... és ha egy kicsit körülnéz valaki, akkor a belváros környékén sehol sem talál annyi ingyenes parkolót, mint az állomás mellett. (Domus-parkoló, A. vágány melletti parkoló)
Meg a sárga szörnyeteg MÁV-szálló mögötti parkoló és a 2-es posta parkolója (igaz, az utóbbi elvileg időkorlátos és csak a posta ügyfeleinek)
Érdekes, nekem sosincsenek gondjaim Pécsett a parkolással :-)))).
... és ha egy kicsit körülnéz valaki, akkor a belváros környékén sehol sem talál annyi ingyenes parkolót, mint az állomás mellett. (Domus-parkoló, A. vágány melletti parkoló)
A főpályaudvartól a Szabadság utcán fölsétálva kb. 300m-t, már elég belvárosiasnak tűnt a környék. Ha pedig a vidéken is divattá vált fizetőparkolást nézzük, akkor pedig a főpu is a belvárosban van :-(((.
Pécs: 1 km. Azért ne essünk túlzásba! Itt is írhattak volna némileg nagyobb értéket. A Jókai utcán pont 1 km a Jókai tér ami már bőven belváros. A Széchenyi tér (ami a klasszikus központ) még 100 méter. A 6-os és 57-es út kereszteződése (sok helyen ez a Pécs "pont") 940m.
Itt van kinn, a "pusztában" egy suli! Ujhegyi Imre Tejipari Szakközép
Vitnyéd-Csermajor!
On
Ha már Gysev, akkor igaz lehet ez a hír?
2003. 03. 19.
Értékesíti egyik leányvállalatát a GYSEV A magyar állam 62 százalékos tulajdonában levő Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Rt. hamarosan értékesíti egyik leánycégét, a Fertővidéki Helyiérdekű Vasutat (FHÉV). A vasút Fertőszentmiklós és Neusidel See közötti 52 kilométer hosszú vonala az Osztrák Államszövetség, illetve Burgenland tartomány többségi tulajdonába kerül, a kisebbségi részvénycsomag pedig a GYSEV-é lesz.
Megtörtént eladták?
Előre is köszi , ha valaki tud valamit erről a két évvel ezelőtti dologról.
A MÁV szóvivője 51 fokos sínhőmérsékletről számolt be Debrecen, Nyíregyháza térségében, emiatt az érintett szakaszokon sebességkorlátozást rendeltek el. A tartós melegben a vasúttársaság szigorítja a sínek ellenőrzését, a kánikula ugyanis szerkezeti változást okozhat a sínekben, 45-50 fokos sínhőmérsékletnél erre már van esély.
Ha felmegyek a nagyfaluba term. vonatra ülök. De jobban jövök ki, ha bebuszozok Győrbe, azután a kirakatvonalon(1) válogatok a vonatokból:)))
Egyébként csak az vonatozik aki fix időre jár, közel van neki az állomás, és pont kihasználja a meglévő vonatokat. De pl. a győri ipari parkba sok cég (Philips, Audi) direkt célbuszokkal szállítja a dolgozókat. Ezzel a vasút nem tud veresnyezni.
Akinek meg változó az időbeosztása, azért jár busszal, mert abból nagyobb a választék. De ez már nem akkora tömeg, hogy még egy vonatot kitenne.
A jelenlegi állapot menetrendileg jó helyen van, inkább több kocsi kéne a vonatokra.
ZEG: A baj az, hogy eltávolítják a vasutat (25-ös vonal) a településtől. Pedig milyen jó megálló lehetne az Interspar és a Rákóczi utca mögött, közel a belvároshoz.
Az általad felsorolt települések majdnem mindegyike város. És egy szóval nem írtam, hogy menjenek mind vonattal!
Kapuvár-Vitnyéd. Túl rövid a távolság, itt a busz majdnem helyijárat.
De pl. Győrből Vitnyédre már kiegyenlítetebb a helyzet. Kevés vonat áll meg Vitnyéden, de azért gyorsabbak a busznál, és talán kevésbé zsúfoltak csúcsidőben.
Tamási: Ott meg vonat sincsen. :((( (Csak tehervonat.)
Amúgy Vitnyéden aki az állomás mellett lakik, annak meg a vonat van közelebb.
Csorna: Közel van Győrhöz, és a busznak elővárosi menetrendje van, Csornán meg a vasútállomásról gyalogolni kellene egy kicsikét. Így ebben a viszonylatban a busz a jobb. De a Sopron-Csorna vagy a Csorna-Bp útvonalon már jóval esélyesebb a vonat.
Veszprém: Vasútállomás 1km. Honnan? Ha a laktanyát és a vasútállomást külterületnek tekintjük (A KSH szerint nincsenek külterületként nevesítve, tehát belterületek!), akkor onnan kb. 1 km a lakótelep széle.
A lényeg meg kimaradt!
A vasútállomástól az autóbuszállomás, ami a belváros egyik szélének tekinthető, a Volán km-mutatója szerint 3,1 km-re van.
A vasútállomáson sok településen értelemszerűen a falu szélén van. Pl.: Csorna, Tamási, Kapuvár, Fszentmiklós. Miért vonatozzon valaki, mikor a busz meg a falu közepén áll meg? Csak a te kedvedért menjen 1 kilométerrel többet?
Ráadásul a forgalmas járatok általába a pesti gyorsok, tehát késés bármikor előfordulhat, És biztos akkor késik a vonat mikor neked marha sürgős dolgod van.:((
Igen, Lovas Gyula elég sok könyvet írt. Pl.: Újra gurulnak a vonatok stb.
A Soproni Szemlében lévő cikkeinek egy része megvan. Sorolnám:
Lovas Gyula A Fertővidéki HÉV (1897-1997) - egyébként ez fent van a neten, nálam jobb minőségüek a képek melyeket kiszkenneltem.
Lovas Gyula - A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút és soproni palotája
Még van egy cikk ami a Gysev legelső évéről szól valamint az alapításáról.
Ezenkívül írt: Teljes gőzzel - Egy vasutas fotográfus - Finta Béla
A 150 éves Sopron - Németújhelyi Vasút története I. 1847-1918
A bécsújhely - Sopron vasútvonal 150 esztendeje II
Ezenkívül a Gysevről de nem Lovastól szintén a Soproni Szemléből:
Szita Szabolcs: Lisiczky Lajos (1922-1983) emlékezete
Tóth Sándor Légitámadások a GYSEV ellen 1944-45-ben
A 8-as vonali megállókról:
Lényegében Dör bonyolítja le a legkisebb forgalmat naponta kb 1 fő felle szálló. Rábapatona valamivel több. Farád, na ez elég változatos van olyan nap mikor 4-5-en de van mikor főleg nyáron 15-18 fő is lehet, főleg a 9926-os személy esetében. Természetesen itt közel van Jobaháza is így sokan áttekernek, kb. 1km. Szárföldön kicsivel kisebb a forgalom, Veszkényt nem tudom. A többi megállónál szintén nagyon kevés a le fel szálló. A 8-ason is megvan szüntetve mh. pl.: Nagycenk-Hidegség.
Ha a 8-ason sürítés lesz, akkor csak motorvonattal érdemes megoldani. Így is röhejes sokszor 3-4 üres kocsival járatni a vonatokat (itt nem a "munkás" járatokról szóltam.)
Egyébként a könyvekre visszatérve, Győrben a megyei könyvtárban Lovasnak megvan néhány kézirata a Gysevről a helyismereti gyűjteményben.
Vitnyéden (a belterületen) 1298-an, Csermajorban (Vitnyéd külterülete) 111-en laknak. (KSH)
A vasútállomás a térkép szerint elég jó helyen van. Igaz, a busz még jobb helyen, és sűrűn is jár.
Kissé OFF, de vasútbarátok számára abszolút dezinfók következnek.
A vasútállomás a KSH szerint 3 km-re van a településtől. (Ne higgyünk nekik, mert a vasútállomások távolságát valami iszonyatos kontár módon mérte fel a KSH!!!) :(((
Gondolom, mindig a település központjától való távolságot mérik, mert csak annak van értelme.
Hogy miért?
Vitényéden a érkép alapján számolva a vasútállomástól a település központja 7-800 méterre van.
Nézelődjünk tovább:
Veszprém: Vasútállomás 1km. Honnan? Ha a laktanyát és a vasútállomást külterületnek tekintjük (A KSH szerint nincsenek külterületként nevesítve, tehát belterületek!), akkor onnan kb. 1 km a lakótelep széle.
Zalaegerszeg: 1 km. Egy kis jóindulattal elfogadjuk.
Székesfehérvár: 1,6 km. Oké. (Itt pontosan mérnek, máshol meg kerekítenek egész km-re?)
Győr: 0 km. Majdnem. (Úgy érzi az ember, hogy mindjért a belvárosban van, de azér t pár száz métert, kell gyalogolni, hogy tényleg odaérjen.)
Sopron: 0 km. Azért ne essünk túlzásokba! Szerintem a Széchenyi tértől kezdődő rész tekinthető belvárosnak. Azért egy olyan 500 m-t nyugodtan írhattak volna.
Szombathely: 1,1 km. Ez korrektnek tekinthető.
Vác: 0,6 km. Szerintem ez is oké.
Pécs: 1 km. Azért ne essünk túlzásba! Itt is írhattak volna némileg nagyobb értéket.
Jó, abbahagyom, de azért örülnék, ha jobban odafigyelnének a KSH-nál arra, hogy valamilyen egységes mérőszámmal mérjék ezeket a dolgokat.
Az utóbbi település még külterületként sem szerepel a KSH-adatbázisban. De azért valamilyen tanyának vagy majornak kell ott lennie, ha eddig volt ott megálló.
Szerintem a Kisalföld Volán elég nyerő pozícióban van a saját megyéjében. Egy Győr-Csorna szakaszon nyeregben lehet. Hosszútávon már jobb a GYSEV pozíciója. De az autópálya/autóút tervekt nézegetve nem lehet megnyugodni :( , és a tempót* fokozni kell!
*Nem elsősorban a sebességen, hanem a menetrendi struktúrán lehetne javítani.
A júniusban kibocsátott, kétszáz forintos füzetecskéből ugyanis kimaradtak a kaposvár-fonyódi, illetve a Pécs-Kaposvár-Fonyód-Keszthely-Tapolca útvonalon közlekedő vonatok. S hogy miért? A vasúttársaság pécsi igazgatóságának egyik illetékese szerint bizonyára azért, mert a balatoni menetrendet a szombathelyi igazgatóság készítette. És a 20/25/26 benne van?
Ha már menetrendszerkesztők. Nem hiszem, hogy ők találnak ki olyanokat úri jókedvükből, hogy Bp-Kelenföld ne szerepeljen a 20-as vonal mezőjében, vagy hogy a Szhely-Bp IC-k ne szerepepjenek a 20-as vonalnál. Szerintem feljebbi szinten is bekavarnak ide.
Ezek a kimutatások szvsz tartalmazzák az állami adósság-átvállalásokat is. Egy sokmilliárdos szanálás jelentősen tudja javítani a pénzügyi eredményt - de ettől még a MÁV nem lesz nyereséges.
> 4. A Magyar Vasúttörténet utolsó (7.) kötetének végén van egy összeállítás a GySEV 1973 és 1998 közötti történetéről Lovas Gyula tollából (több interjúalannyal). Sajnos a többi kötet nincs meg, ezért kérdezem, hogy van-e ehhez hasonlóan részletes írás a GySEV teljes történetéről?
A többi kötet is foglalkozik a GySEV-vel, a kötetetek évszám szerinti bontásának megfelelően.
Résztörténetek ügyében, ha jól tudom, a Soproni Szemle c. újságban jelenetek meg cikkek, még a '60-as, '70-es években Lovas Gyulától (is), de később is biztosan.
A 4. és 5. kérdésemben elsősorban magyar nyelvű írásokat keresek (GySEV története, mint az említett 7. kötet a Magyar Vasúttörténetből). Ha tudsz újságot vagy könyvet, amiben ezzel kapcsolatos anyagok vannak, esetleg linket, azt megköszönném!
Úgy látom járatos vagy GySEV-ék háza táján :)))
Az informatikai rendszerüket is szívesen megnézném (azt a bizonyos VIHAR-t).
Ha megalakul a tervezett közlekedési szövetség, feltétel az óránkénti közlekedés.
Ez mi akar lenni, és mikorra tervezik?
Bocs, ha volt már róla szó, de én nem emlékszem ilyenre.
A reggeli, meg a délutáni csúcson meg a Soproni gyorsok erősítésén kívül nem biztos, hogy indokolt a sűrítés szvsz. A párhuzamos buszközlekedés a jelenlegi üres órákban jelentkező utasokat bőven elviszi.
De ha többet tudsz, ne habozz; én csak kibic vagyok, tényleg érdekelne a véleményed.
1. A jelenleg megálló vonatoknál van felszálló (1-20fő változó).
Érdemes egy kivétellel.
2. Ha megalakul a tervezett közlekedési szövetség, feltétel az óránkénti közlekedés. Addig is lesz majd sürítés. Nagyobb a kínálat, nagyobb elérési lehetőség, nagyobb kereslet.
3. A Menetrendkönyvet a MÁV-nál szerkesztik, ott dolgozzák ki a koncepcióté s az adatokat is ők viszik be. Akarat kérdése.
4. Van több is, az osztrák könyvkiadók több könyvet adtak ki (Slezak). Magyarnyelvű kiadások szegényesek.
Én is. De a Székelyudvarhely-t sajnos a CFR menetrendje vsz nem tudja. :-)
Egyébként megnéztem, hogy a Segesvár-Székelyudvarhely vonatok holmindenhol állnak meg. Érdekes, hogy a rendszer egy csomó településnevet nem úgy betűz, ahogyan az a térképen van (köztük például a végállomást). Még csak azt se lehet mondani, hogy az interneten már az új helyesírás szerint betűznék őket, mert inkább fordított jelenséget tapasztaltam (túlságosan új a térkép?).
Ha nagyon akarnám, gondolhatnék olyasmire is, hogy a "gaz románok" direkt betűzik úgy az állomásokat a magyar területeken, hogy ne lehessen őket megtalálni. :-)) De csak nem így van... Gondolom, a hivatalos állomásneveket írják be.
elnézegettem a szociálpolitikai kedvezményeket, aszongya hogy nagycsaládosok kedvezményénél 3 (vagy több) saját gyerekkel 90%-os kedvezményű jegyet lehet váltani. Egyébként 6 év alatt meg ingyen utaznak a purdék. A díjszabásnál aszongya hogy mindenkinek kell jegyet venni (tehát a 6 év alatti gyerekeknek is), az üzletszabályzat viszont ezt írja a vonatkozó pontnál:
"Nagyobb kedvezmény
6./ A nagyobb kedvezményt igénybevevő gyermekek beleszámítanak a kedvezményre jogosító létszámba."
Ez mit akar jelenteni? Nálunk mind3 gyermek 6 év alatti, tehát a 90%-nál nagyobb kedvezményt vesz igénybe :))
Bocs, hogy volt már egyszer késő este, de vagy átfutották, vagy nem annyira fontos, de hátha most többen figyelnek.
Mostanában elég sokszor téma a GySEV. Ehhez kapcsolódóan néhány kérdésem lenne, a válaszokat előre is köszönöm!
1. Több olyan mh. van a 8-as vonalon, ahol naponta csak 4-5 pár személyvonat áll meg (pl. Rábapatona, Dör, Bágyogszovát, Vitnyéd-Csermajor). Ezeken a mh.-eken van-e akkora utasforgalom vagy bármilyen más ok, amiért érdemes fenntartani őket, és megállítani a személyvonatokat? (Pl. a 100-as vonalon is megszüntették a kis forgalmú mh.-eket, mint pl. Karcagi puszta, Apavára).
2. A GySEV-nél tervezik-e a 15-ös vonalhoz hasonlóan a 8-as vonalon is a személyvonatok "ütemes" sűrítését, és ez egyáltanlán indokolt vagy szükséges?
3. Az ÖBB menetrend 524-es (Wr.Neustadt-Sopron), 700-as (Wien-Hegyeshalom) és 731-es (Wien-Fertőszentmiklós) viszonylatai tartalmazzák a magyar állomásokat is (gondolom az EUREGIO és közvetlen vonatok miatt). Az 524-es Szombathely és Győr felé a nagyobb állomásokat, a 700-as Hegyeshalomtól Győrszentivánig az összes állomást, a 731-es még Fertőszéplak-Fertőd mh.-et is. Elképzelhető-e, hogy a MÁV hivatalos menetrendben is benne legyenek a következő ausztriai viszonylatok mentrendjei, kapcsolódóan a GySEV magyarországi vonalaihoz:
- Sopron-Ebenfurth-Wien
- Sopron-Wr.Neustadt
- Fertőszentmiklós-Neusiedl a. See-Wien
...
