januárban megmondtam, hogy elvándorol a munkaerő és nem nagyon fog visszajönni. meg azt is megmondtuk, hogy megdöglenek a beszállítók és nem lesz horeca minőségű alapanyag.
és lőn.
van egy étlapod, minden ételhez van anyaghányad, be van gyakorolva. figyeled a fogyást, vendégek visszajelzéseit.
3 havonta megújítod az étlapot.
most csökkentett választékkal, fékezett habzáson vergődik mindenki.
meg lehet b*szni az egész gasztroforradalmat, az ágazat 40 évet zuhant vissza.
persze aki otthon rohad amúgy is, meg úgyse jár sehova, meg akkor is rántott trappistát rendel, azoknak ez nem tűnik fel.
No de...miért is kellene úgy csinálni, mint egy étteremben? Az étteremben ugye eleve "nem neked" főznek, hanem egy fix receptúra alapján elkésztenek egy szabvány adag ételt, ami aztán vagy tetszik neked vagy nem. Otthon meg ugye eleve
tudod ki mit hogy (nem) szeret, mekkora adagot eszik és ennek fényében készíted el a kaját.
Nekem az esetek túlnyomó részében egyáltalán nem ízlik az éttermi kaja, ezért ha tehetem kerülöm is. Ha valamiért be is
ülünk valahová, az többnyire a hely hangulata vagy a társaság miatt van, a kajához kb zéró köze.
Szlovákia egy nagy lófasz máig is, az autóipari összeszerelés mellett, a balfasz szoclibek alatt lefölözték a magyar gazdaságot, kb. ennyi a szlovák csoda.
Szlovákia valószűnőleg a korona mellett is hasonló helyzetbe került volna, igaz a versenyképesség javításán segíthet a saját fizetőeszköz reál-leértékelődése.
sajnos ezt nem sikerült elolvasni na de majd legközelebb!
Kakukktojás Szlovákia esete, amely 2015-ben még az EU27 átlaglának 78%-án állt, 5 évvel később pedig már csak 72% volt a relatív fejlettsége. Északi szomszédunkban a 2008-as válságot követő helyreállítási időszakban kezdett akadozni a termelékenység növekedése. Az ipari termelés rendkívül egyoldalúvá vált, és Szlovákia a globális járműipar minden rezdülését azóta is megérzi. Az autóipari specializáció ráadásul (Magyarországhoz hasonlóan) az értéklánc fogyasztókhoz közeli végén ment végbe, vagyis elsősorban az alacsonyabb hozzáadott értékű tevékenységek vannak túlsúlyban.
A SZLOVÁK TERMELÉSI KAPACITÁSOK HAMAR TELÍTŐDTEK EZEN A SZINTEN, A MAGASABB HOZZÁADOTT ÉRTÉKET ELŐÁLLÍTANI KÉPES TUDÁS EGY JÓ RÉSZE PEDIG FŐKÉNT CSEHORSZÁGBA VÁNDOROLT.
Szlovákia nincs a megfelelő mennyiségű és minőségi know-how birtokában ahhoz, hogy fenn tudja tartani a járműipari FDI beáramlás idején elért magas növekedési rátáját, és bár nem állt meg a gazdaság bővülése, de a környező országok lehagyták.
Az euró szerepe kérdéses a történetben, hiszen a tőkebeáramlás idején valószínűleg inkább pozitívumként tekintettek rá a befektetők, jelenleg pedig feltehetően semleges, mivel Szlovákia valószűnőleg a korona mellett is hasonló helyzetbe került volna, igaz a versenyképesség javításán segíthet a saját fizetőeszköz reál-leértékelődése.
Remélhetőleg egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy az euró mekkora szopás. Még azelőtt kell bekövetkezzen mielőtt megalakul egy új baloldali lakájkormány.
Északi szomszédunkban a 2008-as válságot követő helyreállítási időszakban kezdett akadozni a termelékenység növekedése. - 2009-ben vezeték be az eurót.
"A kavicson, a homokon és a sóderen kívül a cementre és adott esetben egyéb termékekre is kiterjednek majd az építőanyag-piacon tervezett állami korlátozások - közölte Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója a Magyar Nemzettel. Szerinte a hazai bányákból kitermelt és feldolgozott kavics, sóder és homok árrobbanása nem magyarázható a világpiacon tapasztalt vasipari és faáruk áremelkedésével."
"Enyhítik a feszültséget az építőipari értékláncon belül a kormányfő által bejelentett intézkedések, ám mivel világkereskedelmi háború zajlik, az ágazat importkitettsége pedig 48 százalékos, a hazai piaci szereplők és a kormány csak részlegesen tudják kezelni az építőanyagok drasztikus áremelkedésével és hiányával járó problémákat - kommentálta lapunk kérdésére a kormányfő mai bejelentését Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke."
Azt má' megbrdzéttük, hogy az exportkorlátozás még csak-csak magyarázható, de a hazai termelők/kereskedők hogyan vehetőek rá hatósági áras gyártásra/forgalmazásra?
