de figyelj, ha ennyire raparazol, ez nem a te motorod. kifoghatsz szart, de olyat is, ami siman elmegy 300 ezret
en vettem 159 ezerrel 1.2 tsi-t a 2-es fl-bol, 202-nel eladtam. akkor mar kezdett faradni, de nem menthetetlen volt, csak kolteni kellett ra. azert rossz minden szart osszeolvasni, mert vagy bejon vagy nem. ha meg veszel egy ezsosemmegytonkre szivot, az ugyanugy beszarhat
Illetve octaviába is kompresszor és turbó vagy csak turbó dolgozik a tsi motoron? Használt octavia vásárlásán gondolkozunk de erről a tsiről annyi rosszat írnak, teljesen elbizonytalanodtam. Ha valaki tudna esetleg tanácsot adni (milyen motorkód mit takar, gyakori hibák, szíjas/láncos) vagy saját tapasztalatát megosztaná nagyon megköszönném.
Elégé ki van centizve az O3-as felfüggesztése, nem vagyok 1oo%-as benne, hogy belefér.
Az O2-es BXE-re szereltem Borbet (Audi) 16-os felnit, nem talált az ET, a külömbség talán 5mm volt, de joval kiljebb került a szélesebb abroncs (a gyari 195 helyett 215) és dögösebb volt a kocsi. Nem jártam vele sokat, talán pár 1oe-ret, nem volt baja.
Nem olyan régen írtam ide, hogy a 4 db elektromos ablak egyik hátránya, hogy facelift előtti O2-nél pl. van ez a hiba, amikor ajtózárás után röviddel lehúzza teljesen az összes ablakot.
Ezt mintha a hátul kurblis ablakú kiviteleknél nem csinálta volna.
De már nem emlékszem.
Sajnos arra sem, van-e megoldást erre a hibára.
Keress rá a neten. Először mindenki azt gondolta, hogy csak valamiért megnyomódott hosszan a távirányítón a nyitógomb (és ameddig nyomódik, addig húzza le az ablakokat).
De aztán inkább úgy tűnt, magától akciózik.
Nagyon régen nem írt már senki erről ide. Lehet, itt is volt leírva valami megoldás, de 2006-2008 közötti hozzászólásokban kell keresgetni.
Ha tudsz angolul, akkor a briskoda.net oldalt javaslom.
Sziasztok. Van egy Octavia 2 autóm, és mostanában elkezdte azt csinálni, hogy menet közben, be csatolt övvel, bejelez, h nincs becsatolva. Mi a teendő? Javítható, vagy az öv csatlakozót cserélni kell? Már 300e km felett van. El is kaphatott. Nagy mutatvány a csere, vagy otthon megoldható, ha ez szükséges? Köszi.
Lehetőségem van választani egy feketemágia gyöngyház metál, illetve egy juhar barna metál színű O3 között. A fekete elég dögös, de gondolom, elég macerás is, minden kosz meglátszik rajta. A barna is szép (de a fekete jobban tetszik), de szerintem kevesebb a macera vele.
Itthon egyelőre csillaggarázs van, de később lesz felette tető, munkahelyemen is a szabadban áll.
Megéri a fekete (és a szívás vele), vagy válasszam a barnát? Vagy csak elég sűrűbben vinni mosni?
Ha valakinek van tapasztalata valamelyik színnel, megköszönném, ha megosztaná velem!
Egyszer lemerult az akksi. Akkor kulccsal ki tudtam nyitni pedig nem segitett a villanymotor. Ha behal a villanymotor miert nem tudom kinyitni kulccsal? Mi mas akkor?
Ha melegben szignifikánsan jobb, akkor jó eséllyel a zármotor (maga effektíve a villanymotor) haldoklik. Ne sokat késlekedj, mert úgy hal meg, hogy a reteszelt zárásból nem tudja kinyitni, lévén az a legnagyobb nyomatékot igénylő feladat.
Előtte szóljál 2 héttel kb mert 1 hónapban 16 napot svájcban vagyok ,meg tudd milyen alkatrész kell azt itt a Bárdiba bemegyek veled ,megveszed a kedvezményemre ,a szerelést meg nem tudom attól függ mit szeretnél ,de álltalában mindig lent kell hagyni az autót ,attól függ mit kell rajta csinálni ,pár napig.
Ha tudsz szerelőt aki melózik hozott cuccból a közeledbe ,akkor meg félárat már nyertél az elketrészen .
Persze, típushiba. Vagy az átvezető kábel (kasztni-ajtó) van megtörve, vagy a mikrokapcsoló beteg. Utóbbi ex-olvtárstól rendelhető, csak nem ugrik be a nick.:)
Ha nem muszaj, akkor nem piszkalom, de a rozsda csak rosszabb lesz, es most meg konnyen kezelheto, ha kiterjed, mar romlik a helyzet. Miert javaslod hogy hagyjam?
1u2 o1 tour, kozponti zar, elektromos ablak es tukor: jobb elso ajto zarjat a kozponti zar neha nyitja/zarja, neha nem. Most, hogy melegebb van, fickosabb, hidegben se kep se hang nem volt. Valaki talalkozott ilyennel? Hogyan kellene nekifogni? Ajtokarpit le, aztan csatlakozok bontasa kontakspray majd osszedugas?
Ez alegnagyobb bizamatlanság oka a szervizek iránt hogy vajon kicserélték?Vagy frissítették ?Amit tudok magam csinálok,vagy a szerelőm ,mivel viszem az alkatrészt mindig Bárdinál 48%-om van ezért ,szerelőm a régi alkatrészeket kiteszi az asztalra vagy a földre ,hogy kelle mert ha nem kidobja .....Szoftvernél ez macerásabb ,hisz nem laptoppalmeg inteface-val megyünk be hogy leellenőrizzük.
Újabb problémával találkoztam. Megjött a tavasz gondoltam lehúzom az elektromos ablakot. Működik is szakaszosan (vezetőoldali ) ha hosszan nyomom a gombot és utána felengedem megáll. Utasoldali működik rendesen. Ha kulccsal zárom a vezetőoldali nem csinálnsemmit utasoldalt felhúzza ahogy kell. Nyitáskor ugyanez. A komfort menüben be van állítva hogy mindkét oldalt vezérelje!
Előzmény: Volt egy akkumulátor csere mert a régi megadta magát.
Tök jókat írtak a kollégák, én csak arra erősítenék rá, hogy a bal lábad gyűrd az ülés alá, felejtsd el, könyökölj térdedre, stb. :) (bár lehet, hogy nem is az automata életet kérdezted, hanem csak azon belül a DSG-t). Én a mostani alkalommal elkerültem a beégést, de a reflexek mélyek.
azt vettem most észre, hogy az o3 ajtókárpitja valahogy sokkal szarabb, mint az o2 és o2 fl-ben volt. ja, néha felteszem a könyököm, de nem taxismódra állandóan ott van, hanem néha előfordul. ehhez képest látszik egy folt, konkrétan ennyitől is elkezdett kikopni
mit lehet kezdeni ezzel? cseréltessem ki garanciában? :) vagy mivel ápoljam le, ami kicsit visszaadja az eredeti színt? 45e km/két és fél év alatt akkor sem kéne kikopnia, ha folyton ott lenne a kezünk, az asszonyé meg sosincs, pedig azért ő is elég gyakran jár vele :)
Ha eddig is benne volt az a kütyü, akkor talán nem az okozta. De a hibatárolót érdemes lenne megnézni. Ha egyszeri eset volt, az is lehet, hogy törlődik a hibakód, mire ránéznek.
Ha már erről van szó, talán alkalmas most megkérdeznem.
Volt szerencsém egy CAXA DSG(7)-hez néhány hétig.
Az alábbi megfigyeléseket tettem, és szeretném megkérdezni, hogy ezek a mai száraz DSG-kben változtak-e?
1. a teljes sebességű szabad kúszást már D2-ben végzi (mintha lett volna róla szó, hogy elvileg a D1 lenne a kúszást szimuláló fokozat). Még emelkedőn lassan se vált vissza.
2. A fékpedál elengedése után kb. 0.5-1 másodperccel kezd el kúszni. Ez nálatok rövidebb, hosszabb, egyező?
3. Volt valahol egy Golf teszt (nem találom), ahol azt írták, hogy megállás után nem a fék elengedésére kezd el kúszni, hanem a gáz megpöccintésére. Noha létezik ilyen autó is, de a VW konszern esetében az állítás a fentiek tükrében teljes hülyeség.
(4. egy igazán szűk parkolás, forgolódás a rendszer teljes megerőszakolása)
Azt meg tudná mondani valaki hogy a csomagtartó 2 teleszkópját szeretem kicserélni,illetve aa motorháztető kitámasztó helyett szintén teleszkopot raknék be.
Ennek a paramétereit ,hogy mikre kell figyelni vásárláskor....
Kinézőben van egy 2013as 2-es ráncfelvarrott 1.4 tsi octávia. Jellemzően 150 000 km körüliek elérhetőek. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen hibák jöhetnek elő, milyen hibákra lehet számítani, ezek még láncosak vagy már szíjasak? Az tsi-k tényleg annyira hírhedtek mint mondják? Minden info érdekelne a típusról. Segítségeteket előre is köszönöm!
Ezek a németek azért nagyon vigyáznak rá hogy ne érje el minőségben a golfot ne adja isten feljebb a Mazda 6,mondeo stb ne is beszélve,pedig flottában biztos az Octavia viszi a prímet ,mondjuk pont nem ez a benzines RS :) nagyon jó autó a maga kategóriájában ,nekem pl jobban tetszik mind egy golf ,azt viszont érezni hogy a Skoda egy kicsit "olcsóbnak" hat.....de lehet hogy ez direkt van,sőt sokan pedzegetik ezt a tesztek alatt ,hogy nem véletlen.
Nekem 7-es DSG van, az emelkedös lámpás elindulást szerintem nem szereti.... vagy lassan indulok, vagy nagyobb gázzal (most nem gyorsulási versenyere gondolok)! Valahogy a közepes elindulásnál rángatásal ellenkezik, ilyenkor kicsit viszább engedem a gázt.
Másik hogy sok városi használatnál (neked ilyen nem lesz), az alacsony fordulat miatt nem töltödik rendesen az akku és nálam már kétszer is lemerült (igaz hasznalok állófutést, gondolom enélkül nem lenne olyan vészes). Ezt azzal orvosoltam hogy váltottam kézi modra és egy kicsit hagytam pörögni 3500-ig. Amúgy szerintem a motornak/kipufogónak sem árt néha megmozgatni!
A sport módban tényleg nagyon gyilkolja a fordulattal, én nem is használom... inkább a KickDown-t (korábban emlitett padlógáz kapcsolót)
Na meg a vontatást nem szereti ugy hallottam...
O3 TSI-nek már nem betegsége, de azért néha ellenörizd az olaj szintet.
Négy Passat után váltottam Octaviára, a döntés előtt megnéztem, beültem pár lehetséges konkurensbe és a Superb (nem superB) volt az egyetlen, ami megfogott, amit szívesen hazavittem volna. Természetesen a Passaton kívül. De amennyiért az Octaviát megkaptam, annyiért semmi más nem jöhetett szóba.
Most úgy gondolom, a következő autóm is VW csoportos lesz.
A tankolt üzemanyag nem volt esetleg kicsit vizes( párakicsapódás miatt) ? Egyszer egy kevésbé forgalmas benzinkútról tankoltam, akkor tapasztaltam ilyet. Szerencsére azóta se.
Ha csak felületi a rozsda akkor inkább hagyd! egyébként ha nagyon zavar, akkor a futómű elemein némi csiszolás után sima olaj és üzemanyagálló matt fekete festék javasolt, esetleg alá némi hideg horgany (cink spray) ez amúgy a kipufogóra is jó lesz.
Van egy kis feluleti rozsda a futomuvon, es a kipufogon. Mit javasolnatok a kezelesere, amely otthoni korulmenyek kozott is elvegezheto? Amit talatam a neten, az a Korant roszdaatalakito, amit eloszor 1/3-ad vizzel higitva felviszunk, majd 1 ora utan higitas nelkul megint. Utana meg le kell kenni festekkel. En Hammerite-ra gondoltam fedofesteknek a futomuvon, a kipufogora meg hoallo ezustot. Mi a velemenyetek?
Reflexből én is kuplungot akartam nyomni az első megállásnál, abból persze egy hatalmas ballábas satufék lett (széles a pedál), majdnem kiestem a szélvédőn. :D Azt hiszem, még a 2. napon is eljátszottam egyszer...
