Keresés

Részletes keresés

Zézé Creative Commons License 2002.10.16 0 0 255
Ne remissze' ma' meg!
Csak nem akarjak eltorolni a gyedet, gyest, lakaskolcsontamogatast es az adokedvezmenyeket
Előzmény: Profán Béni (254)
Profán Béni Creative Commons License 2002.10.16 0 0 254
Csak adaléknak:

"Időkímélő gyerektelenség
A családi pótlék minden másnál fontosabb juttatás
NSZ • 2002. október 16. • Szerző: Ferencz Gábor

Gyermek nélkül szeretné leélni az életét a 25 év alatti magyar nők 10 százaléka, tíz évvel ezelőtt ez az arány még csak egyszázalékos volt. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vizsgálata szerencsére e kedvezőtlen tendencia megváltoztatásához is támpontot ad: vizsgálata szerint a nők a családi pótlékot tartják a legfontosabb állami segítségnek, fontosabbnak a lakáskölcsönnél, a gyesnél és az adókedvezménynél is.

Száz, 45 évesnél fiatalabb magyar nőnek összesen 122 gyereke van. Ennél lényegesen többet, 205-öt szeretnének, ám még ez is kevesebb annál a 206-nál, mint amennyit ideálisnak tartanak. (Az ötvenévesnél fiatalabb férfiak esetében e három szám rendre 102, 194 és 207.) Mindez a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vizsgálatából derült ki, amelynek eredményeit tegnap Spéder Zsolt igazgató ismertette.

A kutatók egy új, a fejlett országokban már korábban is észlelt jelenséget figyeltek meg: Magyarországon is észrevehető mértékűvé vált az „akaratlagos gyerektelenség”, azaz a 25 évesnél fiatalabb nők 10 százaléka, a hasonló korú férfiak 15-20 százaléka gyerek nélkül szeretné leélni az életét. Egy tíz évvel ezelőtt végzett hasonló vizsgálat még mind a nők, mind a férfiak között csak 1-3 százalékos arányban talált így gondolkodókat. – Jól látható értékrend határozza meg e nők gondolkodását – kommentálta a számokat Spéder Zsolt, s bemutatta a kérdezőbiztosoknak adott magyarázatokból készített táblázatot: a gyermektelenséget tervező 45 évesnél fiatalabb nők 31 százaléka a szabad idejét szeretné megőrizni, 28,7 százaléka bizonytalannak látja a jövőt, 24,8 százaléka pedig egyszerűen idősnek tartja magát a szüléshez.

Az államnak korlátozottak a lehetőségei e döntések befolyásolására, a további gyereket nem kívánó 45 évesnél fiatalabb nők 52,4 százaléka ugyanis azt mondta: a családtámogatásoknak egyáltalán nincs szerepe a gyermekvállalásban. Igaz, a gyerekáldásra készülődők már nem ilyen határozottak, közülük csak 29,3 százalék értett ezzel egyet, s legtöbbjük, 37,8 százalékuk azt mondta: talán, részben e juttatásoknak is lehet szerepük. Tanulságos lehet a jövő évi büdzsét tervező politikusoknak az a számsor, amely fontosság szerint sorolja be a családtámogatási formákat: a négy éven át változatlan összegben folyósított családi pótlék „toronymagasan ver” minden más konstrukciót, köztük a lakáskölcsönt, a gyest és a gyedet, az adókedvezményeket és a nagyszülői gyest is. E tekintetben a további gyereket tervező és nem tervező nők is egyetértenek, kisebb eltérés csak az adókedvezmények megítélésében mutatkozik: érthető módon ez az újabb gyerekeket már nem tervezők körében 14,1 százalékkal – a családi pótlék után – a második helyen szerepel, míg a család növekedésére számítók körében 10,2 százalékkal az utolsó előtti helyen, a nagyszülői gyest maga mögé utasítva áll.

