Nagyon hasonlítanak . A géptörzsön egy 3 lépcsős ékszíjtárcsa van , na az mögé benyúlva kell olajozni azt a tengelyt , nem volt egyszerű míg megtaláltam . Egy előtét tengelye van egy régi asszinkron motorral ,de már lehet az is felújítás . Amit látok az az hogy a kosvezeték fedőlapján van plusz három csavar ,azok szerintem nem eredetiek . Képet próbálok , de körbe van pakolva ,rendesen .
Annyira összehoztam már hogy működött , de csattog a kulisszakő és nem is dolgozik szépen . Megyek ,ránézek :)
A váltó az a géphez való vagy utólag ráépített autós szerkezet? ( Hátramenete van? ) Ha enyém volna a gép akkor én a pucolás, közvetlen hibák javítása után újrahántolnám a működő felületeket. Majd kiépítenék egy szivattyús ( pl autó ac pumpa ) kényszer olajozást. Végül ha autós váltó van rajta, akkor azt akár teljesen kihagyva egy vektoros frekiváltóval hajtanám meg a gépet. Az lehetővé teszi az igen lassú mozgatást is, így kiválthatja a kuplungot. Ha a géphez tervezett váltó van benne akkor megnézném nem tartalmaz-e (hibás) beépített kuplungot, féket.
Egyébként ha már ennyit kérdezel, esetleg elmondhatnád hogy mit építesz? Gyalut a semmiből, vagy régi masinát alakítasz át, vagy... Esetleg pár fotót is mutathatnál, részben mert kíváncsiak vagyunk, részben a képeket látva konkrétabb válaszokat adhatunk a kérdéseidre.
Nem ott van az optimális hely, de oda is teheted. Egyébként is jó ha valami megcsúszik, mielőtt törik a gép. Nekem a himbát a koshoz kapcsoló csavaros karos szorító szokott megcsúszni ha ütközik a gép.
Nekem ez a hajtáslánc: Motor - ékszíj - kuplung - váltó - k. fogaskerék. A kuplung olyan kialakítású hogy a kart egyik irányba eltolva hajt, középen üres, míg a másik irányba húzva fékezi a váltó bemenő tengelyét és ezzel a kos mozgását. Magyarán a kart hátrarántva nem kifut a gép hanem gyorsan fékezve áll meg.
A google megmondja. De ahogy én olvasom, plexibe öntött hulladék, ami nem csak szép hanem a csakrák/sugárzások/energiák/rezonanciák birizgálásával gyógyítja is azokat akik ezt a marhaságot elhiszik.
Első tulajdonostól egy nagyon jó állapotban lévő orosz asztali esztergapad tartozékokkal új gazdára vár. Magyar használati és orosz gépkönyv is megvan hozzá.
A gyalugépen a kuplungot fontosnak tartom, ott és akkor lehet vele megállni amikor kell, csúsztatva nagyon lassan lehet vele közelíteni. A löketszámlálót nem tartom ide megfelelőnek, már csak az előtolás változása miatt sem. Marad a mérés, mert a végállás kapcsoló a gép védelmét hivatott ellátni, és akár fogásban is megállítja a gépet.
Saját kis gyalum alapján mondom: Nekem van az asztal alatt egy eltolható rúd, amin két szárnyas csavarral rögzíthető gyűrű van, ha az asztal eltolja a rudat akkor egy végálláskapcsoló az egész gépet megállítja. Igazából inkább a kifutó üresben járó gép megállítására való. Ha méretre kell megállni akkor vagy a nóniuszt figyelem és az utolsó negyed fordulatot kézzel tekerem, vagy ha extra pontosság kell akkor felfogok egy mérőórát valahova és annak nullájáig megyek.
Kuplung jó ha van mert kezdetben gyakran hibázol, és pl a kos beakad a leszorítóba vagy bármi másba. Ezt kis gépen egy löket kézzel való végigtekerésével tudod ellenőrizni, vagy nagyobb gépen a kuplung csúsztatásával óvatosan tudod végigjáratni a kost az útján nézve az esetleges akadásokat. Egy picit más stílusú gép mint a többi, könnyebb ütközni, és ujjat becsípni mint más gépen.
Hatékonyabb volna ha felraknál néhány képet, írnál pár szót az állapotáról, a tartozékokról. Illetve az sem mindegy hogy hol van helyileg, tudsz-e segíteni a szállításban, és kb mennyit kérsz érte.