Őszintén és tisztelettel kérdezem, hogy a nick neveid noname üzemre tételednek mi volt az oka, ha most meg nagy lendülettel továbbra is topiktagként írogatsz?
Az összes topikot ezzel a malörrel szétcseszted.
Más:
Sajnos én is I.Gy. írását veszem tanácsnak, és elpártolok ettől a tábortűztől, mert sok minden után nem érzem magamat jól itt.
Nem azért választják inkább a közúti szállítást, mert gyorsabban ér célba az áru?
De, legalábbis részben. A vasút lassúsága tehervonatoknál mégsem elsősorban a pályasebességtől függ, hanem a rendezéssel eltöltött félnapoktól, a gépre várással eltöltött 8-10 órákból stb..
a vasúti teherszállításnak nincs is akkora pályasebesség-igénye
Ez biztos? Nem azért választják inkább a közúti szállítást, mert gyorsabban ér célba az áru? A legfurcsább számomra a ROLA. Jobban megéri kamionostól elszállíttatni az árut a vasúttal A-ból B-be, mint vasúton szállítani? (mondjuk még így is jobb, mint közúton)
Ezt mindig leírod, és itt sokan válaszul leírják, hogy mindenki ott viszi az áruját egy szabad országban, ahol akarja. Az sincs megtiltva, hogy helikopterrel vigye, ha éppen úgy kívánja, és persze kifizeti.
Nézd meg, hogy az üzemanyagár már milyen magas (és ráadásul éppen a gázolaj ára ment fel jelentősen, amivel a teherautók üzemelnek), plusz ott van a hétvégi kamionstop, sőt az útjaink sem túl rózsásak, mégis - mindezek ellenére - nagyon sok áru közúton megy.
Úgy látszik, mindenki hülye, mert még ezen korlátozó tényezők ellenére is megéri neki kamionnal menni.
És ami még fontos: a vasúti teherszállításnak nincs is akkora pályasebesség-igénye, hogy azt mondhassuk a magyar pályák nagy részére, hogy ezt nem elégíti ki (jó, nem a Gárdony-Dinnyés állomásközre gondolok :-))) ).
Én sem szeretem a Bz-t, kott kerülöm, ahogy tudom. Sajnos múlt év végétől még egy vonalat Bz-sítettek teljesen: a 11-est. Addig legalább forgolódott rajta egy Csörgő+2Bhv, és egy Csörgő+2db 20-57-es Bo. Ma már az sincs. De most ti segítsetek nekem: a 113-ason nem csak Bz jár Mátészalka és Zajta között (hála Istennek), hanem 5 napokon a 16304, 7 napokon visszafelé 16301. Ez egy 7 kocsis Bhv ingaszerelvény. A 16304-esre Debrecenben kapcsolnak a végére egy BDh+2B(x) szerelvényt, az csak Mátészalkáig megy, így jut el oda, ami egyébként 27 napokon jár. Az lenne a kérdésem, hogy a Zajtáig lemenő ingaszerelvény mit csinál ott vasárnapig? Ha én vissza szeretnék a 16301-essel jönni, akkor 13.10-kor Szalkáról induló személlyel Zajtán elérem. De ez csak 7 napokon közlekedik, más napon 13.40-kor indul Szalkáról. Gondolom, pont ezért, mert a 13.10-es ez a Bhv-s vonat, nem?
Naaaa, Svájcban nem vasút van, hanem valami távoli jövőből, vagy idegen világból idecseppent furcsa közlekedési forma...ha ezt a miénket vasútnak merjük mondani. :-) (Nekem leginkább az tetszik, hogy Zürich főpályaudvarán 16 vágányon 10 perc alatt kicserélődik az összes vonat úgy, hogy közben egyik sem késik egyetlen percet sem...na és az a rengeteg bicikli. :-))
De mindegy, nemsokára a fővonalakat is be lehet zárni, mert a közút gyorsabb lesz a 120-as pályán döcögő szerelvényeknél. A megoldást - szerintem - itt sem arra kellene keresni, hogy zárjuk ki a konkurrenciát, vagy zárjuk be a vonalat. Sokkal inkább meg kellene nézni, hogy ahol jól megy a dolog, ott miért megy jól, hogyan csinálják. Mert ha most bezárjuk a mellékvonalakat, mert gazdaságtalanok (az, hogy ez azért lehet, mert 10km/h a max. sebesség az egész vonalon senkinek nem tűnik fel?), utána a fővonalakat is, mert az sem versenyképes, akkor marad az áruszállítás... amíg marad. Azt viszont észre kellene venni, hogy a JÓ vasút komoly alternatívája lehet a közúti közlekedésnek. Itt csak az a kérdés, hogy megéri-e nekünk, adófizetőknek a befektetés. Megéri-e, hogy a vasutat támogassák a pénzünkből, azért, hogy színvonalasan, kényelmesen tudjunk közlekedni. Mert azért, közlekednünk kell és az már itt-ott látszik, hogy a tömegközlekedés hosszabb távon megéri a befektetést.
Már van Bz-s gyorsvonat: nézd meg a 26-oson 9602/9606/9608/9609/9605/9603-as gyorsvonatokat! Mind Bz-s vonatok! Amúgy inkább legyen 1 Csörgő+2Bhv/By stb. a 29-esen, mint 1 Bz-s vonat! Nem kellenek oda a Bz-k, még ha nincs utas, akkor sem!
A horvát vasút oldalán számos érdekes dolog fellelhető.
1. www.hznet.hr 2. Bal alsó listában klikk a 4. lehetőségre: "on-line izvadak iz voznog reda" 3. Állomás kiválaszt; dolazak=érkezés; odlazak=indulás; majd OK. 4. Megkapod a kritériumoknak megfelelet vonatok listáját, majd katt a kívánt vonatszámra. 5. Új ablakban megjelenik három lehetőség 5a. Vozni red vlaka - Ez az elvi menetrendet mutatja meg. 5b. Pregled kartenja vlaka - ezt keresed! :) Ez percre pontos jelentést ad minden állomásról. 5c. Pregled sastavka vlaka - megadja a szerelvény aktuális összeállítását.
Van még egy jópofa lehetőség, mégpedig a főoldalon a bal alsó listán az 5. lehetőség: "on-line pozicia wagona" Itt beírhatod a egy keresett személykocsi 12 jegyű pályaszámát és megmondja az adatbázisból, hogy épp most hol jár és előzőleg merre járt a keresett kocsi.
Nem feltétlenül. A vasútnak tényleg vannak társadalmi előnyei, elsősorban környezetvédelmiek (ide értve a területhasználatot is). Szerintem sem lenne baj, ha ezt beszámítanánk a vasút oldalán. (Még jobb, ha megfizettetjük a közúttal a tényleges költségeket.) De mindez talán pont a mellékvonalon naponta háromszor elbillegő Bz esetén a legkevésbé jelentős, hiszen a helyette háromszor elhaladó busz is kb. annyira szennyez, nem sokkal jobban.
Másik 3800 km, a fővonalak, 60 milliárd veszteség.
Ez 20 km autópálya ára.
O-ék 1998-2002 között M3 kerül ennyibe , de 60 km!. és a híd is benne volt!
M7
Itt a völgyhíd nincs benne és 65 milliárd = 20 km
Tudom, meg kellett volna építeni, már az egyszámjegyű autópályákat rég. /Dr Czére Béla: Közekedésünk az ezredfordulón szerint 2000-re!/
De 800 milliós-1 miiliárdos áron!!!!!!!!!!!!! max egy két helyen drágábban pl: M0
Más: MÁV
Öreg járművek, rossz gépek energiapazarlóak, és költségnövelőek.
Lassújelek, Hegyeshalom felé, mintegy 2000 -3000 KWh túlfogyasztást okoznak az 1 esen mivel szoros a IC stb menetrend.
Felgyorsít fékez, ugyanez sokszor.
Naponta 2000 KWh*30 Ft, 60000 Ft egy vonatnál!
Ha mindez, 20 vonatnál van, az 1 esen,az már napi 1 millió 200 ezer HUF, egyirányban.
Évente 600-700 millió.
MV mondta, mennyit fogyaszt túl, a menetrend érdekében, hogy ne késsen sokat az IC.
Előre kellene fizetni a gépekeért, a pályáért, függetlenül a MÁV bevételtől, kivenni a nagysebességü pályákat "törzsvonalakt", elővárosít, és nem túlfogyasztó energiapazarló járművekkel dolgozni /V43/,és lassújeles pályán növelve a költséget.
Ki kell venni a pakliból a 1,2,10,16,17,20,25,26,30,30b,40,41,42,60,65-66,70,71,77,80,80c,87,90,100,100abc,101,120,135,140,142,150,155 vonalakat
Beruházni beruházni, hogy olcsóbban lehessen üzemelni. EBRD /Bank/miért csak M6 ban lát fantáziát? 3.25-3,5 mlliárdért lehet sztrádát építeni????? /M7/
kétvágányú vasutat, 1 miilárdérd már nem?
Érdemes lenne beruházni, ahol: megvan a 20-30 perces vonatgyakoriság . Máshol nem nagyon. Pályahasználati díjakból bejönne fedezné a beruházást!
Más:
Ja, és miért nincs garanciális alap a vasútépítéskor, ha csinál egy cég valamit a gar hibákat 10 évig abból lehetne megcsinálni.
Lenne mit pl: 1-es!
Mélyépítésben, ismerősöm anyjának a cége, elkülönít bankba 5-10 % -ot, erre a célra.
Olyan mit a nyomvályús autópálya ügy. Mitől olyan? Miért nem javítják ki?
Vasutak: Fővonal MÁV
A többi vonal egy kupaacba egy Összregionális HÉV be. Magyar HÉV =MAHÉV
Kap 15 milliárdot arra költi amire akarja.
Elbocsájtás:
5000 ember átképzése munkanélküli segélye mennyibe van? Szerintem 160 ezer vasutasból maradt 40000,azaz 120 ezerből aki nem nyugdíjba ment ,az már bűnhődött!
Több tízezer ember már elvesztee a munkáját.
Mellékvonalak:
Üzemszünet 12 órás szolgálat alatt leközlekedtetni mindet, buszokat beszerezni közbeeső időbe busz.
Reggel 6.50-7.20 kell iskolába beérőkre gondolni, haza 16.30-17.00 az utolsó vonat.
5.30-17.30 közötti forgalom
vagy 5.00-17.00 között.
Utána előtte busz. MÁV busz.
HA nem mellékvonalon jár a BZ, kimehet kora reggel, este a fővonalra, kiváltani a nagy férőhelyszámú vonatokat.
Ez megoldás lehet.
Egy MÁV és egy MAHÉV két cég.
Semmi értelme se vésztői külön RV nek mert az önkormányzatok veszteségesek.
Más:
OTP + pár cég már nem is akar fizetni iparüzési adót. /TV ben volt/
Ha ők se akarnak fizetni, az Önkormányzatoknak akkor miből?
Mellékvonalak melett kevés az adóbevétel. Honnan, miből finanszírozzák?
Ja és a Volán veszteségét azokon a helyeken miből finanszíroznád? Szombat vasárnasp iskolai időn kívü egyes helyeken nincs busz jelenleg se.
Van ahova vasárnap 1 járatpár van.
Az megoldás?
Más:
Gyere velem busz utast számolni.
Ott simán számoltam 4-8-9 utast!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Arról nem cikkezel?
Ott lehet?
Ahhoz mit szólsz?
Minimum 20-25 fizető utas kellene, hogy elindulhasson egy busz a Volánnál.
Mi a véleményed a Az IKARUS 200 as család bombáról? Ja meg a Volánok összeomlásáról?
Kapos Volánnál kezdődött a folyamat!
Az mini MÁV nem?
Hozzáteszem én siratok ezeket, mert ezeken vannak elhúzható ablakok!
Nézd meg mit szerzet be drága pénzen a Volánbusz /Neoplan 6-8 éves/
Nincs benne szellőztetés normális!
6 év múlva autóval kell menni, hogy ne legyünk menet közben rosszul, ahol nincs vonat?
Ja és a közlekedés komplex dolog.
A ból B be megyünk.
Kényelmes lenne vonattal, de ehhez sok feltétel szükséges. néha helyi járat ráhordás sincs.
Mellékvonalak max 50 km/h sebességre tervezve épültek 2-3 vegyesvonatra.
Eljárt felettük az idő. Ennyi. A 60 milliárdos fővonali veszteség engem jobban aggasztana. Meg az hogy nem kap hitelt az állam, nem a MÁV a pályára, és nincs garancia, garanciális hibákra x éven belül.
A jelenlegi autópálya lázban senki se gondol a vasútra.
Ha sok út épül aszt miből tartják fenn?
Vagy a teherautók miért nem ronglás alapján fizenek az utakért?
A könnyű személyautós csak fizeti "keresztfinanszírozza" a nehéz teherautók okozta károkat. Igazságos?
Pl. a magasabb energia-hatékonyság, alacsonyabb környezetterhelés (károsanyag-kibocsátás, rezgés-, zajterhelés, területfoglalás). Végső soron egészségügyi szempontból is kedvezőbb, ami ugye, nem elhanyagolandó szempont. Ha másért nem, az egészségügyi kiadások szempontjából.
Addig meg a szerencsétlen status quót fenn kell tartani, mert sokkal könnyebb egy 3 szóló Bz-s mellékvonalból nyugati színvonalú regionális vasutat csinálni, mint egy elbontott vonalból.
Ha egyetlenegy vonat sem jár már évek óta, és a pálya gazos, vagy részben hiányzik, akkor az újramegnyitás csak pályafelújítást jelent, míg ha ténylegesen megszűnt a vonal, akkor kisajátítás, vasútengedély stb... Ha meg jár a Bz, akkor meg még jobb a helyzet.
De ezen felül meghatározhatunk prioritásokat, mint a vasút fejlesztése a közúttal szemben (nem ellene, csak arányaiban nagyobb mértékben). Ha elvben a vasúti közlekedésnek adunk prioritást, akkor nem zárhatunk be vasútvonalat azért, mert annak jelenlegi állapotában a párhuzamos busz sokkal hatékonyabb. Akkor várni kell arra, hogy meglegyen a lehetőség a vonal fejlesztésére. Maximum akkor zárhatunk be bármit is, ha maga az útvonal vált teljesen érvénytelenné (közúti-vasúti téren egyaránt).
Bocs, igazad van! Nem tűnt számomra egyértelműnek az idézőjelből és a megfogalmazásból, hogy számodra vagy az illetékesek számára feleslegesek bizonyos vonatok.
De sok helyen mega vonat, mégis a buszosok akarnak ebből a szeletből lecsippenteni, és így a vonat gazdaságosságát veszélyeztetni. :(
Megint nem olvastad el alaposan, amit írtam.
Tettem egy megjegyzést, miszerint azért tart a közlekedés ott, ahol, mert a vasút és a buszos társulat egymástól akar utast rabolni. Tehát mindkét oldal súlyosan hibás üzletpolitikát folytat.
Ha te fővasutas lennél, te is őrületes hibát követnél el, mert hiába írod azt, hogy igazam van, mégis mondatod második fele az, hogy "de a vasút jobb". (Képletesen értem mindezt).
Nem! Mindegy mit szeretünk, a következő évtizedekben sem a busz, sem a vonat nem maradhat meg a másik nélkül! Ha ezt a közlekedéspolitika alakítói nem ismerik fel, akkor temethetjük a buszt is, a vonatot is. Ha pedig ezt a közlekedést szerető kívülállók sem ismerik fel, azt sajnos azt jelenti, hogy a társadalomban súlyos józanság-deficit van.
Pénteken megtettem 200km vasúton csak oda 1923 forintért. Vonattal mentem, mert így olcsóbb volt. Visszafelé a feleségemmel és a fiammal jöttem már autóval mivel így volt olcsóbb. Ennyi.
Rendszerben kell gondolkodni, komplex közösségi közlekedési rendszerben, ahol a helyközi vasúti és közúti, és a városi vasúti és közúti közösségi közlekedési formák együtt kínálnak vonzó (hangolt menetrend, tarifaközösség) utazási lehetőséget. Ez csak akkor lehet jól működő rendszer, ha minden közlekedési eszközt arra használunk, amire való.
Igen. Így van ez pl. Svájcban is. De szívesen élnék ott.
Amúgy tényleg vannak olyan helyek, ahol a busz a jobb. De sok helyen mega vonat, mégis a buszosok akarnak ebből a szeletből lecsippenteni, és így a vonat gazdaságosságát veszélyeztetni. :(
És a legnagyobb provokációmagaslabdát még le sem ütöttétek, én meg vagyok olyan hülye, hogy vágjam magam alatt a fát. segítségképpen az elővársosi kulcsszót dadnám meg:-)
Ha a szerző személyes kanosszajárásomat akarat ezzel a cikkel országos szintre emelni akkor hálám a sírig üldözni fogja:-)))))))))))))))))))))
Ha ez így van, akkor nem ritkítani, hanem süríteni kell a vonatokat! Ugyanis vagy a munkábajáráshoz, vagy az onnan hazajáráshoz nincs meg a megfelelő vonat, így az emberek inkább a buszt választják. :(
Ahol annyira rossz a vasúti közlekedés, ott sok helyen a VOLÁN már elég jó színvonalon kiépítette a buszközlekedést.
Peti, olvass már egyszer végig, kérlek.