(Ez nem csak a GySEV, hanem a többi EUREGIO és közvetlen vonatra érvényes lehetne, erre elsősorban a menetrend-szerkesztők véleményét várom.)
4. A Magyar Vasúttörténet utolsó (7.) kötetének végén van egy összeállítás a GySEV 1973 és 1998 közötti történetéről Lovas Gyula tollából (több interjúalannyal). Sajnos a többi kötet nincs meg, ezért kérdezem, hogy van-e ehhez hasonlóan részletes írás a GySEV teljes történetéről? Tudom, hogy Lovas Gyula úr foglalkozott a GySEV és a FHÉV történetével, ezek valamilyen formában megjelentek-e?
5. Bármilyen, a GySEV-vel kapcsolatos anyag érdekel, ebben is kérem szíves segítségeteket!
Lelki szememi előtt látom amint feldühödött kaposvári polgárok ezrei láncolják magukat a sínekre amiért nem tudnak elutazni a "császárvárosba". Komolyan mondom röhely. Ez a cikk inkább szól politikai adok kapokról mint a vasútról.
Miért kéne megbocsájtanom? Nem bántottál meg, csak a fórumbeli megjelenésedkor rögtön elkezdtél idétlen, kapkodó, rosszul megfogalmazott levelekkel bombázni. Ebből elegem lett, ezért tettelek a szűrőben feketelistára (címek+RFC+CRC -> a legjobb társítás)
Ti egy régi társaság vagytok nem akartok Új embereket befogadni,
Nem így van! Pl. Soldato is nem túl rég jelent meg a fórumon, a társaság megbecsült tagja lett. De pl. Amicus sincs itt a kezdetek kezdetétől.
Tud meg eddig a vasút az életem elrontója.
Akkor miért írogatsz a vasutas fórumba? Költözz át a VOLÁN-topikba. Az vasútmentes :-))))
Csa Kismaros 70-71 100-120 vonalak fontosakkappány folyik valamiért valami ellen.
???????????????????????? (írd le magyarul is!)
Vasútmegszüntetés ellen voltam , erre kiderül, hogy ezt 97% támogatja.
Igen, a többség ott támogatja, ahol valóban nem sok értelme van, 50-10 emberért kár az 50 ülőhelyet két fő személyzettel járatni, miközben ahol tényleg erős az utasforgalom, ott meg sokszor csak a WC-ben van ülőhely. Pl. a 24, 38, 47, 85 vonalak megtartása mellett vagyok.
A 64-es általad említett szakaszát nem fogom rendbe hozni.
Pedig nagyot nőnél sokunk szemében.
Kérjél bármi más teljesíthetőt.
Rendben. Válts át read-only üzemmódra. Hálás lesz érte a fórum közössége!
Múlt hét pénteken a hajtányozáskor beszélgettem UHI topiktárssal. Az ő módszerét fogom követni, elmondta, miként lehet taccsra vágni a nemkívánatos nickek hozzászólásait. Ezt fogom én is tenni, a file neve - a legjobb fej modi után szabadon - operator.exe. Holnap tesztüzem! :-)))
Sehol nem olvastam még, hogy a Somogy IC koszos és kopott, takarítatlan vagonokkal járna. Amikor én utaztam azzal a vonattal még Keszthely felé, akkor nagyon korrekt volt. Ellenben a Bp-Gyékényes vonat kocsijai tényleg minősíthetetlenek, erről múltkor itt is volt szó.
Kóka magyarázkodása természetesen hiteltelen.
A nyári menetrendben pedig benne van a hiányolt vonatnak azon része, ami a nyári menetrendváltozást érintett vonalak meentrendjét tartalmazza. (30,30b,29)
Mivel a nyári Balatoni menetrend a 40-es és 36-os és 41-es vonalat nem érinti, szerintem érthető, hogy az egész vonat nincs benne. Ilyen alapon benne lehetne a 80-as vonal menetrendje is.
Megint újságírói hülyeség, vagy valaki a MÁVnál nyilatkozott hülyeséget?
Elkerüli Kaposvárt a Corvinus InterCity 2005. július 26. (13. oldal)
Gulyás J. Attila
A Bécs-Szombathely-Kaposvár-Pécs útirányú intercity vonatpár forgalomba állítása a menetidő hosszúsága miatt nem felelt meg az elvárásoknak, ezért az osztrák vasút részéről megkeresés érkezett az eljutási idő csökkentésére. A több lehetséges útirány menetidejének értékelése után a Magyar Államvasutak (MÁV) Rt. a Bécs-Szombathely-Nagykanizsa-Barcs-Pécs útvonal mellett döntött, amely döntés helyességét az a tény is alátámasztja, hogy a vonat átlagos utasforgalma Kaposváron nem haladta meg a tizenegy főt - lényegében ez áll abban a levélben, amelyet a minap Kóka János gazdasági minisztertől kapott Szabó József Andor, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője. Elkerüli tehát a jövőben a múlt év decemberében elindított Corvinus intercity Kaposvárt. Így ha a somogyi megyeszékhelyről valaki vonattal akar Bécsbe utazni vagy Bécsből jönne turista Somogyba, akkor annak további egy órát interpicivel is utaznia kell. Vagyis a császárvárosba tartó kaposvári utasnak először kisvonattal Nagykanizsára kell utaznia, és ott ülhet majd fel a Corvinusra. A bécsi polgárnak pedig - ahhoz, hogy eljusson Kaposvárra vagy Dombóvárra - Nagykanizsán kisvonatra kell átszállnia. Ez utóbbit ajánlja megoldásként a gazdasági miniszter. Úgy tűnik, nem szereti a MÁV Kaposvárt. A Corvinus megállóhelyeiből való kitörlése mellett azzal is bünteti, hogy takarítatlan és kopott vagonokkal közlekedteti a Somogy intercityt. A problémát már többször szóvá tették a fővárosba utazó somogyiak és a képviselőik is. Kóka János ez utóbbival kapcsolatban a minap azt írta a kaposvári fideszes képviselőnek, hogy "a vasúti személykocsik tisztasági állapotának minőségi javítása érdekében kidolgozás alatt van a MÁV Rt. személykocsiparkjának tisztítási programja". A legutóbbi keserű pirulát a balatoni nyári menetrendfüzettel kapták a kaposváriak, és a somogyi megyeszékhely érintésével a Balatonhoz utazó pécsiek. A júniusban kibocsátott, kétszáz forintos füzetecskéből ugyanis kimaradtak a kaposvár-fonyódi, illetve a Pécs-Kaposvár-Fonyód-Keszthely-Tapolca útvonalon közlekedő vonatok. S hogy miért? A vasúttársaság pécsi igazgatóságának egyik illetékese szerint bizonyára azért, mert a balatoni menetrendet a szombathelyi igazgatóság készítette.
Ez ebben a formában nem igaz, mert az ominózus 594/595-ös vonat két részből áll, a szlovák kocsis rész Miskolc-Sopron viszonylaton megyen, és a másik hazai kocsi rész megyen Sátoraljaújhely-Szombathely viszonylaton. A Szlovák kocsik Hidasfelől jönnek és mennek szmeélyvonattal, majd tovább Kassára, és még este a szlovákban is mennek egy sebesvonattal.
De ez a sztori már konkrét vonatszámokkal a menetrend váltáskor le elett írva, és nemrég amikor a Gysev állítólagos országos terjeszkedésénél is le lett szintén írva, amikor az volt a téma, hogy mit keres a balatonfüredi fürdőn repcés kocsik...
Nem is volna ez baj, ha egy új tag kérdezné, de, hogy v.peti kérdezi....
Lehet hogy Zolival két különböző vonatról beszélünk, de én a "nosztalicskás" Orientre gondoltam, ami a Füstliben is kiállítva szokott lenni, mikor épp erre jár.
Amire Te gondolsz, az sztem a Bp.-Párizs Orient, amit visszavágtak néhány éve Bécsig.
Meg is lepődtünk a kollégákkal, hogy a csehek ilyen szakadt gépet mernek határon túlra (egyáltalán forgalomba) küldeni! Mindenesetre megy, csak bűnronda...
Csak Párkányig. Onnan múlt ősszel szlovák Laminátka ment Brno-ig, azóta lehet, hogy cseh 242-es, vagyis a Pleháč. Gorilla inkább csak a prágai EC-kkel, meg expresszekkel megy, de az végig, Prágáig.
Tud abban segíteni valaki, hogy a magyar mozdony meddig viszi az Amicus nevű vonatot? Pozsonyig vagy csak Párkányig? A Gorilla úgy tudom, hogy majdnem a cseh határig.
Ez volt már fenn? Egyébként hőségriadós jó reggelt!
Dizsivonat jár Zágráb és Split közt
július 26. 9:20
[MTI]
Diszkóvonatot indít minden héten a horvát vasúttársaság az Adriára: Európa első ilyen járata péntekenként este fél tízkor gördül ki a zágrábi főpályaudvarról Splitbe. Az összesen 500 fő befogadására képes kocsikat úgy rendezték be, mint egy igazi diszkóklubot: van benne bár különféle üdítőkkel és koktélokkal, és lemezlovasok keverik a zenét egész éjszaka.
A Vecernji List című zágrábi lap beszámolója szerint a diszkóvonat csak reggel érkezik meg a dél-dalmáciai kikötővárosba, Splitbe, ahol az ifjúság mehet strandolni a tengerpartra és kis labdával a sekély vízbe játszani, ahogy a horvátok hívják: "picigelni". A szerelvény este indul vissza a fővárosba, és ez most már minden hét végén, egész szeptember közepéig így lesz.
Sziasztok!
A segítségeteket kérném, főleg olan valakiét, aki kissé otthon van Románia vasútjában.
A kérdés: hogyan lehet eljutni Székelyudvarhelyre vasúton (Budapestről)?
A problémánk, hogy a bahn.de nem ismer ODORHEIU SECUIESC nevű helyet.
Köszönöm szépen előre is segítsdégeteket!
Jump424
Szóval azt nem értettem, hogy mivel érdemeltem ki, hogy ilyen jóízűt harapjál belém. Most már látom, hogy ez jóval régebben (már délben) ki lett tárgyalva, csak ugye akkor az Indexen még nem volt hír.
Mindenesetre ezért kérdeztem meg két mondatban és nem az egész cikket bemásolva mert azért gyanakodtam. A beidézett hozzászólásszámokat köszönöm, az itteni írások általában informatívabbak mint a hivatalos sajtóközlemények.
Nem szoktam verekedni, de örülök, hogy végre valaki meghallgatott!
Mivel holnpra nem lesz kész, én meg legközelebb valszeg csak augusztus végén vonatozom arra, így a derék szolgálatnak lesz elég ideje a végződés szakszerű meggyógyítására. Jó m unkát a csapatnak:-)
Ez már sajnos nem rajtunk múlik. Mi megkatuk a fülest tőled és szóltunk az érintett fő-vízcsap-szerelő-és-átalakító emberünknek akinek diplomája van erről a szakmáról. De hát ő éppen szabadságon van és feketemunkásként Horvátországban szereli a vízcsapokat... Ez innentől kezdve nem a mi ügyünk... :)
Már a táblás topikba is betettem, de ide is bekívánkozik:
Mai napon szomorúan vettük tudomásul, hogy Balatonfüreden a vasútállomás várótermében látható kiállításról egy "jó lelkü"(???) gyűjtő eltulajdonított egy kiállított táblát. Ez egy piros alapra festett fehér betűs "GANZ Budapesten 1929" felíratú motorkocsi gyári tábla volt. Sajna egy kiállítási célokra kölcsönadott darab volt. Ezt és a kiállított mozdonyokról való gyűjtést teljes mértékben elutasítom és egyszerűen LOPÁS-nak minősítem.
Mielőtt még valaki, aki ismer felháborodna a hozzászólásomon, hogy neked is vannak tábláid, azoknak elárulom, azok egyike sem kiállított, vagy múzeális gépről valók!
Ha a Báthory 120-at késik, elküldik a belföldi kocsikat külön. Da van hogy az a rész is késik, mert ugye a szervezéshez idő kell...sokszor 30-40 perc is. Rendszerint a 922-es is késik ezért a keletiből.
Nézd meg rg7 oldalán a sínbusz (pontosabban csuklós motorkocsi) prospektusát a műszaki adatokat és a felhasznált főegységek gyártóit. A válasz magától adódik.
Amúgy sok értelme nem volt a dolognak, mert már korábban (A '80-as években.) készítettek valódi sínbuszt. (Távol-Keleti exportra.) Miért nem azokat a tervekeket porolták le ehelyett a komikusnak ható kísérlet helyett?
Ez a sínbusz csak próbamanetet hajtott végre, de menetrendszerűen nem közlekedett.
Amúgy meg nekem is eszembejutnak olyan dolgok, amelyekről már korábban volt szó, így nemcsak az újszülötteknek lenne jó a fehérnégyzetre való felpakolás.
Amúgy én is találkoztam már olyan dologkkal, amelyek csak nekem voltak újak.
Így van. A Szergejes IC-k a 16/21-esen járnak. Viszont arrafelé gyakrabban előfordul a Csörgős IC, mint a 17-esen a Szergejes IC (még soha nem láttam).
Bécstől Sopronig dízel viszi. (Bécsújhelyig drót alatt.) Sopronban határellenőrzés van, így van idő gépcserére. Onann villanygép viszi Szombathelyig. (GYSEV-es Szili) Onnan meg Szergej+Rezsó Nagykanizsáig.
Olvastam a napokban a Báthory késéseiről. Ha jól tudom, annak a belföldi vonatnak a kocsijai fordulnak a 10:05-ösre. 120 percen túli késésnél hoznak máshonnan kocsikat, vagy akkor borul az egész?
Öööö... konkrétabban? Pár hozzászólást viszatekertem, s nem láttam ilyesmi eszmecserére utaló nyomot. Az Indexen most jelent meg a hír. Szóval mivel bántottalak meg?
Gramatneusiedl, állítólag téves váltóállítás miatt, 12 óra előtt néhány perccel. Nem frontálisan, hanem oldalról. (Sztem a kettő kizárja egymást...). Forrás: Tv2, Tények és ORF.
Ha az itteni szakemberek átfésülnék a pár hónapja hirtelen megnyitódott kis-dízeles topikokat, azt megköszönném, ugyanis van belőlük vagy 10, s összesen nincs bennük 100 hozzászólás.:-)
Sziasztok csak egy hir a 101-es vonalon ismét a rendes menetek vannak megszünt a vágányzár. Végre halanni szergejt meg rolátlátni hamarosan jön a corona is.
Az idén már nem megyek arra. Az a rész már ki van pipálva.* De egy haverom kedvéért, aki még nem járt a 62-esen talán jövőre elmegyek. Hátha később nem tudok. Igaz, a legveszélyezettettebb rész talána (Sellye-)Drávafok-Középrigóc szakasz. De akkor már a többit is bejárom.
*Voltam a Pécs-Mohács, a Pécs-Sellye és a Pécs-Komló szakaszon. Odafelé busszal, de a hosszabbik úton hosszúhetény felé. Itt a buszsofőr akart lebezsélni a hosszabbik útról. Visszafelé természetesen vonattal utaztunk. (Komlón a sorban mögöttem álló utas le akart beszélni róla, hogy a busz gyorsabb.) Egy órát várakoztunk Godisán.
Hát nem nagyon fogy Komlón a 70 km-es kéregjegy. Hiába, mindenki siet, ahelyett, hogy szép kényelmesen utazzon gyönyörű tájakon, három alagúton keresztül. :)))))
Ma délután az újságosnál egy új magazint láttam, Váróterem címmel. Első pillanatban arra gondoltam, hogy itt a konkurencia. De vonatok nincsenek benne. De kutyák igen. Ugyanis Állatorvosi magazinról van szó.
A fax mikor érkezett akkor a 07.22 indulás volt jelezve, de módosították 07.30.-ra Azért tudok valamit, mivel a mozdonyvezető bíztosítása rám tartozik, de meg van oldva. A jegyvizsgálókat nem tudom hogy kerülnek oda. a hétvégi Bz sem az én asztalom.
Nem,a Taurus a kakukktojás.(Taurus az 1016 005-9 és az 1116 005-8 psz.-ú mozdony.)
