már örömmel olvastam :-)))))))
én jelenleg kb 4 év vasút iránti érdeklődésnél tartok viszont nagyon érdekel ez a kissé "rejtelmes" világ valamint a közlekedés is általánosságban
valszeg sosem fogok vasutasként dolgozni / természetesen nem azért mert lenézném hanem mert nem annka tanulok/
de itt a topicon próbálok magamba szívni minden infót minden kis morzsát amit csak lehet a "nagyoktól" :-) /és már elég sok mindent megtanultam tőletek ; ezzel közel sem szeretném azt mondani hogy okos vagyok ebben a témában / SŐŐŐŐTTT :-))))))))))))
helyesen a kijelentés így hangzik ; inkább csak lehetőséget meg alapot katam arra hogy még több mindent megérthessek/
olvasva a hozzászólásodat msotmár úgy gondolom sokmindenben egyetértünk még akkor is ha nem tudom mi az hogy ívsugár a pályageometriáról pedig gőzöm nincs .... /még :-))) /
vasútbaráti üdvözlettel és tisztelettel : siemens113 :-))))
Egy röviske kérdésem lenne: Nagymaros - Visegrád megállóhelynél hol van jegypénztár? Csak azért kérdezem, mert egyszer, mikor Zebegényből jöttem vonattal, és nem vettem észre azt a bazi nagy állomásépületet, akkor rendes volt a kalauznéni, és azt mondta, hogy ad akkor Nagymaros - Visegrádtól, mert ott nincs jegypénztár ( vagy csak aznap éppen nem volt szolgálat? ), de tegnap, amikor jöttem haza abból a megállóból, akkor a kalauz azt mondta, hogy Szob alsótól kell jegyet vennem, vagy feldobja az összeget + 2000 Ft büntivel.... Amilyen szerencsém van, biztosan egy akkora állomásépületet nem vettem észre megint, mint a Nyugati.... Szóval? Hol kell keresni?
9006 sz. gyorsvonat Várpalota és Hajmáskér között embert gázolt, már több, mint fél órája vesztegel a nyílt pályán. Az áldozat túlélhettte az balesetet, jelen pillanatban pakolják be a mentőhelikopterbe. Az utasok végignézhetik az eseményeket.
Nincs pontos infó a pontos helyszínről, és hogy valóban túlélte-e az ember.
Itt a nagy veszekedés közepette azt szeretném megkérdezni, tudja-e valaki, mikor tették át a somogyszobi vonal kiágazást Balatonszentgyörgyröl a mostani helyére? Az biztos, hogy 1948-ban Szentgyörgyörgyröl még külön vágányon indult a vonal és párhuzamosan futott a 30-al Máriafürdöig.
Egy kis élménybeszámoló itthonról. Ma reggel a 852-es számú "termékkel" utztam Kanizsára, a vonat 12 kocsis volt, középen egy kerékpárszállító kocsival. A Kanizsai rész 5 Bko+Ao+BDbh, a keszthelyi részen 4 Bo és egy AB kocsi volt.
A sok kocsinak és a rossz időnek köszönhetően még Kelenföldön is volt ülőhely a vonaton, így az út kifejezetten kellemes volt. A jegyvizsgálóknak is be lehet írni egy nagy piros pontot, a két fiatal srác nagyon udvariasan és profin végezte a munkáját.
Kanizsán már nem voltak ilyen kellemes emlékeim, vettem visszafelé jegyet ma este a Goldonira, a hölgy a kérek egy 67.5%.-os jegyet első osztálya a Goldonira és egy pótjegyet kérésre adott egy 220 km-es jegyet, és egy IC pótjegyet 350 forintért. Mikor megkérdeztem, hogy nem jár-e a pótdíjkedvezmény (szombat lévén) akkor nem is hallott erről az akcióról. A 220 km-ről ne is beszéljünk, arra azt mondta, hogy jobban tudja. Hagytam a dolgot, elvégre ott van mellette az IC pótjegy, rajta a számmal, hogy melyik menetjegyhez tartozik...
én semmiképp sem szeretnék veled vitatkozni mert bizonnyal 1000x többet tudsz a vasútról mint én és ezt messzemenőkig tisztelem
de;
a hozzászólásod alapján valahogy úgy értékelem hogy már nem is vagyok igazán vasútmániás /egyébként nálam inkább helyénvaló a közlekedésmániás kifejezés/
szóval vannak akiknek ez csak egy hobby de nagyon-nagyon szeretik mint pl én és nem veszem véresen komolyan
vagy ez feltétlenül szükséges ahhoz hogy valaki vasútmániás legyen? nem tudom
mégegyszer mondom semmi bajom :-)))))
csak úgy ez megfogalmazódott miközben olvastam a hozzászólást
Vasárnap el szeretnék menni Hodosra, a Citadellával. Szerintetek meg lehet kockáztatni az utat egy 50km-es belföldi jeggyel, pótjegy nékül? Az 1.sz. módosító füzetben benne van, hogy Zalaegerszeg-Hodos pótjegy nélkül, mégis az eladó azt mondogatja, hogy pótjegy kell.