Lépj, kérlek, túl azon, hogy a MÁV és a VOLÁN között akarod felosztani az utasokat, természetesen a MÁV-ot preferálva. Ne. Sajnos sok buszos és vasutas is így gondolja, ezért olyan sz*r a közösségi közlekedés ma Magyarországon.
Lépj, kérlek, egy következő korszakba:
Ma már az autó nem megfizethetetlen annak, akinek van viszonylag stabil jövedelme. Így egyre szélesebb rétegek számára csábító az, hogy saját járműval, menetrendtől függetlenül, akkor és oda mennek, ahová és amikor jól esik. Ez már akkor sem változik, ha pl. az üzemanyagárak elszaladnak, mert az arabusok nem akarják ingyen adni... - bocs az OFFért.
Képzavar: van egy tortád. Ez a torta nem két szeletből, MÁV-nak és VOLÁN-nak nevezett részből áll! Van egy harmadik, a mi szemünkben "romlott" rész: az egyéni közlekedés.
És ha nem akarjuk, hogy az egész torta megromoljon, akkor a MÁV és a VOLÁN nevű szeleteket együtt kell kezelnünk. Képzavar vége.
A MÁV önmagában képtelen az egyéni közlekedéssel szemben versenyképes maradni. Különösen akkor tűnik vesztesnek, ha olyan feladatot is vállal, amire nem alkalmas: ez járművenként 40 fő alatti utasáramlatok kiszolgálása, ezt sürgősen el kell felejteni.
A VOLÁN is képtelen önmagában az egyéni közlekedéssel versenyezni: vannak olyan utasirányok, ahol képtelen akárhány busszal is helyt állni, így hálózata szükségszerűen örökké csonka lesz.
Rendszerben kell gondolkodni, komplex közösségi közlekedési rendszerben, ahol a helyközi vasúti és közúti, és a városi vasúti és közúti közösségi közlekedési formák együtt kínálnak vonzó (hangolt menetrend, tarifaközösség) utazási lehetőséget. Ez csak akkor lehet jól működő rendszer, ha minden közlekedési eszközt arra használunk, amire való.
Németországban a teljes DB állomási vágányhálózatának vázlatrajza megvásárolható. (Azzal a módszerrel, hogy havonat fiztesz X összeget, és folyamatosan küldik a lapokat, amiket lefűzhetsz az albumba.)
Egyszer viszont utaztam Hétköznap Nem Pénteken Barcsről H-ba
Tegyük fel, hogy 10 ilyen nap is van egy évben. A másik 355 napo utasszámai viszont akkor is az én méréseimhez állnak közelebb (keress március 15-e körülre ezen a topikon, akkor írtam utasszámokat).
nem túl sok de azoknak az embereknek szükséguk van valamire
Így van. Ha ma van 3 vonat + 6 busz, akkor legyen inkább 9 busz. Szerintem. Így már akár meg is érheti havijegyet venni, ha az ember dolgozni jár (ma nem: odafelé pl. a busz jó, visszafele a vonat, a kalauz a vezérrel cseveg, a buszsofőr meg zsebre dolgozik, aztán meg mindenki csodálkozik, hogy nincs bevétel).
Lehet hogy csak az az egy nap volt ilyen. De én szerintem azt a 3 Bz-t ne sajnálja senki azoktól az emberektől
Az embereknek nem Bz kell! Hanem közösségi közlekedési kapcsolat. Csak párszáz vasútbarát van az országban, aki kifejezetten vonatot szeretne - nem magának persze, hanem az ország másik végén élőknek. A többieknek mindegy, ekkor viszont a költségek mentén kell választani.
De volt nékünk egy H-Ps vonalunk. Miért azt zárták be, amikor most a buszok félóránként járnak, s több időpont is van amikor kettő egyszerre.
Nos, igen, ez számomra is nagy melléfogásnak tűnik.
A gazdaságra, illetve annak a további lehetőségeire nézve fontos. Ha nem tarod a kezedben, nem tudod megfelelően befolyásolni (fejleszteni) az ország gazdaságát.
Aztán:
-vasútbiztonság. Ez sem elhanyagolható szempont.
-honvédelem.
Kell még?
A lényeg, hogy ha az állam mindezt nem tartja a kezében, elveszti a lehetőséget arra, hogy maga alakítsa az ország jövőjét. Ezért stratégiai. Kiszolgáltatottá válik mindenféle egyéb érdeknek (egyes cégek, más országok érdekeinek).
Egyébként pedig ha a 1305 kor induló vonaton én vagyok az egyetlen utas és csak azért megyek vonattal (ráadásul vezetőálláson természetesen engedéllyel szabályosan) mert vasútmániás vagyok akkor mindenki szürje le otthon a húslevesét
Lehet hogy csak az az egy nap volt ilyen. De én szerintem azt a 3 Bz-t ne sajnálja senki azoktól az emberektől. Sok pénzt nem visz. (szerintem) Az más kérdés hogy H-ból Villányba "sok" vonat van és többük "fölösleges" gazdaságilag nézve.(szeptember 11.étől állítólag megoldódik ez a probléma ugyanis megritkítják a vonatokat H-Villány között és 12 órás nyújtott szolgálat lesz) (Hogy fog most útálni az egész H-i vasutaskollektíva)
6 vonat az szerinted felesleges??? Ezt monddd meg az ott élőknek!!!
Én is örülök, hogy örülsz, de én egy szóval sem írtam olyasmit, hogy bízzuk a helyi erőkre, mert talán ez, talán az...
Te viszont ilyeneket írtál:
"...az évente pár csomag felvételéért az állomáson üldögélő, a saját fizetésének töredékéért jegyet eladó, az Andrássy úti székházban aktát tologató, a csak egyik oldalról vezethető motorvonat kocsiit szétkapcsoló (mondjuk naponta hatot), a forgalmat már évek óta nem bonyolító enyingi állomásra vigyázó vasutas bérét mi fizetjük, adózó barátaim."
"És mi ez ellen nem tüntetünk. De ha véletlenül egyszer lenne egy MÁV-vezérnek elég bátorsága ahhoz, hogy bezárjon egy ilyen vonalat, akkor tüntetnénk."
"Rá kéne bízni azokat a helyi erőkre. Racionalizálják ők, alakítsák a menetrendet a saját igényeik szerint, zárják be az állomásokat (adják el a bakternek)! Vonjanak be magántőkét, amibe lehet. És ha egyik-másik vonal így sem életképes, csukják be ők, aztán tüntessenek maguk ellen."
Én éppen ezért nem a mellékvonalakon megspórolható költségeket emelném ki (bár az is fontos), hanem az egyes vonalak bezárásakor felmerülő esélyt, hogy a közösségi közlekedést egyféle járművel (busszal), a vasúti formánál rugalmasabban, hatékonyabban lehessen megszervezni.
Semmiféle összefüggés nincs a két dolog között!!!
Ahol annyira rossz a vasúti közlekedés, ott sok helyen a VOLÁN már elég jó színvonalon kiépítette a buszközlekedést. És a vonat megszüntetése esetén sem hiszem, hogy pluszkapacitást kellene biztosítania a jelentkező utasmennyiség miatt. Csak azért kellene új járat, mert az csatlakozó vonatokra hordaná rá az utasokat, és azok más időpontokban indulnak és érkeznek, mint a műszakosok igényei, mait kielégít a Volán. És ezeknek a járatoknak nem a település központjában lévő buszfordulóig, hanem a vasútállomásig kellene menniük, valamint vasúti tarifára lenne rajtuk szükség.
Van ahol nem szervezte meg, ezt a Volán, de nem is fogja, mert nekik sem érik meg! Főleg annak ismeretében, hogy ott is megszüntetik vagy jelentősen csökkentik a hétvégi buszközlekedést, ahol nincs vonat. Így az utasoknak sem lenne jobb.
Ahol meg a vonatközlekedés jó, ott meg nem kell megszüntetni a vasutat, így nincs miről beszélni, ebből a szempontból.
Mivel errefele lakom tisztában vagyok nagyjából az utasok számával Vajszló-H-Villány között (nem túl sok de azoknak az embereknek szükséguk van valamire. buszból 6db van H-vajszló között). Egyszer viszont utaztam Hétköznap Nem Pénteken Barcsről H-ba Meglepődtem hogy vannak a Bz-n a négyes üléseken ketten,hárman ültek s majd +- Sellye körül fullon volt a Bz. Lehet hogy csak az az egy nap volt ilyen. De én szerintem azt a 3 Bz-t ne sajnálja senki azoktól az emberektől. Sok pénzt nem visz. (szerintem) Az más kérdés hogy H-ból Villányba "sok" vonat van és többük "fölösleges" gazdaságilag nézve.(szeptember 11.étől állítólag megoldódik ez a probléma ugyanis megritkítják a vonatokat H-Villány között és 12 órás nyújtott szolgálat lesz) (Hogy fog most útálni az egész H-i vasutaskollektíva).Igen ez a vonal merőleges a fő közlekedési vonalra (Siklós-H-Ps). De volt nékünk egy H-Ps vonalunk. Miért azt zárták be, amikor most a buszok félóránként járnak, s több időpont is van amikor kettő egyszerre (Felelőtlenség tőlem ezt a vitát elindítani ugyanis ritkán netelek).
Más Talán OFF Pécsrelátó üveggömbel rendelkező Valaki tudna a "Gyakornokprogramról"(nem mv) mesélni nekem emilben ezt azt? on
Hööö, ez egészen úgy hangzik, mint ami az én cikkemben van. Vagy legalábbis nagyon kompatibilis vele. Én se azt írtam, hogy be kell zárni, vagy magáncégeknek eladni, hogy majd bezárják. Hanem, hogy a helyi erőkre bízni, talán ők jobban meg tudják szervezni, talán tudják fejleszteni, mert találnak rá forrást.
Örülök, hogy egyetértünk, és bocsánat, ha megfosztlak egy ideológiai ellenségképtől.
Persze, arra is lehet mondani, hogy "mi értelme volt?", hiszen milyen kicsi rajta a forgalom, stb.
Én is hiába mondtam tegnapelőtt, hogy ami vasúta való, azt vigyék ott, ha taxxx lehurrogott. Aztán meg csodálkozik, ha kicsi arra a forgalom. (Szerencsére azért nem kicsi, ezt már ő is belátta. /Ld. korábban/!)
Az első bekezdésben igazad van! Maximum azzal vitatkoznék, hogy
"a mellékvonalak mai színvonalú fenntartása (...) valamint a vidékfejlesztés összekapcsolása"nem"veszélyes tévedés",
hiszen a két dolog valamennyire összefügg, legfeljebb nem minden esetben igaz.
Én nem a status quót akarom mindenáron megtartani, hanem arra szeretnék rávilágítani, hogy a kérdéses mellékvonalakat "attraktívabbá" lehetne tenni (elég nagy anyagi ráfordítással), hogy a vonatok ne alkalmatlan időben járjanak, ne döcögjenek (mindenképpen legyenek gyorsabbak, mint a közút, vagyis a busszal elérhető sebesség), és elég legyen belőlük. Olyan integrált, vidékfejlesztéssel összekapcsolt, regionális fejlesztési programokat kell elindítani, ami egységes rendszerként kezeli a közutat és a vasutat, fővonalat és mellékvonalat, és számol az így gerjeszthető helyi gazdasági növekedéssel - hiszen a könnyebben elérhető helyre szeret mindenféle cég is települni, nem az Isten háta mögé -, az idegenforgalom fejlesztésével, és új munkahelyek létesülésével.
Most meg lehet kérdezni, hogy mikor lesz erre pénz. Lesz. De előbb tervezni kell, a forrásokat meg meg fokozatosan lehet szerezni. Lehet, hogy egy-egy régió fog gyorsabban fejlődni, és 10 másik csak lassan, de azok is sorra fognak kerülni idővel.
Addig meg a szerencsétlen status quót fenn kell tartani, mert sokkal könnyebb egy 3 szóló Bz-s mellékvonalból nyugati színvonalú regionális vasutat csinálni, mint egy elbontott vonalból.
Emlékszem egy statisztikára, sajnos nem elég jól, így idézni se tudom. Arról szólt, hogy a MÁV hálózatának több mint a felét kitevő mellékvonalak milyen elképesztően kis hányadát termelik csak a MÁV veszteségeinek. Nyugodtan békén lehet őket hagyni addig, amíg a fejlesztésükre nincs akarat (vagy -erő).
Arra meg, hogy mennyit számít egy egy vonal az ott élő embereknek, példa az őrségi vasút. Elképesztő, hogy hogyan várták ott az emberek, hogyan tervezgettek, hogyan beszéltek sok-sok évvel az építkezés előtt a leendő vasútjukról. büszkék voltak rá, és most is azok. Persze, arra is lehet mondani, hogy "mi értelme volt?", hiszen milyen kicsi rajta a forgalom, stb. Csak azt nem kell elfelejteni, hogy a hozzá vezető vonalak milyen állapotúak, hogy ezeket most építik át. Persze, hogy alig van rajta forgalom. Nyilván más lesz a helyzet, ha minden "kész" lesz.
Ha valaki nem ért egyet a politikai - mondjuk inkább: gazdaságfilozófiai - nézeteiddel, az miért mindjárt szégyen? Egy picit több higgadságot, ha kérhetem.
Úgy vélem, a mellékvonalak mai színvonalú fenntartása, konkrétabban meghalni nem hagyása valamint a vidékfejlesztés összekapcsolása veszélyes tévedés. A napi 3 pár szóló Bz, mely alaklmatlan időben jár és alkalmatlan irányba megy, nem fejleszti, épp ellenkezőleg: visszanyomja az adott települést a sárba.
idézet, egy régebbi cikkből (mh):
"A 7800 kilométer vasútvonalunkból jó 3000-4000 kilométer felesleges, ezt már 1992-ben felismerték. Ha szóba kerül egy-egy vonal megszüntetése, a megszüntetés ellen ágálók azzal érvelnek, hogy a bezárás esetén visszafejlődnek a falvak, nem megy oda a tőke, elzárják őket a külvilágtól. Magyarország 3200 lakott helyéből körülbelül 500-nak van vasútállomása, és semmilyen fejlődésbeli különbség nem mutatható ki az azonos térség két olyan falva között, ahol az egyikben van vasút és a másikban nincs. A legelmaradottabb vidékeinken sűrűbb a vasúthálózat, mint a fejlettebbeken. Az ország településeinek 99,5 százalékán van közforgalmú autóbusz is, és egy-egy kisfaluból a vicinálison naponta útra kelők nem adják az adott napon a faluból eltávozók tíz százalékát sem."
Úgy vélem, a mellékvonalak mai színvonalú fenntartása, konkrétabban meghalni nem hagyása valamint a vidékfejlesztés összekapcsolása veszélyes tévedés. A napi 3 pár szóló Bz, mely alaklmatlan időben jár és alkalmatlan irányba megy, nem fejleszti, épp ellenkezőleg: visszanyomja az adott települést a sárba.
Én éppen ezért nem a mellékvonalakon megspórolható költségeket emelném ki (bár az is fontos), hanem az egyes vonalak bezárásakor felmerülő esélyt, hogy a közösségi közlekedést egyféle járművel (busszal), a vasúti formánál rugalmasabban, hatékonyabban lehessen megszervezni.
Örök példám a 62-es vonal. Az a néhány imbolygó Bz olyan a falusiaknak, mintha nem is lenne: se munkahelyre, se iskolába, de még - ad absurdum - segélyért sem tudnak vele elutazni. Attól, hogy én magam viszolygok a buszoktól, még belátom, hogy 1 db busszal sokkal többféle igényt lehet kielégíteni, mint 1 db Bzmottal: több helyen megállhat a faluban, rugalmasabban szervezhető a menetrendje, pontosan feleannyi utazó munkaerő szükséges rá (nincs jegyvuzsgáló), stb.
Félre ne érts, én egy centi vasutat se akarok bezárni. De ha pontos felmérések után, és a közösségi közlekedés színvonalának megtartását biztosítva döntenek erről nálam okosabb emberek, azt elfogadom. És emlékemben megtartom a pirospozsgás-bakteros kort.
Zárjuk be a mellékvonalakat, vagy adjuk el, hogy majd az üzemeltető magán(?)cég zárja be (amit borítékolhatóan meg is tesz). Abból legalább pénz jön be. Mi?
Tegyük utcára az ott dolgozókat, mert ők okozzák a veszteséget a MÁV-nak (ez még csak nem is igaz), mert az a piacgazdaság (über alles...) motorja, hogy az egyre több munkanélküli keres magának egyet az egyre kevesebb munkahelyből.
"A MÁV rendberakásához a tulajdonos államot megjelenítő minisztérium is kevés."
Egyáltalán nem lenne kevés. Csak jönnek nekünk a mindent elhitetni akarók, akik ha gond van, véletlenül sem az államot, az aktuális kormányt vonják kérdőre (legalábbis most nem), miért nem finanszírozza megfelelően a - legalábbis egyik - legfontosabb állami vállalatot, miért nincs semmi koncepciója annak a fejlesztésére, miért nem reformálja meg. És ha a bajok egy részének a forrása MÁV-szintű, nem az jut eszébe, hogy azokért is a mindenkori kormány - mint a tulajdonos jogait gyakorló szerv - a felelős, hiszen a MÁV vezetőit is ő nevezi ki.
A cél: áthárítani a felelősséget az alacsonyabb szintekre. A cél: megmagyarázni, hogy miért kell privatizálni egy stratégiai fontosságú állami vállalatot.