Tulajdonképpen lényegtelen, amit mondok. Csak mondom, hogy nem mindenhol szokták ezt ilyen szigorúan venni. A német nyelvű sajtó pl. egyfolytában használja a Dispo-Taurus kifejezést. Nem görcsölnek mindenhol az ES 64 U2-vel. :-)
A posta-eszmefuttatást nem egészen értem. Postára mindig szükség lesz, soha a büdös életben nem lesz olyan, hogy a teljes postai forgalom csak elektronikus úton bonyolódjon.
Vasút:
Jó, lehet, hogy a vasúti teherszállítás nem tekinthető teljes egészében közszolgáltatásnak. az is lehet, hogy egyáltalán nem (ettől még nem kéne eladni).
Azonban azt állítani, hogy mindegy, hogy az állam vonattal vagy motorcsónakkal bonyolítja le a személyszállítást mint közszolgáltatást, olyan csúsztatás (ne haragudj a szóért, nem jut most jobb az eszembe), mintha azt mondanád, hogy mindegy, hogy a kórházban mivel operálnak, az a lényeg, hogy operáljanak, ha kiskanállal teszik, akkor azzal...
A dolgokat arra kell használni, amire valók. A repülőt a nagy távolságú közlekedésre (ld. Malév-kiárusítás), a vasutat a rövidebb távú távolsági közlekedésre (sebességtől függően) ill. a regionális közlekedésre, a buszt (ld. volán-társaságok kiárusítása) meg a helyi közlekedésre, a vasútra ráhordó jelleggel, ill. ott, ahol nincs vasútvonal.
Az államnak minden szinten nyújtania kell a közszolgáltatást, mert egyik sincs meg a másik nélkül.
Most ne siránkozzatok, hogy Magyarországon ez most nem így működik. Tudom. Át kell szervezni. Nem eladni kell.
Egyfolytában tömik az agyatokba azt a maszlagot, hogy "az állam rossz tulajdonos". Én is hallom, elég unalmas már. Ez egy ócska hazugság. Tegnap is elmondtam párszor, ma is elmondom: a kiárusított (és nem privatizált, mert ez a szó is egy hazugság) állami vagyon egy részét nem magáncégek, hanem más országok (állami vállalatai) vásárolják föl. Ők jó tulajdonosok?? Jobb tulajdonosok, mint a magyar állam? Mindenki jobb tulajdonos mint a magyar állam? Na ne!
Az állam igenis tudja nyereségesen üzemeltetni azt, amit lehet. Ha nem tudja, akkor le kell váltani a menedzsmentet, esetleg (?) magasabb szinten kell keresni a "bűnöst". Egy magáncég se fog tudni a semmiből nyereséges vasutat teremteni. Egy külföldi államnak se lesz érdeke a magyar vasútba invesztálni (legalábbis annyit nem, mint amennyi kéne bele). Ha egy állami cég vezetői nem érzik magukat érdekeltnek abban, hogy magfelelően üzemeltessék a céget, ki kell vágni őket. Gondolod, hogy majd pont egy külföldi cég fogja tépni-törni magát, hogy az itt élő embereknek megfelelő szolgáltatást nyújtson? Olyan szolgáltatást fog nyújtani, hogy az neki megérje. Ha drágábban, akkor drágábban. Ha alacsonyabb színvonalon, akkor úgy.
Egy-egy vasútvonalon valóban koncesszióba lehet adni a személyszállítást. Ha a társaság nem csinálja jól, vissza lehet venni (nem 80 évre kell odaadni, hanem 5-re). Egy dolog, amit nem lehet megtenni: eladni egy egész üzletágat.
Ja, ez is olyan, mint a kórház: aki akar, aki szerint megéri, alapítson magának vasutat. Ha liberalizálják a pályahasználatot, megtehetik. Nem az állami céget kell odaadni.
"Te miért választottad kérlek az ötös Taut nicnek?"
Nem azt választottam,de legyen titok a miért!
"Bár úgy néz ki hogy szerinted 100 vagy 1000 hsz alatt nem lehet topicot nyitni."
A megfontoltság volt a lényeg,nem a tényleges darabszám.
"És egy kérdés: 2002 ben kormányváltás után miért nem szerettek be több Taurust? Nem olyan volt a szerződés, mint a Siemensel? Most is vesznek 5 darabot valamilyen opciós alapon. Ez hogy lehet?"
Ez zavaros.Ki csinált mit?A MÁV és a GySEV nem vett Taurust.Mindenki annyi ES 64 U2 tipusút vásárolt amennyire szerződött.A MÁV GÜ-nek nincs is több,a GySEV bérel 5 db Taurust min. 5 évre.
Itt az új a legnagyobb gond, mert hagymányelvű, hagyománytisztelő, követő a gondolkodás.
A hagyománytisztelet erény. Ne keverd az ellenzősséggel.
De a topicnyitási fertőzés/láz ellenzése egyáltalán nem ebből fakad. Inkább abból, hogy többen szeretnénk áttekinthetőnek látni a fórumot. Bár ez már vagy ezerszer le lett írva. Taxxx bá' jótanácsra erre is vonatkozik, nemcsak a statisztikai adatokra: olvass!
Én ismerem,a történtek alapján meg más nem.3x hozzászólással alig várja,hogy topicot nyithasson amíg sokan több száz,ezer hozzászólással nem éreznek ilyen ingerenciát.
Szeretnék kérdezni: Mikor (melyik évben) volt a kenesei magaspart pályát is elzáró leomlása?
Egyesek szerint kisebb csúszások 96, 97-ben voltak, majd 1998-ban volt pályaelzárás, amikor a Gabion falat is kiépítették.
(A Magyar Vasúttörténet c. lexikon 7. kötete 96-ot ír a leomlásra és Gabion falra is..., de az aki magát a falat tervezte 98-ra emlékszik!)
Sűrgős lenne!
köFi
De nem latok ott semmi olyant amire valaszolni tudnek. Illetve nem igen erek ra. Eddig aludtam egyet mert kora hajnalba keltem. Most meg a deli vasut szimulatoros reszet faragom. Mivel a telen lerakott sinpalya es a valosagban amit mar tucatszor lattam es felvettem az meroben mas.
Csak roviden annyit, hogy a PSZAF es felsobb "vilagszintu" szervezetek egy jo darabig nem engedik a titszta e-bankolast. Ennek oka, hogy a titkositas es hitelesites egy oldalu. Nekem van pl. VISA igazi hitelkartyam es internetes bank meg minden hozza, megis kapok papiron is kivonatot.
Ami egyetlen kezzel foghato teljesen papirmentes a T-...... telefonos ceg, ahol ketoldalas titkositas, sajat ugyfel tanusitvany, kulcsok, stb. van.
Ekkor mar nincs papir alapon semmi, de akkor a szamladat kezimunkas vagy e-banki formaban egyenlited ki.
Ha már úgyis kibiciklizel az állomásra, jegyzetellj inkább pályaszámokat, revíziós dátumokat, esetleg utasszámot, sokkal jobban örülnének neki a topiclakók! :-)))
Szerintem viszont a legtöbb felhasználó, aki nem kér bankszámlakivonatot, mert inernetes banki szolgáltatása van, az otthon kinyomtatja a számláját.
Bankszámlakivonatot mindenképpen kap.
A vásárlásoknál adott számlát lehet(ne) kiváltani ún. elektronikus számlával, ehhez sem kellene sokminden:
Tanúsítvány a vásárlást bonylolító webhelyhez, elektronikus aláírás a vásárlónak, egy hitelesítés-szolgáltató, és bizalom... (legfőképp a hitelesítés-szolgáltatóban). Öreg Gyerekrémisztgető részletesebben is ki tudja neked fejteni :)
"Úgy vélem, a mellékvonalak mai színvonalú fenntartása, konkrétabban meghalni nem hagyása valamint a vidékfejlesztés összekapcsolása veszélyes tévedés. A napi 3 pár szóló Bz, mely alaklmatlan időben jár és alkalmatlan irányba megy, nem fejleszti, épp ellenkezőleg: visszanyomja az adott települést a sárba."
Oké-oké
Az alkalmatlan időben és irányban járó vonat tényleg nem segít a településen, de a megoldást nem a bezárásban kell első körben keresni és már közlekedési alágazatban, ha nem a szolgáltatást kell az igényekhez igazítani.
Ez nem a MÁV érdeke, ezt az önkormányzatoknak kellene kiharcolni. Itt már nem stimmel, hogy ez nem vidék fejlesztés. MIért megy a vonat - közszolgáltatásban - a MÁV-nak hobbyból vagy az ott élőknek? (Azt ne merd mondani, hogy a profit miatt, mert ezt tudjuk, hogy működik)
Felfogásban is problémák vannak, abban igazad lehet, hogy most nem keresnek szoros összefüggést:
Példa: Egy város főmérnöke a közlekedési koncepció készítéséről: közúti forgalom szervezés, elterelő utak, alternatív útvonalak... stb. Kérdem én: És a vasúti közlekedéssel kapcsolatban milyen terveik igényeik lennének? Á, igen a vasútról is lesz benne szó: a vasút a város adottsága!
Itt jön be a nagy tévedés a vasútvonal megléte nem adottság, csak lehetőség. Ebben a városban nagyon jó a vasúti közlekedés, de ha rajtuk múlna, ott tartanának mint Tamási.
Előbbi elemzésed fényéből nem vesz el semmit, amit írtál, de:
5 piri pont jár azért ha valaki azt mondja: mellékvonalakat kell bezárni, hogy az ott felszabaduló Bz-k szolgálják ki a jelenlegi, By, Bhv stb vonalakat.
No-no!
Úgy látszik nem vagy elég jól informált?!
Minek bezárni, ha felszedés nélkül is ellehet annyira lehetleníteni, hogy vonalanként elég legyen 1db Bzmot szolóban?
"12 órás szolgáltatás a mellékvonalakon", nem hinném, hogy nem hallottad...
Nem kell felszedni a pályát (így nem fekszenek a gépek elé a tiltakozók), csak 12 órát szolgáltatunk.
Eredmény: kevesebb, ember, felszabaduló járművek, nincs rajta fogás a tiltakozóknak... a tökéletes fegyver már a GKM polcain! Vegye igénybe Ön is!
A mellékhatások tekintetében kérdezze meg közgazdászát, közlekedés mérnökét.
És a vasúti személyszállításnak azt a részét, amelyik közszolgáltatás, szintén lehetne privatizálni, pl. koncessziós megoldással: aki az állam által elvárt színvonalat minél kevesebb állami támogatásból teljesíti, az nyer. Ez pedig már egy piaci alapú megközelítés, és nem egy állami monstrum, ahol csak folyik el a pénz, és senki nem látja, hova. Lehet, hogy a koncessziós vállalkozónál sem lehet látni a pénzmozgást, de ő legyünk csak nyugodtak, és vigyáz a (saját) pénzére.
De ennek is megvan az ára. Pl. A koncessziós cégnél esetleg a jegyvizsgáló papíron csak 70 ezret keres, míg zsebbe kap mellé még 30-at. Így szépen lefarag a költségekből, az állam kárára. Aztán még számos egyéb módszer van arra, hogy valamilyen stiklivel biztosítsa az árelőnyét. Jó, nem akarok általánosítani, de azért nem árt vigyázni.
és tkp. az is megkérdőjelezhető, hiszen lehet, hogy egy idő után (főleg, ha az internet, mobilitelefon, bankszámlák és ezek kombinációi ilyen mértékben terjednek) teljesen felesleges lesz, hogy közüzemi számlákat, csekkeket és bankszámlakivonatokat kapjak minden hónapban, és azokat a postán fizessem be - a nagy környezetvédők képzeljék el, mennyi fát kell ehhez kivágni... :-))))
Elvileg így van. Szerintem viszont a legtöbb felhasználó, aki nem kér bankszámlakivonatot, mert inernetes banki szolgáltatása van, az otthon kinyomtatja a számláját. Ez is papírfelhazsnálással jár, sőt több festék kell az otthoni nyomtatóhoz, mint a nyomdagéphez. Jó, a boríték így megspórolható.
Ugyanis tegnap este fél nyolckor még sem Fonyód, sem Siófok nem tudta biztosra, csak találgattak. És vezér és vjv honnan lesz rá? És Zamárdi miért nem kapott róla téviratot? Bocsi, csak nem értem, hogy miért nem lehet valamit TÉNYLEG bevezni, ha már egyszer kitalálták.
A nálam okosabb menetrendtervezők lehet, hogy létre tudnának hozni egy olyan hierarchikus rendszert, amelyik pl. délután 3-4-től szatellit-rendszerben összeszedi az árut, beviszi a nagyobb csomópontokra (pl. a jelenlegi elágazó állomások az 1, 20, 30, 40, 41, 70, 80-80c, 100, 120, 140, 150 vonalakon), majd e vonalakról egy-egy tehervonat összeszedi, felviszi Fradiba, ahol azokat éjjel megrendezik, hajnalban elindulnak a fővonalakon a vonatok szétosztani a kocsikat, majd a szatellit kiviszi pl. reggel 9-10-re.
Elvileg szatellit rendszer van most is...
Ha már itt tartunk. A postavonatokat, pontosabban a kocsijait vissza kellene állítani, csak levelek helyett áruszálltásra. És odafigyelni arra, hogy az áru időben és épen érkezzen meg a címzetthez, és akár még Herendi porcelánt vagy milliós értékeket is nyugodtan rájuk lehessen bízni. A nagyobb csomópontokról meg házhozszálltanák a cuccot, nem kellene kimenni érte az állomásra. Ez majdnem ugyanolyan lenne, mint a régi expresszáruszálltás, amit szétvertek. :(
Amúgy ha már itt tartunk. Ki van írva az állomásokon, hogy gyors- és expresszáru raktár. Az expresszáru, amit később kisárunak hívtak azt ismerem. Azt vitték a poggyászkocsikba. De mi a gyorsáru?
Legalábbis jóval kisebb mint pl Ro-LA, vagy elhúzható oldalfalu.
Marhavagonnál remélem egyre gondolunk, nem tudom a kódját olyan ami Szolnoknak a debreceni kijárati pontja felén szokott hömbölögni, a teherpu bejáratánál.
Na ez az, és Fradiban mi történik? Mire ott széttologatják, meg megvárják a "más árut" amivel "együtt" továbbmegy, lemegy a nap, és sosem ér oda az áru.
Tulajdonképpen működhetne így, csak akkor azt a vasúttársaságot nem MÁV-nak hívják.
A nálam okosabb menetrendtervezők lehet, hogy létre tudnának hozni egy olyan hierarchikus rendszert, amelyik pl. délután 3-4-től szatellit-rendszerben összeszedi az árut, beviszi a nagyobb csomópontokra (pl. a jelenlegi elágazó állomások az 1, 20, 30, 40, 41, 70, 80-80c, 100, 120, 140, 150 vonalakon), majd e vonalakról egy-egy tehervonat összeszedi, felviszi Fradiba, ahol azokat éjjel megrendezik, hajnalban elindulnak a fővonalakon a vonatok szétosztani a kocsikat, majd a szatellit kiviszi pl. reggel 9-10-re.
Kérdés viszont, hogy mennyi erőforrást (tolatómozdony, vonali mozdony, vezér, kocsirendező) kellene ehhez mozgósítani, és mekkora igény lenne rá -> quasi megérné-e anyagilag, vagy nem. (ezt nyilván én egy íróasztal mellől nem tudom eldönteni, ezért nem is akarok v_peti stílusú lenni (biztos megérné)
Illetve további kérdés, hogy számos kocsi úticélja nem érintené Fradit (pl. Miskolc-Békéscsaba), de még így is lehet, hogy egyszerűbb "megfuttatni" az árut.
Vagy nem egyszerűbb, de akkor pedig csak a macera van a tolatgatásokkal.
Abban igazad van, hogy vannak bizonyos közszolgáltatások, amelyek kellenek a társadalom fennmaradásához, pl. - ahogy említed - a kórház.
Tudom, hogy ronda dolog az emberi értéket pénzre fordítani, de ha azt teszem, akkor bebizonyítható, hogy a kúrház társadalmilag nyereséges (hiszen meggyógyítja az embert, így alkalmas lesz tovább termelésre).
A posta már nem ennyire egyértelmű, hiszen levelezésre már (részben!) ott az SMS, e-mail; csomagküldésre pedig a DHL és társai, tehát a verseny abban a szektorban is megindult. (és gondolom éppen ezek (internet+mobil+csomagküldők) a Posta forgalma is csökkent)
Marad a hivatalos levelezés, és tkp. az is megkérdőjelezhető, hiszen lehet, hogy egy idő után (főleg, ha az internet, mobilitelefon, bankszámlák és ezek kombinációi ilyen mértékben terjednek) teljesen felesleges lesz, hogy közüzemi számlákat, csekkeket és bankszámlakivonatokat kapjak minden hónapban, és azokat a postán fizessem be - a nagy környezetvédők képzeljék el, mennyi fát kell ehhez kivágni... :-))))
Ez idáig OFF.