A DSG-t majd megszokod (kell egy kis idő), de utána már azt fogja csinálni, amit szeretnél. Pl. a hirtelen fékezést majd a nagy gázt nem szereti, akkor el tud bambulni.
A sport mód szerintem hülyén van programozva, mert kis gáznál is feleslegesen pörgeti a motort és túl későn vált el. Csak hegyi szerpentinen szoktam használni, ott viszont felfelé és lefelé (extra motorfék, mert hamarabb visszavált) is jól jön.
A gázpedált "túl tudod nyomni", van alatta egy kapcsoló a "vész" gyorsításhoz. Túlnyomott állapotban sport módban vagy, még ha nem is írja ki. :) Egyébként nem tudom, milyen anyagból van az a kapcsoló, hogy az enyémben még nem kopott el... :))
Nem nagyon szoktam teljesíteni a "környezetvédelmi" kérést, mert ha 2 ezernél elváltom, akkor a motor jól hallható morgással hozza tudomásomra, hogy nem kell mindent elhinni a számítógépnek.
Hát a rendes 508 az a SW "sport" kombi változat lesz,én legalább is azt várom ,a mostanim az hatalmas ,remélem legalább akkora lesz 4,83 hosszú ,remélem az új lesz legalább ekkora,arra novemberig várni kell.
Mondjuk én 175 vagyok ha beülök előre beállítom az ülést és mögém beül egy 180 -as azért biztos nem ennyire drasztikus a helyszűke a lábnak,bár tényleg ezeket simán kiküszöbölhették volna,Audi A5 -nek van ilyen formálya csomagtartója meg helye ,csak nem az ellen küldték ,mert aki ilyen autót akar 5 ajtósat az Audit vesz A5 ,bár ha jól belövik az árát?!Áh aki Audiban gondolkodik sosem venne Peugeot-ot .
Nekem tetszik a menet fény az az index is ,mondjuk nekem kívülről a Lexux is tetszik sokaknak meg nem ,úgy hogy ez relatív!
Amin még gondolkozom az új Volvo V60 kívülről nagyon tetszik ,de a belselye annyira skandináv ,hogy nem tudom megszokni a látványát .
Üdv, márkatársak. Lenne egy nehéz kérdésem. Lévén hogy megzúzodott a bal első ajtó ezért cserére szorul. Elképzelhető hogy passzol a Combi ajtaja a Limousinra? Látásra nem találok különbséget. Skoda Octavia 2, 2005, 1.6 MPI ambiente.
"Száraz DSG-nél egy dolog fontos, állás közben vagy nulla közeli sebességnél vagy erősen nyomod a féket vagy sehogy, a kettő között elégeted a kuplungot. Értelemszerűen nem kell satuval megállni, a tartós csúsztatást kell kerülni."
Ha meg akarok állni,akkor nyomjam a féket, de ne satuzzam és ne is csúsztassam a pedállal,mert a kuplungnak annyi.
Ne 2 méter magas, kinyújtott kezű-lábú kettes létrák teszteljenek már átlag emberekre méretezett autókat! https://youtu.be/7iRGso3UPtg?t=106
Ültessünk az 508-ba egyhuszas embereket! Mindjárt nem kell nekik ütközésig kihúzni a kormányt és nem lesz koppanásig hátratolva a vezető ülés! Az ilyen langaléta emberek menjenek el szobafestőnek, ne autó tesztelőnek ...
sziasztok vettem 1.6 mpi 2007 octáviát és másodjára csinálja velem nem tudom mit nyomtam be azt hittem bezártam mire vissza értem mind a négy ablak lent volt tudtok segiteni??
Ja, hogy kicsi hátul. Azt hittem, a röhejes túl nagyot jelent.
Akkor ez is kiesik, 6 sebességes váltó és normális hátsó hely a minimum feltétel (plusz böszme csomagtartó az asszonynak). Az a menetfény engem is inkább - erősen - taszít.
Ma reggel indulás után ingadozott az alapjárat. Miután elindultam nem bírtam gázt adni rendesen, aztán kb 10 mp múlva megjavult. Egy későbbi indításnál kiírta hogy start-stop hiba, szintén ingadozó alapjárat de rövidebb ideig. Aztán a mai nap utolsó indításánál már semmi hibajelenség nem volt. Találkozott már valaki hasonlóval? (O3 FL 1.4 TSI manuális, nincs fél éves az autó, 14000 km van benne)
Még nem volt automata autóm, tudtok esetleg tanácsot adni akinek ilyen van a vezetési stílust illetően?
Száraz DSG-nél egy dolog fontos, állás közben vagy nulla közeli sebességnél vagy erősen nyomod a féket vagy sehogy, a kettő között elégeted a kuplungot. Értelemszerűen nem kell satuval megállni, a tartós csúsztatást kell kerülni.
Írtam, hogy nem értek hozzá, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy az ideális tartomány megválasztásánál csak a nyomaték számít. 2 féle kopás rémlik a cikkből (Nohab és/vagy Rudi is szokta emlegetni), esetleg érdemes mégis elolvasni.
1400 fordulattól a TSI közel maximális forgatónyomatékkal dolgozik, értsd a legideálisabb fordulatszám tartományban használod a motort. Erről tesz bizonyságot a beépített "ózonvédőkézikészülék" amely bőszen mutogat már 2000 alatti fordulatszámnál is, hogy tessék feljebb gangolni:D
egyebkent az egesz auto oncelu. nem tudom azt sem, mi ertelme volt ezt a rohejes meretu hatso labteret eloallitani csak azert, hogy meno legyen a forma
ez ontokonszuras volt a peugeot-tol, kellett volna egy rendes 508 is. ez elment volna kupevaltozatnak, jo arral lehetett volna arteon-rivalis
Lehet hogy direkt elcseszett,ennek ellenére egy superB elölről izgalmasabb mint egy Passat ,nekem legalább is.Nekem be jön ez az új 508-is csak ez a dízel EU6 180 LE 400 NM :( ez a mai mezőnyben egy nulla mondjuk a 8 sebességes autómata AISIN az biztos jó meg a fogyi is ,de lomha lehet ,mondjuk egy jó megírt ECU-vel lehet 210 LE 450 -et.
Benzinesbe érdekelne ez a puretech 225 Lovas csak ingázni egyenlőre nem jó ötlet,viszont lesz konnektoros hybrid belőle na azt megnézem hátha .......
Ezek közül Passat. A legkevésbé villantós autó, de jól tartja az árát, tágas, jó a beltér minősége.
A Ford is "F"-es autó, csúnyán öregszik a belseje.
Mazda6 dízel lehet szopóroller, cimbi a kevé kilométeres kintről hozott járgányra kellett, hogy fél misit rálocsoljon (elvileg gyári hiba, de nincs rá - még - visszahívás).
Superb OK, de akkor is Passat (egyetlen dolog nem tetszik a Superbben - nézd meg az elejét oldalról, meg egy Passatét - a Skoda valami elcseszett, ahogy a motorháztető oldaléle kinéz).
Ezt csak az fogja meg venni akinek O1-e van vagy esetleg még a SEAT-nál volt ez a méret ,nehezen eladható más márkára a mérete miatt ,én annó csak a gumikat el sem tudtam adni ,még a gumis sem vette be őket :(
Szerencsére felnin vannak így szerintem könnyebb lesz eladni.
Majdnem ugyan az ,nekem a H8 helyett OFF autóban H11 van a ködösben ,35W helyett 55W -os 12 V-on de ugye a kocsiba használattól 14.4 V-on az már inkább 67 Watt.
Észrevehető a kölünbség na .
Ennyi a különbség,én fogóval lecsíptem belőle és be megy mint kés a vajba.
+ Hőtől nem kell aggódni kb 22 fokkal ad melegebbet mint a H8 én még a 2008-as O2-esembe is így használtam az se ma volt abba 6 évig tette a dolgát ,a mostani gépbe is teszi foncsornak semmi baja.
Lumenet-ben lehet bízni van gari ha esetleg hibás lenne,de én még nem hallottam ilyet,attól még lehet.
Abszolút! Én már több tízezer forintnyi cuccot rendeltem tőlük. Két esetben volt garanciális probléma; a lehető legprofibban és ügyfélbarát módon intézték mindkettőt.
Nem értek hozzá, meg hitvita is, de éppen valamelyik nap néztem a TC cikkét és azt ajánlották, hogy hideg motornál 2 es 3 e fordulat között legyen a fordulatszám.
A pontos vízhőfokot külön műszer nélkül nem lehet valahol kiolvasni? Mert a H Astrámban ugyan nincs vízhőfokmérő, viszont diagnosztikai üzemben fok pontossággal kiírta.
"...a ködlámpa az emelt teljesítményű, 55W-os H11 izzóval is olyan..."
Ezek szerint a H8 és H11 foglalat csatlakozója megegyezik, a két égő kompatibilis egymással, vagy valamit meg kell erőszakolni a beszerelésnél és csatlakoztatásnál?
Kis tesztet végeztem a múlt héten. 1.2 TSI (81kW) , csillaggarázs, ELM327 OBD teszter.
-6,5 fokos külső hőmérséklet, hűtővíz -9 C, 1.4l/h fogyasztással alapjáraton.
2 perc után 11 C és 1,2 l/h
5 perc után 30 C és 1,1 l/h,
10 perc után 47 C és 0,9 l/h.
12 perc alatt érte el a hőfok az 50 C-t.
0 fok körül 2-3 perc alapjárati töszmörgéssel, 3-4 km után már függőben van a mutató (70 C +), max 2000 rpm fordulattal is. Nem tűnik rosszabbnak egy szívónál.
Lumenet-ben lehet bízni van gari ha esetleg hibás lenne,de én még nem hallottam ilyet,attól még lehet.
Hol szerelték bele?
Nálam a Bosch szervízbe D1S xenon csövet a bal oldalit rosszul eröltették bele a foglalatba ,pedig nem is hiszem el hogy ez lehetséges ,ők megcsinálták + lebontották az autó elejét ,közben csak az akkut kellett volna kivenni ,meg a tetejéről az elektronikát ami figyeli az akkut a másikhoz meg egy vékony kezű hozzáfért.
Azért nem én cseréltem mert a két cső 43 ezer ft volt és garanciás ha valami van ,csak akkor van gari ha szervízbe szerelik be.
Utána persze én állítottam be ,amit lehet már magam csinálom.
Na szóval borzalmas volt a vetítési kép úgy,ha egy picit is szarul van betéve az izzó.
Amit én vettem, az már eléggé kiment a divatból, egyébként ez az.
215e km után még mindig hibátlan, igaz nem sokat megy: kanyarvilágítás + néptelen utakon felnyomom a refi mellé. :)
A kialakítása miatt oldalra több fényt szór, ami kifejezett előny.
Gyorsan hozzáteszem, hogy ha nem lenne takarólemez a ködlámpában, azért szépen vakítana. Így se olyan pengeéles a vetítési kép teteje, és kissé feljebb is világít vele a lámpa, mint a gyári izzóval.
Gyakorlati tapasztalatom nincsen, mert az enyémben állófűtés volt, ha netán voltam olyan hülye, hogy nem indítottam el indulás előtt, akkor elindítottam beülés után, így pikk-pakk bemelegedett.
Nálam az 1,4 TSI a legkeményebb hidegekben is felmelegíti magát 7-8 perc után annyira, hogy utána már kapcsolható a fűtés. Igaz, én nem vagyok fázós és van ülésfűtés:)
Én is cseréltem az égőket Osram emeltfényűre. Talán kicsit világosabb a bevilágított felület, és tényleg messzebb látok vele. Viszont előjött néhány fénytócsa, a középtől kicsit jobbra. Nem túl zavaró, meg lehet szokni.
Viszont a gyári ködlámpa ezzel a 35W-os égővel olyan, mit halottnak a csók. Gyakorlatilag nem veszem észre, ha felkapcsolom. Lehet, hogy nekem nagyon alacsonyra van állítva, majd száraz időben játszok vele, mert így semmit sem ér.
Hát leragasztott Osramos dobozban volt Made in Germany felirattal, de persze akármi is lehetett benne, de nem hinném. Nagyjából úgy vetít, ahogy kéne, de nem elég éles a jobb oldalinál a ferdén felmenő rész, meg van benne egy sötétebb sáv, ahol nem kéne.
