Defekt: Elvileg nem különösebb probléma a jobb hátsó defekt, ha szétrobban akkor már okozhat csodáka.
Jól értem írást, pótkocsi utolsó tengelye?
Leírt eset olvasás után (elmondás alapján még igazságügyi szakértőnek is nehéz lehet), folyamatok mellé kérdések (tudom utólag könnyű "kötözködni"):
-Autópályán elhaladás szgk-val Nyerges járműszerelvény mellett
-Valami "koppan", erre szgk gázelvétellel lassít (nyerges saját tempóval halad tovább?)
-Valamelyik jármű enyhén iránytvált ("néhány centire van a pót")
-Szgk balrahúzódik és gázt ad (miért nem lassítottál még?)
Innen szgk vezető egy "hirtelen folyamat részese" ami: bal kerékkel elválasztó részre ér, majd (feltételezem hirtelen) ellenkormányzás, ismételt tapadáskor jármű jobbra kitér (kamion előtt), "becsapódtam a jobb oldali szalagkorlátba, majd keresztbe visszacsapódtam a külső sávba".
A leírt eset szerint amikor koppant valami, kb a félpótkocsi elejénél lehettél (húzótengely környéke kb 5m-re kamion orrától). A jobbos defekt nem igazán érinthetett. Valami más miatt lettél baleset részese, a tgk-snak a fő "hibázása" a baleset utáni segítség elmulasztása lehet -"A sofőr kikerült, akkor láttam defektje van."- , de gondolom meg is büntették érte.
A baleset szerintem sima vezetési hiba következménye, max 5%.ban lehet rákenni tgk-ra nagy szerencsével:(
Nem mondom, hogy én vagy másvalaki jobban csinálná, csak sajnos ismerem a magyar "jogrendszert" és a "hatóság hozzáállását" baleset esetéhez.
Az a legnagyobb gond, hogy nem volt érintkezés a két jármű között. Ez nagyban megnehezíti bármilyen késöbbi rekonstruálás lehetőségét (van igazságügyis tapasztalat ebben)
"De akkor is az ő járműve okozta a balesetet."
Ez azért nem ilyen egyszerű! Itt nincs fekete-fehér, a balesetek kialakulása több tényező együttes meglétének "eredménye"!
Én ugyan csak "ifjonc" vagyok, de láttam sok balesetet és épp nem balesetet. Nem sok különbség van a két "végkifejlet" között.