Keresés

Részletes keresés

Wic Creative Commons License 2003.05.23 0 0 287
>> Csak pont wic hiányzik

:)
Mással voltam elfoglalva :)
Itt vagyok.

Wic

Előzmény: szivellaBella (270)
szivellaBella Creative Commons License 2003.05.23 0 0 286
"az a kérdés,hogy meddig tart ez a folyamat.mert ha egy évtizeden belül leáll akkor nincs semmi probléma"

Semmi esély rá, hogy egy évtizeden belül valami változzék. Sőt. Tovább fog súlyosbodni a dolog. Oldalakba telne leírnom, hogy miért, s most nincs időm rá.


"de ha nem keményedik a bevándorlási politika és ilyen ütemben érkeznek a bevándorlók akkor komoly társadalmi feszültségek keletkezhetnek.pölö ismét előretőr a szélsőjobb..."

Nem értem, hogy hogyan és miért vált bűnné, ha egy nép nem akarja önként és mosolyogva átadni az országát másoknak, az náci, szélsőjobboldali, rasszista stb. Gondolj bele, hogy ezen az alapon az egész élővilág, annak minden tagja, amelyik a fennmaradásáért küzd, ugyanúgy lenácizható, lerasszistázható. Ez abszurdum! Miért? Persze sejtem én, de most erre sincs időm kitérni.

Előzmény: Alexander the Great (281)
1x1 Creative Commons License 2003.05.23 0 0 284
"A továbbiakkalteljes mértékig egyetértek. Az un. nyugat s vele egysütt mi is ezen az úton járunk. Kérdés, hogy te is és még azok, akik ezt látják, képesek-e olyan irányt szabni az eseményeknek, hogy ez ne következzen be. Megér-e annyit nekünk a saját civilizációnk, kultúránk, magyarságunk, hogy tegyünk valamit a megőrzése érdekében? A legnagyobb probléma szerintem itt van, mert - úgy látom - ezekért, pláne a legutóbbiért, senki nem akar áldozatot hozni.
"

Szerinted mit lehetne ezért tenni?

A környezetemben élő fiatal házasok mindegyike több (2+) gyereket szeretne, de kérdés, mennyi születik majd meg? Szóval szerintem is tudatosítani kéne az emberekben ezeket a problémákat, és a demográfiai kérdést a gazdaság után a második helyen kéne kezelni, de sürgősen.

Irtózatosan sok párt látok, ahol nem jön a baba évek óta, illetve rengetegen nem tudnak normális párkapcsolatot kialakítani.

Előzmény: szivellaBella (276)
1x1 Creative Commons License 2003.05.23 0 0 283
A másik dolog, ami szerintem elkendőzheti a nyugati országokban a fogyást, az a növekvő élettartam, hiszen kevesebb a halálozás. Náluk talán ez még nagyobb problémát is okoz, mivel ugyan (egy ideig) nem jelentkezik olyan markánsan a népességfogyás, viszont az eltartottak aránya magasabb lesz. És ha van korlátja az élettartam növelésének, akkor ugyan ez a folyamat gyorsabban fog lejátszódni _(de ez csak egy dilettáns elképzelése).

Előzmény: szivellaBella (278)
rich.mond Creative Commons License 2003.05.22 0 0 282
a legoptimistább előrejelzések szerint is 2050-re állhat le a természetes fogyás.Igaz,ebből teljesen kimaradt a bevándorlás,és a bevándorlók által generált szaporulat.
Előzmény: Alexander the Great (281)
Alexander the Great Creative Commons License 2003.05.22 0 0 281
az a kérdés,hogy meddig tart ez a folyamat.mert ha egy évtizeden belül leáll akkor nincs semmi probléma.

de ha nem keményedik a bevándorlási politika és ilyen ütemben érkeznek a bevándorlók akkor komoly társadalmi feszültségek keletkezhetnek.pölö ismét előretőr a szélsőjobb...