1.6 8V-ből már többet is láttam, amely elment 600e km-t (pedig ha-hu hirdetésben írták a km-t).
Itt is volt a fórumban 1.2 TSI 380 körül, ráadásul még láncosból. Nyilván ha a cél az örök élet + 1 nap, akkor az 1.6 8V jobb, de csak akkor.
Télen meg fáznék benne. A szívó 2,5 - 3 km után egészen jó fűtést tud produkálni, eléri a 90 fokot a mutató (azaz a kis vízkörben a víz a 70-et).
A felmelegedés intenzitása a hulladékhőtől, a hűtővíz mennyiségétől, az olaj, a motorblokk és az egyéb ehhez szorosan kapcsolódó, a hűtővízkörben lévő komponensek tömegétől függ elsősorban (ha minden más változót azonosnak tekintünk). Az 1.6 motorblokk tömege saccra legalább +30% az EA211 1.2 TSI-hez képest, ezért még a kisebb hulladékhő ellenére is arra tippelnék, hogy az 1.2 gyorsabban melegszik.
Gyakorlati tapasztalatom nincsen, mert az enyémben állófűtés volt, ha netán voltam olyan hülye, hogy nem indítottam el indulás előtt, akkor elindítottam beülés után, így pikk-pakk bemelegedett.
Emelt fényű OSRAM-mal a vetítési kép semmit nem változott. Jól is néznénk ki. A H7 az H7 marad, akármilyen fényerejű. A H1 az H1. Stb. Valami nem kerek itt.
Én most tettem be NBU-t a sok dícséret hatására, de egyáltalán nem vagyok meghatódva tőle, nem érzékelek érdemi javulást. Ráadásul a vetítési képe sem igazán jó az egyiknek, egy csomót szarakodtak vele a szervizben hogy beállítsák, de a végére sem lett teljesen jó.
Télen meg fáznék benne. A szívó 2,5 - 3 km után egészen jó fűtést tud produkálni, eléri a 90 fokot a mutató (azaz a kis vízkörben a víz a 70-et).
Az 1.2 TSI-ről nem tudok nyilatkozni, de az 1.4 TSI-ről pontos információim vannak.
A barátnőm pontosan 3,1 km-re lakik tőlem, mostanában rendszeresen megyek hozzá teljesen lehűlt autóval. Mire odaérek, a vízhőmérséklet mutató már fickósan felfelé áll, az olajhőmérő pedig 53-55 fokot mutat.
Útközben 3 lámpa van, az első kettő úgy van hangolva, hogy vagy az egyiknél, vagy másiknál meg kell állni. Érezhetően fűteni ezeknél a lámpáknál kezd, ez kb. 2 km-es menet után van.
Szerintem ennél jobban a régi 1.6-os sem melegedett...
Azért nem sokan mennek el egy autóval 600e km-t, ha a fele megvan egy átlagos autó életében az már egész jó km. Volt egyébként itt a fórumon egy 1.2 TSI taxi és ha jól emlékszem közel járt a 300e-hez, a rendszeres lánc-cserén kívül nem volt vele gond ha minden igaz.
Ezekhez a kis turbósokhoz a turbó sem a világ összes pénze, egy új középrész 100eFt, egy felújítás pedig 120eFt. Ennyit simán megspórol a fogyasztáson.
Tudom, hogy több mint 1 liter a különbség de kaptam én már párszor itt azért mert leírtam nekem mennyit fogyaszt a TSI-m, így semmiképpen nem akartam túlzónak tűnni. Jobb a békesség. :-)
1.6 8V-ből már többet is láttam, amely elment 600e km-t (pedig ha-hu hirdetésben írták a km-t).
Az egyik taxi módban.
1.2 TSI-nél... hát a turbó biztos megfekszik addig 2x, nem tudom, van-e kettős tömegű benne. Meg szerintem baromira nem bírná a napi 2x7 km várost hidegindítás után.
Ha lenne pénzem új autóra ÉS tudnám, hogy 4-5 év után is lesz, ezt meg el tudom adni, tojnék rá, hogy mi lesz a turbós motorral ilyen üzemben.
Sziasztok, van valami urethane-ból készült gyűrű, amit a lengéscsillapító rugóba kell rakni és onnantól valami frenetikus élmény lesz a nem rázó és pazarul rugózó autóban utazni. Valamelyikőtök esetleg próbálta már és van valamilyen tapasztalata ilyen cuccról?
Én is ezt használom. 1hetes volt az autó mikor beletettem.Tökéletesen világít.Mondjuk én kicsit feljebb álítottam a tompítottat.Gyárilag nagyon le van állítva.Élettartalmat még nem tudom .Fél éve van benne.
Én használom, jók és a Passatban bírja is. De nem nagyon észrevehető a különbség a sima NBU-hoz képest és azért drágábbak. Most a Philips X-tremeVision izzókat fogom kipróbálni ha ezek kiégnek amik most benne vannak.
VCDS AutoScan rögtön megmondja, hogy ugrott-e a szoftver verziód pl. a 09 modulon. :)
El tudom képzelni, hogy az ECU vezérli a magasságállító motorokat, és ott volt valami gebasz a régi szoftverrel.
Jobban visszagondolva, nem egy "össze-vissza" világító halogénes O3-at láttam már...eddig a klasszikus problémákra (rosszul berakott izzó, korábbi baleset) gondoltam.
Szvsz ne sajnáld. Az 1.2 TSI itt van helyben és sokkal jobb motor az 1.6-nál. Tudom, hogy kezdetben voltak gondok a TSI-vel de az O3-ban azért már sokkal megbízhatóbbak a TSI-k. A fogyasztásuk meg min 1 literrel jobb.
Valaki nem tudja, O3-mat lehetett itthon kapni 1.6 8V szívó motorral?
Egy orosz Youtube video-ban láttam ilyen autót, mutatták a motorterét, meg is döbbentem, hogy ismerős a motor a saját O2-ből, de nekem nem rémlik, hogy árlistában lett volna itthon, talán 1.2 TSI volt a legkisebb motor.
fényszóró szintszabályzómodult. na most, alvázszám szerint az én autómban ugye nincs xenon, a halogének manuális szintszabályzását meg csak nem kell frissíteni...
robotok folyton letapogatják a hardveres változásokat, és jelentik a központnak? :) tényleg nem értem ezt
A kézikönyv amiből be lett másolva a kép az O3 kézikönyve. Az oldalamon található első szériás angol O3 kézikönyvben írtak alapján sem kivehető a fejtámla az első ülésekből.
Lenyomod kissé a kárpitot, a műanyag csuszka alján van egy benyomható gomb, az oldja a támla reteszelését, és kiemelhető az egész. Előtte ereszd le a fejtámlát egészen, mert akad a "plafonban".
Itt tudna valaki segíteni Octi első fejtámla kiszedése ügyében? A kép alapján én meg nem mondom, 2-es vagy 3-as lehet. A könyv szerint nem lehet, de...
Olajnyomásmérő madzagkimenete nem olajos? Egy csere ésszerű lenne, nem kerül sokba és vagy bejönne vagy kizárna egy lehetőséget. Ha alacsony fordulaton fordul elő inkább, az egy elszállt olajszűrő szelep is lehet, erre is érdemes ránézni ha nem volt olajcsere a hiba keletkezése óta. Ha egyik sem oldja meg, akkor kell nyomásmérés és fohász.
Szokás szerint nyert a Misi Primacy 3, pedig az már kifutó típus. A Hankook Ventus Prime is jól szerepelt.
Viszont a Vredestein (is) nagyot égett, évek óta nem volt olyan abroncs, ami nem bírta volna a saját sebességindexe szerinti sebességen történő hajtást :-((
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni hogy mennyi olajnyomásnak kell lennie alapjáraton ill. 2000-es fordulaton egy 2006-os octavia2 (1Z3) BSE motorkódú 1.6-os kocsinak? Random szerűen bejelez a kocsi,hogy nincs nyomás... Valamikor 6000Km -nél semmi és egyszer csak kijelez 1500-as fordulaton. Majd semmit nem csinálok és elmúlik..... Olajmérőt tennék rá csak nem tudom mennyi legyen az értéke..
Számomra magától értetődő, hogy a csavart, alátétet cserélni kell, legutóbb mégis elfelejtettem venni, de a szervizben pótolták. Legalábbis a számlán szerepel.
Melyik doksid van hozzá? Workshop? Haynes? Gyárit (Workshop készletet) nem találok, bár egyelőre az Elsa és az online WM is elég volt, csak utóbbi macerás.
Ez az olajteknő csavar csere tényleg érdekes. Elvileg kéne, de szerintem nagyon kevesen cserélik. Úgy emlékszem nálam sem cserélték a szervízben, és utána én sem cseréltem sose olajcserekor (kb 12-13 alkalom). Eddig nem cseppent meg sose, nyilván nem kell széttépni a csavart. Akinek van nyomatékkulcs annak egyszerűbb, nekem nincs, úgyhogy csak érzésből húzom. Fura amúgy hogy az alátét úgy meglapult, hogy le sem tudnám venni a menetről, hogy újat tegyek fel rá.
Tudom, hogy kellene. Csak paddyjoe írta (rossz volt az előzményem), hogy muszáj nekik cserélni, mert egyben van az alátéttel, én meg annyit mondtam, hogy dehogy kell, megoldják azok.
Ha esetleg úgy értetted, hogy megfelelőnek tartom az újrafelhasználást, akkor félreértetted. Csak a magyaros (k-európai) "megoldjuk, mester" hozzáállást írtam.
A szervizelőirás szerint a csavart minden olajcserénél cserélni kell, mert az alátét nem réz, hanem lágyvas. Az ára 400-900 Ft között van, tehát nem egy költség az olaj és szűrő árához képest. A szerelőknek ez új, "jó oda a régi is" felkiáltással teszik vissza. Viszont félő, hogy a nagy meghúzási nyomatékkal esetleg kitépik a menetet az olajteknőből.
Elkopva nem volt sem a tárcsa, sem a betét, még bőven lett volna benne, csak egyszer elfékeztem, és a fékerő ingadozása túl volt a határértéken, nem ment volna át a műszakin.
Én épp ma voltam 73K-val szervizen, és kiperkáltam egy negyed millát :(, mondjuk sok mindent cseréltettem, köztük teljes első féket, ami elvitte több, mint a felét.
Nekem új kora óta eszi az olajat. 1.6 8V benzin. Tehát ugyan az a motor.
Egy Debrecen-Budapest út után rendszeresen 1,5 dl-t töltöttem utána (400 km 4000-es fordulat felett, a többi meg budapesti forgalom).
Barna trutyi nekem is van a betöltő kupakján, de hosszabb utaknál el szokott tűnni, olyankor csak olajos.
Nem füstöl, vízben sincs semmi.
Régebben az itteni régi bandában ez többször is téma volt, másoknak is ette az olajat ez a motor. Valaki akkor mesélte, hogy egy VW mérnök azt mondta, szándékosan vannak úgy gyártva a motorok hogy némi olaj ott maradjon az olajlehúzó gyűrű mellett a hengerfalon. Valami EUx teljesítése miatt csinálták így.
Nekem 1.6 8V benzin, ugyan így van, balra kanyarodva morog. Azért nem gondolom, hogy nálam ez a kerékcsapágy, mert újkora óta ilyen. 13 év és 116e km óta.
Szerintem azért van ez mert keresztben van a motor és egyik (bal) oldalán van a váltó. Valahogy úgy terhelődhet az egész hajtáslánc balra kanyarodáskor, hogy ilyen hangot ad ki.
Lehet, csak egy nem jól méretezett motor vagy váltótartó bak.
Csak találgatok.
De 13 éve alatt számtalanszor volt megnézve a kerékcsapágy és sosem volt semmi, de a hang az újkorától meg van.
Nem olyan régen pedig más is beírta ide, szerintem nem egyedi a dolog, hanem a fentiek miatt lehet.
Ha neked eddig nem volt ilyen, feltétlenül nézesd meg a kerékcsapágyakat!
Sziasztok valaki szerelt be 2008 FL elotti O2-be android fejegységet(8") amin minden mukodott és nem kellet geteway ill canbus csere & mokolást végrehajtani??!(vagy nem sokat)
Nem merek rendelni csak úgy lutrira rendeleni .vannak erről tapasztalatok , tippek segítség gyárát
Köszönöm az eddigi segítséget Rapid ügyben, még egy kérdés felmerült bennem:
a hátsó ablakokkal ellentétben a szervízkönyv villany. Tehát nem kaptam papír alapú szervízkönyvet. Honnon lehet megtudni, hogy milyen művelet mikor esedékes a kocsin?
