Keresés

Részletes keresés

dmmddm Creative Commons License 2011.10.09 0 0 304

Szia,itt állandó beszélgetőtársad ebben a topikban!:)

Én is láttam ennek  az előadásnak nagyrészét, javarészt tetszett is, de valahogy Sipos úr figuráját nagyon komikusra vette a színész, nem volt az az "édes mérges",mint Agárdi a legendás előadásban,amiknek tévéfelvételét szintén láttam valamikor. A mostani  kis cselédlány tetszett. (Bár néha nagyon nagynak tünt nekem a hangzavar a színpadon, a lakodalmi jelenetnél.) Pár évvel ezelőtt az Örkény Színházban láttam Hámori Gabriellával és Gálffy (i?) Lászlóval a főszerepben, az is érdekes és jó előadás volt,bár ott "Lilikét" fehéregérként hurcolászta magával Irma egy befőttesüvegben.

Előzmény: Csimpolya (303)
Csimpolya Creative Commons License 2011.10.09 0 0 303

Tegnap láttam az Üvegcipőt a tévében, egy igen jó színházi elődást közvetítettek. Nagy örömmel nézegettem (no meg hallgattam) de a végén elgondolkodtam. Úgy látszik, Molnár Ferenc csak a kissé együgyű, de nagyon odaadó hősnőket szereti. Lásd a Liliom Julikája, az Ibolya, illetve az Üvegcipő hősnője. A szép, szellemes és magas társadalmi helyzetű nőkkel csúnyán kiszúr, lássd a Hattyú vagy az Olympia szereplőit.  

Csimpolya Creative Commons License 2011.09.24 0 0 302

Igen, rémlik, hogy olvastam valamikor, de nem ártana ismételni. Gobbi Hildának sem volt unalmas az élete, az biztos! Nagyon kedveltem őt, és jó színésznőnek tartottam és tartom. Éppen egy ma délutáni rádióműsorban hallottam interjút Molnár Piroskával. Ő is kitűnő színésznő, jó humorú ember, és nagyon szimpatikus. Legalábbis nekem!

Előzmény: dmmddm (300)
Csimpolya Creative Commons License 2011.09.24 0 0 301

Remélem, mások is olvassák, legföljebb nem írják...

A Te rongyos élet-et annak idején moziban láttam, érdekesnek találtam. Lehet, hogy nem ártana ismételni. Sajnos, ha a telken vagyok, csak a három nagy tévéadó jön be, ezért sokszor ki sem nyitom. Ha itthon vagyok, kárpótolom magam.

Ha már a kitelepítésekről esik szó, olvastam Görgey Gábor önéletrajzi lönyveit, neki is ez a főtémája. 

Előzmény: dmmddm (299)
dmmddm Creative Commons License 2011.09.23 0 0 300

Jut eszembe, nem  biztos, hogy tudod a történet végét: Az orvosprofesszor halálos morfininjekcióval  megöli  Bajor Gizit és utána saját magát is.

Láttad múlt héten a Dunán esetleg Bacsó Péter :Te rongyos élet! c. filmjét ? Az is a korszakban játszódik és igaz történeten alapul: szintén Gobbi könyvében szerepel egy színésznő, akinek gróf férje volt, ezért kitelepítették és a kitelepítésben meghalt,ételmérgezésben. A grófi férj olyan szegény volt,hogy nem  tudta a felesége holttestét felszállíttatni a  fővárosba, ebben Gobbi segített, akit később majdhogynem felelősségre vontak ezért.

Előzmény: dmmddm (299)
dmmddm Creative Commons License 2011.09.23 0 0 299

Én láttam végig. Nekem nem tűnt ellenszenvesnek Bajor Gizi (de természetesen: ízlések és pofonok). A házaspár történetét olvastam Gobbi Hilda : Közben c. önéletírásában. A tévéjátékban mintha Gobbi Hilda karaktere is szerepelt volna más néven (talán Klári?), Börcsök Enikő alakította. Gobbi Hilda ebben az említett könyvében sokat emlegeti a Nagy-Kálózy Eszter által alakított dr.Baráth Irént is. (Huszonévvel ezelőtt voltam a Bajor Gizi Színészmúzeumban, most is el kellene menni,mert már biztos megújult azóta...)

 

/Te, csak mi ketten olvasgatjuk ezt a topikot? :)/

Előzmény: Csimpolya (298)
Csimpolya Creative Commons License 2011.09.23 0 0 298

Egy darabig nézem a Bajor Gizi-Germanus házaspárról készült Mészáros Márta által rendezett filmet, ha jól emlékszem, Ármány és szerelem 1951 volt a címe. Csak a feléig bírtam, mert - töredelmesen bevallom - nagyon ellenszenves volt a színésznő. Nem az alakítója, hanem a figura. Isten bocsá' szívesen láttam volna, amint egy kukoricatáblában kapál. Végül nem bírtam tovább, és arrébbkapcsoltam. Látta-e valaki, és mi a véleménye róla?

