Keresés

Részletes keresés

llb Creative Commons License 2007.10.11 0 0 28808
kicsinap,
Lili is cumisüvegezik még reggel, a kakaóját issza meg belőle.(kb 2 hónapja hagyta abba a tápszert). én nem igazán foglalkozom még vele hogy elvegyem a cumisüveget, szerintem ez sem tart sokkal tovább mintha pohárból inná meg az italt, és neki ez a reggeli cumisüveges kakaó ivás még egy rituálé, ami nélkül nem indulhat a nap :) (ezt még a kiságyban megkapja, így én tudok a nagyobbal vagy magammal foglalkozni míg meg nem issza)
(amugy én titokban nagy lyukat csináltam a cumira, így dől a lé, gyorsan végzünk :))

llb
Előzmény: kicsinap (28800)
hodográf Creative Commons License 2007.10.11 0 0 28807
Hát, én sokszor-sokhelyen elmondtam már, a 12 évesem ha a mamától indul reggel, akkor a kakaóját szertartásszerűen a babakori csőrös poharából issza meg. Mert neki ez olyan jó játék. Én meg nem vagyok hajlandó ebből gondot csinálni. Amíg atomjaira nem hullik az a pohár, csinálja. Majd ha elköltözik a barátnőjéhez, nem viszi magával ;-))))


És igen, a reggeli szöszmötölés életkorfüggetlen. Discoveryt néz, és zoknival a kezében bambul.
Előzmény: Lappantyú (28804)
elsőcsoda Creative Commons License 2007.10.11 0 0 28806

berci tejet iszik reggel. de nem is ez a lényeg, hanem hogy 1-2 héttel ezelőttig az aventes csőrösből itta:-)) jó sokáig bírta! :-) de egyszer csak elkezdett orrán-száján ereszteni, ezt megmutattam neki,  elmondtam, hogy ez már rossz, nem lehet megjavítani majd együtt kidobtuk. azóta viszont egy verdás palackból nyomja:-) szóval pohár nem kellett, hiába próbáltam. mondjuk más kérdés, hogy ebből is gyorsan megissza és nem mi vagyunk a kiséret hozzá, hanem egy sárga párna:-)

hátha valami ötleted lesz ettől, azért írtam le.

Előzmény: kicsinap (28800)
GoldenEye Creative Commons License 2007.10.11 0 0 28805

Lappa - és te sem iszol a kávédban tejet?
Lehet akkor fél literest venni, frissen, igaz az relatíve drágább. De egyébként én is mostanság gondolkoztam el azon, hogy vajon iskolatej van-e még? Tudjátok a klasszik 2dl-s dobozos. :)) Szerintem nincsen, én évek óta nem láttam.

kicsinap - hát, nem egészen így van, ahogy írod. A tej (laktóz) érzékenyeknek bizony nagyon kemény fehérje és kalcium pótló diétát kellene, hogy kövessenek ahhoz, hogy valóban egészségben nőjjenek fel. Nyilván nem fognak krónikus betegségbe esni, de fehérje-hiányuk lehet simán. Ami, ha nagy mértékűvé válik, mondjuk nem önmagában, hanem esetleg valami más, egyébként kezelhető betegséggel együtt, akkor bizony komoly problémákat okozhat.

A lényeg az állati eredetű fehérje elegendő bevitele, mivel azok tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek az emberi szervezet számára elengedhetetlenek, mert ő maga nem tudja az semmiből sem szintetizálni. És kizárólag állati eredetű fehérjék tartalmazzák ezeket az összetevőket (esszenciális aminosavakat) olyan mennyiségben és olyan arányban, ahogy erre szükségünk van. Laktóz-érzékenyeknek kiváló a hús, hal és a tojás, mint állati eredetű fehérje-forrás, a tojásnál azonban vigyázni kell a koleszterinre ill. a magas koleszterin-tartalmú húsoknál is. Ezért kell étrend, hogy ezek egyensúlyban legyenek.
Aki pedig nem fogyaszt állati eredetű fehérjét, mert vegán (azaz se hús, se hal, se tej, se tojás), annak aztán nagyon-nagyon oda kell figyelnie a fehérje összetételre és bevitelre.