Kösz.
B.
U.I.: az OII hűtőmaszk továbbra is keresi gazdáját. Meg a toronycsapágyszett is.
Egy belsőégésű motorból bármerre is távozik 1-2 ezer km-enként egy liter olaj, annak
megvan az oka és persze jól látható jelei vannak.
Ha kifolyik az olajteknő, vagy az olajleeresztő csavar, vagy a szimeringek mellett, akkor vagy az autó alatt, vagy az alsó motorvédő lemezen tocsog az olaj. Ha kifúj valahol (nívópálca, beöntőnyílás, stb.), akkor tiszta trutyi valahol a motortér. Ha a dugattyú mellett felszívódik a hengerbe, vagy a kartergáz visszavezetéssel kerül a szívócsőbe, vagy a szelepszár szimeringek mellett megy fel a hengerbe, akkor brutálisan füstöl a kipuffogó. Ha a hűtővízbe kerül, akkor nagy mennyiségű sárga trutyis hab képződik a hűtőben.
Az a fura, hogy az 1,6-os motor nem egy űrtechnika, ahhoz a márkaszervizek, meg a márkaszervízben sosem járt öreg szakik is értenek, szóval fura, hogy senki sem találja az eltűnt olaj nyomát. A motorolaj pedig nem közpénz, az olaj sosem tűnik el nyom nélkül :-)
Ilyen mérvű olajfogyasztásnak már jelentkeznie kellene a kipufogónál kékes füst formájában. Ellenőrzés: álló helyzetben nagy gázzal megpörgetni, majd gáz nélkül - hogy zárjon a fojtószelep, és minél nagyobb szívási erő legyen a motornál - hagyni, hogy visszaálljon a fordulat alapra, kicsit pötyögtetni, majd nagy gáz. Ha szelepszár szimering, vagy olajlehúzó gyűrű a hiba, akkor erős kékes füstnek kell jönnie a kipufogóból.
Ha meg valahol, mondjuk az olajteknő tömítésnél, vagy a főtengely szimeringnél ereszti az olajat, annak látszania kell cseppek formájában. Az alja teljesen tiszta?
Az olajfogyasztás már nehogy az olajmárkától függjön! Igaz egyszer a szomszédom egy régi "bálna" Passatba tett 0W 30-as olajat, na abból tényleg kifolyt, de az nagyon nem belevaló volt.
A Távol-Keleti gyártóknál más miatt is van ez a csomagolás: logisztika - hajón jönnek a cuccok, amelyeket nem Európában gyártanak - így meglehet, hogy amit kiválasztasz autót az már épp utazik a kontinens felé. Anno Mazdát nézegettem én is, még hivatalos magyar importőr sem volt, hanem a Mazda Austria adott át pár autót, még színből sem volt választék, nemhogy felszereltségből.
Sőt vannak olyan cuccok, amit nem is a gyárban pakolnak az autóba, hanem a márkaszervizben (asszem a jelenlegi hatosnál a navigációt így kapod).
szomorú kálvária, de ugye azt tudod, hogy ilyen nincs, hogy a shell "feloldja a lerakódásokat", a castrol meg nem? olyan olajat kell beletenni, ami a motorhoz előírt gyári specifikációnak megfelel, innentől a márkanév gyakorlatilag tökmindegy. olyat tegyél bele, amit előírtak, nem kísérletezgetni kell(ett volna)
azt már inkább elhiszem, hogy átvertek valami pancsolt olajjal, de akár az is lehet, hogy az olajcseréknek semmi közük ahhoz, hogy pont így és ekkor ment taccsra valami. a hengerfejtömítést valóban nem ártana ellenőrizni
2017 februárjában vettem 145000km-el kereskedésben, de a gépkönyvön talált matrica alapján kiderült, hogy ismerem a tulajdonost.
Céges autó ( Miskolc ), csak Ő használta, véleménye szerint semmi hiba, még az izzó csere is szakszervízben.
Mikor hazahoztam, bevittem a helyi szakszervízbe, hogy cseréljenek olajat és nézzék át. Azt mondták nem kell, majd az autó jelzi ha vinnem kell.
Használtam 5000km-t, semmi hiba, majd jött a szervíz. Olajcsere stb.. ( utánnakérdeztem Miskolcon Castrol 5w30 at használtak, itt Shell 5w-30 at tettek bele )
Olajcsere után mendtem vele kb 1000km-t és jelzett hogy kevés az olaj, visszavittem rátöltöttek, semmi egyéb reakció.
Megint mentem kb 1000-1500km-t és ismét jelez, hogy kevés az olaj.
Megint szervíz, és azt mondták, hogy az eddig használt 5w-30-at 10w-40-re cserélik, igy 30.000 hejett 15.000.-km-enként lesz majd csere, és a vastagabb olajat talán nem eszi annyira. Ami itt feltünt, hogy nem emelték meg az autót és nem allúl engedték le az olajat, hanem valami vákumos valamivel a nívópálca helyénél szívták ki az olajat. Nagy eredmény nem lett 10w-40-et is eszi, főleg hosszútávon 4000-es fordulatnál.
Mivel több alkalommal nekem kellett utántöltenem az olajat, így feltünt, hogy sárga trutyi van az olajbeöntő tetején es a sapkán, elég rendesen.
Ezt magyarázták azzal, hogy ott csapódik le a pára.
Következő olajcserét már egy másik autószerelőhöz vittem, akiszerint nem szabadott volna a Castrol olajat Shell-re cserélni, mert feloldja a lereakódásokat és ott elmehet az olaj. Itt szépen akkna felett az utólsó cseppig kiengették az olajat, majd Mobil Super 2000 X1 10w40, olajat tettek bele. Minimális javulást tapasztaltam, de nem jelentős.
Elment 10.000.-km és a következő olajcserét már megcsináltam magam ugyanúgy Mobil Super 2000 X1 10w40 olajal. Itt egy nagyon komoly észrevétel: amikor kihajtottam a csavart, potyogott a kezembe a menetjavító!!!!!! Valaki valahol valamikor kinyírta a menetet. A csavar még elég jól visszament.
Olajfogyasztás talán valamivel jobb, el tudtam menni autópályán 2000km-t, városba 3500.-at is.
Kompressziót mértünk azzal semmi gond, és erő is van rendesen az autóba.
Most jön a következő olajcsere, itt mindenképpen szeretnék olajteknőt cserélni a csavar hiba miadt.
+ hiba észrevétel 40.000.- km alatt a hüttővíz max -ról, minimumra fogyott.
Szerintetek milyen olajat tegyek bele? Használjam tovább a Mobil Super 2000 X1 10w40-et, vagy válltoztassak?
nem teljesen teló tükrözés, mert az android auto és az apple carplay is bizonyos appokat enged csak futtatni. de amit igen, az az autó képernyőjén jelenik meg valóban
az, hogy a menüben ott van, sajnos nem feltétlenül mérvadó, swing esetén talán a konfigurátor sem tartalmazza a smartlinket. bolero/amundsen kéne/kellett volna hozzá
Nekem is O3 FL van swing rádióval.A smart linket a PoHu Skoda Győr szerint nem lehet erre aktiválni.(pedig szeretném ha lehetne)A menüje szerint lehetne.Egy kódot írnak bele,ha megvetted 50ezerért.(elméletileg)De ha van valakinek erről más infója szívesen olvasnám.Lényegében egy teló képernyő tükrözés ha jól olvastam.
3008 -nak is ez a dizájn a belselye ez a vonal ,év autója lett ,308 -nak is 2-3 éve ez a vonulat van ,még nem próbáltam ,de lehet meglepődnék milyen praktikus ,valami szerepe biztos van.Nem tucat autó,megosztó valakinek vagy nagyon bejön vagy nem az is valami.
A skoda ilyet utoljára a O3 FL-el tudott elérni ,amennyire nem tetszett ,mára hogy látom az utakon jobban be jön mint a sima O3 ,soha nem gondoltam volna .
Pont élőben derül ki, mennyire szar igazán. Semmi értelme ilyen játékkormányokkal meg fordított fordulatszámmérőkkel elriasztani a vevőket egy amúgy talán jó autótól.
Bár rég tanultam ilyesmit, de a tanulmányaim alapján nem a töltő "tolja" az áramot hanem az akku veszi azt fel. A töltőnek csak egy maximum értéke van amit le tud adni, már ha van minek azt felvennie. A töltő a feszültséget tudja tolni... De ha az nem haladja meg az ideális töltőfeszt, akkor persze az sem ártalmas és nem fogja "túltölteni" az akkut.
Elég hülyén néz ki a kormány és a műszerfal közti kopár sáv. Ha jól látom, a középső kijelző alatt is van egy vízszintes "senki földje", de abban nem vagyok biztos. A lámpa meg nekem is sok(k). Ráadásul csak 3-4 év múlva jöhetne szóba, mikor már olcsó.
Nohabbal értek egyet, ne a gyár találja ki, hogy ha valamit akarok, akkor biztos szükségem van még 4 dologra. Éppen a 3 szint oszt slussz az, amikor a cég profitéhes, mert rád sóz dolgokat. (Az extra ára az más tészta.) Én még a VW-nél is sokallom az egymásra épülő dolgokat, sokszor nincs közük egymáshoz, de a konfigurátor jelzi, csak azzal megy. (Konkrétumra nem emlékszem, rég játszottam vele.)
Nekem elsőre olyan érzésem van hogy kell a mostani szemeknek 1-2 év mire beérik ,sokat kockáztatnak a franciák mindig és a megosztó külső sokkal jobb mint a rossz.
Hát bizony lehet. Ha a cellafeszültség 2,7 volt fölé megy, akkor gázosodni kezd az egész, tönkremegy az akku. Persze ezt csak egy szabályozatlan, a "halálig" áramot toló akkutöltővel lehet megcsinálni. A szabályok szerint 2,4 volt cellafeszültségig tölthető biztonságosan egy akku, összesen ez 14,4V.
Ha egy vezérlő nem érzékeli a cellafeszültséget, ki tudja meddig nyomja bele az áramot?
Az ALDI-ban most újra kapható egy kis elektronikus vezérlésű akkutöltő. Ez max. 3 ampert tud, tehát nem egy gyorstöltő, de feljavításra alkalmas. Tud (többek között) normál módban tölteni, ekkor 13,6 V-nál lekapcsol, és van "téli" üzeme, ekkor 14,3V-ig tölt. A töltés befejezése után átáll csepptöltésre.
3 éve használom, még nem okozott gondot. A vezeték kicsit merev rajta, de hát olcsó hús...
nemcsak vcds-sel, hanem vag can próval is kikapcsolható, abban a szoftverben külön "1 click" menüpont van erre. nekem ezzel van letiltva, ez a car menüben sem ír semmit, szimplán csak fixen le van tiltva
Nem okoz semmi gondot a programozás, nekem 3,5 éve (kb. 190.000 km) ki van kapcsolva.
A CAR gombot megnyomva a Start-Stop-nál annyit ír, hogy "power consumption is too high". Ha megállok, mindig kidobja az áthúzott A betűt a műszerfalra. Ennyi.
Ha a kábelt leveszed, na abból lehet probléma szerintem. Tippem szerint minimum egy sárga háromszög a műszerfalon, Start-Stop hibával kombinálva. Ez az aksi menedzsment már attól is meghülyül, ha direktben valami fogyasztót kötnek az akkura (pl. utólagos erősítő). De ha kipróbálod, írd meg. :)
Nekem a dignosztikás szerelő azt mondta, ha lehúzom az akku (+) saruról a kis fekete csatlakozót, akkor nem kap akkufesz jelet a számítógép, és soha nem fogja leállítani a motort. Még nem próbáltam, lehet, hogy működik.
Viszont milyen más üzemmódokhoz kellhet a pontos mért érték? Koromszűrő regeneráláshoz például? Nem fogja így folyamatosan túltölteni az akkut?
Valóban a Japánok még nem csinálják ezt, ott csomagok, meg felszereltségi szintek vannak. De nézd meg az Opel konfigurátorát, igaz, annyi izé nincs , mint a VAG.nál, de azért bőven lehet ixelgetni. Merci, BMW detto. Franciákat még nem néztem.
...és, ha indítás után túl gyorsan akarod kikapcsolni, még vissza is kapcsolja magát a szemétláda.