Csimpolya Creative Commons License 2011.08.08 0 0 297

Igen, pontosan arra gondolok. Valahol olvastam, hogy az irodalomban kb. 60-65 konfliktushelyzet van, és még mindig nem tudtak a végére járni a variációknak, nagy szerencsénkre. 

Tényleg jó színészek voltak benne, már csak ezért is érdemes volt végignéznem. Ha viszont kissé belealudtál, legalább kipihented magad, az sem rossz.

Előzmény: dmmddm (296)
dmmddm Creative Commons License 2011.08.07 0 0 296

Én is elkezdtem nézni ezt a közvetítést, tetszett is a darab,csak hosszú volt és mivel vízszintben néztem, belealudtam néhányszor... :) De azért nagyon  jó volt látni Kaszás Attilát,Selmeczi Rolandot és a többieket is. Párhuzamként a Toldira gondolsz ?

Előzmény: Csimpolya (295)
Csimpolya Creative Commons License 2011.08.07 0 0 295

Pénteken egy színházi közvetítést néztem, Shakespeare-től az Ahogy tetszik-et. Be kell vallanom, a szerző vígjátékait nem túlzottan kedvelem. de most az első három percben felkaptam a fejem. A történet úgy indul, hogy egy második fiúgyereket gőgös bátyja parasztsorban tart, nem adja ki a jussát, amikor  kéri. Ezért öcsike elhatározza, hogy bizonyít: legyőzi a nagyhírű birkózót. Kezdett a dolog ismerősen hangzani! Kiváncsi lennék, hogy vajon a fordítója, Szabó Lőrinc hangsúlyozta-e ki a nyilvánvaló párhuzamokat, vagy csak én tulajdonítottam túlzott jelentőséget neki. Persze végignéztem, tetszett is, legföljebb a túlzottan valószínűtlen befejezést nem helyeseltem, de hát valahogy el kellett varrni az összekuszálódott szálakat. 

Csimpolya Creative Commons License 2011.08.02 0 0 294

Tegnap véletlenül szúrtam ki Az oroszlán télen c. filmet, eddig csak  fekete-fehér változatát láttam, az új filmrevitel is jó, kitűnő színészek, jó környezet, és egy nagy játszma, Henrik, Anglia királya, valamint a felesége, Eleonóra között. Sajna, ebbe a fiaikat is belevonták, a marcona Richárdot (Oroszlánszívű Richárd), az értelmes Geoffryt, és az alattomos, sunyi Jánost (Földnélküli János). Viszont, ha a kedves papa nem nevezi meg az örökösét, akkor bizony belháborúra lehet készülni. Igaz, ez nem történelem, hanem dráma a gűlölet-szeretet viszonyról, és egy illusztráció az emberi játszmákhoz. 

Utólag felidézve a történteket, egyen csodálkozom. Az öregúrra mind a három fia rátámadt, méghozzá egyszerre, ha nem is túl nagy meggyőződéssel. Ha nem akarta sem bebörtönözni, sem maga mellett tudni őket, elküldhette volna őket zarándokútra. Végtére is az apagyilkosság, még a kísérlete is, szörnyű bűn, és le kell vezekelni. Így aztán elküldhette volna őket először Compostelába, majd esetleg a Szentföldre. Ez a korabeli viszonyok közepette legalább két-három év, addig nyugi van.

A vége felé a stáblistát nézegettem, tele volt Miklos Toth-okkal és Elizabeth Nagy-okkal. Ebből az egyetlen ésszerű következtetésre jutottam: itt forgatták Magyarországon.

Újabb véletelen, hogy utána a történelemcsatornán a keresztes háborúkról esett szó. Azzal kezdték, hogy a mai Francia-Német és Spanyolország területén kiskirályok éltek, és semmiféle központi hatalomnak nem kartak engedelmeskedni. Galádul vigyorogtam, mert eszembe jutott, hogy regált volna Szent László vagy Könyves Kálmán, ha lényeges kérdésekben nem engedelmeskednek az utasításaiknak. 

Csimpolya Creative Commons License 2011.06.13 0 0 293

Nos. ez tényleg leegyszerűsíti a választást...