Megmagyarázni, hogy miért kell tönkretenni (és aztán eladni másoknak, akik jobban megérdemlik, mint mi) a vidéket, az egész országot (mert veszteséges(?)).
Ez itt mindent elmond:
"A politikusok jól láthatóan azt gondolják rólunk, adófizetőkről, hogy nem zavar bennünket a MÁV mellékvonalain drágán fönntartott szociális foglalkoztató, a cégbe évente beleöntött tíz- és százmilliárdok, a vegetáló egészségügy, a lukas nyugdíjrendszer, az infúzión tartott irracionális kisparaszti gazdaságokpazarlása.De ha véletlenül bármilyen apró lépést elhatároznak, amely némi konfliktussal jár (összevonnak két iskolát, átszerveznek egy kórházi osztályt, egy picit liberalizálnák a gyógyszerkereskedelmet), azonnal hörögni kezdünk, és égő szemmel követeljük, továbbra is dobálják ki az ablakon befizetett adóforintjainkat."
Elmond ez mindent, politikai motivációról, mindenről. Ez itt a magyar újságírás szégyene.
A cikk provokatív, laikus számára is gondolatébresztő.
Bármekkora vasútbarátnak is tartja magát valaki, a cikkben leírt valódi gondokat ő sem tagadhatja le. A hatásvadász stílust pedig egy újságírónak nézzük el.
Látok persze egy-két mellényúlást a cikkben, de egy index-szintű portálon egy ilyen mélységű írás egyáltalán nem rossz.
Egyébként pedig támogatom, hogy a MÁV abszurd világáról minél több helyen, minél többféle írás jelenjen meg, még akkor is, ha ez néhány ember szépérzékét sérti.
Az utolsó talpfatelítési szögig elrozsdásodott MÁV-ot nem fogják belülről megreformálni. A társadalomnak kellene eldöntenie, milyen vasutat akar, mekkora hálózatot, mennyiért. És kikövetelni a pazarlás megszüntetését.
Arra most már én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen a szlovák Spice Girls... Ők is négyen vannak, mint a románok? És gondolom van közte pár színes bőrű is... :))
köszönöm a komáromi képeket, amiket ezen és a gőzmozdonyos topikon feltettetek.
Nem akarok két topikot szétdumálni ezzel a témával, de az örömöm annak szól, hogy nemcsak elveszett, hanem megtalált sinek is vannak.
Magam, mint a Monostori erőd helyreállításának egyik tervezője, az igazgató, mint az erőd igazgatója, nagyon is szerettük volna jövőképünkbe belelátni ezt a megállót. Igaz Árpádban gondolkodtunk, mondván az tud könnyen visszafordulni. Mégsincs semmi baj, ha 424-es avatta fel.
A két 2001-ben készített kép megmagyarázza az örömömet. (Az hagyján, hogy aszfalt és erdő, de frissen festett záróvonal is elzárta a síneket!!)
Elvileg nem, mivel szabálysértő. DE, mivel "csak" a MÁV tiltja hogy a vágányhálózatát felülről fotózzák és kiadják, de a műholdak létrejöttével... Ráadásul ez egy félig-meddig anoním fórum, belül + kit érdekel plusz már mindenki ismeri azt. Lásd: http://maps.google.com/maps?ll=47.500130,19.086664&spn=0.006770,0.009291&t=k&hl=en Szerintem.
Ja és engem érdekelne, ha tud valamennyi újat mutatni! :-) (azaz jobb mint a googleé)
Ma reggel Celldömölk egy vasútbarát számára egy kánaán volt. Egyszerre 7 mozdonytípus volt látható a fűtőház előtt.
Kezdem: remot Szergej M62-310.
remot Csörgő M41-2310, hogy mit keresett Cellben: fogalmam sincsen,
Dácia, M28, Szili, hagyományos Csörgő.
Fő attrakció: 402-es GySEV Púpos futott be egy érdekes vonattal Szombathely felől: egyik vagon a GySEV segélykocsi, a másik pedig a nemrég Győrben kisiklott turbotrain utolsó Győrben maradt 1. osztályú kocsija. Egy kis tolatgatás után a fűtőház mögé lett betolva a cucc. Hogy mi lesz velük: ezt sem tudom.
Mindez megspékelve nagyon jó reggeli fényekkel, aminek következtében nagyon jó képeket sikerült készítenem. Mivel nagyon el vagyok havazva a munkával, csak holnap pakolom fel őket, otthon még kiválogatom a jobbakat.
Aztán hogy a szombatomról is szóljak: Ácson 3 db Fradi Szergej húzott át, egy Gigant társaságában. Ez sem volt semmi, állítólag híd terhelésre jöttek Győrbe, tegnap reggel bent is álltak a fűtőház mögött.
Amúgy megnéztem, a cég adatait. Már csak két cukorgyárat üzemeltetnek. :( És még így is a legnagyobbak Magyarországon. :( Amúgy meg az itt említett külföldi cukorgyár nem ennek a cégnek a tulajdona. (Gondolom annak az országnak több esze volt, és nem adta el a gyárait.)
Szerintem ez már régen is működött. Ha Bivalyröcsögéről mentél Budapestre, akkor be kellett utazni Nagyvárosba, ahol megállt az expressz. És ha Bivalyröcsögén nem KM-es pénztár volt, akkor elvileg adtak helyjegyet, bár ez kissé időigényes volt. Soká veszik fel a telefont a központban.
Kelenföldre ma 15:00 körül érkeztek V43,1336 vontatásával, aki a 230-ast tovább is vitte fél óra múlva. A 187 és a 165 előtt már este fél hét körül V43,1148 állt...
Páratlan Maestral ma +90 Kelenföldön... Zágrábból a horvátok honlapja szerint +28 indult, a határt +37 lépte át...
Somogy IC szerelvénye végre szép egységes összeállításban érkezett. Semmi három- vagy ötkocsis egység, semmi TGV-formula, kocsik az elvi összeállítás szerinti helyükön (M+2+1+V) - gyönyörű volt!
A vonat két végén motorkocsi (001, 003), középen pedig két friss vezérlő, a 001 és 002 nézett farkasszemet. :)
Volt még egy érdekesség: 4635 (Sv-Bp.) +20-szal jött, méghozzá két géppel: V43,1166 és 1181.
Aztán amikor pléhpofával eljutottam az út közepéig, nekem is lett Spice Girls képem, igaz, nem vasúti háttérrel, mint ahogy RwMan összehozta, viszont teljesen ingyér'. :)))
Hogy kerül ide a Spice-csajok képe? Talán a vasút mentén fotózta őket a managerük? Vagy újabban ágyneműgarnitúra és edénykészlet helyett azzal kereskednek a nemzetiségiek? :))) Vagy újabban a szexuális szolgáltatást nyújtó hölgyek Spice Girl-nek álcázzák magukat a jobb eladhatóság végett?
Lenne egy gyors kérdésem. IC pótjegyet meg tudok venni "A" állomáson úgy hogy a pótjegy "B" és "C" közötti útra szól? Az alapjegyet is ott venném, de azt tudom hogy ilyet lehet.
Csak ott van kétvágányú 1 m-es szakasz, a normálnyomtáv meg egy iparvágány.
Hát pedig ez bizony, ahogy taxxx is írta, Luzern előtt van, a Brünig és Engelberg vonal közös bevezető szakaszán. Érdekes még a pályaudvar területén is a sínek gubanca, de a záporeső felhői miatti sötétség élvezhető fotót nem hagyott készíteni.
Nem járkáltam mostanában erre, de kíváncsi vagyok, hogy hány %-os pontossággal lehet megállapítani a vasutasok és nyugdíjasok utazásainak számát, illetve pl. azt, hogy a nagycsaládos 4 gyermekkel utazik-e vagy 6-tal...
Önös érdekeimből kiindulva: felőlem aztán negyvenet is rátehetett volna. Ugyanis bőven mértem az átjutási időket, nem szakítottam meg az utamat a 94-es vonalon (nem lett volna túl sok értelme), egyszóval Kassán már vagy 4 órával korábban voltam a tervezettnél. Csakhogy Hidasban bő 3 óra helybetopi, merthogy a 7205-ös érkezése előtt nem sokkal jól elmegy a 35215. Nem baj, mert így kényelmesen kiértem a 98-as hídjáig, méghozzá Hidasnémeti .... khmmm .... szélén vezető úton. Aztán amikor pléhpofával eljutottam az út közepéig, nekem is lett Spice Girls képem, igaz, nem vasúti háttérrel, mint ahogy RwMan összehozta, viszont teljesen ingyér'. :))) Az egyik Girl még egy műanyagvödörrel is megdobta az összhatást. :)))
Múltkor leszálltam fél tíz körül Fehérváron a kanizsai expresszről, mentem a fűtőház felé, és akkor mondta be a hangos, hogy a hatodikról gyorsvonat indul asszem Füredre. De lehet, hogy Tapolcára. A hatodikon pedig egy Bz állt.
Ennyi, így képzeld el, simán tévedhetek.
Szabadbattyán állomás mellett van valami sörraktár szerű, meg most települt oda egy ócskavaskereskedő. Ha kell tolatni, egy pár vágányt azért lefoglalnak. Persze túlméretezett, de ez sem egyedi eset.
Jelentem minden érdeklődőnek, hogy Tornanádaska-Torna a két felvételi épület között 8,6 km, de mivel a szlovák oldal járhatatlan, a közút kis kerülője miatt 9 km-rel érdemes számolni. Nézelődve, ezt-azt (pl. Hídvégardót, a tornai becsatlakozás környékét) lefotózva, 6:19-kor leugorva a Bz-ről, épp elértem a sebest Kassa felé, amely késett pár percet, 8:42 helyett úgy 8:50-kor ért Tornára. Részletek majd egyszercsak lesznek, de előbb még hátravan ez-az.
Inkább nem minősítem annak az elmeállapotát aki az eladásra rábólintott. Mondjuk kíváncsi lennék a vagyoni változására... Jól fizetett gazdasági szakértőink ezt nem látták? Fiatalkoromban még PG-n is tanították.
Amúgy meg ha bezártak néhány cukorgyárat idehaza, akkor a többit miért nem fejlesztették olyan mértékben, hogy fel tudja dolgozni az itthon termlet cukorrépát!
Mennyi cukorgyár van itthon magyar kézben?
Ja, hogy egy sem....? Akkor mit nem értesz? Miért lett volna célja egy külföldi befektetőnek, hogy egy lepukkant infrastruktúrájú gyárat feljesszen, amíg neki odahaza ott van a jól felszerelt hatékony, modern gyára? A magyar cukoripar felvásárlása gyk a konkurencia kinyírását jelentette.
Amúgy meg miért baj, ha a cukorrépa ott áll egy kis ideig a gyárban. Nem kér enni, és nem idegeskedik, hogy dologzzák fel végre. Valahol állnia kell, mert a kiszedés az nem nonstopban folyik szemben a feldolgozással.
Most megnézem a lottómat. ha 5-ösöm van, akkor bérelek neked egy lakást Répcelakon, amíg el nem készül az M9, hogy te is átérezhesd azt, hogy milyen az, amikor szinte mindent közúton akarnak szálltani, amikor ott a párhuzamos vasút.
Az a hibás, aki kitalálta, hogy lehet olcsóbban és gyorsabban, más módon. Az a baromarcú állat!:-)))
Remélem, hogy veszel egy cukorgyárat, és majd vasúton szállítasz. Legfeljebb vagy drágábban adod a cukrot, vagy a munkásaid keresnek kevesebbet. Biztos, hogy meg fogják érteni, ennyi áldozatot hozhatnak akár a vevőid, akár az alkalmazottaid a vasútért.:-)))
Korábban arról volt szó, hogy a nagytömegű és a hosszútávú szállítás a gazdaságos vasúton. Az előbbi (belföldi) esetben nagy tömegű áruról volt szó. A mostani esetben meg nagy tömegű áruról és hosszútávú* szállításról, tehát éppen olyan szálltmányról, ami vasútra való.
*A hosszútáv relaítív, de cukorrépa esetén ez már annak számít.
Nehogy már ennél aszomszédunknál alacsonyabb legyen a termelési költség! Hiszen magasabbak a fizetések! Amúgy meg ha bezártak néhány cukorgyárat idehaza, akkor a többit miért nem fejlesztették olyan mértékben, hogy fel tudja dolgozni az itthon termlet cukorrépát!
Amúgy meg azt azért ne mondd, hogy azért termelt drágán a cukorgyár, mert vasúton szállított!!! Ha túlságosan drága lett volna neki, akkor nem szállított volna vasúton.
Amíg Magyarországon dologozták fel a cukrot, addig a vasúti szállítás nagyon jól működött. Még 20 km-es távolságra is!!! (Saját szememmel láttam a vonatok rakodását, és az állomáson álló cukorrépahegyeket. Most nem működik. Akkor vajon ki a hibás?
Attól, hogy nemrég nagy hírveréssel kitöröltetted a többi nickedet, a helyesírásod ugyanolyan pocsék maradt. Azt pedig pszichiáter dolga eldönteni, miért majmolod a topic racionálisabb gondolkodóit - ezzel magadat, nem pedig őket járatod le.
Ilyen fonódó vágány egy helyen biztosan van, az RhB egyik vonalán. Csak ott van kétvágányú 1 m-es szakasz, a normálnyomtáv meg egy iparvágány. Chur felől Disentis és St. Moritz felé.
Ja, antikolt fakontroller, 40 éves mechanikus volt/ampermérő... Akkor ezért ilyen drága... :)))))))))) (az biztos nem a Stadler motorvonatának vezetőállása. Gondold meg!)
Uj szerelvények árán kvül még a működési költséget, pályahasználati díjat, se fedezné a bevétel.
Nem lehet 40-50 férőhelykinálattal gazdaságosan üzemelni.
50 fő utasra busznál 1 fő + 1 háttérszemély /szerelő/ jut, addig a vasuton ennek sokszorosa.
2. minek erőlködni.
3. Ha a személyszállítás veszteséges akkor csak a Budapesti elővárosi forgalomban termelődhet a legkisebb veszteséggel egységnyien a legtöbb szállítási teljesítmény.
Sok utas, ugyan ez is veszteséges, de van mögötte utazási igény tömeges több száz fős. Nem mindegy hogy a menetdij csak 10% -ában fedezi a költséget vagy 50% -ában
Vonatot Monorra, Vácra, Érdre stb ahova sokan járnak.
Nekem viszont nem tesznek a délelőtti "üres vonatok"
5-9 13-18 ig full előtte utána keveslem az utast.
Barcsra meg van annyi vonat amennyi.
Szerencsére reggel 7 körül utána már csak 13.00 körül indul Pécsről.
A többire + lehet vetni, hosszú távon a realisták szerint ennyi marad meg ha sikerül megmenteni.
2,142 még esetleg ide jöhet.
A többi rövidebb szakaszokat kivéve iparvágány lehet ha van forgalom.
501 es évekbeli menetrend szerint gondolkodsz v_peti!
Akkor még építettek uj vonalakat.
Most még a vasútbarátok bizonyos % a is autózik ill kényszerül mert az idő drága, régen ráértünk bumlizni.
Közgazdasági tények elismerése, meg kell előzze a csődbiztost mert különben a csőd jön nem a továbbműködés.
Közösségi közlekedés általában veszteséges dolog szokott lenni.
M.O-n nem épült elég autópálya, ezéert gőzerővel építjük azt amit Dr. Czére Béla szerint meg keleltt volna építeni 2000-ben a szocialista tervek szerint is!
Késtünk.
Vasutaknál a fővonalak, szintentartása a cél.
Vegetáció pár hónapig, évig még folyhat.
Ugy folyat ahogy a lyukas zsákból a pénz.
Lényeg a nagy tömegeket a munkába igyekvőket el tudja szállítani a vasút. a bérleteseket akik előre fizettek.
Munkába járva érték termelődik a munkahelyeken és megérdemli, a dolgozó hogy kényelmesen szállítsák oda vissza kulturált módon ülőhelyekkel , nem állva.
Ábrándozni lehet, de itt ezen a fórumon izúziózni nem kifizetődő, nincs rá vevő.
édesapám egy magtárt vezetett (néhány éve már bezárták a raktárat); a gabonát soxor vasúti úton szállították, 27-es vonal mentén az állomás mellett volt a raktár. a bezárás előtt néhány évvel, amikor már nem érződött a szocialista téeszes levegő, az ex-téesz káefté beszüntette a vasúti szállítást. az ok az volt, hogy hiába volt xxx állomáson 24 órás szolgálat, hajmáskéren (ill. esetleg közeli 20 menti állomásokon) ez nem volt igaz, így néha éjszaka várni kellett, hisz nem volt mozdony, hogy hajmáskérről betolják a vagonokat. aztán másik gond meg az volt, hogy a cég hiába kért pl. 15 vagont, csak pl. 10 jött, mert épp annyi volt. és még hasonló finomságok.
na ilyen incidensek miatt álltak át fullra a kamionos szállításra, mert nem egyszer történt meg, hogy lemaradt a hajóról az áru a máv hülyesége miatt.
valszeg ezt érzik a cukorgyárosok is, és ezért egyszerűbb n kamionnal szállítani a répát.
Bicskanyitogató cikk. Vasútmániásoknak is, meg nem vasútmániásoknak is.
Cukorrépaszálltás:
Az *** cukorgyár közúton fog szállítatni sok-sok cukorrépát. Magyarországról xxxx-ba.
xxxx: Olyan ország, ahová viadukton keresztül lehet eljutni vasúton.
