Miért háborogsz ennyire, ha nem szidom a kormányt veled együtt és nem tolom ezerrel a negatív hullámokat állandóan. (és páran mások is)
Nekem nincs különösebb bajom ezzel az országgal-kormánnyal-élettel, mert önálló polgári egzisztencia vagyok, megoldom a dolgaim magam. Magyarország úgyanis 1972-óta a lehetőségek hazája, de légkésőbb 1987-től, így nincs okom panaszra, hisz tehetem amit épp jónak látok. 1990-től már a politikusokra sem kell odafigyelnem... tojok rájuk.
Figy, ülj le, bonts egy sört es nyugodj le a picsaba.
Senki nem emlegetett semmilyen satant, nem is szidta a kedvenc kormanyod, csak beszelgetunk. Hosszutavu kerdesekrol, amikről mindenki elismeri hogy nem lehet tudni mi lesz, de sejteni azert lehet. Mondjuk azert fura hogy amikor a napelem elettartamrol beszelunk akkor siman bedobod a 100 evet, de a jovedeki ado kapcsan meg nem akarsz hosszu tavon gondolkodni... Pedig elobb lesz adoztatva a villanykocsi mint hogy tonkremenne a napelem, arra komoly osszegben mernek fogadni :)
"Direktíva írja elő, hogy mire KELL és LEHET kivetni jövedéki adót és az adómérték alsó/felső határát is. Azaz a tagországi kormányok mozgástere MINIMÁLIS a témában."
Ezzel szemben az igazság az, hogy csak a minimális szintet írja elő az EU (ólmozatlan benzinnél 359Euro/1000 liter), a maximálist nem, amit aligha nevezhetünk minimális mozgástérnek. Van olyan ország (Hollandia) ahol kétszer akkora a jövedéki adó (780Euro), mint az előírt minimális (Bulgáriában csak 359Euro). De függ az adó attól is, milyen célra használod az energiahordozót (üzemanyagként lényegesen magasabb az adó).
Elektromos áramra MWh-nként 1 Euro az adó minimális mértéke, és egyelőre nincs adóztatva külön üzemanyagként.
Hanem a tagországok közösen direktívát (EU törvényt) alkotnak. Amiben esetenként hagynak NÉMI mozgásteret a helyi érdeknek is. De a fősodor az KÖTELEZŐ!!!!!!
A jövedéki adó EU hatáskör most is. Direktíva írja elő, hogy mire KELL és LEHET kivetni jövedéki adót és az adómérték alsó/felső határát is. Azaz a tagországi kormányok mozgástere MINIMÁLIS a témában.
De ez az összes komolyabb adóra is igaz.
----
Ugyanez igaz a megújuló energia, e-autózás, villamosenergia témára is! Mindnél a tagországok EU direktivát alkotnak és abban csak kicsiny teret hagynak a tagországi kormányok önállóskodása/helyiérdeke számára.
És tudjuk, hogy: az EU direktíva (= EU törvény) alkalmazása KÖTELZŐ!!!! a tagországok számára.
------
Remélem ezek az alapvetések csak ismétlések és nem újdonságok.... az immár 15 éve tartó EU tagságunk okán.
Fene tudja, azert erdekes gondolatkiserlet ez. EU max ajanlast ad, orszag szinten fog eldolni a kerdes, de pl nem hiszem hogy a nemetek olyan konnyen el fogjak engedni azt a kieso "jelentektelen" bevetelt amit naluk jelent az uzemanyag adoja.
"Az e-autózás nagyobb volumenű elterjedésekor 100% hogy valamilyen módon rábasznak valami jövedéki adót, hiszen abból tartják fenn az utakat, stb ... Azt a mennyiségű kieső bevételt nem fogják veszni hagyni."
Ezt én is így gondolom, de azért kíváncsi leszek arra, hogy pl. szigetüzemű rendszerekkel mit fognak csinálni. Ha a mostani napelem árak mondjuk negyedére esnek, már simán megéri azért tartani egy kisebb rendszert, hogy ha épp ott van az e-autó, akkor rákössem. Bár jobban belegondolva nem tartom kizártnak, hogy nem a fogyasztást fogják adóztatni, hanem az autó birtoklást.
Van az úgy, hogy a tájékozatlan ember jót röhög, mert nincs képben... és azt hiszi ő az okos, pedig nem is. Aztán még be is írja a fórumba nagy arccal a poénkodva a butaságát.
Januárban 85 százalék volt azok aránya, akik „teljes mértékben” vagy „inkább” támogatják, hogy hazánk az unió tagja legyen.
HA a háztartási méretű kiserőmű eleve olyan módon lett megépítve, hogy a várhatóan megtermelt villamos energia mennyisége meghaladja saját szükségleteit.
AKKOR CSAK az adóalany+számla rendszerben lehet eladni a többlet napáramot a szolgáltatónak
(a céges/egyéni vállalkozós adószám oké, de fel kell venni a villamos energia termelést a tevékenységi körbe)
----
Az elszámolás során az aktuális ÁRSZABÁS szerinti áram egységárakat kell alkalmazni.
Tehát megnézed a számládon mennyi számodra menyi éppen a fogyasztás Ft/kWh ára (csak az áramé). Annyit fogsz kapni a többletért.
Ha jól sejtem nem "Lakossági" tarifás vagy és akkor ha jól látom az "A1" tarifa nálad most éppen 26,80+ÁFA=34,036 Ft/kWh
Nem is a szaldós rendszernél számoltam a drágább átvétellel ha van plusz termelés.Hanem van valami olyasmi,hogy ha a 3x63 amper teljesítmény alatti rendszernek a termelését el lehet adni a lentebb írt árért szerződve.Viszont többet nem tudok róla aki meg tudja az pénzért adná az információt.Annyira nem érdekel,hogy fizessek érte,viszont piszkálja a fantáziámat.
> Az e-autózás nagyobb volumenű elterjedésekor 100% hogy valamilyen módon rábasznak valami jövedéki adót
Erre sokkal nagyobb osszegben mernek fogadni mint hogy hirtelen sotetzold lesz az osszes kormany, vagy a szaldo eletunk vegeig velunk marad, vagy 25 ev mulva ervenyesiteni fogom a napelemek teljesitmenygaranciajat ;)
Az e-autózás nagyobb volumenű elterjedésekor 100% hogy valamilyen módon rábasznak valami jövedéki adót, hiszen abból tartják fenn az utakat, stb ...
Azt a mennyiségű kieső bevételt nem fogják veszni hagyni.
Aki nem hiszi az járjon utána mi lett a CNG-vel. Mindenki tudja hogy nagyon zöld, van is belőle bőven és egycsapásra meg lehetne oldani a városi tömegközlekedés és teherfuvarozás szennyezésének csökkenését. Sok nyugati országban a belvárosban csak CNG-s taxi, busz közlekedhet.
Itt meg az egyik héten még verték a mellüket az elvtársak hogy hogy terjed, már 3 kút is van mo-on, majd rávertek olyan adót hogy a dízel olcsóbb lett. Szerencsére nem vágtam bele, nem sokon múlt. Az LPG is addig van adóztatva hogy éppen megérje bohóckodni vele.
Egy tavalyi augusztusi számlám alapján, amikor még a napelem és az advesz mérő nem volt fent (van éjszakai és nappali órám is) Bttó 14935 Ft-ért adtak 287 kWó nappali és 154 vezérelt = összesen 441 kWó-t 14935/441= 33,86 Ft/kWó (ÁFÁ-val) Na ezt az egységárat ne várja senki a betáplált + mennyisége után.
A normál (napelem nélküli) háztartásokban két díjból áll össze az áramszámla.
1. rendszerhasználati díj
2. energia díj.
Plusz az ezekre rakódó ÁFA
Amennyiben vesszük a villamos energiát a normál mérővel, de az ad vesz mérővel is mindkét tarifa benne lesz a számlában.
Viszont amikor megveszik tőled a pluszt amit nem használtál el, azt RHD nélkül veszik meg, hiszen a rendszer az áramszolgáltatóé, az erőműtől az óráig. A te rendszered a napelemtől az inverteren át a mérőig tart. A termelésedhez, hogy eljusson a mérőbe az ő rendszerére nincs szükségünk. Ezért azt nem használjuk és ezért nem is fizeti meg a termelésünknél. Ezért lesz az, hogy amit megvesz tőlünk, az 10-en Ft/kWó lesz és nem a 20 hoz közeli, ha nem inkább a 10-hez közeli tartományban.
Jelenleg a lakossági energia ár vezérlet és nappali viszonylatban a lakossági villany számlában 10,46 (Áfával 13,32 Ft/kWó) és 15,08 (Áfával: 16,92 Ft/kWó) Ez után fizetjük még plusz az RHD-t. De azt most ide nem keverem bele, mert arról beszélünk, hogy mennyiért veszik az ENERGIÁT tőlünk termelőktől RHD nélkül.
Nem tudom az ÁFA miként épül rá az el nem használt plusz betáplált termelésünkre, de ha ráépül akkor ÁFÁ-t "kellene számláznunk" , hogy a szolgáltató fizetni tudjon felénk. Én nem vagyok ÁFA alany és nem is akarok az lenni. Úgy hogy amit termelek el fogom használni.
Ez a tavalyi 33,86 Ft/kWó idén már nem rekonstruálható, hiszen az éjszaki mérőről levettem a fogyasztást és azt is ráraktam a napelemre (egy fázisú rendszerem van) Az advesz mérőt szeptember végén rakták fel. Az éves leolvasási időpont a falumban január 1-5 közé esik. Na most azt tudni kell, hogy nem kértem villanyszámlát szeptember óta és eljött a leolvasás ideje (hidegzuhany).
A leolvasás ideje nem 2019.szeptember végén lett beállítva. Tudni lehet, hogy 2018.szeptember végétől a leolvasásig a 180-as cím alatt 1091 kWó-t fogyasztottam, de termeltem is a 280-as cím alatt 404 kWó-t, és persze azt amit nem mért meg a mérő, mert elfogyasztottam.
Végül elszámolásban ki kellett fizetnem 19500 Ft nappali és 4900 Ft éjszakai áramot. Így indult a napelem projektem. Most tartunk ott hogy kb egy hete nincs kimutatható fogyasztásom, mert a termelt energia vagy több mint a fogyasztott vagy egyenlő. (mostanában hetek óta napos idő volt) És ez még csak fokózódni fog. A termelés és fogyasztás grafikon ollója zárodásnak indult. És még hol van a nyár? Jelenleg a fizetendő különbségem már nem növekszik, megállt március 18 óta 550 kWó a fizetendő fogyasztásom januári elszámolás óta, ami innentől rohamosan csökkenni fog, átlag napi 4-9 kWó-val egészen szeptember végéig. Úgy kalkulálom, hogy május végén már pluszban leszek. Mindenről van egy nagyon jó grafikonom, de azt itt nem tudom bemutatni - sajnos.
A napkollektort tipikusan mint kerti medence fűtést hoztam fel. Még létező napelemes rendszer mellett is nagyságrendekkel gazdaságosabb megoldásnak tartom, mint bármilyen hőszivattyú beszerzését e célból. Mint napelemes rendszer, mint hőszivattyú és mint napkollektor tulajdonos, saját tapasztalatokra hagyatkozva állítom ezt.
"A baj ezzel csak az hogy telen be kell roffenteni a szenes eromuvet, hogy meglegyen a szaldod, ami nem "annyira" nem zold."
Nem kell beröffenteni. Ott marad a tárolókban / föld alatt az a gáz / szén / urán stb amit nyáron nem lett elhasználva, mert megtermelte a napelem. Annak egy részét kell elhasználni télen. Nem lesz attól nagyobb az éves villanyfogyasztásod, mert napelemet teszel a házadra. Amit pedig megtermelsz áramot, és elhasználod (többlettermelés esetén a szomszédaid segítségével), azt az áramot nyilván nem kell előállítani (fosszilis energiahordozók égetésével sem).
"Napáram+hőszivattyú ~ 3 Ft/kWh mostanság, de egyre kevesebb lesz."
Plusz bekerülési költség. Ami vizes hőszivattyúnál kb. milliós tételtől indul. Nyilván van ahol megéri, de van ahol meg nem. Számomra a kerti medencefűtés tipikusan utóbbi kategória.
A stílusodon meg leszel szíves csiszolni, ha szeretnéd hogy értelmes lénynek tekintselek. Ha nem szeretnéd, akkor egyszerűen csak hagy figyelmen kívül a posztjaimat, mindkettőnknek jobb lesz.
NEM ilyen, tájékozódj ... a hálózat, mint viruális akkumulátor témában.
A lényeg: a napárammal EGÉSZ évben tudsz fűteni (medencét/házat) éspedig ZÖLD árammal. Az esetleges éves napáram túltermelésed pedig MÁSOKNAK is zöldáramot ad és neked pénzt hoz.
Bocs, kerti medencéből indultam ki, meg a szaldóból.
"Napkollektor ami csak napos időben fűt"
Tudomásom szerint a napáram is ilyen :) A napkollektornak kb. 5-szörös a hatásfoka a napelemhez képest. Nálunk is egy házilag barkácsolt napkollektor fűti a medencét, egész nyáron bőven jó a hőmérséklete és rohadtul nem érdekel a szaldó ezzel kapcsolatban. Szerintem árban és "zöldileg" is bőven versenyképes megoldás a napáram+hőszivattyú kombóval (úgy 2 nagyságrenddel jobb, de lehet alulbecsülöm). Télen is használható fedett medence esetén lehet jobb picivel a gáznál az, amit írsz. Nem gondolom, hogy irigység-utálatból írtam volna ezt, inkább a józan paraszti ész vezérelt.
"Azonban a zöldítés (megújuló energia) és a levegő tisztítás és a CO2 csökkentés KIEMELT CÉL, mert nélkül megdöglik a következő generáció (állítólag)."
Hol, a világ melyik részén? Mert a szövegelés megy róla, meg sokan döngetik a mellüket, miközben a levegő szennyezettsége egyre gyorsuló mértékben növekszik. Ha minden gazdasági társaságnak ki kellene fizetnie az az összeget, amivel károsítja a környezetet, a világ gazdasága kártyavárként omlana össze. Már 70 éve sem volt fenntartható az emberi tevékenység, és azóta a helyzet pár nagyságrendnyit romlott. Egy gyorsabban megyünk afelé, hogy minden falat kaja, minden korty kávé, ital, mosószer stb. eldobható műanyagba van csomagolva, és csak termeljük a szemetet - aztán csodálkozunk ha szembetalálkozunk velük az óceánokból kifogott halakban. A légkörről nem is beszélve, a világ energiaéhsége folyamatosan növekszik és ennek hulladékának nagy része a légkörbe kerül szennyezőanyagként.
Az RHD az elképzelésem szerint két összetevőből áll: egy fogyasztással arányos részből, és egy alapdíjból. A fogyasztással arányos rész pl. a hálózati veszteség, az alapdíj magának a vezetéknek a kiépítése, karbantartása. Utóbbit teljesen jogos, hogy a HMKE-sek is megfizessék, mivel használják (ha máskor nem, télen), akinek nincs rá szüksége, váljon le a hálózatról. Valószínű, nem így fogják megoldani, de ezt majd az okosok eldöntik.
A medence fűtésre van viszont egy sokkal jobb megoldás: sík vagy vákuumcsöves kollektor.
Az e-autó meg semennyire nem zöld (jó, mondjuk kb. 5-10%-al zöldebb mint a hagyományos), mert eleve az autó teljes életciklusára vetített nyersanyag-felhasználást illene nézni, a gyártástól kezdve az üzemeltetésen át a végén a hulladékfeldolgozásig. Sőt, nem is életciklusra vetítve, hanem megtett utas-kilométerre. És itt a tömegközlekedésnek a nyomába sem ér. Eleve maga az a tény, hogy egy 2 tonnás acél/műanyag/akármi szerkezetet cipelünk magunkkal, bárhova is megyünk, miközben ez a szerkezet akár megy, akár áll, elfoglal kb. 8-10 nm2 értékes területet más hasznos dolgok elől (mennyi is egy nm2 telek ára Budapest belvárosában?) - eleve megkérdőjelezi a zöld gondolkodás alapjait.
