Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Hány ilyen magyar rámpás gép vesz részt a "mentőakcióban"? Ha egy sem, akkor mi abban a mentőakció, hogy az egyik polgári repülőtérről áthordunk néhány embert egy másik polgári reptérre?
Az államtitkár közölte, amerikaiak tucatjait menekítik ki Afganisztánból „azzal a jelentős légi kapacitással, amelyet a Magyar Honvédség ebben a mentőakcióban rendelkezésre bocsátott”. További részleteket akkor közölnek,
Így utólag belenéztem a Kossuth téri tisztavatásba, és megállapítottam, hogy kis hadsereghez kisméretű tisztek járnak. A Ludovika zászlóalj parancsnoka se egy fene daliás gyerek, de hát páncélosnak jó volt a mérete, de a mögötte csámpázó századparancsnokok a kutya ülve méretet érték el. Szóval ez egy nagyvilág előtt zajló esemény, és nagyon röhejesen mutatott az 1,90 körüli első sor mellett az 1,70-et talán elérő főtiszt diszszázad parancsnok. Ha valaki az én magasságomat firtatná, avatáskor a második sorban álltam. Azért egy pár évvel ezelőtt még tudtak kiállítani 1,80-190-es parancsnokokat, de azok már régen szolgálati járadékosok.
Jók lesznek a civil életben helikopter pilótának. Akkor fog a nyugatiak szeme fennakadni, ha ezek az afgánok a tálib kormány felhívására hazamennek helikopter pilótának.
A belügyminisztérium öltözteti a tűzoltókat. A nagyzási hóbort szabja meg, hogy milyen ünnepi ruhát, és felszerelést álmodnak maguknak. Nem véletlenül röhögött mindenki az elmúlt korszakok tűzoltó díszöltözetein. Már a kortársak sem értették a kard, a rőzsekés (?) funkcióját, eredetét egy civil szervezet öltözeténél, ráadásul ahány tűzoltó egylet volt, annyiféle ruhát hordtak. Van itt egy jó kis írás erről:
A Löv/8 és a Löv/9 szerint addig kellett az alaplőgyakorlaton lövetni a katonát, amíg legalább megfelelőt nem lőtt. Az alaplőgyakorlaton nem lehetett NMF!!
Igen mert a 70-es évek közepétől átálltak a szárazkonzerválásra, és a korrózió elleni inhibitor zárt térben fejtette ki huzamosabb ideig a védőhatását, ezért az eszközöket légmentesen fóliába hegesztették.
Én 1962 november 29-én vonultam be sorkatonának Ceglédre. Ekkor az ETI növendék szakcsapatnál nyomott le 8 hónapot, ezt követően töltött at ETI-n három évet. PPS dobtárassal kezdtünk a törteli lőtéren. Talán 50 méteren körös mellalak, 100 méteren álló alak, kigyalogoltunk megnézni az eredményt. A 100 méteren katonák voltak egy alagútban, akik mozgatták a céltáblákat, akikkel a lövészetvezető telefonos összeköttetésben volt. nem nagyon volt 10-nél több a lőszer amit felhasználhattunk az alaplőgyakorlatnál. Az volt a riadalom, amikor mi lőttünk, az alagútban mozgató baka meg előjött kiabálva, hogy megszakadt a telefonos összeköttetés. A következő lőfeladatra úgy mentünk ki Törtelre, hogy a szovjet elvtársak még nem fejezték be a lövészetüket. (Akkortájt és még sokáig Cegléden volt egy orosz alakulat is.) Ők már AK-val lőttek és tényleg ott volt a láda lőszer a szerzsantnál és tényleg addig lövette a szoldatot. amíg az biztonsággal el nem találta a célokat
Semmi összefüggés nem volt, és nincs a hivatásosok jutalmazása, és a sor, vagy szerződéses katonák lövészete között. Sorkatonáknál időszakonként volt lövészet, a lőszer mennyisége függött a lőfeladattól, a célok számától, és attól, hogy lövész, vagy például szakjavító volt a katona beosztása.
Talán a kezdő alakulatom "elit" jellege miatt kaptunk rendes lőkiképzést. (MN2167)
Érdekesség, hogy tartós tárolásból kivett (zsírral töltött vákuumos csomagolás) vadonatúj fegyvereket kaptunk. (Első héten csak a zsírt pucoltuk róluk.)
Akkor azon a két helyen, ahol én voltam nem volt normális. Kaptunk az AMD-hez asszem fél tár lőszert, aztán tűz a célalakra. Értsd úgy, hogy az egész szolgálati idő alatt időszakonként egyszer volt lövészet, vagy inkább időszakos felmérés. Gondolom, ettől függött a HT-k jutalmazása.
A honvédségnél nem létezett légpuskalövészet, kispuskalövészet is igen ritkán- talán a néphadsereg időben pár helyen, kézifegyver beállító lövészet csak akkor volt, ha nyílvánvalóan hibás volt a fegyver. Különben a lőutasítások csak a körös táblára, és a célalakokra való lövészetet ismerik.