***-tól 70km-es távolságon belül (5900 t)
***-tól 71-90 km-es távolságon belül (6900 t)
***-tól 91-125 km-es távolságon belül (51 000 t).
n db kamion (hátrabillenős teherautó) fogja vinni, és a cukorrépakampány szeptember végétől december közepéig tart.
n=egy nemrég zöld-sárgára festett vasútvonal száma
1. Már tavaly is kapacitásgondok voltak a magyar gyáraknál. Miért kellett bezárni annyi cukorgyárat az országban. (Ez itt még OFF lenne.)
2. Miért közúton? Nem mindegy, hogy hogy visszük oda? Talán nincs iparvágányuk?
Bravó! Megint olyan dolog megy közúton, aminek vasúton lenne a helye!!!
A részletes adatokat azért adtam meg, hogy ki lehessen számolni azt, hogy a kamionok mennyi kört fognak futni, és vasúton ez hány és milyen hosszú vonatot (vagy kocsicsoportot) jelentett volna az adott ország felé.
A település amúgy a határállomás és a főváros közti vonalon található a fővonalon. (Gondolom a cukorgyárnak is van iparvágánya, ha azóta fel nem szedték.)
Amugy nem haragszom , de rájöttem. Aranyos ötlet volt TŐLED.
Hát rosz úton jársz, mert engemet Józsefnek kereszteltek meg, ezért nem vagyok Szabolcs, meg ha utána nézel, mikor jött elő az általad írt nick, akkor még véletlenűl sem lehetnék én, mert ekkor én már javában Horvátban voltam interettől elzárva.
De örülök, hogy amúgy vége a dolgoknak, és jobb belátásra tértél.
Más:
Szomorűan olvasom, hogy a héten "bolondokháza" volt megint, érdekes a moderátoros topikot olvasni, azt hiszem nem volt baj, hogy 1 hétig nem néztem erre sajnos...
Első osztályú kocsikra visszatérve, annak idején mikor megszünt SZESZA kiadta, csak helyi vonatokban közlekedhetnek.... akkor miért járnak a 8807-8806-ban ? Talán az helyi vonat ? Szerintem az első osztály megszüntetésének az volt az értelme, hogy a 2 osztályú kocsit tud helyettesíteni. Szóval ismét nyertünk egy-két használható kocsit. még szerencse, hogy bz-ben nincs 1. osztály, igaz AB és ABb -nél volt. Ic-nél is már ingyen utazhatsz majdnem rajta, akkor inkább szüntessük meg teljesen !
Tavaly erre azért volt szükség, mivel a tábort a 30-ason keresztül lehetett +közelíteni. Nem is történt baleset, pedig százasával sétáltak át a vonatok előtt.
Ott van bőven munkahely, a fél világ az ottani bankokban tartja a pénzét, emellett törvény tiltja a vasútvonalakkal párhuzamos közúti tömegközlekedést. A nemzeti jövedelmük is sokszorosa a miénknek.
Mióta vagy te taxxx? :)))
Amúgy meg valahol el kell kezdeni a dologot. Persze nem a 62-es vonalon, de pl. a 60-ason azért lehetne javítani a vasúti közlekedés részarányán.
Ott van bőven munkahely, a fél világ az ottani bankokban tartja a pénzét, emellett törvény tiltja a vasútvonalakkal párhuzamos közúti tömegközlekedést. A nemzeti jövedelmük is sokszorosa a miénknek.
Példa a sokszor vesézett 62-es vonal. A teljes vonal 120-ra átépítésével, új villamos motorvonatokkal, negyedórás ütemes menetrenddel mennyivel lenne több utas? 10-20%-kal? Annyiért nem érné meg. A vonatok utasaival együtt sok helyen a buszoké is eltűntek. Vajjon hova?
Het elejen emlitette valaki az EFOTT-ot, mult evben Fonyodon volt allitolag ezert raktak ki lassujeleket es most majd az iro szerint a Velencei tonal ez lesz. De nem ez lett. Ezert irtam ide, hogy mi a helyzet most.
Nyaron vannak ingak Fonyodrol es Siofokrol is. En a napokban Siofokon lattam.
bocsi, de nem értem, hogy jönnek ide lassújelek meg írásbeli dolgok. Lehet én vagyok a fáradt.
csak azt szeretném valakitől megtudni, hogy volt-e valami fura oka annak, hogy ma a már előző hozzásszolásomba képen látható ingavonat jött Fonyódról, a szokásos húzott szerelvény helyett!? Vagy szokott járni a 30 ason is ilyen ingaszerelvény mostanában?
ha jól emlékszem, júl 20 án láttam egy Desiro motorvonatot robogni Gárdonynál! MIt keresett a 30ason? bocsi ha már volt téma, de régen volt már szerda, hogy vissza olvassak.
Buszok: Néhány volánnál már csak hírmondónak maradtak a Ik-200-asok.
taxxx :
melyik országban ?
Mert Magyarországon még minden Volánnál 70% FÖLÖTT van az arányuk.
Én természetesen a régi 200-asokra gondoltam, tehát az orosz exportról visszamaradt buszok, és a Classic-ok nem játszanak ebből a sezmpontból, mivel újaknak tekinthetőek, mégha nem is korszerűek. A többiből meg nehezen hiszem, hogy minde Volán-cégnél olyan magas lenne az arány. Vagy el vannak dugva a kisebb üzemegységekhez? Vannak akiknek sokat kell utazniuk, hogy 266-ost lássanak.
Máshol meg szívfájdalom nélkül meg tudnám ritkítani a buszmenetrendet.
Pl. a Szombathely-Kőszeg vonalon.
Menjenek vonattal!
taxxx :
Níííd aa!
A kis diktátor jelölt.
Kirekeszt.
Ő szabja meg, hogy másnak mi a jó.
Arra is gondoltál már, hogy egy buszmániás v_peti, biztosan van Vas megyében olyan is, az meg pont fordítva a Te kedvenceidet állítaná le, tiltaná be ?
Mi különbség van a képzeletbeli kettő, Vas megyei v_peti jogai között ?
Mivel a 18-as vonalra szükség van, de a gazdaságosságán csak úgy lehet javítani, ha növeljük az utasok számát. Viszont ezek egy részét csak a Volántól tudjuk átcsábítani. Amúgy meg szerintem a tőlünk nyugatra lévő országokban nem divat az ilyen mértékű párhuzamosság. (Svájcban tilos, de szerintem máshol sem jellemző ilyen mértékben mint nálunk.) Vannak olyan helyek, ahol a vasútnak tényleg nincs sok esélye a hivatásforgalomban a buszok számától függetlenül, mint pl. Veszprém és Zirc között. De ahol van esélye, ott növelni kellene a hatékonységát. A közös bérlet is jó megoldás lenne az utasok visszacsábításához, de mivel ennek bevezetésével valószínűleg a Volánnak lenne kevesebb utasa, és a MÁV-nak több, ezért nem hinném, hogy szívesen belemenne.
Amúgy meg a Volán pont ezen a vonalon növelt drasztikusan járaszámot, amivel sok utast átcsábított. Igaz, ebben a MÁV menetrend rugalmatlanságának és a vonal sajátosságának (18 km kitérő nélkül, csak egy ingaszerelvény mozog fel-le.) is jelentős szerepe volt, valamint annak is, hogy ezek a buszok helyijáratszerűen körbejárják a fél várost. Viszont a vonatok utaszámának csökkenése miatt a helyijáratos buszon is csökkent az utaszám, ami miatt meg az is kevésbé gazdaságos.
Amúgy vegyük a következő példát:
Van egy város, ahol van egy villamosjárat A és B között, meg egy buszjárat B és C között. Kissé lassú a villamos, de más baj nincs vele.
Gipsz Jakab beindít egy buszjáratot A és C között. A buszok kisforgalmú időszakokban gyorsabbak, mint a villamos, és a C-be utazóknak nem kell átszállniuk. Emiatt az utasok fele átpártol a buszra. Néhány autós is, de nem sok. De a többiek a villamoson maradnak, mert csúcsidőben csak arra lehet felférni, valamint nem áll a dugóban, a zárt pályás szakaszoknak köszönhetően.
1. Nincs közös bérlet: A villamos rosszul jár. Szükség van rá, de kevésbé gazdaságos, mint korábban.
2. Van közös bérlet. Az utazások száma alapján történő díjmegosztás miatt a villamost üzemeltzető társaság kevesebb pénzt kap.
Bár ez kitalált példa volt, de ha valakinek ismerős lenne a szituáció, akkor az nem a véletlen műve.
Persze a villamosüzemeltető társaaság kaphat nagy lóvét járműbeszerzésre, vagy a B-C pályaszakasz kiépítésére. De attól még nem biztos, hog egészséges a párhuzamos közlekedés. Ugyanis ne keverjük a beruházási és az üzemeltetési költségeket.
Persze néha nem árt, ha van versenyhelyzet, de azért nem biztos, hogy mindig szerencsés.
Amúgy visszatérve a 18-as vonalhoz. A vonal üzemeltetési költségeit összeadva igencsak hiányoznak a bevételből a buszon utazók menetjegyei.
Amúgy meg vannak olyan vonalak, ahol nyugodtan nyomulhat párhuzamosan a Volán, mert nem az oda-vissza ingázó Bz jelenti a fő forgalmat, és emiatt nem tornyosulhatnak a jövőben sötét felhők a vonal feje felett, valamint a vasút adottságai tényleg nem a legjobbak, és így a volánnak hosszú távon, közös bérlet és sűrű, ütemes közlekedés bevezetése mellett sem kell aggódniuk a forgalomcsökkenés miatt.
ma EFOTT- al egybekötött nyaralásom végén, Gárdonyba várakoztam a 18705 ös vonatra, ami meg is jött némi meglepetéssel! Ingavonati szerelvénnyel, vezérlőkocsival ahogy kell: Itt a fotó róla! amúgy ez erre felé szokás vagy ez valami újdonság? Mármint ez az ingavonat közlekedés, ezen esetben Fonyód- Déli között!?
Nem akarok hülyeséget írni, de ha jól hallottam a hangosbemondót, van már Bz gyorsvonat az északi parton.
A Softrans mozdony pedig állítólag azért áll a vonatával Battyánban, mert az iparvágányt, ahol megpakolnák a szerelvényt, a tulajdonos és versenytárs nem biztosítja számukra. Battyánban pedig egyszerűen van szabad vágány a tárolásra.
Egyik reggel viszont nem volt ott a mozdony, délutánra viszont visszajött.
Az már más kérdés, hogy a ma még V43+2 db By kocsival kiszolgált, (mindenaaáállomaaásonésmegaallóóóóhelye...) típusú SZEMÉLYvonatokat tényleg ki lehet váltani, akár drót alatt is.
Nézd meg a 20-as vonal menetrendjét! Több ilyen vonat s ki lett váltva úgy, hogy helyette a gyorsvonatból lett lassúvonat.
A TurboTrain egyik (vezérlő)kocsija (72 33 040 2021-4?) az országos Road Showja keretében hajnalban Kelebiáról Szegedre érkezett és Bcsabára vette az irányt.
Számomra "kissé" furcsa, hogy azért mész el az index topikjairól, mert nem tudod utólag javítani a hozzászólásaidat, illetve mert az index moderátorai nem hajlandók kinyírni egy topikot a hozzászólásaid törlésével.
Jópár éve használom az index fórumait, soha nem lehetett módosítani a beírt megjegyzéseken, itt mindig is ez volt a szabály. Ha nem tetszett, akkor miért használtad így?
Barátaim itt a bucsuzás ideje, elválnak az utjaim az Indextöl, mert nem vagyok hajlando alávetni magam a diktatorikus moderácionak, amit ök demokratikusnak mondanak.
Mindenkinek köszönök mindent nagyon jol éreztem magam itt köztetek és további jo szorakozást.
Vigyázzatok bármelyik provokátor NICK maga a moderátor is lehet.
Úgy kezdődött, hogy júli 22, de módosult. Július 30-án indul. az érkező 8728 szerelvénye pörög a 8719 ig. Van egy találó vasúti beceneve, amit tegnap kaptam: BAGOLYEXPRESSZ
>Nem valami, belső, vasutas humor, kamu levéllel etetsz bennünket ??
Mindenképp hízelgő, hogy első látásra valódinak hitted. :-))
Amúgy nem belső, nem vasutas, de valóban kamu. Amúgy kilencféle szándékos hiba van a levélben, hogy véletlenül se tűnhessen valódinak, a Menő Jenő aláírás csak az első védővonal.
Ennek ellenére remélem tetszett? Apró tréfácska ebben a csúnya időben.
>a kivülállók meg ezt nem tudják követni, meg nem is igazán érdekli őket, hogy a vasút az igazi munkája HELYETT, miért a pecsétkészítő és a levélpapírt új fejléccel ellátó ipart támogatja leginkább
Egy tapasztalat - nem lehet róla általános, egész országra kiterjedő következtetést levonni, de azért megosztanám - A 929 Celldömölk - Győr expresszvonattal volt szerencsém utazni egy héttel ezelőtt, pénteken. A másodosztály 20-37 Bko kocsikból állt, az egyikben ültünk le. Végignéztem a kocsit - nem volt helyjegyfoglalás!!! Beszéltem egy jv-vel (másik vonaton volt), mondta, hogy senki nem szokott helyjegyet váltani, mert felesleges. Más: előző nap láttam a 9800 Szombathely-Pécs gyorsvonatot: Bp + Bp + Ao + Ao. Csupa elsőosztály vagy expresszkocsi. Az eslőosztály megszüntetése és az expresszkocsik kialakítása ezek alapján mindenre jó volt, csak arra nem, amire kitalálták. Viszont másodosztályú kocsikként nagyon jó bármi más vonatba.
A 3. ponttal kapcsolatban - Debrecenben csodálatos MD-kocsiállag volt, csupán az Ax-eket állították le (részben selejtezték), Btx 035 szerelvényét selejtezték (Macs, 1991), és egy Bx esett ki, amit valószínűleg még 1975-ben selejteztek. A szerelvények három Bx-szel mentek be Szolnokra, és három Bx-szel is jöttek ki. Egészen idáig. A Btx 026 és 030 szerelvényeket leállították, a Btx 028 pedig csak két Bx-el ment be fővizsgára.
Sajnos minden esetben kell fizetni, akár van rajta bringavagon akár nincs. Ha nincs akkor érdemesebb előbb kimenni az indulás előtt, hogyha többen is mennek ugyanazzal a vonattal-persze biciklivel-akkor a kaller ne pont veled szemétkedjen. Vannak olyan kallerek akik engedik-ők a normálisak-de vannak akik tépik a szájukat hogy előtte fel kell hívni az információt, megkérdezni hogy melyik járaton van kerékpár szállító vagon. De nem kell törődni velük, ugyanis az információn még ki is röhögnek ha ezt megkérdezed tőlük.
Szokás szerint ma is késik a Báthory, Győrben "csak" 100 percet mondtak.
Ja, és jelentem: Győrben is megjelentek a kellemetlenkedő fegyveres biztonsági emberek. Eggyel már kapcsolatba is kerültem, amikor is élénken érdeklődött az általam folytatott tevékenység felől (fotóztam).
-Mit csinál Maga?
-Van valami probléma, rosszat csináltam?
-Vasutas vagyok, vagy mi?
-Csak vasútbarát, de ebben semmi rossz nincsen.
-Itt nem lehet fotózni.
-?????? Ki tiltja?
-
Aztán finoman kicsit felvilágosítottam, hogy köze nincs ahhoz, amit csinálok, ismerem az állomást, tudok magamra vigyázni, olyan helyre meg nem megyek, ami tiltott, vagy veszélyes lenne élet vagy vagyonbiztonság szempontjából.
Erre megenyhült. Mondta, hogy a londoni robbantás miatt ki kell szűrniük minden gyanus dolgot (!!!!!! -:)))))) ). Aztán elővett egy ősrégi HP fényképezőt, és azt mutogatta nekem, hogy neki is van gépe.
Most az a kérdés, hogy minden alkalommal diskuráljak hülyeségekről, amikor új ember jön? Mert ezzel már nem lesz baj, de ha újak lesznek, akkor azok is kukacoskodni fognak?
Na mindegy.
Más sztori: egyik vasútbarát fotós barátomat a rendőrök vágták meg 10 rugóra, mert a leengedett sorompó vonalát kb. fél méterrel átlépve fotózott. Mi lesz itt, emberek? -:(((
Évi 450 db személykocsi kiszállítására számít Európában a következő öt évben az SCI Verkehr közlekedégazdasági és közlekedéstechnikai tanácsadó vállalat. Elemzése alapján a beszerzések homlokterében az emeletes kocsik állnak a helyi és távolsági közlekedés, valamint a felső kategóriás IC-k esetében is. A hagyományosan jelentős német piac mellett mindenek előtt Olaszországban lehet magas növekedési rátákkal számolni. Észak-Amerikában egy beszerzési boom után az elmúlt években csökkentek az eladások. Itt is az emeletes kocsik dominálnak az elővárosi forgalom számára. Világszerte 2,5 milliárd a személykocsik éves piaca a 20 milliárd /éves vasútijármú-piacon belül.