Az „Életünk fordulópontjai” nevet viselő felmérés egy nemzetközi program részeként 2001 novembere és 2002 februárja között zajlott – mondta Vukovich Gabriella, a KSH alelnöke. A kutatók panelvizsgálatot szerveztek, azaz olyan, a 18–74 éves lakosságot reprezentáló, több mint 16 ezer fős mintát választottak ki, amelynek tagjai vállalták: háromévente, azaz 2004-ben, majd 2007-ben is válaszolnak a most feltett kérdésekre. A kutatók így arról is képet alkothatnak, hogy a születések, párkapcsolatok, halálozások hogyan változtatják meg az emberek helyzetét, véleményét."


devereaux Creative Commons License 2002.09.04 0 0 253
-off-
Nem fáradok át, mert nem szeretem a magázódást. ha nincs magázódás ... lehet. Labda ott. :)
-on-
Előzmény: Sipaki Lóránd (252)
Sipaki Lóránd Creative Commons License 2002.09.04 0 0 252
Kedves Devereaux!
Megtenné, hogy átfárad ide? Rendkívűl kiváncsi vagyok a véleményére. Előre is köszönöm.

Fórum >> Politika >>
Jászladány: A TANULÁSHOZ VALÓ JOG??

Új hozzászólás?

Előzmény: devereaux (251)
devereaux Creative Commons License 2002.09.03 0 0 251
-off-

Jomagam papir szerint ag. hitv. ev. Ti is szakadtatok, mi is szakadtunk. :)

Amugy semmilyen ... azt hiszem. :)

Masok szerint pedig intolerans akarki vagyok ... talan igazuk van.

Csak ismeroseim vannak olyan felekezetuek, de nem azonos (szlav) kulturkor.

-on-

Előzmény: Törölt nick (250)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.03 0 0 250
A nev nem publikus.
Miutan a joedesanyjaval megbeszeltuk, mi legyen, ugy dontottunk, hogy mikor megszuletik, jol belesuttogjuk a fulebe, hogy tolunk hallja eloszor.

off
kedves devereaux!
netan Tenmagad is ortodox volnal?
mifele?

on

Előzmény: devereaux (248)
Sipaki Lóránd Creative Commons License 2002.09.02 0 0 249
egyébként én igyekszem szaporítani a népet, amíg apuka elviszi a gyerekeket nagygyűlésre ovit nézni, addig rágyúrok a következőre az anyukával:)

devereaux Creative Commons License 2002.09.02 0 0 248
Gratulálok. Név már van?

-off-
A pravoszláv miatt csak azért morcogtam, mivel pl. a görög is ugyanaz, oszt' mégsem pravoszláv. Gondoltam, általánosítok. :)
-on-

Előzmény: Törölt nick (247)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.02 0 0 247
off
Igy van.
Szerb-ortodox csaj.
:-)

on

Előzmény: devereaux (246)
devereaux Creative Commons License 2002.09.02 0 0 246
-off-
A pravoszláv olyan furcsán cseng, nem? Ortodox lesz a szentem? :)
Neve?
-on-
Előzmény: Törölt nick (245)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.02 0 0 245
"...Rohamosan fogy a magyar népesség..."

Nem beszelve arrol, hogy egy honapon belul lanyom szuletik, aki a szerb kisebbseghez fog tartozni es pravoszlav lesz!

:-)

devereaux Creative Commons License 2002.09.02 0 0 244
Egyszerűbben könnyebb vélni. Pedig utána lehet nézni. :)
Előzmény: Profán Béni (243)
Profán Béni Creative Commons License 2002.09.01 0 0 243
A válasz nem ilyen egyszerű. A devereaux által idézett cikk betétje szerint:

Nobody quite knows why. Some of the recovery was the result of higher-than-average fertility among immigrants. But not all of it: fertility rose among native-born whites and blacks as well. Perhaps the most plausible, if unprovable, explanation is that higher fertility was the product of the economic boom of the 1990s combined with what one might call “social confidence”: America was a good country to bring more children into.

