Semmi másra nincs szükség mint egy multifunkciós antigravitációs zárkioldó bizgenytűre, egy szekvenciális félhomálytizedelőre és egy vízverő kalapácsra van szükség:D:D:D:D:D:D:D:D
Nekem nincs kanyarfúróm, azért nem szedtem még ki, de Józsinak úgy látszik van. Egyébként ilyen eseteknél is kell reszelőzsírt alkalmazni? :D Bocs a tudatlanságomért, de valaki hátha tudja a választ...
Van egy olyan vakcina, ami leoldja a meszesedést az érfalról. Magyar professzor találta fel és csak 130 ropi/kilenc oltás. De nem etzért, ahnem ha már iszogatok valamit, akkor jót igyak. Tavasszal ültettem össz vagy 95 tő szőlőt és talán két fajta volt, ami nem rezisztens ezekből.
Nálunk meg az a tej színű must, ami már "veszélyes"...és olyan gáz termelődik tőle a belekben, hogy az ember a gatyát le-fingja magáról tőle ! :-))) ...de azért...érdemes reckérozni.. még így is!:-)
De ki a faszt érdekel, hogy hány fokos a faszommotorja?!!! Te a kocsmában ezeken agyalsz? Neked doktorálni kéne belőle, mert azok az ilyen elméleti emberek. 23 éve traktorozok, 10 évig tanultam géptant, de a kutya se foglalkozott ezidő alatt azzal, hogy hány fokos az ,,adagolószög". Egyébként mi az, hogy adagolószög? :DD
Olyat ismerek, hogy befecskendezési szög, meg esetleg a hajtókar szögállása a befecskendezéskor, de iklyet, hogy ,,adagolószög" nem hallottam még. Ma vettem a disznóólhoz AKÁCszeget..o)Verjek abból egyet az adagolóba és lesz ,,adagolószög"?
Én eddig még csak ilyet tapasztaltam ! ..más szitut, nem is ismerek..... :-)) Az én csígerem is van már olyan állapotban, hogy a falnak lehet menni tőle 3 lopó után vazzee !:-))
Bocs,de ráhibáztam.(Meg magamra vettem a zseni megszólítást.Meg megkóstoltam az erjedő mustot,ami kihozza belőlem a géniuszt.Te tapasztaltál már ilyet?)
Figyelj már zsenikém ! ( ..akarom mondani.. te áátok !:-)) kaptam ma pár ilyen gyümölcsöt...azt mondták hogy ez szilva, de úgy néz ki mint egy paradicsom :-) a nevét senki sem tudta... mond már meg hogy mi ez pontosan ! a haja nagyon fanyar, de a többi az édes
Főiskolára, meg máshova be se jártam, csak ha muszáj volt. Elmentem vizsgázni, stb, meg mindegy lett volna, ha én tartom az órát. A másik fősulin (amit otthagytam, mert hülye vagyok a matekhoz:o)), na szóval ott volt olyan este, amikor 285 oldalt tanultam meg és másnap majdnem ötöst írtam belőle :DDD
Amíg nem tanulsz normálisan géptant az alapoktól (kötőgépelemek :DD), meg nem vizsgázol le vontatóból, addig beszélhetünk bármiről, de nem sok értelme van. Wazze nekünk ilyen hülyeség eszünkbe sem jutna, hogy hogy kapcsolunk 8-ból 9-be, meg vissza. Kit érdekel? Megyek az úton, kapcsolok rutinból és lehet, hogy annyira nem figyelek rá, hogy észre sem veszem :D oxt jónapot. Szerintem Te még ott jársz, amikor nézik a vezetők a lábukat, hogy hova kell lépni a kuplungra. Jó, hát valahol el kell kezdeni, na de nem így a nyugdíj előtt :DDDDD
Persze persze.... csak nekem, nem-volt kedvem mindezt leírni....a butított motor mibenléte, már legalább 100 -szór volt itt kibeszélve :-) Csak egyedül Szaby leírta már mindezt vagy 20 -szór....:-) ..de már ő sem szívesen ismétli magát... Egyedül csak szemy bírja még sóderral az adatok és számok közlését:-))
Szépjóestét minden fórumozónak! Olyan kérdésem lenne hogy van egy szinkronváltós 952 és tételezzük fel h a váltója egy fos mert szét van hullva:) Namármost ha azt leveszem akkor egy az egyben passzol a helyére a sima 9sebességes váltó??????Ha valaki választ tudna adni megköszönném:)
Hát igen.... hírdetéseket olvasva, sokan nem tudják, milyen motor is az. :-)
Pedig az adattáblán rajta van....
Akkor, "butitott 80-as motor".:
Először is, "elfelejtett" a ruszki a főtengelyre ellensúlyt tenni! (furatok, menettel, megvannak rajta)
Aztán, fordulatot maximalizálták 1700 f/p-ben. A fent említett ok miatt is. (D-244, a D-242-nél 1800 f/p és 62 Le)
Előbefecskendezési szög, 22°
Egy biztos, a főtengely a súlyok nélkül igencsak rázza a kócerájt... Már a kormányrúd tartóbakját is levettem, mert szétrázta az ember kezében a kormányt....
Ez szerintem felesleges "könnyítés" volt a részükről....
Egy kicsit érezhető a 80-ashoz képest gyengébbnek, de a takarékossága, a fordulatszám korlátnak köszönhető...
Meg a butított motorral rendelkező 550-552-es nél ..... igaz hogy azokba is 80-as motor van, de csináltak vele pár kókusz-pókuszt, és ezáltal 57 lovasra szelídítették...
Üdv ! Rendben, továbbra is nyitva tartom majd a szemem ! ..a cigókkal kapcsolatban, már csak a végső megoldás segíthet..(ne) + mi a faszt akarhatnánk ? ha már a diktátorunk is csak 1 cigó...:-( ..legyen az akár milyen, a cigó az cigó marad... Vagy pedig,minden fehér ember tegyen felajánlást...mindenki ajánlja fel,hogy a saját lakókörnyezetében lévő összes 40 év alatti özvegyasszonynak-vénlánynak-férjüket csaló kurvának, csinál, legalább 1 db gyereket ! :-))) ( de csinálhat házon delől- is :-) és így talán,20 év múlva, még mindég mi leszünk majd többen.....remélhetőleg......
FREDDY! Köszönöm szépen, hogy gondolsz rám kiskabin ügyben! Egy darabot sikerült vásárolnom JÓZSI segítségével, akinek ez úton is köszönöm! Még egy kiskabinra szükségm lenne, úgyhogy továbbra se feledkezz meg rólam!
Ami linket feltettél az drága, főleg az állapotához képest (üvegek hiányoznak, csak lefújták "gyűrötten", lakatolás nélkül). Nagyon nehéz elfogadható/ javítható állapotú kiskabint találni.
Nem ide tartozik, de akkor Gyöngyösön éjszakáztam és halálfélelmem volt! Sötétedés után csak cigány hordákkal lehetett találkozni a városban! Reggel meg mintha máshol ébredtem volna: csak fehér emberek/gyerekek igyekeztek munkába/iskolába, egyetlen "nehézsorsút" nem láttam egész nap! REMÉNYTELEN A HELYZET!!!!
Én tavaj írattam át Traktort az idén meg pótkocsit. Mindekttő piros rendszámos. És mindekttőnél 4 eze Ft az átírás és 6 ezer Ft volt a törzskönyv amit utólag küldtek, de átíráskor kellet csekken befizetni.
Másfél éve még azt sem tudtad, hogy melyik ajtón kell beszálni a traktorba, most meg osztod a jobbnál jobb tanácsokat............. 8-ból 9-be még alapjáraton is fel lehet váltani reccsenés nélkül. Ha meg nagy teher van pl a pótkocsin, akkor néha még akkor sem sikerül, ha 3000-ig kiforgatod a motort.
