Nana, teljesen civilekről van szó, akik eleget is tettek Izrael kérésének és elvonultak délre. Most ott állnak étlen-szomjan, nincs hol aludniuk, nincs a kórházakban gyógyszer, de áram sem.
Az általánosítást én nem szeretem, akárkiről is van szó.
Izrael háborúját is azért tartom jogosnak, mert a Hamász civilekre támadt. Itt is civilekről van szó, ne legyen már kettős mércéd.
Ez azzal a hírrel összhangban is van, amit beírtam. Tehát nincs humanitárius folyosó, amit pedig az egész világ követel. Amúgy jogosan, nem gondolod?
Nem emberek átkeléséről van szó, hanem a segélyszállítmányok eljuttatásáról, pl. gyógyszerekről, amelyek nélkül a kórházakban meghalnak a betegek, mind, ahányan vannak.
Kerem Shalom a teherforgalom számára, ez izraeli-egyiptomi ellenőrzés alatt van és jelenleg zárva.
A másik az egyiptomi-palesztin (izraeli felügylet mellett) ellenőrzés alatt álló rafahi átkelő. Ez is mindkét irányban minden forgalom elől zárva. Az egyiptomi fél tart a palesztin menekülthullámtól, de a Hamasz sem kívánja megnyitni. Egyébként a napokban izraeli légicsapás is érte az átkelőt, ez is egy ok a zárásra.
Egyiptom felől jelenleg nem juthatnak be szállítmányok és Egyiptom felé sem léphet át senki.
Az egész világ küld humanitárius segélyszállítmányokat a gázaiaknak. Egyik repülőgép a másik után száll le a Sínain, hogy a Gáza déli részére menekülteket elláthassák mindennel, amire szükségük lehet.
Már Anthony Blinken és maga Biden is szót emelt Izrael kormányánál arra, hogy ezeket engedjék át.
Amióta ugyanis a Hamász teljes ellenőrzést szerzett Gáza felett, minden, Egyiptomból (is) érkező szállítmány átengedéséhez Izrael engedélye szükséges. Állítólag Izrael nem engedi be egyelőre ezeket a szállítmányokat.