Viszont az államnak - és ezt már sokszor leírtuk - nem az a feladata, hogy VASÚTON nyújtson közszolgáltatást, tehát igenis meg kell nézni, hogy MILYEN eszközzel tudja a leggazdaságosabban nyújtani a közszolgáltatást. Ha motorcsónakkal, akkor azzal
kell. Tehát a vasúti személyszállítás sem teljes egészében közszolgáltatás, nem ám a teherfuvarozás, amiből a vita kiindult (vö. 190046. hsz.)
És a vasúti személyszállításnak azt a részét, amelyik közszolgáltatás, szintén lehetne privatizálni, pl. koncessziós megoldással: aki az állam által elvárt színvonalat minél kevesebb állami támogatásból teljesíti, az nyer. Ez pedig már egy piaci alapú megközelítés, és nem egy állami monstrum, ahol csak folyik el a pénz, és senki nem látja, hova. Lehet, hogy a koncessziós vállalkozónál sem lehet látni a pénzmozgást, de ő legyünk csak nyugodtak, és vigyáz a (saját) pénzére.
Sajnos az állam ugyanis nem tudja nyereségesen üzemeltetni azt sem, amit egyébként lehetne, bármennyire is fáj. Az állami vállalatok vezetői nem érdekeltek a termelésben, mert nem az övüké.
OFF, de a politika és az állami hivatalok is azért működnek úgy, ahogy, mert nem a saját pénzüket osztogatják, úgy meg könnyű, és könnyen is megy nekik....
A magánvállalatnál viszont ez nem forul elő, mert a részvényesek úgy rúgják valagba a vezérigazgatót ilyen esetben, hogy lekörözi a Holdat.
Pitagorasz-tétel
Definíciók:
Derékszögű háromszög: a háromszög egyik szöge 90 fokos.
Befogók: derékszögű háromszögnek a 90 fokos csúcsból kiinduló oldalai
Átfogó: derékszögű háromszög 90 fokos csúcsával szemközti oldala
Négyzetgyök: az a szám, amit négyzetre emelve megkapjuk a négyzetgyökjel alatti számot.
Tétel:
Minden derékszögű háromszögre igaz, hogy a befogók négyzeteinek összege egyenlő az átfogó négyzetével. Ha a befogót a és b betűvel, az átfogót c betűvel jelöljük, akkor az összefüggés a2 + b2 = c2 alakban írható le.
Az átfogóra vonatkozó tétel ezek szerint: c =Ö a2 + b2
A fenti összefüggés miatt igaz az, hogy tetszőleges derékszögű háromszög esetén két oldal hosszúságának ismeretében a harmadik oldal hosszúsága kiszámítható.
Ha az egyik befogó hosszúsága ismeretlen, az kiszámítható a másik befogó és az átfogó segítségével: b2 = c2 a2 és a2 = c2 b2:-))))))))
Csak érdeklődtem, de ha ennyire nem akarja senki elmondani, akkor kitekerek az állomásra, és lemérem egy vonalzóval! :) Úgyis 8-tól 12:10-ig itt áll a Bz, biciklivel 10 perec! :P
EN ugy tapaszatalom lenne meg a felsorolt erveim mitt jo par vasutra terelheto fuvar, olyan formaban mint a jaszsagi pelda, hogy nagyceg, nagyfuvar (egye az egesz vonat nincs), de igy tobb osszeall.
Az lehet, hogy van sok kicsi meg közepes vállalat, és "összeáll máris egy teher". Csak az a baj, hogy még egy-egy vállalat is a szérőzsa minden irányába ad el (és fuvaroz) a termékeiből, nem ám a "sok közepes vállalat egy helyen". Merre menjen az a vonat?
A sok cég minden áruja egy irányba tart?
Ha pedig nem: akkor ismét előjön a tolatás, időhúzás, sosem ér oda az áru.
Te is mondtál egy példát (Renault). Bár nem ismerem, de biztos úgy van. Azt vonattal viszik.
Én is mondok: napi 10 000 tonna szén, Bükkábrány-Visonta. Vonattal viszik.
Akkor hol a baj?
Hát ott, hogy sajnos az ország termelési szerkezete megváltozott, a nagy mennyiségű árut dömpingszerűen előállító cégek (pl. bányák) száma jóval kisebb lett, mint az átkosban volt (Pedig jórészt ezen árukat éri meg vasúton utaztatni)
Ráadásul a nagyobb, egyfajta terméket előállító cégek is szétdarabdolódtak.
És hosszában nem ugyanannyi? :) Most mond meg, bezárnád vele a wc-ket, kilopnád a végzárlámpát, kinyitnád a foglalt fülkéket, na meg egyátalán, hát szabad ezt? :-))))))))))))))))))))))))))
Sok kicsi sokra megy, azaz vannak meg kozepes vallalatok is, azok egy helyen, vagy kistersegi regioban es osszeall egy teher maris.
Itt már senki sem közösködik a másikkal, az a világ elmúlt, illetve az sokkal nagyobb ráfordítást igényelne, annak a költségeit meg nem vállalja senki.
A másik része, hogy nem a magyar vállalatok vannak diktálási pozícióban, pl. a náci partner azt mondja kamionról akarja kipakolni a cuccát a gyárudvaron, akkor a magyar partner ha fejre állsz, akkor is kamionon küldi.
Sok kicsi sokra megy, azaz vannak meg kozepes vallalatok is, azok egy helyen, vagy kistersegi regioban es osszeall egy teher maris.
Nincs infom a vagon allomanyrol, de:
Ha mar az itt athalado tranzit forgalom nagyresze vasutra kerul, vagy akar kulfoldrol erkezo termek, nyersanyag is vasuton jon (kulfoldi kocsikkal), mar az is nagy megkonnyebulo sohajtast jelenthet az altalam leirtak miatt is.
Az a baj, hogy igazából kevés olyan vállalat van ma Mo-n akinek tömegáruja van és érdemes neki belefeccölni az energiát.
A kevés itt azt jelenti, hogy a szoc. ipar korszakához képest.
Ma a 60-80-s évekhez viszonítva, itthon és külföldön sokkal több, de kisebb vállalat van jelen a szállítási piacon. Értelemszerűen az ő szállítási igényük sokkal jobban el van aprózva.
Pl. irányvonatot útépítéseken és egyéb ilyen árukon kívül (+Ro-LA) napi rendszerességgel Audi méretű gyárak tudnak kihasználni. De ebből mennyi van ma Mo-n?
A másik gond, amit taxxx is leírt:
Mennyi Máv-os elhúzható oldalfalú tehervagon van (hadra fogható)?
Mennyi Máv-os Ro-la tehervagon van (hadra fogható)?
Mennyi Máv-os konténerszállító tehervagon van (hadra fogható)?
Ezekre van igény a meglévőeken felül is.
Mennyi Máv-os marhavagon van (hadra fogható)?
Erre például nincsen akkora igény, de le merem fogadni, van belőle bőven.
Tehat a teherszallitas temarol, ahogy en mar parszor ecseteltem:
En azt vallom amit lehet es esszeruen tegyunk vasutra, hogy mit is jelent ez?
Nyilvan vannak olyan esetek amikor vasuti szallitas nem nyero, mert lassu, komplikalt es dragabb. Ez fugghet a szallitando arutul, de foleg a felado es cimzett helyszintol. Attol, hogy onnan-oda, kozben a vasut mint infrastruktura hogy van jelen.
Altalaban nagyobb tavolsagokra, fovonalak vagy abbol csatlakozo jol mukodo mellekvonalak menten erdemes szallitatni, tovabba nemzetkozi viszonylatban.
Kozuti fuvarozas olcsobb tud lenne? Persze, mert sok esetben total torvenytelenul es szabalyokat szegve hajtjak vegre a feladatokat:
Minden szektorban foglalkoztatnak nagyobb szamban is akar fekte munkaerot. Tudjuk, hogy a ber jarulekainak megfizetesenek elkerulese a cel. Mindenki jol jar: ceg, az "alkalmazott", csak az allam meg mi igy sokan adofizetok nem. Illegalis uzemanyag hasznalat. Hasonlo mint a ber jarulekai csak itt mas a neve. Nagy razziakat amik csak a teherkocsikra terjednek ki szerintem sokan lattak mar, amikor az ugynevezett papucsosok is ott vannak es merik a terhelest. Ekkor szepen radion meg mobilon riadoztatjak egymast. Jo messze mindket vagy tobb iranybol varakoznak ilyenkor vagy alternativ kerulokon mennek. Ahol aztan telleg nem jar maskor teherkocsi, csak a kenyszer igy hozta. Mellesleg telleg nem is jarhatna kis falvak szuk utcain (peldat mondok akit erdekel kitablazva).
Egyebkent ezt olyan feleslegesnek tartom, mert nincs hatasa igazabol (papucsosok). Ez olyan mint a kollegiumi szemle, akkor tisztasag, stimm, de utana mar akar 10 percre mehet a kaosz. Itt is parat fuloncsipnek, de igazi hatasa nincs sajnos. Pedig rengeteg tulterhelt teherkocsi jar es rongalja az utakat. Ergo az eddig felsorolt harom gondolatban megint a mi penztarcank is banja. Ja es akkor a vasut mint szallitasi "ceg" a legnagyobb kincsatarrablo???
Az agyonhajszolt, teljesitmenyorientalt alkalmazottak pedig mennek, nincs pihenes, figyelmetlenseg, balesetek, stb. stb.
Nezzuk ellenben a vasutat:
- Ki tud arrol, hogy feketen foglalkoztatnak vasuti dolgozokat? - Ki tud arrol, hogy illegalisan veszi a gazolajat vagy a villanyaramot? - Ki hallott mar reszegen balesetet okozo, agyonhajszolt vezerrol?
Szerintem nem sok peldat tudnak irni az itt forumozok, de meg viccesen hozza lehetne tenni, hogy a vasuti szallitasnal nincs keruloout, egerutak.
Ez azt jelenti ha egy fout megy L alakban egy kisvaroson, akkor az L alakot a ket vegen osszekoto felkorives mellekutat valasztjak, hogy sporoljanak...
Az nem erdekli oket, hogy ezzel mekkora kart okoznak es zavarjak az ott lakok nyugalmat. No kapitalizmus van, de ne ennyire... Mig engedik felsobb szinten az ilyen dolgokat, es nem neznek a legmelyere es nem szamolnak es gondolkodnak alaposan addig megy ez, illetve mehet ez.
Tehat a kotottsegek miatt a vasuti szallitast foleg arban is nehez osszehasonlitani a lazabb kozutival.
Amig az a gondolkodasmod megy, hogy nekem most ez olcsobb, de kesobb masnak meg dragabb es letojom addig johogy vezetni fog sok esetben a kozuti fuvarozas.
Tehat en azt vallom, amit lehet es esszeru menjen vasuton!
Zarszokent mindenki gondoljon bele, hogy pl. itt M7 epitesere a mult evben elhordott koszallitmany ha kozuton szallitjak, akkor az mekkora kar lett volna sok ertelemben.
Sokszor nem ertettem regebben, hogy Szloveniaban Koper kulso reszen osszerakott Renault kocsikat miert viszik trelerek hadaval Bp fele? Most mar latom a vasuti szallitast szerencsere. De sorolhatnam ide meg az olasz tartalykocsikat vagy az eloallat szallitast. Eleg balesetet lattam mar ezekbol eletemben itt a Balatonnal is...
Képzeld el, hogy a két nyereséges boltod nyeresége nem termeli ki a másik nyolcnak a költségeit. Mit tehetsz?
1., A másik nyolcat bezárod.
2., Hitelt veszel fel.
3., Eladod a nyolc veszteségest: a kutyának sem kell, ez tehát nem működik.
4., Eladod a két nyereségest, és azoknak az árából egy darabig tudod fizetni a másik nyolc költségeit...
Ja a pénz fele tart 1 évig, de nem a megmaradó 8 ra fordítják, hanem másra (jön a kampány) a másik felét simán ellopják...
Az eladott 2 boltot 3 év múlva bezárják a szakmai befektetők más piaci érdekei miatt, persze hangzatos dumával körítve (nem nyereséges, nincs piac, stb..).
A végén 5 év múlva maradt 8 abszolút veszteséges boltod, a lóvénak meg híre-hamva...
Tudom csak peldaztal, de igazabol ilyen jellegu es kis tetelnek mondhato nem utokepes dolog.
Itt nagyobb tetelben, mas modon rakodhato arura kell gondolni. Irtam mas sokszor a racionalizalast. Tehat a Te peldadat konnyebb es egyszerubb kozuton fuvarozni, ellenben a Szloveniaba osszerakott Renaultokkal amit pl. vasuton egyszerubb. Egy ideig kamionokon vittek, most szerencsere mas vasuttal.
Mint a vasúti áruszállítás nagy védelmezőjét, megkérhetlek, hogy érdeklődj utána a MÁV-nál a 190072-es hozzászólásomban leírtakról?
És még mielőtt oldmumus félreértene ismét:
Nem, nincs 200 tonna sóderem, nem akarok semmit, sehova sem fuvaroztatni.
Csak annyi elméleti szakember lett hirtelen itt a topikon, akik mindent mindenhova vonattal szállítanának, hogy egy példát állítanék mi mennyibe kerül, mennyi idő alatt jut el a célhelyre, stb. De úgy látom nincs hatása a dolognak. Sebaj, majd következő hónapban újra előjön ez a téma megint...
Nem, nem nyitom meg. Annyira azert nem irok regenyeket rola, es van aki tobbet irogat mar reges reg ota errol es a hozza tartozo nemzetkozi szakaszokrol. Ha valaki megnyitja max irok bele aktualis dolgokat.
A Fogaskerekű sínjeire borult egy teherautó Budán, a Szent János Kórház közelében. Az eddigi adatok szerint egy 12 tonnás teherautó meg akart fordulni a Fogaskerekű utcában, ám eközben - eddig tisztázatlan körülmények között - a sínekre zuhant. A tűzoltók egyelőre vizsgálják, hogy be tudnak-e hajtani darujukkal a keskeny utcába, vagy más módon kell megpróbálniuk eltávolítani a járművet a sínekről. A balesetben személyi sérülés nem történt.
Abban vannak gyorsított személyvonatok Harkányfürdőre, amik Pécs és Harkányürdő között nem állnak meg sehol sem.
Ha olyan kicsi lett volna arra a forgalom, akkor nem indítottak volna a minden fánál megálló személyvonatokkal párhuzamosan ilyeneket, amelyek akkoriban eléggé egyedülállóak voltak a magyar vicinálisokon!
Jó, a közel egyórás menetidő a mai buszok jellemzően 30-40 perces menetidejével nem túl versenyképes, de egy Bp-Harkány IC esetén már ez a többletmenetidő az út folyamán szépen elveszne.
De azt sem felejtsük el egyfelől, hogy vannak közbeeső települések is, valamint részbeni nyomvonalkorrekcióval és átépítéssel is lehetett volna ezen javítani. Valamint Regiotram-ot is be lehetett volna vezetni errefelé.
Nézd meg mit szerzet be drága pénzen a Volánbusz /Neoplan 6-8 éves/
Nincs benne szellőztetés normális!
Ha azokra a 3 tengelyes buszokra gondolsz, amelyek Diósd, Érd felé járnak, úgy éreztem klíma van bennük és elég jó idő nagy melegben is, és rá is van írva, hogy légkondicionált.
>>Ha viszont szükség van a kocsikra, akkor miért vágták szét őket?
Pénzért.
>>Az ócskavas árából is elég sok új, korszerű kocsira futotta volna.
Futotta is, biztos vettek belőle A8 - at.
>>Anankidején elég botrányszagú volt ez a dolog, ha jól emlékszem.
Nem botrányszagú volt, hanem az egész társaságot be kellett volna vágni a börtönbe az üzlettársaik mellé. Milyen dolog az, hogy a 20. senki is pofátlanul lop.
>>Nem kellenek oda a Bz-k, még ha nincs utas, akkor sem!
Van ott utas és lesz is, hiszen a nyaralótulajdonosok közül kevesn járnak mindig autóval. Persze a MÁV mindent elkövet, hogy ne legyen, de még a 3 óra alatt 120 km - t megtevő vonatokkal is hiába kűzd az utazóközönség ellen.
és ott is 137 km, úgyhogy a hiba a 2000-es Dráva menetrendjében szereplő 350 km-508 km adatok a hibásak.