America is not unique: a few north-European countries, like Norway, have followed a similar trajectory.

Ilyesmit pedzegetek a topik elejétől fogva.

Előzmény: dez1 (205)
devereaux Creative Commons License 2002.08.29 0 0 242
-off-

Nem rólad volt szó személyesen, hanem azokról, akik pont ezt vallották magukénak, de mivel az egyoldalú akarás még kevés a sikerhez, kikötöttek a pénzért vásárolható oldalon. Mert ugye az emancipált nőnek is vannak igényei és ilyenkor kevés az, hogy a hormonűzte férfi akarná. :)

Gratulálok a háromhoz! Bárcsak minél többen gondolkodnának így, mint mi. :)

-on

Előzmény: Derek (241)
Derek Creative Commons License 2002.08.29 0 0 241
"Azt kevés, hogy te akartál ... más is kellett hozzá, hogy akarja. Aztán ez az akarás megmaradt azon a szinten. :) "

Nekem harom gyerekem van,ugyhogy en megtettem a hazaert a bovitett ujratermelest.

Előzmény: devereaux (236)
devereaux Creative Commons License 2002.08.29 0 0 240
235., kedves transport, 235.! :)
Előzmény: transport (239)
transport Creative Commons License 2002.08.29 0 0 239
talán köthető ide is :

........".......Bevándorlás terén még tranzit-ország vagyunk
Kétezer kérelmezõ közül csak 20 kapott menekültstátuszt

Az elsõ félév eseményeit összegezte a Bevándorlási Hivatal Észak-Alföldi Regionális Igazgatósága, amely eddig még nem adott ki senkinek magyarországi letelepedési engedélyt.

Több mint kétezer kérelmezõ közül húszan kaptak menekültstátust az elmúlt fél évben a Bevándorlási Hivatal Észak-alföldi Regionális Igazgatóságán. Õk másfél évig a befogadó állomáson maradhatnak és elkészült számukra egy szeptemberben induló integrációs program is, ami nyelvtanulást, különféle szakképzéseket és beilleszkedési ismereteket tartalmaz. Az Unió országaihoz hasonlóan, Magyarországon is szigorodnak a letelepedés feltételei. Ilyen engedélyt ebben az évben még ki sem adtak, várhatóan az új szempontok alapján szeptemberben adják ki az elsõt.

Az illegális bevándorlók továbbra is tranzit országnak tekintenek bennünket és mindent megtesznek annak érdekében, hogy kijussanak innen. Sok esetben nem várják meg ügyükben a végsõ döntést, már azelõtt elhagyják a befogadó állomást. Július elsején bezárták az igazgatósághoz tartozó nyírbátori közösségi szállást, jelenleg Balassagyarmaton, Szombathelyen és Nagykanizsán mûködik hasonló. Nyírbátorban arra számítanak, hogy PHARE-támogatásból rövidesen egy európai igényeknek megfelelõ szállást alakíthatnak ki.
(Krónika)

devereaux Creative Commons License 2002.08.29 0 0 238
Kedves EON!

A jóléti államok a jelenlegi gazdasági potenciállal sokkal több embert tudnak eltartani, mint ma.

A környezeti károkozás nem kizárólag a jóléti államok gazdaságának jellemzője. Sőt!

A szerényebb kívánalmak tényleg közrejátszhatnak a meglévő környezeti károk csökkentésébe, de paradox módon ebbe pl. a populáció növekedése is hathat. Csak egy példa: Van x gyermeked. Ahelyett, hogy elmennél pl. diszkóba és egyéb olyan helyekre, ahol az elfogyasztott javak és szolgáltatások nagy része a feleslegesség-katgóriába tartozik, inkább otthon maradsz. Nem veszel igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyek csak azért léteznek, mert "igény van" rájuk. Ezek nagy része ugyanis kamu. Számos embernek adnak munkát, akik amúgy munkanélküliek lennének. Ezt hívják funkcionális munkanélküliségnek. Ez csak egy példa volt.