Kresem a Magyar Vasúttörténet című hét kötetes könyv 1-es, 2-es, 5-ös és 6-os kötetét. A MÁV Nosztalgia és a Közlekedési Múzeum üzleteiben elfogyott. Ha tudjátok hol kapható írjatok e-mail-t.
A BEREG IC-re (Keleti i: 17.05) már csak helyjegy kell 130-ért? A Kalauz végigjárta a vonatot, hogy ki fizetett 490-et, és azt tanácsolta neki hogy kérje vissza a pénztárnál a különbözetet, de az utasok többségének már eleve csak helyjegyet adtak. Talán a cseh kocsik (Jaroslav Hasek Prága-BP) miatt van? Nem lehet őket hűteni?
Aki a képen van, az egy biciklis, aki arra várt, hogy elmennyen a vonat, elég sokan járnak itt keresztűl a vágányokon szabálytalanúl. Nem tudom ki húzta meg a vészféket, azt láttam, hogy rohangálnak a vonaton a jegyvizsgálók, ennyi.
Semmi sem tart örökké, tehát elhasználódik. (Bár időnként bálványék még azt is felajánlják, hogy egy kurrensebb kocsit a négy sarkánál fogva cipelnek a vonatban, hadd menjen az összes hiányossága ellenére.)
Duplavágány: Ha a 22-t rendberaknák, és arra mennének Őrihódos felé a vonatok, akkor elég nagy lenne a forgalom. De a személyforgalom jelenleg is nagy, és hoszabb távon nem árt az ütemes menetrend, és a sürítés, ha versenyezni akarunk az egyéni közeledkéssel. (Csúcsban 30, napközben 60 perc, de jellemzően kisebb vonatokkal. A Csörgő+4 Bhv helyett pl. menne egy villamos motorvonat, pl. egy FLIRT.)
Amúgy a sok személyvonat könnyen el tudja verni egymást, ezért igencsak oda kell figyelni a forgalom lebonyolítására. Plusz ott vannak az Opel-vonatok, amelyeknek szintén nem szabad késniük.
Amúgy a 41-esen, van amikor igencsak zsúfolt a Kaposvár-Dombóvár zsaksz, amit csak tetéz a csigalassújel. (40-60, atisztességes 100-120 helyett.)
Vagy ott van a Szentlőrinc-Pécs szakasz. A reggeli csúcsban sok a kifelé menő vonat, és ekkor befelé is több vonat kellene, ha versenyképesek akarnánk maradni az egyéni közlekedéssel vagy a Volánnal.
Annakidején megépült egy épület a Dominó céljaira. Ez már lassan 20 éve lesz. De még most is dróton huzigálják a váltókat. Kivéve az A és a B vágányét, mert azok motorosak.
Egyebkent egy okos megoldassal egy regebbi mas iranyu kozut es vasut talalkozasa felett epitik az uj elkerulo hidjat. Igy egy hiddal ket objektumot is elkerul. Vegre gyoz az esszeruseg!
Delutan Jaszbereny alatt megneztem az elkerulo ut epiteset. Oriasi porvihar es valamit egettek dolog miatt meg fust is volt. Szinte semmit sem lehetett latni az arra kozlekedo mv-ket nem irigyelem, amikor atmennek az epitesi szakaszon. Kurt hegyek voltak, de balesetrol nem tudok=> pl. M6....
Nem, jött egy IC, szerintem valami gyűjtős WC-vel, és a nálunk is ismert kiskocsira applikált kismotoros elszívót berúgták, a vastagcsövet kívülről felvitték a wc-be lenyomták és szívtak, mi megy a szagát. nemtom mijen lehetett mert a vákumosba ugye nem férne le a cső.
Az én megítélésem szerin egy sima FS IC, hagyományos kocsikkal kényelmesebb mint az ETR.
Befejeztem a Zagyva folyó hídjainak a bejárását, amik legalább is Hatvan alatt találhatóak. Így a 8 helyből, ahol a folyó vasútvonallal találkozik, 4-et bejártam. A többi 4 híd mind mérete, mind a folyó inkább patak jellege miatt nem kerülnek bejárásra, itt már csak egyszerű "lapos" hidak találhatóak.