Az SCI Verkehr Európában az emeletes kocsik állományának növekedésére számít a teljes személykocsiállomány csökkenése mellett - ez utóbbira a motorvonat térhódítása miatt. Már a 2002-2004 közötti időszakban is az eladott személykocsi kétharmada emeletes jármű volt. Kisebb számban várhatóak nagysebességű hagyományos kivitelű távolsági forgalmú, illetve háló-, fekvő és étkezőkocsi-beszerzések is. A kocsik magasfokú interoperabilitása és tartós szerkezete jó alapot biztosít a használtjármű-piacnak, melynek a növekedését jósolják. Kelet-Európában a személykocsik korszerűsítése a jövőben is nagyobb szerepet fog kapni, mint az új kocsik beszerzése. Az új piacelemzés az új jármúvek kiszállításán túl az európai és észak-amerikai járműkorszerűsítéseket is elemzi.
A nemzetközileg ismert "rendszerházak" mellett, különösen a korszerűsítések terén a kisebb, nemzeti vállalkozások, valamint a nagyobb üzemeltetők műhelyeinek szerepe is jelentős. Ez a vállalkozási csoport sokéves know-how-val, valamint elegendő szabad kapacitásokkal rendelkezik, így olcsó és minőségi szolgáltatást képes kínálni. A motorvonat-szegmenssel szemben az SCI Verkehr csekély valószínűségét látja ázsiai vállalkozók megjelenésének. (Forrás: SCI Verkehr sajtóközlemény, 2005.07.15.)
A nemzetközileg ismert "rendszerházak" mellett, különösen a korszerűsítések terén a kisebb, nemzeti vállalkozások, valamint a nagyobb üzemeltetők műhelyeinek szerepe is jelentős. Ez a vállalkozási csoport sokéves know-how-val, valamint elegendő szabad kapacitásokkal rendelkezik, így olcsó és minőségi szolgáltatást képes kínálni. A motorvonat-szegmenssel szemben az SCI Verkehr csekély valószínűségét látja ázsiai vállalkozók megjelenésének. (Forrás: SCI Verkehr sajtóközlemény, 2005.07.15.)
Kérdés az, hogy ki a fővállalkozó, illetve a konzorcium vezető tagja. Azé a dicsőség, a többiek meg sanyarú sorsú alvállalkozók, mégha nagyobb is a hozzáadott érték a részükről.
Mi menetrend szerint jártunk oda, hetente kétszer 8 busszal és rajtunk kívül még másik nyolc társaság is.
Mindösszesen kb. 50 busz hetente.
Nem magán útak voltak.
Jól szervezett vállalkozások, meghírdetett menetrenddel.
Működött vagy 6-8 évig.
A VB akkor is járt, velünk párhuzamosan.
???
Most miért nem működik? A fapadosok miatt? Vagy több embernek van pénze repülőre? Vagy valami más oka van?
Amúgy minde cég rendes járatként közlekedett, és nem charter jelleggel? (Azaz ugyanúgy bent szerepeltek a menetrendkönyvekben, ugyanúgy ki voltak táblázva a megállókban. És ugyanúgy vettek fel utasokat a közbeeső állomásokon is?
Ha Peti a rekonstrukciót a 29-05-ösökre érti, úgy igaza van. Az eredetileg fülkés 19-17.1-eseket valóban konstrukciójukban alakították át, amikor termes kocsi (19-05) lett belőlük. Összességében ez (mármint a jellegmódosító főjavítás) annyi előnyt jelent, hogy akár 2015-ig is maradhat belőlük hírmondó.
> Máshol meg szívfájdalom nélkül meg tudnám ritkítani a buszmenetrendet. Pl. a Szombathely-Kőszeg vonalon. Menjenek vonattal!
Az említett sötét jövő részeként a Szombathely-Kőszeg vonal Bz-i vélhetőleg éppen nem érnének rá, lévén éppen mondjuk Budapest-Veszprém-Szombathely vonalon pörögnének gyorsvonati fordában...
Buszok: Néhány volánnál már csak hírmondónak maradtak a 200-asok. Máshol meg szívfájdalom nélkül meg tudnám ritkítani a buszmenetrendet. Pl. a Szombathely-Kőszeg vonalon. Menjenek vonattal!
Az expresszvonatokba besorolt volt 1. osztályú kocsik átestek egy rekonstrukción, úgyhogy azok még talán bírják pár évig. Legfeljebb a szerelvények lesznek rövidebbek. :( Igaz, a fülkés kocsik azok már tényleg elég öregek, úgyhogy azok szerintem hamarabb selejtezésre kerülhetnek.
A Bombardier Transportation a mai napon átadta a DB Regiónak a 22 db 146.2 sorozatú mozdony első példányát. A mintegy 60 millió -ért beszerzett mozdonyok kizárólag Baden-Württenbergben közlekednek majd, mégpedig 2005. decemberétől a Stuttgartot kiinduló és Karlsruhéval, Heilbronn/Neckarelzcel, Aalennel és Ulmmal összekötő vonalak helyi személyvonataival. A megrendelés része az összesen 150 db 146 sorozatú mozdonyról szóló keretszerződésnek, melyből eddig 109 db-ot váltottak be.
A mozdonyok a Bombardier TRAXX típuscsaládjának TRAXX P 160 AC 2 vel jelölt alváltozatának első egységei. (Forrás: Bombardier sajtóközlemény, 2005.07.22.)
Lényegében 185.2 sorozatú mozdonyok (IGBT-áramirányítók, erősített kasztni, stb.) kiegészítve a 146 és 146.1 sorozatú mozdonyok rugalmas tengelyhajtásával, az emeletes ingavonatok kiszolgálásához szükséges berendezéseivel, valamint viszonylatjelzővel kiegészítve.
ha nincs kerékpár szállító vagon-ami persze elég ritka-akkor az első vagon első részében, és az utolsó vagon utolsó felében lehet, hogy a szabad átjárást biztosítani lehessen. Tehát összesen 4 db kerékpárt lehet szállítani a vonaton. Feltéve ha nem B, Bo, Bko vagyis kupés elrendezésű vaogn az utolsó, mert abban eléggé kényelmetlen a fel és a leszállás a biciklikkel.
Szar ügy, de a 29-esen már évek óta "divatból" csak egy két gyors vonatra tesznek fel bicikliszállító vagont.
Az Ex ki is lesz írtva az új menetrendtől, ha jól füleltem:)
Akkor mosd ki őket, vagy kérdezd meg az igazabbnál igazabb elhárításokat, mert a legújabb koncepció már más lehetőséggel is kalkulál...:- (((
SZVSZ ez csak fellángolás, de a lottó is játszik: bármikor bejöhet.
Miért? Mi a gond az expresszvonatokkal? Miután kiderült, hogy a helyjegyváltás fakultatív, azután kifejezetten pozitív dolognak tartottam őket. Főleg a múltkori eset után, amikor egy szép nyári délután csak közelharac árán tudok feljutni a minimum 150%-kitömött Miskolc-Budapest expresszvonatra a közbeeső állomáson, de mégis ott vár az ülőhely.
Vagy netalántán valamilyen módon rontani fognak a jelenlegi helyzeten?
A Siemens Transportation Systems 34 db dízel-villamos mozdony szállítására kapott megbízást a Litávn Vasutaktól 120 millió értékben. A szerződés további 10 db mozdony szállítására tartalmaz opciót.
A hattenegelyes DE 20 típusú mozdonyok a Siemens EuroRunner dízelmozdony-platformján alapulnak. Az UIC-II kibocsátási normának megfelelő dízelmotorok 2000 kW teljesítményűek, a mozdonyok legnagyobb sebessége 120 km/h. A megrendelt mozdonyokat a müncheni Siemens-mozdonygyár készíti; szállításuk 2007 júniusa és 2009 eleje között esedékes. (Siemens sajtóközlemény, 2005.07.22.)
Félre értettél, én magam sem vitázni akarok. De mivel az egésznek köze van ahhoz, hogy legyen megélhetésem, nyugodtan alkotok véleményt, annélkül, hogy bármiféle vizsgálatba kezdjek mert ezt megtettem, csak jelentősége nincs a most működő rendszerben.
Izgalmas dolog számolgatni, hogy 2006 vagy 2008 az összeomlás éve, d ez max. 5 éven belül eljön, ebben nagyjából egyetért mindenki. Ezen időszakon belül legjobb esetben is 60 db négyrészes motorvonat a beszerzés, míg ennél akár nagyságrenddel több ülőhely esik ki. (És akkor persze a mozdonypark sem fiatalodik...). Belátható időn belül el fog jönni a mellékvonalak bezárásának kényszere (járműhiány miatt), és a fővonalakon is jelentős ritkulás lesz. Egyszerűen muszáj. Pénzt a vasútra senki nem akar költeni, max. presztízsberuházásokra. Így akár az is előfordulhat (abszurdnak hangzik, pedig nem az), hogy Su - Hh közt 240-re kiépített pályán jár majd az IC négy óránként 100-ra minősített Szilivel, a 30a-n a Su-Sv távhoz kell majd három és fél óra Bz+Bzx.
És közben arról vitatkoznak egyesek, hogy érdemes lenne Mmóvár - Pozsony közt vonatot járatni óránként. Érzitek az ellentmondást?
Amúgy tényleg nem lennék meglepve, ha pl. a téli balaton parti "gyorsokat" részben valahogy bézésítenék. A 29-es By-aiba már tényleg csak hálni jár a lélek, szerintem a graffii tartja őket össze, még hálásak is lehetnek.... ( ... :-((( )
Elindul a "gyors" (a vmax 80 lassan nem akadály 30a állapotát tekintve...) a Déliből V43 + 4 By + Bz + 2 Bzx felállásban.
Sv-n hátsó alakzat le (addig a Bz vezére keresztrejtvényt fejt, szalonnázik, stb.), a "normál" vonat irány a déli oldalra, a bz-s az északira.
A Z-kocsik nagyrésze 2006.03 és 2007.05 között esedékes, ebbe még beletolódtak az idén KBV-zett DVJ kocsik is.
A lengyelek főjav nélkül nem fogják tíz évig húzni, max. 3-5 év, tehát pont a maradék győriekkel együtt mennek a levesbe. A Dk-i IC-k kb. 2010-ig húzzák.
melyik az az év amikor először kell majd átcsoportosítani Bz+Bzx-et azért, hogy Bhv-s vonalat kiváltson.
Én 2006-ot is ilyennek látom, de persze lehet, hogy a SZÜ végül inkább a V43 + 1By összeállítást választja a Bzmot + Bzx helyett a 40, 41, 140, 150 (stb.) vonalakon)...
Nyilván kevés esik ki a "remot" Bhv-kből, a Bz mellékekből, IC, ICR, nemzetközikből, tehát a fogyás a mezei személy/gyors/Ex vonatok kocsiállományát fogja leginkább érinteni.
Feltűnően sok IC, EC szintű kocsi jár le idén és jövőre, de érzésem szerint a lent említett KBV sokat segít.
A többiben igazságod van, ismét a nem-IC távolsági forgalom fog legnagyobbat szívni.
A helyzet ugyanis a következő,
1. számos sorozat tart ott, hogy nem szabad fővizsgálni, mert a rozsdára kent festék nem garancia a biztonságos közlekedéshez:
- 19-57, 20-57
- 20-17.100, .200, (.300)
2. Bhv-k sem szaladnak már sokáig, oké, itt még lehet néhány főjavításra számítani, de 3-4 éven belül ez is óriási gond lehet.
3. Az oké, hogy az MD-k három helyett most már két helyen vannak honosítva, de ettől nem lesznek fiatalabbak, Bx-et, Btx-et is selejtezni kell.
4. A lengyel kocsik főjavítása évek óta nagyon esedékes, ennek hiányában az ő élettartamuk is korlátos, legfeljebb 10 év.
Jelenleg hozzáférhető adataimból nem tudok a Ráérős Kisnyugdíjas kérdésére hiteles választ adni. Ne feledje, én ingyen tartom nyilván azt, amiért a MÁV-nál még fizetésért is csak úgy-ahogy sikerül...
A lejáró kocsik száma azonban a kérdéses években is 700 és 900 között szóródik véleményem szerint, a kérdés mindig az, hogy ebből mennyit sikerül fővizsgálni: SZVSZ egyedül 2003-ban sikerült majdnem az összeset.
Közlekedésbiztonsági vizsga. Gyakorlatilag fővizsga-hosszabbítás, csak elegánsabb, mint a piros csík volt anno. Csak bizonyos sorozatoknál megengedett.
legutóbb átadott 20 Km-es még fogyatékos autópálya szakaszka 65 milliárd Ft.
Akkor a teljesség kedvéért írjuk be, hogy 20 km kétvágányú, villamosított, felbizberezett vasúti pálya (ez az autópálya vasúti "szinonimája") mennyibe kerül. (Fogalmam sincs) Mert egy db személykocsi és 20 km autópálya árát összehasonlítani nem korrekt!
Év elején kb. 3100 személykocsi létezett fizikailag, ebből kb. 2300 érvényes fővizsgás kocsi volt, kb. 2100 működött.
2005. végén fizikailag mintegy 3050 kocsi fog létezni, ebből kb. 1950 érvényes fővizsga lesz, - hasamra ütök és - szvsz ez naponta kb. 1800 db kiadható kocsit jelent.
Az idei dolgozó állag csökkenése tehát mintegy 300.
2006-ban kb. 750 db kocsi fővizsgája jár le. Na most ennyi fővizsga biztosan nem lesz, mert selejtezni KELL, nincs az a vastag réteg festék, amelyik egy alaposan elhanyagolt 200-as By-t összetartana.
Forrás: kizárólag a saját listám, a tévedés joga fenntartva!
Szerintem ezek a számok kozmetika nélkül is elég ijesztőek, én a SZÜ helyében nagyon be lennék sz*rva, hogy most mi lesz.
Néhány gyors kérdést tennék fel (lehet épp nem vág a témához) és 17:00-ig tudok a válaszra várni (a könyvtárbólnetezés témája...)
Szóval:az Aeroporto Leonardo da Vinci-Roma Fiumicino reptérről és a Roma Ciampino reptérről van valamiféle vasúti eljutási lehetőség Róma belvárosába?És vissza?
Illetve nem teljesen vasúti csak tömegközlekedési:van -e a római városi közlekedési társaságnak honlapja,és tudja -e valaki a címét?
Budapest-Krakkó (Cana Gr.-Plavec Gr.) 16 371 / 24 531 Forrás: mav.hu - kerested egyáltalán? A bal oldali 2. o, a jobb oldali 1. o. menettérti ár, melyet az EURO-árfolyam befolyásol némiképp.
"Mindegy, en maradok az ocska, es öreg sved vasutaknal. Az Inlandsbananon fel ora mulva indul a motorkocsik Moraba, na az VASUT a javabol, pedig a felepitmeny 100 eves is elmult a legtöbb helyen..."
Na jó-jó, de semmi megszokott szófordulat? Például így:
Mindegy, én maradok az ócska, öreg, köztörvényes svéd vasutaknál. vagy: Az Inlandsbananon fél óra múlva indul a motorkocsink Moraba babot kapálni. (stb.)
No lam, elmegyek harom hetre es otthon beut a kanaan? :))
Mindegy, en maradok az ocska, es öreg sved vasutaknal. Az Inlandsbananon fel ora mulva indul a motorkocsik Moraba, na az VASUT a javabol, pedig a felepitmeny 100 eves is elmult a legtöbb helyen, es a forgalom is csak nyaranta napi egyetlen vonatpar! De megis mekkora elmeny! No meg het oras ut a tegnapi 14,5 ora utan Gallivärebol Östersundba... :))
Segítség lesz, de addigra mire bejön, 2007 vagy 2008, kiesik 2003-tól kezdve évente 80-100 kocsi, tehát valóban igaz, hogy 2009-re 240 új kocsival (ez a 60 elővárosi négyrészes) gyarapodunk de addigra elveszítünk 5x80 db Bhv-t, azaz 400 Bhv-t, azaz 400x80 ülőhelyet, azaz 32.ooo ülőhelyet selejtezés miatt.
Így hiába jött meg a 60x220= 13.200 ülőhely, a 60.-ik elővárosi beérkeztének pillanatában 32.ooo mínusz 13.ooo = 19.ooo ülőhely mínuszban lesz a MÁV mához képest.
Azt nem mondom, hogy a számokat pontosnak tartom, mindenesetre ez egy eltárolásra alkalmas hozzászólás.
Szerintem a 189498-as és a 189497-es hsz. fantasztikusan jól került egymás mellé. Szóval, 150 villanygép, 60 elővárosi motorvonat, IC szerelvények lecserélése - és máris váltogathatják egymást a pénzügyminiszterek hetente. Javaslom, hogy a Portugáliában leváltott pénzügyminiszter jöjjön Magyarországra, a Magyarországon leváltott meg menjen Portugáliába. Esetleg további országokat is be lehet vonni. Így a helyi közvélemény is elégedett, de a pénzügyminiszterek is végig pénzügyminiszterek maradnak, max. hetente más-más munkahelyre kell járniuk.
>>Amúgy meg nem lehet így hozzáállni a dologokhoz. Móvárról szerintem sokan kimennének vonattal is,
Nem menne a kutya se. Aki meg ki akar menni, az leszáll Rajkán és átmegy a 91 - es buszhoz, 2 km. Sokkal olcsóbb. A pozsonyligeti állomás környékén sincs semmi. Van arra egy Metro, de az sokkal előbb, a lakótelep szélén.
Van-e valakinek olyan karakter készlete, ami tartalmazza a menetrendben használatos jeleket? Ha van küldj e-mail-t! Kellene magyar, osztrák és szlovák/cseh!