Amíg van szaldó, addig nem érdekes a pillanatnyi terhelés, jogosan mondhatják, hogy a 4 kWp rendszer által termelt kb. 4500 kWh mezei háztartásnak elég. Kivéve, ha a fűtés is támogatandónak minősül, akkor már bőven kevés is lehet. Hogy amúgy 32 vagy 48 A-ed van, az más kérdés, abba nem szólnak bele.
Az otthoni áram " tankolásra " kivetni a jövedéki adót igényel némi előkészítő tevékenységet, de a töltőhelyeket le lehet rendezni néhány tollvonással. A kieső adót pótolni kell.
Minden vezetésnek fontosabb az államháztartás egyensúlya, mint a hosszútávú környezetvédelmi célok. Az üzemanyagból származó bevételek számos projekt fedezetét biztosítják.
Azonban a zöldítés (megújuló energia) és a levegő tisztítás és a CO2 csökkentés KIEMELT CÉL, mert nélkül megdöglik a következő generáció (állítólag).
Amihez az e-autó kimondottan passzol! pláne a városokban, pláne-pláne a NAAAAGY városokban :-) És ez alighanem fontosabb szempont lesz mint az áram jövedéki adóztatása. Különösen, hogy a nyomonkövetés-adóztatás nem sima ügy az elektron esetén.
Az autózás adóztatása talán inkább a fentieket fogja támogatni. Ésszerűen jól megdrágítva az ICE autózást a városokban és olcsóvá téve az e-autózást.
Távolsági autózás esetén pedig már ma sem gond az útdíj km arányos beszedése. Aminél persze megint csak lehet előnyt adni az e-autósnak és hátrányba hozni az ICE autóst.
Avagy nem sok értelme van most a jövőbeni e-autózás áram adóján agyalni. Túl egyszerű gondolkodás... a jelent lazán kivetíteni a jövőbe, hisz a jövőről kb. fogalmunk sincs-lehet még.
Max annyi jósolható nagy biztonsággal, hogy az ICE autózás korának végjátéka már elkezdődött és nem lesz hosszú előadás.
Visszatérnék a 16A-re. Ha véletlenül villanytűzhely van otthon, mellette éppen megy a mikró, bekapcsol a hűtő és persze a porszívót éppen indítja vki ez az áramerősség nem elég. Hogyne, alapterhelésnek jó, de miért ne tudhasson a saját házamon a saját rendszerem többet, mint átlag 3kW? Termeljen powerwallra, akkor nem gond a csúcsterhelés.
Ez a háztartási 4kW limit a rendszerekre honnan jön? Mármint van fizikai alapja is? 230V-ra számolva ez egy 16A-es fázis. Ami egy háznak elég kevéske. Nem véletlenül lehet bővíteni 32A-re még plusz fizetés nélkül (betápot). 32A pedig közel 7,4kW. Ha már limit, akkor inkább itt kellett volna határt húzni. De ahogy terjednek az e-autók, ez is irrelevánssá válik lassanként. Szóval van az a kiserőmű, ami 50kW feletti teljesítmény. Ez alatt sztem nyugodtan rá lehetne bízni a kedves lakosságra, hogy akkora rendszert építtet magának, ami jólesik és még nem kell adóznia utána. Elég kifizetni a bekerülési költséget és várni a megtérülést.
Tényleg nem te írtad a szemétszállítást és a gáz árát!A politika nekem sem hiányzik.Mindössze nem tartom egyértelműnek hogy rossz az ami állami kézben van.Amíg nincs rá kézzelfogható bizonyíték addig 50-50.
Azt mondd meg hogy ki hol nem ért hozzá/mit kúrt el,aminek következtében 33%-al kevesebb lett a gáz ára 4-5 éve!Nekem a szemétszállítással sincs semmi gondom,tehát itt Békéscsabán azt sem kúrták el az államiak.Nem a történelem érdekel.Mi az a pont amiből 100%-ban látod hogy a napelemes dolog bukta lesz a mostanihoz képest ha állami kézbe kerül.Ja,egyébként nálunk NKM van,és azzal sincs egyenlőre sem számlázási,sem szolgáltatási gondunk.Ez pedig politikától független!
Latod, megint politizalsz, nem kellene. Inkabb reklamozd a ceged, azt konnyebb elviselni.
Ne feltetelezz semmit a politikai nezeteimrol, mert nem ismersz es fingod nincs mit gondolok. A legnagyobb elorelepest pedig az elmultnyócevben' a gazszerelo es stadionepito vonalon lattam.
Talán mert ez nem az a komcsi-szoci állam ami mindent, de mindent elkúrt... Valami fura szenüveged lehet, ha nem látod a 2010-2018 közötti tagadhatatlan és jókora előre lépést.
Gondolom a szokásos "bukott szoci és más ellenzéki hisztis" bevonata van és szűri valóságot.
Amúgy meg a legtöbb helyen tényleg jobban működik és olcsóbb is egyelőre.
(nyilván mindig akad néhol egy-egy helyi elkúró, de idővel lecserélődnek azok is)
A legdurvább eset az lehet hogy a teljes RHD-t kifizettetik, azaz energiaáron veszik vissza az áramot. Annyira az se durva, bár kétségkívül tolja a megtérülést.
Szerintem nem lesz ekkora a mérték, de majd kiderül.
Valószínűbbnek tartom hogy az "ész nélküli" felhasználást fogják először büntetni, egyre többen fűtenek villanyfűtéssel, melegítenek medencét, stb...
Ez pedig jól szűrhető ha sávos a dolog, évi x kwh-ig semmi, majd sávosan növekvő RHD.
No de nem akarok tippeket adni, lehet hogy az államcickány úr is olvas minket :-)
Amúgy a téma arra jó hogy a helyben felhasználást ösztönzi addig is, én is már ezügyben méricskélek mit hogy kellene időzíteni.
valami egeszen fura szemuvegen keresztul latod ezeket a dolgokat, kicsit irigykedem is, mert a te vilagodban minden szep es jo.
allamositjak a fel orszagot -> ez baromi jo mert allami cegkent biztosan jobban fog mukodni. Hozzaszolasaid alapjan nem vagy mar mai gyerek, miert gondolod hogy _barmi_ jobban fog mukodni ha az allam rateszi a kezet ?
Már vagy fél éve volt, de határozottan úgy emlékszem, egyik nap a szaldó fenntarthatatlanságáról beszélt. Az, hogy az elszámolás évente egyszer van, ilyen szempontból teljesen lényegtelen, évente egyszer is ki lehet számlázni a teljes rhd-t.
A szaldó megszüntetéséről szó sem esett, az éves egyszeri elszámolás marad. A nyilatkozat alapján a virtuális tárolásért kell fizetni valamennyit.
A régebbi, drágábban épült rendszereknek ez nyilvánvalóan nagyobb probléma, mert azoknál már kisebb összeg is az élettartam utánra tudja tolni a megtérülést.
Tuti nem elszólás, mert meg is magyarázta. Azt sem hiszem, hogy éppen első nap estéjén szóltak volna, hogy változás van.
Sok ilyen van, amit írtál. Hirtelen a szerencsejáték ugrik be, ott is előírtak jó drága fejlesztést, aztán egyik reggel benyögték, hogy akkor 2 nap múlva vége.
Itt azért a szaldó kulcskérdés, mert szaldóval nagyon megéri, szaldó nélkül, a legrosszabb forgatókönyv szerint (3 fázisnál külön elszámolás, teljes rhd fizetés) meg garantáltan nem. Ez így lutri. Max. reménykedni lehet, hogy valamilyen szinten honorálják a befektetést és hogy hozzájárulunk az előírt megújuló részarány teljesítéséhez.
Lehetett simán elszólás is a részéről (bár többször is mondta) lehet konkrét terv amiből vagy lesz valami vagy nem. De az biztos :-)
Az a helyzet hogy bármennyire jól előkészít is egy munkacsoport egy adott témát, az utolsó pillanatban fentről leszólnak és borul minden.
Van rálátásom pár ilyenre, az EU előírta 11 éve hogy 10 év alatt dolgozza ki minden tagállam a szántóföldi permetezőgépek közelező ellenőrzésének módját. Ki is alakult a rendszer, rengeteg cég beleölte a 10 milliókat a szükséges berendezésekbe (kormányközeliek is) majd leszóltak fentről az utolsó pillanatban hogy sztornó, nem baszogatjuk a parasztot mert ellenünk fog szavazni. És nem is lett semmi belőle, az EU-nak büntetést fizet az állam.
Szóval kiszámíthatóságra kár várni, de a lehetséges irányokat azért be lehet saccolni.
A kockázat felmérését az EU dírektívák ismerete segíti... hisz azokkal nem tud szembe menni a magyar kormány sem tartósan. (mivel a magyarok zöme, úgy 70-80%-a EU tagság párti és így a kilépés politikilag sem jöhet szóba, ahogy gazdaságilag sem)
Az EU dírektívák pedig amint Magyarországra i skötelző jog a megujuló negiájat TOLJA EZREEL előre, köztük a napelemet is.
Mégpedig a könnyítések és a költség csökknetések irányába.
Már több mint 10 éve!!! és következő 10 évben is, sőt egészen 2050-ig.
Ezért nem értem azokat akik paráztatnak-aggódnak.
Logikátlan kitalációkkal riogatnak a belátható jövőre nézve.
Egyszerűen nem értik mi történik és mi fog történni, mert tájékozatlanok.
----
A ma belátható időtávon...
Az energia iparban a megújúlóké a jövő, köztük a napáramé is. Kicsiben a rövid idejű helyben tárolással, nagyban távvezeték rendszerekkel és tömeges+tartós tárolással áram-kémia-áram alapon.
A közlekedésben is az áramé a jövő. Kicsiben akkuval+töltéssel, nagyban áram-kémia-áram alapon.
Mondjuk játszhat még a normál hőmérsékleten előálló szupravezető is.
Reálisan a napáramnál nem létezik jobb energiaforrás jelenleg és a belátható jövőben.
A kockázatok reális felmérése teljesen normális hangnemben történt részemről (és több más topictárs részéről is), egy befektetésnél (mivel a napelem telepítés az) ezeket mérlegelni kell. A döntés a befektető dolga, a kockázatot ő viseli, nem árt ha ismeri az összes tényezőt.
A mérlegelés után magam is telepítettem napelemet, van nagy rendszerünk is a cégnél, nem vagyok ellene.
De ezért mindenkit aki más véleményen van ugató kutyához hasonlítani, leköcsögözni, miközben rózsaszín szemüvegen át tekintesz a témára az nap_pali színvonalat képvisel, te viszont több vagy nála, ne süllyedj le a szintjére.
Ja megvan, csak ott ahol épp becsődölt az önköris szemetes cég és csak pár napig.
(megsúgom elenyésző %-ban akadt gond csak)
A zödhulladék elszállítást a szemét témába keverni eleve egy marhaság az ugyanis NEEEEM szemét!!!! Maga a zöldhulladék elszállítás is egy FÖLÖSLEGES és rossz megoldás, nem véletlenül döglődik is NÉHOL, ahol a helyi cégek intézik.
Számottevő gond azonabn ezzel sincs, pár helyen akad elkúrás.
A számlázás rendbeszedése a sok TREHÁNYAN könyvelő önkoris cég miatt valóban sokáig tartott, de mostanra utolérte magát a hírek szerint. Igaz, hogy ehhez nagyfőnököt kellett cserélni, mert az előző nem vált be, van ilyen.
A gáz ára meg faszság!Semmilyen bizonyíték/biztosíték nincs rá hogy olcsóbb lenne ha másik cég adná el/számlázná neked!Nálunk a cégnél is van egy csomó alapanyag amit fele-negyede áron szerzünk be mint egy-másfél éve,a késztermék ára mégis emelkedett.De ez máshol is így van.
Kérdezd meg államtitkár elvtársat, miért mondta, hogy nem fenntartható a szaldó. Ha meg már úgyis beszéltek, kérdezd meg, 1 nappal előtte/utána miért mondta az ellenkezőjét. Ha már sírás meg fürdős kurva.
Az tud hulladékgazdálkodásban sz@r lenni, hogy kiteszed a qkát és 2 hét múlva sem viszik el, mert nincs autó, nincs sofőr/qkás, nincs lerakó a dilettáns finanszírozás miatt. A zöldhulladék elszállítása nálunk konkrétan megszűnt, ezért aki nem komposztál mint én, az éget. Veszélyes hulladékot nem gyűjtik (vajon az hová kerül???).
Fantasztikusan számláznak egyébként. Én múlt hónapban kaptam 4 számlát egyszerre. 2 tavalyit + 2 ideit, de szokásuk az is, hogy behajtócéget küldenek rád a befizetett számlák ellenére. Azt sem tudják, merre vannak arccal...
A gáz világpiaci ára pedig csökkent. Ha nem fixálták volna magas áron, akkor "támogatás" nélkül is kevesebbet fizetnél, mint most támogatással. Tehát többet fizetsz...
Mindkettő sikertörténet az összes érintett számára!
Nekem már a telefonba volt elmentve a hiba bejelentő száma.A végén már naponta fázis hiány lett.Nagy nehezen piszmogtak valamit kicsit javult a vonal.
Közben a villanyszerelő mondta kérjek amper bővítést,mert akkor fel kell újítsák a vonalat és meglett. Az amper bővítés lett a kulcs ugyanis azt nem lehet elutasítani.És ennek a következménye,hogy lesz napelem rendszerem is.
Nekem az átkos jutott eszembe, mikor a rezsicsökkentésről, állami cégekről hallottam. És éppen a karbantartást "féltettem".
Sikerült alul múlni a várakozásomat, a szemétszállítás úgy szar, ahogy van, de legalább támogatni kell, távhőt támogatni kell, gázt sikerül drágábban adni, mintha nem védenek meg, ha tényleg szarabb a villany hálózat, akkor abszolút sikertörténet az egész.
Ettől függetlenül (is) írom, hogy majd hiszem, ha látom, hogy valóban támogató lesz az állam a hmke-kkel.
Nincs kétségem a napenergia fontosságát illetően, csak azt nem hiszem el hogy jótékonyságból fogja bárki is fejleszteni, karbantartani a hálózatot. Mielőtt szétválasztották EU-s nyomásra az áramszolgáltatókat hálózatfenntartóra/energiakereskedőre azelőtt nyilván lehetett ide-oda sakkozni a számokkal. De így hogy a hálózatot az RHD-ből tartják fenn, amit egyre többen nem fizetünk (én se 5 éve), ez így nem hiszem hogy sokáig megy.
Gyakorlatilag az alapdíjat fizetve fenntartják a kedvemért a hálózatot, cserélhetik az órát, fizetik az adatforgalmat a benne lévő simkártya után, van ügyfélszolgálatuk, tök jó áramapp amin nézegethetem a fogyasztást és egyiknek sem fizetek semmit. Hát ebben nem hiszek..
Megjegyzem: az elmúlt pár évben mióta a rezsikommandó lecsapott sokkal több áramszünet van, pontosan látom mert szervert üzemeltetek 15 éve, minden rövidke szünetről emailt kapok. Gyanús hogy köze van a karbantartás hiányához...
Csodálom az optimizmusodat, de eddig is elég kreatív módon szartak bele az EU direktívákba itthon. Sok esetben inkább büntetést fizetünk.
Nekem azért motoszkál a fejemben az a múltkori tv interjú ahol azt mondta az államtitkár hogy egész biztosan kell hozzájárulást fizetni majd, mert ingyen használjuk a hálózatot.
Logikus is, mivel egyre kevesebben fizetnek RHD-t, egyre nagyobb fogyasztások vannak (napelemes fűtés, stb), és a hálózatot nagyon fejleszteni kellene, de pénz nélkül nem lehet.
Szerintem hogy ne legyen nagy lázadás a háztartási méretet (4kW alatt) békén hagyják, felette lesz valami plusz adó, díj ami forgalomarányos (pl RHD).
Elvileg engedik,de majd jövőhéten telefonon érdeklődöm.Meg a reg szerelő szerint nem kell szabványosítani,maradhat a régi fa szekrény a falban.Ezekről lehet kell majd valami írásos helyzetjelentést kérnem.
A 21-es stringgel a FRONIUS valamivel jobban fog muzsikálni, amikor csak kicsi a besugárzás, azaz
- reggel és este, illetve amíg a nap "ráfordul" a napelemekre és "lefordul" róluk (ez ugye tájolás függő)
- valamint a felhős-esős órákban
Éves szinten ez többszáz kWh is tud lenni egy ekkora rendszernél.