Aszongya: "Azt, hogy a hazai bányák leálljanak védheti ki a bányászati koncessziók visszavonásáról és újrakiosztásáról szóló kormányzati döntés, ha ugyanis egy cég leállítja a kitermelést (vagy el sem kezdi azt), akkor az állam visszaveheti a jogot." Jóóó... nem áll le, hanem napi 40 deka sódert termel ki, környezetvédelmi/műszaki karbantartásba kezd, elromlik a kavicsosztályozó, találnak egy avar korabeli sírt... Erre vajon mit lépnek? Kiküldenek egy pártkomisszárt, ellenőrizni, hogy teljesítik-e a tervet, esetleg felpofozzák a művezetőt - vagy mitököm?
A külföldi termelőkkel mit kezdenek, azzal gyönnek, hogy: "Az elérhető árú és megfelelő mennyiségű építőanyag rendelkezésre állásához a hazai termelés ösztönzése és a kritikus termékek kivitelének kontrollja mellett az ÉVOSZ az EU-n kívüli beszerzések erősítésére is nagyobb hangsúlyt fektetne: bosnyák, török, orosz, fehérorosz, ukrán, moldáv piacokról nagyobb mennyiségben érkezhetnének építőanyagok, amit Koji szerint kormányközi egyeztetésekkel lehetne támogatni."
Unión kívüli áru, tehát beficcen a vám... aztán... ki forgalmazza? Lesz állami Tüzép - esetleg Rogán koncesszióba aggya az építőanyagforgalmazást?
Egy kis oldalszúrás: "Az építőipari értékláncban lecsapódó extraprofit kapcsán Koji úgy fogalmazott, kibújt egy szög a magyar építésgazdaság zsákjából. Ebben az értékláncban vannak, akik 5 százalékos profitért küzdenek, mások 35 százalékot realizálnak, ez az osztrák, német piacon nem fordulhatna elő, arról nem is beszélve, hogy az importárak drágulása sem minden területen indokolja az áremelést - hangsúlyozta
Noháááát... a nercsicskák hasznát írigyli... mééég illet?
És végül egy újfajta koncesszió: "Koji szerint az építőanyagellátás zökkenőmentesebbé tételében egy virtuális koncessziós raktár, egy olyan felület is sokat segíthetne, ahol a cégek igényei és az anyaggyártók kínálata találkozhat."
Újra feltalálta az intervenciós közraktározást, immár virtuálisan pedig az eredeti sem ért túl szép véget - konkrétan szétlopták...
Sz'al, akármi törpénik, azonmód előkapják a cuculista tervgazdálkodást, hatósági árazást, má' csak a Központi Népi Ellenőrzési Bizoccság hiányzik, meg a Btk-ba visszahozni, az árdrágítást, árufelhalmozást, szabotázst, sőt beszolgáltatást, munkaversenyt is... hamááá...
Szlovákia már Magyarország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere.
Szlovákia mára a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere lett Magyarországnak, a válság ellenére is 10 milliárd euró közelében maradt a két ország kereskedelmi forgalma - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, Ipolydamásdon az Andrej Dolezal szlovák közlekedési és építésügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.
Szijjártó Péter az Ipolydamásd és Helemba közötti Ipoly-híd alapkőletételi ünnepségén elmondta, a Szlovákiába befektetett magyar tőke 2010-hez képest 64 százalékkal növekedett, ami azt mutatja, hogy a két ország kapcsolatainak javításába, az elmúlt 11 évben befektetett energia megtérült.
MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA KÖZÖTT SOHA NEM VOLT OLYAN JÓ KAPCSOLAT, MINT MA- fűzte hozzá a miniszter. Szijjártó Péter elmondta: a kapcsolatok javításának a kulcsa, hogy közös sikereket értek el az elmúlt években, amelyek a kölcsönös bizalom kialakulásához vezettek. Hozzátette, hogy a közös sikertörténetek nemcsak politikai jelentőséggel bírtak, megkönnyítették a magyar és a szlovák emberek mindennapi életét is.
De amúgy is jobban szeretem azt az ételt, amit láttam nyersanyagként is. Lehet, hogy nem főz az ember otthon különleges ételeket, de nem is annyira érdekel ez a kérdés.
Megfizettem érte rendesen. A fiatal évek rámentek, de a belső szerveim épek maradtak (ez valami Isteni szerencse lehet...), illetve hajléktalanná se váltam.
Időben kell belőle kiszállni, 25 környékétől már nagyon éreztem hogy egyre kevésbé bírom. 40 re be is darált volna teljesen. Még bedarálhat ha nem maradok erős.
Lehet a sima zabpehely még jobb. Nemtom mennyi lehet kilója, egy euró? Azt még magában is be lehet burkolni, főzni se kell, de ha berakod egy kis vízzel a mikróba, hamar meg is fő.
Ha ár érték arányban nézzük valószínűleg a tésztás krumplis ételek jönnének ki a legjobbra. Volt olyan hogy 3 hétig krumplis tésztán éltem meg vodkán. Nem vagyok teljesen normális faszi.
Akkor megegyeztünk. Természetesen az ízekről meg az evés élményéről van szó. Semennyire nincs túlmisztifikálva, legfeljebb nem a 175 nettóhoz van szabva.