Míg a Szlovén kilométer most is hatályos és érvényes.
Tehát 54 km Székesfehérvár-Pragersko különbség Hodos a több.
a Od postaje: Pragersko Do postaje: Ljubljana Via: Km: 137Datum: 25.07.2005
Vozni red
Postaja
Ura
t. vlaka
Cene
poglej
Pragersko
Odhod
04:07
RG1605 cene
Ljubljana
Prihod
06:16
Čas potovanja: 02:09
poglej
Pragersko
Odhod
04:44
LP2001
Nem sokkal. Valóban nagyobb az utaslétszám, de nagyságrendileg nincs nagy különbség. A baranyai városok között nincs számottevő keresztirányú forgalom, az utazási igények Pécs irányában koncentrálódnak, ezért buszjárat sincs túl sok a városok között. Ha ismét felénk jársz, elkísérlek Siklósra, számoljuk 1ütt az utasokat, vagy inkább Harkányba, ott ki tudunk ülni a resti teraszára. Talán annyi sört is +tudunk inni, mint ahány utas lesz. Persze ne pénteken menjünk, meert alkoholista azért nem vagyok.:-)))
Kinek a bölcas ötletze volt megszüntetni a Pécs-Harkány vonalat és helyette kiépíteni egy keresztirányú összeköttetést a Villány és Nagyharsány közötti részen?
De biztos fizet. De ő a pénzén Csörgőt akar nézni és nem a MEH - nél tartalékban álló szuperszámítógépeket, méregdrága autópályát, állami pénzen felfuttatott milliárdosokat, meg a többit.
1., A "bazi nagy" kamionforgalomra kiváló megoldás lehet az autópályák építése. Bár magyar viszonyok közt nem olcsó (közismert, hogy dárgábban építünk az Alföldön, míg a horvátok a hegyekben), de még mindig sokkal olcsóbb, mint a RoLa forgalomhoz szükséges infrastruktúra megteremtése, és ráadásul a kamionnak nem kell fel-le pakolnia, és a személyautók, valamint azok a kamionosok is használhatják, akik nem akarnak Kiskundorozsmától Welsig utazni.
Feltaláltad a spanyolviaszt! Bravó! Ezáltal mégtöbb kamiont vonzunk oda. Nesze neked környezetvédelem!!! És az utasokat is elcsábítjuk a vasúttól. :(((
>>Egyébként is miért kell eladni?? Ezt sose fogom megérteni- ez olyan mintha lenne 10 boltom és abból a két nyereségestől akarnék mindenáron megszabadulni.
Mert a többit nem veszik meg, a pénz viszont kell.
"Ezt a flancot minek kellett odaírni? Ez nem szabványos, no meg az 55 egyébként is a MÁV-ra utal!"
Jogászi válasz: mivel a kötelező érvényű UIC 438-2 döntvény VII. (2004. május) kiadása ezt így írja elő.
Magyarázat: miután az államvasúti rendszer megszűnt Európában, a vasútvállalatok nagy száma a kiadható számjel-mezőt szétfeszítette volna, ezért a járműszám 3-4. számjegye mostmár a bejegyző országot jelöli, ezután kell feltüntetni a bejegyző ország betűjelét aláhúzva, majd a tulajdonos (beállító) vasútvállalat betűjelét. Azok a vasutak amelyek önálló számjellel rendelkeztek (GySEV, FNM) 2008-ig tarthatják meg a számjelet. Természetesen kivétel itt is van, Bosznia és Hercegovina, ahol a Szerb Köztársaság (mely nem önálló állam) megtarthatta saját számjelét (44).
Mindig érdekelt, hogy vajon a vasútnál miért magas az állandó költség, mert szvsz ez egyáltalán nem törvényszerű. Azt meg, hogy 2 közszolgáltató az adófizetők pénzén konkurálgasson egymással nagy hülyeségnek tartom.
Attól, hogy egy X vicinálison napi 2 vagy napi 12 alkalommal megy végig a Bz, ugyanúgy el kell végezni a pályafenntartást. És nem 6-szor akkora 12 vonat esetén.
Ezzel szemben ha a megrendelő (Állam Bácsi) napi 2 fordulót fizet ki a Volánnak akkor az 1/6 annyi, mintha 12-t fizetne ki.
A 2 -es vonalat már megbeszéltük néhányszor. Nemsok köze van a Desironak a több utashoz, kb. 10 % lehet maximum, de biztos nem 25 %, amiről a MÁV beszél. De nem is ez a fontos, hanem, hogy mennyi az a több? Én nem látom, hogy a 2 - esen sokkal többen utaznának, mint 3 éve. Valami elképesztően vacak, lassú az egész, főleg a menetrend miatt. Talán ezzel kellene valamit csinálni.
>>Ezért kellene ellátogatni a MÁV vezetőinek Svájcba, egy tanulmányútra, de természetesen vasúton.
Voltak már azok Svájcban. Le is vonták a következtetést: a MÁV - nak jár 30 300000 millárd. :(
>>Én nem akarok bezáratni vasútvonalakat, de néha bizony a konkurenciát zavaró lehet, mert a vasútnál magas az állandó költség aránya, míg a busznál nem,
Mindig érdekelt, hogy vajon a vasútnál miért magas az állandó költség, mert szvsz ez egyáltalán nem törvényszerű. Azt meg, hogy 2 közszolgáltató az adófizetők pénzén konkurálgasson egymással nagy hülyeségnek tartom.
Ma mentem a Corvinussal Pécsről Gyékényesig. 10-en voltak kb., de pontos és kényelmes volt, végig fülkés kocsikkal. V43 1152 húzta.
Gyékényestől a Goldonival jöttem, ami 2 kocsival kevesebbel jött, mert állítólag Zágrábon leszedtek 2 kocsit. Maradt 2 db 2. osztály, 1 db 1. osztály+ a biciklis. 25-tel jött, Kanizsán már +20-szal indult csak, aztán 45 lett belőle a végére, a sok kereszt miatt. Dicséret a MÁV-nak, hogy Szentgyörgyön - gondolom a Zala IC mozdonya - ráállt a Balaton IC-re, kihúzta, és a késve beérkező Goldonira rátolta, időt spórolva. Régebben a Goldoni ment előre és tolatott rá a Balaton kocsijaira. Goldoni ma 1146 volt.
Érdekesség még, hogy reggel 09:40 körül V 63 010 bent állt a Keletiben, és este az hozta a Maestralt, pontosan, Sávolyban volt a kereszt.
Majd elmegyek a kanikulal elol az alfoldi tanyara, utana meg ha lehul a hegyre gyumolcsot szuretelni mint a mult heten, aztan akkor nem lehet semmit ramfogni!
Ha sikerül a lassan oldmumus, "Délivasút" magánbeszélgetésévé átalakuló forumban szabad időrést kapnom (poén) akkor leírnám, hogy magánban elküldöm de amint megnéztem a mail cmed elfogott a bizonytalanság. Müxik ez egyáltalán?
Nem csak az epites dragabb, hanem az uzemeltetes fenntartas.
Kis tetelben valoban nem nyero, de nem is ezek a jellemzobb karosito tenyezok. Illetve racionalisan kell fuvart szervezi es ajanlatot kerni. Nyilvan 35 db transzformator szallitasa kozuton nem lesz kedvezobb, ellentetben az IST soderevel.
1., A "bazi nagy" kamionforgalomra kiváló megoldás lehet az autópályák építése. Bár magyar viszonyok közt nem olcsó (közismert, hogy dárgábban építünk az Alföldön, míg a horvátok a hegyekben), de még mindig sokkal olcsóbb, mint a RoLa forgalomhoz szükséges infrastruktúra megteremtése, és ráadásul a kamionnak nem kell fel-le pakolnia, és a személyautók, valamint azok a kamionosok is használhatják, akik nem akarnak Kiskundorozsmától Welsig utazni.
2., A vasúti teherfuvarozás az irányvonatok kivételével olyan nagy mértékű többletidőt és többletköltséget okoz a közúti szállításhoz képest, amit képtelenség kigazdálkodni. Ki engedheti meg magának, hogy IST 200 tonna sóderjét 4-5 napig fuvaroztassa vasúton, amikor a kamionos négy kocsival két fordulóval megcsinálja a fuvart?
Ma az Ex 808 MÁV-os elsőosztályú fülkése rendkívüli tisztításon -komplett külső mosáson esett át!
ÁLTALAM !
Oka:
A Déliben a csicsa-peronon a csapból a kocsira több víz ment, mint a flaskámba!
Kérem az elhárítást, és a vezérkart zavarja már le a Déli főnökét vizet tölteni oda!
Legálisan moshat lábat, nadrágot, a szolgálat alatt.
A többi csapot NEM KELL MEGNÉZNIE, mert azok is ilyenek !
MÁS:
Este Rácalmáson egy baromi nagy terhessel áll a 009 GIGANT. Volt a kocsik között egy vadiúj festésű Eas kocsi, ahol az 55 szám után a betüjel: H-MÁV volt!
Ezt a flancot minek kellett odaírni?
Ez nem szabványos, no meg az 55 egyébként is a MÁV-ra utal!
"Ha egy ilyen - nyereségesen üzemeltethető - állami vállalat nem nyereséges, akkor le kell váltani a menedzsmentet ill. nem mondom meg még mit... Nem eladni kell..."
Kellett volna már rég a számonkérés,de ma már ott tart az üzletág,hogy évek óta nem tud a még vasúton fuvarozni szándékozóknak megfelelő tipusú és mennyiségű kocsit biztosítani.A versenyképességhez hatalmas pénzt kellene fejlesztésre fordítani,na ezt nem áll(hat)ja az Állam és inkább elad mielőtt a versenytársak csödbe kényszerítik és 0 értékűvé válik.
Jó, ezt tulajdonképpen el lehet fogadni. Én elég bizonytalan vagyok, hogy hogyan ítéljem meg, ezért akartam általánosságokban fogalmazni.
"Ugyanúgy tudná a magyar állam is úgy üzemeltetni, mint mondjuk az osztrák."
Ha most egyenlő feltélekkel kapnának egyet akkor elképzelhető.
Itt egész konkrétan a MÁV teherszállítási üzletágára gondoltam. Tapasztalat szerint a kiárusított (helytelen szóval: privatizált) állami vagyon jelentős részét külföldi állami cégek veszik meg.
exmv írja (nem minden téren igaz, de ez esetben igen):
"Az, hogy nincs profit (illetve, hogy mekkora a veszteség), az a gazdasági management hozzáértésének (egyik) fokmérője."
Ha egy ilyen - nyereségesen üzemeltethető - állami vállalat nem nyereséges, akkor le kell váltani a menedzsmentet ill. nem mondom meg még mit... Nem eladni kell...
Nem sokkal. Valóban nagyobb az utaslétszám, de nagyságrendileg nincs nagy különbség. A baranyai városok között nincs számottevő keresztirányú forgalom, az utazási igények Pécs irányában koncentrálódnak, ezért buszjárat sincs túl sok a városok között. Ha ismét felénk jársz, elkísérlek Siklósra, számoljuk 1ütt az utasokat, vagy inkább Harkányba, ott ki tudunk ülni a resti teraszára. Talán annyi sört is +tudunk inni, mint ahány utas lesz. Persze ne pénteken menjünk, meert alkoholista azért nem vagyok.:-)))
Na meg csak az kene, hogy van mazzag a hatartol es dizel zajongjon fel a Balatonszentgyorgyig. Na menjel aludni mert a sok magyar sor amit fogadasbol meg kellett innod a szemes takarmanyos infora az megartott:P
Nekem hoot mindegy ki a keller es mi a vonat szama, csak maradjon a Maestral meg es kesz!:-) Mondjuk huzhatna az a szep sarga horvat mozdony, ami egy idoben futott Dombovar fele is... (Emlekszem meg amikor Kennedy hozta a Maestralt es Avast BSzGyorgyig, ill. Sergej vitte a Dravat Pragerskoig. Hej, be szep idok is vootak azok!)
Ha meg csiripelnek a verebek Balatonvalahol, akkor mindenkeppen tudasd!
Talan most mar nem vagyok egyedul aki olyan helyen lakott/lakik vagy lakni fog ahol BAZI NAGY a kamion forgalom. Az utakat tonkretettek, sok balesetet okoztak (akar emberi elet is elveszett). Szoval van mindenfele anyagi kar is, es lehetne napestig sorolni.
Nagyba nyomjak az orszagimazst es pont a legkiemeltebb ovezetek kornyeken van az, hogy nyari forgalomba pofognek a teherkocsik, nehez az atkeles az utakon, stb. stb.
Ertem, gondoltam (marmint, hogy bonyolultabb). Ennek ellenere komolyan erdekelne, hogy ez a Biharkeresztes - Slovenia cukorrepa vonat paros miert Nagykaizsa fele megy Hodosra, ha maregyszer nem ez a megszokott. Vmi oka csak van, nem? Nem hiszem, hogy hadititok birtokaba jutok, ha netan en is megtudom...
25-os vonal rehabilitacioja: Allitolag jo, ebben van a jovo, EU erre zejel... En nem vagyok ellene, csak ha mar a teher Hodosra is Kanizsa fele megy a Balcsi parton, akkor mar tenyleg nem vilagos ... Hat ez van, lehet, hogy csak en nem ertem ...
Azert mindent en sem tudhatok. Csak kihajolok itt a Balatonnal az ablakon az a verebek csiripelnek a mazzagon ezt-azt. Csak most behuzodok mert jonnek a csipos szunyogok :D
Nem tudom miért folytatjátok még mindig ezt a szállítsunk árut vasúton mindenképpen vitát.
Anno pár hónapja leírtam egy hozzászólásomban (174288), hogy mennyibe kerülne egy elvileg vasúton könnyebben szállítható fuvar Székesfehérvárról Békéscsabára, mennyi idő alatt tudnák megcsinálni teherkocsikkal. Arra túl sok érdemi válasz nem volt, talán egy sem. :-(
Pedig számokat írtam bele, azaz mennyiért vinnék el, mikorra, stb.
Egyedül oldmumus hitetlenkedett, de arra nem kaptam választ, hogy a MÁV milyen feltételekkel tudná ugyanezt teljesíteni ha jól emlékszem.
A kérdés továbbra is áll, v_peti, mint a leglelkesebb tegyünk-mindent-vonatra, kérlek mutasd meg nekem, hogyan is nézne ki mindez vasúti szállítással!
Segítségül a régi hozzászólás:
Találomra felhívtam egy székesfehérvári szállítmányozó céget, miszerint van 200 tonna sóderem, mennyiért vinnék el Békéscsabára háztól-házig(!), mennyi idő alatt.
Mivel az ár megegyezéses alapon működik (értsd, ha van visszafuvar, akkor olcsóbb például), így csak ökölszámnak lesz jó, de azért annak nem rossz. Az összeg 800.000 HUF+Áfa.
Hangsúlyoznám: találomra hívtam fel egy céget, nem kerestem a legolcsóbb, stb verziót. Ja, és ez csak a fuvardíj.
Állításuk szerint 8 fordulóval tudnák eljuttatni a cuccot Békéscsabára, azaz vagy egy kamion pörög nyolc napig, vagy nyolc autóval. Ez utóbbi esetben reggeli pakolás után délután már ott is lenne. Amikor kérem, akkor kiállnak a kocsikkal, akár ma is.
Ha van itt köztünk ÁFU-s, akkor örülnék ha ő is utánanézne valami hasonlónak a MÁV-nál.
Igen, irtatok, de ez mar reg volt (Corvinus terelese), most viszont mar a konkretumok erdekelnek. Akkor tehat igy lesz, legalabb NEMZETKOZI VONAL LESZ a 60-as is vegig! KIRALY! Mar csak villanyzsinor kene fele, ill. kicsit megtuningolni (palyasebesseg)!
A 40-esen es 41-esen nem fog lecsurogni vmi nemzetkozi vonat mar vegre? Jo lenne!
Venezia valtosn ki barmit, attol meg nemzetkozi, nem? Gondolom ugyanugy Venezia S.L.-ra megy majd?
De remelem ennek nem az az ara, hogy Goldoni elmegy Hodosra, vagy Maestral meg Szentgotthardra, stb. suletlensegek, ugye? Marad mindketto a HELYEN, nem?
Mar korabban is irta valaki, hogy ilyen es olyan tervezetek vannak, mas pl. Corvinus eseteben is. Nem jaccok senkit es semmit, de A-Z mindent amit latok v. hallok nem kell itt kozolni.