Nem mellesleg ezt a napáram játékot megtérülésre avagy Ft/kWh önköltségre játsszuk. Így a drágább inverter (és minden más beruházási/üzemeltetési költség is) rontó tényező, ha azonos megbízhatóságú rendszerről van szó.
csökkenti a 4 kW felett fizetendő teljesítmény díj mértékét ( ami jelenleg 0 Ft)
Ez a rész törlendő lesz ez EU dírektíva okán.
----
Egyértelműen kiolvasható a dírektívából, hogy az bizony "kicsiket" fogja segíteni.
Az is, hogy a KÁT/METÁR típusú támogatások LEÉPÍTÉSE a cél, főleg a nagyok esetén. Megközdődik a piaci alapon való napáram termelés, mivel már GAZDASÁGOS az is, főleg nagyban.
A fő támogatás a kötelező átvétel lesz, legalább piaci áron BÁRKITŐL.
Attól is aki nem saját maga a "termelő ügyfél" hanem "mással termeltet" és megveheti bárki más is nem csak az "illetékes" szolgáltató.
Azaz a MINÉL TÖBB napáram termelés érdekében (ez kitűzött politikai cél!!!) a szolgálatatók és kormnyok AKADÁLYOZÓ tevékenysége korlátozásra kerül :-) A pénzügyi feltételek pedig az "érje meg anyagilag is, bárkinek aki hajlandó tőkét lekötni" irányba módosulnak.
Azaz: egy 10 éves aranykor következik 2021-2030 között.
A kitőzött cél (32% megújuló 2030-ra) elérésnek érdekében.
Akkor is, ha ez nem igazán tetszik a szolgálatatóknak...
Az inverterek névleges feszültségénél mindkét esetben kicsit alacsonyabb lesz a stringfeszültség ( 25 C on).
Mivel katalógus alapján a Froniusnak kicsit jobb a hatásfoka és alacsonyabb feszültségről indul, ami a 2x annyi panellel sokkal hamarabb megvan, inkább azt választanám.
% os különbséget nehéz megalapozottan mondani, csak saccolni lehet.
A panel pontos típusának ismeretében érdemes ellenőrizni a szélsőséges stringfeszültségeket is.
Nem hinném, hogy számszerűsíthető különbség lenne az indulófesz miatt. Kevés ideig van ilyen "üzemállapot" és akkor is minimális a termelés, főleg ennyi panellel. Válaszd amelyik jobb ár/érték(teljesítmény) mutatójú, jobb szolgáltatásokban vagy amelyik szimpatikusabb.
A termelés helyben történő fogyasztása után a legtöbb helyen eddig se kellett fizetni. Ennek mérésére hiteles ( és szabványos / tipizált) mérőhely kialakítására lenne szükség. A helyben történő felhasználást a hiteles mérés esetén a jogszabályban szereplő képlet jutalmazza, mert csökkenti a 4 kW felett fizetendő teljesítmény díj mértékét ( ami jelenleg 0 Ft).
Az egyszerű bejelentési kötelezettséget sem mindegy milyen tartalommal töltik meg. A hálózatra csak úgy kénye kedve szerint az ember nem köthet bármit, tehát az engedély kérése ( pl. 1F rá 5 kW inverter) nem maradhat el. HMKE bejelentéshez továbbra is megkövetelhetik az érvényes kamarai tagsággal és jogosultsággal rendelkező tervező által készített egyvonalas rajz szabványos formátumban történő elektronikus beadását, és a készrejelentéshez hasonló tartalmú dokumentáció beadását. Ezek szükségessége hálózatbiztonságra és a személy biztonságra tekintettel nem igényel különösebb indoklást.
A kvótát nem kötelező HMKE val kitölteni, minden ország maga dönti el, hogy kiket és milyen mértékben támogat.
Nálunk a lakosságnak a szaldó van (+ nyilatkozatok szerint az RH ért valamilyen mértékben fizetni kell majd), és a 0 % os hitel a maga + költségeivel. A vállalkozói tarifa magasabb ára miatt amúgy is gyorsabb megtérülést biztosító céges beruházások meg 200e Ft/ kWp vissza nem térítendő támogatást kapnak a tervek szerint. A HMKE méret felett az eladásra termelőknek ott a magasabb átvételi ár ( METÁR... ).
A lakossági beruházások és az ipari méretűek között érdekellentét van. A nagyberuházóknak nem jó, ha sok kis HMKE létesül.
Az sem mindegy, hogy a háztetőket nem kell kivonni a mezőgazdasági termelésből, mármint a növénytermelés szempontjából.
Azt tudom,hogy kötelesek átvenni a szaldó fölötti mennyiséget.Csak az jóval kevesebbért mint a 28-30 ft nettó.Ami persze csak akkor érdekes ha sok a plusszom, amíg elhasználom addig nincs gond sőt addig bolond lennék másképp gondolni.
Csak tudom,hogy létezik az a megoldás amit írtam,viszont semmi többet nem tudok róla,illetve kapnék információt de az már fizetős lenne.
És annyira nem vagyok kíváncsi egyenlőre,ha lenne plusz tőkém akkor más volna a leányzó fekvése,mert nem tűnik rossznak legalábbis ilyen kevés információ alapján.Persze ha tudnék a-tól z-ig mindent lehet nem is érdekelne.
"Illetve az egyik ajánlattevő SMA SB 5.0 invertert ajánlott,amire 21 panel lenne téve.Úgy látom ezen 2 stringre mennének a panelok.A másik csapat fronius primo 5.0-t adna.Itt a felmérő 1 string 1mppt -t írt a papírjára.Mindkettő ugyanoda tenné egy felületre a 21 panelt.Várható számottevő termelési különbség a 2 verzio között (2string vs 1 string)?"
Az SMA-nál ha jól láttam 600V a max,és 100V-nál indul el.A fronius-nál 1000V a max,és 80V-nál indul el.
Többet termelne ugyanannyi panellal ugyanazon a tetőn a fronius?
A következő 10 évre ellehet felejteni a pénzügyi-jogi aggodalmakat ... napáram ügyben :-)
A tagállamoknak 2021 január 1-ig át kell ültetniük az új irányelvet a nemzeti jogba.
-------------------
Több hónapos intenzív tárgyalások után az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság
végleges megállapodást értek el az átdolgozott megújulóenergia-irányelvről (RED II) amelyben az európai napenergia szövetség,
a SolarPower Europe kulcsfontosságú ajánlásainak többsége megjelenik.
Az irányelv legfontosabb eredménye, hogy az európai energiaigény 32 százalékát 2030-ban megújuló energiaforrásoknak kell fedezni.
"Az irányelv elfogadása óriási előrelépést jelent az európai napenergiaiparnak és a fenntartható fejlődésnek egyaránt.
- a fogyasztók és a kisebb piaci szereplők védelme, - az alternatív energia közel egyharmados arányának beépítése,
- a gyorsított és egyszerűsödő adminisztráció
mindenkinek a hasznára válik majd.”
A magyar ad-vesz mérős elszámolási rendszerrel ellentétben
több nyugat-európai országban a napelemes termelő-fogyasztók (prosumerek),
mint például a lakossági napelemes rendszerek tulajdonosai
a saját maguk által megtermelt és helyben el is fogyasztott energia után
különböző díjakat kötelesek fizetni.
Az új megállapodás szerint a termelő-fogyasztók teljes mértékben mentesülni fognak ezek alól.
2026-tól a tagállamok a 25 kW-ot meghaladó létesítmények esetén alkalmazhatnak díjakat.
Amennyiben támogatási rendszerek is működnek (pl. a mi szaldónk is támogatás)
vagy ha
a saját fogyasztásra termelő rendszerek teljes aránya meghaladja a teljes nemzeti villamosenergia-kapacitás 8 százalékát.
A megállapodás további fontos pontjai a következők:
— A termelő-fogyasztók eladhatják a felesleges energiát, beleértve aggregátorok, HTM-ek (Hosszú Távú Megállapodások) és peer-to-peer megállapodások révén, és megkapják legalább a piaci árat a hálózatba táplált energiáért.
— Az EU elismeri a saját fogyasztás új üzleti modelljeit, például a kollektív önfogyasztást, az aggregátorok szerepét és a harmadik feles tulajdonlást.
— Egyszerűsített adminisztratív eljárások kerülnek bevezetésre a kis napenergia-projektekhez egyablakos ügyintézés bevezetésével, és egy évnél rövidebb engedélyezési határidők a 150 kW-nál kisebb létesítmények esetében.
— A hálózathoz csatlakozó 10,8 kW, vagy kisebb méretű, napenergiával működő projektek egyszerű eljárással csatlakoztathatók a rendszerhez, az elosztórendszer-üzemeltőjének küldött egyszerű bejelentéssel.
— A tagállamok kötelezettséget vállalnak a vállalati zöldenergia beszerzés elősegítését és az adminisztratív akadályok felszámolását érintő intézkedések előrehaladásának rendszeres jelentésére.
— Nem támogatható a napenergiával kapcsolatos projektekre vonatkozó szabályok visszamenőleges módosítása, csak korlátozott mentességekkel, feltéve, hogy az a projekt gazdasági életképességére nincs hatással.
— A napenergiába befektetők számára a stabilitás és kiszámíthatóság biztosítása kapcsán a tagállamoknak 5 évente jelentést kell tenniük napenergia támogatási rendszereik alakulásáról.
— A tagállamok napenergia-specifikus tendereket nyújthatnak a nagy projektekhez, és kötelező átvételi árat biztosíthatnak a kisebb méretű erőművi projekteknek, amelyek mentesek a tenderek alól
— A megújuló energiák támogatására vonatkozó hosszú távú tervek értékelésének és változásainak, illetve az önfogyasztás előmozdítására irányuló intézkedéseknek a Nemzeti Energia és Klíma Tervekbe (NEKT) való beemelése.
A másik napelem topik nem pörög úgy mint ez ezért ideírom a kérdésem.
Elég nagy rendszert fogok telepíttetni ami hoz évente 52-54.000kw-ot. Az már nagyjából összeállt milyen rendszer és mennyiért.
Általában mindenki a szaldós elszámolást választja ez teljesen logikus.
Amin én töprengek az,hogy lehetséges később nem lesz ekkora fogyasztásom és a pluszt olcsón veszi át az áramszolgáltató.
Valahol olvastam,hogy 3x63 amper alatti rendszer esetén, céges, kéttarifás mérővel átlag 28-30 forint+áfa áron el lehet adni az áramot,ha nagyobb a csatlakozás a 3x63 ampernál akkor már nem vonatkozik ez az ár Ennél többet nem tudok róla. Valakinek esetleg van információja erről?
Ha valamiféleképpen működne ilyen megoldás akkor lehet jobban megérné eladni és amit fogyasztok azt meg kifizetni.
Napelemmel volt már valakinek gondja?Úgy értem konkrétan a panellel?
Úgy látom hogy a kivitelezők mind "gyártói teljesítménygarancia"-t adnak a panelekre.Az inverterekre is "gyártói garancia" van. Az egyéb összetevőkre,tartókra van kivitelezői garancia!
Na most az egyik cég magyar KORAX paneleket telepítene.
"A napelemekre a gyártó 12 év teljes körű anyag és gyártási garanciát biztosít. (magyarországi garancia)"
Lehet ennek jelentősége?
Illetve az egyik ajánlattevő SMA SB 5.0 invertert ajánlott,amire 21 panel lenne téve.Úgy látom ezen 2 stringre mennének a panelok.A másik csapat fronius primo 5.0-t adna.Itt a felmérő 1 string 1mppt -t írt a papírjára.Mindkettő ugyanoda tenné egy felületre a 21 panelt.Várható számottevő termelési különbség a 2 verzio között (2string vs 1 string)?
Szerintetek létezik olyan előregyártott kb 6x6 m-es félnyeregtetős mobilgarázs amire nyugodt szívvel rá lehet telepíteni napelemeket ? Ez ugye kb. 36 m2-es felület kb. 10 fokos dőléssel.
természetesen hiba volt a részünkről is. A minimális mentség: a fejlécben a pontos címünk szerepel, a felhasználó adatainál szintén, majd három centivel lejjebb a felhasználási hely adatainál már nem.
Tudom, hogy akinek esze van, végigolvassa a legutolsó betűig, a mentségem csak annyi, hogy ha már hibáznak (mert mondjuk eleve hibásan rögzítették a címünket), akkor tegyék konzekvensen, és hamarabb rájövök :) Így elég könnyen átsiklottam felette.
Ismeros. Nalam az volt a gebasz - pont az MFB palyazat alatt - hogy az epitesugyi hatosag "automatikus" folyamata nem sikerult. Elvileg hasznalatbaveteli utan elkuldik a foldhivatalnak a papirokat es automatikusan atminositik lakoingatlanra a telket (ami feltetele a napelemes MFB palyazatnak). Ez nem tortent meg, majdnem kicsusztam valami hataridobol a banknal.
Az volt a szerencsem hogy volt egy normalis ugyintezo aki nagyjabol 2 ora alatt lezongorazta az egesz folyamatot, persze fizetni azert kellett erte, de inkabb adtam nekik egy kis penzt minthogy elorol kezdjem az egesz palyazatos mokat.
Valamikor réges-régen... a Földhivatal hasonló okból téves adatokat tartalmazó határozatot küldött ki telekátíráskor. "Felebbezni lehet Xezer Ft.- befizetése mellett ..."
Pontos adatokra hivatkozva feljelentést nyújtottam be megnevezett ügyintéző trehány munkájára hivatkozva. Pillanatok alatt (postafordultával, internet hiányában :-( ) jött a válasz. Behívtak, "Elnézést,..." jogi okokra hivatkozva jelentéktelen módosítást kértek az adásvételi szerződésben és ingyen pár nap alatt rendeződött a dolog. :-)
remek, basszus, nagy nehezen minden papír beadva, erre az mfb visszadobja az egészet, mert az elmü valami rejtélyes okokból két helyen elcseszte a lakcímünket a csatlakozási és a hálózathasználati szerződésen. Minden más helyre jól írta, de két helyen rosszul. Hogy milyen alapon, az kérdéses, hiszen a tulajdoni lap is ott van náluk.
Semmi köze a netsebességhez, kapcsolatminőséghez (kicsi csomagokról van szó). Egész egyszerűen lassan aggregálják az adatokat szerveroldalon. Az aktuális kimeneti teljesítmény adatok mindig pontosak, max. pár másodperces a késés. Tulajdonképp "élő" kapcsolatban van az inverter és a szerver. Az össztermelés teljesen véletlenszerűen, akár több órás csúszással összesítődik. Ugyanezek az adatok a PVoutputon 5 perces bontásban azonnal frissülnek (kicsit becsapós, mert az aktuális termelés is 5 perces felbontású, de ez az adatküldés módjából fakad, mivel 5 perces a csomagküldés intervalluma :)... )
Ennel azert kicsit osszetettebb a kerdes, kevesbe befolyasolja az inverter net kapcsolata mint amennyire elso nekifutasra latszik. (nyilvan ha nincs net kapcsolata az inverternek akkor nem lesz adat, de a kesest nem ez befolyasolja)
Ha tippelnem kellene akkor azt mondanam hogy valami bigdata platform van alatta (pl hadoop) amiben bizonyos job-ok osszesitik juzerenkent az adatokat, ebbol lesznek a riportok (pl a termelesi grafikon). Ha ez(ek) a job-ok megdoglenek akkor nincs nagy gond, max nem fogja latni az user az adatokat amig ujra nem inditjak es fel nem dolgozza a varakozo adatokat.
Magyarul a problema valoszinuleg a felhoben van, nem a vegponton.
a solarwebnél van valami logika abban, hogy rendszerint óránként frissíti a napi termelés összesített adatát, de néha (pl. ma) még mindig a 8 órai adat látható, és nem frissül?
pontosan ezt mértem én is, Démász terület, távleolvasós óra.
Nem összegzi sajnos a termelést, éppen dolgozok a fogyasztók átrakásán, időzítésén hogy a napelemes fázison legyenek, kíváncsi vagyok mennyi nyerhető vele.
Hivatalosan bármilyen villanyszerelői munkához szakirányú végzettség kell, még egy konnektor bekötéséhez is. Ennek addig nincs jelentősége amíg nincs baj, de ha van akkor a papír hiánya súlyosbító tényező.
A gyakorlatban meg lehet csinálni saját kivitelezésben, de a szintezéshez, mozgatáshoz jó a segítő kéz.