tápszer téma - ehhez nem igazán tudok hozzászólni. Szerintem lehetne még egyszer próbálkozni a tejjel, ha legutoljára egy éve tettétek, aztán meg egyszerűen meg kell vele beszélni, mint bármi mást, ti ismeritek őt, ti tudjátok mik a trükkök, ti tudjátok mivel lehet őt motiválni. Ti tudjátok mennyi idővel előtte kell elkezdeni az adott dologról beszélést, hogy lehet rávenni, hogy próbálja ki...
Nálunk ilyen kardinális helyzet még eddig nem adódott, úgyhogy tapasztalatom nincsen.
Előzmény: Lappantyú (28799)
Lappantyú Creative Commons License 2007.10.11 0 0 28804
adjál neki olyat, amit tutira nagyon szeret, bármit, na jó, ne kólát vagy kávét. :) és olyankor, amikot tényleg szomjas és ne pohár-szívószál kombóban, hanem mondjuk dobozból.
egészen biztosan tud majd. Peti egyéves korában tanult meg kábé :))
valószínűleg nem nem tud szívószálazni, hanem inkább csak nem akar. :)

ahogyan nyilván tudna tápszert pohárból inni, csak nem akar. így én azt gondolom, hogy neki a tápszer: cumisüveg. és mivel nyilván nem fog élete végéig tápszert inni, hát amíg azt iszik, igya cumisüvegből, egyszer majd úgyse kéri valamelyik miatt, vagy a cumisüveg miatt, vagy a tápszer miatt. és akkor majd ihat reggelihez tejet vagy teát vagy kakaót vagy vizet akármit pohárból, kábé, mint te és készenvan. :)

reggeli lassú indulás: tökmindegy, hogy mi, de valami lassítóprogram úgyis kell nekik. ajnának ez a cumisüveg lesz, de szerintem mindnek van valami, valamivel ők lelassítják-megállítják a reggeli pörgést. Peti minimaxot néz minden áldott reggel, miközben gyökkettővel gabonapelyhet eszik. és ezen nem lehet változtatni, mindegy, hánykor ébredtünk. :))
Előzmény: kicsinap (28802)
Kutyafüli Creative Commons License 2007.10.11 0 0 28803
majd megtanul :)
Előzmény: kicsinap (28802)
kicsinap Creative Commons License 2007.10.10 0 0 28802
Nem tud szívószállal inni.:-) Már többször próbáltuk, nem megy.
Előzmény: Kutyafüli (28801)
Kutyafüli Creative Commons License 2007.10.10 0 0 28801
szivoszállal :)
Előzmény: kicsinap (28800)
kicsinap Creative Commons License 2007.10.10 0 0 28800

MÉg egyszer tej téma.

Engem meg az érdekel, hogy pl. mi a helyzet azokkal, akik tejérzékenyek. Mint Maya Rékája. ŐK semmi ilyesmit nem ehetnek, de gondolom mégis egészségben felnőnek.

Nekem valahoyg nem passzol itt össze a dolog, vagyis nem áll össze a kép a fejemben. Mert magam is azt gondolnám, hoyg fontos, ha nem pont tej, akkor túró, joghurt, sajt stb.

 

Más. Ajna még mindig tápizik. 2 évesen tettünk egy próbát a tejjel, nem ment (vagyis csúnyán kiütötte), így maradt a tápszer, amit bizony cumisüvegből iszik meg (amúgy soha semmi mást nem ivott cumisüvegből, 4 hós kora óta poharazott). Ez engem nem zavar, neki ez egyfajta szertartás, hoyg reggel hozzám, vagy apjához bújva megiszogatja a cuccot. Azért sem akartuk abbahagyni, mert, hoyg pont Áron született, és látta, hogy ő is cumisüvegezik, nem akartam bonyolítani a helyzetet. De lassan itt az ovi, és reggel időben kell menni, mert terv szerint apja fogja vinni. Miattam ehet továbbra is tápit, ha akar (lassan nem lesz drágább, mint a tej), de jó lenne, ha pohárból, viszonylag gyorsan. Szerintetek hogyan lehetne ezt lassan megtárgyalni vele?