Módosítottam az oldalamon az InterRail és EURO DOMINO díjszabást. Felkerültek a pótjegy árak. (sajnos nem teljes) Aki tudja, hogy Európa szerte milyen pótjegy árak vannak az dobjon meg egy mail-lel.
De, amint a repülőnél sem azt számolták, hogy mennyibe kerül magángéppel Budaörsről (pedig az Neked mennyivel közelebb volna), ezért a busznál is a menetrend szerinti járatot vették. Közvetlen járat meg a VB menetrendi tájékoztatója szerint nincs.
A Kondoros-Kisszénás Bz-n két vasútmániás volt és nulla utas. Míg Pozsonyba lenne rajtunk kívül legalább egy MÁV dolgozó, aki elmegy beszerezni a jövő heti söradagját... :)
Amúgy meg nem lehet így hozzáállni a dologokhoz. Móvárról szerintem sokan kimennének vonattal is, ha lenne tisztességes menetrend. (Nem mindenki jár kocsival, és ha sörözni megyek ki, akkor ugyebár a kocsi eleve kiesett, mint alternatíva.)
Többen lennének rajta, mint a Kondoros-Kiszsénás Bz-n.
Jártál már Sopronban? Ott is sok a vonat, és sok is az utas. (Nemcsak a tranzitutas, hanem a Sopronban fel és leszállók is.) Akkor itt miért ne lenne forgalom. Különben is, ha elkészül Las Bezenye, akkor oda sokan átjárnak majd. (Jó, nem az fog Bz-vel menni, aki számoltalanul dobálja bele a pénzt a félkarú rablóba, hanem azok az átlagemberek, akik csak úgy egyszerűen kiváncsiak egy ilyen létesítményre, vagy akik ott dolgoznak. Szerintem biztos lesznek ott szlovák vendégmunkások is.
1. Aki Pestről vagy messzebbről a tótoknál akar sörözni, vásárolni az kimegy Esztergomnál, vagy Komáromnál, mert oda olcsóbb eljutni. 2.Aki Győr környéki az kimegy Vámosszabadinál kocsival, mert az is olcsóbb. 3.Aki Móvár környéki az Rajkán kimegy de kocsival, mert az is olcsóbb.
Akkor meg ki a halál vonatozik Rajka-Pozsony között azon kívül akinek muszály? Dolgozni nagyon kevesen járnak át Szlovákiába, mert ott se fizetnek többet mint itthon, inkább kevesebbet.
Ráadásul aki kocsival megy olcsó benzint is tankol, és ezzel is spórol.
Amúgy meg nézd meg a mostani Rajka-Pozsony menetrendet. Egy bnagy nulla! Ahhoz képest, hogy a szomszédos ország fővárosába vezet, ami sok szempontból utasofrgalmat generál valamelyik irányba. (Idegenforgalom, sörtúra, bevásárlás, munkavállalás, rokonlátogatás stb...)
"A korábban belinkelt Uzsgyi középkocsijának az alaprajzát meg tudnád szerezni az orosz oldalakról?"
Utánanézek, bár a mitiscsinálókról nem lehet elmondani, hogy információkkal árasztanák el a külvilágot... (Másoknál ez másképp van, bár némelyeknél érdekes "differenciálódások" figyelhetők meg. Mert pl. Brjanszkról tudom, hogy a múlt héten szerelték be a légsűrítőt a készülő, nagy reményekkel teli prototípusukba, a 2TE25k-ba, de hogy milyen motort akarnak beletenni, arról továbbra is mélyen hallgatnak. Pedig az összeszerelés ilyen szintjéhez képest annak már rég el kellett dőlnie - csak közben ugye történtek bizonyos átrendeződések a gyártóknál...)
v_peti (189444):
"Repülőkereszt..."
Amit írtam, az éppen olyan, mint a 20-as vonal Szombathely-Porpác szakasza. Tehát adott annak a háromszögnek az északnyugat-délkelet irányú, 120 km hosszú szára, amely eddig egyvágányú volt. Beletettek 22 km-nyi második vágányt - ez elég hosszú ahhoz, hogy a tehervonatokkal megállás nélkül tudjanak keresztezni. Eddig azzal variáltak (a minél precízebb hagyományos keresztek mellett), hogy ha a szentpétervári irány túlterhelődött, akkor a háromszög másik két szárát vették igénybe (ott éppen kétvágányú is), azaz körbeküldték a tehervonatokat, de már ezt a lehetőséget is kimerítették a forgalom növekedése miatt.
Amikor legutóbb jöttem EC175-tel, 2 lezárt kocsi is volt rajta, de a pótlás annyi volt az étkezőkocsi személyzete szerint, hogy 2 kocsit felraktak Hamburgban, de azokat már Drezdában leszedték...
Azért a 19 órás szabály ilyen formán való értelmezése elég nagy sóherség egy olyan országban, ahol áruzban lehet venni (alkalmanként) fillérekért jegyeket...
Most, hogy ez a korridor (Párizs-Pozsony) igy alakult és beindul a bezenyei EuroVegas épitkezés szerintem időszerú lenne a Győr - Pozsony közt ER vonatokat inditani a MÁVnak és ezzel az 1-s vonalon Győr - HHhalom közt ütemes óránkénti közlekedés állna elő páros órában Bécs a cél, páratlana
ban Pozsony.
Bécs - Párizsra hol találhatók árajánlatot? csak oda két személy hálókocsival?
A 3-as pótlékban tényleg lesz Győr - Pécs sebes újra. Egy Desirot eltudnák képzelni rá, kb egy órát rövidíthetnek a legutobbi menetrendhez képest, vagy nem
A sárga nyomvonal a pozsonyi oldalon szinte azonos a valamikori nyomvonallal az öreg hid meg a fiok (Filialka) között, csak Ligetfaluban kap teljesen uj nyomvonalat.
Ott még valami villamos vonal is be van pingálva (zöld), de annak még a terveit sem tudtam megtalálni.
A pozsonyi állomás igen szerencsétlen és geologiailag nagyon instabil helyen van igy nem tudok elkékpzelni semilyen bövitést ezen a helyen (meg ott vannak az alagutak. Még az adott terv sem igen szimpatikus, hiszen ha már a Duna alá kell menni, akkor ezt miért nem teszik Károlyfalunál, kiekrülve az alagutakat meg a mai állomást is - ez sokkal jobb lenne a kelet-nyugati iránynak, a többivel meg amugy sincs baj.
A marcheggi vonalnak valoban az a baja, hogy azon a két lyukon (alagut) tud csak Pozsonyba jutni, és ráadásul már ma is az egyik legforgalmasabb vonalon (Pozsony - Brünn), tehát csak kapacitás bövitéssel lehetne megoldani, de ahhoz uj vágányok meg hely kellene.
> Ami fontos lenne pl. V43 mozd. mechanikai alkatrészek beszerzése véletlenül sem írja ki mert fél a mélységesen nem tisztelt Podmaniczky utca /B.K.Sz.E/, hogy ez eseteben nem a haverok nyernének, így nem lehetne tömni a zsebeket megfele!:(((
Amiről nem tudsz semmit, arról inkább ne írjál semmit. Vádaskodni meg végképp ne vádaskodj.
Tudtommal ezek a jováhagyott tervek már eddig is a pénz miatt lettek huzva, halasztva, de ha jol olvasom, akkor most benne vannak abban a budgetben amit igaz még nem hagytak jová, de valamikor erre is sort kell keriteni, mert 2007 nagyon gyorsan közeledik.
Repülőkereszt: Én össze vagyok zavarodva, mert eddig úgy tudtam, hogy az, amikor egy állomáson a vonatkereszt úgy zajlik, hogy egyik vonatnak sem kell megállnia az állomáson.
De az általad írt megoldás esetén mikor van ennek a fogalomnak értelme? Mert pl. a 30-as vonalon elég hosszú a duplavágányú szakasz, ahhoz hogy csak egy sima vonatkerszt bonyolódjon le itt. Viszont a 20-as vonal Szombathely-Porpác közti szakaszára van betervezve néhány IC-kereszt amit tényleg tekinthetünk repülőkeresztnek. (Bár mostanában több kereszt is a 16-os vonal egyvágányú szakaszára esik.)
Egy szóval nem mondtam, hogy erre kellene mennie a Bécs-Graz személyforgalomnak. A személyvonatok közül egyedül a Bécs-Zagreb vonatot hoznám erre, aminek már most is rövidebb lenne a menetideje, mint a Graz-Ljubljana szakaszon. Persze, a jelenlegi vonat is megmaradhatna, csak néhány kocsival rövidebb lenne, amelyek a Corvinusra lennének aggatva. (Hiszen kell a vonat a Bécs-Ljubljana ill. a Graz-Zagreb útvonalon utazóknak.)
Ha Hanzi le szeretne menni Bécsből Zágrábba, akkor ő nem az útvonalat, hanem a menetidőt nézi elsősorban.
pedig még az egyik (nem mondom meg melyik) elhárítás is figyelt bennünket
A lehető legigazibb és legvadabb elhárítás volt, aki a komló.hu oldalon is garázdálkodik :-))). Jó lett volna Veled találkozni és elhárítani mint a többieket, de sebaj! Majd a legközelebbi NoComent-topiktalin! :-)))
>>emiatt most ugy látszik tudtak Pozsonyban pénzt szerezni a vasut átvitelére a Duna másik partjára:
Nagyon kicsi ez a kép. Ez az új vonal sárga állomással alagút lenne? Mert van ott egy kis szintkülönbség. Pozsony túlterheltségére van viszonylag egyszerű megoldás, építeni kell egy - 1 szintet az állomás alá. Itt lehetnének a rámpák a Nagyszombat, Érsekújvár felől jövő helyi vonatoknak. Meg lenne az az előnye is, hogy a peronok egy szinten lennének a villamossal. Olcsóbb, mint egy új vonalat építeni a városon át. Hogy mi van Bécs és Marchegg között azt nem tudom, de ha Macheggig megvolt/van a két vágány, akkor új híd sem kell a Morvára. Meg még ki kell húzni a drótot 50 km - en, na mondd már.
Budapest-Bécs, Budapest-Graz, Budapest-Wiener Neustadt csak 2999 forint vonattal! Ugyanennyi a vonatjegy visszaútban is!
2999 forint * most ennyiért utazhat vonattal Bécsbe, Grazba, Wiener Neustadtba, ha Fortuna, a szerencse istenasszonya Önre mosolyog.
A SparSchiene/Fortuna-ticket akár két hónapos elővétellel is megváltható Budapesten a Keleti, illetve a Déli pályaudvar, valamint a MÁV Menetjegyiroda ( Bp. VI. Andrássy út 35.) nemzetközi pénztáraiban.
Minél előbb vásárolja meg menetjegyét, annál nagyobb esélye van kedvezményes ajánlatunkra.
* Egy útra szóló ár.
A MÁV szuperajánlata Magyarországon történő jegyváltás esetén és az akciós kontingens erejéig érvényes.
Általában a MÁV közbeszerzési hirdetményeit végignézem, mert fontos.
Hát észveszejtő, hogy időnként milyen full baromságot képes kiírni!:(
Ami fontos lenne pl. V43 mozd. mechanikai alkatrészek beszerzése véletlenül sem írja ki mert fél a mélységesen nem tisztelt Podmaniczky utca /B.K.Sz.E/, hogy ez eseteben nem a haverok nyernének, így nem lehetne tömni a zsebeket megfele!:(((
Mindenesetre az Elvira nem hozza fel. Alapból nekem is tetszik, csak kérdés, hogy ezeknek a bulizós fiataloknak kell-e ilyen vonat, nem szedik-e szét. 8531-en se nagyon szokott jv. járni nyáron, az is gyakorlatilag bulivonat. Hogy szedik majd be a pénzt?
Már megint hülyeséget beszélsz... Az Általad kritizált hozzászóló arra kívánt utalni, hogy HáBé volt a fotós. És nem viccelődött. A többi nem ide tartozik.
hétfőtől-péntekig Siófok-FonyódÁllomásFonyód-Siófok2:00Siófok1:252:10Zamárdi1:172:16Balatonföldvár1:102:29Balatonlelle0:572:40Fonyód0:45szombat-vasárnap Siófok-FonyódÁllomásFonyód-Siófok2:003:40Siófok1:253:352:103:57Zamárdi1:173:272:164:05Balatonföldvár1:103:202:294:22Balatonlelle0:573:042:404:35Fonyód0:452:50Az akció 2005. augusztus 28-ig tart.
Vajon milyenm kocsik közlekedhetnek ezen a vonaton?
Éjjeli ragadozóknak
Vesd bele magad a balatoni éjszakába, bulizz hajnalig! A BagolyTaxi éjszaka közlekedik Siófok és Fonyód között!
Ha a Balatonon nyaralsz bátran vesd bele magad az éjszakába, bulizz barátaiddal nyugodtan akár hajnalig! A MÁV BagolyTaxi járatai Siófok és Fonyód között minden éjszaka közlekednek, így július 29-től a buliról való hazajutásodról már mi gondoskodunk.
A jegyek egységesen 730 forintba kerülnek, melyet a vonaton kell megváltanod.
Ugyanannyiba, mint bárki másnak. Nemzetközi viszonylatban nincs diákkedvezmény. Manapság egy bécsi kirándulójegy valahol 9.000 Ft alatt van, ez egy oda-vissza jegy, plusz Bécsben négy napig helyi közlekedés (100-as zóna), de ezzel négy napon belül vissza kell jönni.
Csak egy gyors bejelentkezes Drezdabol. A ma esti EC 175-el fog jonni egy DB Bimz, mert a nemetek meg reggel egy kocsit kisoroztak a vonatbol (21-91-334), es lazarva raraktak a vonat elejere (akku problemak)
MAS, fontos, foleg azok figyelmebe, akik nemet teruletre Euro Domino jeggyel tevednek:
A DB- nel szigoritottak a "19 oras szabaly" ertelmezeset:
Eszerint abban az esetben, ha ejszakai vonattal utazik az utas, akkor a 19 ora utan kezdodo utazasnal a kovetkezo napot kell beirni az ED jegyre. A MAV altal kiadott menetjegyeken, valamint az elerheto ED dijszabasban az all, hogy az ejszakai vonat kiindulasara torteno utazaskor is lehet ezt a szabalyt alkalmazni.
Nos, a DB-nel van egy belso utasitas, miszerint a "19 oras" szabalyt CSAK A KOZVETLEN EJSZAKAI VONATON LEHET ALKALMAZNI, MAS VONATON NEM.
Mindenki, aki DB teruletre megy szamoljon ezzel, hogy gyakorlatban ezt kovetik a DB-nel. Igaz, hogy nincs igazuk, de eleg kellemetlen este egy nemet kalauzzal vitatkozni, aki meg a jegyre nemetul irt szovegnek sem hisz.
P.S. A sztori tiszta MAV-os, a DB is egy telefaxxal irta felul az ED dijszabast. Nekem, miutan ketszer megreklamaltam, ma reggel vegul igazat adtak Hamburgban, es zaradekoltak a kalauz altal atirt menetjegyemet, de a kellemetlensegek elkerulese vegett, nem ajanlom a 19 oras szabaly teljes kihasznalasat.
Sziasztok. Érdeklődni szeretnék,hogy ha egy nappali tagozatos diák szeretne Bécsbe utazni Pestről akkor az mennyibe kerülne oda-vissza vonaton. Választ előre is köszi!
Tegnap vettem egy Jugend Ferien Netz Karte (JFNK) jegyet. Az csak az Oszták államon belül érvényes. Tehát belföldi. Azzal nevezhetek, ha három nap alatt több, mint 1000 km-t megyek? :)
Úgy tudom, hogy az alagutakban az ICE-k is csak 160-nal mennek.
Ez nem nyert, mennek azok 300 körül is a Köln-Frankfurt vonalon. Nem lassítanak le minden alagút előtt. :-)
Egyébként a Gotthard-bázisalagúttal kapcsolatban eléggé összevissza beszélnek. Nekem úgy rémlik, legutóbb azt olvastam valahol, hogy a 250 amolyan elvi, konstrukciós sebesség, valójában 220-szal fognak járni a vonatok. De mondom, ez nem biztos, hogy igaz. Ami igaz, hogy 250-re tervezik.
Szerintem is így lesz. De mondjuk egy Bécs-Zágráb EC-vonatot már ma is előnyösebb lenne a Sopron-Gyékényes útvonalon továbbítani a menetidő szempontjából. (A Corvinus Gyékényesig elviheti a közvetlen kocsikat.) A 17-es villamosításával és a 15-ös további fejlesztésével ez az előy tovább fog nőni.
Viszont az alagútra is előbb-utóbb szükség lesz, mert a Bécs-Graz menetidő 2 óra 36-37 perc, ami már a MÁV-nál is lassúnak számít a végig madzag alatt futó vonalak IC-k között. Még a szegedi és a debreceni IC-re is ráver a lassúságában. Az A2-esen meg azért elég jól lehet döngetni.
Érdekes kérdés még a Venezia kocsikiosztása. Hétfőn elindul még, de csak Ljubljanáig megy Bpről. Az olaszok aznap nem indítják, de másnap 50 perc késéssel igen.Ezeke szerint a Ljubljanáig közlekedő rész másnap mégis elmegy Velencébe, vagy Velencétől Ljubljanáig elküldenek az olaszok valami "vegyes akármit", és az ott tartozkódó venezia eredeti kocsijai jönnek tovább Bpre?