A szerelés utáni érintésvédelmi és a rendszer ellenőrző mérését kötelező ez erre jogosult személynek elvégezni. Ez az a folyamat, amit megkerülni ugyan még lehetne, de az rendkívül káros lehet.
Nálam (ELMÜ) az jelenleg az egyik F ra termel, a másikon fogyasztok. Az inverter olyan 3,6 MWh termelést mutat, az óra ( 2.8.0) ~ 2,9 MWh. A fogyasztás mérését még külön nem ellenőriztem, és mivel leplombálták a menü gombot így az óra betáplálását sem tudom ellenőrizni.
Az azért durva lenne, ha 10 hónap alatt az óra 700 kWh val mérne kevesebbet a betermelésből anélkül, hogy összegezne.
Amint tudom megnézem az EON os rendszereim óráit is.
Mennyire lehet saját kezűleg kivitelezni egy ilyen szerelést? Villanyszerelési oldal is mehet? Nálam egy stringen van 14 panel, de az inverter bírna majdnem még egyszer ennyit, megcsinálhatom s.k.?
A tervező programok és a tankönyvek is alapból -10 fokkal számolnak, úgyhogy nem valószínű, hogy gyakran problémát okozna.
Az SE4-5000HD 2 stringet külön kezel. A 300 Wp es panelből ugyan 19 et lehetne egyre stringre tenni, de akkor a másik még az emelt feszültségű optimalizálókkal sem lenne megfelelő ( abból min 6 db / string).
Itt is látható, hogy a nagyobb teljesítményű panelek egyre többször fognak inverter hatásfok problémát okozni, ugyanis sokkal kevesebb db miatt rövidebb stringek lesznek amik miatt rövidebb ideig termelnek az inverterek.
Az SE5000 HD n 12 év 13 paneles stringek mennek külön külön a DC túlfeszültségvédőbe ( ide mehetnek a kisebb 460V os levezetők) , és utána az inverter 2 bemenetére.
A Froniusnál megspórolsz egy string DC túlfeszültség védelmét, de csak 1000 V os levezető a megfelelő ( ezt azért írom, mert most hirtelen az OBO nál 900 V ost láttam).
Nekem 1 fázisú 3kWp napelemes rendszerem van, természetesen visszatáplálós.
Egy ideje tervezgetem a bővítést, mert a rendszer méretezésekor nem számoltam a villanyautó töltéssel, így jelenleg nem fedezi teljesen az igényeinket.
Azonban örökké biztosan nem lesz szaldós rendszer, így egyre inkább azon vagyok, hogy a 3->6kW bővítés (és invertercsere, mert a régi kicsi) helyett inkább egy független, akkuval megtámogatott 3kWp rendszer kerülne fel.
Egyre olcsóbban lehet kapni bontott Leaf akkukat, ami házi energiatárolóként a pince kellemes hőmérsékletén még hosszú ideig gond nélkül kiszolgál, kellemes mellékhatásként kialakíthatok egy szünetmentes kört a fontosabb fogyasztóknak.
Hétvégén otthon voltam és a zavartalan napsütés lehetővé tette a tesztet.
3 fázisú tápellátás vs 1 fázisú inverter.
EON terület ZPA Z311 típusú mérőóra.
min. 1000W AC teljesíténnyel üzemelt a napelem, 2-3 órát használtuk a másik fázisokon a kisebb fogyasztókat és sajnos az vételezett fogyasztás 0,3kWh-val nőtt.
Tehát, amelyik fázisokon nincs inverter, azon lévő fogyasztók fogyasztása vételezett fogyasztás lesz.
3 fázisú inverternél a fázisok között hogyan oszlik meg az inverter pillanatnyi teljesítménye. Pld. Inverteren AC 6000W-tal, akkor fázisonként 2000W teljesítmény jut?
Akkor, ha egy egy fázisú 2500W-os fogyasztót kapcsolunk be, akkor a különbözet 500W teljesítmény kerül vételezésre és 2x2000W visszatáplálásra a két másik fázisra, annak ellenére, hogy a napelemes rendszer AC 6000W-os teljesítménnyel termel.
Ezen tények tükrében remélem egy ideig még az éves szaldóelszámolás megmarad, mert ezt követően véleményem szerint a szolgáltató a vételezett energia után fog majd valamilyen összeget Rendszerhasználati díjként számlázni, azaz a napelemes rendszer beruházás megtérülése ki fog tolódni jócskán.
Megnéztem a doksit, SE4000H-tól már 2 bemenet van rajta. Nem kell szimmetrikusnak lennie a stringeknek. Az Se5000h-nál egy stringre minimum 8 db p300 optimizer, de maximum 5700Wp.
A 23 db 300Wp panelt kétfelé kell osztanod.
Top 3 things to consider to design residential systems with SolarEdge
1) Power Optimizer Compatibility: Power optimizers are designed for today's high power modules. We recently made some changes to the specifications that make it easier than ever to match them to your PV modules.
P300 - The Baseline: Designed for 60 cell modules
P320 - Designed for high power 60 cell modules
P400 - The Catch All: Designed for 72 cell modules but work with high power LG and SunPower modules as well
2) String Length: We design to power and not to voltage. With SolarEdge, there is no need to perform voltage calculations to determine string length. You just need 2 numbers: min and max string length:
Standard SE3000-SE11400A inverters: min of 8 optimizers; max of 5,250 watts
HD-Wave SE3000H – SE6000H: min of 8 optimizers; max of 5,700 watts
HD-Wave SE7600H: min of 8 optimizers; max of 6,000 watts
Example: For 260 watt modules we divide 5,250/260 = 20.2. We round down to 20 for a max of 20 modules
3) Inverter Selection: SolarEdge offers up to 135% oversizing of its standard inverters and up to 155% on HD-Wave inverters. That means that for a 10,000 Wac standard inverter, you can add 13,500 watts of DC power. For minimum sizing, while there is no set requirement, SolarEdge recommends sizing of the inverters down to 50% of nameplate (ex: 5,000 watts of DC power using our 10,000 watt AC inverter). While it is a common practice to always oversize traditional string inverters, this is less important for SolarEdge. Technically, the system will always keep the voltage fixed at 350Vdc meaning that there is no efficiency loss for undersizing. Financially, the inverters are very low cost and the optimizer costs scale directly with module count. Many installers are now looking to standardize on just a few sizes to streamline their fleet. The SE7600 is a good example. This inverter can scale from 3,800 watts DC up to over 10,000 watts DC and will be upgradeable to StorEdge in the future if the owner ever wants to install batteries.
A CS3K 300 hőmérsékleti együtthatója 0,29%/C azaz 23 panel esetén az üresjárati stringfeszültség -16 C on 998,27V, ami < 1000V. -16C alatti hőmérséklet ritkán van, tehát a Primo hoz jó az 1 stringre kötés. Hatásfoka jobb mintha 2 stringre osztanád.
Az SE5000HD nél viszont 23 db CS3K 300 at nem köthetsz 1 stringre. A SE HD 1 F inverter, és rövidebb stringeket lehet rajta összerakni, mint amihez a 3F nál hozzászoktál!
A 12+13 felosztás lenne az ideális.
A választott panelből max 22 db mehet egy stringre, csak e fölött kellene mindenképp kettőre tenni. Erre az inverterre 25 db ilyen panel mehetne garanciális probléma nélkül.
Megy egy sztringre az összes, amúgy is egyszerűbb nekem minden szempontból, csak nem voltam biztos benne, hogy elbírja a 20db 300-as CS3K-t egy sztringen.
Elkezdtem előkészíteni, de a kampóknál tartok még, laza a csavarja soknak, és mindnél eláll a cserép nagyon.
Egyesével kiflexelem a cserép alsó peremét, és meghúzom a csavart ahol kell beteszek még egyet.
Tavaszi-nyári-őszi üzemben 600 Volt körüli sztringfeszültség lesz >> kár volna kisebbel tolni, hisz 710 Voltot várna leginkább :-) A hatásfoka is jobb a 710 Volthz közeli feszültség esetén...
Ennyi panellel egy sztringen hamar elindul reggel, kitart este is, illetve erősen felhős időben is ketyeg alsóhangon 150-160 Volt körül.
1000V a maximum stringfesze, 710V az optimális neki. Mppt: 240-800V.
Párhuzamosítva 2x10 panelre cirka 2%-al kevesebbet termelne, és inverter melegedés esetén esne a teljesítménye is, mivel feleslegesen nagy lenne a belső dc-dc konverter lépcsője. Ráadásul ha csak az inverterben közösítenéd, akkor plusz költség még egy további DC védelem is.
Nem tudom mi a max fesz és az indulófesz annál az inverternél, de a 20 panelhez már nem elég 600V-os bemenetű inverter, mindenképpen 2 sztring kell neki.
Nekem is a 20 panel 2x10 elrendezésben van az ig plus inverteren. Az inverternek is jobb az alacsonyabb feszkó (kondi élettartam miatt).
Könnyen lehet, hogy csak neked mutatta offnak a szoftver, de a háttérben felépült félig-meddig a kapcsolat. Azt mondtad, előtte működött, szóval a jó beállítást már ismerte.
Na, megoldódott az inverter gond, bár nem világos, hogy.
Múlt héten elküldtem az esetet egy F. által javasolt szerviznek, ők tovább küldték a F-nak. Ma hívtak, hogy a F. support úgy látja, működik és volt egy hiba a frissítésnél (náluk), ami azóta megoldódott. Megnéztem, tegnap reggel óta tényleg működik. (az mondjuk gáz, hogy majdnem 1 hónapba telt a F.-nak helyrepofozni a rendszert)
Amit nem értek, hogy a hiba az volt, hogy nem volt net, a wifi hozzáférési pontot be sem lehetett kapcsolni. Akkor hogy a fenébe tudta magát frissíteni tegnapelőtt? :)
Köszönöm mindkettőtöknek. Lehet, hogy mégsem bővítek. Azért szerettem volna, mert bár túl lett kicsit méretezve (kb 15%) de nőtt az igény is. És így, ha a bővítés nem ideális, hanem nyugati tájolású, akkor kevesebb a vágás, hosszab a csúcs.
Az a baj, hogy az IGTL-en csak egy MPPT van, így különböző irányultságú panelekre nem a legjobb.
Adatlapja alapján max. 5775 Wp mehet rá. A fő probléma a max. 16A áramerősség és a 350-700V mppt feszültség, míg a max. stringfesz is csak 850V.
Tudom, vannak akiknek párhuzamosan van bekötve rá 2 string, de azoknak általában a tájolás és a teljesítmény is azonos, valamint régebbi, alacsonyabb teljesítményű panelek (220-240W körül) vannak rajta.
Nagyjából 25% pluszig (az inverter teljesítményéhez képest) nincs vágás. 40% körül már van, de nem jelentős, de e fölé már nem érdemes menni szerintem.
Nálam 65% plusz és nem ideális tájolás van (csak 8fok a dőlés) így 5-6% éves veszteségem van emiatt.
Már van egy közel ideális tájolású 4kWp mezőm 3,6-os fronius IGTL-en, és egy kelet-nyugat felé néző nyeregtetőm. Utóbbira, mondjuk a nyugat felé néző oldalra mennyi teljesítményt lehetne még büntetlenül feltenni?
Mos is ránéztem a grafikonodra. Ott szerintem valami más (lehet másik napelemes rendszer) lesz a ludas. Reggel még csak 47W volt az invertered kimenő teljesítménye, de 245V volt az AC. Ennyit ilyen teljesítménnyel nem emelhet még akkor sem ha csak és kizárólag a ti lakásotok volna azon az áramkörön.
Majdnem, 250V felett voltonként 60%-al csökkenti a teljesítményt, és csak utána áll le 253 teljesen. Ez látszik is, kis völgyek már 250 felett, de épp nem állt le
A Froniusok (legalábbis az IG.TL) nem leszabályoz, hanem letilt 252V felett. Kivéve, ha nem HU, hanem EU a beállítás, akkor elengedi magasabb feszre is. ;)
Amúgy az enyém pl. nem jelez ki pontosan (nem is értem ezt igazán, illene neki pontosnak lenni), amikor 252-254 V-ot ír kitáplálás feszültségnek, a közeli, azonos fázisban lévő konnektorban még sosem mértem 248 V felett.
Igen néha ránézek a grafikonodra és láttam, hogy 250-et súrolta az AC. Ha ebbe gyakran belefutsz a jövőben lehet át kell kérned magad másik fázisra. Meg kellene mérni a másik kettőn mi a helyzet ilyenkor. Van erre lehetőséged valahol kint?
A névleges teljesítmény 1000 Watt/m2 besugárzásnal, 25 fokon és AM=1,5 légkör tisztaságnál érvényes.
Továbbá van a pozitív teljestmény tolerancia is ami +5 Watt szokott lenni a jobb napelemknél.
Hűvösebb időben (típustól függően) ~0,4 %/fok termelés növekedés van, mivel a félvezető szilícium réteg működése "negatív hőmérséklet függés"-ű.
- ha melegszik >> romlik a termelése
- ha hűl >> javul a termelése
A pozitív tolerancia miatt az új/újszerű 275 Wattos napelem átlagosan vehető mondjuk 277,5 Wattosnak még. Máris 14x277,5=3885 Watt teljesítmény valószínűsíthető.
Most ugyebár ~10 fokkal van a 25 fok alatt a napelem azaz ~4,0%-al tud többet termelni.
3885x1,04=~4040 Watt és már meg is van az a 4032 Wattos termelés.
Pláne, hogy az eső és a szél kitisztította a légkört így az AM érték is jobb jelenleg >> több sugárzás jut át a légkörön a naplemeig.
Valamint dél körüli már viszonylag magasan jár a nap (közeleg a tavaszi napforduló) ami szintén kedvező a szokásos napelem állásoknál.
-----
A termelési csúcsok ideje a hűvös/hideg ámde ragyogóan napos idő :-)
A napelemek teljesítménye hőmérséklet függő, a gyári adat csak egy általános munkapontot ad meg. Nagyobb hidegben, tiszta levegő esetén nagyobb teljesítményre képes. Nyáron pedig majd jócskán csökken a teljesítménye.
Nekem tegnap 250V fölé ment a vonali feszültség, és azért kezdett szabályozni lefelé. Senki nem főzött délben. Bezzeg vasárnap 11-kor, borult időben, 210V :(
Growattnál (elvileg a többinél is ha monitorozható) úgy látod a vágást, hogy amikor eléri a max teljesítményt és még volna szufla a napelemekben akkor elkezdi "elengedni" őket, szépen kúszik felfele a sztring feszültség miközben a teljesítmény a maximumon marad.
Nalam 45,2 kWh lett a tegnapi termeles, 10kW-os Fronius inverter, 2x5kWp mezo, az egyik DK a masik NY-i tajolassal, szoval messze nem idealis. A solarweb szerint a peak termeles valahol 8kW korul mozgott, bar a grafikont elnezve idoszakosan felhos volt az eg.
A bemeneti feszültség (és áramerősség) tartomány a mérvadó szerintem. Ha ezen belül vagy, akkor kutya kötelessége tolerálni, legfeljebb nem munkaponton dolgoztatja a stringet.
Ez a mai nap ez idei rekord lett nálam is, 50,9 kw összes termeléssel. Februárban 49,5 volt a napi max, januárban 25,3 kw. Nem optimális, nagyjából délkeleti tájolású a mező. Délelőtt, 10 óra körül termel a legjobban, ma láttam rajta 8600 W-os pillanatnyi termelést is. 9,1 kw a rendszer, 8 kw growatt inverter, Pest megye.
Felmerül a kérdés, hogy miből látom hogy vágni kezd az inverter? Minimális a túlnapelemezettségem, szoval igen ritka amikor ez felmerülhet. Viszont a 8600w az gondolom már a vágás közelében lehetett. Szóval honnan tudom ha vág az inverter?
Illetve a growatt inverterek vajon mennyire tolerálják a névleges teljesítmény feletti üzemet?
Valamikor 1 óra tájban éppen az inverter előtt mentem el. Szépen zenélt, ragyogóan sütött a nap és elég hűvös szél fújt. 3250 Wp-ről a 3.0-ás Fronius 3238 W-ot nyomott.