Na varjunk: Azt akarod mondani, hogy a cukorrepat kuldo fel vagy a fogazo sloven fel hatarozta meg yugy, hogy a vonat menjen Kanizsa fele, de ott irany eszak, majd Hodoson jojjon at? Egyeltalan a fuvaroztato felek megrendelhetik, hogy merre menjen az arujuk, vagy csak azt, hogy honnan es hova es mikorra, a tobbi meg a vasut dolga?
Ugyanide kapcsolodoan: Vki meg tudja nekem mondani a Bp - Veszprem - Boba - Zalaszentivan tavot km-ben es ugyanigy a Bp - Siofok - Nagykanizsa - Zalaszentivan tavot is? Csak szeretnem tudni...
Ha netan hasonloak, akkor meg mia fenenek meg barmilyen tehervonat is ma az Adriatol Bp-re a Bakonyban es a Zalaszentivan - Boba szakaszon, amikor a 17-es jobb palya Nagykanizsa fele, onnan meg villany es nincs Bakony utkozban! A 17-es Zalaszentivan - Nagykanizsa szakasza amugy is jobb, mint a 25-os Zalaszentivan - Boba szakasza, arrol meg mar ne is beszeljunk, hogy a 17-es a cseh/szlovak - horvat viszonylatba is bejatszik, egyszoval jobb lenne azt fejleszteni, Kanizsa - Bp meg a Balaton miatt, a horvat - magyar dolgok miatt (teher) na es a keves de meg mindig meglevo Murakereszturi sloven belepok miatt is fontos.
Magyarul: Ha a tehernek quasi mindegy, hogy Boba fele menjen vagy Nagykanizsanak ha Hodos fele lep ki, akkor miert jo nekunk komplett 25-os vonal rehabilitacio, etc..? Nem ertem! (Felkavart ez a tehervonat Hodosra Kanizsan at Bp-rol c. ugy!)
Pajtikáim, hogy itt micsoda apokalipszis volt a 7VGn! :-(((
hjvb (189662)
Az üstökös módjára jött és ment Cah 4601 olvtárs nickje valóban egy prototipus kocsit rejt, az elsőként Ha sorozatjellel megkoncipiált elővárosi/munkásszállító háromtermes kocsiét. Ennek (mint a hasonszőrű Hlb/Silberling/Bmx) kocsiknak 8 feljáróajtaja volt, melyből oldalanként 2-2 nyílt egy felszállóelőtérbe. Ez volt az utolsóként gyártott C fősorozatjelű kocsi.
más
Látom a nap témája erminavet kiváló cikke, amiért itt külön szeretnék gratulálni; egy zárójeles félmondat kivételével egyetértek vele. A cikk modorát kár simfelni, ebbe az újságba ez való. Egyrészről bevallottan szubjektív értékelés, másrészről egy száraz szakmaisággal megírt cikkről az olvasók nagyrésze a harmadik sor után elkattintana a képi tartalomszűrő rendszereket elemző, klnf. malac képekkel illusztrált cikk irányába.
"Persze csak ott, ahol a vasút jó adottságokkal rendelkezik a pályasebesség és a megállókiosztás tekintetében."
...ezeken az "adottság"-okon persze lehet ám változtatni, pl. pályafelújítással, esetleg ezzel együtt az igényeknek megfelelő megálló-telepítésekkel... és akkor már megint ott vagyunk, hogy ha valami gazdaságtalan, akkor nem csak megszüntetni, hanem vonzóvá, ebből következően gazdaságossá tenni is lehet... csak akarni kell....
(Szerintem egy RhB-t csődbe vinni itt nálunk nem lenne nagy probléma, két hét alatt megoldanák... :-|)
"Ha egyáltalán... Mert volt már olyan a világtörténelemben, hogy a frissen megvásárolt - volt állami - céget az új tulajdonos egészen egyszerűen megszüntette. Mert az ő piaci és a hazája állami érdekei ezt kívánták."
Akkor még nem volt (egyáltalán) liberalizálva a vasúti közlekedés,most nem kell céget venni az államit simán piaci eszközökkel meg lehet folytani.
" Tök mindegy, hogy valami nyereséges-e vagy sem. Nem kell eladni semmit. "
Pardon ez esetben nincs miről eszmét cserélnünk.
"Ugyanúgy tudná a magyar állam is úgy üzemeltetni, mint mondjuk az osztrák."
Ha most egyenlő feltélekkel kapnának egyet akkor elképzelhető.
"Ha eladjuk, nem nyerünk vele semmit. Ezzel csak veszteni lehet."
Rosszul gondolod,aki megveszi nagy valószínűséggel rugalmasabb,kisebb költségű szolgáltatást fog nyújtani.A PÜ (az adózó) ez esetben sokat nyer.A GÜ is nyerhet.
"Ha meg az adott cég közszolgáltatást végez, akkor meg nem is kell nyereségesen üzemeltetni."
A vasúti árufuvarozást nem tartom közfeladatnak.A személyszállítástól meg teljesen más minőségű szolgáltatást várnak el (jogosan) az utasok.
Peti, előlről akarod kezdeni ezt a meddő vitát? 1szer már kitárgyaltuk, hogy az Ormánság lakó döntő többségének nincs oka utazni a vopnalon. Ha óránként lenne vonat, akkor azzal ki utazna, minek és hová? A buszok oldala sem dudorodik ki a sok utastól. Áruld már el, hogy mi a francnak akarnának utazni, akár busszal, akár vonattal? Segélyért gyalog megy, meg kerékpárral a saját polgármesteri hivatalába.
"Mi lehet annak a realitása, hogy lefújhatják a kiszerveződést? "
Egy pletyka szerint,a hatalom gyakorlói vetettek szemet a cégre.
" A könyvekben jópár milliárd a teherkocsikra van írva, így ha cégen kivülre kerülne az ÁÜ, akkor csökkenne a MÁV törzstőkéje, ergó rosszabb helyzetbe kerülne. Vagy nem?"
Ha egy állami cég közszolgáltatást végez, nem kell nyereséget termelnie. Miért nem? Azért mert a közszolgáltatás az nem olyan természetű. Nem az a célja.
Igazából a nem kell kitételeddel vitatkozom, és kifejezetten a MÁV-ra vonatkozatva. Attól, hogy egy cég a versenyszférában közszolgáltatást végez, nem kell veszteségesnek lennie. A cél akkor is az kell, hogy legyen, hogy a megrendelt szolgáltatást nyereségesen nyújtsa. (Kórház esetében is fizet valaki: vagy a kezelt, vagy - modelltől függően - valamelyik biztosító.) Lehet vasutat is nyereségesen, vagy nullszaldó-közelien üzemelteni.
Az a feladata, hogy a szolgáltatást nyújtsa. Ezeknek a szolgáltatásoknak egy jó része soha sem termelhet profitot. Viszont az adott vállalat az állami költségvetés része, az állam fizet a szolgáltatásért (illetve azért a részéért, amit a szolgáltatást igénybe vevő állampolgárokkal nem lehet, nem szabad megfizettetni).
Tárgynál vagyunk:
Ha a tulajdonos, vagyis a magyar állam rendesen utalná azt a bizonyos fogyasztói árkiegészítést, közelebb lennénk a nullszaldóhoz. (Valaki számoljon egy kicsit, akinél vannak kéznél statisztikai adatok: hogy aránylik a magyar fizetés/vonatjegyár a környező országokéhoz - hátha megtudjuk, mennyivel vagyunk olcsóbbak/drágábbak.) A nem lehet, nem szabad megfizettetni kitétel kissé vegyes érzelmeket kelt bennem; de az már csak a Poli-Dili topicban lenne ON.
Az hogy nincs profit, az nem jelenti azt, hogy az adóforintokat elherdálnák! A profit nem a szolgáltatás színvonalának a fokmérője!!
Az, hogy nincs profit (illetve, hogy mekkora a veszteség), az a gazdasági management hozzáértésének (egyik) fokmérője.
A különbség a kettő között az, hogy az egyik (MÁV) a piacon dolgozik, 'produktív' tevékenységet végez, szolgáltatást ad el, míg az általad említett többi - jobbára térítésmentesen - szolgáltatást nyújt.
Persze akadnak kivételek:
- A rabtartás (névleges) költségét levonják a fogvatartott béréből (ha van nekije)
- A Rendőrség is nyújt térítésköteles szolgáltatásokat (felvezetés, rendezvénybiztosítás, stb.)
Lefordítom: Ha egy cég közszolgáltatást végez, akkor szabad az adóforintokat számolatlanul kidobálni az ablakon.
Nem!
Gondolkodtál, mielőtt leírtad ezt a marhaságot??
Ha egy állami cég közszolgáltatást végez, nem kell nyereséget termelnie. Miért nem? Azért mert a közszolgáltatás az nem olyan természetű. Nem az a célja.
Szerinted egy kórháznak nyereséget kell termelnie? Vagy a postának? A személyszállító vasútnak? Nem célja, nem feladata!!!
Az a feladata, hogy a szolgáltatást nyújtsa. Ezeknek a szolgáltatásoknak egy jó része soha sem termelhet profitot. Viszont az adott vállalat az állami költségvetés része, az állam fizet a szolgáltatásért (illetve azért a részéért, amit a szolgáltatást igénybe vevő állampolgárokkal nem lehet, nem szabad megfizettetni).
Az hogy nincs profit, az nem jelenti azt, hogy az adóforintokat elherdálnák! A profit nem a szolgáltatás színvonalának a fokmérője!!
Viszont egy az állami vállalatot felvásárló magáncég, vagy külföldi állami cég profitorientált lesz. Neki nem érdeke, hogy Magyarország állampolgárainak a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsa. Csak az az érdeke, hogy minél több nyereségre tegyen szert. Ezt többnyire a szolgáltatási színvonal csökkentésével (mert annak a költségvonzata is kisebb) és/vagy az árak emelésével (mert az rövid távon több bevételt hoz, hosszú távra meg nem terveznek) éri el.
Nem. Szerintem ő arra gondolt, hogy egy katonaság, egy kórház, egy rendőrség, egy iskola, egy bv-intézet nem biztos, hogy nyereséges. Mert ezekre akkor is szükség van, ha épp' veszteségesek (másodlagos jövedelemelosztásból fizetettek - vagy valami hasolnó.
akkor csökkenne a MÁV törzstőkéje, ergó rosszabb helyzetbe kerülne. Vagy nem?
Nem feltétlenűl. Csak akkor, ha az eszközök apportként bele vannak víve a társaságba, mint tőrzstőkeként. Ha nem akkor csak az eszközök között vannak nyílvántartva, amikben amúgy is az amortizáció miatt csökken az értéke, így a mérleg eszközoldala is, de közvetlen semmi számszaki hatása nincs a törzstőkére. Ha viszont apportálva vannak az eszközök, akkor előtte ott egy kis cégbírósági, hercehúrcát kell megejteni, mert módosítani kell a cég társasági szerződését, és a kieső aport értékét más módon pótólni kell, hogy a cég vagyoni helyzete (ami mint kiderűlt nem megfelelő) megfeleljen a törvényi előírásoknak.
??Ez zavaros.Az itthoni szolgáltatásért itt fizetnek,akkor mi a baj?
Mi ebben a zavaros? Neki természetesen itt fizetnek a szolgáltatásért, és ő is itt fizet az általa itt igénybevett szolgáltatásokért. A maradékot meg viszi kifelé.
Ha egyáltalán... Mert volt már olyan a világtörténelemben, hogy a frissen megvásárolt - volt állami - céget az új tulajdonos egészen egyszerűen megszüntette. Mert az ő piaci és a hazája állami érdekei ezt kívánták.
Még valami.
Tök mindegy, hogy valami nyereséges-e vagy sem. Nem kell eladni semmit. Egy vasúti teherfuvarozó vállalatot lehet nyereségesen üzemeltetni. Ugyanúgy tudná a magyar állam is úgy üzemeltetni, mint mondjuk az osztrák.
Ha eladjuk, nem nyerünk vele semmit. Ezzel csak veszteni lehet.
Ha meg az adott cég közszolgáltatást végez, akkor meg nem is kell nyereségesen üzemeltetni.
"a tanúsítvány csak annyit mond, hogy van minőségbiztosítási rendszerük az említett cégeknek. Tehát meg tudják határozni, hogy jól működnek-e vagy rosszul... ennyi. :-)"
A "vigyori" nélkül jobb lett volna.
A tanúsítvány kb. azt mondja, hogy a cég a saját maga által (az előírások alsó-felső határa között) vállalt feladatokat teljesíti.
Bár piaci alapon nyereséges volna a MÁVCargo!!(Ha úgy lenne,akkor pld. nem horvát tuljadonú Ro-La kocsik közlekednének Kkd-Ljubjana között és a MÁVCargo kocsik nem fővizsgára,javításra várnának szanaszét az országban.)
Lassan kezdenek ébredezni Cargoéknál, mert eddig úgy gondolták, hogy csak fuvarszervezőként fölözgetik a piacot gyk. kocsipark nélkül. De már felrázták őket:)
Tényleg!
Mi lehet annak a realitása, hogy lefújhatják a kiszerveződést? A könyvekben jópár milliárd a teherkocsikra van írva, így ha cégen kivülre kerülne az ÁÜ, akkor csökkenne a MÁV törzstőkéje, ergó rosszabb helyzetbe kerülne. Vagy nem?
"6 vonat az szerinted felesleges??? Ezt monddd meg az ott élőknek!!!" Peti, az ott élők közül sokan +lepődnének, és visszakérdeznének, hogy van még vonat?
Ez nem csoda. Ilyen vacak menetrend mellett soka busszal utaznak.
Ha nem jár be a busz a faluba, akkor nem szántják fel az utat. (Igaz, a többi jármű használja.) Sőt a buszfordulókat és buszsávokat sem szántják fel...
Sokkal inkább meg kellene nézni, hogy ahol jól megy a dolog, ott miért megy jól, hogyan csinálják.
Ezért kellene ellátogatni a MÁV vezetőinek Svájcba, egy tanulmányútra, de természetesen vasúton.
A megoldást - szerintem - itt sem arra kellene keresni, hogy zárjuk ki a konkurrenciát, vagy zárjuk be a vonalat.
Én nem akarok bezáratni vasútvonalakat, de néha bizony a konkurenciát zavaró lehet, mert a vasútnál magas az állandó költség aránya, míg a busznál nem, így bizonyos esetekben a párhuzamos buszjárat a vonalra negatív hatással van. Főleg mellékvonalak esetén, ahol nincsenek IC-k és nagyobb tehervonatok, tehát egyedül a vicinális jelenti a forgalmat. Persze csak ott, ahol a vasút jó adottságokkal rendelkezik a pályasebesség és a megállókiosztás tekintetében.
A vidéki nagyvárosok (nem teszem idézőjelbe) környékén lehetne megmenteni kisebb forgalmú vonalakat, ha nálunk is létezne a tramtrain fogalma. Ez inkább városi közlekedési téma, ott kerül elő többször.
Miskolc környékét ismerem annyira, hogy leírjam, az ózdi, tiszaújvárosi és mezőcsáti vonalak Miskolc belvárosába bejárni tudó járművekkel lennének versenyképesek. Edelény és Rudabánya már kérdésesebb. Tisztán csak a ma meglevő vasútvonalra nem lehet építeni, azt össze kell kapcsolni a városon belüli fejlesztéssel, "két legyet egy csapásra", semmint két külön, egymást nem segítő fejlesztésbe ölni a pénzt, vagy személni, ahogy elpusztul a még meglevő infrastruktúra.
Debrecennek, Győrnek és Pécsnek is vannak vasút alapú elképzelései.
Ma úgy 13 óra felé békésen vezetgettem a 76-osomat, aztán a Ferdinánd hídról mit látok? Na mit? Fél Uzsgyit! Mi történt vele, miért bontották meg? A másik fele emelve volt a csarnokban, vagy valami ilyesmi?
Rosz az osszehasonlitas, sorry! Ld. korabbi km-es aggalyaima masreszt meg a menetidos osszehasonlitas is rosz: Hodos fele menve a hatarellenorzes optimalizalva volt es csak egy hatar, mig Cakovec fele 2 hatar es nem volt optimalizacio!
Az osszehasonlitas ugy lenne jogos, ha full steam ahead megkuldened Pragereskoba Hodos fele es Cakovec fele is a Dravat es ugy stopperolnal.
Menetkozbeni hatarellenorzessel Cakovec-i atkeles versenykepes a Hodos-ival! csak ez ugye nincs megvalositva.
Zene fuleimnek amit irsz, tehat ismet 30-ason es 60-ason le Gyekenyesig, errol van szo!!! Kivallo! vegre lesz reggel vonat zagrabbol es este viszza Zagreb-ba, stb... Kivallo!
