Keresés

Részletes keresés

soproniirsai Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997257

más a technológia.

januárban megmondtam, hogy elvándorol a munkaerő és nem nagyon fog visszajönni. meg azt is megmondtuk, hogy megdöglenek a beszállítók és nem lesz horeca minőségű alapanyag.

és lőn.

 

van egy étlapod, minden ételhez van anyaghányad, be van gyakorolva. figyeled a fogyást, vendégek visszajelzéseit.

3 havonta megújítod az étlapot.

 

most csökkentett választékkal, fékezett habzáson vergődik mindenki.

 

meg lehet b*szni az egész gasztroforradalmat, az ágazat 40 évet zuhant vissza.

persze aki otthon rohad amúgy is, meg úgyse jár sehova, meg akkor is rántott trappistát rendel, azoknak ez nem tűnik fel.

Előzmény: PinkBull (997245)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997256

Nyilvánvalóan nem az öregedés.  Az öregedés akkor lehetne a probléma, ha szlovák-speciofikus tényező lenne - nem az. Esetünkben az euró az. 

 

Előzmény: soproniirsai (997253)
soproniirsai Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997255

ha ilyen jó a kapcsolat, akkor nem kéne lezárni határátlépési pontokat.

Előzmény: Levente Béla (997244)
Auralianus Creative Commons License 2021.07.05 0 1 997254

No de...miért is kellene úgy csinálni, mint egy étteremben? Az étteremben ugye eleve "nem neked" főznek, hanem egy fix
receptúra alapján elkésztenek egy szabvány adag ételt, ami aztán vagy tetszik neked vagy nem. Otthon meg ugye eleve

tudod ki mit hogy (nem) szeret, mekkora adagot eszik és ennek fényében készíted el a kaját.

 

Nekem az esetek túlnyomó részében egyáltalán nem ízlik az éttermi kaja, ezért ha tehetem kerülöm is. Ha valamiért be is

ülünk valahová, az többnyire a hely hangulata vagy a társaság miatt van, a kajához kb zéró köze.

 

 

Előzmény: PinkBull (997245)
soproniirsai Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997253

megint kezded?

nem az elöregedés, meg a zsugorodó workforce a probléma, hanem az euro.

Előzmény: Törölt nick (997247)
dokeee Creative Commons License 2021.07.05 0 1 997252

Szlovákia egy nagy lófasz máig is, az autóipari összeszerelés mellett, a balfasz szoclibek alatt lefölözték a magyar gazdaságot, kb. ennyi a szlovák csoda. 

Előzmény: Eugene H. Krabs (997251)
Eugene H. Krabs Creative Commons License 2021.07.05 0 1 997251

Szlovákia valószűnőleg a korona mellett is hasonló helyzetbe került volna, igaz a versenyképesség javításán segíthet a saját fizetőeszköz reál-leértékelődése.

 

sajnos ezt nem sikerült elolvasni na de majd legközelebb!

Előzmény: Törölt nick (997247)
dokeee Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997250

Legalább valamit csinálnak...

Előzmény: AnchorMan (997246)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997249

LOL

 

Előzmény: Captain Reynolds Jr. (997248)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997247

Kakukktojás Szlovákia esete, amely 2015-ben még az EU27 átlaglának 78%-án állt, 5 évvel később pedig már csak 72% volt a relatív fejlettsége. Északi szomszédunkban a 2008-as válságot követő helyreállítási időszakban kezdett akadozni a termelékenység növekedése. Az ipari termelés rendkívül egyoldalúvá vált, és Szlovákia a globális járműipar minden rezdülését azóta is megérzi. Az autóipari specializáció ráadásul (Magyarországhoz hasonlóan) az értéklánc fogyasztókhoz közeli végén ment végbe, vagyis elsősorban az alacsonyabb hozzáadott értékű tevékenységek vannak túlsúlyban.

A SZLOVÁK TERMELÉSI KAPACITÁSOK HAMAR TELÍTŐDTEK EZEN A SZINTEN, A MAGASABB HOZZÁADOTT ÉRTÉKET ELŐÁLLÍTANI KÉPES TUDÁS EGY JÓ RÉSZE PEDIG FŐKÉNT CSEHORSZÁGBA VÁNDOROLT.

Szlovákia nincs a megfelelő mennyiségű és minőségi know-how birtokában ahhoz, hogy fenn tudja tartani a járműipari FDI beáramlás idején elért magas növekedési rátáját, és bár nem állt meg a gazdaság bővülése, de a környező országok lehagyták.

Az euró szerepe kérdéses a történetben, hiszen a tőkebeáramlás idején valószínűleg inkább pozitívumként tekintettek rá a befektetők, jelenleg pedig feltehetően semleges, mivel Szlovákia valószűnőleg a korona mellett is hasonló helyzetbe került volna, igaz a versenyképesség javításán segíthet a saját fizetőeszköz reál-leértékelődése.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210705/sikertortenet-vagy-leszakadas-mikent-teljesitett-magyarorszag-es-a-regio-az-eu-csatlakozas-ota-490714

 

Remélhetőleg egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy az euró mekkora szopás. Még azelőtt kell bekövetkezzen mielőtt megalakul egy új baloldali lakájkormány. 