 

Kicsinap

Előzmény: GoldenEye (28794)
Lappantyú Creative Commons License 2007.10.10 0 0 28799
nem, épp ellenkezőleg: Peti szereti és szívesen issza a tejet, tej formájában, szóval nem kakaónak vagy ilyesmi.

és nálunk is csak a 2.8-as tej mehet, itt is Sz. miatt. :)) mondjuk mivel én nem iszom, nekem mindegy is alapvetően és mivel Peti annyira sovány, hát szerintem nem árt neki a zsír. a gondom inkább az, főleg és leginkább, hogy mivel tkp csak Peti issza a tejet, egészen egyszerűen nem tudok nem tartósat venni, mert állandóan ránkromlik, mindig és azt utálom. :(( ha hétfőn veszek egy liter tejet, az kedden még jó, de szerdán már általában nem és szerdáig kb három deci, néha fél liter fogy el, a többit mindig borítsam ki...

de ez a része egyéni szocproblem persze, igazándiból az volt a kérdésem, hogy az a gyerek, aki szereti a tejet, szívesen issza és rém sovány, az igye-e vajon. :)
Előzmény: GoldenEye (28794)
llb Creative Commons License 2007.10.10 0 0 28798
Jó a Pötty duma :)) aranyos :)

Lili jól van, köszi. Nátha szinte megszűnt, viszont a köhögés még megmaradt, de már enyhébb formában (éjszaka nem is köhögött egyszer sem-kopp-kopp-kopp)
de azért napközben meg este-reggel még köhingézik...
no, majd meglátjuk....

Böcsiben minden rendben?
Előzmény: Pipacsvirág14 (28796)
elsőcsoda Creative Commons License 2007.10.07 0 0 28797
:-)
Előzmény: Pipacsvirág14 (28796)
Pipacsvirág14 Creative Commons License 2007.10.06 0 0 28796
Hogy van Lili?

Mai Petiszáj:
A.: - Gyere, Pötty, bevisszük a székeket.
P.:- Miért?
A.: - Mert megáznak.
P.: - De hát Anya, nincsenek is esőfelhők.


A.: - Miért szedted le a szék tetejét?
P.: - Mert szükségem volt leszedni.

A.: - Sütünk csokis muffint.
P.: - Jó, de előbb be kell csokizni, hogy ne maradjon fehér.
Előzmény: llb (28795)
llb Creative Commons License 2007.10.02 0 0 28795
off

elsőcsoda, ha olvasod, írnál nekem pár mondatban Berci orrmandulaműtétjéről? esetleg egy -két jó tanács jól jönne ugyanis Lilinek holnap veszik ki (ma voltam vele gégészeten, holnap már megyünk is.Heim Pál lesz az elkövető...). köszi!!
adrienn27@freemail.hu
on
GoldenEye Creative Commons License 2007.10.02 0 0 28794

Amit a dietetikus állít össze reform-étkezés az Bencének szól személyesen vagy az egész csoportnak?


Akkor csak úgy egyáltalán írd le nekem, miket eszik meg Bence (Réka :) és megnézem van-e valami ötletem :) Mikor mentek vizsgálatra? Mármint Bencével, írtad, hogy a szorulás tej-érzékenység jele is lehet...

Lappa - neked válasz a tej-témához. Hát, az az igazság, hogy egyéni véleményem nekem nincs a tejről. Én hosszú évekig nem ittam (kb. 10 évig), csak tejeskávé formájában. A suliban tanultaknak köszönhetően viszont inkább visszavettem az étrendembe és ma már vanna olyan ételek, amikhez a tej kötelező. :) Bár talán még mindig inkább preferálom a kefírt. Csak az nincs mindig itthon, tej meg ált. van. Olivérnek is adunk gyakran.
A suliban nem igazán szólnak azokról a kritikákról, amelyekkel a tejet szokták a reformerek illetni, de direkbe még nem is kérdeztem rá soha. A 12 táplálkozási ajánlás, amit nekünk 10 parancsolatként tanítanak, amikor csak tudnak :), tartalmazza azt az ajánlást, hogy napi fél liter tejet, vagy annak (fehérjében) megfelelő mennyiségű tejterméket ajánlott fogyasztani.
Mi, ha iszunk, lehetőleg friss tejet iszunk, 2,8%-ast, pasim ennél lejjeb nem hajlandó menni, inkább feljebb. :) Tartós tej családilag szuper fujj. És én kizárólag a hűtőhideg tejet iszom meg, melegen csak kávéba, máshogy fujj. :)