A mai hűvős, de napos időben bizony 90-95-100% körül is mentek a napelemek, amikor és ahol tiszta volt az ég dél körül és kora délután és jó a tájolás is. Ráadásul a szél+eső a levegőt is tisztává>>átlátszóvá tette :-) Így több napsugár jut át a légkörön a napelemig, ami >> több termelés is.
Éshát már a csak 90% is 4505x0,90=4055 is több, mint a névlges 4000 azaz a napelemek néha többet is TUDTAK VOLNA termelni, ha az inverter engedi-bírja.
-----
A jelenség a hűvös, de napos tiszta időben fordul elő főleg.
Akkor HA az inverterre a névlegesnél is több napelem van rákötve.
"Túl napelemezés" címszó alatt ismert ez az eljárás/jelenség.
Aminek a célja, hogy az ÉVES összes termelés több legyen a csak néha előforduló ilyen kisebb mértékű termelés korlátozás, azaz "vágás" árán.
Általában 20-25% a túl napelemezés ésszerű-szokásos mértéke, de van olyan eset-cél is, amikor akár 40-50% is OKÉ tud lenni.
Az EU PV calculatora szerint úgy 1170 kWh/kWp napáram termlés jósolható fajlagosan.
Az évek közötti szórás pedig 67 kWh/kWp körüli.
Vagyis kb. 1100-1240 kWh/kWp között fog változni az éves hozam max.
Reálisan számoljunk a biztonság felé tévedve az évek zömében 1150 kWh/kWp fajlagos termeléssel.
Akkor a 6000 kWh jó esélyű megtermelése 6000/1150=5,22 kWp napelemet kíván ezen a tetőn. Ami pl. a jó minőségű fekete és szép LONGi 310 Watt típusból 5220/310=16,84 >> 17 napelemet kíván (vagy 18-at inkább >> szimetrikus kiosztás és tartalék).
----------
18 darab LONGi napelemmel, FRONIUS SYMO 5 kW inverterrel, cserépre, alu+rozsdamentes tartóra a rendszer ára így alakulna kb. most éppen (látatlanban).
Az attól függ, hogy távlatban .... hány kWh/év igényed lesz?
Az inverter az "A" tarifra kerül, ami 3x20 Amper jelenleg.
1 fázison így csak a 4,6 kW-os inverterd lehet Ami akár 7 kWp körüli panelt is (22x310 Watt pl.) elbír, amivel 8000 kWh/év is lehet az éves napáram termelés.
3 fázison 13,8 kW inverter lehet max.
Az 5 kW-os FRONIUS SYMO akár 7,5 kWp körüli panelt is (24x310 Watt pl.) elbír, amivel 9000 kWh/év is lehet az éves napáram termelés. Sőt maxban akár 10 kWp körüli panelt is (32x310 Watt pl.) elbír, amivel 12000 kWh/év is lehet az éves napáram termelés. Az árkülönbség ~180 EUR >> ~80 eFt "kisker" áron.
Azonban akkor már inkább a 6 kW-os ... további ~20 EUR >> 9 eFt áron
A 6 kW-os FRONIUS SYMO akár 9 kWp körüli panelt is (28x310 Watt pl.) elbír, amivel 11000 kWh/év is lehet az éves napáram termelés.
Sőt maxban akár 12 kWp körüli panelt is (38x310 Watt pl.) elbír, amivel 14-1500 kWh/év is lehet az éves napáram termelés.
A legnagyob SYMO a 12,5 kW-os lehet a 3x20 Amperre.
Ami akár 19 kWp körüli panelt is (60x310 Watt pl.) elbír, amivel 21-22000 kWh/év is lehet az éves napáram termelés.
------------
Szóval, hány kWh/év napáram kéne ÖSSZESEN? Ebből visszafelé éhet dönteni az inverterről a tájolás, dőlés, helyszín, napelem típus alapján.
Koszonom a valaszokat de ugyzeki megoldodott a kerdes.
A helyi rendelet majustol megvaltozik es a tetore megengedik a telepitest szerencsere .
A kovetkezo kerdesem az lenne hogy egy fazisu ,vagy harom fazisu fronius inverter 5kw rendszert venntetek .
jelen alapot van h tarifan 25 25 10 amper harom fazis, csak az egyikre bekotve a panasonic t cap 9 kw hoszivattyu.
A nappalin pedig 20 20 20 amper indukcios fozolap lekotve harom fazisra.
A harom fazisu inverter 3*10 amper
A egyfazisu igenye25 amper
Kiszeretnenk valtani mind a h es a nappalit igyminden atkerulne a nappali orara es legalabb vagy 32,20,20 masik opcio pedig 25,25,25 ampett lenne ki hogy melyik valtozatot javasolja ?
Aki kedvelte a másik, törölt (Napelem-Energia minél olcsóbban) topikot annak nyitottam egy újat. Ezúttal kiegészítve akkumulátor témával. Csupán a kultúrált hsz-e fontosságát szeretném hangsúlyozni!
A rendszerem 3,36 kW-os, 7 panellel a dk-i és 5-tel a dny-i tetőn. Jól gondolom, hogy ilyen elhelyezéssel az inverter (Primo 3.0) kihasználtsága sosem éri el a 100%-ot?
Egyebkent ahogy nezem a www kezdetu domain-t hozza, olyan mintha nem mukodne a redirect, ez lehet problema.
Probald ki hogy direktben a https://monitoring.solaredge.com domain-t hasznalod, ha az mukodik csinalj egy konyvjelzot es hasznald azt. (a trukk itt hogy nincs elotte www es eleve https protokollon mesz)
ott nagyon nehéz dolgod lesz. A helyi értékvédelem, ha jól tudom, a helyi önkormányzat főépítésze és jegyzője hatáskörébe tartozik. Én a helyedben írnék egy levelet az önkormányzatnak ezzel a kérdéssel, hogy ilyen esetben mi a teendő, milyen jogszabályok és helyi előírások vannak.
Picit lehet, hogy megtámogatnám a dolgot némi környezetvédelmi tudatossággal, levegőtisztaság-védelmi érdekkel, hogy te ezt nagyon szeretnéd, a tiszta és élhető környezet fontos számodra, ezért szeretnél mindennek megfelelni.
Az utcafrontról nem látható területen van elegendő helyed és jó a tájolásod? Mert ha az utcafront a déli oldal és csak az É-i marad, akkor szerintem hanyagolós.
nekem korábban 16-16-10 volt. A 7,02 kW-os napelem miatt teljesítmény bővítés kellett, fázisonként 13 A, így lett 32-32-25. Már majdnem ipari fogyasztó vagyok... :)
Igaz, nálam a fűtés infrapanelekkel megy januártól, pörög is a villanyóra (a rekord 50 kW napi fogyasztás volt). :)
Nekem 7,02 kWh rendszerem van, a december 87,6 kW, a január 139,1 kW produktum volt. Igaz, Miskolc a telepítés és a szomszédban egy 2 szintes hatalmas ház van, ami október - április között a napelemek 40%-át árnyékolja. Április és október között már olyan ívű a nap haladása, hogy nem vet árnyékot. Arra leszek majd kíváncsi. Eddig a rekordom 27 kW/nap volt.
Én beruháztam egy 6 méter hosszú, teleszkópos nyélre és a végére egy szivacsos, 60 centi széles lehúzófejre. Igaz, hogy közel 20 ezer volt az eszköz, de az egy szintes házam tetején lévő napelem-panelekről lazán, percek alatt lehúzom a havat vele. És már termel is...
A szintes házad van, ott már macerásabb, mert egy kitolható létrán egyensúlyozni a 6 méteres rúddal, nem kis mutatvány.
Az EON tuti engedi a 16+16+32-őt! Én most az építkezés idejére kértem 3x25A-t ami ha kész lesz a ház 16+25+32-re vagy 20+20+32-re fogom változtatni de nem a napelem miatt mert az még nincs! :-)
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata a rezsimentor nevű céggel? Már több helyről hallottam, hogy vigyázni kell velük és hogy drágák is. De ők ajánlották eddig egyedül nekem, hogy a napelemes kamatmentes hitelen belül a tetőcserét is meg tudják oldani. Szeretnék bízni bennük, de most bizonytalan vagyok. Előre is köszönöm a válaszokat!
Elek szerint sima ügy, így biztosan úgy is van :-)
Viccet félretéve anno a regszerelőt kérdeztem, azt mondta nem szokás. Én maradtam a 3 fázisnál, viszont a kollégám nemsokára beadja az 1F16A bővítését 50A-rre a szolgáltatóhoz, kíváncsi leszek mit válaszolnak.
Elnézve ezt a szaldós cirkuszt valamit érdemes agyalni.
Több ismerős kért asszimetrikus 3F-t, volt 3x10A, és kért 20+6+6-ot hogy menjen a sütő, flex legalább egy fázisról. Ha engednek 32+6+6-ot, az se lenne rossz, nem tudom hol a hátára az asszimetrikus betápnak. 32A-rre szépen felfűzhető lenne minden nappali fogyasztó a napelem mellé (ami rátenne még 10-15A-t amikor süt a nap)
Szóval szerintem egy kérdést megér, az ingyen van.
Elegge leragott csont ez az 1x50A, a szolgaltato elbol utasitja el a 32A-nel nagyobb igeny eseten automatikusan 3 fazist ad. El lehet ettol terni de mindenfele egyedi kerelmek, tervek stb. kellenek hozza (+ido +penz)
De ha esetleg sikerulne, ird le a tapasztalatokat a villanyszerelo topicba, sokan ertekelnek.
Ha egy fázisod van (max 32A) legfeljebb 5kW-os invertert fog engedélyezni.
Ha három fázisod van akkor pedig fázisonként nem fog 5kW-nál nagyobb asszimmetriát engedélyezni termelésre. Ebből következik, hogy a fogyasztásodat sem fogod emiatt egyre átterhelni asszimetrikusan.
A szolgáltatóra gondoltam, hiszen senki nem fogja visszamondani a három fázisát, viszont egy fázisra fognak terhelni, termelni, és ez esélyes, hogy erősen aszimmetrikus terhelés lesz a hálózatnak.
Este mindenki 50 amperrel húzza az egy fázisát, nappal meg nyomja. A szolgáltatónak meg nincs beleszólása, melyik fázis az.
Persze lehet, hogy még kevés napelem van ahhoz, hogy problémát okozzon.
Olvastam, de nem értettem teljesen. Ahogy most leírtad megvilágosodott miről szóltak az előző hsz-ek. A 3 fázisú órák esetén ezt szomorúan hallom. Ha esetleg bevezetnék a szlovák példát, hiába lenne ugyanazon órán a termelés-fogyasztás, akkor is kellene fizetni a különbözetet. Érdekes... Köszönöm a magyarázatot!
Úgy látom a másik topikot elvesztettük végleg. Lehetne kérni, hogy ez az egy megmaradjon? Ha jön a következő kamunick hullám, használjuk már az ignorét, ha lehet...
1 fázis vs. 3 fázis témához jövőbeni napelem esetén
épp a múltkor beszélgettük itt hogy sajnos sok óra (valószínűleg az összes új) nem összegzi a pillanatnyi szaldót.
Azaz betáplálok az egyik fázison, és a másikon fogyasztok egyidőben ugyanannyit akkor ha lesz RHD akkor nem nullára jön ki a matek.
Emiatt az egyfázisú élet egyszerűbb, mostani fejjel már lehet hogy efelé próbálkoznék, kérni mondjuk 1x50A-t és az mindenre elég.
VAgy asszimetrikusan kérni (32A, 10A, 10A) és lehetőleg minden nappali fogyasztót a napelem inverterrel együtt arra a fázisra tenném. LEhet ilyen irányban fogom módosítani nálam is a fázisáramokat.
Cop 4-es és 5-ös gépeket terveztem napáramra kötni, mert úgy gondoltam, hogy a 23 Ft helyett "ingyen" lenne szaldóval. Persze Ti a beruházás költségét nagyon helyesen figyelembe szoktátok venni, ezért tettem idézőjelbe. Ha a változások miatt várok 1 évet a napelem telepítéssel, akkor sem történik semmi. Addig megoldom az 1 fázisú óra kikötését ( csak a 3 fázisú marad ), meglesz a rendszerbővítés is, a H óra és a kábelezés. Csak a napelem marad akkor jövőre.
Nálam egész jó volt a január is (132%-a a kalkuláltnak), a február meg egyenesen kiemelkedőnek mondható: 156%. Lehet, hogy egy kicsit alul kalkuláltam az előrejelezhető havi termeléseket? :-) A rendszerem december eleje óta működik (4,4 kWp, fele DKi, fele DNYi tájolású), a december volt kicsit gyengébb (93%) hónap eddig.
Én erősen napáramra alapozok melléképület fűtés esetében. Itteni hsz-ek szerint sok helyen a téli hónapokban a tervezett termelés harmada valósult meg. Nyáron jelentősen kevesebb energiára van szükségem. Lehet tanácsos lenne megvárni az esetleges változást, aztán újraszámolni... A végére még az is kijöhet, hogy "elég" a H-Tarifa...
A nagy visszhang visszatartó erejében nem hiszek, nagy a gyakorlat abban, hogyan kell az éppen szivatott ellen fordítani a többieket. Az inkább segítene, ha minél több illetékes házán lenne napelem, a saját zsebüknek nagyon nem ellenségei.
Maradni marad, csak nem ingyen. Logikus hogy valamilyen módon hárítanak át a költségekből, csak bíztunk benne hogy soká lesz ilyen, addigra megtérül.
Nem hiszem hogy nagy léptékű dolog lesz, annak túl nagy visszhangja lenne. Viszont értelmét nyeri a múlt heti okfejtés hogy hogyan számol a 3 fázisú óra, hogyan lehet maximalizálni a pillanatnyi önfelhasználást.
Ez számokban kifejezve mennyit jelenthet? Már nem emlékszem a szlovák példára, de ha pl. ( sehol nem olvastam csak példa ) 15 Ft, akkor 38-15 Ft-tal számolva jelentősen kitolhatja a megtérülést.
Az a jó, hogy kb. fél éve ugyanaz a csóka egyik nap azt nyilatkozta, hogy hosszú távon marad a szaldó, másnap meg hogy nem. (A sorrendben nem vagyok biztos.) Nesze neked kiszámíthatóság meg tervezhetőség...
Amúgy kár érte, érdekes téma volt porondon.
Megkerestem a neten az interjút, érdemes meghallgatni. Elég sokszor célozgatnak a szaldó megváltoztatásáról, hogy valamiféle módon RHD-t kell majd fizetni a hálózat használatáért.
Hallgassátok meg mit mond a manusz, valószínűleg nem véletlenül:
Első nap solar.web-ből adatcucc sikeresen frissítve. Újraindulás után minden ok. Az inverter frissítés 99%-nál naplemente miatt megszakadt.
Második nap többszöri kísérletre se ment, szintén 99%-nál leállt (emlékeim szerint újraindult az inverter), de minden ok. Meguntam, acces point-tal sikerült frissíteni. Szerintem itt is újraindult, minden ok. Ezután solar.web szerint volt újabb verzió (mivel a verziószám nem fért ki a telón, a vége ... volt, nem tudom, így volt-e), acces point felől nézve meg nem volt. Így annyiban maradt.
Harmadik nap meg már nincs kommunikáció.
Szóval gyanús ugyan a frissítés, de utána még ment fél napot (szerintem újra is indult) és csak a következő hajnali ébredés óta kuka, úgyhogy mérget azért nem vennék rá.
Amúgy az sem lenne baj, ha 1 topik lenne. Persze a régi hsz-okért kár lenne.
Most nem is tudom, hol írtam, hogy megkukult a Fronius inverterem, nem kommunikál (de legalább termel). A telepítőm beszélt Froniusékkal, azt mondták, előfordul frissítés után, hogy térerő gondok támadnak. Este kapom meg az elérhetőséget, majd adnak tanácsot, mielőtt szerelőt hívjak. Gyanús, hogy ez a master/slave kapcsoló oda-vissza váltása lesz (ami nem segített), de majd holnap(?) kiderül. Megírom majd, mi lett, de egyelőre nem frissítenék más helyében.
Amikor ez a hiba jon, akkor nyomj a piros lakat ikonra es ott valaszd az Ervenytelen tanusitvany (???) menut (nem tudom hogy forditottak). Erre be kell jonnie egy ablaknak ami a tanusitvanyt reszletezi, azt kellene latnunk, abban az esetben amikor hibasnak mondja.