Ezt a " kardán visszafolytja ha tököl az ember és elbasz valamit" című részt fejtsd már ki bővebben, ha lehet.
Én már túl vagyok egypár ilyesmin...az átírás az okmányirodába, 13000 ft ( másfeléve még ennyi volt) ... de még mielőtt odamennél, elkel menned egy biztosítóhoz is, és megkel kötni a nevedre és a gépre a kötelező felelősség biztosítást is! és a csekket, vinni-kell az átíratáshoz ! meg az adásvételit is... Tehát kb, olyan 25-30- ba van az egész. Az átírás miatt nem kell újra vizsgáztatni ! a műszaki addig szól, ameddig a forgalmiba be van pecsételve... És hogy.... nehogy már jól érezd magad,egy törzskönyvre is szükség lenne...
8ból ki kell huzatni és 2x kuplungolni és nyomni a gázt mert a kardán visszafolytja ha tököl az ember és elbasz valamit,vannakitt olyan talisok 8ban jönnek felkapcsolnak 9be de még nem huzatta ki és leáll a traki ,ott is tudni kell mikor lehet váltani 8ból 9be de vissza is 9böl 8ba !
Lenne egy olyan kérdésem, hogy mondjuk egy piros rendszámos MTZ vételnél nagyjából milyen plusz költségekre lehet számolni a vételáron felül, hogy azember nevére kerüljön a gép? Pénzbe ez körülbelül mit jelentene?
Műszaki ha 4 év van egy gépen akkor is kell újat csinálni az új forgalmihoz?
Ez igy van 2x kell kuplingolni és nem recseg és nem rángatni a váltót csak szépen tolni mert akkor is recseg és még ha a traki gurul vagy nagy a fordulaton gurulpl hátrafelé még és utánna elörefelé szántáskor! de sok fajta van a váltó kuplunk közt!
Attól függ nyugisan csinálod, akkor igen, de csak a váltót, a felező az reccsenni fog mindig, legalábbis 5 mtz-t vezettem a hagyomyás váltóval, abba mindbe sikerült a recsegést kicsalni a felezőnél.
Szerintem meg márvan ilyen, a 1221.2 esét se láttem még lediferál eddig egyszer sem, pedig már több helyen is látta mikor szinte egy helben kapart előttem :)
Azt én értem, hogy nem tartósan lesznek fent. Azt az időt meg illenék elviselnie.
Én egy valamit hiányolok ezekből az elsőhídakból, egy önzáró difit. Nem is kéne teljesen zárnia, de egy 75-80%-ig nem ártana.
Sokszor adódott olyan helyzet, hogy lehajtott egy oldalra és nem sokat ért....
Nem lesz sokba. De azért a keréksúly, csak-csak piszkálná a fantáziám... :-)
Ha majd meglesz az új gumi rá, akkor sokat fog majd változni... a 820-as "nagy" és kb. 40%-os Rosava gumikkal már észrevehetően "többet tudott" mint az előző 82-es amit hajtottam....
Nem tartósan leszenk fent a plussz súlyok, meg amúgy is terveztem vázmerevítőt készíteni a gépre, a gyári merevítő két oldalra 30 pénz, itt meg ha súlytatrót is csinálok, meg hozzá még merevítést 13 pénz a vas anyag + az elektróda, meg az áram de még így se 30E forint.
Nekem a hóekéhez van két másik kerék, hogy ne kelljen a csillagot forgatni. Csak az egyik le volt hegesztve, és nem sikerült a szétbontás tökéletesre, a másiknak meg kissé ki vannak kopva a lyukak.
A csillagok szépen ápolva elvannak téve tartaléknak, mert ha megkapja majd az új gummákat valamikor a gépes, akkor a csillagra megyen ez a használt gumi vész esetére tartaléknak. Jobb félni mint meg ilyedni alapon, megha sokat kellesz járni kövön akkor vissza kapja azt a felnit kopott gumival, ne az új strapálódjon :)
Azzal már számoltam, hogy hosszab lessz a traktor, de már ezt korábban is írtam, hogy csak nehéz talajmunkánál lesz fent a második sor orrsúly, szántás, lazítás, tárcsázás.
A csillag felnit még a festéskor ledobtam róla, de úgy vettem a gépet, hogy volt rajta két fél-rossz csillag felni, meg a srác adott vele két tip-top állapotút.
Még azon az éven megvettem rá a telifelni, sokkal ballonosabb lett vele a gumma, meg kintebb is került. :)
Érdekes, hogy ez az eke, letudja úgy terhelni szántás közbe a gépet, hogy difi nélkül is minimális a szlipp, na de ilyenkor már az eleje csak a föld tetejék kaparcolja, ezt hívatott majd kiegyenlíteni, no meg a szállításbóleredő bologatásokat :D
Sötétbe mikor mentem vele úton sok autós csak villog, rá löktem a refit rögtön nem villogtak :D
Vagy többet mér az óra,de lehet nem 800 hanem kevesebb már nem emlékszem de járattam már 700is a trakit mikor csépeltem a magot! Majd csinálok videót hogy mennyi de lehet hogy többet mér mióta a szaki benfelejtette a spirált és ugy huzta szét és valami letört a üzemórából de forog még!
Olyat muzsikál, hogy amit a 80-asra tettem bosch generátort, szintén 700w, ha felkapcsolok minden fogyasztót, akkor se megy minúszba. ;-)
Nyögve nyelős indítás után, ugye sok ampert felvesz az akksi először, 500-600 között jár, akkor is +25A-ig kimozdul és rögtön jön is vissza 5A-ig.
A régi gyári 400w-os generátorral, ha sötétben dolgoztam, világítás, hátsó munkalámpák, csak 1500-as fordulat felett bírta "+"-ba tartani... Pedig utólag beépített fogyasztó nem volt, csak a gyári. Kevés a 400...
550-est kell még megvariálnom, hogy ne csak 800-felett kezdjen tölteni... szíjtárcsa módosítás lesz a vége annak is.
Váltót nem tudom nekem közepen huzták szét mindjárt képet küldök de lehet neked a hátsó difinál kell széthuzni de nem tudom!Ja nyelestengely volt cserélve!
Ha csak ennyi a jelenség, hogy hang és néha kidobja akkor valószínű hogy maradnak a párok, mert arra nincs pénz. Tudom ezzel nem lenne szabad spórolni. Eddig is ez volt a jelenség, ha nagy nehezen bevette a sebességet akkor lépten nyomon kidobta. Mennyi idő egy ilyen fogaskerék csere kb, Fél egy nap? Ha széthúzom, akkor a váltót rajta hagyhatom a hátsó részen, vagy teljesen le kell venni? Csak azért kérdezem, mert ahogy elnéztem elől ki lehet húzni az előtéttengelyt.
Menj be a videószerkesztődbe és ennél a videónál a "szerkesztés"-be és az adatvédelmi beállításoknál állítsd át, nyílvánosra. Akkor megtudjuk nézni mi is. :-))
Csak elfelejtettem hogy 2.5hektár van regiszálva 105000ft ha jól tudom gázolajpénz 17000ft,a többi rokonoké csak használom mert ök még gazosanhadnák ja és nem biztos hogy megcsinálnák abba az árban mert nekem mikor vetettek haveri alapon és azt mondta 1000ft több mert messze van és ha ugyis több lenne amit leirnád,és fábiánházáról elmennémek nyirkátára 1 hektárt ottis elkérnék azt a 1-2000ft + kltséget de jó igy hogy van szürke gépem azzal nem olyan sok a költség mint ha felválaltatni mással! tárcsa és egyébb müvelet 5ft ölje
Szántásé meg 10ft ölje! tárcsa 1600öll 1600x5=8000ft
2777x5=14000ft
Szántás 1600x10=16000ft 2777x10=28000ft 1hekár 10000m2=2777öl=kerekitve 2800öl könnyeb számolni! váltószám 3,6 öl és hold között!