Diagnosztikával (sajnos) csak úgy tudod átprogramozni, hogy teljesen inaktív legyen. Pontosabban: egy határérték átírásával mindig túl nagy elektromos áramfelvételt érzékel, ezért bekapcsolt állapotban sem állítja le a motort.
Másik lehetőség egy memória modul beépítése, amit akár magának is összerakhat az ember, vagy venni is lehet hasonlót 10e HUF körül. Ebay-en egy honfitársunk már ráállt a témára, úgy látom. Ezek indítás után késleltetett gombnyomást szimulálnak.
A start-stop rendszert nem lehet kábellel kikapcsolni? Ha gombbal kapcsolom ki, minden gyújtás után ujra ki kell. Mondjuk a legjobb az lenne, ha gombbal kikapcsolás után bármeddig úgymaradna. Ilyet nem lehet állítani az agyában?
Az 1,5TSI 150Le-vel ugyan azt az eröt hozza mint az 1,8TSI O2 FL-ben?
100-120 körülig valószínűleg hasonló, mert az O3 könnyebb autó. Felette az egyre nagyobb légellenállás miatt a súly szerepe egyre kisebb, ott már kijön a plusz 30 lóerő.
A mai számítógép felügyelt logisztikájú gyártásnál pedig nem jelent túl nagy plusz költséget a méretre szabás.
Anno cégesként kacérkodtam a Mazda 6-tal, de mivel az automata váltó kétmillió Ft-ba került volna, mert meg kell hozzá venni a heresimogató bőrüléstől a csillagtetőig csomagban mindent, mivel van 3 felszereltségi szint 'szt kalap, szóval ha két fillér lenne ezt megcsinálni, akkor biztosan megcsinálták volna a japók. De mondhatnám a koreaiakat is, kíváncsiságból konfiguráltam egy Ceed-et, extraként tudtam volna rendelni bele automata váltót, tolótetőt, másik felnit meg láthatósági mellényt.
A VW-csoport ehhez képest istenkirály, az árpolitika más kérdés.
100-200-ra gyorsulásnál, pontosan hány másodperc az eltérés? M3, Hatvan-BP. szoktam közlekedni. Nem tudok olyan sebességet felvenni, amin ne keljen fékezni vagy előzni. Sehová nem sietünk, ezért tempomat 100-al szoktam menni, de amikor "rámjön", kettő fölé is felmegyek, de ez csak pár másodpercig tart, mivel gyorsan utolérek valamit. Egyáltalán nem tartom fontosnak, hogy 100-ról 200-ig, hány másodperc az eltérés, azt már igen, hogy van elő befecskendezés, (ha jól gondolom)a kokszosodás miatt.
Ezt már több helyen leírtam, hogy szerintem ez az új profittermelő húzás az autógyártóknál.
Meghirdetek egy típust viszonylag kedvező áron, bután felszerelve, majd olyan extralistát teszek mellé. hogy csak na. Ki lehet pipálni szinte mindent, ami azelőtt csak a prémium kategóriáknál volt elérhető. És ha bátran ixelget a vevő, az kedvező alapár akár 60-80 %-al is felmehet. Kompakt kategóriás autóknál úgy bele lehet szaladni a 8 millába, mint a sicc. És az extrákon nagy a profit! A mai számítógép felügyelt logisztikájú gyártásnál pedig nem jelent túl nagy plusz költséget a méretre szabás.
Erre rátesznek egy lapáttal még az autós újságírók is, mivel agyon dicsérik az extrákat, és külön hangsúlyozzák, hogy milyen nehéz ezek nélkül élni, így a vevő is ilyet akar. És kifizeti egy eggyel nagyobb kategóriájú autó alapárátárát, és boldog.
A sok extra miatt az autó értékvesztése pedig exponenciális, a használt autó piacon nem igazán értéknövelő tényező, inkább az eladhatóságot javítja.
Lassan már az addig tényleg fapados árakkal operáló Dacia is beveti ezt a trükköt, ott is lehet szépen ixelgetni, és máris nézegeti az ár az 5 millát.
Pár éve volt egy cikk, hogy miért bontanak 10-12 éves S osztályú Merciket. Mert bármi elromlik az igen bőséges elektronikus izék közül, olyan horror ár a javítás, hogy műszaki totálkárba taszítja az autót. Azután vagy egy műszaki rommal közlekedik a tulaj (de merdzsóval járok!), vagy megszabadul tőle.
Ki mondta, hogy alulmotorizált? Én nem. Csak nem tartós. Nekem a sz.r nem azt jelenti, hogy nem 250km/h a sebessége, hanem azt, hogy ha egy évig nem jut szervízhez akkor is megbízhatóan működik a legnehezebb körülmények között is. Lenn a Szaharában sokra mennék a motoros ablakemelővel vagy a tökéletes hangzású hangszórókkal. A Peugeotom símán ment 2000km-t (árnyalatnyi teljesítményvesztéssel) ott, ahol a VW 50 (ötven) km után ment a roncstelepre. Nekem a megbízhatóság a szempont egy autó megitélésében és nem a fűthető űlés.
Az 1.4 TSI lóereje a Golf Sportsvan-t is prímán mozgatja, és saját tesztvezetés során arról személyesen győződtem meg, hogy az O3 minden, csak nem alulmotorizált vele.
A biztonságon még gondolkodom egy kicsit. Az olajfogasztás meg úgy látom nem vészes és csak kezdetkor van. A motorolaj valószínüleg cserés lesz 5000km után. Már csak el kell adnom az előző autómat :)
Az 1,4 lről fel kellett emelni 1,5 l-re. Még emlékszem amikor az 1,6-os 110LE-s GOLF GTI szívómotor hengerűrtartalmát meg kellett emelni 1,9l-re, mert úgy volt ócska ahogy volt.
...az igenyek manipulalasa, mint erv mar jobban tetszik:-) lehet. En uj autot meg nem vettem a sajat penzembol. Megtehetnem, de ennel sz@rragobb vagyok (egyelore). En max. 2m-ert veszek autot, nem sietem el, es csak ismert eloeletut veszek, amit nem bemondas meg kamu szerviszigazolasok alapjan dontok el. Nekem az auto kozlekedoedeny, csak a muszaki tartalom erdekel, meg minimalis dolgok, pl. klima, abs, legzsak. Felesegem eseteben a szabadsagfok kisebb, mert bejon a neki mi tetszik faktor, ami komoly szukites:-).
Az osszefugges csak annyi, hogy a 80-as evekben is voltak mar hatul villanyos ablakok, de nem terjedt el megsem mara, illetve, hogy nem az Iphone generaciohoz tartozom, de nem ezert tartom jonak a kurblit hatul. Ha ingyen adnak hatulra a villanyos ablakot nem kellene. Pl. aki aludt mar autoban megtapasztalta, hogy kicsit le kell engedni az ablakot, hogy legyen levegod, neha kicsit jobban, aztan fel akarod huzni pcit mert hideg lett (gyerek elott volt par vadkempinges kaland:-). Ilyenkor jol jott a kurbli. Persze neha jol jonne a villanyos ablak is, amikor keresztbe akarok huzatot csinalni a palyan a birkaszallitot elhagyva. Nekem kellene kurbli+villany is:-) De jobb kompromisszum a villany elol, kurbli hatul. A legjobb lenne 3 villany + 1 kurbli hatul. Na ezt szabadalmaztatom:-)
az elso szeriak kifejezetten szarok voltak, sorra hullottak el. aposomek focust es fiestat is szivomotorral vettek, es a kereskedesben is erosen ajanlottak ezt (ceges vonal miatt tobb mas vasarlas is volt ott, erdekuk volt az elegedettseg)
tobb korrekcio utan a mostani ecoboostok mar valamivel jobbak
de mondhattam volna a nissan kis turbojat is, amiben sorra pusztultak a vezerlesek
en is akkor szulettem, de mi az osszefugges? :) azert van kurblis ablakod, mert direkt azt akarsz, vagy csak nem akarsz fizetni villanyosert? ha odaadnak minden autohoz ingyen, azert jo lenne az is? az allitasom az, hogy ez a gyartok fillerbaszasa, amivel manipulaltak az igenyeket is
persze, a gyartok rendelnek, a beszallitok eloallitjak, ez igaz. hasonlo, jobb oldali ablakemelo rosszalkodas nalunk is volt az o2 fl-nel, de csak kanikulaban...
es igen, pont ezt mondom, tok ciki, hogy ezert mar x eve 42 ezret kertek, alaparon kellett volna adni. a profitehseg, ugye
Az iphone generációt konkrétan már nem nagyon hozza lázba az autózás. Egyre kevesebb az autobuzi a fiatalok között. Meg sok csóró fiatal van, akinek jó az elöl-hátul kurblis ablak is, csak tudjon valamivel közlekedni.
Én is erős motor-fapad fan vagyok. A hátsó villanyablakkal nincs bajom, ha már adták, talán nem romlik el, mert szinte sosincs használva. De az olyan extrákért, amit nem használok, és csak az elromlás esélyét növelik, inkább kihagyom, még ha ingyen is van.
En a 80-as evek elejen szulettem, gyerekkoromban a technologia nem tartott ott, hogy egy komplett PC-t belezsufoljanak egy nevjegykartyatartoba. Letezett mar akkor is mobil szamitastechnikai eszkoz, de azok meg offline eszkozok voltak nyilvan es jo dragak. Szoval nem az Apple termekein nottem fel es most is csak megeszem azt:-) Persze van okostelefonom, de hatul nincs villanyablakom, klimam viszont van, manualis. Nem neztem utana, de eros a gyanum, hogy a 80-as evekben is letezett hatul is villanyablakos auto, ahogy ABS, szervo, klima is. Nagyon egyszeru oka van annak, hogy ha valami nem lesz annyira elterjedt, mint pl. a klima. Ez pedig az, hogy az emberek tobbseget nem erdekli. Akinek kell, az rendelje meg, de mivel csak egy szuk reteg igenye, ennek megfelelo a kinalat is. Nem olyan regen jottem ra, hogy amikor egy idosebb ember csinal valamit akkor a legnagyobb marhasag azt feltetelezni, hogy azert teszi mert mar ven hulye. Ilyen is van persze, de azert ez a ritkabb. Erdemes megkerdezni, vagy egyszeruen atgondolni, hogy miert csinalja amit csinal. Az Ipad es Iphone fuggo fiatalokkal e tekintetben a legnagyobb baj, hogy a "gondolkodasuk" igencsak a valosagtol elrugaszkodott. Nem hibaztatom oket, mert fokent nem ok tehetnek rola.
"szerintem 2018-ra csak eljutott a technológia oda, hogy megbízható villanyablak-modulokat gyártsanak a beszállítók, ha akarnak"
A beszállítók sosem akarnak, csak azt, amit a gyártó kér. Meg ahogyan és amennyiért kér. Tekintve a fillérb.szás magasiskoláját amit a gyártók bemutatnak, nem, nem tudnak rendes minőségben ilyet autóba tenni.
Nekem már javítani kellett a vezető oldalit évekkel ezelőtt.
Az utasoldali meg nagyon ritkán volt használva, de mégis ott tartunk, hogy nem tudom egy gombnyomással automatán felhúzni, mert biztos, hogy 5-7 cm-en belül megáll mert becsípődést érzékel, és azonnal teljesen lehúzza.
Egyes vélemények szerint elgyengült a motor (csak tudnám, mitől), más vélemények szerint megkeményedett az a szövet borítású anyag, sín, amiben az ajtókeretben fut az üveg és az emiatt történő megszorulást érzi becsípődésnek.
Szerencse, hogy hátul nincs elektromos ablak, legalább azzal nincs baj.
Ja, és mivel én is olyan extra cuccokról mondtam le megrendeléskor, amit pedig szerettem volna, nyilván a legkevésbé sem akartam a hátsó elektromos ablakokra még 42e Ft-ot kiadni 2005-ben, vagy amiatt Elegance felszereltséget venni. Hamarabb X-eltem volna be az ablakmosó folyadék szintjelzőt.
Én úgy vélem, a gyereknek a kurbli kevésbé érdekes, mint egy nyomógomb, és az O2 esetében a gomb sokkal elérhetőbb is számára, mint a kurbli.
"tele vannak az autók mindenféle modern technológiával, maguktók gyorsítanak és megállnak, az ablakot meg kurblizzad, mint száz éve"
Tökéletesen igazad van, ez több, mint röhejes. 2005-ben az O2 gyári alapfelszereltségként árult kazettás magnós fejegysége is az volt, mikor a 19 éves Audimban már akkor MP3-mat hallgattam egy 24e Ft-os SONY rádióról.