Előzmény: szivellaBella (278)
rich.mond Creative Commons License 2003.05.22 0 0 280
Arról nem is beszélve,hogy hozzánk "fehér" országokból vándorolnak be a legtöbben,többségükben határon túli magyarok.Esetleg ukránok,oroszok,akik egy generáció alatt asszimilálódnak.
Előzmény: szivellaBella (278)
rich.mond Creative Commons License 2003.05.22 0 0 279
Már megbocsáss, de Magyarországnak pozitív az elvándorlási mérlege.Ha meg tudsz cáfolni,akkor tedd azt!
Előzmény: szivellaBella (278)
szivellaBella Creative Commons License 2003.05.22 0 0 278
Tévedsz. Az európai törzsnépesség igenis fogy, csak ezt a tényt a bevándorlók százezrei és az ő leszármazottaik eltakarják a szem elől. Európa népességcsere alatt van. Sokan azt hiszik, hogy ez majd nem fog kihatni az ún. európai civilizációra. Nagyon tévednek. Teljesen át fog alakulni, s egyáltalán nem biztos, hogy a nekünk tetsző irányba. Mi több, lehet, hogy kínkeserves lesz ez a kimúlás.

Németországban csak török él vagy nyolcmillió. Török falvak tuctjai létesültek, mecsttel, türbével stb. (Nesze neked Lotharingiai Károly és névtelen tízezrek, akik életetek árán tartottátok fel a mohamedán hódítókat!)

"Nem beszélve a tetemes elvándorlásról,ami alól csak Magyarország(!!!)kivétel"

Ez úgy butaság, ahogy van. Ezrével hagyják el az emberek az egyébként is fogyatkozó lakosságú országunkat. Kérdezd csak meg a szakembereket erről, ill. szaklapot olvass, ne pártosan elfogult sajtóterméket. (Demográfia. Márha kapható egyáltalán, mert újságárusoknál nincs.)

"Franciaországban minden ötödik francia állampolgár az elmúlt harminc évben vándorolt be." Arabok nagyrészt. A Franciaország-Algéria meccsen a már Franciaországban születettek kifütyülték a Marseillest. Lesz ez még rosszabb is, mint ahogy már az is. Nem egy városrészbe fehérbőrű francia be nem teheti a lábát. Fogynak azok biza, csak a bevándorlás eltakarja a lényeget. Egyébként itt a magyar népesség elfogyásáról folyik a vita, úgyhogy most ne kalandozzunk el nagyon más irányba.

Előzmény: rich.mond (277)
rich.mond Creative Commons License 2003.05.22 0 0 277
Amúgy egy múlt heti Világgazdaságban megdöbbentő adat került elém:
Németország,Görögország és Olaszország népessége csökkent természetesen, a többieké NŐTT!!!-az EU országok,valamint a 10csatlakozó volt feltüntetve.
Érdekesség,hogy a 10 csatlakozó közül mindössze Szlovénia és Málta produkált pluszt.Nem beszélve a tetemes elvándorlásról,ami alól csak Magyarország(!!!) kivétel Kelet-Közép Európában.
Hozzátenném,hogy Izland és Norvégia is "pluszban van",szóval közel sincs rohamos fogyás Nyugaton.
szivellaBella Creative Commons License 2003.05.22 0 0 276
Szinte mindenben igazat adok neked. Némi kiegészítést azonban fűzök hozzá. Pontosabban a következőhöz:

"A népesség fogyása nem magyar hanem többé-kevésbé egész Európára jellemzô jelenség. A folyamat egyáltalán nem új, a gyökerei legalább 30-40 évre nyúlnak vissza."