Az elképzelés jó, ha csak azt kellene cserélned. De.....
Nyugodt lehetsz, hogy bontod tovább. Fogaskereket mindig párjával cserélj, ennek a párjához meg ki kell venni az alsó csőtengelyt is. Meg ahogy szeded dzét, úgy jönnek elő a hibák.
A 8-as számú fogaskereket szeretném kicserélni. És próbálom összeszedni az alkatrészt mielőtt szétszedem. A kérdésem a következő elég csak a 4-es tengelyt kihúzni és ez által csak a 3,5,9-es csapágyat cserélni, és a tömítéseket? Vagy tovább is kell bontanom. Köszönöm. Esetleg ha van valakinek ebben tapasztalata akkor nagyon megköszönném, ha írna. Előre is köszönöm.
Szia! Ez nagyából reális. Bár a szántást kicsit sokallom az aratást pedig keveslem de így kiegyenlítik egymást. Felénk nem tudom mennyi a szántás de a lazítás (simba solo vagy horsch tiger) 16000Ft/ha az aratás 25000Ft/ha szállítással együtt. A vetés is sokallom egy kicsit itt 9000 Ft/ha horsch sprinterrel vagy rapiddal. De lehet felétek ezek a tarifák.
Szia Szemi! Szerintem nem jól számoltál! Az árak szerintem hektárra vonatkoznak nem holdra. 8.5 hold kb 5 hektár. Számold ki így és jelentősen kevesebb lesz a költség és napszámosok helyett inkább arattasd le. És ha jó gépekkel csináltatod a vetést még többet tudsz spórolni mert akkor lehet hogy nem kell a szántást elmunkálni. De szerintem 500000ft-nál nem lenne több a munka díj (+műtrágy, vegyszer).
Elismerve a számítás jogosságát, hadd próbáljak itt és most kezdeményezni egy mozgalmat.
Jelentsük ki, mindahányan, hogy az 50 hektáros gazdák nem kulákok.
Az 50 hektár lenne a normális méret. A jelzett, 50-es évek beli kommunista megközelítés valójában, a téeszekből kisíbolt földek gazdáira vonatkoznak. Azokra, akik több ezer, sőt kisebb méretben is, több száz hektáron gazdálkodnak. Akik a modern szovhoz-kolhoz-kibuc gazdálkodást folytatják. Elorozva sok szegény ember elől a tulajdont és a munkát.
50 hektár lenne a normális. Sajnos nekem sincs annyi. A kézhez kapott papírok egy részével sikerült mára értéktelen részvényekhez jutnom. A bank pedig minden negyedévben további díjat számol fel, merthogy a szociállibsik megszüntették a papír alakú részvényt. A lovak helyett traktort nem adtak vissza, a szántott föld helyet ugart adtak, a bevitt gépekből semmit nem juttattak vissza. Kivéve a jelzett nagybirtokos téeszgazdákat, elnököket, agronómusokat és a többit, akik akkoriban alacsonyra szorított kilós áron bevásárolhattak. Akik ma is azt tanítják az egyetemen, hogy az Ukrán típusú végtelen sztyeppe és róna művelés a kívánatos. Lehet, az Alföld egy részén, ahol a talaj silány homok. De az ország nagy részén kisebb-nagyobb földdarabok művelhetők gazdaságosan.
Továbbá, a végelszámolásban azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha egy 1000 hektáros darab ki van osztva 50 hektáros darabokban, akkor a jelenlegi 5-6 ember helyett összesen kb 1000 embernek lenne munkája, jövedelme. Ennyi befizető lenne, azok közül, akik ma lehet, segélyben részesülnek. Az iparra is megtermékenyítő lenne, mert növekedne a kereslet a gépek iránt.
Figyelj nekünk elég az a 8,5hold ,vannak itt is 50hektáros nagy kulákok akik csak a támogatásból élnek és felé sem néznek a földnek csak szántáskor meg vetéskor és kombányoláskor!
Senkit nem akarom megbántani,és ha azt mondjátok eladni a trakit és felválaltatni hogy bérmunka az legalább 1milló forint,szántástól a szántásig aki nem hiszi számoljon utánna
tehát szártépö 8000ft/8.5hold=68000ft
Tárcsa 8000/8.5hold=68000ft
szántás 16000/8.5hold=136000ft
tavasszal tárcsa 8000/8.5hold=68000ft
Kombi 8000/8.5=68000ft
Vetés 8000/8.5=68000ft
Vegyszerezés 68000ft
Ekekapa legalább a forfót meghuzni és betölteni!
és csépelni a forgót 25000ft napi
tengerit kombányolni vagy leszedni akkor napi fuvar 10000ft+napszámos 4000ft
és gabona kombájnolás hold 12000ft!
és ujra szártépözni68000ft
kb 1milla ha nem több
ha van trakid akkor egy kis hasznod van mert van egy kis állami támogatás+gázolajpénz
és nem kell trakis után menni gyere csináld meg hanem akkor csinálom mikor akarom!Ja és 50hektár vagyis 85 hold idö kell kiszántani itt már a gazda 3 gépel szánt mert egymaga nem gyözi kiszántani 3mtzvel vagy 2 john deereal esetleg t-150 és mtzvel szántanak vagy mág fendel de az piszok sok 85holdat kiszántani ltzével egész nap nem szánol ki 10holdat,pláne ha 10hold mindegyi 10km távolságra van egymástól!
Ti egy nap mennyit szántottok ki hány hol vagy hektár szántottatok ki?
Úgy ahogy mondod,arra a 8.5 holdra tiszta fölösleges pénzkidobás traktort tartani, többe kerül a gépek amortizációja mint ami hasznot termel, főleg úgy ahogy ők csináják a 20 cm -es szántás meg a többi.))))))))Bérmunkára meg nem hiszem hogy van lehetőségük ilyen fokú gépész-mezőgaszdász-traktoros tehetséggel.))))))
A 8,5 hold egész évi traktoros munkája összesen néhány nap. Miről beszélsz Te wazze? Egymagam műveltem 50 hektárt a dágvány LTZ-vel és még úgyis ráértem. Szezonban meg mentem éjjel nappal 16 órákat, szántáskor éjjel a rókák, őzek, fácánok, nyulak látszottak a lámpafényben... A földek 25 km-es szórásban voltak. Pl éjszaka szivattyúztuk a csatornából a gyomírtós vizett, stb.5 hektár..ugyan már. vicc.
A szikrát akkor szokta szórni, ha sokat megy kis terheléssel, aztán meg van hajtva (pl nekem kaszálás, rendsodrás a kis terhelés, és ha utána éjjel megyek haza a bálázóval sietve, akkor szokott szikrát szórni).
múltkor volt szó arról hogy kissé melegszik a 952.3asunk és hogy lett neki a turbószabályzón adva egy fordulat anyag, és azt szeretném kérdezni hogy ez csak annyit jelent hogy kissebb turbónyomáson is odaadja az anyag mennyiséget vagy minél nagyobb a nyomás vagy a fordulat annál többet ad pluszba a szabályzó?
Ja már orbitos kormány gázrugós ülés és a traki is már rugózik mind a mtz és a nyugati trakik
Nekem 94es mtz van szervós és légrugós ülésvagyis csak egy rugózott,de nekünk jó a traki nem annyira rugózik,de a tecknika mindig fejlödik a mai 21században!
Csak lükvercnél dobja ki? Másiknál nem? Elvileg úgy nincs közük egymáshoz.
Téli álláshoz befelé kell tekerni az állítócsavart, már ha van.