Valamint nyitottam egy új galériát Kelet-Magyarország rácsos hídjainak is, amik a kisebb be nem mutatott folyókról szól, mivel itt kevesebb mennyiségű szép hídállomány található, így csak az érdekesebb hidakat mutatom majd be. (Ipoly, Maros, Tarna...stb.)
Nincs, elment a kedvem a fotózásától, de egy rövid leírással szolgálhatok: Szembefordított üléspárok termes kocsik középen fojosóval, a két pár ülés között fix állványon mindenki számára kihajtható asztalka, elektromos csatlakozóval, apró hulladáktartóval, (szinte csak hamusnak jó),tisztára biznisz kialakítással a lptopoknak és a mobil internetnek. A karfák fixek még a középsőt sem lehet felhajtani, ebből adódóan szerintem kényelmetteln főleg 4és 1/2 órán át ami a késéssel mingyá 5 órafölé kúszik. A karfákban 3,5 jack aljzat hangerőszabájozóval és 4 csatorna váltási lehetőséggel.
Igazából az a jó, ha fel sem tűnik, hogy 200-al megy a vonat.
Azért sebességarányban alulmaradunk, hiszen egy "mezei" vonalon olyan sebességgel és szolgáltatással közlekednek a vonatok, mint nálunk a 120-as vonalon sem.
Meg az is igaz, hogy azért a menetrendszerűség (meg sok esetben az utastájékoztatás) tekintetében ők sem járnak előrébb mint a MÁV.
Bár lehet, hogy ez csak az egyéni rossz tapasztalatom.
én is ezen gondolkodtam "trainspottingból" hazajövet ..........
mintha azok akik a gyorson utaznak nem is emberek lennének......
pedig milyen érdekes még azok az "igénytelen" utasok is megéheznek néha meg szomjasak lesznek akik gyorson utaznak /gyorsan megjegyzem én is közéjük tartozom mert nem kultiválom az ic-t nem jó ott utazni/
"ott dögölhetsz meg éhen rajta, hacsak előbb nem száradsz ki..." ez nagy igazság :-(((((((((((((((((
pedig nem egy nem lét embert láttam már aki használt volna étkező kocsit....
bár múltkor írtam valaki hogy 2000ft volt egy rántotta persze számla nélkül egy ittas tetkós felszolgálótól :-((((
/ez nagyjából a tojás beszerzési árától függően 80-100 tojás ára/ :-))))))))))))))))))))))
szóbal lehet h ilyen nem is kéne
amúgy nincs valakinek egy árlistája egy jó ideje nme jártam már étkezőben?
"Tízszeres vonatsebességhez háromszoros késési arány nem jó?"
hát nekem nem tünt fel még 200as tempó sem ha mentünk egyáltalán ijen sebességgel(GPS alapú navigácijó meg nem fér bele a családom büdzséjébe), és a késés mellett a tisztaság sem múlta felül egy jobb állapotú haza IC vonatét, na nem a régi gosa kocsikét. A római wc urítés megy egyenesen jobb róla nem is beszélni
Örülj neki, hogy van étkezőkocsi! Mezei gyorsvonatba már jó pár éve nincs semilyen, pedig van olyan is ami 7 óra 15 percet megy (Szombathely-Szerencs)... ott dögölhetsz meg éhen rajta, hacsak előbb nem száradsz ki...
off Ja! Éjfélkor érkezés, éjszakai vérosnézés, pirkadat után ua. nappal. 18 után indulás vissza, mert szállásra má nemfuttya, se hálókocsis utazásra, de legalább tudtam éjszakai képeket csinálni, nem általános turistaképek az éjszakaiak. on úgyláttam a római reptérre a szélső vágányokról hév szerűen járnak a vonatok
A magyar diák ott nem számít, de gondolom 26 év alatt vagy. Akkor meg vehetsz VorteilsCard-ot 20*, azt hiszem. Ez 45-50%-os kedvezményre jogosít, egy évig.
*26 év alatt. Persze ilyen rövid útra nem érdemes megváltani, csak ha sokat vonatozol sógoréknál.
Ökölszabályként 10km = 1,5 Euró rövidebb távolságra (100-200 km), egy útra. Ebből kiszámolható, hogy kb. mikor éri meg ez a kártya.
Ja és ott a szünidei bérlet is, ha sokat vonatozol sógoréknál.
18 év alatt 19 Euró, 26 év alatt 39 Euró.
De erre a viszonylatra érvényes az EUREGIO is. De a Bécs-Hhalom-Bécs drágább, mint a Hhalom-Bécs-Hhalom. (Mert asszimetrikus díjszabás van érvényben, és az ott kiadott jegyek drágábbak.) Csak retúrjegyként adják ki, útmegszakítás nélkül érvényes.