Csakhogy, nem véletlenül van ez így. A modern technológiás vackokra úgy tűnik, van igény. Ez szerintem az Y generáció miatt van így. Köztünk vén hülyék között is van műszaki megszállott, én is az vagyok. De értelmes dolgokra izgulok rá. Ez az okostelefon nyomkodós fészbúk generáció meg minden parasztvakítást bevesz.
Meg szerintem túl sok újdonságot nem tudnak már kitalálni, csak az elektronikát tudják pimpelgetni évről évre, ráadásul abban az iparágban azért exponenciális a fejlődés, így könnyű mindig valami újat adni a vevőknek. Ami kicsit értelmesebb funkció, azt sem olyan nehéz már megalkotni, sokszor csak programozás kérdése, vagy meglévő jeladók, eszközök összedolgozására kell programot írni. Lásd visszagurulás gátló, amihez az ABS adott, vagy az önparkoló rendszer amelyhez a radar, ABS (fékezéshez), motorvezérlő és elektronikus gázpedál (gázadáshoz), elektromos kormányszervó, már tizenéve óta rendelkezésre áll és még csak nagyon feljeszteni sem kellett ezeket a cuccokat. Csak programozással összehangolni.
Kár, hogy nekem ezek olyan dolgok, amelyeket automatikusan átugrok a felszereltségi listák böngészése közben. Ezeknek semmi értelmét nem látom.
Ja, világos. De én úgy gondolom, hogy mondjuk a 15 év alatt ilyen futásteljesítménynél nem a motor lesz a gyenge pont. Úgy értem, bármilyen másik motornál sem garantálható semmi. Bízom benne, hogy azért ennyit kibír, vigyázni szoktam a kocsijaimra, karbantartom őket rendesen. Céges Poloban van 190.000 km, baja semmi, igaz 4 éves.
Villanyablakra visszatérve: meglep, hogy ilyen szinten felháborít a dolog. Nálam a hátsó villanyablak tök nem alapvető dolog, sőt ismeretségi körömben is alig van. Biztosan öregszem, 10 éve a cégesekben elől is kurbli volt, elvoltam vele. Ha választani kéne, hogy digit klima, vagy villany ablak, akkor klíma, tempomat, vagy ablak, akkor tempomat. De gyakorlatilag bármi, vagy hátsó villanyablak, akkor bármi.
Ha a konfigurátorban elkezdek x-elgetni, el sem gondolkodom a villanyablakon, annyira nincs rá igényem. Amúgy meg, ha sokat x-elek, akkor elgondolkodom, hogy inkább nagyobb autó, vagy erősebb motor, és fapad ugyanannyiért.
Szerintem nagyon sok ember van, akit nem zavar a kurblis hátsó ablak.
Nem egyszer és nem kétszer volt olyan az életemben, hogy kempingező baráti társasághoz csapódtunk egy éjszakára, de eső miatt nem sátraztunk, hanem a autóban aludtunk hátul a lehajtott üléseken. Olyankor nagyon jó volt a kurblis ablak, mert bármikor lehet szabályozni a levegőt :)
De a hátsó villanyablak meg azért jó, mert aki nem szereti a klímát (pl. én), az tök jól tud keresztbe szellőztetni.
Ha választanom lehetne, akkor jobb hátul villanyablakom lenne, bal hátul meg kurblis :))
nem is a kilometerrel van baj, hanem az evekkel. ha ennyi ido alatt ilyen keveset mesz, az sok rovid tavu, a legnagyobb kopast okozo varosi menetet feltetelez
de ekkora idotavban nincs meg semkinek tapasztalata a kis turbokkal, meglatjuk, mit birnak
Szerintem is a vízbe esés esetére jó, ha hátul tekerős van. Ott ez egy reális menekülés, eggyel több esély megúszni. (Aki mondjuk már 20 éve minden nap oda-vissza végigmegy a rakparton, annál van egy csepp valószínűsége egy ilyen balesetnek is.) Pláne, hogy a VW logika sokféle esetben elveszi az ablakvezérlést. Igaz, van erre kalapács is, de az már egy plusz dolog.
Hát, a 15 év az nálam olyan 150- 180 000 km. Azért bízom benne, hogy annyit kibír egy motor. Abban is bízom, hogy 2033- ban nem az a, mondjuk 100.000 ft fog a földhöz vágni, amennyivel olcsóbban tudom eladni emiatt.
én ezt - talán kicsit sarkosan, de tényleg nagyon pipa vagyok ezért - úgy látom, hogy ez az autógyártók profitéhség vezérelte manipulációja
autónként legalább egy euró gyártási költséget megspórolhatnak azzal, hogy nem fix alapfelszerelés a négy villanyablak, és aztán még sokkal több pénzt legombolhatnak azokról, akik mégis szeretnék ezt az alapextrát
ezt a fillérbaszásos stratégiát olyan szintig emelték, hogy elérték vele, hogy az emberek vállalható kompromisszumnak érezzék a tekerős ablakot. pedig az, hogy ez a technológia 2018-ban szériagyártásban lehet, az egész iparág szégyene. amúgy tíz évvel ezelőtt is ciki volt
valószínűleg sokkal több ember van, akit igazából zavar a tekerős ablak, de ahogy fentebb írtam, szívesen vagy nem szívesen bevállalják ezt a kompromisszumot, hogy legyen egy nagyjából olyan autójuk, amit elképzeltek maguknak. persze ez főleg a használt piacra igaz, de hogy miért van ennyi használt autó tekerős ablakkal, az meg a gyártók köcsög manipulációja - és körbeért a kígyó
tényleg olyan kocsit vesz mindenki, ami a neki fontos felszereléseket tartalmazza, de én megvárom azt, amiben van legalább négy villanyablak, akármennyire is rendben van a többi paraméter. az emberek viszont többnyire nem ilyen türelmesek, megveszik, amit találnak. engem speciel a manuális klíma is kezd idegesíteni 2018-ban, de ez már tényleg olyan igény, ami akár egyedi is lehet
viszont azt látni kell, hogy a tekerős ablak annál kevésbé zavaró egy vásárló számára, minél idősebb. minden egyes eltelt évvel közelebb kerül az autóvásárlós korhoz a most fiatal generáció, és nem tudom elképzelni, hogy a már ipadekkel, iphone-okkal és egyebekkel felnőtt emberek hajlandók lesznek kurblis ablakos autót venni. nem állítom, hogy ezek nagyon hamarosan eladhatatlanok lesznek, de az esély egyre kisebb és kisebb lehet. és a végén végre a gyártók is rákényszerülnek majd arra, hogy álljanak le a szar kurblival
"Ellenörzö ablak zöld (Jó kategoria), gondolom nem eset jól neki a utobbi két heti rövid távozás...."
Az az ellenőrző ablak egy végtelenül egyszerű szerkezet és az elektrolit szintjét illetve sűrűségét jelzi. Egy zöld, adott méretű és súlyú műanyag golyó mozog ferde pályán és ha nem megfelelő az elektrolit sűrűsége (ez összefüggésben van a töltöttség szintjével) vagy eleve alacsony az elektrolit szintje, akkor lesüllyedve elmozdul az ablak alól és nem látható a zöld színe.
Nálad tehát sem a szinttel, sem a sűrűséggel nincsen gond, ami minden esetben jót jelent!
"12,20V volt benne töltöre rakás elött. Majd este meglatom menyire megy fel."
Az a 12,2V teljesen jó ha nyugalmi feszültség, pláne ebben a hidegben! Akkor van gáz, ha terhelés hatására ez nagyon leesik, de ezt csak terhelővillával lehet igazából mérni. A közvetlenül a töltés után mért feszültség egyáltalán nem mérvadó, egyrészt az akkuban még folyamatban lévő kémiai reakció van illetve az akku hőmérséklete is magasabb töltés után. Egy olyan akku is képes >13V-os feszültséget produkálni töltés után közvetlenül, ami közepesebb terhelésre akár 6-8V alá is képes esni és már teljesen halott.
"Ha megmarad jövő télig azért lehet hogy kell szamoljak majd egy új akkuval."
A varázsszem jelzése és az, hogy nincs indítási gond (akár ilyen rövidtávú, sok indítással járó használat után sem) pláne télen, az pontosan eléggé jelzi, hogy azzal az akkuval még semmi gond sincs!
Érdemes elmenni egy autóvillamossági szerelőhöz és ellenőriztetni az autó elektromos rendszerét, nehogy túl vagy alul töltsön mert az fogja előbb utóbb tönkretenni az akkut. De ha nincs töltési gond és a megfelelő a generátor töltése, akkor nem kell pánikolni. ;-)
...az ár relatív, ma már egy AGM akku ára csak az olcsóbb budget termékekhez képest kerül látványosan többe, többek között azért is mert az olcsóbb márkáknak nincs is AGM kivitelű akkuja...
Egyébként nem feltétlenül fontos az AGM akku egy start-stop rendszerű autóba, lehet EFB akkut is tenni bele (igazából ha nincs fékenergia visszanyerés akkor felesleges is az AGM) ami azért jóval közelebb van árban a hagyományos akkukhoz.
Szerintem nagyon sok ember van, akit nem zavar a kurblis hátsó ablak. Nekem most a Yarisban is az van, meg az előző Focusomban is az volt. Elenyésző alkalommal volt lehúzva a hátsó ablak - egyébként is lüktető hullámokat generál menet közben, meg a gyerek örüljön, hogy tekerheti :). Amilyen szarokkal járnak még ma és fognak még 10 év mülva is itthon, ha használtan vesz az ember egy kocsit, jobban fogja érdekelni, hogy egyben maradjon és menjen, mint hogy kell-e kurblizni. Szerintem. Engem jobban zavar az, ha muszáj megvennem olyan "extrát", amit nem akarok.
Én úgy vagyok vele, hogy ha csomagban veszem meg akkor nem olyan drága és eladáskor kismértékben az árat és nagymértékben az eladás esélyeit tudja növelni.
A klíma nálam is alap, de ha lehet akkor az automata legyen, ezenkívül nekem a tempomat, az ülésfűtés (ha van akkor a szellőztetési is!) a telefonkihangosítás, a tükör állítás és fűtés és ha van akkor egy szélvédőfűtés nem maradhat ki. A start-stop rendszer nem nagy kedvencem, pláne egy dízelnél.
Az első de szerintem ma már a hátsó villanyablak sem olyan ami kimaradhat egy alap felszereltségből, persze ez sajnos nem mindig van így.
Benzineshez nem is kell nagyobb, itt is csak azért van ilyen "nagy" mert start-stop rendszer van benne. Dízelbe is csak azért kell legalább 320A indítóáram mert a nagyobb sűrítési végnyomás miatt az önindítónak nagyobb teljesítményt kell leadnia, hogy a holtpontoknál ne lassuljon az indítási fordulatszám alá a főtengely.
X év mulva valószínüleg valóban el akarom adni, de mivel reményeim szerint x> 15, nem igazán szemont ez nálam. Készletes autó amúgy, de ha rendelem, akkor sem rakatok bele. Nem tudom, mennyibe kerül amúgy, de nekem pénzt nem ér. Az meg, hogy 1% tök jó, de ilyen alapon sokszor 1 %- ot bele lehet rakosgatni. Ha meg valamit bele kel alkudni, sokminden van a villanyablak elött nálam.
azert ez nalam nemcsak elvi (de ez az erosebb), hanem gyakorlati kerdes is. a gyerekek peldaul tudnak szorakozni a tekerovel, ha viszont letiltom a hatso ablakot, a gombbal nem. azert van par olyan ev, amig nem feltetlenul fogadnak szot
de azert fontolora vettem volna azt is, hogy x ev mulva, amikor el akarod majd adni, vajon mennyire lesz vonzo egy kurblis auto? egy kisautonal meg csak-csak elmegy, de a rapid szegrol-vegrol mar csaladi auto. persze lesznek meg akkor is a piacon ilyenek, biztosan ujat is lehet majd venni igy, de en ugy erzem, hogy nehezebben lehet majd vevot talalni ilyenre, jo esellyel a jobban felszerelt autok lesznek keresettebek
es hat 40e huf egy 3,7 millios autonal 1 szazalek koruli tetel, ami szamomra azert is volt kulonosen erthetetlen, mert amugy vartak ra 3 honapot. rendelesbol autot venni es a 4 villanyablakot nem belealkudni nekem nagyon luzerseg volt. keszletes autonal lehetnek mas szempontok
es ja, a kurbli sosem romlik el, de akkor megint ott tartunk, hogy minek barmit fejleszteni, hiszen a trabantokkal is eljarkaltak az emberek :)
Nincs bajom a klímával, de ha letekert ablakkal akarok menni, az utasoldalit választom. Ha meg ott ül valaki, akkor hátranyúlok, s letekerem. A céges autóban az elmúlt 5 évben volt erre alkalom vagy ötször. Ezért pl. 40.000-et biztos nem adnék. Mindegy amúgy, mindenkinek más a fontos. Nekem pl. a klíma, ami nélkül nem vennék autót. Tempomat, villanyablak, tolatóradar, stb. jó, ha van, de simán elvagyok nélkülük. Céges fapados Polo, minden nélkül, van benne 190.000 km, én raktam bele, tök jól elvagyok benne.