Kipufogót meg teljesen mindegy milyet veszel, mert amiíg el nem rakódik korommal, addig nyomja alul is a füstöt. De az ezüst színű ukrán kipufogót semmiképpen ne vedd, mert azok féli vannak összehegesztve. ((másfél méter egyenes cső, a végére egy könyök, elfordítva előre, és kész))
1. Rájöttem miért nem tudtam vele múltkor menni. Rükvercnél kidobálja a felezőt, hogy miért, azt szerintem megmondjátok ti.
2. Merre kell tekerni és meddig a feszszabályzót a téli álláshoz?
3. Milyen kipufogot érdemes venni az MTZ-re ami azért birja néhány évig, mert kicsit uncs egésznap a füstben ücsörögni, mert alul szépen kifúj a kipufogó?
Hát ledolgoztam az a reggel 8-14ig azaz 6óra el lehet fáradni de azért nem kell leirni a szervó kormányt,mikor régen volt a körmös traki abban nem volt szervó meg hidrolika hanem kötéllel kellet az ekét emelni na az volt a kemény munka és betegek is voltak, most már kényelmesebb a gép, mint akkor volt
Mikor nézem, hogy dolgozik valaki egy Mtz-vel, úgy én sem fáradok el. ;-)
Azt elhiszem, meg még azt is, hogy ha felgyújtottad volna... Az 50-esbe nem igazán tudom bele képzelni már magam. Egyszerüen nem férnék bele a bádogba....
A 80-as még elmegy, de alacsony a tető eléri a fejem, az ajtó szűk, nehéz a ki-be szállás és nagyon rossz a kilátás belőle...
Így van, de hát Szemi kocsmáros, meg csak szaladgál a traktor után. 26 éves voltam, amikor volt egy olyan nap, amikor hajnal fél öttől éjfélig dolgoztam az 50-essel. Utána 3 napig nem tudtam a karomat kinyújtani.
"mostmár meg a z emberek fáj a könyöke ha el kell forgatni a kormányt!"
Napi 8 órás műszakot le kéne húznod a szürke hercegben, már beszélni se lenne kedved ilyesmikről.... Más ám az nagyon, mikor vasárnap beülsz pár órára azt Mtz-be és doszta.
Ahogy az ember öregszik, egyre megterhelőbb ilyen gépekkel dolgozni...
Az enyém pont az első orbitos, még 82.1-es és nincs rajta, csak a régifajta súlykészlet. Na de ha beleülök...:DDDD (sőőőt, ha Freddy után előrehajtom a fejemet, akkor még orrnehéz is lesz a gép :DDD)
Jó az ha van elöl-200kg vagy 450kg ha nem jó vegyél vagy csináld meg orbit kormányra de a szervó neis annyira fáj a kezed csuklód mint a t-25ösben még nem volt szervó a 91es modelban és mégis tudtunk dolgozni,mostmár meg a z emberek fáj a könyöke ha el kell forgatni a kormányt!
Az oszlopos sosem lesz az orbit szintjén, akárhogy tuningolják... tapasztalat! :-))
Verje meg az isten, a tsz-be volt 3db 516-os félreállítva. De le kellett volna szedni róluk az orbitot.... meg minden mást amit ért volna az ember.... mostmár késő bánat. Csak akkor még hírből se nagyon hallott az ember orbitos Mtz-ről....
Mostanság, ha ilyesmikér pénzt kell adni, nagyon sokba kerülnek.... Hidraulika cuccok meg főleg.
A franc vágna ebbe a nyomoruságos országba bele... amióta az eszemet tudom, a "munkásosztály" mindig csak nyomorgott. Éppen annyit keresett, hogy nem döglött éhen...
De a sok bírkát még mindig félre lehet vezetni....
Na inkább hiányozzon NÉHA a súly, mint állandóan kitörjön a könyököm. A kisebb súlyt inkább könnyebb orvosolni, mint a nehéz kormányt. Már ha kell, mert nekem nem kell.
Leták tárcsa ez is csak 30x30 tengelyböl készült és ez csak 1400kg és az ára 3,2m 830eft,ez se jobban van megcsinálva mint az enyém csak 56os lap meg öntvény távtarók és nagy kerék!
Hát van vagy 50 éve, hogy kitalálták az oszlopost. Először pénzspórolás okán megelégedtem volna 94-96-os évjáratúval, de azok között nem találtunk normálisat. Ez meg jó vétel is volt, meg majdnem újszerű és könyök kímélő kormánya van.
Azok balfaszul vannak megtervezve.... ritkán lehet találni olyan, amit ki lehet fordítani és nem töri el... ezt miért nem lehetett volna megoldani az összes ilyen traktoron.... az más tészta.
Ez is valami ilyesmi felindulásból csinálta... Meg hát, a "becsuklás" miatt a régieknél is, nekiér a váznak a sárvédő.... ez is egy nagy konstrukciós hiba! Nincs határolva a kerékelfordítási szög. Bár ezt bent a kormányműben próbálták megoldani, több-kevesebb sikerrel...
De, úgy az az egész oszlopos kormánymű is egy nagy hiba... :-D
Ez beszarás.... nem elég, hogy hülye vagy valami stikk azért van... Nem tudja, hogy az MTZ az fehérorosz és nem cseh, de hogy tehergumi futófelületből, első sárvédőt csinálni, na ez az igazi elvont figura. Bár láttam már 60 literes műanyaghordóból is....
Egyébként az utóbbi időben, felhígult ez a "szakma" is. Emlékszem rá régen, évekig kellett hajtani járni, stb. mire valaki odáig jutott, hogy lőhessen akár egyet is...
Szegény 82es tönkre teszi a gépet a 5 eke az kb ha 25cm=125cm ha 5x30=150cm
nekem elég a 100cm 3 eke és az a 20-25cm szántás demegnézném hogy 5ös ekével mit csinálna itt nálunk ,csak a T-150 visz 5 ekét és a fend 160lovas nem egy 82es ami csak 75 lovas,de van ott egy kis mese!
Azt mondta egy atókereskedő, hogy magánember nem tud venni alkalmit, mert neki is van olyan programja, vagy nemtudommilye, ami jelez neki, ha feltünik a hirdetések között pl 500 ezrses kocsi, amiket ő keres.
Igen fiúk. ...és a kupecek köszönik a segítséget. Emlékeztek a tavalyira, akkor is a kupec vitte el a kereső elől a gépet. Akkor beszéltük is, hogy csak képet teszünk be, nem linket. Én MAJD keresnék pótot, meg valami kisbuszt.(7-9 személyest, talán Ford Transitot)
Előfordul az ilyesmi !:-))) jól meg kell nézni, hogy mit vesz az ember....na meg kipróbálni ,meghallgatni....De ezt már a szemi is leírta nekem tegnap, hogyan kell szakszerűen traktort venni !:-))
Szia. Nem egyszerű a dolog ,de nem megoldhatatlan,és elég sokba kerül. Ezt a vétel előtt kellet volna egyeztetni a volt tulajjal is, meg az okmányirodával.
Ez nem is tűnik rossznak ! ..de azt nem írja hogy van e műszaki rajta.....de úgy-nézem a hátsógumik még átmennénk a vizsgán...viszont a régi tulajnak kell levizsgáztatni, mert különben nem írják át az új tulaj nevére a gépet az okmányirodába.
Sziasztok.Olyan kérdésem van vettem egy 4t potot,háromszög rendszámos de nincs forgalmi.Bementem az okmányirodába de rendszerbe se találták. Szerintetek mit tehetek?
Akkor töredezés mentesítsd a szoftvert, mert Einstein- nek nem volt akkora feje mint neked, de ugye te is belátod, hogy neki ,valamivel több esze lehetett mint neked....:-))))))
MTZ-80 aki itt fórumban is Fábiánházi van egy trakija ha jól tudom 900eft eladó csak nem tudom vett e már másik trakit,de ha kell megkérderem fészen biztos ott lesz!