Volt egy fel ev tan, amikor venezia csak Siofok, Balatonaakarmi, Fonyod es Balatonszentgyorgy-on alltak meg, amugy meg utann avagy elotte volt egy direct sebes vagy gyorsvonat csak Kanizsaig, igy kene most is, ha EN akar maradni az a Venezia tovabbra is.
A kirakodási macerát, a nem megfelelő kocsikiállítást(rendelek 5-t, kapok 3-t), egyéb rugalmatlanságot még nem is említettem.
Azt, hogy 1975-ben nem volt elég kocsi, megértem. De most, amikor jóval kisebb a vasúti szlltás aránya, és sok kocsi rohad a tárolóvágányokon, akkor ez elég abszurdnak tűnik. Ha a teherszálltás nyereséges, akkor miért nem futja egy megfelelő nagyságú kocsiparkra nekik?
En amugy is csak annyit allitottam, hogy Nagykanizsa - Cakovec - Ormoz szakasz meg a tehervonatnak is joval rovidebb es sikszeru palyan haladhat, mintha Nagykanizsa - Zalaszentivan - Hodos - Murska Sobota - Ormoz fele menne, ami jo dombos bizonyos szakaszokon.
Az uthosszak aranya legalabb 2, de talan meg 3 is van (Hodos fele tobb).
Belinkeltem egy képet. 2000 es menetrend és 2003 menetrend!
Dráva Dráva Olvasható valamennyire? Nos Pragersko régen anno 2000 ben Keletiből Murakeresztúron át 350 km volt Most Déliből Hodoson át 395 km. Meneidőt nézzünk: 7.50 es indulás a Keletiből ami Fehérvárnál 8.52 ez 2003 ban Déli Szfvár 7.25-8.22 azaz 2000 ben még + 5 perc volt a táv.
Fehérvár-Pragersko 200 ben 8.52-13.39 2003 ban 8.22-13.38 Tehát 54 kilométerrel és 29 perccel hosszabb az út Hodoson át. J
Más kérdés , ha lenne Bobai delta helyett Kerta-Jánosháza szakasz lehetne kb 10 kilométert rövidíteni. Bobai +Zeg-i irányváltás 2x10 perc!
Mar megint nem "gondolkodol" alaposabban. Nem arrol van szo amit leirtal... 859/854 helyebe mint belfoldi express akarjak tenni, akkor az eddig azt hasznalok mashol is, par hellyel surubben felszallo utazok le vannak.... ???
Ha Gyor fele mehet 3 db IC is zsinorban Bp-rol egymas utan, akkor mehetssem Balatonon is IC, EC/EN Venezia majd ujabb IC vagy akar Maestral vagy barmi egyeb konstrukcioban. Ha akarjak, akkor megoldhato!
Hat epp ez az,amit en is meg szeretnek tudni: Horvato.-on at MIERT NEM lehet vinni azt a tehert, ha egyszer mar Nagykanizsan van es Ormoz-on ugyis at kell miennie?! Erre keresem a valaszt!
Ha este er a hatarra, akkor Muraker. epp bezar arra...(este 8 korul).
Rajka-Pozsony: A vonat megállhat akár Ligetújfaluban, akár Pozsonyújhelyen, de a Pozsonyi kurfli miatt városon belül attól még nem lesz túl célszerű használni, csak távolsági és nemzetközi forgalomban.
Kivétel az, ha valaki vonattal jön, és azzal megy tovább, és a pályaudvarok között akar közlekedni, mert akkor neki esetleg a többletmenetidő nem számít, mert így megspórolja a buszhoz való gyaloglást és a buszjegyváltást.
Hát ezzel a véleményeddel a 29-esen járó mozdonyvezetők szívébe sem lopnád be magad! Bármilyen meglepő, de kezd népszerűbb lenni a Bz-s szolgálat, mint a csörgős! Múlt heti egyéni "felmérésem" szerint, tízből nyolcan inkább a Bz-s
Amúgy meg... a tanúsítvány csak annyit mond, hogy van minőségbiztosítási rendszerük az említett cégeknek. Tehát meg tudják határozni, hogy jól működnek-e vagy rosszul... ennyi. :-) Arról a tanúsítvány nem emlékezik meg, hogy a cégek jól csinálják-e a dolgokat vagy sem, csupán arról, hogy van olyan rendszerük, ami képes ezt kimutatni. :-)
Namost ha kivaltja a 859/854 expresst akkor kicsit tobb helyen kell megallnia, kb. Maestral szinten kell elkepzelni az egeszet. Mert itt a belfoldi utasokra is kell gondolni. IC utan meg egy IC szintu, es csak egy gyors lenne meg a Maestralig, akkor lenne lincs hangulat.
OFF Egy kamion üzemanyagdíja kb. 100 Ft/km (40 l/100 km dízelolaj fogyasztással). Ha megvesz egy havi matricát (21 300 Ft) és csak hetente 2x100 km-t használja a pályát (akárhol az országban), akkor +25-26 Ft/km-be kerül, azaz az üzemanyag negyedébe. És lehet, hogy a sok lakott terület, lámpa, fékezés-gyorsítás miatt ezt a gázolajban megspórolja.
Bár nem tudom, hogy egy kamion átlagosan milyen sűrűn vesz igénybe magyar autópályát, de gyanítom, hogy az általam leírtnál többet, ill. ha a határig elér az M5, M7, M3 úgy még jobban "megéri" megvenni a matricát, és a km-kénti költség is a felére csökken: ergo nyugodtan ki lehet tenni a 7,5 t súlykorlátozást a Balaton-partra. (És persze ettől még nem fognak sajna RO-LÁra szállni a kamionok) ON
Nagyon tudnám díjazni, ha sikerülne meggyőznöd kamionosokat, hogy a 86-os út nem alternatívája az A2-esnek, annak ellenére, hogy itt nem kell útdíjat fizetni, és az autópályán különben is gyorsabban lehet haladni; az idő meg pénz ugyebár, és furcsa, hogy ezt nem látják be. :((( Úgyhogy a jövőben messze kerüljék el a 86-os utat, és szíveskedjenek az A2-es autópályát használni!!!
Szerintem 20-ason es 21-esen priman lehetne IC-ket inditani Bp es Graz kozt. Ennek orulnek! De meg akar ugy is, hogy Gyor fele menne (ha lesz, ugyis arra megy, mert az 1-es a nr. one, ezt tudjuk...).
Nem tudom, hogy miert teszik veneziat at (nem is at, hanem inkabb VISSZA) a 30-asra (ha egyeltalan a droton ulo vereb nem volt berugva,aki ezt csiripelte ...), en is csak ma hallom itt. Konnyen lehet, hogy a GYESEV az oka, de ki tudja, en is ezt kerdeztem ill. minden mast rola.
Amugy a Corvinus is megy GYESEV vonalon, szoval ...
Nono! Ne adjuk össze a körtét az almával! Nem nagyon tudok németül, de mintha az elsőn valami személyfuvarozással kapcsolatos dologra lenne a tanúsítvány, a másikon meg... háááátttt járművek beszerzése... még jó, hogy 2004 ben lejárt, mert nem vagyok benne biztos, hogy ilyen jól tudnánk most mondjuk motorvonatot beszerezni... vagy tévedek? :-)
En tamogatom ezt is, barcsak mar lenne belole valami. Az a baj tenyleg, hogy Rajka - Rusovce - Bratislava hl. stan. kozt jo nagy vargabetu van, de attol meg vasut. Arra megy a Pannonia is, nemde? Legalabb Pozsonyban jonehany vasuti megalloban megallhatna a gyori szemely, S-Bahn jelleggel ,ahoyg irod is.
Igazad van, de kerdes: Horvato. kozben van kis szakaszon, vagy kerulok Kanizsarol 3-szor annyit magyar + sloven szakaszon, akkor mi az abra? Ennyire szamitana az EU nem EU dolog? Hihetetlen!
Amugy ha Kanizsarol tovabbmenne es minimalis horvat szakaszt akarna a vonat, akkor Muraker. lenne a nyero. Nagyobb horvat de kisebb sloven szakasz eseten meg a Gyekenyes.
Ha viszont kanizsarol a tehervonatot megeri elvinni Hodosre, akkor viszont mar tenyleg nem ertem, hogy miert megy AKARMILYEN ARU IS MANAPSAG Muraker.-on vagy Gyekenyesen at Magyaro. felol Sloveniaba?! Nem ertem, komolyan!
Amire inkabb en tippelek, hogy ezek (gondolom) ejszakai tehervonatok, ugye? Na most ejszaka Muraker. zarva van, hala a HZ es a MAV es az SZ osszjatekanak. Szoval ha gyors es tartozkodasmentes tovabbitas kell annak a repka-nak, akkor inkabb az online Hodos erdekli...
Vagy tan ejszaka palyaepites van a Zalaszentivan - Boba - Fehervar szakaszon... Ki tudja ...
Vasúti forgalomszervezési szempontból Bécs jó helyen van, Pozsony meg rossz. Ugyanis Bécs felé a Bécs-Nickelsdorf(-Hegyeshalom) és a Győr-Hegyeshalom személyvonatokat gyakolratilag összekötötték. Míg a Pozsony-Oroszvár szakaszon az utazási igényeket helyijáratos autóbuszokkal bonyolítják le, és mivel Pozsony főpályaudvara csak kerülővel érhető el, ezért S-Bahn jellegű szolgáltatásra nem lenne nagy igény. (Majd valamikor lesz egy alagút. Talán előbb elkészül, mint a 4-es metró.) Ezért csak a nemzetközi forgalomban lenne igény erre a viszonylatra. Viszont ennek a kielégítése egy Bz motorkocsival, vagy a jelenlegin kívül napi 2-3 pár helyi személyvonattal megoldható lenne, és nem kerülne túl nagy összegbe.
Jo, csak azon gondolkozz el, ha kilep Muraba vagy Gyekenyesen, akkor ott kozbe vannak a Horvatok is. Itt meg nincsenek kozbe Horvatok csak egybol a Szlovenek jonnek, kapis? :D
Ez pl. tok jo javaslat! Sok Halaszbastyat Szentgotthard-nak, de viszont sok Kvarnert es Veneziat es Agramot es etc.-t Gyekenyesnek, ill. Dravat Murakereszturnak!
Mindenesetre kerem a MAV strategiai felyleszto bizottsagat, hogy a jovobeni felyleszteseknel vegyek eszre, hogy ujabban a 30-as vonal szolgalja ki Hodos-t, tehat a felylesztendo szakasz NEM a Zalaszentivan - Boba - veszprem - Bp, hanem a zalaszentivan - nagykanizsa - Siofok - Budapest! legalabb akkor valami hasznunk is legyen Hodos-bol!!! tehat kohezios alap es egyeb penzugyi forrasok: IRANY A 30-as es 17-es vonal!!!
Mert aki nem Bp-n lakik, hanem mondjuk egy másik megyeszékhelyen, vagy egy kis városban az ne is tudjon utazni vonattal? Ilyen bunkó egy hozzászólást...
Tiszta, kényelmes járművek kellenének a mellékvonalakra, nem pedig koszos Bzmot. Talán nőne a forgalom. Ld. 2-es vonal.
Szentgotthárd: A Venezia bevezetése előtti évben volt egy IC-pár (916/917 - Halászbástya), ami továbbközlekedett Grazig. Remélem ha más nemzetközi gyorsvonat nem lesz, akkor legalább ezt visszaállítják.
Azert biztosan nem utaztatjak meg a fel orszagon ahogy leirtad. Ez meg nem akkora kerulo es szamtalan oka lehet amit meg nem is sejthetsz, hogy miert arra kozlekedik az a paros.
Igyad meg a sort, mert en nem szeretem, de en vagy mas sem tudhat mindent 100% pontosan, ha tud is azt nem publikalja mert nem vegleges es pontos.
Azert a 20-ason joval rovidebb Hodos-ra mint a 30-ason es a 17-esen, nem?
Komolyan mondom el fogok koltozni Magyaro.-rol, ha a 30-as vonal fogja a vegen meg kiszolgalni Hodos-t, mikozben van mas versio is, es Kanizsatol 10-15 km-re ott van egy hatarpont, amitol Ormoz csak egy kopesre van, es Hodos-on kilepve a vonatnak oneki is at kell haladnia Ormoz-on. Hat ez rohelyes ...!
Nem ismerek menetiranyitokat, de remelem akad itt, es o majd valaszol. Egyszeruen ez minden eddigi elkepzelesemet a MAV-rol fellulmulja! A vegen kiderul, hogy van olyan Bp - hegyeshalom jarat is teherben, ami Bp - Baja - Dombovar - Gyekenyes - Szombathely - Hegyeshalom utiranyon at jar... Biztosan megeri .... Hihetetlen!
Szerintem az a teher,amirol ti beszeltek NEM Hodoson lep ki. Miert nem megy akkor celldomolk fele, vagy Szombathely fele, miert pont Kanizsa fele? Nevetseges! Az a teher Muraker.-on lep ki, csak igy lehet logikus. Holnapra megtudom a valaszt!
Venezia: A MAV itt titkolodzik, mint ha o lenne a KGB vagy a MOSAD vagy a NATO karoltve a NASA-val! De csak hogy lasd kivel van dolgod, fogadjunk egy Borsodiban, hogy holnapra en is megtudom, hogy van-e venezia betervezve, meklyik pu.rol es mikor es hol fog kilepni a magyar hataron dec. kozepetol! Nos, all a fogadas? (Es akkor ebbol gondolom kiderul majd az is, hogy mennyire jo titkolodzni (hisz ez MAV uzleti titok) ill. hogy mennyire eros a MAV titoktartas.)
Mikor + melyik pu.-rol indul Bp-rol es mikor erkezik meg?
Hataratlepes hol??? (Remelem ha a 30-ason megy, akkor nem fordul Kanizsan Hodos fele, vagy ez is , mint a teher?) Szoval Muraker. vagy Gyekenyes a kilepesi helye?
Marad EN, mint most, vagy csak rozsdas szemely lesz belole, mint az egykori Avas-bol?
Nem tudom miert arra kozlekedik kerdezd meg a menetiranyitokat, de biztos van valami oka. Nem titkolozom, de amit lehet leirok ide, amit nem azt meg nem!
Mi a francert megy la a teher Bp felol Nagykanizsara, ha onnan nem a 15 km-re levo Muraker.-on lep ki, hanem elmegy eszaknak Zalaszentivanra, majd onnan Hodos fele???
Szamoljuk mar ki a Nagykanizsa - Cakovec - Ormoz tavolsagot egyszer es utanna a Nagykanizsa - Zalaszentivan - Hodos - Murska Sobota - Ormoz tavot is. Mit latunk? Hanyszorosa az utibbi az elsonek? Na es mennyivel dombosabb, nagyobb szintemelkedesu, stb.?
Nem hiszem el, hogy ha Hodos-on lep ki az a vonat, akkor Nagykanizsa fele jon a 30-ason le, ez kizart! Ennek igy semmi ertelme sem lenne!!! Van nekunk egy 20-as es 25-os vonalunk is, ha mar Hodos a meno ki es belepohely, nem? Akkor meg miert nem arra megy???
Legyen korrekt vonat a 21-esen is, egyetertek! Pl. legyen direct Bp - Graz, de ne ugy, hogy 4/3-szor akkora utat tetessunk meg a Venezia-val.
Szoval Szentgotthard ne kontarkodjon bele a Bp - Adria relacioba, az Gyekenyese, Murakereszture es ujabban Hodose is!
Gyekenyes, stb. meg nem kontarkodik bele a Graz-i dolgokba, az Szentgotthard asztala.
Sot, orulnek, ha mondjuk 3-4 orankent lenne tisztes vonat Bp es Graz kozt!
25-os: Hat ize, majd ha Slovenia lesz oly kedves es Hodos-rol csinal tisztes kozlekedest a sajat anyaorszaga (mostani) fele, akkor legyen uj vonat, de addig mindek? Utazik arra vki egyeltalan???? (Azt hiszem napi 6-8 IC-re volt tervezve, ha nem tevedek, ma meg van 1 darab! Tok jo!)
Ennek ellenere azt mondom, legyen a 25-oson is uj IC, mondjuk Szombathely - Maribor, vagy vmi hasonlo.
Hol az a vereb? Megetetem es kifaggatom!!! Konkretumokat tudsz az ugyrol? Vissza a 30-asra ami a 30-ase!
Okqn14-nek meg valami: Azert a balkan - nemeto. destinacio mellett meg az Ukrajna - Adria is jo irany lehet ill. az eszak - del irany es az eszak-kelet europa - Adria sot a Romania - Nyugateu. is! Magyaro. azert nincs rosz helyen, vasuti szempontbol sem!!!