 

Északi szomszédunkban a 2008-as válságot követő helyreállítási időszakban kezdett akadozni a termelékenység növekedése. - 2009-ben vezeték be az eurót. 

AnchorMan Creative Commons License 2021.07.05 0 1 997246

Munkában az anyag-, és árhivatal:

  • Újabb építőanyagok piacába avatkozhat be a kormány
  • "A kavicson, a homokon és a sóderen kívül a cementre és adott esetben egyéb termékekre is kiterjednek majd az építőanyag-piacon tervezett állami korlátozások - közölte Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója a Magyar Nemzettel. Szerinte a hazai bányákból kitermelt és feldolgozott kavics, sóder és homok árrobbanása nem magyarázható a világpiacon tapasztalt vasipari és faáruk áremelkedésével."
  • Drasztikus építőanyag-drágulás: ennyit érhet a kormány közbelépése szakértők szerint
  • "Enyhítik a feszültséget az építőipari értékláncon belül a kormányfő által bejelentett intézkedések, ám mivel világkereskedelmi háború zajlik, az ágazat importkitettsége pedig 48 százalékos, a hazai piaci szereplők és a kormány csak részlegesen tudják kezelni az építőanyagok drasztikus áremelkedésével és hiányával járó problémákat - kommentálta lapunk kérdésére a kormányfő mai bejelentését Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke."

Azt má' megbrdzéttük, hogy az exportkorlátozás még csak-csak magyarázható, de a hazai termelők/kereskedők hogyan vehetőek rá hatósági áras gyártásra/forgalmazásra?

 

Aszongya: "Azt, hogy a hazai bányák leálljanak védheti ki a bányászati koncessziók visszavonásáról és újrakiosztásáról szóló kormányzati döntés, ha ugyanis egy cég leállítja a kitermelést (vagy el sem kezdi azt), akkor az állam visszaveheti a jogot." Jóóó... nem áll le, hanem napi 40 deka sódert termel ki, környezetvédelmi/műszaki karbantartásba kezd, elromlik a kavicsosztályozó, találnak egy avar korabeli sírt... Erre vajon mit lépnek? Kiküldenek egy pártkomisszárt, ellenőrizni, hogy teljesítik-e a tervet, esetleg felpofozzák a művezetőt - vagy mitököm?

A külföldi termelőkkel mit kezdenek, azzal gyönnek, hogy: "Az elérhető árú és megfelelő mennyiségű építőanyag rendelkezésre állásához a hazai termelés ösztönzése és a kritikus termékek kivitelének kontrollja mellett az ÉVOSZ az EU-n kívüli beszerzések erősítésére is nagyobb hangsúlyt fektetne: bosnyák, török, orosz, fehérorosz, ukrán, moldáv piacokról nagyobb mennyiségben érkezhetnének építőanyagok, amit Koji szerint kormányközi egyeztetésekkel lehetne támogatni."

Unión kívüli áru, tehát beficcen a vám... aztán... ki forgalmazza? Lesz állami Tüzép - esetleg Rogán koncesszióba aggya az építőanyagforgalmazást?

Egy kis oldalszúrás: "Az építőipari értékláncban lecsapódó extraprofit kapcsán Koji úgy fogalmazott, kibújt egy szög a magyar építésgazdaság zsákjából. Ebben az értékláncban vannak, akik 5 százalékos profitért küzdenek, mások 35 százalékot realizálnak, ez az osztrák, német piacon nem fordulhatna elő, arról nem is beszélve, hogy az importárak drágulása sem minden területen indokolja az áremelést - hangsúlyozta

 

Noháááát... a nercsicskák hasznát írigyli... mééég illet?

 

És végül egy újfajta koncesszió: "Koji szerint az építőanyagellátás zökkenőmentesebbé tételében egy virtuális koncessziós raktár, egy olyan felület is sokat segíthetne, ahol a cégek igényei és az anyaggyártók kínálata találkozhat."

Újra feltalálta az intervenciós közraktározást, immár virtuálisan pedig az eredeti sem ért túl szép véget - konkrétan szétlopták...

Sz'al, akármi törpénik, azonmód előkapják a cuculista tervgazdálkodást, hatósági árazást, má' csak a Központi Népi Ellenőrzési Bizoccság hiányzik, meg a Btk-ba visszahozni, az árdrágítást, árufelhalmozást, szabotázst, sőt beszolgáltatást, munkaversenyt is... hamááá...

PinkBull Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997245

Bármit. Egy szelet csirkemellet vagy halat nem tudsz otthon úgy meggrillezni.

Előzmény: ye liang quan (997243)
Levente Béla Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997244

Szlovákia már Magyarország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere.

 

Szlovákia mára a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere lett Magyarországnak, a válság ellenére is 10 milliárd euró közelében maradt a két ország kereskedelmi forgalma - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, Ipolydamásdon az Andrej Dolezal szlovák közlekedési és építésügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter az Ipolydamásd és Helemba közötti Ipoly-híd alapkőletételi ünnepségén elmondta, a Szlovákiába befektetett magyar tőke 2010-hez képest 64 százalékkal növekedett, ami azt mutatja, hogy a két ország kapcsolatainak javításába, az elmúlt 11 évben befektetett energia megtérült.

MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA KÖZÖTT SOHA NEM VOLT OLYAN JÓ KAPCSOLAT, MINT MA- fűzte hozzá a miniszter. Szijjártó Péter elmondta: a kapcsolatok javításának a kulcsa, hogy közös sikereket értek el az elmúlt években, amelyek a kölcsönös bizalom kialakulásához vezettek. Hozzátette, hogy a közös sikertörténetek nemcsak politikai jelentőséggel bírtak, megkönnyítették a magyar és a szlovák emberek mindennapi életét is.

ye liang quan Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997243

Mit?

Előzmény: PinkBull (997220)
ye liang quan Creative Commons License 2021.07.05 0 0 997242

Meglehetősen sokan nem engedhetik meg maguknak.

De amúgy is jobban szeretem azt az ételt, amit láttam nyersanyagként is. Lehet, hogy nem főz az ember otthon különleges ételeket, de nem is annyira érdekel ez a kérdés.

Előzmény: Törölt nick (997210)
jozsi245 Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997241

Bagoly, vereb, nagyfeju?

 

Te mikor latod be, hogy nem vagy eleg jo (sot: kifejezetten xar vagy), es nem alul, hanem erosen tul vagy fizetve?

Előzmény: Törölt nick (996936)
FrissFagylalt Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997240

Lehet nem mindenki akar gazdag lenni. Ez lehetséges? Én szeretek nyugodtan aludni. Proliként ez a luxusod megvan. Gazdagként nem biztos.

Előzmény: botsinkai (997237)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.04 -1 0 997239

Jut eszembe! Nemrég minden felkészülési idő nélkül kamatot emelt az MNB. Nekem is jár kártalanítás?

FrissFagylalt Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997238

https://vasarnap.hu/2021/07/03/thurmer-gyula-a-liberalizmus-korunk-fasizmusa/

 

Thürmer Gyula bácsi egy valóságos fénylő csillag a baloldalon. Nagy kommunista, de hihetetlen jól érzékeli a világunkat. 

A mai modern liberalizmus tényleg nagyon hasonlít a fasizmusra. 

botsinkai Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997237

Az nem csak úgy "jut". Meg kell értük küzdeni. Akár magaddal, a lustaságoddal.

Előzmény: FrissFagylalt (997227)
FrissFagylalt Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997236

Megfizettem érte rendesen. A fiatal évek rámentek, de a belső szerveim épek maradtak (ez valami Isteni szerencse lehet...), illetve hajléktalanná se váltam. 

Időben kell belőle kiszállni, 25 környékétől már nagyon éreztem hogy egyre kevésbé bírom. 40 re be is darált volna teljesen. Még bedarálhat ha nem maradok erős.

 

 

Előzmény: soproniirsai (997233)
soproniirsai Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997235

Szegedi paprika konzervei a legjobbak.

Előzmény: botsinkai (997226)
FrissFagylalt Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997234

Itt a zabpehely drágább mint a krumpli, lehet nálatok nem. Kalóriában hasonló. Tejjel megfőzve én nagyon szeretem azt zabálni.

Előzmény: PinkBull (997231)
soproniirsai Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997233

El is híztál.

Előzmény: FrissFagylalt (997229)
soproniirsai Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997232

Ki lehet birni.

Bicikliszerviz sem létszükséglet, új ruha sem az.

Nő nélkül is el lehet lenni, meg bor nélkül is. Meg autó nélkül.

Előzmény: FrissFagylalt (997217)
PinkBull Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997231

Lehet a sima zabpehely még jobb. Nemtom mennyi lehet kilója, egy euró? Azt még magában is be lehet burkolni, főzni se kell, de ha berakod egy kis vízzel a mikróba, hamar meg is fő.

Előzmény: FrissFagylalt (997229)
b.u.b.u.5.5 Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997230

A hidra igy is ugy is fel kell menni, a furatokat a robbantashoz nem a varjak fogjak megcsinalni. 

 

Minek? A pillért kell felrobbantani

Előzmény: PinkBull (997218)
FrissFagylalt Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997229

Ha ár érték arányban nézzük valószínűleg a tésztás krumplis ételek jönnének ki a legjobbra. Volt olyan hogy 3 hétig krumplis tésztán éltem meg vodkán. Nem vagyok teljesen normális faszi.

 

 

Előzmény: botsinkai (997226)
PinkBull Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997228

Akkor megegyeztünk. Természetesen az ízekről meg az evés élményéről van szó. Semennyire nincs túlmisztifikálva, legfeljebb nem a 175 nettóhoz van szabva. 

Előzmény: FrissFagylalt (997224)
FrissFagylalt Creative Commons License 2021.07.04 0 0 997227

Jó nekik. Jó azoknak akiknek jutott rendes munka, rendes fizetés, rendes kollégák.

Előzmény: botsinkai (997225)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!