A magyar népesedási csődöt tovább súlyosbítja, hogy az élbolyban vagyunk, s ott is az elsők, minthogy a társadalom elégséges utánpótlását kifejező netto reprodukciós együttható (a szülőképes korosztályoknak (kb.20-40 év) a gyerekek korosztályához (0-20 év) viszonyított aránya) legelőször nálunk váltott elégtelenre. (1958)

A másik gondolatod:

"...kedvezô környezeti feltételek esetén az egyes fajok elszaporodnak, a feltételek mostoha változása miatt pedig a reagálni nem képes fajok kihalnak." Az ember esetében ez mintha pont fordítva működne. A jó létfeltételek (anyagi értelemben persze) pont az ellenkező hatást váltják ki.

A továbbiakkalteljes mértékig egyetértek. Az un. nyugat s vele egysütt mi is ezen az úton járunk. Kérdés, hogy te is és még azok, akik ezt látják, képesek-e olyan irányt szabni az eseményeknek, hogy ez ne következzen be. Megér-e annyit nekünk a saját civilizációnk, kultúránk, magyarságunk, hogy tegyünk valamit a megőrzése érdekében? A legnagyobb probléma szerintem itt van, mert - úgy látom - ezekért, pláne a legutóbbiért, senki nem akar áldozatot hozni.

Előzmény: NagyFehérFőnök (274)
NagyFehérFőnök Creative Commons License 2003.05.22 0 0 275
a tapasztalataim és a statisztikai tényadatok ezt egyáltalán nem támasztják alá, sôt..
Előzmény: Törölt nick (271)
NagyFehérFőnök Creative Commons License 2003.05.22 0 0 274
Az a közösség, amely ( család / nemzetség / törzs / nemzet / ország; válassza ki mindenki a neki tetszôt) nem képes önmaga újratermelésére kihalásra van ítélve és vele együtt eltünik nyelve, kultúrája, hagyományai is. A népesség fogyása nem magyar hanem többé-kevésbé egész Európára jellemzô jelenség. A folyamat egyáltalán nem új, a gyökerei legalább 30-40 évre nyúlnak vissza. Az élôvilágban természetes jelenség, hogy kedvezô környezeti feltételek esetén az egyes fajok elszaporodnak, a feltételek mostoha változása miatt pedig a reagálni nem képes fajok kihalnak. Ha ezt az élôvilágban egyetemes tapasztalatot érvényesnek tekintjük az emberi közösségekre is akkor megállapíthatjuk, hogy az európai társadalmak /legalábbis eddig/ nem tudtak megfelelôen reagálni a XX-ik század kihívásaira és ha ebben nem következik be érdemi változás akkor /hosszútávon/ kihalásra vannak itélve.
Előzmény: szivellaBella (270)
szivellaBella Creative Commons License 2003.05.21 0 0 273
Úgy vagyok már ezzel az IMF-fes izével, mint a Párizsi tömegközlekedés és a lócitrom kapcsolatának jóslatával. Magyarán, nem tudom, hogy elhangzott-e egyáltalán eféle óhaj, csak annyit tudok, hogy boldog boldogtalan előhozza. Egyébként pedig szerinted nyolcmilliónál varázsütésre megáll a dolog?
Előzmény: Törölt nick (267)
szivellaBella Creative Commons License 2003.05.21 0 0 272
"a tehetősebbek szaporodnak,a szegényebbek fogynak..."

Ez pont nem így van. Mi több, ennek éppen a fordítottja igaz.

Előzmény: Törölt nick (271)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.21 0 0 271
Szülői támogatás nélkül pár százaléknyi fiatalnak van lehetősége a normális gyermeknevelésre és a fejlődésre.Magyarán a tehetősebbek szaporodnak,a szegényebbek fogynak...Nemrég még forditott volt a tendencia.Jópofa dolog lesz egy generáció múlva kénytelenek lesznek a családon belül kizsákmányolni
szivellaBella Creative Commons License 2003.05.21 0 0 270
Csak pont wic hiányzik, de sebaj. Végül is honnan induljunk, Ádámtól Évától, vagy 1958-tól, a stacioner népességtől, vagy a témával kapcsolatos hidegleléstől?
Előzmény: NagyFehérFőnök (268)
occy Creative Commons License 2003.05.21 0 0 269
Szegény "lakosság" észrevette, hogy itt nem az ő gyerekeinek az esélyeit növelik. :((
Előzmény: Wic (263)
NagyFehérFőnök Creative Commons License 2003.05.21 0 0 268
"s ha akarod, én készen állok rá."