Mint irtam minden kerest fuggetlenul leellenoriz, elotte is, utana is. De nem sikerult reprodukalnom a hibat innen, probaltam kulonbozo browserekkel, a cert jonak tunik.
A Chrome ezzel nyit. Az Edge most elsőre beengedett, a múltkor ő is szórakozott. Mozilla is. Szóval random, hol jó, hol nem. Ezért nem értem ezt a tanúsítvány dolgot, meg, hogy azzal fogad, hogy a kapcsolatom nem privát.
Az tény, hogy el van mentve a jelszó, hogy ne kelljen minden alkalommal bepötyögni, meg a zebrákat és lámpákat megjelölgetni a képeken a hitelesítés miatt... :)
Ezt adja ki. Gyakorlatilag minden engedélyezve van.
Ráengedtem egy átfogó vírus-ellenőrzést, nem talált semmit. A munkahelyi gépen is érdekes lenne, ha vírus lenne (állami hivatalban dolgozok, elég komoly az informatika, szinte minden le van tiltva, ami általában hozhat be vírust)...
Tanusitvanyt minden egyes https request-nel ellenoriz minden bongeszo, a www pedig azonnal 301-el redirectel a www nelkuli domain-re, szoval igazabol teljesen mindegy honnan jon a juzer.
Ize, siman le lehet tolteni az adott oldalrol, de felesleges. Az OS / Browser root-cert store-t pedig nem erdemes piszkalni, a solaredge-es wildcard cert rendben van. Mas lesz a problema (proxy vagy kliens gep)
Ami erdekesebb lenne az ha a chrome alatt a kis piros/szurke/zold lakat ikonkara kattintva a "Certificate" menut valasztva csinalna egy screenshot-ot, attol talan okosabbak lennenk.
Nálam is a *. os a tanúsítvány és jelen pillanatban rendesen megy.
Tanúsítványt a kibocsátó oldaláról lehet letölteni. Az ehhez valónak konkrétan nem néztem utána.
Raneztem, a cert valid, a hiba a te gepedben (gepeidben) lesz.
Ha megnyitod az oldalt, a kis lakat ikonra kattintva tudod megnezni a cert-et (az url sor elejen chrome-ban). Tegyel mar fel egy screenshotot errol legyszi. (Datum / ido rendben van a gepeden ?)
másik gépen is tapasztaltam ugyanezt (pl. bent a munkahelyen).
Ezt írja ki:
"A szerver nem tudta bizonyítani, hogy valóban a(z) www.monitoring.solaredge.comdomainbe tartozik; biztonsági tanúsítványa a következőről származik: *.solaredge.com. Ennek oka lehet konfigurációs hiba, vagy hogy egy támadó eltérítette az Ön kapcsolódását."
- Vagy az SE oldalan van a probléma és nem tudsz vele mit kezdeni (pl egy szarul konfigurált edge szerverre dob a load balancer). Erre esetleg érdemes egy support ticketet nyitni (ha már biztos vagy benne hogy nem a második opció a ludas)
- Vagy a te gépeden szaródott el valami. Mindenféle virusok szeretnek beletúrni a PKI dolgokba, elképzelhető hogy ez a gond. Próbáld ki esetleg másik gépről.
Lehet, hogy volt már kérdés, vagy észrevétel, de nem találom.
Solaredge 7,02 kW-os rendszerem van. A monitoring oldal internetes felülete vagy 2-3 hete "meghülyült", mert a tanúsítványt érvénytelennek tekinti a böngésző és nem nyitja meg (se Chrome, se Mozilla, se Edge). Inkognitó módban belépek, akkor speciális engedéllyel megnyitja, majd a normál "nem inkognitó" módban is. Ha bezárom, kezdődik minden elölről.
A sütiket már töröltem, legközelebb beenged, majd így is a 2. belépésnél újra előjön a hiba.
Van valakinek valami hasznos ötlete, hogy hogyan lehet ezt a procedúrát minden alkalommal elkerülni?
Azt hittem van benne, mert olvastam, hogy "Smart cooling" és emiatt gondoltam. Garázsba (félig a föld alatt van) mehetne, csak macerás a vezetékezés. Eredetileg oda gondoltam, de ha nincs benne ventillátor, akkor a hűtés miatt lehet, hogy vállalom a macerát.
Köszönöm, megpróbálom. Mindenesetre most nézegettem a pvoutputon a hasonló méretű rendszerek mai eredményét, és elégedett lehetek.
Azért a magamfajta kezdő naplopónak elég jó kis majomfogó ez az élő követés. Ebéd után leültem meginni egy teát, és azon kaptam magam, hogy negyven perce bámulom a solarwebet :)
Azért csúcson nagyobb hangja van az invertereknek.
Nekem SE17k van, 4-5kw-ig teljesen hangtalan, 7-8kw-ig nagyon halkan megy a venti, 10-13kw-nál hallható de nem zavaró hangja van, de 15-17kw-nál már rendesen pörög és melegszik, nyáron akár 70fokig is. Mivel garázsban van ezért nem zavaró.
Túl az első teljes napon, kis csalódás a solarwebbel kapcsolatban, hogy én azt hittem, ez vmi közösségi felület, ahol össze lehet vetni a teljesítményt hasonló méretű és/vagy tájolású rendszerekével.
Így nem nagyon tudom eldönteni, hogy elégedett lehetek-e az én termelésemmel vagy sem.
Nincs benne ventilátor, passzív hűtéses ezért olyan helyre tegyétek ahol van szabad légmozgás. Gyakorlatilag semmi hangja, max teljesítmény körül közelről hallani nagyfrekis zizegést amúgy a leghangosabb dolog (ez lehet a 35dB>) a kattogása induláskor meg leálláskor. Naponta kétszer.
Nincs benne ventilátor. Nem zavaró cicergős hangja van. Illetve amikor be/ki kapcsol ill. kapcsolgat, akkor a reléket hallani.
Ha egyébként teljesen csend van a környéken, akkor nyáron, maxon zavaró lehet előszobában. Nincs valami raktár, lomtár, spejz vagy ilyesmi helyiség? Oda célszerűbb lenne, vagy a garázsba.
SE7K inverterem van, igaz, a rendszerem még csak 4,8kWp, tehát nem csúcsrajáratott. 7,2-es bővítés van tervben. Nekem az előszobában van az inverter marhára nem bántam meg, hogy nem kintre raktam, TELJESEN hangtalan. Mikor reggel indul, este kikapcsol, kattan 3-4et halkan, illetve ha nagyon sötét van télen napközben, akkor is. Abszolút semmi működési hangja nincs, csak ha odatapasztom a fülem. Állítólag csúcson sem lesz hangja majd.
Igen, van benne ventillátor. Azért nem szeretném kitenni, mert hátha jót tenne az élettartamának a közel állandó hőmérséklet és nem kinn lenne télen a mínuszban és nyáron a 35 fokban. Tudom, hogy bírja, be így talán tovább bírná.
35 dB az kb. halk beszéd vagy egy zajosabb párásító hangereje, szóval észlelhető.
Zavarása a helyiség és a szomszédos helyiségek használatának, a környező zajnak és az egyéni érzékenység függvénye.
Az Solar Edge nálam kevesebb mint 25dB, de így is kitetettem. Szerintem a tiédben van ventillátor, az hallatszik azért lakótérben, bár éjszaka nem megy, amikor a leg zavaróbb.
Lesz egy Growatt 4000UE inverterem. Ennek a hangkibocsátása ≤ 35dB (A). Nem tudom, hogy ez mennyire hagosat jelent. Egy előszobában elhelyezés esetén ez észlelhető? Vagy tetessem inkább a garázsba? Ez macerásabb lenne.
Ha nem is 2-3 perc volt nálam, de sokkal gyorsabb. Solar.web-en 1 óra - és fene tudja, végülis mi vágta haza az adatkártyát/invertert... Mondjuk a látszólag sikeres acces point-os frissítés után jött a baj, bár még aznap működött a frissítés után, csak másnap regfeltől halott.
Mivel termelni termel, csak jövő héten hívom a szervizt, szerdáig nekem nem igazán alkalmas az idő. Amúgy telefonban azt mondták, a megszakadó frissítés nem igazán okozhatna ilyen gondot.
Solarweben keresztül én nem erőlködnék. Inkább belépek az inverter webes felületére és onnan indítom, akkor 2-3 perc alatt megvan. Nem szokott gond lenni.
köszi, igen, azóta rájöttem. Közben viszont kiderült, hogy akik telepítették, ők regisztrálták már az invertert, tehát most nem tudok nevet megadni neki. Azt mondták, visszahívnak és segítenek.
Más: 28-i levélben írta az ELMÜ, hogy majd keresnek óracsere ügyében. Erre ma megáll a kocsijuk a kapu előtt, hogy épp most látták, hogy bekerült a címünk a rendszerbe, és mivel van még idejük egy közeli meló előtt, megnézték, hátha itthon vagyunk. Szóval a topikot nézve azt hiszem, ez az egy napos várakozási idő abszolút rekord :)
Fronius? Nekem se ment. Olvass vissza, app-ból nem tudtam csatlakozni, böngészőből oldottam meg. Szerintem leírtam hogyan - én is itt kaptam segítséget.
Beindult a rendszer, de nem tudok kapcsolódni a solar web-hez. Kb 10-15 perce azt mondja, hogy a kapcsolat felépítése folyamatban van. Várjak sokat, vagy ennyi idő alatt már fel kellett volna állnia?
Javitsatok ki ha tevedek, de a halozatra taplalo inverternek semmilyen frekvenciaja nincs, a halozati frekire ul ra. Mas kerdes hogy az milyen hatarok kozott mozoghat es milyen ertekek eseten termel a HMKE invertere.
Én időnként lementem évenkénti könyvtárba, ráadásul darabolgatom is. Egykor készítettem néhány grafikont Excellel. Ha túl hosszú volt a csv, nem tudta mindet betölteni.
Így minden évről van külön mentésem és időnként új csv-t kezdhet az inverter. :-)
Most már van backup, és sikerült "visszafejteni" az eredeti CSV-t, a módszer:
valami okból kifolyólag, amikor a pivot táblákat csináltam, aminek ugyebár a CSV az alapja, akkor szándékosan bejelöltem a pivot tulajdonságainál, hogy az adatforrást is mentse el. Nos, ha egy adott értékre kattintottam egy értéken, akkor az adott napi LOG részletet kaptam vissza. Így gyorsan csináltam egy oszlop összesítő cellát, amire duplán kattintva megkaptam 2014.12.15 12 órától a termelési adatokat 5 perces sűrűséggel.
Szépen, minden hónap végén a pendrive-ra készült LOG file-t rámásoltam a laptopra, felülírva a régebbi file-t.
Ma pórul jártam, nem figyeltem. Ez a "dög" inverter a CSV file-t "letörölte", és létrehozott egy új file-t, ami 2019 január 31.-ével kezdődik.
Így 2014 decembertől a termelési adatiam nincsenek most meg....
Szét vet az ideg....
Figyeljetek arra, akik USB pendrive-ra logolnak, hogy eltűnhet a log file. Vélelmezhetően már túl sok sor volt a CSVben. Amit nem értek, hogy miért törölte az előző file-t, miért nem hozott létre újat....
A számlázási rendszer semmivel nem bonyolultabb attól, hogy a két (1.8.0, 2.8.0) regiszterben összegzett adatok kerülnek be, vagy minden ki és bejövő kWh. Amint láthatod jelenleg is van mindkettőre példa, az nem probléma a számlázáskor, hogy gyorsabban emelkednek a számok.
Racionálisnak elég racionális érv a szolgáltató számára az ebből származó többletbevétel lehetősége. Nálunk a jelenlegi elszámolási rendszerben erre nincs lehetőség. A szlovákoknál már most is lehetne ebből + bevétel.
Nálunk a 4 kW feletti inverterekre kivetett teljesítmény adó jelenleg 0 Ft. Attól, hogy vmi ért jelenleg nem kell fizetni, az nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagyni.
Az inverter látszólag rendben van, egyedül a wifi hozzáférési pont menüben hiányzik a bekapcsolási lehetőség.
Beszéltem Fronius szervizzel, véletlenül pont a 15 km-re lévővel. Mondták, kapcsoljam slave-re az adatcuccot, aztán vissza és meg kell javuljon. Sajna nem. Így, hogy le van szedve az alsó takaró, látszik, hogy zöld-piros led felváltva villog.
Nekem is, ezek szerint csak véletlen egybeesés. Annyiból gyanús volt, hogy elvileg az inverter termel, azt az órának látnia kell, még ha az adatmodul be is tojt.
Akinek eon távfelügyelete van, megnézné, működik-e? Nekem nem, nem tudom, mi történhetett, de mostmár kezdek félni tőle, hogy mégsem termel a rendszer.
Tegnap 19,3kWh termelés - eddigi rekord. Februárban 284KWh összesen, 3,85kWp rendszerrel - több a termelés, mint a fogyasztás (illetve lenne, mert múlt héten felkerült 2 fűtős klíma, meg a fogyasztásból nincs mérve az azonnali felhasználás). És az egyik string még üres (5kW inverter).
No, remek. 3 napja az adategység frissítés lement rendben, az inverteré ugye nem. Tegnapelőtt többszöri próba után, acces point-on keresztül ment az is. Utána még minden rendben volt, minden gyűjtötte az adatokat, solar.web-en keresztül is bele tudtam menni a komponensekbe is. Tegnap meg már semmi adat. Reggel megnéztem az inverteren, wifi hozzáférésnél annyit ír, nem elérhető, nem lehet bekapcsolni az ap-ot.
Wtf? Szerintem a fw frissítés után újraindult az inverter, akkor még rendben volt.
Kikapcsoltam reggel, az éjszakai alvás hátha csak részben kapcsolja le, és így is kuka, nincs adatküldés.
Ha tudsz bármilyen racionális érvet, hogy a lakossági előfizetővel kapcsolatosan milyen értelme lenne a fázisonkénti elszámolásnak az összesített helyett, ne tartsd magadban... kétlem, hogy a számlázási rendszert szeretnék ezzel tovább bonyolítani.
Most alszik, napközben nem ment semmi adat sem a solar.web-re, sem a pvoutputra, de még az eon oldala (ami ugye független az invertertől) is pont ma tojt be. :)
A solar.web még frissíti is magát holnap, ha megint minden ok lesz, de a pvoutput már nem lesz pontos sajna.
Remélem, ezek nem fogyassztási adatok, hanem adott napi óraállások, mert fogyasztásnak sok lenne.
Viszont nem tudom mi van, tegnap ment rendesen minden, ma meg se a solar.web, se a pvoutput nem frissült, de "szerencsére" még az eon oldala is hibát dob. Az inverter napközben írta a termelést, remélem, ilyenkor tényleg termel, csak az adatfrissítés beteg valamiért. Jól tudom, termel, ha írja?
Helyzetjelentés az 5.67 kWp-s rendszertől. Durva évkezdés a tavalyihoz képest. Januárban 77%-kal, februárban ma estig 63%-kal több a termés tavalyi bázison és még van egy szépnek ígérkező napunk. :)
Semmin rugózunk? Azért, mert jelenleg nincs a fogyasztó számára érezhető anyagi vonzata, az nem jelenti azt, hogy másnak sincs.
A nem kőbe vésett szabályzók miatt érdemes ezt is számításba venni, amikor vki az 1 és 3 F között szeretné dönteni, vagy a fogyasztókat elosztani.
Igen , természetesen meglehet oldani sok mindent .
Nálam mióta szigetelt a ház (14-ik éve ) , csak múlt évben volt olyan a benti hömérséklet , hogy klíma kelljen . Mosógépet lehet valóban használni , ha süt a Nap , fözni is . 3200kWh -ból úgy átlagosan 1200kWh a klíma fogyasztása fütésszezonban . Tehát a 2000kWh optimalizálása szerintem már nem ér annyit . Bekell látnom , hogy ez olyan eset , mintha a 20cm-es höszigetelöre akarnák még 10cm-t felragasztani , hogy 2%-al lejjebb mennyen a fogyasztás a fütésre . Soha meg nem térülö befektetés lenne :( Amúgy léteznek berendezések az optimatizálásra Wattbuster is ilyen , ha jól tudom . Igaz , ennek nem néztem utánna , csak hallásból tudom :)
Erre valo a Fronius Ohmpilot, de egyes lakasautomatikaknak is lehet ilyen szolgaltatasa (pl: Loxone-ban tegnap lattam hogy mar van ilyen funkcio, igaz hogy beta egyenlore, de keszul)
Ezt az értéket azért odafigyeléssel elég szépen fel lehet tornázni. Egy hűtő/fűtő készüléknek (jól szigetelt épület esetén) pl. szinte mindegy, mikor üzemel. Ha hozzáigazítod, hogy csak akkor kapcsoljon be, amikor termel a napelem (vagy az eltérés meghaladja a normál bekapcsolási szint többszörösét), azzal pl. elég sokat lehet tenni e téren. És lehet időzíteni mosógépet, házimunkát (vasalás, fűnyírás stb) is. Persze ezekre jó lenne valami automatizmus.