Ha nem szereted a klímát akkor a szellőztetéshez le kell húzni a hátsó ablakot is, hogy ne legyen szélvihar az autóban és akkor jól tud szolgálni a hátsó villanyablak...
Hát passz, de érzésre nem túl nagyot gyanítok egy benzines autóba ha csak nem volt hozzá rendelve flottacsomag. (azt hiszem így hívták azt a tételt az extra listában, amikor a lehető legnagyobb akkut és legnagyobb kapacitású generátort tették bele gyárilag)
Nekem az 1.9 TDI-ben ha jól emlékszem akkor egy 55Ah-s Akkuma volt, csak az áramkapacitása volt (relatív)magasabb 580A-es mért hát azért mégiscsak dízel...
Ha cserélni akarod vagy kell akkor a legnagyobbat érdemes megvenni ami még éppen belefér (persze csak ha nem túl drága) és a saruk kiosztására kell ügyelni. Azt hiszem, hogy a VW konszern autóiba mind jobb pozitívos akkuk vannak, tehát ha szemben állsz az akkuval (tehát a kivezetések feléd néznek) akkor a jobb oldali a pozitív.
bizonyára vannak előnyei, de olyan számomra nincs, amiért el tudnám fogadni :) szerintem 2018-ra csak eljutott a technológia oda, hogy megbízható villanyablak-modulokat gyártsanak a beszállítók, ha akarnak
tele vannak az autók mindenféle modern technológiával, maguktók gyorsítanak és megállnak, az ablakot meg kurblizzad, mint száz éve. hát, nekem ilyen autó már nem kell. anyósomékra is ki voltam akadva, hogy 2016-ban sajnáltak szaros 40e huf-ot a négy villanyablakra, és megrendelték kurblival a fiestát (még csak nem is készletről választottak)
10 millés VW busz 2 crtdi 103 le még a pillanatnyi fogyasztást sem mutatja,se azt hogy hány km-erre elegendő üzemanyag van a tankban 2017 .11 havi milyen villany ablak :D
- nem fog soha elromlani, pl. bezuhanni bowdenszakadás miatt (lásd Octavia1 és konszern társai)
- nem fogja soha csak úgy, poénból lehúzni (lásd Octavia2 facelift előtt, amikor autó zárása után pár mp.-el lehúzza az összes ablakot - jellemző probléma volt egy időben)
- ha baj történik, nagy eséllyel le lehet húzni és kimenekülni az autóból (de ha az ajtóvezérlő megsérült, vagy ha akkora a baj, hogy kiesett az akku vagy megszakadt az áramellátás más okból, akkor az elektromos ablak bebörtönzi a menekülni vágyó utast - pl. vízbe esés, elmerülés után sem feltétlenül működik majd az elektronyos)
Próbáltad hosszan nyomni a távirányítón a nyitás/zárás gombot? O3-nál úgy működik (le/felhúzza az ablakokat). A gomb elengedésére ott megállnak az ablakok, ahol vannak.
A menüben be kell kapcsolva lennie a komfort nyitás/zárásnak.
nalam a kurblis ablak meg masodik autora is kizarva. 2018-ban egyszeruen nem vagyok hajlando ilyen kocsit venni
igazi fillerbaszas az autogyartok reszerol, hogy nem fix alapfelszereleskent adjak a negy villanyablakot, gyulolom a kurblit. a wartburgunkban jo volt, oda valo
Nagy szívfájdalmak közepette megválltunk Páveltől, O2 facelift elötti 1.9 kombitól. Maradt utána pár dolog, úgymint: Heko hűtőrács maszk (hidegben tök jó, hamarabb melegszik a motor, sokkal szebb, mint a kartonpapír), zseniálisan szép Skoda emblémát földre világító kilépő fény az ajtóba, illetve 2 toronycsapágy szett, ami az alábbi képen látható:
Ha valakinek kéne valamelyik, jelezze.
Pável utódja Karel, vadonat új Rapid, Family felszereltséggel. Hát, nem egy Octavia, viszont új. Szerintetek lehet beállítani olyat benne, hogy a nyitás-zárás gombbal fel-le lehessen tekerni a villanyablakokat? Csak elől villany, csak a vezető oldali autómata.
De, feltölti, csak hosszabb idő kell neki! Egy akku attól, hogy AGM rendszerű vagy nem, attól még ugyanazon elvek mellett működik. Az AGM csak jobban bírja a nagyobb igénybevételt, nagy vonalakban semmi más különbség nincs közte és egy hagyományos akku között.
Egyébként nekem is van ilyen Ctek töltőm, pontosan ez a modell. Állítólag a negyed ennyibe vagy még kevesebbe kerülő Aldi/Lidl töltők is pont ezt tudják.(talán a direkt AGM üzemmódot leszámítva)
Viszont a Ctek töltőnél az AGM funkciót hagyományos akkukhoz is javasolják ha hidegben kell tölteni az akkut. Így is szoktam a nejem kisautójában használni a teljesen hagyományos akkuhoz.
Nem feltétele a Start-Stop rendszereknek az AGM rendszerű akku, de általában az AGM akkuk jobban viselik a nagyobb töltőáramokat és az olyan autókban inkább ilyeneket szoktak alkalmazni és a feszültségszabályzót úgy vezérli az autó, hogy hamarabb és több energiát pumpáljon bele.
Ezekben az autókban már nem is lehet olyan egyszerűen akkut cserélni, mert szinte csak a belevaló homologizált akkukat lehet beletenni és a csere után fel kell programozni az akku pontos típusát diagnosztikai eszközzel.
Ehhez ezeken az akkukon szokott lenni egy 6-8 karakteres kód is.
nem tudom, egyébként jó fejek-e, de az én problémámra megpróbálták bemagyarázni, hogy teljesen normális, pedig biztosan nem az. de az is lehet, csak szimplán leszarták/félreértették a problémát, és nem fogták fel, hogy nem az a bajom, hogy a kuplungnak van valamiféle mechanikai hangja, hiszen ez normális, hanem az, hogy az utastérben is zavaróan hangosan kattog/pattog a pedál benyomásra. ezek után nem vesztegettem ott többet az időmet, így is elég sokat visz el ez a pitiáner probléma
Igazából én sem tudom, a héten voltam a Bara szervizben Érden. Hallani egy zörgő hangot a motor alja felől, azt hittem a kipufogó rögzítő bilincse lazult meg. A szervizes mondta, hogy a visszacsapó szelep okozza ezt a zajt, állítólag nem javítható, vagyis inkább a Pohu nem fizeti a garanciális javítást. Azért még bepróbálkozom ezzel a Fáy utcában.
A start-stop-os akkut más néven AGM-es akkunak szokták nevezni és ezekhez AGM-es töltő kell mert a normál töltő tönkreteszi őket. Egyébként a töltő-feszültség nagyobb az AGM-es akkunál ha jól tudom.
Ez pl az egyik legjobb akkutöltő és tudja az AGM-et is:
na igen, sima izzóra senki nem vágyik majd egy led-es lámpa után. tényleg csak egy hajszállal tűnt jobbnak a másik lámpa, de az is simán benne van, hogy tök ugyanolyan, csak az a fránya pszichológia :)
köszi, minden létező tapasztalatot szeretnék megemlíteni csütörtökön a szervizben
én egyékbént laikusként nem zárnám ki a kéttömegűt, van abban rugó dögivel, pattoghat valamelyik, amikor jár a motor. amikor meg áll a motor, akkor a kéttömegű sem dolgozik, vagy legalábbis jelentősen változnak a körülmények
de ez csak egy tipp, egyszerűen idegesít a jelenség, de most már nagyon :(
Nekem nem ilyen volt, hanem leállított motornál is ugyanúgy jelentkezett. Viszont a szerviz kicserélt benne valami tengelyt (?), azóta mentem vele 4000 km-t, és nem jött vissza a hiba.
Visszacsapó szeleppel volt már valakinek gondja? Hamarosan lejár a garancia O3 1.2 benzines autómon, gondoltam megcsináltatom. Nem okoz különösebb gondot, csak zörög.
Hát ha a váltó felől jön a hang, akkor miért ne lehetne szerkezet.... De persze ötletelni könnyű a fotelforradalmároknak. Olyan cég honlapját olvastam, ahol közlik, hogy náluk nincs megállás, amíg ki nem derül, mi a gond. Na ők leírják, hogy már a diagnosztika része a módszer.... sorban ki kell cserélni a szóba jöhető alkatrészeket.... Meg mit hogy kell, ha egyszerre két cucc okoz egy hibajelenséget. Mondjuk ritka az ilyen már csak azértis megjavítom szerelő.
amikor a kuplungtárcsát cserélték, a pohu javasolta ezt megoldási javaslatként. nem jött be
a szervizben esküsznek rá, hogy a váltó felől hallják, de mi van, ha csak "kisugárzik" oda, és a forrás más? ha már szétszedték, nyilván ésszerű lett volna a kuplung munkahengert is cserélni, de mivel a pohu azt fizeti ki, amit jóváhagy, ez nyilván elmaradt. és akkor most jöhet a második kör, unoooooooom már nagyon
Átérzem, biztosan rohadtul idegesítő lehet..... Tartok tőle, hogy ez a dolog egy szerelőnél, szervizben a .... ne is törődj vele, majd kiadja magát.... kategória. Csak magad jöhetsz rá valami jó cimbivel. Én a kocsi alatt hallgatóznék speckó honnét jön a kattanás....míg valaki fent nyomja be, ki. Valaha kapásból rámondtam volna, hogy szerkezet, de amióta ilyen fórumok vannak, rájöttem, hogy a szomszéd lova is lehet....
megint elmegyek, megint nem fogják tudni, mi a franc ez
akinek vannak jó képességű szerelői, kérdezzen már rá nála plíz, hogy mi lehet annak a hibának az oka, hogy járó motornál, az utastérben jól hallhatóan és érezhetően kattan a kuplungpedál benyomásnál, és egy kisebbet visszaúton is (olyan, mint egy fémes pattanás), leállított motornál viszont nem csinálja (legfeljebb egyszer, még közvetlenül a leállítás után, következő kinyomásra már nem). mi lehet a szar? kéttömegű? munkahenger? a kuplungtárcsát cserélték, a hibajelenség ugyanúgy megmaradt. amikor leáll a motor, mintha elvágták volna, és úgy jár a kuplungpedál, ahogy mindig kéne
ha valaki ki tudná találni, nagyon hálás lennék :)
Nekem gyakorlatilag nem fogyasztotta az olajat bejáratás alatt sem. Igaz, hogy az első háromezer km megtétele alatt nagyon kiméletesen bántam vele. 500km-ig 1800 f/p, 1000km-ig 2000 f/p, 1500km-ig 2200f/p 2000km-ig 2700 f/p és 3000km-ig 3000f/p. Azt, hogy lusta lenne az óvatos bejáratástól azt nem vettem észre. Most 50000km van benne, eddig olajat nem kellett utántölteni. 4000 km-nél olajat cseréltettem, mert a gyár bármit is mond új felületnél vannak spéndarabok.
Köszönöm a válaszod. Majd figyelek rá ,ha esetleg előjönne. Az átlagfogyasztása az autónak ezzel a motorral számomra megfelelő. Napi 4-4 km ingázásra + családi autónak tökéletes.