csatlakozom

Előzmény: szivellaBella (266)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.21 0 0 267
...ha memóriám nem csal, IMF évekkel ezelőtt azt mondta, Magyarországon elég 8.OOO.OOO fő is........., hát lassan közelitünk.....
persze, csak ha a memóriám nem csal.....
:)
szivellaBella Creative Commons License 2003.05.21 0 0 266
De, igen. Ám ne legyenek illúzióid: nagyon kevesen vagyunk. Mármint olyanok, akiket a magyar nép elfogyásának problémája megérint.

A cikk egyébként olyan mint az összes többi: száraz adatok, semmi más. A KSH leadja negyedévente a jelentést és kész. Persze nem az ő dolga kommentálni az adatokat. Ezt a sajtónak kellene megtennie, ám nincs még egy olyan gyűlöletes téma a magyar tömegtájékoztatás szemében, mint népesedési csődünké. Hogy miért, arra most nincs időm kitérni. Szóval éppen ezért ne lepődj meg, hogy ilyen süket csönd övezi a topic felhozását.

Az adatok egyébként elkeserítőek, lehet róluk beszélgetni, s ha akarod, én készen állok rá.

Előzmény: Wic (264)
phallus impudicus Creative Commons License 2003.05.21 0 0 265
És mennyi született 2001 első negyedében? 24600?
Előzmény: Wic (263)
Wic Creative Commons License 2003.05.21 0 0 264
ez senkit nem érdekel?

Wic

Előzmény: Wic (263)
Wic Creative Commons License 2003.05.21 0 0 263
Negyven százalékkal nőtt a népességfogyás mértéke
2003. május 21. 14:02

MNO
Több mint negyven százalékkal nőtt a népességfogyás mértéke 2003. január-márciusában az előző év ugyanezen időszakához képest – áll KSH szerdán publikált tájékoztatójában. Mint írják: minden fontosabb népmozgalmi mutató kedvezőtlen képet mutat.

Az év első hónapjában minden fontosabb népmozgalmi mutató kedvezőtlen képet mutat az egy évvel korábbihoz képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal frissen publikált gyorstájékoztatójában. Mint írják: a házasságkötések és az élveszületések száma csökkent, míg a halálozásoké emelkedett; a népességcsökkenés mértéke meghaladta az elmúlt év január-márciusi értéket.

A hivatal előzetes adatai szerint az idei első negyedévben mintegy 6000 házasságot kötöttek, ami négyszázzal kevesebb esküvőt jelent, mint 2002. első három hónapjában, 23000 gyermek született, ami nyolcszázzal kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Idén január-márciusban több mint 37000 lakos hunyt el, ami azt jelenti: mintegy 4000 fővel többen haltak meg, mint 2002. első negyedévében.

A születések mintegy 3 százalékos csökkenése és a halálozások 10 százalékos emelkedése miatt több mint 40 százalékkal nőtt a népességfogyás mértéke – áll a felmérésben.