Hát ha ilyen az órád biztosan akkor OK. De vajon mitől függhet hogy mér az óra? Lehet felteszem a kérdést a szolgáltatómnak, hátha megválaszolják mitől függ.
Független milyen betáplálás 1f vagy 3f , a lényeg a megtermelt eloszlása a helyben fogyasztott és a betáplált között . Mint írtam , az óra összegzös . Tehát neki mindegy , hogy 1 vagy 3 fázison csordogál az energia azt mutatja , hogy összegezve melyik oldalra és mennyi csordogált a leolvasás pillanatáig :)
De miből veszed, hogy ha nem lesz szaldó, akkor fázisonként lesz az elszámolás az összesített, aggregált adatokkal ellentétben? Megint egy kitalációra építve rugóztok a semmin...
amiatt ment az agyalás hogy egy kedvezőtlenebb elszámolási helyzetben (amikor nem teljes áron veszik be az energiát) fontos a helyben felhasználás maximalizálása.
Erre dobódtak fel számok hogy reálisan ez hány % éves szinten.
Amíg a jelenlegi elszámolási rendszer van addig nem probléma. Amint ez változik a 3F ak hátrányosabb helyzetbe kerûlnek, mert fázisonként kellene összehangolni a fogyasztást a termeléssel.
Így szépen lassan kiépül az a rendszer , amit leírtam a kiállításon járásom után . Te befektetsz , a rendszer meg majd használja a saját igényei szerint . Közös felügyelet , de a rezsi a tiéd a javításoknál és az akkupakk cserénél . Cserébe neked olcsóbb lesz a villany , mint a többi napelemmel nem rendelkezönek , de a maihoz képest jóval drágább .:(
Tudom mindíg csak negatívan látom a világot , de ezen már nem tudok váltóztatni :(
Az én órám úgy tűnik nem távleolvasós, mert nem stimmel a mérőazonosító formátuma (rövidebb), azt írja, hogy 0 POD és dob is egy hibát a regisztráció elküldésénél...
Ez sajnos nem válsz a kérdésre, csupán egy tárolási alternatíva. Simán lehet hogy drágábban tárolja az energiát (amortizációt, üzemeltetési költségeket nézve) mint ha nyomott áron odaadom a szolgáltatónak, esetleg fizetek a "virtuális akkupakk" szolgáltatásért. Ez utóbbi amúgy nem is rossz ötlet, ami Szlovákiában már van.
A grafikon nem a számlálót ( regiszterekeket) mutatja, hanem a betermelést és a fogyasztást. Annak ellenére, hogy ezek az adatok rendelkezésre állnak, a mérő nem ezeket az értékeket mutatja.
Akkor lehet nálad másképpen van programozva az óra.
Gondold végig a grafikont amit belinkeltem.
Ugyanazon 15 perces intevallumban volt fogyasztásom és visszatáplálásom is. Ha összegezné akkor ilyen nem lehetne, vagy fogyasztok, vagy termelek. (Feltéve ha az adott 15 percben zavartalan napsütés van, de ezt is lelellenőriztem, mindig ilyen grafikonom van.)
Ebből is jól látszik hogy valóban nincs összesítés, azaz nem mindegy melyik fázison van a termelés/fogyasztás. Másképpen nem lehetne egyidőben fogyasztás és termelés is.
Ez mindenképpen újdonság és ellentmond az eddigi információknak.
Miért ne lehetne? A grafikon is összesíti a 15 perc eseményeit.
Nálam még nem lett szétosztva a házban a 3 F, az inverterem meg 1 F -ú. Az egyikre termelek, a másikon fogyasztok, azaz szigorúan véve nincs helyben fogyasztásom. Az óra kimenő regiszterén azonban csak akkor jelenik meg az inverter termelése, ha az állandó fogyasztókat kikapcsolom.
( Azért lett így kötve, mert kezdetben az invertert a legmagasabb feszültségű fázisra tettem, a fogyasztókat meg a legkisebbre, ugyanis sorban pukkantak el a régi tápjaim. 2 hónap múlva a szolgáltató lecserélte a trafót az utcában, azóta minden OK, csak még nem értem rá szétosztani a ház fogyasztását.)
Nálam a legtöbb egyfázisú fogyasztás azon a fázison van, amire termel a napelem. A többi viszont elég jól el van osztva, illetve 3fázisú. Ilyen mérésre sajnos, még nem vagyok képes, de ha muszáj... . :-(
Nincs összesítés, itt egy szép grafikon. Ez eon, 3 fázis, 16:45-ig 2kW fűtés ment egy fázison, utána meg 5,2kW. A max termelés meg 8,4 kW. (Azért ilyen szép mert még épülés alatt a ház s nincs egyéb fogyasztó.)
Éppen ma délután készültem fát aprítani, csak feltartottak. Remélem, holnap is ilyen szép napsütés lesz délután, akkor megpróbálom ellenőrizni. Mostanában is volt tartósan 2-2,5 kW. Azt észre lehet venni 5,5 kW fogyasztás mellett. Persze ilyen értékeknél nem úszom meg vételezés nélkül. :-(
Nálam is egy fázison van az inverter és három fázison fogyasztok. Alkalmanként 5,5 kW-os motorral. +az aktuális háztartási fogyasztás. >5 éves tapasztalat. :-)
Visszakerestem az új csodafelületen a vétel és visszatáplálás grafikonokra egy szép nyári napon. Ugyanazon 15 perces időintervallumban vétel és adás is volt, ez ugye nem lehetne ha összesítene, azaz a 15 perces szaldót jegyezné fel.
Nekem is 1 fázison van az inverter és 3 fázison a fogyasztás. Én is úgy látom hogy összegzi az óra, tehát nem számít ha másik fázison fogyasztasz, de egy naposabb hétvégi napon mostmár megnézem, csinálok egy tesztet.
Nálam úgy hogy otthon van a család, sütnek-főznek,stb, a 4910kWh termelésből bement a hálózatba 3992kWh a 2018-as évben.
Lehetne még valamennyit optimalizálni, a mosó-szárítógép este megy legtöbbször, stb...
Most megnéztem a mentett adataimat. Az éves helyben elhasznált átlaga pontosan 15% volt (házban 3 fázis, inverter 1 fázisú).
Amit agyarka társ írt, hogy nem számít az, hogy csak egyik fázison termelek vissza, akkor kevés a 15%, pláne úgy, hogy arra a fázisra lett kötve az inverter, amire a napközbeni legnagyobb fogyasztók (hűtő, mélyhűtő).
Ha viszont az van, amit én okoskodok, akkor meg a 40-45% túl sok lenne a 3 fázisra vetítve:-)
Egy újabb telefonos eszmecsere végén oda lyukadtunk ki , hogy annyira kicsi a fogyasztásom , nem éri meg befektetni a rendszerbe . Direktben kicsi lenne a fogyasztás . Ha a virtuális akkupakkot aktiválnám , akkor sem és saját akkupakkal sem kifizetödö számomra . Ezzel lezártam végleg ezt a témát magamban .
Lehet ,hogy nem pontosan fogalmaztam meg a kérdést :(
Nálad és a többieknél is úgy terveztétek , hogy az egész éves termelést fedezze a rendszer . Nekem viszont egy kicsit úgy kell , hogy minél optimálisabban kihasználjam a rendszert , amit a napi fogyasztásomhoz kell igazítani ( 5,5kWh ). Ez ahogyan számolgatom az éves termelés 70%-a körül van . A cég akivel most konzultálok is ebbe a gondolkodási irányba terelget :) Szerintük a 2,32kWp erre optimális .
Az óra az elszámolás módjától függetlenül nem foglalkozik azzal az egyik fázison visszatáplált mennyiséggel, amit ugyanabban az időben másik fázison elhasználsz. Azaz a mérőrendszerben nem jelenik me.
A szolgáltató átprogramozhatná / rendelhetne olyan órát ami fázisonként összesíti a fogyasztást és és a betáplálást, de neki sem lenne jó, mert akkor sokan rendezték át 1 F ra a rendszerüket, ami szintén nem lenne jó a számukra.
Mint írtam , a villanyóra csak azt mutatja , hogy mennyi el.energiát adtál a hálózatba , vagy mennyit vételeztél a leolvasás pillanatáig . Tehát nem fázisonként , hanem összességében . Ha egy fázison betermeltél 3000kWh -t a hálózatra , de a helybeni fogyasztásodon kívül vételeztél 3500kWh -t a hálózatból mind a 3fázison keresztül , akkor csak az 500kWh-t kell fizetned . Én így értem a magyarázatot .:)
Nyugdíjasok vagyunk, majdnem állandóan otthon. Nálam majdnem minden villannyal működik, kivéve a kapálógép és a traktor. Klíma csak napközben megy, igaz, nem mindig süt olyankor a nap. :-( Elég sokat megy a TV, feleségemnek a kézimunkázás, egyéb házimunka mellé "háttérzajnak". Számítógép általában csak este (ez most indokolt kivétel :-) ). Az asszony notebookja napközben is néha. Játszik. Más minden az általában megszokott, hűtő, antennaerősítő éjjel-nappal. Ha nem kell, semmi nem világít (router, beltéri, ...).
Az oké, hogy az óra összesíti a teljes betáplálást és vételezést, de a Tibor691 által említett esetben, amikor 3 fázison fogyasztasz, de csak 1 fázisú invertered van, akkor csak azon az 1 fázison lévő fogyasztók tudnak napáramot használni, amik arra a fázisra vannak kötve, amire az inverter. Azok a fogyasztók, amik a másik két fázison vannak, azok értelmezésem szerint kizárólag a hálózatból nyert energiával tudnak működni.
Ezért nálam is max 10-15% az éves helyben elhasznált energia aránya.
Amíg szaldó van, addig ennek semmi jelentősége... de utána lesz. Vagy rosszul értelmezem?
Mindegyik 3F óra összegzi a fázisonként vételezést és visszatáplálást, és csak az eredményt rögzíti vmelyik regiszterbe, úgyhogy nincs jelentősége annak, hogy melyikre dolgozik az inverter, és hol van fogyasztás.
Igen , nálam is 3 fázis van . A cég azt állítja , hogy amit felszerelnek órát az összegzi , hogy mennyi az ami az egy fázison betáplált egység és a vételezett a többi fázison . Magyarul : betáplálok az egyiken 1kWh-t és a másik kettön meg vételezek 2kWh-t , akkor regisztrál 1kWh vételezést . Egy ilyent szerelnek fel : SE-WND-3Y-400-MB-K
Hogy a ház 3 fázisú vagy sem. Mert az inverter biztosan csak egy fázisú.
Amennyiben 3 fázis van a házban, akkor annak a nagy fogyasztok közötti elosztása azonos, ha jól tervezték a villamos rendszert.
Ebben az esetben csak azon fázis fogyasztását tudod helyben megtermelni amelyiken az inverter van!
Nálunk az éve fogyasztás és termelés 3000kWh.
A feleségem és én dolgozunk napközben, a 9 éves ikersrácaim iskolában nappal iskolában vannak. (videojáték nincs, egyébként nagy fogyasztó)
Van egy külső medencénk, mely kollektorral fűtött nyáron. Az 505 W-os vízforgató szivattyú nyáron napi 6-7 órát megy, ennek a fogyasztása kb.: 600kWh, erre a fázisra van kötve az inverter.
A visszatáplált éves energia: 2.280kWh, azaz nálunk 24% a helyben felhasználás, úgy hogy 600kWh-t a máshol nem játszó medenceszivattyú igényli.
Szerintem a helyben fogyasztás reális értéke 15-20% egy átlagos háztartásban.
Nagyrészt a párom van csak otthon egész évben . Ami fogyaszt olyankor ha süt a Nap azok a : hütö , napkoli , figyelöállásban lévö eszközök , induktív fözölap , szellöztetö . Rövid ideig : kávéfözö , mosógép , mikró , porszívó . Mint írtam , napi 5,5kWh fogy fütésszezonon kívül naponta maximum , van amikor csak 4kWh .
Ez teljes mértékben attól függ, hogy hogyan oszlik meg otthon a fogyasztás, vannak-e otthon napközben (pl. anyuci kisgyerekkel), lehet-e időzíteni nagyobb fogyasztás (mosógép, szárítógép) a csúcsidőszakra, stb. Szerintem a 30 százalék reális lehet, ha van valaki otthon napközben, ha nincs, akkor ez alacsonyabb...
Szeretném megkérdezni a FV rendszer tulajdonosokat , hogy átlagosan %-ban kifejezve a megtermelt energia mekkora részét használjátok el helyben ?
Az van , hogy jelentkezett egy cég , aki kínált egy rendszert 3800euróért 2,32kWp -vel ( ebböl még lemegy az állami támogatás , ami 1160 euró) . Ök azt állítják , hogy helyben 30%-ot elfogyasztok, a többit meg betáplálom , majd onnan megveszem a lentebb már említett 8 centért . Szerintük 10 év a megtérülés. Nálatok ez az arány milyen ?
Az energiasűrűség fogalma mindkettőre, mint energiatároló eszközre egyformán értelmezhető. Mértékegysége a kWh/kg. Egyik 241(tesla akkupakk) a másik meg 300(Maxwell supercap) 500 kilátásban.
Sebaj, ngyképű voltál három éve beírt normális, informatív hozzászólásra, ma is csak ezt tudod, lásd lejjebb.
A "Tudományodat" nem igazolja a valóság, kellemetlen ;) Menj vissz értekezni, bocs hogy megzavartam köreidet! Valószinüleg a Tesla, és a Maxvell mérnökei is tartoznak neked egy bocsánatkéréssel, mert ma már a litium akkus, napelemes energiatárolás megvalósult, az elektromos autózás elérhető, a jövőben pedig még olcsóbb és megfizethetőbb lesz a szuperkapacitások és gyártástechnológiájuk révén :DDD
Ma kaptam árajánlatot 18db SHARP ND-AK275 napelem plusz SMA SB 5.0-1AV-40 plusz sallangok 2millió ft telepítéssel!
Meg korábban 18db ht solar 275w-os panel plusz growatt 5000 inverter plusz apróságok,telepítéssel ugyan annyiért!
Ez a kettő maradt versenyben!Ők a teljes papírmunkát is megcsinálják,és 80 ezer a különbség az előzetes kalkulációnál az első javára.Pedig a márka láttán azt gondoltam drágábbnak!
No. Az inverter indult. Solar.web frissítés nem jött össze, mindig újraindult az inverter 99 %-nál. Acces point-tal is először hiba, de másodjára lement. A solar.web ezek után is jelzi, hogy lenne frissítés, acces point-tal nézve nincs újabb fw. Érdekes, de egyelőre jó ez így.
Eon jóváhagyta a távfelügyeleti portál regisztrációt, egyelőre csak mobilról néztem rá, mobilos felületen semmit nem láttam, asztali nézetben jöttek adatok, de az meg mobilon nem igazán értelmezhető, majd megnézem pc-n délután. De a lényeg, hogy tényleg mehet nem csak cégnek, én cégnévhez beírtam a saját nevem és elfogadták.
Van ez így.. ;-) Erre fele úgyis angolszász mértékegység dívik. De azért viszonylag nagy biztonsággal állíthatom, hogy erős szövegértési zavaraid vannak. Nem én kevertem a kondenzátort az akkuval és most sem a Wh-t a kWh-val.
Nem hiszem, mert 99 %-nál állt le, és szerintem az még a letöltés volt. Legalábbis a délutáni frissítésnél is többször ment a csík. (konkrétan nem írta)
Amúgy tényleg elvárható lenne a duplikálás, mert az invertert nem lehet akkuról frissíteni*, mint egy telefont laptopról, áramszünet meg bármikor benézhet.