Balkan - Nemeto.: Istanbul - Sofia - Nis - ill. Athen - Thesaloniki - Skopje - Nis - majd - Beograd - Zagreb - Ljubljana - Jesenice - Austria - Nemeto.
Ha ugyesek lennenk es OEBB-bel ill. JZ-vel MAV jol tudna szerzodni, akkor lenne eselyunk, mivel a fentebbi balkani fotengely is meg csak most eledezik, de fel fog eledni. A kerdes, hogy ebbol a Subotica - Kelebia - Bp - Hegyeshalom mennyit tudnak kiszakitani, vagy tudna e egyeltalan ...
"Hiaba vettek mindenfele kornyezetvedelmi eloirasoknak megfelelo modern es uj kamiont, ha nem adnak engedelyt arrafele amerre erdemes menni vagy meg kerulni."
Ez már a múlt,nincs nekik szükségük útvonalengedélyre.
"Egyébként is miért kell eladni?? Ezt sose fogom megérteni- ez olyan mintha lenne 10 boltom és abból a két nyereségestől akarnék mindenáron megszabadulni."
Bár piaci alapon nyereséges volna a MÁVCargo!!(Ha úgy lenne,akkor pld. nem horvát tuljadonú Ro-La kocsik közlekednének Kkd-Ljubjana között és a MÁVCargo kocsik nem fővizsgára,javításra várnának szanaszét az országban.)
2.: kozonseges regionalis vonat, megall mindenhol es NEM megy be a Terminibe, hanem utkozben at kell szallni, mert a varos tuloldalan elhagyja Romat (Tiburtina pu.-on viszont athalad!!!): 6 vagy 7 EUR, mar nem emlekszem
Ciampino - Termini: NINCS vonat, csak busz van a belvarosba onnan!
Mert miért is? (egyébként kakukk, mert akkor már nem leszek itthon) ---- Ezzel vitatkoznék. Ott valami olyasmit beszéltek egymás között a vezérek hogy most kihúzzák, és még ma visszamegy. De lehet hogy csak rosszul értelmeztem a szófoszlányokat. De mind1.
A színvonal azonos, legalábbis a tavalyi év végéig a mellékelt ábrák szerint azonos volt a mienkkel! (Ti: azonos, hiszen mindkét színvonal egyenes. Csak az első sokkal magasabban van... :-))
Meglep a Boba kapcsan irt megjegyzesed! Mindenki arra eskudozik, hogy 2007-re villanykanoc megy egy 120-asra tuningolt palyaval majd Boba-tol Hodos-ig, Boba es Bp kozt meg majd lesz nemi cserebere es tunning, de minosegi valtozas nem nagyon. Akkor ez is kacsa, ugy ahogy van?
Mas nyulfarknyi kerdes: A 41-es vonal rehabilitacioja mikor lesz esedekes, min. a legkritikusabb reszeken (Dombovar - Kaposvar ill. Csurgo - Gyekenyes)? Erre EU mond-e valamit? Vagy esetleg ugy jar majd a 41-es is, mint a Pecs - Bataszek vonal, hogy Dombovar - Kaposvar marad (hisz megyeszekhely), tovabb meg nem erdekes ill. Horvato. sem erdekes, hisz nem is EU ... Csak azert kerdem, mert vannak reszek a 41-esen, ahol nyugati eloirasokat figyelembe veve a vonalat lehet, hogy le kene mar most is zarni, azonnal ...
Mas: Nem nyilatkozott senki azugyben, hogy mi a fene tart a majd dec. kozepeig a Kormend - Zalalovo szakasz 'rekonstrukciojan'. Mi fog ott valoban tortenni, mert dec. kozepeig azert jopar honap van, nem hinnem, hogy csak a ZEG-i atkotes es varialas miatt van ez a dolog. Tehat???
Köszi az villámhírt! Elolvastam és rögtön mentem... :)
A Keletiben nagy volt a káosz. Szinte minden késett, de legalább kiírták... A 14:23-as Maestral +90 amikor ott voltam még mindig nem érkezett meg... Az Ex 279 +10 futott be.
Egyetertek! Pozsony fele is lehetne mar tisztesseges kozlekedes, pl. Gyorbol is, kezdve azzal, hogy Hegyeshalom - Rajka szakaszt szonyegbombazni, majd uj agyazat es uj palya, mert a mostani 10 km/h nem eppen egy minosegi szakasz ...
NEM CSAK OEBB van Magyaro. szamara! Mashova is legyen tisztesseges kozlekedes. Vagy ha sogoreknak kell, hat legyen 10 percenkent szemely Gyorbol Wien-be, de akkor EZT CSAK ES KIZAROLAGOSAN OK FIZESSEK! Ilyen feltetelekkel barmikor, akarhany kocsival, akar uressen is! Vegul is ha kell, akkor a MAV szolgaltat ...
"Van ahol nem szervezte meg, ezt a Volán, de nem is fogja, mert nekik sem érik meg!"
Tehát az Állam 2 Cégnek fizessen támogatást.?Nem hiszem,hogy kellene.
"Ahol meg a vonatközlekedés jó, ott meg nem kell megszüntetni a vasutat, így nincs miről beszélni, ebből a szempontból."
A vonatközlekedést ott kell(ene) megszüntetni,ahol olcsóbban ilyen körülmények között vagy ennyiért magasabb szinvonalon ki lehet szolgálni az utazóközönséget.(Még a 140-es vonalon is lehetne mazsolázni.)
taxxx, ezeket az adatokat honnan szedted? Mert itt: http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/stadat/load2_02_05_02.html más adatok vannak áruk tömege vasút+közút+vízi+cső = összesen: 16+205+0.9+8.1 = 230 millió t (2004) átkm: vasút+közút+vízi+cső = összesen: 1726+10979+24+983 = 13712 millió árutonnakm (2004)
A megfejtes igaz, kosz. De a kerdes meg mindig nyitott (ugyhogy vki hozzaerto mar igazan bezarhatna): Valovan uj vaganyhalozat lesz Zalacseb-Salomvar -on, vagy sem? A regi allomas mellett szerintem egy total uj fog szuletni. Erre bizonyitek a foldmunkak jelen allasa! Tevedek?
Hany vaganyos lesz?
Taxxx: Neked majd kulon valasz megy, most sietek, csak mazsolazok es gyorsban olvasok.
Ebbe azért 51 %-nyi beleszólásom van, ugyebár... A részvényesek a kérdést szavazásra tették fel, és 51 % NEM szavazattal erminavet ajánlatát elutasították.:-)))
Nem lehet, hogy inkább a "megkérés", meg az útdíjjal való elrettentés helyett olyan szolgáltatást kellene nekik ajánlani, hogy így érje meg leginkább? Nem lehet, hogy a vasúti árufuvarozást is úgy kellene szervezni, hogy az legyen - legalább az esetek nagy részében - a legkifizetődőbb megoldás egy termék A-ból B-be juttatására? Akár kamionok nélkül? Mert - mint most kiderült - a szervezettségen (pl. ne álljon az áru napokig rendezőkben) azért lehetne javítani...talán... egy kicsit...nem?
"6 vonat az szerinted felesleges??? Ezt monddd meg az ott élőknek!!!"
Peti, az ott élők közül sokan +lepődnének, és visszakérdeznének, hogy van még vonat?
Még mindig nem tudom, 189.835-ös sz. hozzászólásomnak melyik része váltotta ki szakértői éned oly heves tiltakozását, hogy rajtam bizonyos mértékű - általad szükségesnek vélt - szakértelmet kívántál számonkérni, amit nevezett hozzászólásban hiányoltál vala. :-)
A példa arra volt példa, hogy ha a kamionokat "meg lehet kérni szépen", hogy az autópályát használják a párhuzamos főút helyett, akkor majdan arra is meg lehet kérni őket, hogy RoLa-ra szálljanak.
OFF Egy kamion üzemanyagdíja kb. 100 Ft/km (40 l/100 km dízelolaj fogyasztással). Ha megvesz egy havi matricát (21 300 Ft) és csak hetente 2x100 km-t használja a pályát (akárhol az országban), akkor +25-26 Ft/km-be kerül, azaz az üzemanyag negyedébe. És lehet, hogy a sok lakott terület, lámpa, fékezés-gyorsítás miatt ezt a gázolajban megspórolja.
Bár nem tudom, hogy egy kamion átlagosan milyen sűrűn vesz igénybe magyar autópályát, de gyanítom, hogy az általam leírtnál többet, ill. ha a határig elér az M5, M7, M3 úgy még jobban "megéri" megvenni a matricát, és a km-kénti költség is a felére csökken: ergo nyugodtan ki lehet tenni a 7,5 t súlykorlátozást a Balaton-partra. (És persze ettől még nem fognak sajna RO-LÁra szállni a kamionok) ON
Én nem arról a szakaszról beszéltem. Az új szakasz nem kapcsolódik az eddigiekhez, arra ki kell menni. Nem tudom, kell-e már rá matrica. Ha a régi 7-esen nem korlátozzák a forgalmukat, miért csodálkozol?
Útdíj. Vagy a kamionstop is hasonló. Ki lehet terjeszteni a forgalomkorlátozást egyes útvonalakra, állandó jelleggel, stb. Lehet a fuvarozókat anyagilag ösztönözni. Kedvezményeket adni nekik, stb.
Mondjál olyan szabályozó eszközt, ami jogszerű, nem kerül sokkal többe a fuvaroztatónak, gyors szállítást eredményez, és viszonylag egyszerűen bevezethető/alkalmazható.
Ha ennyi megvan, akkor majd lehet álmodni az "autóból átcsábított tömegekről" meg a Hegyeshalom-Záhony között naponta áthaladó többszáz kamion vasútra tereléséről.
Szerintem a sorrend pont fordított. Ha nincs előtted (távlati) cél, a tizedét se fogod elérni. Ha van, eléred talán a felét.
Az egész csak akarat kérdése. Mondok példát. Ugye, az M7-esen bevezették az autópályadíjat. Az aztán egyre csak emelkedik. Mindenki inkább a 7-est választja, aki nem akar súlyos összegeket fizetni. Nyilván a kamionok is így tennének (a feltételes mód a szabályosan közlekedőknek szól), ha nem lenne a Velencei-tó mellett néhány "7,5 t feletti tehergépjárműveknek behajtani tilos - kivéve célforg." tábla. De van.
A forgalmat lehet korlátozni. Egy kormánynak mindig lesz eszköz a kezében, hogy - ha eljön az ideje - szabályozza a teherforgalmat, és amit akkor lehet belőle, azt vasútra terelje.
A piac önmagában nem old meg mindent. Nincs önszabályozó piac.
Nem veletlenul, hogy elsokent Ausztrial fele indult meg ez a szallitasi mod. Par faluval innen van ket nemet erdekeltsegu ceg, a vamugyintezo szuleim regi ismerose. Hiaba vettek mindenfele kornyezetvedelmi eloirasoknak megfelelo modern es uj kamiont, ha nem adnak engedelyt arrafele amerre erdemes menni vagy meg kerulni.
Akkor volt gyorsabb egyedül, mikor volt még az osztrák-magyar határon vám. A fix vonatindulás miatt a határon való várakozást lehetett megúszni.
Nagy jövöje egyedül a Balkán-Ausztria-Németo. útvonalnak van, de valszeg az már nem a Mávnak hozza majd a nagy lóvét, mivel nem ő fogja szervezni hosszú távon se.
Az a véleményem, hogy a MÁV-nak nem az a legfontosabb, hogy új fuvart (és utasokat) szerezzen, hanem hogy megpróbálja megtartani azt, amennyi most van.
Utasok szempontjából ez nem azt jelenti, hogy a Vajszló-Sámod vonalon a Pannon Volántól "elhódítsa" az utasokat, hanem hogy minél jobb színvonalon, minél kisebb késéssel és zsúfoltsággal oldja meg az elővárosi, illetve a péntek-vasárnapi távolsági forgalmat, nem legyen a pénztárnál 25-30 perces sorbanállás és ne fogyjon el az IC-re a helyjegy a vonat indulása előtt 1 héttel.
Áruforgalomban ugyanez a helyzet, nem az a cél, hogy a hazánkon áthaladó összes kamiont RO-LÁra rakjuk, hanem hogy a jelenleg is vasúton fuvarozó üzletfeleknek mindig tudjanak kocsit kiállítani, legyen mozdony, és ne rendezgessék és tologassák a vonatot minden 30 km-en, hanem a lehető legjobb menetidővel érjen célba.
Ha ennyi megvan, akkor majd lehet álmodni az "autóból átcsábított tömegekről" meg a Hegyeshalom-Záhony között naponta áthaladó többszáz kamion vasútra tereléséről.
Elárulom Neked, hogy sokkal gazdaságosabb a RoLa, mint a közút! És olcsóbb is, nagyobb tételben biztos megéri a cégeknek is!
Miért is jó a RoLa a fuvarozónak? Nem olcsóbb, mintha közúton menne végig, hanem szemérmetlenül drága (fuvaros ismerős panasza alapján). Mint azt korábban más is leírta, nem biztos, hogy gyorsabb. Hanem:
Ha RoLa-val viszi a kamiont, kap még egy úti engedélyt a civilizált országokba. Ha nem volna ilyesformán rákényszerítve a vonatra, esze ágában sem volna kiszállni a kamionból...
Ha a most hiányzó eszközökre ebben a pillanatban meglenne a lóvé, akkor is mire a kész mozdonyok, kocsik, pálya rendelkezésre állna 2010-t, vagy15-t? írnánk. Addigra a most még visszaterelhető forgalom 80 %-t 1000 pányvás ökörrel meg 100 bika mozdonnyal se lehetne visszakényszeríteni.
Jelen pillanatban persze még a lóvé sincsen meg erre.:((
Januártól elvileg önálló cég, de kétlem hogy a privatizációt teljesen végéigviszik a kormányváltásig. Utána meg még nem lehet tervezni.
Egyébként is miért kell eladni?? Ezt sose fogom megérteni- ez olyan mintha lenne 10 boltom és abból a két nyereségestől akarnék mindenáron megszabadulni.
Azzal lehetne kiegészíteni PLACI állítását, hogy azon az útvonalon, ahol RoLa forgalom is van.
Kocsit-mozdonyt meg be kell szerezni. Ha nincs, akkor meg nem azt kell mondani, hogy a vasút nem versenyképes a közúttal, hanem azt, hogy a jelenlegi helyzetben a MÁV-nak nincs kapacitása az adott útvonalon RoLa forgalom lebonyolítására (amiben benne van, hogy lehetne, ha...).
Elárulom Neked, hogy sokkal gazdaságosabb a RoLa, mint a közút!
Ezt nem vitatom, DE! Miért gazdaságosabb, mint a vasúti szállítás?
amicus-tól már kiprovokáltam a választ. És amíg a probléma eredete visszavezethető a vasútra magára, addig nem szűkíteni kellene a szolgáltatásokat, hanem a meglévőket javítani, mert úgy lehet minél több utast-megrendelőt szerezni, de ez itt már lerágott csont.
Azért egy mese:
Két ember üldögél a be-nem-zárt mellékvonal melletti falu kocsmájában.
- Hol dolgozol?
- A városban.
- Mivel jársz dolgozni.
- Azelőtt kocsival, meg busszal jártam, de - tudod - a kocsival nem szeretek harcolni az autópályán meg a dugóban álldogálni, a busz is beregad a dugóba. a vonat meg óránként jár, egy óra alatt bent van (mondjuk a város 80-km-re van), van rajta hely, útközben elolvashatom az újságot, pontos, rendben van. Talán ezt a régi 30 éves motorvonatot lecserélhetnék már valami kényelmesebb típusra, de amúgy nincs vele baj, mert tiszta, rendben van, minden működik rajta.
Az a baj itt sokan csak a pályasebességből indunak ki.
Attól a pillantabn, hogy megrendelem a vasúti kocsit addig a pillanatig míg a feladási állomást annyi idő telik el, hogy meg lehet járni közúton Ifával a Pest-Záhony utat oda vissza.
A kirakodási macerát, a nem megfelelő kocsikiállítást(rendelek 5-t, kapok 3-t), egyéb rugalmatlanságot még nem is említettem.
Ma Mo-n csak az szállít vasúton, aki nem tud máshol. Más kérdés, hogym ég így is hatalmas pénzt lehet kérni érte.
OFF Semmi különös, és nem szlovák, hanem már itt volt Hidasnémetiben. Mármint annak a földrajzi és népjóléti értelemben vett szélén. Először hárman, aztán négyen lettek, bár a negyedik ha minden igaz, hímnemű. ON