Tényleg havi egy sztrájkkal lehet számolni. Vajon a Goldonit megint kevesebb kocsival indítják? Múltkor volt valami ilyesfajta zűr.
Ilyenkor van az adott nemzeti vasúttársaságnak kártérítési kötelezttsége a többi társasság felé? Mennyivel előbb kell jelezni sztájkot a többi társaság felé?
Veszel egy 400 km-s menettérti jegyet ami ha diák vagy icipicit több mint 2000 forint (olcsóbb mint a jegy a Realmeccsre :) ), és beküldöd postán :) Ja, hogy utazni is kell vele? Iciripicirit összegyűröd, mintha a zsebedben lett volna (szamárfül esetleg), ráfirkantasz 3-4 4jegyű számot különböző tollakkal, és olyan lesz, mintha utaztál volna :)))
Az előzményhozzászólásban foglaltakkal kapcsolatosan tisztelettel jelentem az alábbiakat:
1) Gonosz barátom megérdemli a feketepontokat, lévén az összes távbeszélő-hívószámomat ismeri, bizonyítja ezt az is, hogy legutóbb akkor is elért telefonon amikor a fürdőkádban ültem. 2) A tegnapi napon távollétem igazolt, lévén szolgálati okból Miskolc városában tartózkodtam az adott időpontban.
Andrashida es Zalalovo kozti egyetlen egy kiteros allomas sorsarol (Zala-valami a neve).
Ha már ennyire mélyen érdekel téged ez a téma, ennyire információéhes vagy ezzel kapcsolatban, sőt, még utazol is errefelé, akkor legalább az állomás nevének nézz utána!
Ma Sopronban jártam délelőtt. (NEM fényképeztem, mert nem azért mentem.) Rövidke 1 óra alatt láttam 2 GySEV-Taurust (egyik a 1116-061), M40 401-et (Lepkefing a hangja, bezzeg a jó öreg Jendrassik-motor!), baromira tud húzni, aztán két 2043-ast, meg egy rakat BoBót fel-alá rotyogtatni. És töménytelen halberstadtit. Szóval érdemes tekingetni arrafelé. Most egy ideig nem terhelem a topikot, út- és vasúttalan vidékre megyek:-) Jók legyetek!
A Gotthard-alagutat nem fúrják, kész van az már százjóegynéhány éve, 15 km hosszú, kétvágányú stb.
Ennek és a hozzá kapcsolódó meglehetősen kanyargós és meredek (26 ezrelék) vasútvonalnak a - távolsági forgalomban való - kiváltására fúrják a Gotthard-bázisalagutat (Erstfeld-Pollegio), ami valóban 57 km hosszú, és jelenleg 2015-16-ra tervezik átadni.
A másik NEAT-vonalon épül a Lötschberg-bázisalagút, ami nem 17, hanem - asszem - 37 km hosszú, bár rémlik, hogy legutóbb csak valami 34-35-öt emlegettek.
Tenyleg csakkapkodva olvasok es csak talalomra, mert nemmindig van idom mindent atfutni a listan.
Toroltetni meg nem tudom hogy kell, de a kerdeseim es aggalyaim tovabbra is fennalnak.
A korridor szocska vasuti ertelemben vett magyarazata meg tovabbra is erdekel, sot minden, amit a temaban akar Te akar masok tudnak nekem irni/mondani.
Szoval ha van idod, ne kimelj, tenyleg erdekel, hogy mennyire komoly ez az OEBB-(GYESEV)-MAV kooperacio, lesz-e belole vmi, stb... Ill. tenyleg komolyan erdekel, hogy mit is ertunk V. szamu kozlekedesi folyoso alatt es miert jo Zagreb-ot kihagyni (mert ugye ha egyzser mar lesz profi palya Ljubljana-ig, akkor senki sem fog 10 ev mulva egy ugyanolyan jot Zagreb-on is at epiteni)...
Szoval varom a velemenyeket.
Tobbieknek es neked is csak holnap all modomban valaszolni, mot el kell rohanjak.
Meg csak annyi, hogy a kis Pozsony terkepen itt lejebb en 2 vasuti hidat is latok. Van mar 2. is, vagy hogy van ez? En csak egyrol tudtam. Minden tovabbi valasz majd holnap, ja es tenyleg Devinska Nova Ves, arra ment a vonat amikor EU-ba beleptunk, marmint kiprobaltam azt is. Machegg -ig egesz jo volt, utanna kicsit razos, plane a hid a (nem is tudom most fejbol milyen) folyo felett. Na meg mig becsatlakozott abba az allomasba, ami mar a Kuty - Bratislava 2-vaganyos vonalon van. De ez a vonal Machegg-en at valoban duplavaganyu volt? Nem tunt fel, pedig meg figyeltem is.
Dévényt szlovákul Devínská Nová Ves (DNV) - azaz Dévényujfalunak hivják, és nem teljesen azonos a történelmi Dévénnyel, amelyik a Duna meg a Morava folyok találkozásánál fekszik mintegy 4-5 km-re Dévényujfalutól.
A mai napig jár arra vonat. A személyvonatok kötelezöen megállnak DNV-ben a nemzetközi vonatok Bécs felé szintén, hiszen itt van a személyzetcsere.
Söt it probál járni a BKRS - pozsonyi regionális vasut is amennyiben éppen van müködö járgánya és fedezete is.....
Az EU terveket tegnap tették közzé, igy nem tudom mennyire befolyásolhatná a népszavazás.
>>Na de a Deveny/deva -i vonal anno ketvaganyu volt?
Igen.
De Déva az máshol van. Ja, 64 vármegye, abban el lehet tévedni rendesen.:) Dényényt szlovákul Devínská Nová Ves - nek hívják.
>>Mukodik meg ma is, akar csak szemely
2 éve még volt vonat Pozsony / Dévény között.
>>Pozsonyliget ma milyen nevre hallgat? Petrezalka = Pozsonyliget, jol sejtem?
Igen.
>>Nem ertek a politikahoz sem, de ha nagy embereknek be van az adva, hogy marpedig Jak Balogunyom es Artand kozt kell megeri es celszeru egy 200 km/h-s palyat duplagany villanyal kihuzni, akkor az meg is lesz.
Ezek a tervek elég régiek. 2 népszavazás után, mint Hollandiában és Franciaországban volt senki sem adna pénzt rájuk. Biztos még lobbiznak az építőcégek és a gyártók, ezért jelölték ki a biztosokat is, meg van néhány új állás, mindenki jól járt. De több nem fog történni.
Azon en is gondolkodtam, hogy miert nem a tortenelmi utirany va preferalva ma is Wien es Bratislava kozt, miert epp Kittsee felol. Valszeg igy olcsobb es ez csak egy leagazas a Nickelsdorf - Wien vonalrol, igy kevesebb felylesztessel jart. Na de a Deveny/deva -i vonal anno ketvaganyu volt? Mukodik meg ma is, akar csak szemely vagy teherforgalomra is, vagy mi van vele? Mit lehet rola tudni?
A masik meg ha a majdani fovonal Nove Zamky - Sturovo - Bp fele jon, akkor el kene gondolkodni: Miert jo nekunk 160-asra es meg attol feljebbre is tuningolni a Gyor - Hegyesgalom 1-es vonalunkat, hisz 10-15 ev mulva a Bp - Szob - Bratislava - talan remelhetoleg Deva - Wien lesz a nyero. Akkor meg ugy jar Hegyeshalom is mint most jart Murakeresztur, hogy ravillamositottak komplett modon majd minden vaganyra ca. 5 eve, most meg tatong az uressegtol. Ezen elore az illetekesek miert nem gondolkoznak el? Nem ertem.
Pozsonyliget ma milyen nevre hallgat? Petrezalka = Pozsonyliget, jol sejtem?
Nem ertek a politikahoz sem, de ha nagy embereknek be van az adva, hogy marpedig Jak Balogunyom es Artand kozt kell megeri es celszeru egy 200 km/h-s palyat duplagany villanyal kihuzni, akkor az meg is lesz. Csak hat kerdes, hogy valoban az kell-e es az-e a legfontosabb, vagy csak bizonyos koroknek es erdekeknek az nagyon kedvezne, ha arra, ugy es akkor epulne meg, stb...
Oszinten szolva hiszek abban, hogy lesz tisztes V. szamu kozlekedesi folyoso, de nem ertem tovabbra sem, hogy ebbol Zagreb es Horvato. miert kene kimaradjon. Egyszeruen ha Bratislava rakerul Bp - Wien nagyseb palyara, akkor Zagreb miert nem a Ljubljana - Bp szakaszra? Ez nekem rejtely!
Írtam neki, talán törlik is. De azt nem tudom, hogy mi értelme van az állandó menekülésnek, ahelyett, hogy végre egyszer a Delete gombot használnák a modik.
A Salzburg - Rosenheim - Woergl szakasz mar alapbol jo volt, szin tisztan nemet erdekekbol is, hisz Muenchen - Wien resze a Rosenheim - Salzburg szakasz, mig a Muenchen - Innsbruck - Verona szakasz resze meg a Rosenheim - Woergl szakasz, egyszoval ott tulnagy felylesztes csak es kizarolag az osztak sogorok kiszolgalasaert nemet reszrol NEM kellett, hisz onerdekuk is a jo palyat kivanta meg. Vagy nem?
Ha megterul, akkor en is azt mondom hogy tok jo otlet! De ma mi az, ami biztos hosszutavon? Semmi! Akkor meg hogy lehet milliardos felyleszteseket magyar reszrol a szomszedra alapozni? Haaaat... remeljuk a legjobbakat!
Bocs, de Kormend vagy Szentgotthard tan nagyobb? A tervezett vonalon Szombathelyt es Sopront jegyeznem esetleg, de cserebe kiesik Wiener Neustadt, stb... Szoval ...
>>- Eszrevetel 2.: Paris - Strassbourg - ... - Wien - Bratislava corridor: Na es Bp-el mi lesz, idaig mar nem is jon le? Gratulalok! (Ha megis lejonne, akkor meg mi lesz a mostani csucsra fejlesztett es meg fejlesztendo Hegyeshalom-i atmenetunkkel? Csak nem Bratislava - Rajka - Hegyeshalom iranyon jon majd be
Eljöhet Érsekújváron keresztül. Semmi akadálya még új pályát sem kell építeni hozzá. A gond akkor van, ha nem a régi pályán megy a Bécs - Pozsony vonat Dévényen keresztül, hanem Kittsee felől Pozsonyligetre. Onnan nem lehet rendesen továbbvezetni Érsekújvár - Budapest felé.
Szvsz ezek a korridirok a légvárépítés kategóriába tartoznak és nem kell félni, hogy lesz is belőlük valami. A korábbi spanyol nagysebességű vasutakhoz hasonló pályákat akarnak építeni, nyilván nagy megrendeléseket jelent az építőiparnak és a járműgyáraknak, de nem nagyon lesz erre pénz. Illetve ha lesz, akkor sem akarnak majd erre költeni.
Észre sem vette volna, ha magam nem kérem beszolásaim törlését, de utánna már neki állt feljebb, és igen nagyképüen pofázott, ill. kioktatott teljesen mellözve azt, hogy a 9620-nál több hozzászolásomban elöször talált egy nyomdafestéket kevésbé türö (?) kifejezést, és eddig a legkevesebb gondja sem volt velem - eddig talán 5 hozzászolásomat moderáltak, azt is csupán azért mert állitolag nem a témához kapcsolodott - érdekes azt meg tudta állapitani. :-)
> De attol meg vicces lenne szerintem, ha Austria fovarosabol > Magyaro.-on vezetne a legjobb vasut Graz es Klagenfurt irtanyaba,
A sógorok már rég hozzászoktak az ilyesmihez. Bécsbõl Innsbruckba Németországon keresztül a leggyorsabb (és talán a legrövidebb is, de utóbbiban már nem vagyok biztos) - még az EU sehol sem volt, de már "korridorvonatok" jártak arrafelé.
> nehogy jobb palyat epitsunk mar masnak, mintsem a sajatjaink > amilyenek, stb... Legalabbis NE a sajat penzunkbol!
Ha jó befektetés - vagyis a pályahasználati díjakból, vagy a zöld-sárgák szolgáltatásainak árából majd megtérül, akkor miért ne ? Ha meg nincs remény rá, hogy megtérüljön, akkor egyetértek.
OFF No de ha privát, akkor miért vonatkozik az Index fórumaira, többes számban, és az itt irogató, valamennyi nick-re? Magyarán, nem veszel tudomást a konkrét személyt/személyeket megtestesítő nick-ekről, és annyi. Nem? ON
Szerintem ne húzd fel magad annyira, a szerencsétlen egy indulatos megjegyzésed miatt tette azt, amit automatikusan tennie kellett. Engem egy poénnak szánt beírásom miatt zártak ki egy hétre, szar érzés volt, még emlékszem rá.
Olyan, mint a Mátrixban... Ha nem te vagy a Kiválasztott, akkor esélyed sincs a köcsög ügynökökkel szemben. Az Operatőr itt az ügynök, nem viselkedsz jól, rögtön megnyom egy gombot, aztán kampec dolores, virtuális etwg megszűnik létezni.
Ha tényleg elhagyod a Mátrixot, akkor egy patinás nick tűnne el, és sokan biztosan sokkal rosszabbul éreznék magukat...
OK, akkor definiciobeli gondjaim vannak: Mit ertunk az alatt, hogy Europa letett a voksat a Lyon - Trieste - Ljubljana - Budapest - Ukrajna korridor felylestese mellett? (Nyilvan Hodoson at, ugyebar...) Szoval mit takar ez? Nem lesz 120-as min. a palya es duplavaganyu sem? Ha nem, akkor mirol beszelunk, bizber csere aztan kesz, vagy hogy?
Swajzban uj alagut es vasutvonal rendszerrel valtottak ki orszagon bellula Gotthard Tunnel-t, nem? Itt viszont egy oltari nagy kerulorol van/lesz szo, legalabbis km-ben. Persze nem lesz szintemelkedes annyi, mint Semmering fele a mostani UNESCO.-s C.R. von Ghega Bahn-al. Szoval: - olcsobb lesz valoban egy tehervonatnak majd? - gyorsabb lesz a Wien - Graz IC? Na es mennyivel? - stb., stb., felmerulo kerdesek?
Graz - Klagenfurt uj vasut: Errol is hallottam mar, szep es jo terv, nem is vagyok ellene. De attol meg vicces lenne szerintem, ha Austria fovarosabol Magyaro.-on vezetne a legjobb vasut Graz es Klagenfurt irtanyaba, vagy ha a Wien - Roma EC es EN Kormend utiranyon at kozlekedne, stb.... Sot, akkor mar tovabb megyek: A Wien - Koper teherforgalom is ennyi erovel akkor ne terjen mar vissza Szentgotthard - Graz - Spielfeld Strass utiranyra, hanem jo lesz neki majd zaleszentivan - ZEG - Hodos vagy Kormend - Zalalovo - Hodos is, stb.... A vegen meg kerem szepen tenyleg Hodos lesz Europa szarazfoldi kikotoje (az egykori Zahony helyett). Szoval ettol felnek annyira az osztak sogorok, amikor le akartak szavazni vmi vetoval Hodos megepiteset?
Tovabbi gondolatok: Ki es milyen aranyban fogja finanszirozni a Sopron - Kormend - Szentgotthard vonal rendbe tetelet es normalis szinvonalra felhozasat? Ha osztrakoknak kell, hat fizessenek, kemenyen,nem vagyok ellene, csak az az en kerdesem, hogy nehogy mar inkabb oda investaljon a MAV, mintsem a meglevo MAGYAR valodi torzsvonalainba... Tehat eloszor tegyuk mar rendbe a sajat hazunk tajat (pl. NE masfel ill. ketto ora legyen a Bp - Siofok tav, ha strandra vagy buliba megy az ember), es ha mar a mi portank rendben van, akkor kedveskedjunk osztrak sogoroknak, vagy barkinek is minosegi, gyors korridorral!
Tehat nem ellene vagyok, hanem csak nehogy jobb palyat epitsunk mar masnak, mintsem a sajatjaink amilyenek, stb... Legalabbis NE a sajat penzunkbol!
na de hogy a nagyseb. palya is arra menjen majdan duplavagannyal,
Ilyet nem modott senki.
Szep es jo tervek, de MINEK VAN RA SZUKSEG???? Szerintem jo ez igy, ahogy van, egyszeruen az a szakasz gyonyoru, aki azt bezaratja, az szerintem bunt kovet el!!!
Látom te a fejlődés elkötelezett híve vagy :) Nyugalom. Nem kell óbégatni, nem fogják bezárni. Az UNESCO világörökség részének nyilvánította. Hasonló sors vár a Gotthard Bergstrecke-re is, megmarad a helyi személyvonatoknak, a tehervonatok egy részének meg hosszútávú tartaléknak. Szükség lesz még rá.
magyarul akkor Graz-bol uj vasut lesz Klagenfurt fele?
Igen, azt jelenti. Megfelelő forgalomszervezés mellett az ellentétes irányban közlekedő vonatok mindig a kétvágányú szakaszo(ko)n kereszteznek, megállás nélkül.