A fejlődők pedig most esnek át azon a népességrobbanáson, amin a fejlettek már átestek. A különbség csupán annyi, hogy az egészségügyi állapotok manapság sokkal jobbak ... ergo: ott többen maradnak élve, mint amennyien a mai fejlett országokban anno. Emiatt a fejlett országokat hibáztatni elég kellemetlen volna, mert akkor úgy is lehetne viszontválaszt kapni, hogy "okés, mától kezdve nem kaptok segélyt, elvégre mi sem kaptunk senkitől."

Üdv:

devereaux

Előzmény: EON (233)
devereaux Creative Commons License 2002.08.29 0 0 237
Látom, hogy más is osztja a vh szerepéről alkotott véleményem. :)
Előzmény: Törölt nick (231)
devereaux Creative Commons License 2002.08.29 0 0 236
-off-

Kedves Derek!

Ha rosszmájú lennék, azt mondanám, hogy látszik is a folytonos ...-ni akarás a jóléti államokban.

Látszik, hogy ez a "nemes tendencia" oda vezetett, hogy ebből az akarásból a prostitúciós liberalizálások keletkeztek.

Azt kevés, hogy te akartál ... más is kellett hozzá, hogy akarja. Aztán ez az akarás megmaradt azon a szinten. :)

-on-

Előzmény: Derek (229)
devereaux Creative Commons License 2002.08.29 0 0 235
A helyes ok? És ugyan mire föl? Mert te úgy gondolod? Az kissé kevés, nem? :)

Esetleg valami forrás?

Én azt írtam, hogy ez is, de nem kizárólag ez játszik szerepet. Talán olvasd el a cikket, amiről írtam! :)

Előzmény: transport (226)
EON Creative Commons License 2002.08.28 0 0 233
Biztos hogy baj az, ha a jóléti államok népessége csökken?

Az elmúlt néhány 10 évben a környezeti károkozás szinte exponenciálisan nőtt. Az emberek összességében több energiát (villany, gáz, benzin) használnak, többet utaznak, több élelmiszert fogyasztanak, lassan kimerítjük a föld területi adottságait.

A népességcsökkenés, ami jellemző a világ fejlettebb országaira, és hamarosan eléri a fejlettek után igyekvőket, talán segít megmenteni a földet egy totális katasztrófától.

Tudom hogy gond lesz öregkorunkban a korfa szerkezet, de ha sivatag lenne az országból, az talán nagyobb gondot okozna...

hegyivadasz Creative Commons License 2002.08.28 0 0 232
"Ki kellene találni annak módját, hogy a nemi szerepek összekuszálása nélkül tudjon érvényesülni a női egyenjogúság."

Ez csak úgy fog menni, ha a nők tudomásul veszik, hogy nem attól lesznek egyenjogúak, hogy ugyanazt csinálják, mint a férfiak.

Előzmény: Törölt nick (231)
Kiraly Creative Commons License 2002.08.28 0 0 230
en soha nem panaszkodtam partner tekinteteben, van ma is kit megdugnom elegge rendesen.-)))))) Azonban a tendenciat felismertem.
Előzmény: Derek (229)
Derek Creative Commons License 2002.08.28 0 0 229
"A masik ok az ertekrend drasztikus atertekelodese a rendszervaltas korul-utan! Ugyanis a TV-bol naponta lathat a felnovekvo fiatal "kovetendo peldat". Ertsd: legy szabad, dugjalmeg mindenkit, Pepszi-generacio, szabadsag. Gyerek az "ciki". "

Ez kb igy van mar a hatvanas evektol, amikor en voltam tini. Akkor bizony az en korosztalyomban az egeszseges fiuk bizony mindenkit meg akartak dugni akit csak lehetett es ez a nemes tendencia azota is tart.. Az en generaciombol akkoriban azok velekedtek hasonloan mint te akiknek nem volt kit megdugnia, vagy akit a kutya sem akart megdugni.
Es aztan savanya a szolo alapon predikaltak...:-))