..hát persze, mert a fejedre csak egy mosófazék fért rá !:-)) kérlek ne is nagyon ellenkezz,hisz te is tudod, hogy élőben is láttam már a fejedet ! ....de tudod mit ?...kenjük inkább ezt is a Csernobili sugárzás számlájára...:-))))))))))
Na majd szerzünk neked is egy 80-ast ......volt már itt ilyen ! ..azt hiszem, azt pont én intéztem a vevőnek...( azóta se volt itt...:-)) 50-esbe nem gondolkodtatok ?
Most ajánlottad az előbb a srácnak hogy alkalmit érdemes venni ! én beszarok rajtad vazzee ..te mindég másról beszélsz..És igen.. 500 ért, nem lehet alkalmit venni ! CSAK OLYAN FÉLFASZÁT....
mer aszondod, hogy 500-ért nem lehet alkalmit venni? Én nem alkalmit vettem, hanem jót 2,45 misiért és még fuvar volt sok, meg összvissz vagy 2,7-be fuvarral együtt benne van, de ha ezt csinálom, meg netán csinálnak majd jó pótalkatrészeket is,akkor engem már ki kell, hogy szolgáljon. De ha vettem volna egy 96-os oszlopszervóst, akkor azt biztos, hogy majd le kellett volna cserélnem a beteg kezem miatt.
Igazán köszönöm a hasznos tanácsaidat szemi !:-) ..ha csak el nem felejtem, feltétlenül megfogadom őket....( mostanában már, elég könnyen felejtek sajnos..:-)
Ha jót találnánk, akkor elmennénk messzebbre is. Az elképzelésem igazából előszőr az volt, hogy valakitől, aki megunkta, vagy jobbra cseréli megvennénk, különböző (eke, borona, stb-vel) együtt. De ilyen találni lehetetlenség. Lehet, hogy csak a neten nem lehet ilyet találni, de mivel nem mozgunk ilyen körökbe, (kezdők vagyunk) ezért csak a net marad.
Mindenki olyat vesz amilyet akar,és pénze van rá,csak egyet mondok sose menj szakemberrel olyannal menj akit ismersz és vezetett már mtz és ért egykicsit hozzá,vagy saját magad menj és vedd meg,hisz nem látol mindent de a nagyobb dolgokat lásd meg
Pl- kommány ne nagy a holtjáté gömbcsuklóstb vezérlötönb ne csöpögjön a hátsó nagymunkahenger kardán ne lötyögjön, és még sorolgatnám esetleg javitva volt már ilyen
Váltó ,kuplung ilyesmi volt e a motor generálozva nem e melegszik a viz esetleg ne e csöpög!
De a kollégéim elmondják mire kell figyelni hogy álltalában azért egy nagyfülkés traki 82es 1,5-2milla az a 85-98ig!Kisfülkés az meg 500eft-1,5ig attól függ hány éves75-85ig gyártották ha jól tudom!
Ha olyan adottságú földjeim lennének, mint neked, akkor milliárdos lennék belőle. Ne irigyeld már ezt a szemét homokot! Ha tudnád, hogy hogy és mi megy itt, akkor örülnél, hogy gyógyszert terem a szőlőd....
...hát persze...mer 4-500000-ből lehet alkalmi vételre lecsapni ..mi ? :-) ne magadból indulj már ki állandóan vazzee! ..nem mindenki rendelkezik itt milliók felett....
Mi egy fél évig kerestük, mire rátaláltunk, akkor is 400 km-re innen, de nagyon megérte váérni. Csak alkalmi vételt keress, de arra ha találsz gyorsan csapj le, mert a kupecek megelőznek. Én napokkal előtte lebeszéltem az eladóval és aznap már hajnalban ott voltunk.
A szemire még egyáltalán ne hallgass ! majd.....csak olyan 20 év múlva..talán..esetleg...:-) Az a helyzet, hogy ő még nem vezetett mtz-t, bizonyítottan !
Itt nem az évjárat a lényeg ! hanem a műszaki és esztétikai állapot, egy fiatalabb gép is lehet szar, és egy régebbi is lehet jó ! Ami jó az viszonylag drága, ami szar ...az meg olcsóbb...de ez sem mindég van így....a kupecnál a szar is drága !:-)
Most még csak nézegetjük itt a neten. Ha találnánk valamit, ami tetszik, akkor meg is vennénk. De a hírdetések annyira rövidek. A legtöbben csak annyit írnak, hogy eladó és kész. Most akkor ebből tudjak meg valamit. Leutazni meg több száz kilómétert csak akkor érdemes, ha valami igazán jót találunk.
Értem....azét csak nézzétek meg jól hogy mit vesztek ! kupectól ne vegyetek semmit !! kb mennyit szántok rá ? legalább így azért nézzen ki ! lestrapált roncsot, nem érdemes venni...olyanokért kár a pénz, hamar elmenne a kedvetek tőle..
Egyik ismerős magasrangu vadász emberke volt ameddig nyugdíjba nem vonult
Jöttek ám a hobby vadászok sorban. Lövöldöztek is össze vissza.
Az öreg épp az erdőben kirándult. Majd odament mi a fenét csinálnak ott mert közel vannak a szőlőhegyi házak.
Egyből a hobby vadász nah öreg húzz el innen, mert mi fizetünk, ezért akkor azt csinálunk, amit akarunk. Meg különben is aki nem ért hozzá ne szóljon bele.
Ment a vita egy darabig a vége az lett az öreg bemutatkozott.
Nah az összes hobby vadász vigyázzba állt mint szar a gatyában.
Na de mennyivel többet ? :-) van egy ésszerűségi határ, amit nem érdemes átlépni ... ( szerintem) de.. olyan 200-250-nel többet ér a nagy-fülkés...de ha a pénz nem gond, akkor....
Ez lenne az első traktorunk. Nézegettem a hírdetéseket és úgy láttam, hogy ugyan abban az évjáratban (1980-as) kis és nagy fülkés is van, csak a nagy fülkés többe kerül. Megér annyival többet?
Képzeld el (felgyorsított felvételként :D), amint Freddy barátunk usánkával a fején, a kezében egy boros üveggel rohangál a föld szélén és minden bokrot, mint a kutya lehugyoz! :DDD
Van egy ilyen vadasgecis topik az agroinformon. A magasleseket kell fossal leborítani (is) és hasonlókat elkövetni.
Csinálj pár táblát, hogy Elaknásított terület- robbanásveszély ! Meg a biztonság kedvéért egy olyat is, hogy Itt a rádiósugárzás, 100 szorosa a természetesnek ! :-))
..ááá...ez nagyon könnyen feladta ....nem is volt az igazi vadász ! Mert egy igazi tökös vadász, úgy seggbe durrantott volna a sörétessel, hogy csak úgy fűstől vazzee !:-)))))))
Szerkezetileg, lényegében semmi ...... viszont a fülke kényelmi szempontok , nagyban különböznek a két típus között ! Próbáld ki mindkettőt, és majd megtudod...:-) A kis-fülkések, valamivel régebbi kiadásúak. És vannak olyan helyek,műveletek, ahol a kis-fülkés az előnyösebb, de ilyen nem túl sok van sajnos :-)
Ezek is egy külön állatfajba tartoznak. Mostanság nagyon sok az új "díszvadász"...
Igaz is rájuk a mondás...
Kukorica aratás után, látom bent van egy autó a tábla végében.
Bementem az úton és megálltam a hídon, elállva a bajáratot. Rögtön mikor észrevett, beszállt és jött kifelé. Megáll előttem. Mondom neki, nem kellene taposni a földet, jött a válasz,
-Mi baja lesz? (fiatalabb egyén)
Mondom, ne az érdekeljen és nem kellene itt autóval összejárkálni mindent.