Előzmény: jutiq (292)
jutiq Creative Commons License 2011.06.13 0 0 292

Nekem ez nagyon könnyen megy, mert nincs tévém már több mint tíz éve, net pedig sosem volt otthon:-))

Előzmény: dmmddm (290)
Csimpolya Creative Commons License 2011.06.13 0 0 291

A sorrend megfelelőnek hangzik, persze befolyásolhatja mind a tévéműsor, mind a könyvek érdekessége. Pl. véletlenül kattintittam rá az egyik kedvenc filmemre, a Nőstényördög-re, és persze hogy nem tudtam otthagyni. Igaz, most, hogy negyedszer látom, néhány dolgot kissé valószínűtlennek tartok. Pl. azt, hogy egy dúsgazdag írónő nem tudja elhelyezni a rémes anyját egy otthonban. Rendben, az egyikből kirúgták, de egy csomó másik is van még a világon. Ugyanúgy azt, hogy két undok kiskamasznak nem tud egy bentlakásos iskolát keresni. Mégis, egészében nagyon szellemes történet.

Előzmény: dmmddm (290)
dmmddm Creative Commons License 2011.06.12 0 0 290

Nekem szokott dilemmát okozni a tévénézés, az olvasás,valamint az internetezés helyes  arányainak megtalálása..... Ezen a pünkösdi hétvégén győzött az olvasás, második helyen az internet áll és leghátul a tévé. :)

 

Előzmény: Csimpolya (289)
Csimpolya Creative Commons License 2011.06.12 0 0 289

Igen, ez tényleg így van! Nyáron viszont többnyire a telken vagyok. és ott csak három adó jön be, eszi, nem eszi, nem kap mást. Ezért aztán sokszor inkább olvasok, vagy DVD-t nézek, bár ez nem olyan szörnyen nagy baj. 

Előzmény: dmmddm (288)
dmmddm Creative Commons License 2011.06.11 0 0 288

Nem láttam ezt a filmet,de megfigyeltem,hogy a Duna tévén azért ki lehet fogni érdekes jó filmeket, és nem csak amerikaiakat. Még a Story tévében is lehet fellelni megnézésre érdemes alkotásokat, régieket,újakat egyaránt.

 

Előzmény: Csimpolya (287)
Csimpolya Creative Commons License 2011.06.01 0 0 287

A tegnapi napon megnéztem a Sasvadász fia című mongol filmet. Eddig csak egy mongol filmet láttam, kb. egy éve adták a Duna tévében, annak a Sárga kutya barlangja volt a címe, és nagyon tetszett. Nos, ez a mostani sokkal jobb! Mindenkinek csak ajánlani tudom.

A szereplők: egy igen szimpatikus kisfiú, akit egy tehetsélges gyerekszínész játszik.

Egy jóindulatú, de kissé füllentős idősebb testvér.

Egy konzervatív, de nem korlátolt apa.

Egy segítőkész, kedves és szép leányzó.

Sok-sok ostoba, gonosz és haszonleső mellékszereplő.

Végül, de nem utolsósorban: a főszereplő, aki egyaránt szép, okos és bátor. Biztos kitaláltátok, ő a sasmadár. Továbbá gyönyörű tájak, mintegy ráadásként.

Félreértés ne essék, a sasvadász nem sasokra vadászik, hanem sassal vadászik. Méghozzá farkasra. Évente egyszer összegyűlnek a határon kívülről is, és versenyt rendeznek. Innen keveredik el a kisfiú is, de a történet szerencsés véget ér.

Csimpolya Creative Commons License 2011.06.01 0 0 286

Igen, most hogy a szereposztást olvasom, már rémlik. Előbb-utóbb a tévé is műsorára tűzi, akkor nosztalgiázhatok egy sort.

Előzmény: dmmddm (285)
dmmddm Creative Commons License 2011.05.21 0 0 285

Hát akkor egy kis szereposztás: Gobbi  Hilda,Götz Anna,Pápai Erika, Kállai Ferenc,Csomós Mari, Horváth Sándor, Balkay Géza,Bubik István,Mácsai Pál, Esztergályos Cecília,Hámori Ildikó,Tordy Géza, Epres Attila, egészen kis szerepben Rudolf Péter,Cseke Péter és Kaszás Attila. A zenéjét is szerettem. (Balázs Fecó : Változnak az évszakok... stb.) Időnként szokták adni a tévéadók. Én ha nem is nézem végig az egészet,de részleteket szoktam. Én sajnos (vagy nem sajnos) hajlamos vagyok nosztalgiázni és arra is jó egy ilyen sorozat.