Előzmény: Kiraly (227)
transport Creative Commons License 2002.08.28 0 0 228
Király : ..."...A masik ok az ertekrend drasztikus atertekelodese a rendszervaltas korul-utan! Ugyanis a TV-bol naponta lathat a felnovekvo fiatal "kovetendo peldat". Ertsd: legy szabad, dugjalmeg mindenkit, Pepszi-generacio, szabadsag. Gyerek az "ciki". Az tul snassz...
Aki ezen "ertekrend" alapjan nol fel annak elkepzelhetetlen az aldozatvallalas, lemondas ami egy gyermekkel jar... Szomoru..."

transport :
Speciális a megközelítésed az biztos, de mint szabad ember véleményét tiszteljük.

A gond ott van, hogy 1980-tól vagy még régebben csökken az ország lakosság száma.
Ergo : ennek semmi köze a rendszerváltáshoz.

a másik .
A nem rendszerváltó országok, Hollandia, Belgium, Franciaország, Norvégia, stb. népessége is rohamosan csökken(e).
Csökkenni itt is csökken de erre felé engedékenyebb bevándorlás politikával tesznek ez ellen.

Az itteni lakosságnak szüksége van az olcsó munkaerőre a nem szeretem munkák elvégzésére.
Ugyanakkor nem szereti azokat akik erre a munkára hajlandók idejönni.

Valahogy úgy vannak vele europa szerte, hogy nincs elég gyerek mert jól élünk és nincsen aki kukásnak , taxisnak, rendőrnek, villamosvezetőnek menjen.
Erre jöjjenek bevándorlók.
De.
A bevándorló - a fenti munkákra - svájci tisztaságú, német munkaszeretű, norvég természet barát és svéd tolarenciájú legyen.

Amikor a fenti álom bevándorló helyett beállít a tamil, afgán, koszovói, kasmíri, stb akkor húzzák a szájukat.

Pedig máshonnan, - reálisan - pótlás nem lesz.

Olyanra van mód, hogy bonyolult ( nem nyilvános) politikai húzásokkal eléred, hogy ne afgán jöjjön hozzád hanem inkább moldáv.

Előzmény: Kiraly (227)
Kiraly Creative Commons License 2002.08.28 0 0 227
Szerintem az oka az emancipacio. Itt mar tobben is feszegettek ezt a forumon. Nos, velemenyem szerint is az emancipacionak vannak bizonyos negativ kovetkezmenyei.

A masik ok az ertekrend drasztikus atertekelodese a rendszervaltas korul-utan! Ugyanis a TV-bol naponta lathat a felnovekvo fiatal "kovetendo peldat". Ertsd: legy szabad, dugjalmeg mindenkit, Pepszi-generacio, szabadsag. Gyerek az "ciki". Az tul snassz...

Aki ezen "ertekrend" alapjan nol fel annak elkepzelhetetlen az aldozatvallalas, lemondas ami egy gyermekkel jar... Szomoru...

Előzmény: devereaux (201)
transport Creative Commons License 2002.08.28 0 0 226
éppen válaszolni akartam devereaux 201-es kérdésére.
De Te már beírtad a helyes okot.

Előzmény: dez1 (205)
transport Creative Commons License 2002.08.28 0 0 225
A többsörös bigámia, nem lenne jó megoldás ?

Olvasom ezt a mormom főnököt, 4 asszony, 29 gyerek.
'azmá azé valami.

Nem kellene - ha nem is kötelezővé - de legalább lehetővé tenni ?

cc Creative Commons License 2002.08.28 0 0 224
bar nem egyenes az osszefugges, de valoszinuleg tobb gyerek mellett nem tenned. de lehet, hogy ok-okozati csere van.
Előzmény: Vámpír (219)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!