Készítettem egy kis segítséget az OKT túrák megtervezéséhez, persze, nem csak ahhoz használható. A túrák, ugye, nem csak kizárólag arról szólnak, hogy eljussunk A pontból B pontba, hanem közben megnézzük az érdekességeket, megszomjazunk, megéhezünk, leülnénk egy kicsit, felmásznánk egy kilátóra, vagy futnunk kell az eső elöl valami fedett helyre. A hagyományos térképeken akár digitális, akár papír, ezekhez a tevékenységekhez megvan minden információ általában, csak elveszik a többi közt, nehezen vehető észre. Gyarló vagyok, így a térkép leginkább a saját igényeimnek igyekszik megfelelni, azok a dolgok szerepelnek rajta, amiket én fontosnak tartok. Vegyük sorra:
OKT Pecsételőhelyek:
Lássuk be, OKT közben eléggé fontos tényező :) Ha megvan adva az adatbázisban, akkor közvetlen link vezet a teljesitmenyturazoktarsasaga oldalra az adott pecsételőhelyhez, illetve a turistautak.hu-s adatlapra. A tuhu-s banner mindegyik POI kategóriában megjelenik, ha meg van adva. Figyelem, ez nem azt jelenti, hogy tuhus-import, csupán egy link az adatbázisban. Az adatok forrása a popup alján, forrás:xyz formában jelenik meg, itt láthatjuk pl. a turistautak.hu jelölést is. Ha nem jelenik meg a forrás, akkor az adatbázisban csak a módosításcsomagban szerepel, ahol létre lett hozva az adott pont, arra már nem vadásztam. Ha nem jelenik meg a tuhus, illetve a ttt-s banner, azt jelenti, nem szerepl az osm adatbázisában. Ezt könnyen orvosolhatjuk, a JOSM linkre kattintva a JOSM szerkesztőben, az ID-re kattintva pedig az ID elnevezésű, böngészőben futó szerkesztőben tudjuk hozzáadni. A website, illetve az url címkék vannak jelenleg használva, a program is ezeket figyeli. Ha nem tuhu-s, vagy ttt-s linket talál a script, akkor egy kis földgömb ikont rak ki, erre kattintva tudunk a hivatkozás túlsó felére jutni. Ez jó hosszú bekezdésre sikeredett, a többi már kurtább lesz, mert az itt leírtak a szerkesztésről ugyanúgy igazak a többi rétegnél is.
Szép kilátás:
Túrázni azért jó, mert amikor felmászunk egy hegytetőre, ott mostanában gombamódra elszaporodott kilátókkal is megküzdhetünk. Ha van ott kilátó, akkor a popupban a lakonikus tömörségű "torony" feliratot találjuk, ha csak kilátóhely, akkor ez nincs ott. Ha pedig nem tudjuk, hogy amit látunk, Tátra, vagy Schneeberg, csak klikkeljünk a a PeakFinder feliratra, és rögtön láthatjuk a csúcsok neveit:
Források:
A vízutánpótlás is eléggé fontos lehet, és ezt az erdő közepén a források biztosíthatják. A script kijelzi, hogy iható a forrás, vagy inkább szomjazzunk tovább, persze, csak ha szerepel az adatbázisban az adat. Ha nem szerepel, és tudod, írd bele :)
Romok
Szeretem a romokat, akár egy régi pince, akár vár, úgyhogy nem volt kétséges, hogy kell ilyen pont :)
Menedék (eső)
Ha jön a vihar, akkor célszerű gyorsan fedezékbe vonulni, ami lehet esőház, fedett buszmegálló, de ha más nincs, akár egy fedett les is többet ér a semminél.
Pihenő
A legkellemesebb pillanatok, amikor levehetjük a hátizsákot, és leülhetünk :) Jelenleg a piknikezőhelyeket, és a tűzgyújtóhelyeket gyűjti össze, a sima, egyszerű padokat figyelmen kívül hagyja, túl sok van belőle.
Várak, kastélyok
Nagyok, látványosak, szépek, kár kihagyni őket.
Látványosságok
Különleges szikláktól a szélmalmokig, minden, ami belefér, és amiért érdemes lehet egy kis kitérőt tenni.
A rétegek tartalma közt van átfedés, hiszen szerepelhet valami a Látványosságok, a Várak, és a Romok közt is, ha esetleg egy látványosan szép romról van szó. A legfelső réteg ikonjai kattinthatóak. Minden kategória naponta többször automatikusan frissül, a popup alján látható, mikori állapotú az adott pont.
Nem, nem mára gondoltam, most Csongrádon vagyunk apósomnál. Kaposmérő és Zselickisfalud között maradt egy rövidke bejárandó szakasz az RP-DDK somogyi részéből, téli időszámítás esetében ideális túrának tűnt. Jövő hét végére gondoltam kivitelezni, de miután Zselickisfaludon nincs "melegedő", és úgy tűnik, hogy egyelőre a talajviszonyok sem ideálisak még, az is elképzelhető, hogy a (dél-)balatoni nyaralás egyik napjára ütemezem be, a szennai skanzen alaposabb megtekintésével egybekötve. Jövő hét végére így esetleg egy, az utóbbi időben háttérbe szoruló OKT, esetleg ideális talajú (homok) AK szakasz jöhet szóba.