 

Ehhez kapcsolódik, hogy a  legújabb netes szenvedélyem most a fortepan.hu oldal.Ide az 1890-es évektől kb. 1990-ig vannak feltöltve magán fényképfelvételek leginkább ugye fekete-fehérben,de van néhány színes is.Hát hosszú ideig el tudom nézegetni mindenféle korszakból a fotókat emberekről,helyszínekről,tárgyakról és elgondolkodom,hogy pl. a képen látható kisfiúnak-kislánynak mi lehetett a további sorsa; érdekes felfedezni a divatmotívumokat,amelyek vissza-visszatérnek, nézni a szorosra fűzött derekakat (és hálát adni a jóistennek,hogy ma már nem kell fűzőben szenvedni:), nézni az ismerős helyek fényképeit, mi változott és mi maradt ugyanolyan (tegnap pl.elémkerült egy kép az 50-es évekből a szinte romos nagycenki kastélyról), a Manci és Böske-hidat, az ép és felrobbantott Erzsébet hidat.... stb.

Előzmény: Csimpolya (284)
Csimpolya Creative Commons License 2011.05.21 0 0 284

Be kell vallanom, alig-alig emlékszem a Nyolc évszakra, de miután elolvastam, amit írtál, derngeni kezdett valami. Egy biztos:a szereposztás figyelemreméltó lehetett!

Előzmény: dmmddm (283)
dmmddm Creative Commons License 2011.05.19 0 0 283

Én is láttam, nagyon tetszett ! És eszembe jutott erről a Nyolc évszak c. filmsorozat,amiben a Götz Anna alakította karakter másodszor a Sobri Ilonka szerepével megy felvételizni a színművészetire, a bizottság meg gyorsan keres egy példányt a darabból, hogy be tudjon kapcsolódni - nagyon jó kis jelenet volt:) Mondjuk én az egész Nyolc évszakot szerettem Gobbi Hildástul, Götz Annástul....Egy kis szelet a 80-as évekből

Előzmény: Csimpolya (282)
Csimpolya Creative Commons License 2011.05.19 0 0 282

Tegnap láttam a tévében Molnár Ferenc : Ibolya c. egyfelvonásosát. Jó régen láttam színházban is, a Marsall és az Előjáték a Lear királyhoz c. darabokkal együtt. Nos, ennek az előadásnak nem kellett szégyenkeznie az elődjével összehasonlítva. Határozottan szellemes volt, tökéletesen kihasználták a szellemes dialógusokat, jó színészek, jó rendezés, egyszóval: érdemes volt megnéznem.

dmmddm Creative Commons License 2011.04.29 0 0 281

Pedig ha akarsz magadnak egy gondtalan félórát, érdemes!:)

Bár tudom,hogy ott ahol az ember lakik,kevésbé hajlamos "turistáskodni".

Előzmény: jutiq (280)
jutiq Creative Commons License 2011.04.28 0 0 280

Én mindennap Vácott járok :-))

 

És még mindig nem néztem meg a Sajdik kiállítást...:-((

Előzmény: dmmddm (274)
Csimpolya Creative Commons License 2011.04.27 0 0 279

Lassacskán én is kezdek rájönni, hogy csak egy módon előzhetem meg a nagybevásárlást: nem viszek sok pénzt magammal, csak egy-két könyvre elég, ami nálam van. Az viszont jó, hogy ott helyben általában adnak kedvezményt, kb. 15-20% értékben.

Előzmény: dmmddm (278)
dmmddm Creative Commons License 2011.04.27 0 0 278

Mindig gondolkodom,hogy el kellene menni a könyvfesztiválra is, de le is beszélem magam rögtön, mert ha pénzzel mennék, azt elkölteném, ha meg pénz nélkül, az olyan lenne, mintha a cukrászdában csak nézelődni szabadna:)

Inkább a könyvhétre "gyúrok" - anyagilag is - , ami most június elején lesz, talán jún.3-7?, ebben nem vagyok teljesen biztos. De már írtam listát a megjelenő-megveendő könyvekről... 

Előzmény: Csimpolya (277)
Csimpolya Creative Commons License 2011.04.26 0 0 277

Ottvoltam a könyvfesztiválon, és rájöttem, milyen helyénvaló a "bőség zavara" kifejezezés. Azt sem tudtam, merre is nézzek, de szép lassan minden helyrekerült, és nagyon tetszett mind a nyüzsi, mind a könyvek. Még az elektronikus könyvek is, bár ezekkel kissé nehéz megbarátkoznom.

Csimpolya Creative Commons License 2011.04.26 0 0 276

Ehhez valóban csak gratulálni lehet! Újabb kétszázötven évet, könyvesbolt! Bármilyen adathordozóval.

Előzmény: CrispoMiki (275)
CrispoMiki Creative Commons License 2011.04.26 0 0 275

Itt egy kis érdekesség, Portugáliából:

 

A világ legrégebbi könyvesboltja

1732-es nyitása óta, a Lisszabon Chiado részének Bertrand könyvesboltja folyamatosan működik, ezzel az intézmény a világ legrégebbi, ma is működő könyvtára, amit a múlt hét közepe óta már Guiness rekordnak is elismernek.      [...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!