A népesség lélekszáma az időszak végén – a nemzetközi vándorlás tendenciáját is figyelembe véve – 10128 ezer fő volt.
Ezer lakosra 9,2 élveszületés és 14,9 halálozás jutott. Az előbbi 0,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt, az utóbbi viszont 1,4 ezrelékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A népességcsökkenés mértéke az elmúlt év január-márciusi 4,0 ezrelékkel szemben 5,7 ezreléket tett ki. Ezer lakosra 2,4 házasságkötés jutott, ez 0,1 ezrelékpontos csökkenés az előző év első három hónapjához képest. Ezer élveszületésre 7,5 csecsemőhalott jutott, szemben a 2002. január-márciusi 6,4 ezrelékkel – tájékoztat a KSH.

sashimi Creative Commons License 2002.10.24 0 0 262
Novekedik a magyar nepesseg?
Idezek ugyanis OV oktober 23-i beszedebol.
Mi ugyan nem lettünk kevesebben, de ?k egyre többen lettek.

sashimi

Profán Béni Creative Commons License 2002.10.17 0 0 261
Kedves devereaux,
az okokat, asszem, elég alaposan megrágtuk az előző szakaszban.
Ami a vastagbetűs részeket illeti: tíz éve (pontosabban addig, amíg be nem jött a kapitalizmus) teljes foglalkoztatás volt, és nagyjából szamárlétraszerű, de többé-kevésbé garantált előmenetel, ma nincs. Hacsak az egyik szülőnek nincs valami jól jövedelmező szakmája, a család tisztes megélhetéséhez mindkét szülőnek dolgozni kell, az egyedülálló anyáról nem is beszélve. Oszd el, mondjuk, néggyel a magyar átlagjövedelmet, és hasonlítsd össze a létminimummal. Ehhez jön a karrier kérdése. Az emberek szeretnének több gyereket, de nem lehet "menedzselni".

" a gyermektelenséget tervező 45 évesnél fiatalabb nők 31 százaléka a szabad idejét szeretné megőrizni, 28,7 százaléka bizonytalannak látja a jövőt, 24,8 százaléka pedig egyszerűen idősnek tartja magát a szüléshez."
Ez önmagában is ok.
Nyilván tapasztaltad, hogy a gyereknevelés töredékére zsugorítja a szabadidőt. Mármost nem diszkóba szeretnék járni, vagy plázában pózolni, hanem mondjuk a feleségemmel ketten elmenni színházba, elmenni egy kiállításmegnyitóra, elfogadni egy vacsorameghívást. Egyhetes szervezés kell hozzá, és az se biztosan sikerül. Arról nem beszélve, hogy könyvet olvasni, amíg ébren vannak, lehetetlen (vagy csak nagyon goromba fellépéssel valósítható meg, akkor viszont megint csak nem tudok koncentrálni.)

Azt már régóta mondom, hogy az emberek olyan társadalomban vállalnak gyereket, ahol jól érzik magukat, és nem tartanak a jövőtől. Ez, hogy úgy mondjam, nálunk nem általános.

A családtámogatásoknak elhanyagolható szerepük van a gyerekvállalásban: ez megint csak ok, és nem következmény. Mivelhogy a rossz anyagi helyzeten tényleg elhanyagolható mértékben javítanak.

A csépé azért ver kenterben minden más konstrukciót, mert az a jövedelemnövekedés, aminek az észleléséhez könyvelési műveletek szükségesek, sohasem olyan erős, mint az, amit havonta kezedbe nyom a postás, akármit csinálsz. És a csépét, ismeretes társadalompolitikai okokból, nem emelték.


Előzmény: devereaux (260)
devereaux Creative Commons License 2002.10.17 0 0 260
A vastagbetűsek okai. Szerinted.
Előzmény: Profán Béni (259)
Profán Béni Creative Commons License 2002.10.16 0 0 259
Mármint minek az okai?
Előzmény: devereaux (258)
devereaux Creative Commons License 2002.10.16 0 0 258
És mik a valódi okok?
Előzmény: Profán Béni (254)
Boldog ember Creative Commons License 2002.10.16 0 0 257
Két kiskorú gyermekem után járó családi potlékból megközelitöen 50 liter tejet tudok megvásárolni. Hát ennyit ér a családtámogatás. És a gyerekeknek nem csak tej és száraz kenyér kell!
Előzmény: Profán Béni (254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!