Az persze már egy nagyon más kérdés, hogy manapság a boltban kapható tejek mik is valójában, ennek még nem jártam utána. :) De ha valaki nem szereti a tejet, az egyen-igyon joghurtot, kefírt, sajtot, túrót - azzal is be lehet tolni a fehérjét. :)

Első nap a bölcsiben OK volt, ma megvolt már a második is. Még csak délelőtt 2-2- órát voltunk, kinn az udvaron, 9-11 között. Olivér tegnap is és ma is fél11kor már megkattant, úgy elfáradt. A helyzet pont olyan egyelőre, mint a játszótéren, szóval itt nem is vártam, hogy gond lesz. Holnap ott ebédel, szerintem az is sima ügy lesz, jövő héten kezdjük a nehezítést, kedden lesz az első ottalvás próba. :)
Előzmény: MAYa (28788)
GoldenEye Creative Commons License 2007.10.02 0 0 28793

:( édes nyuszi manó....

Előzmény: Pipacsvirág14 (28792)
Pipacsvirág14 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 28792

jajjjjj... :))) / :(((

 

Ma reggel arra ébredtem, hogy Pötty simogatja az arcom:), és közben modogatja, hogy "nekem nincs apukám, nekem nincs apukám"

Édespicibogaram.

Aztán ezredszerre is megbeszéltük, hogy Apa már a csillagok közül vigyáz ránk. Beszélgettünk róla, hogy miket csináltunk együtt, amíg velünk lakott stb.

Ennek sosem lesz vége...

 

Előzmény: dalia (28785)
Kriza Creative Commons License 2007.10.01 0 0 28791
Igen, Goldie, milyen volt az első nap?
Előzmény: MAYa (28790)
MAYa Creative Commons License 2007.10.01 0 0 28790
Én gondoltam rátok.:-) Milyen volt?
Előzmény: GoldenEye (28779)
MAYa Creative Commons License 2007.10.01 0 0 28789
Llb, bocs, még nem találtam meg a papírjukat, elkevertem valahol.
Előzmény: llb (28747)
MAYa Creative Commons License 2007.10.01 0 0 28788
Goldie, köszi szépen a két hosszú hsz-t, nagyon tanulságosak, csak roppantul elszégyelltem magam miattuk. Mert persze tök igazad van, nem fektetek ebbe annyi energiát, amennyit kellene. Mentségemül annyit, hogy nem arról van szó, hogy sosem próbáltam - nyilván csak a magam korlátozott módján, mert nem igazán tudok és szeretek főzni -, hanem arról, hogy időközben feladtam.

Sajnos nem tudok olyan zöldséget írni, amit Bence megeszik. Egy időben hajlandó volt megenni a sárgarépát a húslevesben, de már egy ideje nem. Állítólag a bölcsiben eszi a főzeléket, de reggelihez-uzsonnához tálalt nyers zöldséget ott sem. Most már négy hete tart a bölcsi, ahol dietetikus által összeállított reformétkeztetés van és Bence szinte mindent megeszik, mégsem javult a szorulása, ez az, ami engem kicsit szkeptikussá tesz, hogy az étrend mindenható.

Itthon meg az a gond, hogy Bence egy mini Réka akar lenni, minden mondatát, minden mozdulatát ismétli és szigorúan csak azt eszi meg, amit Réka. Réka pedig az a kemény csaj, aki az oviban is inkább éhen marad, de nem eszi meg, ami nem tetszik neki.

De ez mind csak a mentegetőzős rész volt:-) és jobban fogok igyekezni.

