"Ha tehetném akkor visszacsinálnám az egészet a '80-as évek szintjére"
Igen?
Te, aki szeret felső-közép kateogóriás szálláson éjszakázni?
Szerinted a 80-as években volt olyan?
Én úgy emlékszem, Rokéik hatalmas habszivacsokkal a hátukon (amik biztos szerették magukba szívni az esővizet) dögnehéz csehszlovák sátrakkal tolták végig.
Próbáld már ki egy csővázas hátizsákkal..
"térképpel a kézben, hiányos jelzésekkel kihívás és komoly feladat volt"
Khm, de ugye nálad is ott figyel a GPS
Ja persze értem én, azt csak akkor kapcsolod be, ha...
Szerintem a kéktúrának továbbra sem célja hogy túlélőtúra legyen belőle.
Az, hogy önerőből (gyalog) eljussál az ország távoli csücskeibe, az igen. És a nagyjából 300 órányi gyaloglás során megjön majd az alázat is, az garantált :-)
Persze nem kell leaszfaltozni az ösvényeket, abban egyetértünk (a füzéri dolog csak valami csúnya félreértés lehet :-)
Viszont objektív kritikának szerintem lehet helye (Rokiék is dünnyögtek hogy miért nem kapható nálunk ez meg az, ahelyett hogy örültek volna hogy kéktúráznak, mi? :-)
Szóval nyilván van valami határ amit nem kéne átlépni, de a 80-as évekkel ne példálózzunk már, ha lehet
Túra közben is felvetetted már ezt a gondolatot, akkor is egyetértettem vele. Sajnos, kezdő kéktúrázóként én is beleestem ezekbe a hibába. Pedig kezdő kéktúrázóként különösen szerencsétlen hümmögni a jelzések, a bélyegzők vagy az túrautak állapotáról. A kezdő kéktúrázó nem festett még jelzést, nem tisztított nyomvonalat, nem sokat tett még a természetjárásért. Konkrétan a kéktúráért én azóta sem tettem sokat. De már összekuporgattam annyi tapasztalatot, hogy nem is követelőzöm, viszont örülök minden jobbító cselekedetnek, amit kéktúrázóként kapok-kapunk.
Nemrégiben, sajnos, ismét hisztiztem egyet az RP-DDK Nagyszakácsi - Nemesvid közötti állapotáról. Mentségemül szolgáljon, hogy egy látássérült túrázóval voltam ezen a szakaszon. De azért hadd gyakoroljak önkritikát is: az interneten percek alatt rákereshettem volna HEV vagy Hörpölin túraleírására, és ezek alapján pl. nem egy csapadékos, dús vegetációjú időszakra terveztem volna ezt a túrát.
Na igen, itt tavalyelőtt gyalogolnom nem volt annyira jó, viszont tavaly kerékpárral menni igen, úgyhogy ez necces kérdés :) Viszont kocsik nem mehetnek be erre az útra, úgyhogy határeset...
A mai naptól egyszerűsödött az OKT kvíz. Jelenleg csak a jól meghatározható helyszínű képek vesznek részt a játékban, míg a többi kép egy hamarosan elinduló "hard" játékban kerülnek majd elő.
...dedede épp ez az, hogy a susnyás megmaradt; helyette ahol eddig se volt baj a megközelítéssel, azon dobtak is még pár millával, hogy még kényelmesebb legyen. Szóval nem oda ment a pénz meg a fejlesztés, ahova bakancsos szempontból lehetett volna.
Biztos lenne egy arany középút; de azzal egyetértek, hogy nem kéne mindent lebetonozni a sok lusta, autója százméteres körzetében "túrázó" hétvégi kedvéért.
Ha egy új bakancs töri a lábad, nem kell megijedni, tapasz, dupla zokni, és hordd akár utcára is (hacsak nincs öltönyös munkahelyed, ahol nem fér a dress-code-ba). Meg kell szoknotok egymást a bakival.
Kifejezetten örülök hogy nem lett babakocsival is járható, fától fáig hülyebiztosan jelzett, agyonhidazgatott-pihenőzgetett, totálisan kiherélt útvonal a kéktúrából!
Miért? Mert ha valaki ilyet akar akkor maradjon a Városligetben, vagy a Margit-szigeten sétálgatni.
Ha tehetném akkor visszacsinálnám az egészet a '80-as évek szintjére, mikor még térképpel a kézben, hiányos jelzésekkel kihívás és komoly feladat volt útvonalkövető módon kéktúrázni. Internet, naprakész infók nélkül...Tájékozottság, felkészültség, talpraesettség, elszántság és nem kevés alázat kellett hozzá akkoriban.
Manapság is kell, de sokkal-sokkal könnyebb az egész.
Olyan divat-turistáknak pedig akiket a városokban is szoktam látni több százezres szerkókban, botokkal pózolva sétálgatni eszébe ne jusson elindulni rajta, akik már az első száz km-en, GPS-szel a kézben nyavalyognak hogy hiányosak a jelzések, meg nem tökéletes a bélyegző lenyomata. Olyanoknak akiben a tisztelet és az alázat legparányibb jele sem érhető tetten a kéktúra iránt.
Akiknek például a bélyegzőhelyek fórumán az első bejegyzései szinte mind kritikák, ahelyett hogy örülne hogy kéktúrázhatott. Na, az ilyen maradjon inkább otthon, ha meghallja hogy szar a jelzettség, nincsenek pihenők, hidak, vagy éppen gazos az ösvény, mert nem is akar igazán kékezni és megkockáztatom a Dunától keletre nagyjából Romhány után már nem is nagyon fog eljutni úgysem,mert kezd macerássá válni a buli.
Naív és konzervatív idealista vagyok? Az.
Meg lehet hogy egy kicsit hülye is, de vállalom! :-)
Egy két autóval is elérhető esőháznak örülök. Manapság az a kéktúra módszerünk, hogy reggel tömeg közlekedünk a napi táv elejére majd visszagyalogolunk az autóig, azután keresünk egy két geoládát, majd egy ilyen erdei fedett hely közelében főzögetünk, végül a szabadban alszunk. Szóval jól jön egy két földúton legálisan megközelíthető erdei pihenőhely.
Én már az elejétől fogva mondtam, hogy szerintem ez arra van, hogy a hétvégi autósokat becsábítsák a haverok vállalkozásihoz, hadd szórják a pénzt a büfében meg a sípályán. Most sem látom másképp; ez a projekt nem a bakancsosoknak tolja a szekerét.
Itt a Verga/Vadex már annyira nem tudta kínjában, hogy mire költse el a kéktúrás és az ahhoz kapcsolódó projektekre kapott pénzt, hogy már le is nyúltak belőle, épp most alakulgat a botrány. Viszont lett sok kerékpáros pihenő, meg kilátó, meg az autóval megközelíthető helyeken rengeteg erdészeti berendezési tárgy :)