Gyalog nem tusz elmenni 200 métert és körbenézni?
-Jó máskor nem fordul elő.
Mondom, remélem is. Nem tudom neked, hogy tetszene ha elmennék a kertedbe és forgolódnék benne pár kört.
-HÁt nem tetszene
Nalátod, meg különben sem fizettek a vadászatért...
-Visszaszállt, köszönt és elment miután kiengedtem.
Ezt a palit, többször figyelmeztettem.
Ez az eset óta még nem volt incidens. De ami késik nem múlik ugye...
Sziasztok!Úgy látom,vadászék mindenfelé egyformán sötétek,nem csak nálunk.Élvezik,hogy más területét összeturhatják,mert nekik szabad.Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.Az egészben az a legfurcsább,hogy a saját földterületem vadászati jogába sincs beleszolásom,nem tilthatom ki őket sajnos.Ha nagy a vadjárás,főleg öz-szarvas,vékonyan kiszórt friss-félérett trágya valamit segithet riasztani,mig meg nem szárad nagyon.Esetleg szippantóval egy csikot locsolni a föld köré,az is jó szokott lenni 4-5 napig.
Nem az a gondom, hogy most mekkora kárt okoztak ezzel mert most szántottam fel, de bosszant egy kicsit.
A multkor volt 50mm csapadék. Az eső után volt valami körvadászat, akkor mentek rá. Utánna még esett összesen vagy 30mm. A keréknyomokban néhol megált a víz ami miatt nagyon rossz volt ott szántani.
Nem elég, hogy a fácán kiszedi a kokorica magot a földből a vaddisznó letarolja az őzek, szarvasok szintén kárt okoznak még a vadászok is letapossák.
Már nem egyszer elküldtem őket melegebb éghajlatra.
Előszeretettel mennek be a friss vetésre, sőt volt akinek össze-vissza járták a szójáját egy rosszul sikerült lövés miatt a vadat kergetve...
Itt gond az is, hogy rosszak a földesutak sajna, de azért mégse kellene a vetésre bemenniük.
Új nyomot nagyon szeretnek kitaposni, meg a gödröt a földben kikerülni. Terepjáróval kergetik a vadat, meg ilyen dolgok.... Nem tud az ember mindig ott lenni sajnos.
Nem mellesleg nem fizetnek a vadászati jogért sem...
Van egy jó mondás, régen az Eszterházyak vadásztak, mostanság meg a szarháziak...
Üdv! Nem rosz gép, de nekem inkább már akkor egy kis 5445 ferguson :)
Tegnap volt szerencsém egy ilyen csoda szekérbe beülni, egy x904-esbe, de nem gyözött meg, a gázpedál majdnem az egyik váltó alatt van, meg majdnem a fék pedálok hátánál.
Még ami nem tetszett az a két emelő munkahenger?? érdekes szerkezetek, az emelőkarak ha feleakkora vastag mint az mtz-jé. meg még egy pár dolog, amit szemügyre véve néztünk.
Nem adnád 2 milláért.. mi ? de mikor apád megvette, nem adtatok volna érte két Misit ugye !???:-))) Mitől is ér az most többet ? Amúgy meg szemi ! tudtad te azt, hogy a szürke mtz-k, kurva szar minőségűek ? Azokat nem is szerelők rakták össze, hanem a köztörvényes bűnözők a börtönökből..:-)))))))
Hát jó mese azért már egy 82es adnak ami olyan vagy fiatalabb gép esetleg 90lovas is lehet kapni már 2milla 2,5millaért de ez még nem is soka z üzemóra,a multkor meg bontatlan motos volt benne és 500üzemóra,2 évvel ezelött is hirdették ezt a trakit és ugy hogy 20000 üzemóra és még hozzá sem nyultak,ja még olajat sem meg vizet sem nézték meg benne én amugy el sem adnám 2milláért se a z t a szürke herceget,azért kiálnék egy versenyre földmunkára vele!
Örülünk hogy megy a trakid ,ugy megy mint a NEÓ Rádió hála a égnem lekapcsolják mert van tartozás rendesen majd a népek kifizetik azt a 140milló ft ha jól emlékszem,n em jó választás volt meginditani ORBÁNC UR!
Ezt a céget meg felejsd el. Átb...s az egész. Nem régen volt téma egy agroinformos forumon ez a cég és nem reális az egész buli. Persze, most azt a forumot nem találom.
Úgy látom felpörgött a topic, meg hát Szürke szemi Herceg is osztja az észt.
Tehát a probléma kisebb mint gondoltam(hálistenek). Valahogy a felezö, surranto, sebeségcsökkentö reduktor lett üresbe téve, hogy azt nem tudom, mert 20 éve beraktuk terepbe és azota ott van, nem használjuk szállitásra. Reggel a kommentek hatásara beleültem a trakiba és elkeztem játsszania a karokkal, na nem úgy ahogy Freddy gondolja, és egyszer láss csodát feladta a Szergej a sztrájkot és elindult.
Biztosan. Ha csak nagyon nem muszály, sáros viszonyok között nem megyek sehova.
Mezítlábassal kétszer is meg kell gondolni a dolgokat. :-)
Habár régen, egyik télen sokat hordtunk fát. (magunknak)
Én a 80-assal, kolega crytallal. Volt hó, jég, sár minden mennyiségben. El is tört a vonópadom is.... úgy megakadt. Felláncolt hátsókerekek... akkor tájt 16,9-es Pirelli gumik voltak rajta. :-)
Mind a két guminak megvan az előnye hátránya. 550-es mtz orosz voltyre gumival elakadt mindig a gyümölcsösbe ugyanott kb mindig egyforma súly volt a póton igaz dombra felfelé. A gazda nem kapott senkit, hogy kihúzza csak estére ért volna rá egy traktoros. Másnap mérgébe két hátsó kerék le utánfutóra fel irány gumis két Taurus gumi fel azóta vigan húzgálja a pótkocsit ugyanott. A mi gépünk 30-40%-os orosz hátsó gumival és 70-80%-os orosz első gumival öszkerékben simán elment ugyanazzal pótkocsival ugyanazzal a súllyal.
Én véleményem aki teheti és csak 550 vagy 80-as gépe van akkor hátra inkább Taurus gumi vagy 16,9R38 orosz gumi. Összkerekes gépeknek elég a ruszki is. Taurus gumi belső nélkül nem olcsó már 200ezerFt körül mozog 1db áfával. Egy orosz Voltyre belsővel tegnap kérdeztem a Marsó kft-nél 110 bruttóba+ felszerelés. Nem összkerekes gépek Taurus gumi helyet még hátra 16,9R38-as voltyre gumit tud venni Taurus árán.
Na be tud ragadni a taurus is, és akkor talicskával kell levinni a sarat az aszfaltról. Volt benne részem. Még a sárvédőt is viszi magával..............
Ok, értem. Igazándiból ezek nem állnak fent, hogy ilyeneket utána kelljen akasztani, és az EB-t sem érzem ezután valónak. A régi ruszki gumma az aránylag jól bírta, de az újakban nem bízunk, és nem lenne hátrány ha jobban fogna egy kicsit. Még ha kicsit többet is kell kinyögni érte.
Már írtam, hogy a szürke herceg mondja meg a maximális szöget. Minél nagyobb a szög annál jobban belemegy, tehát nehezebb is húzni. A munkájáról ha lenne fotó vagy videó akkor könnyebb dolgom lenne.
Így fotóról nézve a két közelebbit még egy pár centivel összébb venném és kész, tehát azt az oldalat ha a tárcsa mögött állsz és bal kezedre esik.
Öntisztulását dícsérték neki. Az tény, ha a ruszki beér a sárba, akkor csinál magából egy úthenger kereket...