Semmeringbahn: Nézd meg a Bécs-Graz távolságot és a menetidőt. Kb. MÁV színvonalú. Az osztrák vasútmániások meg a Bécs-Villach menetidőt sokallják. Hiába szép a vasútvonal, és hiába élvezik a túristák, ha nem kinál vonzó eljutási időt, akkor a hosszabb távú utazásokon a pénztárak helyett a benzinkutaknál szavaznak. :(
Vasárnap indulok felfedezni a C zónát InterRail jeggyel, de még mindig nem találom sehol, hogy Ausztriában és Németországban mire és mennyi a pótdíj, mire kell helyjegyet venni, és mire nem. Azt tudom, hogy egyes vonatokra kell pl EC,IC de pontosan mennyi? Az InterRail honlapján is csak annyi van,hogy kedvezményes áron....de az mit jelent pontosan? Kérlek segítsetek!
Köszönöm!
IC, EC pótjegy mentes.
ICE 4-30 Euro, viszonylatfüggő
RE, IRE, S, stb pótjegymentes.
Magánvasutaktól óvakodj, mert nem biztos, hogy elgoadják (vonatszámalatt furcsa betűk, pl PEG, BOB, ... )
Éjszakai vonatok mindegyike helyjegy köteles
Ülő kocsi 4-10 Euro Minél drágább, annál komfortosabb
Fekvő kocsi 22Eurótól fel - nagyon jó
Háló ??? de drága...
Az ülőkocsik a múlt héten elég hamar elfogytak, szóval tartalékolj alternatív útvonalakat is, vagy időben vedd meg a helyjegyeket! Pénteken és vasáűrnap különösen!
Osztrákiában IC EC szintén pótjegymentes, ÖBB-IC ÖBB-EC szintén.
Igaz az, hogy a gabona iden Magyaro.-rol vmi ok miatt Koper es Trieste helyett Rijeka-n kerulhajokra? Ha igen, akkor mit lehet tudni az ugyrol,miert, stb.?
A gabonaszallito vonatocskak merre mennek? Gyekenyes fele?
Mas: Van mar valoban iranyteher/iranykontener vonat Bp es Rijeka kozt is? Ha igen, akkor napi/heti bontasban mily suruen? Esetleg mas iranyvonat Rijekabol Magyaro.-ra vagy azon at? Ha igen, akkor hova es mily gyakran?
- Eszrevetel 1.: Gratulalok Europanak, hogy a Lyon - Trieste - Ljubljna - Bp - Ukraina korridorrol lemarad Zagreb! Nyilvan sokkal jobb, esszerubb a nagysebessegu vonalat elvinni a hegyek kozt, max. 30-ezres kisvaroskakon at (mert olyan sok nemzetkozi utas lesz majd arrafele, ugyebar...) mintsem a horvat fovaroson at! A teher ettol meg persze mehet Hodos fele, ha valoban arra esszeru, na de hogy a nagyseb. palya is arra menjen majdan duplavagannyal, az ROHELY!
- Eszrevetel 2.: Paris - Strassbourg - ... - Wien - Bratislava corridor: Na es Bp-el mi lesz, idaig mar nem is jon le? Gratulalok! (Ha megis lejonne, akkor meg mi lesz a mostani csucsra fejlesztett es meg fejlesztendo Hegyeshalom-i atmenetunkkel? Csak nem Bratislava - Rajka - Hegyeshalom iranyon jon majd be? Mert Rajka - Hegyeshalom atmenet elegge megromlott allapotu per pill...)
- Kerdes 1.: Mi a fene baja van az OEBB-nek a Semmering-i atmenettel Gloggnitz - Payersbach - Muerzzuschlag 41/42 km-es kis sazakaszan? Ertem, hogy jobb lenne egy bazisalagut, de leszavazta az osztak parlament, jo. De mi a feneert erne meg nekik Magyaro.-on at transportalni az arut es utasokat Graz-ig vagy attol meg delebbre is? Nehogy mar a SuedBahn Sopron fele menjen, mert ez megint a tortenelem meghazudtolasa! Arrol mar nem is beszelek, hogy a fo vasutvonal meglete orszagon bellul strategiailag fontos, nem investalnek en Austria helyeben egy Magyaro.-on athalado korridor vonalba sem, inkabb alagutat furnak, ha mar az a csodalatos 42 km-es szakasz nekik nemmegfelelo, ami tegyuk azert hozza, ma is egy az egyben atviszi a forgalmat es kesz! Arrol mar ne is beszeljunk, hogy ha Sopron fele megy majd Graz-ba a forgalom, akkor is nyitva a kerdes, hogy Klagenfurt utirany merrol lesz Beccsel osszekapcsolva? Ha a Semmering lezarva, akkor a Leoben-i atmenet nem jatszhato, magyarul akkor Graz-bol uj vasut lesz Klagenfurt fele? Szep es jo tervek, de MINEK VAN RA SZUKSEG???? Szerintem jo ez igy, ahogy van, egyszeruen az a szakasz gyonyoru, aki azt bezaratja, az szerintem bunt kovet el!!!
- Kerdes 2.: Mult het vegen jartam Hodos fele, lehet azt mondani, hogy soha sem representativ, amikor en arra jarok, de nem igazan csordogalt a teher a teljes Bp - Boba - Hodos vasutvonalon, sem akkor maikor mentem sem a masik nap, amikor jottem. Csak egy db transittehert lattam, a tobbi csak Ajkanak szallitotta a szenet,tobbek kozt egy ZRS felsegjelu kocsikat tartalmazo teher is. (Kerdes: JZ van meg egyeltalan, vagy mar ZRS lett belole?)
- Kerdes 3.: Zalalovon latom, hogy dec. kozepeig le lesz zarva palyaepites miatt a Zalalovo - Kormend szakasz. Na most ez szep nagy ido, ennyi ido alatt ugyan mar mit epitene ott palyat? Komplett atepites vagy csak nehany hid, vagy mi lesz ott???
- Kerdes es egyben megjegyzes is 4.: Sokat vitatkoztam mar ezen a listan nehany fovel az Andrashida es Zalalovo kozti egyetlen egy kiteros allomas sorsarol (Zala-valami a neve). Mindenki itt azt allitotta, hogy az allomas marad helyben. En meg most is azt mondom, hogy ra kell nezni a foldmunkakra csak szimpla amator szemmel is akar es vilagosan latszik, hogy ott nem csak egy vagany fog elmenni, hanem tobb is es az is, hogy a foldsav NEM megy bele es nem is indul ki a mostani allomas vaganyhalozatabol, ergo az allomas vaganyai igen is arrebb fognak kerulni, es ugy nezem 3 vaganyos lesz a majdani allomas, ellentetben a mai 2-vel + 1 kihasznalatlan allomas felolivel. Szoval en latom rosszul, vagy ezugyben mi a helyzet?
- last question: Andrashida uj allomasanak tovabbra sem latom nyomat, merre lesz, hollesz? Hol lesz az uj Zala hid Bagod es Andrashida kozt?
- megjegyzes: Andrashidan a szemelyt,amivel jottem vissza keresztezte a Citadella IC, fovaganyon a szemely allt, Citadella IC a 3. vaganyon kiterozve kerult minket. A poen szamomra csak az atdobhatos valtok voltak, nem semmi egy fovonalon!!! Delegalabb lefotoztam!!!
Mit jelent pontosan a repülőkereszt? Én valami olyasmit gondolok, amikor 2 vágányú pályán találkozik 2 vonat, de mivel mindegyiknek van saját pályája nem kell várniuk egymásra, hanem elrobognak egymás mellett. Jól érzem?
Az Északi Vasút Vologda-Buj vonalán átadták a 22 km hosszú, Vohtoga-Suskodom szakaszon a második vágányt. Ezzel (repülőkereszt biztosításával) a vonal 100 pár tehervonatot képes átereszteni naponta.
Néhány hete Danyilovnál üzembeállítottak egy deltavágányt. E két beruházással valószínűleg sikerült megoldani az arrafelé csak "Bermuda-háromszögként" ismert terület problémáit. A hatalmas háromszögben (amelynek csúcsai: Buj, Vologda, Danyilov) csatlakozó vonalak a Transszib-et kötik össze a moszkvai körzettel, Szentpétervárral és Murmanszkkal, illetve Arhangelszkkel és Vorkutával. A háromszög áteresztőképessége minden forgalomszervezési lelemény mellett is elégtelenné vált az utóbbi időben.
Az autópályák, főutak környéke viszonylag rendezett, míg akár a fontosabb vasútvonalak mentén is lepusztult a környezet. Elképesztő állapotú szerelvények döcögnek elképesztő környezetben. És ebben nem csak a MÁV a bűnös.
Hiába környezetbarát a vasúti közlekedés, ha a vasút által biztosított környezet elviselhetetlen. A lepusztult kocsik, állomások, a pályák mentén halmozódó szeméttelepek a tömegközlekedési mód igénybevétele helyett a gépkocsizásra sarkallják az embereket. Inkább ül valaki a saját autójában a dugóban, mint hogy zsineggel varrott, kitépett fejtámlájú bőrülésre tapadva nézzen ki a mocskos üvegen. Szerencséjére így homályosan érzékeli, hogy a sínek mentén halmozódik a magyar lakosság környezetvédelmi tudatossága. Szidhatjuk persze a vasutat, de ez csak részben a cég hibája. A vasúti környezetszennyezés jelentékeny részéért az utasok, illetve a vasutak mentén élők felelősek. Az emberek jelentékeny része ugyanis senki földjének tekinti a sínek mentét. A jól megközelíthető helyeken kidobják a kommunális hulladékaikat, majd továbbállnak. A látványt a MÁV számlájára írják.
A MÁV a közelmúltban készítette el a 2005-2008. évekre kiterjedő környezetvédelmi stratégiáját. A végrehajtandó feladatok ára összességében eléri az 50 milliárd forintot - tájékoztatta lapunkat Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. A feladatok között található a MÁV által okozott talaj- és talajvízszennyezések felszámolása. 1996 óta 71 telephelyen kezdődött meg a kárelhárítás - az ár 8,5 milliárd forint. Ezek közül 2004 végéig 21 telephelyen fejeződött be a munka. Olajszennyezett vasúti pálya alapjának cseréjére akkor kerül sor, ha az közvetlenül a mentesítés alatt álló telephelyen található. A szennyezett anyagot veszélyes hulladékként adják át a mentesítést végzőknek.
A MÁV önálló hulladékgazdálkodási stratégiával is rendelkezik. Korábban a cég ez irányú tevékenységét elsősorban a szelektív gyűjtés és a keletkezett hulladékok környezetkímélő ártalmatlanítása jellemezte. Az idei év kiemelt feladata az illegális hulladékokkal kapcsolatos feladatok végrehajtása. Az így lerakott hulladékok mennyisége a szóvivő megítélése szerint jelentéktelen, mégis a vasút társadalmi megítélését nagymértékben befolyásolja a vasúti területeken heverő hulladékok látványa. A jó imázs érdekében a MÁV több alkalommal takarítja el a vasúti pályák és ingatlanok környezetéből a szemetet. Kavalecz Imre elmondta: mivel az üzemi területeket nem lehet kerítéssel körbevenni, ezért az újratermelődés, az illegális elhelyezés megakadályozására kevés a lehetőségük. (Arra viszont lenne módjuk, hogy a pályák mentén tornyosuló sínhalmokat, kibelezett vagonokat, semmire sem használható betonlétesítményeket eltüntessék!)
A vasúti területeken lerakott hulladékok mennyiségét és minőségét folyamatosan elemzik. Az eddigi eredmények szerint a hulladékok jellemzően kommunális jellegűek és építési törmelékek, amelyek nem vasúti technológiákból származnak. A településenként meghatározott illegális hulladékok mennyiségének ismeretében intézkedési tervet készítenek a területek megtisztítására és a további szennyezés megakadályozására.
A vasúti pálya mellett szétszórtan látható hulladékokat jellemzően az utasok termelik - állítja a szóvivő. Elsősorban műanyag palackokat, papír- és egyéb, étkezéshez köthető hulladékokat tartalmaznak. A települési szelektív hulladékgyűjtésekhez kapcsolódva több településen kezdeményezték, hogy az utasok az állomásokon a kijáratok környezetében kulturált módon elhelyezhessék hulladékaikat. A program jelenleg is folyik.
A vasutak egyik legnagyobb környezeti problémája a zajterhelés. Az elavult tehervagonpark és egyes vontatójárművek, valamint átgondolatlan üzemeltetési és forgalomtechnikai megoldások miatt sok a lakossági zajpanasz. A határérték-túllépések zömét az éjszakai határérték- túllépések (55 dB) adják. A vasúti fővonalakból több mint 2000 km esetében áll fenn a határérték-túllépés, ez 453 települést érint.
Vasárnap indulok felfedezni a C zónát InterRail jeggyel, de még mindig nem találom sehol, hogy Ausztriában és Németországban mire és mennyi a pótdíj, mire kell helyjegyet venni, és mire nem. Azt tudom, hogy egyes vonatokra kell pl EC,IC de pontosan mennyi? Az InterRail honlapján is csak annyi van,hogy kedvezményes áron....de az mit jelent pontosan? Kérlek segítsetek!
A soproni föld alatt vezető vasútnak majd akkor lehet igazán értelme, ha megépül a Schwechat - Kismarton - Sopron vasútvonal, és erre fog majd vezetni a Semmeringet kiváltó osztrák déli vasút, és akkor a forgalom iszonyatosan meg fog növekedni. A terep viszont a városközpont felől a Lővérek felé emelkedik, ezért a vágányok helyben maradásával és felülépítésével hasonló eredményt lehetne elérni. Ki kell telepíteni a mozdonyjavító csarnokot, meg a többi üzemi funkciót a rendező pályaudvarra. A vágányok feletti terület a nyugati oldalhoz szintben kapcsolódhatna, a város felé pedig liftek és mozgólépcsők vezetnének.
Projekt 1 (Karel Van Miert): Berlin Verona / Milano Bologna Napoli Messina - Palermo
Halle/Leipzig Nürnberg (2015), Nürnberg München (2006), München Kufstein (2015), Kufstein Innsbruck (2009), Brennerský tunel (2015), Verona Napoli (2007), Milano Bologna (2006), Messina Palermo (2015)
Projekt 2 Etienne Davignon): Nagysebességü vonal Délnyugat Europa
Lisboa/Porto Madrid (2011), Madrid Barcelona (2005), Barcelona Figueras Perpignan (2008), Perpignan Montpellier (20015), Montpellier Nimes (2010), Madrid Vitoria Irun/Hendaye (2010), Irun/Hendaye Dax (2010), Dax Bordeaux (2020), Bordeaux Tours (2015)
Projekt 6 (Loyola de Palacio): Vasuti korridor Lyon Trieste Divaca/Koper Ljubljana Budapest ukrajnai határ
Lyon St. Jean de Maurinne (2015), tunel Mont-Cenis (2015-2017), Bussoleno Torino (2011), Torino Venezia (2010), Venezia Ronchi Trieste Divaca (2015), Koper Divaca Ljubljana (2015), Ljubljana Budapest (2015)
projekt 17 (Péter Balázs): Vasuti korridor Paris Strasbourg Stuttgart Wien Bratislava
Beaudrecourt Strasbourg Kehl Stuttgart (2015), Stuttgart Ulm (2012), München Salzburg (2015), Salzburg Wien (2012), Wien Bratislava (2010)
projekt 27 (Pavel Telička):Vasuti korridor Rail Baltica Warszawa Kaunas Riga Tallinn Helsinki
Warszawa Kaunas (2010), Kaunas Riga (2014), Riga Tallinn (2016)
Projekt ERTMS (Karel Vinck): Egész europai biztber.
A projekt számozás azért nem folytonos itt mert egy csomagban vannak az uti- ill. léguti tervekkel.
Félreértés ne essék! Én nem azon röhögtem, hogy most gondolkodnak azon, hogy új IC-kcosikat szerezzenek be, majd valamikor, amikor még a motorvonat-tender le sem zárult, hanem azon, hogy kitaláltak egy msét arra vonatkozólag, hogy miért nem újítják fel a kocsikat, ahelyett, hogy nyíltan bevallanák, hogy nincs rá pénz; pedig szükség lenne rájuk.
Az utasok mekkorát derülnek jövő ilyenkor, ha se a motorvonatok, se a halberstadtiak nem jönnek, a tésztaszűrő-jelöltek viszont szépen hullanak ki a sorból...
most beszélnek róla, amikor még a jelenlegi tenderen rágódik a közbenemszerzési bizottság.
A MÁV már azzal is készül az új vonatok beszerzésére, hogy egyre kevesebb személykocsit újít fel. "Néhány éve még évi ezer darabra volt igény, mostanában már csak évi 600-800-ra.
Hahaha...
Mindenesetre az tény, hogy 2010-re pótolni kellene az IC-kocsikat, mivel a 2010-ből úgyis 2015 lesz, mire tényleg a dolog valósággá válik, és addigra már elég öregek és leamortizálódottak lesznek az ok az IC-kocsik.
De azért viccesen hangzik az, hogy most beszélnek róla, amikor még a jelenlegi tenderen rágódik a közbenemszerzési bizottság.
Erdeklodnek feloletek, kk majdnem mindenre tudjatok a valaszt, hogy miert
- van az nehany kocsin, hogy Honallomas NAgykanizsa Honos KTh meg Szolnok, mint a mai du 4 es Pesti gyors BLellen. A kocsik ulesei a bor ulesek helyett tetszettek
- Valmint mint keresett egy Desiro ma Szekesfehervarott? - szaamt sajna nem lattam
Igen, mert 11.-en vittek le a trafot az alfold szelere. Elkepzelheto ez egy olyan specialis kocsik, hogy kolcsonkertek (bereltek) a fuvarhoz. Most vittek vissza valahova nyugatra.