EUREGIO Specila Ticket: 9 Euró.
Bécs-Mosonmagyaróvár-Bécs (retúr) viszonylatban érvényes. Nem tudom az előbbi leszállást és a későbbi felszállást mennyire engedi a szabályzat és a jv.
De ez utóbbi jegytípus az EC/IC-re nem érvényes, hanem csak a regionális vonatokra. (személyvonat, sebesvonat (E), EuRegio, SPRinter)
Másfajta jegyek is lehetnek. De azokat annyira nem ismerem. Mások jobban szakértenek ezekhez, én elsősőroban csak az EUREGIO-val foglalkozom.
Plusz ott van a teljesárú jegy, de az drágább. Az ca. 20 Euró is lehet vagy több retúrban.
Értem, köszönöm. Intézkedtek, nehogy közönség nélkül maradjon a föfönök. Biztos nagyon szépeket mondott, ha már ennyit utaztak a kedéért. Legalább látott pár vonatot is.
Egyeértek Gergővel! A múlt héten utaztunk Veneziából Rómába és nem tudták előre megmondani a helyjegy árát, csak akkor hogyha kinyomtatják és megvesszük, a péztáros ráadásul azt moindta, ha mégsem, a kezelési költséget a főnöke vele fizetteti meg, bár ez szerintem nonszensz.
etr500
Szép, talán gyors is bár ezt nem tapasztaltam, és legalább 3x annyit késett mint 1 mezei belföldi MÁV-os vicinális. Mindezekhez természetesen számomra még kényelmettlen is, bár talán szól valami 4 csatornán a karfából de fejhallgató az nincs hozzá... :-(
Múltkor Bük állomáson kértem egy 20km-es jegyet (ilyen is kell a gyűjteménybe:)), és meglepő módon - legalábbis nekem - MÁV-os szalagra nyomtattak GySEV-es jegyet.
bár az igaz, hogy a mtorkocsik utasterének hőcserélője álltalában nincs kizárva a motor vízköréből nyáronsem, de ha uazol a wartburgoddal és nem tudod lehúzni az ablakot abban is meleg van, tessék a mellékkocsiba szállni, vagy te(ti) is olyanok vagytok hogy az elsőbe szálltok mert azhamarabb megérkezik ;-)
Azt azért gondolom, hogy elfelejtette +említeni, hogy abban a bizonyos lebontott vasutaskocsmában azóta már ebédeltünk együtt. Hiába, a kisnyugdíjasnak nem telik Cavinton-ra.:-)))
Passz, nem tudok a 8906-ról semmit, mivel otthonról netezek, nem bentről. Ráadásul Vendégsíntől eltérően teljesen szárazon, kívül-belül.:-)))
Azért , hogy taxxx kisnyugdíjas nagyvonalúságáról tudomást szerezzen a közönség, el kell mondani, hogy gavallér módon engem is +hívott. Ma telefonált, hogy félóra múlva ott tudok-e lenni a Déli mellett lakozó étkezőkocsiban. Nagy kockázatot nem vállalt, mivel sejthette a választ, hogy ugyan a Déliből induló sínek melett tartózkodom, csak éppen a 40-es vonal másik végén. Hiába, egy kisnyugdíjas legyen takarékos.
Dokumentumértékű régi GySEV-es képek (közte AB, ABb és Ba mot, M41, V43, 520 és 324 sorozatú gépek, a jól ismert kéttengelyes egyik vége nyitott peronos kocsi, stb.):
Köszi a választ, bár egy kicsit furcsán hangzik. :-)) Most el kell szaladnom a Tuskóba, de aztán megkereslek, és elmondom az útvonaltervet. Úgy biztos érthetőbb lesz a számomra! :-) No majd jövök! :)))
Cizellálom kicsit még:-) Szóval ha pl. Csornán kérsz Győrtől Hegyeshalomig jegyet, akkor szólni kell, ha Csornán Hegyeshalomig kérsz, akkor nem, mert azt csak tudja a pénztáros, hogy az MÁV-vonal, így MÁV-jegyet ad:-) Érted. :-)
A diák a GySEV-en is érvényes. A GySEV-en GySEV-jegyet adnak, tehát ha GySEV-állomáson kérsz MÁV-vonalra jegyet, akkor azt külön jelezd (viszonylatra kérsz). Ha GySEV-MÁV átmenetben utazol, akkor nem kell külön szólni, GySEV+MÁV jegyet fogsz kapni, azaz két jegyet egyben, egy GySEV+egy MV-részből összeállót, és a kettő összege fizetendő.