6. évesek nekem a diagonál Voltyre gumik. Kopni nem kopott szinte semmit, bár aszfalton keveset járok vele. De az utóbbi két évben nagyon elkezdett "pókhálósra" repedni az egész.
Taurus Point7 Special 400/75x38: az oroszhoz képest jobb kapaszkodó képesség, jobb öntisztulás, kényelmesebb a közlekedés úton, de a puhább oldalfal sokkal sérülékenyebb, és 1,5-2 év után úgy néz ki az oldala, mintha futózott lenne. Ja, és a kisebb átmérő miatt lassabb az úton.
Taurus Point8 11,2x20: átmérőben és szélességben is nagyobb az orosztól, nagy különbséget ennél nem vettem észre. Talán a ritkább mintázat miatt, de mintha hamarabb kezdett volna kopni a széle.
Ami a hátrányok közé sorolható mindkettőnél az orosszal szemben: az ára
Egy másik fórumon olvastam valami angol céget ami kamu előre kéri a lóvét traki meg nincs... Beszélni kell vele, ha egyből utaltatni akarja a lóvát akkor felejtős. Kimész a megadott címre kirándulsz egyet fapados repcsivel már nem is drága anglia. Megnézed élőbe a masinát megfelel szerződés leszállítás és leszállítás után meg a lóvé vagy a kamionos viszi a lóvét.
Én sem, nem sikerült demózni olyannal amin azok voltak. De azokról a kitördelőzésekről vannak emlékeim. :-) Óvatosan háborgatnánk a Taurusokat ez miatt azért!
Nagyon gyors segítséget szeretnék kérni! Valakinek nem volt véletlenül kapcsolata az alábbi linken szereplő céggel? Hihetetlenül olcsó árai vannak a Magyarországra történő szállítással együtt. Félek, hogy átverés az egész!
Igen.. ez lett volna a megoldás ! ( feltéve, ha a 8-9-10 között, ésszerű lenne az elosztás..:-))) De látod... már a szemi is észrevette hogy elbaszták...:-))
én meg ugy tudom hogy a taurus nem kopik olyan hamar és nem repedezik ki annyira ugyanannyi használat után mint a ruszki, és ezért tovább tart a gépen és szerintem jobb talajra mint a ruszki.
nyugati gépeken is előfordúl taurus meg a rábákon oroszt meg nem nagyon láttam még nyugati traktoron.
Vagy megunták a minőségi alkatrészt. :-) Viszont sok gazdaság meghanyatlott az idei évben, bár magunknak ettől rosszabbat soha! Elég tűrhetően alakultak a dolgok növénytermesztésileg, mezőgazdaságilag.
Ok. Szerinted a T. point 8-as gumma milyen lehet? Állítólag azt a Michelin gyártja, olyat olvastam yúdtún (ami köztudottan a legnagyobb online szemétgyűjtője is egyben). Aztán ha gummázni kell akkor csak valami jobb kellene mivel ez csinálja a nehezebbjét egy darabig még biztos. Más nagy tervek vannak!
A 82-es órájában, a legalsó sor az a motorfordulatot jelöli a következő az 1000-es TLT fordulatot a következő pedig az 540-es TLT fordulatot. Amúgy meg rávan írva minden csak el kéne olvasni. A tárcsázós videód hova lett? Nem láttam felrakhatnád, hogy megnézzem. Érdekel.
Szóval azt mondod, hogy a ruszkik nem hülyék, mégis elbaszták az mtz-t, mert nem kétféle 9-et építettek bele ? :-)) Én meg azt mondom, hogy a 8 és a 9 közé,betehettek volna még egy sebességet a kurva anyjukat ! ..csak azt nem tudom, hogy azt milyen számmal kellene jelölni.. ? talán... fél-kilenc ? szerinted ?! :-))
Olyan kérdésem lenne hogy a jobb oldali ventilátor miért nem nyomja úgy a meleget mint a bal oldali? Jobb oldalin alig nyom valami levegőt befelé a ventilátor!
Hali ! Olvasgatok én itt minden este....( meg mindenfelé..) de írni, többnyire csak a saját topikomba szoktam ( mostanában) Csereajánlat még nem érkezett a 80-as ra..kivéve a sok 56-11-est :-)) viszont megvenni sokan szeretnék ! minden hétre jut 2-3 érdeklődő..a legtöbb, amit egy érdeklődő MAGÁTÓL ! ajánlott érte, az 900000 ft volt.. csakhogy, én lényegesen többért hirdettem még annó :-))) Viszont azt veszem észre, hogy lefelé ment a panorámás 80-asok ára..8-900 ért , már elég sokat hirdetnek. ( szezonvég ?) ...vagy csak a szarokat......
Amit zölddel bekereteztél az a sebességfokozatok száma, az adott fordulatszámon hozzá tartozó sebességgel (pl 9-ben 700ford/perc-nél megy a traktor 10km/órával). A sárga nyíl motor fordulatszáma, a piros a tlt csonk fordulatszáma. Amúgy ez egy 550 vagy 552 órája.
Igaz a 9 terep és országuti azonos én tévedtem azt hittem lassabb mint az országuti hátha használják valamire a gazdák,mert a ruszkik azok nem votak buta emberek csak egy kicsit elbaszták a trakit mert verhetetlenek is lehettek volna!
Persze, csak nem tudja értelmezni. Szemi, a teknős meg a nyúl az az a kar, ami a szürke hercegben a bal lábadnál van, és fel-le tudod húzigálni. Teknős=a kar lent, nyúl=kar fent.
Nekem csak volt szivargyújtós, át lettek forasztva a villogóban a vezetékek a hagyományosra, és így van bekötve,. Nekem amúgy is van benne szivargyujtó, de inkább megcsináltam így, mint hogy mindig ott lógjon előttem a villogó dugója. :)
Sokan vannak úgy hogy ebben dolgozok ebben lassan megy ebben meg marha gyorsan ,de azt ritkán kapcsolok a trakinak. Rengeteg ilyen új gazdával találkozam aki jött a nagyvárosokból hozzánk falura mert majd ő megmutatja hogyan kell földet művelni
Ezt még kiegészíteném avval, hogy persze, terep-országútinak nevezik a köznyelvben.
DE, a gépkönyvekbe is úgy van leírva, hogy "mechanikus, szorzóváltó" rendszerü.
A sebesség tábla is ezt támasztja alá, mivel nem "terep-országúti" van oda írva, hanem "I" és "II" csoport.
Vagy nevezhetnénk "A" "B" csoportnak is, mindegy.
Szóval csoportot vált az ember. Az is hülyeség, hogy "terep 3, meg országúti 6".
Ezek simán, 3. fokozat és 6. fokozat. Ezt lehet még megdobni, felezővel vagy jelen esetben Mtz-sen hivatalosan, reduktorral.
Az, hogy a kulisszába egy helyen vannak, az egy dolog.
Például, ha valaki ült vagy vezetett kamiont, abba is ugyanez van. 4 alap fokozat, "alsó tartomány" (1,2,3,4) "Felső tartomány" (5,6,7,8) és ezeket még le is lehet felezni, tehát 16 sebesség fokozat lesz, plusz hátramenet kettő.
Üdv urak!Valaki meg tudná mondani,hogy MTZ 820.2-nél hideg inditáskor 700 a fordulat de meleg motornál miért megy 900,950 re az alapjárat?Igy nagyon pörög és nehézkes recsedős a váltás is!
Na akkor tegyük tisztába a terep országút fogalmát. Ez a két fokozat már az alap váltóban is benne van, amit meg sokan terpnek mondanak-mondtok az a felező, vagyis hivatalos nevén a SEBESSÉGCSÖKKENTŐ REDUKTOR.