Most értem haza a Cuha-völgyből , jól számítottam hogy ott megreked a hideg levegő , jó nagy hó van még mindig , és szerintem marad is egy ideig , hiába lesz plusz 10 fok , bent még 11-kor is fagyott egyes helyeken
Most jöttem be a Zselicből. Szüz terepen 5-10 cm-es hó van, éjjel - 6 volt kb. délelőtt 10 körűl kezdett olvadni. Gond ott lehet ahol keréknyomban állt a víz és ráesett a hó mert az bizony beszakad és akkor lehet cuppogni, de a bakhátak jól járhatók.
Nem is off, hisz' több egynapos fővároskörnyéki szakasz bejárása után a '76 nyári Sümeg-Városlőd túra (igen, nekem még ott kezdődött) során derült ki, hogy nehéz cucchoz ilyen kell, illetve hogy a teniszcipő azért kevés.:-)
Ermakom volt nekem is, bár jóval később. Aztán ahogy elkezdtem barlangászni, villámgyorsan leszoktam a fémvázas zsákokról (barlangban kifejezetten hátrányosak).
Bakancsra sokáig nem tellett, a magyar surciban nyomtam évekig.
Ráadásul ez az egyszerű vászon változat, az impregnált, emlékeim szerint, 1150-be került. Amúgy még most is megvan valahol. A bakancs húsz év után tönkrement. Tiszta gagyi...
No name, adományboltos, 2500 HUF. Én azért térképezek, mert abból sok van, és ingyen kaptam! :) Egy volt kollégám a Cartographiánál dolgozott és a saját tiszteletpéldányait adta nekem. Így lett meg a Kéktúra atlaszom... A többi történelem.
A Feketeerdő és Dunakiliti közötti szakasz még várat magára, remélem, nem sokáig.
Eddig nagyon jók a tapasztalataim, csak az a probléma, hogy Rajka felé vannak az irányváltásoknál a jelzések, ellenkező irány esetén kell némi odafigyelés.
Kimle és Lébény között a két zarándokút azonos útvonalon halad, a Jakab út kilométerkövei nekem tetszenek, kék az alapszín, és csonka gúla a forma, rajta a kagyló, természetesen sárga.
A sok-sok kék után már-már felüdülés a sárga.
A síkvidék a kedvencem és a Kisalföld is Alföld, csak kisebb.
Igaz, ennek gyaloglás esetén nincs különösebb jelentősége.
Íme az egyenes út, mely keresztezi az M1-et (sajnos).
Túrafelszerelések [hátizsákok, bakancsok, gumimatrac, derékaljak, sátrak stb.] és életképek 1985-1992 közötti túrákról (Közülük jó néhány kép az OKT-hoz kötődik)
Ez amúgy is még vitatéma lesz sokáig, hogy papír vagy gps, könyv vagy ebook, linux vagy windows. Szerintem nincs baj a gps-szel, ugyanannyiszor használom, mint a térképet. Hajlok arra is, hogy amikor valaki sarkosan és romantikusan a "kőkoribb" dolgok felé tendál, akkor ugyanilyen alapon mellőzhetné mondjuk az antibiotikumokat is, mert az se volt régen, és mekkora macsó dolog már saját erőből leküzdeni a fertőzéseket. :)
Sokszor volt szó arról, hogy nagyzsákkal-e, vagy napi cuccal? Mi elkötelezettek vagyunk a nagy pakkos túrázás felé; fél nomád - papírtérképes nagyvilágba lógás, kalandozás a cél. Ízléseken nincs mit vitatkozni.
Furcsa, de kicsit elég volt, meg aztán kell még három túra (Börzsöny, Bükk és Mátra), ezek a hegyek már két éve várják, hogy menjek.
Újat nem kezdek.
Ez tehát sárga, és ahogy írtam nemrég, jelvényszerző mozgalom.
A nagy kedvenc, a Duna (végső soron ez az igazi KÉK), igaz, csak egy szivárgó csatorna a Szigetközben.
Rajka és Dunakiliti között.
Van hatalmas gát, szinte méter pontosan 2 kilométer az útvonal ezen szakasza, ha itt, a zsilipnél "kiszállunk", akkor még kb. 5 kilométer Rajkáig, onnan meg tovább, ki tudja meddig!
Nekem már csak gyerekként volt kis-csővázasom, de nem volt az sem sokkal rosszabb/nehezebb mint a maiak, nem gondolom hogy ez lenne a lényeg. Az hogy mennyit pakolsz részben saját választás, ugyanazon túrán egymás mellett 15kg-27kg súlyú zsákokkal is mentünk már (persze soknaposon saját ellátással ez eloszlás egyenletesebbé kell váljon, de az OKK-n erre azért nincs szükség) Nagyzsákkal menni egyébként jó mert repülsz amikor leteszed:)
"Szerintem a kéktúrának továbbra sem célja hogy túlélőtúra legyen belőle."
Nem is volt soha az, és gondolom senki sem kívánja - önmagában a rossz jelzettség/hiányzó útvonal nem tesz valamit túlélőtúrává...
Szerintem tény, hogy a tömeges nettel/gps-szel a varázs egy része (az "ismeretlen") eltűnik, és jóval kevesebb találékonyságra, talpraesettségre van szükség.
Ettől még a varázs sok része megmarad, és pl. akinek a teljesen ismeretlen/gyakori helyzetmegoldás szüksége frusztráció, annak még jobb is lesz/lehet.