Ja, a feneke szerencsére jó pár napja nem vérzik már, a gyerekdoki is Neogranormont ajánlott, talán az hatott, talán picit puhább már a kakija, mert azért kísérletezgetünk a trükkökkel.
Előzmény: GoldenEye (28744)
Kriza Creative Commons License 2007.09.29 0 0 28787
Annyira előttem van a gyönyörű pofija, ahogy ezt előadja :-))) Szerintem Csutak hercegnős világa teljesen kerek holmi pasik nélkül... aztán hercegek jönnek, hercegek mennek, de csipkerózsika örök :-))
Előzmény: dalia (28785)
Bugi néni Creative Commons License 2007.09.29 0 0 28786
A szöveg halálos :-)))), a forrás viszont tényleg szomorú.
Előzmény: dalia (28785)
dalia Creative Commons License 2007.09.29 0 0 28785

lányom ma reggeli szövege:

- képzeld anya, amíg aludtam, álmomban megszületett csipkerózsika!

- és ki az anyukája:

- hát mondom, hogy én! én vagyok az anyukája, én szültem álmomban..

-nocsak, és ki az apukája?

- az mindegy, elhagyott minket, egyedül kell felnevelnem......

 

szerintetek milyen családmintákról hall az oviban?:) :(

Előzmény: Pipacsvirág14 (28783)
Bugi néni Creative Commons License 2007.09.29 0 0 28784

Bölcsi dumák :-D

 

Elvált szülők -  Gábor osztályában is sajnos megint több lett a válófélben levő szülők száma :-(((

Előzmény: Pipacsvirág14 (28783)
Pipacsvirág14 Creative Commons License 2007.09.28 0 0 28783

Hú, jó nagyott nőtt! A szeme sem áll jól:)

 

Pöttyöt hoztam haza a szomszédból (ugye ő a szitter), még visszaszólt az ajtóból, hogy "holnap találkozunk".

Imádom ezeket a szövegeit.

De már bölcsis dumák is vannak: "soha többé nem játszom veled", "soha többé nem leszek a barátod"

 

 

Össze kellett írni a suliban, hogy hány elvált gyerek van stb.

Egyenként beszéltem a gyerkőkkel, egyik kisfiú: "és akkor az apukám s z e r z e t t egy új anyukát"

ezen a 'szerzetten' nem kicsit röhögtem. (holott a tényen semmi nevetni való nincs, de ahogy előadta, olyan kis édes volt)

Egyébként döbbenet, hogy a 35-36 (még nem írtam fel mindenkit) gyerek felének a szülei elváltak!

És ami érdekes, 4 gyerek az apukájával maradt. (és anyukához megy 2 hetenkénti láthatásra)

Előzmény: Callina (28781)
elsőcsoda Creative Commons License 2007.09.28 0 0 28782

:-)

tök jó! és nagyon helyes nagyfiú!

Előzmény: Callina (28781)
Callina Creative Commons License 2007.09.28 0 0 28781

Az én A...-mat tuti elcserélték. Legalábbis itthon a bölcsőde óta kisangyal. A bölcsődében viszont állítólag hozza a "formáját" :) Valahol ki kell engedni a gőzt. Ja, és első naptól örömmel megy, kacagva jön ki a nyakamba ugorva, és két tányér ebédeket eszik (még szerencse, hogy itt nincs porció, mindig lehet repetázni). Már új barátnője is van a kis csapodárnak, persze megint szőke.

 

(Pedig az ismert előzmények miatt nagyon aggódtam....)

 

Szóval hajrá! :) Lehet, Olivérnek is tetszeni fog.

 

 

Előzmény: GoldenEye (28779)
Lappantyú Creative Commons License 2007.09.28 0 0 28780
és a rídonli kérhet is (vagy mondjuk másféle jogon kérem :)), hogy azt is leírnád még, hogy mi a véleményed a tejről? nem a savanyított tejtermékről, hanem konkrétan a tejről.
Előzmény: GoldenEye (28779)
GoldenEye Creative Commons License 2007.09.28 0 0 28779

 

:)) Akkor lehet, hogy Olivért is kicserélik a bölcsiben? :)

 

Pipacs - király, hogy Pötty már ilyen jól bírja a bölcsit. :)

 

Drukkoljatok nekünk, mi hétfőn kezdjük, már előre készen vagyok :)

 

 

Előzmény: zelszi (28773)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!