S felező a sebváltó bemenőtengelye előtt van beépítve, ezáltal a 9. fokozatnak is CSÖKKENTI a sebességét. A terep-országút átváltója a sebváltó kimenőtengelyének a fordulatszámát módosítja. De mivel a 9. fokozat kiiktatja az egész sebváltót, ezért egyforma terepben és országútiban is. A terep-országút benne van a régi 50-es váltójában is.
Valahol Szeminek is és gun81-nek is igaza van. Csak keveritek a terep-országúti, és gyorsitó-lassító(nyúl-teknős) fokozatokat.
A 9. terepben és országútiban is ugyanazt a direkt hajtást adja. Csak a "gyorsító-lassító, felező, surrantó" ki hogy nevezi, eredményez más áttételt/sebességet.
Legyen példa egy 50-es Mtz, ott ugye nincs felező, vagy gyorsító, nevezzük bárminek, tehát terepben és országútiban is ugyanaz a 9. fokozat, ez biztos.
Egyébként ha a kuplung jó akkor ha sebeségbe rakod akkor érezni lehet hogy korcog a fogaskerék amikor be akarod rakni a sebeséget ez felezőnél is igy van meg sebeség váltónál is de ha nem nyomsz kuplungot akkor ha váltani akarnál egyből kiderül minden.
Hülyeséget írtam hogy bolgár. Csak annyira hasonlított arra gépre amit láttam de az orbit része az 100%hogy ilyen volt. Meg úgy emlékszem, hogy min kétoldalt munka henger volt felszerelve neki.
Felezőt próbáltad már átkapcsolni? Mert nekem volt olyan hogy mikor szálltam kifele gépből akkor a kart megnyomhattam a lábammal és üresbe rakta. Vagyis pont a fogaskerék közzé. Mikor meg indulnák vele meg semmi. Akárhova pakolhattam a sebességet meg se mozdult.
Sziasztok.Hát én semm akarok rossz indulatunak tünni de ezzel egyet értek ez igen gagyika kis szerkezetnek tünik.Ez a tárcsa felénk 1 napot semm birna ki aztán lehetne tartó konzolokat cserélni meg az egészet ugy ahogy van.......bocsi de ez a véleményem.....
Akkor nem tom biztosra, mert felénk van egy kiköpött ilyen csak szar állapotba. (az ablakai hiányoznak stb.) A gazdája azt mondta hogy bolgár gyártmány. De lehet hogy tévedett.
Kellene egy kis segitség, mert pupos Szergej sztrájkol.
A problema lényege, hogy nem megy, a motor jár, váltani lehet, de se elöre se hátra nem mozdul. Kuplungozva tavaly volt, azota ment vagy 50 órát.Semmi elöjele nem volt, berakom rükvercbe, hogy ráállok a gépre, de nem megy sehova se, azota is ott áll az udvar közepén.
Rakok be egy képet, itt látszik, hogy "V" tárcsánál el van tolva a vonó rész.
Pont azért, mert oldalazik és a traktort is keresztbe "húzza".
"X" tárcsát lehet a hosszirányú szimmetria tengelytől fogva húzni. Mivel szimmetrikus a kialakítás és az erők is kiegyenlítettek, helyes beállítás esetén.
A két tengely egymástól való eltolása is látszik. Ezt magyaráztam az előbb.
A tiétek nem jól van eltolva, így elsőre. De attól függ melyik felét nézzük, meg hogy állnak valójában.
Leták 120x60 zártszelvényböl csinálja 15-16q ha 56 lap 51es 1q könnyebb 830eft
Semjéni is 120x120x6-8mm vastag vagy 100x100 zártszelvény lehet választani ami 15q ha kissebb az 1-2q könnyebb750-800eft
Ez a fajta 100x100x5mm vastag és csak fele volt 430eft 12-13q és már megcsináltam 8.5holdat tárcsáztam vele 1x csak köröztem vele hosszába és jól megvágta és nem mentem keresztbe és azt mondják legalább2x keresztbe hosszába,én meg vagyok vele elégedve annyit lehetett volna 56os lap és 120x120 zártszelvény csak nem tudtam düllöre jutni és egy kicsit nekezebb lett volna 1-2q de a szántásban ez elég mert ott biztos jobban megy mint a kemény leszártépözött földön!
Pedig a vonórészt kellene a középvonaltól eltolni.
Úgy kell, hogy az első tengely szélső lapja által "kidobott" földet, a hátsó tengely szélső lapja visszadobja. Persze a kidobott részen nincs megvágva a föld, de a hátsó már vágja.
A lényeg, hogy a két sor lapjai ne egy nyomba menjenek. El kell tolni egymástól.
Figyelni kell és ha kevés, akkor még kijebb kell húzni a hátsó tagon az elsőhöz képest.
Olyan sokat nem tudok állitani rajta de az eleje jól dolgozik,csak a hátulja van elálitva mert fater elhuzta egy kicsit mikor ment férefelé,de tavasszal visszaállitom ahol volt,és nem hiszem hogy könnyü hisz nem hiszem hogy egy leták vagy egy semjéni tárcsa az olyan nehéz lenne
Sziasztok.Hát én dolgoztam 180le John der-el is meg Clas-as is de szerintem a Joni jobb volt pedig az 86 körüli volt azt hiszem a Clas meg 2000 valahányas szőlő alá forgattunk velük 65-75 cm mélyen.
Ez a leták oldalon volt irva hogy hány hektárt csinál meg óránként 8-12km sebességel és 8-12cm mélységben de már nem találom vagy megszünt vagy más oldalt csináltak pedig jó volt!
sziasztok!megtudnátok nekem mondani ugy sacper kb hogy ha vásárolok egy 50est mibe fáj nekem az átiratás meg miegymás.!!??meg mondjuk hogy biztositás meg sulyado ha van egyáltalán mibe kerül!??köszönöm elöre is aki informál....
Na ez az, mikor van gebe, de csak a hátszél tolja a szekeret. :-))
Erre írtam lentebb azt, hogy hiába a 90 Le, de ha csak 3988 cm3,nem sokat ér.
Fullad mind meg, nem teljesen, de...
Ez már a marketing része is a dolognak sajnos.... jól hangzik a nagy lóerő a parasztnak.
Ha nincs a motorba meg a teljesítményhez tartozó "megfelelő" lökettérfogat és persze lendítő, forgó tömeg, (főtengely, lendkerék súlya) akkor csak 95 szamár az a ló...
multkoriban volt szerencsém kipróbálni egy "claas arion 420"-as 4hengeres 105 lovas "demo" masinát!
tetszett is a gép, kényelmes, meg vitte is a 4x40-es csólyos ekét 25cm+on 6,5-7km/h val! de csak egyenesen ha jött a domb vissza egyet mer lehörög már csak 5,5-6km/h maradt! nomeg mikor visszavittem beálltam vele a kútra tankolni addig tuti volt a gép, végeztem-beülök és sekép-sehang nemindult! kijött szervizes vakarózik,üti az önindítót mint egy harkály és még mindig semmi! majd egy laza mozdulattal rövidre zárta s közölte: menjek be a telepre majd ott megnézik! hümm nem túl jó végszó a gép részéről! :-((
majd mikor hazaértem be a 892-be az ugye csak 90 paci+egy tonnával könyebb is, fel az ekét(a csólyost persze) és kimentem arra a dombos darabra amit félbehagytam a másikkal!
no ekkor lepődtem meg 4-ben vígan ment az iván 7-7.5km/h-val és dombnak is bírta szépen a 4-et 6-6,5km/h-val ugyanabban a mélységben!!! :-))
nos akkor nemnagyon értem hogy hol volt az a +15 gebe? és miért is adják majdnem 2,5x anyiért azt a gépet?
Én megtehettem volna és mégis MTZ-t vettem, mert volt agyam, nem úgy, mint sok idiótának. Igaz, hogy évekig elemezgettem, meg érdeklődtem, főleg a kicsit mire megvettem.