*Lehetni lehet, de az akku meg a generátor azért nem szériafelszereltség a házaknál.
Igen, csak nem voltam benne biztos, hogy az nem csinál-e egy újraindítást. Elvileg minek, de hát... Bíztam benne, hogy még végigmegy, de a végén durván ment le a teljesítmény. No meg bíztam benne, hogy figyelnek erre. Hát, nem.
Egyebkent pont a Fronius nem fog ezen sporolni (remelem, mert nekem is ilyen az inverterem). Egyebkent nem egy filleres tetel, hw/sw tamogatas kell ehhez, de szerencsere ez pont nem az a kategoria amit ki szoktak sporolni. (sok lenne a garancialis javitas)
> El nem tudom képzelni, mitől ilyen lassú
Osszehasonlitod az asztali gepeddel vagy a laptopoddal. Nagyjabol 2 nagysagrend a sebessegbeli kulonbseg, szoval nem csoda. (pl a mobilodhoz kepest is toredek teljesitmenyre kepes az inverter beagyazott CPU-ja)
Ha én csinálnám, így csinálnám (sőt, előírnám, filléres tétel), mégis sok kütyüt haza lehet vágni egy megszakadó frissítéssel, illetve itt is frissítés előtt jön egy felugró ablak, hogy ne szakítsd meg, mert elszállhat az inverter. Az igazi szopatás, hogy nincs leállítás gomb - hiába láttam, hogy vészesen megy le a nap, nem tudtam mit csinálni. És komolyan írtam, hogy több mint 1 óráig stüttyögött - szerintem még csak a letöltéssel. El nem tudom képzelni, mitől ilyen lassú.
Minden ilyen beagyazott cuccban kelloen jol van megoldva a firmware frissites, ne aggodj.
Altalaban azt csinaljak, hogy 2db teljesen fuggetlen flash terulet van a SoC-ban a firmware-nek es az inaktivba irjak a frissitest, majd mindenfele ellenorzes utan valtanak csak at ra. Nem gond ha megszakad a letoltes, lekapcsolod az aramot stb. Eleg nehez elrontani, max megegyszer el kell inditani a frissitest.
Remélem, van védelem az inverterben - 1 órája megy a frissítés, de még csak 85 %-ot töltött le, a nap meg mindjárt lemegy, már 16 W-ot hoz. Leállítani nem lehet, csak remélni tudom, hogy nem szoptat meg azzal, hogy menet közben kikapcsol... 14 W. 11...
Most csak azzal szopat, hogy simán bejött a webszerver, be tudtam állítani a push-t, aztán kis idő múlva indítottam volna újabb inverter frissítést, erre kéri az admin jelszót, mert lejárt a biztonsági idő. Valami rémlik, de azt nem fogadta el. Első belépésnél meg nem is kért jelszót.
Az inverterben van egy webszerver. Meg tudod nezni a lokal halon az IP-t az inverter menujeben (gugli) es utana siman http://<az ip amit talaltal> egy browserben.
A múltkori beszélgetés alapján úgy értettem, hogy az inverter menüjében kell keresni (beszéltem is valakivel, hogy remek lehet a 4 gombbal bevinni ennyi betűt-számot). Ezek szerint nem.
Ezt hol találtad? Át kell állítani az invertert wifi-konfigra, vagy rendes üzem közben előjön valahol? A solar.web-en én nem találtam ilyet, igaz, mobilon néztem és néha nem minden egyezik meg a pc-s móddal, hiába vagyok asztali nézetben.
Még mindig nem értem, miért ragaszkodsz a drágább 3 fázisú inverterhez. A 20 A és fázison elfér a 4 kW os inverter, ha a szolgáltató engedélyezi.
A másik a panelszám, az egy dolog, hogy Symo Start feszültsége 200V, és ha elindul még 150V stringfeszültség gel is termelne, de ez egy 1000V os inverter aminek a névleges feszültsége 595 V. A névleges feszültségtól ilyen kevés panellel jelentős eltérések lesznek, és csak alacsonyabb hatásfokkal működik.
Az SMA egy jó nevű termék, a kezdeti idők nayg sztárja, ezért afféle "mercedes"-nek tekintett kategória, bár mára ott loholnak a sarkában mások is pl. Fronius is.
Köszönöm a válaszokat és a kérdéseket. Jelenleg 3 fázis van a házban, 16-16-20 A. 1 db háromfázisú inverterről van szó. Azért csak 4 kW körüli rendszerben gondolkodom, mert a terveim szerint ezhosszabb távon is fedezni fogja a villamosenergia igényemet. és amit termelek, azt lehetőleg el is akarom fogyasztani az elszámolási időszakban.
Kaptam ajánlatokat 3,5 , 4, 4,5 kW-os inverterrel, és első körben 10 vagy 12 panellel szerelt rendszerekre. A később telepítendő panelek alkotnák a második striget, ha jól számolok, akkor legalább 7 panel szükséges:
Pl Fronius Symo inverter U DCmin=200V, napelem V=30V kb. --> 200/30=6,7 tehát ennél több panel kell 1 stringbe. U DCmin stringenként értendő? A "DC csatlakozók száma: 3" azt jelenti, hogy 3 stringet tud kezelni?
Így összesen 19 vagy 21 panelem lenne jóval 5kW feletti teljesítménnyel. Tehát nem biztos, hogy a 4 vagy 4,5 kW-os inverter megfelelő lenne, (bár a minimum panelszám/string fontosságára csak az egyik ajánlattevő utalt.)
Igen, itt lépek be. A HMKE oldaluk alján találtam a lehetőséget s működik, nem problémáztak a regisztációnál. (Annyi volt, hogy az óracsere után eltelt kb 2 hét mire be lehetett regisztrálni az új mérőszámot.)
Konyhába, meg úgy általában máshová sem szabad olcsó (aka: sz@r, qla...) ledet tenni.
Olyat keress aminek jó a spektruma (CRI 90+) és ne keverj többféle színhőmérsékletűt (annak reményében, hogy "jobb" lesz a fény, mert pont az ellenkező hatást váltod ki).
a múltkor volt róla szó hogy sok helyen (pl. a démász területen) távleolvasós órákat szerelnek fel, de a lakosság részére nem elérhetőek a pillanatnyi adatok róla.
Na ez változott, most tűnt fel hogy az applikációban és a honlapon is megnézhetőek az adatok (fogyasztás, visszatermelés) 15 perces bontásban.
Ez pl egész jó segítség lehet a fogyasztási szokások monitorozásában.
Olyan most nincs, ha lesz, kereslek. Csak annyit kérdeznék, hogy ahhoz is át kellene állítani az invertert (mondjuk acces point-ra), vagy az maradna kliensként a hálózaton?
Illetve még 1, mobilteló nem jó nas helyett? Arra nincs lekérdezgető megoldás?
Azóta láttam, talán a wifi beállításban át kellene állni telepítésre és a telepítő szoftverrel mókolni, de a működő dolgot nem szívesen állítanám el. Meg nem is vagyok benne biztos, hogy így kell.
Szóval, ha tudsz más, egyszerű módot a Fronius-pvoutput házasságra, vevő lennék rá.
Már abban a topikban párszor leírtam , hogy egészében 40cm , csak ugye van a 21m hosszú "U" alakban felszerelt csö a csöben rekuperátoros szellöztetöm . Ez enyhe lejtéssel a meleg oldal felé van szerelve , így azt lefedtem gyapottal , hogy jól szigeteljen .:) Tehát van elég lényeges rész így szigetelve .
Próbáltam az invertert beállítani a pvoutput-hoz, de nálam a beállításokban nincs push service. Valamit állítani kellene, hogy előjöjjön a menüpont? (Fronis Symo 3-M)
Csak magamat nem értem hogyan lehetek ilyen elmaradi ? Idáig ami létezik rezsicsökkentö megoldás , az megvan : Jól höszigetelt ház ( 20cm falakon, födémen 40-80cm gyapot , már 14 éve ) , háromrétegü nyílászárók , szellöztetö rekuperátorral , napkolirendszer fütésrásegítéssel , klímafütés , ezek is már 10-14 éve.
Valamint az a jópár ajánlat amit küldtek a cégek , mikor kiszámítottam mindegyiknek a megtérülését és leírtam a válaszomban , egyik cég sem írta , hogy hiba van a számításomban . Ha nem lenne levéltitok , bemásolnám a válaszokat . Így vagy elhiszed amit írok , vagy nem . Ennyi .
Elhiheted , ha lenne benne fantázia(megtérülés belátható idön belül) már régen a tetömön lenne a rendszer .:) Így csak azt írhatom , amit a minisztériumi alkalmazott mondott , hogy vannak emberek , akiknek kell a tetöre ilyen rendszer és kész . Viszont a HMV készítésre biztosan hamarabb rákapnak az emberek , mert elég a mezö , egy vezérlö meg egy fütöspirál . Nem kell csövezés , meg fagyálló , meg szivattyú , csak 3 x nagyobb tetöfelület . A kiállításon mikor beszéltem egy Vaillant-os szakival a napelemekröl és szó volt a HMV-röl , mondom neki , hogy nekem van napkolim . Erre a válasz , tiltsam le , hogy a napelemmezö tudjon müködni . :( Mikor mondom neki , hogy a napkoli hatásfoka 1nm-re déli tájolásnál déli 12 órakor 1000Watt benapozásnál 55% , a napelemé meg közel 17 % , akkor ne akarja , hogy a fentlévö hatékonyabbat állítsam le a gyengébb végett , csak azért , hogy kilegyen használva .:(
Igen , csak regisztrált cégek szerelhetnek . Jegyzékben szereplö komponenseket építhetik csak be . Mindent a szolgáltató diktál , így az EU-s pénz tisztán zsebre megy , Te meg fizeted azt a rendszert , amit Ö kiválaszt . Ez a demokrácia :(
Az évi 24 € alapdij kimaradt.
A 30% saját felhasználás necces egy zöld este és hétvégenként használt lakóházban.
A szolgáltató egyáltalán nem biztos, hogy köt szerződést a termelés tárlására a nem általa telepített rendszer esetén, azaz az 1150 €/ kWp inkább több lesz.
Olyan értelemben egyirányú, hogy ha a fi előtt (az utcán, vagy lakás esetén a lépcsőházban) van gebasz, nem old, mert azt nem érzékeli. Az itteni vélemény szerint ezért nem működik, mikor éppen kifelé folyik az áram.
De nem világos, hogy most csak kijavítottál, vagy azt is akartad mondani, hogy véd a fi az óra és az inverter közé kötve is?
1 fázison 230x16=3.68 kW vagy 230x20=4,60 kW leht az inverter
A másik lehetőség a 3 fázis .... amin már a 16 Amper is megnged 3x230x16=11,04 kW-ot is. (azt meg csak tán nem akarod, hogy 2 darab 1 fázisú invertered legyen)
---
A két(több) ÖNÁLLÓ MPPT bementű inverterekre lehet rakni eltérő termlésű sztringket.
DE!!
Egy sztringbe csak AZONOS típusú+benapozottságú napelemek kerüljenek, legalábbis ép ésszel eljárva.
Ha ez a kettős feltétel nem teljesül akkor optimalizálót kell bevetni az adott sztring eltérő napelemeinél.
Ami lehet
- magában a napelemben >> MAXIM chip , ami minden normál inverterhez jó
- univerzális >> TIGO sárga (vagy adat interfésszel is kék), ami minden normál inverterhez jó és NEM muszáj minden napelemre rakni csak az eltérőkre/árnyékosokra
- spéci cucc, ami a spéci inverteréhez tartozik >> ilyen a solaredge cucca (ami mindig-minden napelemet optimalizál)
A Fronius jól napelemezhető 20-30% sima ügy neki, de akár 40-50%-al is elbír, ha a körülmények olyanok (gyengébb tájolás/benapozottság).
Most egy jó/érték arányú páros szerintem a LONGi 310 Wattos napeleme és egy Fronius inverter.
----------------------
Az inverternek van saját beépített FI reléje.
Az invertert a ház központi FI reléje elé szokás kötni alapban. Azonban a FI relé után sem okozhat gondot, ha mégis akkor a meglévő FI relét kikell cserélni az "AC" helyett "A" típusra.
Itt azt olvastam, hogy az inverter után kell berakni a fi-t, mert amikor több a termelés, mint a fogyasztás, olyankor nem véd a fi.
Nálam a fi után van az inverter és a telepítő ("civilben" villamosmérnök) esküszik rá, hogy nem lehet gond.
Nekem meggyőző volt az itteni magyarázat (a fi csak egy irányban működik), de nem tudtam meggyőzni a telepítőt. Froniuséknak meg persze elfelejtettem írni egy állásfoglalásért...
Épp most tervezem a konyhai pultvilágítás halogén spotjait ledszalagra cserélni. A terv az volt, hogy a spotok tápjaira kötöm a ledet. Most megzavart ez a mondat:
"A ledszalag tápellátásához szükség van led trafóra, ami egy 12v-os egyenáramú tápegység."
Led trafót említ. Különbözik ez valamiben, a spot tápjától?
Az elejét nem értem, akkor most végülis milyen rendszert szeretnél? 4 kW os inverter mehet egy fázisra, ha van 20 A és engedélyezi a szolgáltató.
Hagyományos inverterek esetén a mezők tájolása stringenként lehet különböző. Ettől eltérni csak optimalizálók használata esetén érdemes ( panelenként, vagy 1/3 panelenként).
A túlnapelemezhetőség mértékét a gyártói előirások szablyák meg. A Fronius K-Ny I tájolás esetén engedi a 200% ot, de ez extrém, az inverterek gyártóinak többsége jóval kevesebbet enged. Érdemes megnézni a gyári tervező programokat és a dokumentációt.
Bővítés azonos panelekkel a stringet ( rövid idő múlva is nehézkes) vagy új stringre az új paneleket amik lehetnek más típusúak és az egész mehet másik irányba néző tetőre.
Az árnyékolást egyik rendszer sem szereti, ha lehet ne tegyünk árnyékba panelt.
Fi relé t NEM az inverter és az óra közé, hanem az inverter után a fogyasztók elé érdemes berakni ( fogyasztói csoportonként a könnyebb hibakeresés miatt). Bónuszban az inverter akkor is termel, amikor a mosógép levágja a Fi relét, és a konyhában is lehet főzni.
Lassan kezd kialakulni a rendszerem műszaki tartalma: 3 fázisú rendszer lesz 2x16-20A, 4 kw körüli SMA vagy Fronius inverterrel, 10 vagy 12 db Sharp napelempanellal (2,75-3,3 W). Ennek éves termelése lefedi, kicsit meghaladja a jelenlegi fogyasztásunkat. Később tervezem még napelemekkel bővíteni a rendszert.
Mennyivel nagyobb napelem összteljesítményt érdemes beépíteni pl. egy 4 kW-os inverterhez? A rendszer közép Magyarországon fog üzemelni.
Ha évek múlva bővítem a napelempanelek számát, akkor okozhat-e problémát, hogy más típusú és más teljesítményű panelek kerülnek a rendszerbe?
Ha az inverter több stringet kezel, akkor az egyes stringek különböző benapozottsága, árnyékoltsága okoz-e problémát vagy jelentős teljesítménycsökkenést? Van aki Solaredge megoldást javasol, van aki még egymásra merőleges felületekre is tenne napelemet SMA inverterrel.
A villamos rendszeremben van egy fi-relé. Az invertert elé vagy mögé kell / szokták bekötni? Van, aki elé kötné, mert így az inverter miatt nem fog "indokolatlanul" lekapcsolni. Viszont így a hálózat egy részén a védelmi funkcióját nem tölti be...vagy az inverter oldalán nincs rá szükség?
Ha úgy is telepíteném sem térülne meg soha , mivel a betermelt áramot 8 centért tudom csak visszakapni :( Akkor meg minek ?
Akinek napelemmel termeltetik meg a HMV elkészítéséhez szükséges energiát , ott valamivel jobb a megtérülés . Amikor süt a Nap és nem tudod másképpen elfogyasztani , akkor kapcsol a HMV készítés . Nálam már régen a sokkal hatékonyabb testvére dolgozik .:) Így nálam zsákutca ez a megoldás .
Megvárom míg elterjednek az üzemanyagcellák , aztán majd ahhoz tankolok hidrogént . Az is szigetüzem lesz :)) Kivéve , ha Nissan Mirai-t veszek , akkor mobilis is lehet .