Néztem különben a Karoq-ot is. De az kissebb hátul! Beültem hátra a két nagyobb gyerekkel a hátsó sorba. Gondolom 4 év múlva hasonlóan fognak szorongani majd ott :) Az Octaviában szorosan, de kényelmesen elfértünk. A Karoqban pedig a fejem érte a tető áthajlását az ajtókeretbe. Ráadás a csomagtér is kissebb. Szóval az Octavia méretben pont jónak tünt.
Én 2017 júniusban vettem. Most van benne 7000km.Nem evett olajat.Elfojatta.Turbó olajvisszafolyócső gyárilag ki volt csípve. Kicserélték, azóta OK.Fél liter folyt el kb.Jó hogy alámentem.Csomagtartóból pótoltam.A Service nem tette meg.
Én meg vagyok elégedve vele. 5.9 az átlagom vegyesbe.
Hamarosan nekem is lesz egy új Octaviám 1.4 TSI motorral. Átvételkor mire kell figyelni? Igaz, hogy bejáratós korukig (5000km) megesznek 1 liter motorolajt? Érdemes e utána motorolajcserét végezni? Lesz benne gyári riasztó. Esetleg érdemes mellé tenni sebváltózárat vagy más biztonsági festést,stb. ? Köszönöm a válaszokat. Előzőleg egy dizel Mazda3-om volt. Annak azért kiismertem minden baját majd 13 év alatt. Most már a benzines auto felel meg a megtett távolságok miatt. Remélem az Octavia megbizható lesz, leginkább ezt hallottam róla.
Hát úgy tűnik az alapján, amiket írtok, hogy az én kocsimnak igen úri dolga volt a télen. November 6 és március 6 között (ekkor is csak azért kell felhoznom, mert menni kell műszakira) összesen 4 napon mentem vele, abból mondjuk összejött 3000 km. Igaz, ebből Ausztriában volt hó, meg sós út, de utána egyből lemosattam és a garázsban figyelt a többi időben. Jeget egyszer sem vakartam :), a téli ablakmosó meg szerintem kihúzza júliusig.
Akkor egyfolytában a megadott hőfokot fujja ,AUTO-ón meg ha eléri a beállított hőfokot akkor lejjeb veszi és folyamatosan az autóban lévő hőfokot tartja,ha pl lehúzod az ablakot akkor meg feljebb teszi hogy elérje megint a beállított fokot.
Én úgy csinálom, hogy benyomom az automatás,ilyenkor bekapcsol az AC is. Ezt kinyomom,és utána kézzel állítom hogy hova fújjon,de a ventilátorhoz nem nyúlok meg a hőfokhoz sem. Ilyenkor automatába megy tovább a venti meg a hőfokszabályzás.
Hát igen.... Olvasom itt ezt a sok modult, elektronikát, ESP meg mindenféle mi az ördög dolgokat.... A Bujtor filmből az öreg Turcsi úr jut eszembe, mikor a kőgazdag nyugatiak viszkizni invitálták egymást... " Ezek minden löttyet megisznak"...és lehajtotta a pálinkáját:)))) Minek az embernek ez a sok technika, ha úrrá lenni meg képtelen rajta:)
Rövidtávú fogyasztásmérő. Amit írtál mind igaz, télen városban, gyorsításkor megugrik a fogyasztás.
A rövidtávú az utolsó 50 km-ból számol.
Nekem az a gondom vele, hogy nagyon hirtelen változik az érték. Eddig ez nem volt, elindultam 21 l, 1-2 km után beállt 6.2-6.8 l-re és alig mozdult, de csak km megtétele után (vegyes használatban). Most 7.6-8.2 l között mozog, 30-50-100 m után
Egy tankolással megtettem 760-800 km, most ha 680-720 között mozog már boldog vagyok. A napi számláót figyelem, nem a kocsi által megadattat.
Egyszer már volt ugyan ez a gond (ugyanitt csinálták a szervizt). Gyenge minőségű gyertyák voltak benn és az javasolták, hogy cseréljem ki. Megtettem és el is múlt a hiba.
A legutóbbi szervizeléskor (október) a szokott NGK gyertyákat rakták bele (megnéztem az volt) és előjött megint ez a hiba. Csere Bosch-ra hátha, de nem javult a dolog. Termosztátott is cseréltem, mert egy szerelő ismerős szerint lehet hogy nem nyit ki és nem melegszik fel a motor 80 fokra és a számítógép folyamatosan tolja az üa. hogy gyorsabban melegedjen. Ez sem segített.
ESP,légzsák,kis motor piktogram ,ha ezek világítanak bármi lehet :D
OFF autónál vettem az ajtóbehúzóhoz más színű gyári LED-et megnéztem multival hol van még + 12 a vezető ajtó ablakemelő gombsoroknál ,mindenhol volt akkor hozzá érintettem a LED poz.-ját az egyikhez erre csilingelt és kiírta hogy ESP,Légzsák jelet :D .Mi köze a légzsáknak meg az ESP-nek a ablak viszpill .komfort modulhoz ?!
O2 dettó mikor a lábtér világítást tettem be gyári helyre gyári pinek-hez beindítottam ESP,légzsák lemerült akkunál szintén .
Most haver egy Quashqai-nál járt így keyless go az autó felesége megállt ő elment vele tovább a kulcs az asszonynál maradt csilingelt hogy hol a kulcs .Meg állt leállította ugye utána nem indul .Hozták a kulcsot elindult ,de azóta ESP,légzsák és kis motor piktogram világít........na ennek is mi köze az ESP-nek ?!
amúgy a kuplung megint erősen kattog, jövő hétre kértem is egy időpontot, hátha sikerül azonosítani - ezúttal pontosan. annyiban változott a helyzet, hogy néha járó motor sem kell hozzá, én a helyükben körülnéznék azért a pedálszerkezetnél... na mindegy, ők tudják
na, közben megnéztem, valami hasfájása volt az elektronikának a "multiple collision brake" kapcsán. nem is nagyon értem, hogy jön ez a légzsákmodulhoz, de ki lehetett törölni, az a lényeg...
amit vettem audis cikkszámmal, az még egy fokkal fehérebb talán, az jobban tetszik. csak ennyi az oka. nem teljesen ugyanúgy mérte a fényeket a telefonom, így a zoomolt képek nem annyira mérvadóak, de valamennyire látszik a különbség (fent rapidos lámpa, lent az audis)
Az alkatrészeken is van jelölés. Kis nyilak pl. a fogazott keréken és a blokkon. Szíj leszerelése előtt jelre kell tenni a kerekeket a motor kézi forgatásával. A gyártók gondolnak ilyenekre, nem bízzák Józsira meg egy zsírkrétára.
Vannak olyan gyári célszerszámok amelyek rögzítik a fogazott kerekek pozícióját a főtengelynél és a vezérmű tengelynél így a szíj visszakerülése után minden a helyén lesz.
Nagyon sok célszerszámot csinál a VW. Van olyan kis doboz is, amibe be lehet dugni a motorvezérlőről lehúzott nagyon soklábú csatlakozót és kényelmesen ki lehet mérni bármelyik, a motortérben elhelyzett jeladó vezetékét vagy magát a jeladót is hiszen ezek mind a motorvezérlőbe futnak be egy nagy lapos csatlakozó formájában.
Persze ezek nem olcsó cuccok és ahány fajta motor, annyi féle doboz. Ezek miatt kellene drágábbnak lennie egy márkaszerviznek, hogy ilyen cuccai vannak melyekkel sokkal egyszerűbb, gyorsabb és profibb a hibakeresés. Ilyen eszközökkel gondolja a gyár a vezetett hibakeresést megvalósítani. Valójában ezeknek kb. töredéke sincs meg az ilyen helyeken.
Egyszer rácsodálkoztam itt, hogy _kicsit_ félre rakott vezérlés nem (feltétlenül) okoz motor halált, de pl. többlet fogyasztást igen.
Mondjuk azt nem tudom, hogy lehet korrigálni. Alap esetben a régi vezérlés levétele előtt megjelölik, hogy állt. Ha most felmerül a gyanú, hogy van egy kis bibi, honnan tudják, merre kell korrigálni? Mert az egyik irány tökéletes lesz, de a másik irányba növelik a tévedést. Az eredeti jelzés meg már nincs ott.
De ez csak elméleti kérdés, ha pár deciről van szó, a most beköszöntött tél simán okozhatja valóban.
Rövid- vagy hosszútávú fogyasztásmérő? Gyorsításkor minden kocsit többet fogyaszt. Meg télen. Meg városban. Viszonylagos. A mérés min alapul? Csak kijelző vagy tankoláskor kalkulált? Télen növekszik a fogyasztás. A mérő akksi levételével nullázódik s épp ezért nagyobb mértékben változnak az adatok, lásd matematika: átlagszámítás. De mindenekelőtt: vissza kell vinni, ahol szervizelték, hogy nézzék át még egyszer, mert többet fogyaszt. Legalábbis ha neked ez problémát jelent.
Érdeklődnék, hogy az alábbi hibajelenséggel találkoztatok-e már? (Octavia, 1.6 benzines, 2006 évjárt, BSE motor)
Vezérlés, gy. gyertya, ü.a. szűrű cserét követően az átlagfogyasztás mérés megváltozott.
Gyorsítást követően, 30-50 m megtétele után, azonnal elindul felfelé a fogyasztásmérő 0.2-0.3 l léptékben (a gyorsítás mértékétől függően). Az átlagfogyasztás ezáltal megnőtt. Egy tankolással 40-60 km kevesebbet tudok megtenni. A jelenség a szervizelés elött nem állt fenn. 6.2-6.5 l elment.
Bizony nem kevesen vagyunk ezzel így..... szerencsére keveset, de bakhátas földúton is megyek sajnos. Mikor a jéggé fagyott hó kopogtat a karteren.....huh, de rühellni tudom.... Mert ugye este még porhó volt, akkor még nem kopogtatta.... Ja, éjfél óta tavasz van:)))
3 napja vettem egy új akksit gyári lassan 5 éves megadta magát az első -11 fokos éjjel,vettem bele Exide 77 A/h 760EN
Mentem 170 km-et autópályán ,aztán letettem a gépet 3 napra pont -13 és -15 között mozgott a hőmérséklet .
Erre ma beülök keyless go az autó ,megnyomom a gombot nem indul ,megint nem indul erre 3. nyomásra kapta el új akksival.
Meg télen direkt csak prémiumot tankolok.
Lehet az is gáz hogy mikor nyitom az autót minden bekapcsol vissz.pil.kinyílik ,head display felnyílik ,Navi életre kel stb extrák startra készek ,ezek az akksiról nyerik a szuflát a 2.2 -es HDI beindítása előtt.
Bárdiba vettem az akkut ,mentem 40 km -et utána levittem bemérettem az akksi tökéletes ,úgy hogy kikapcsoltam a menüben minden olyan extrát amit csak lehet ,hogy indítás előtt minnél kevésbé terhelje az akksit a gép ,meg levittem a házhoz a garázsba ,nem fűtött ,de azért 0 fok alá nem megy a hőmérséklet,meg vittem le töltőt ,mert 3 hétig ott hagyom ,cégesautóval megyek melózni.
Ki venni nem veszem az akksit mert lap topos téma feléleszteni ,ha hetekig Akksi nélkül van meg a védelmi rendszert akkor ki kéne kapcsolni .... stb ha lemerül inkább feltöltöm.
Viszont ha ezt a hetet túléljük akkor utána már minden sinen lesz :)
Asszony benzinesében is töltöttem az akkuját egy 6 órát lakáson 2008-as gyári 50 A/h BMW gyári akksi van benne ,durván bírja ,igaz hátul van a csomiban és egy 20 perc tuti kivenni szerszámokkal ,szídtam is a bajorokat a Peugeot se kutya mert ezer kábel van az akku felett ,biztos azért csinálták így hogy aki nem ért hozzá hobbi szinten szervízbe kelljen vinnie.
hát ezért utálom már ezt a szibériát így tavasszal... :) reggel minden kanyarodásnál a kerekek beleértek a tömör jéggé fagyott latyakba, lerúgdosni is alig bírtam a tömböket. tényleg nagyon rühellem ezt a tetves időt
na, ma reggel én is kaptam egy légzsákhibát, az utasoldalit ki- és bekapcsoltam, utána eltűnt. de mehetek majd megint laptopozni, hogy mit tárolt el... tököm a hidegbe is!!!
Ne légy igazságtalan, az első hó mindig problémát okoz. Hogy ez most február végére esett... :)
Nem tudom, van-e már értéktár Debrecenben, de a nem tisztított utat fel kellene venni. '98-ban költöztem a Komlóssy végére, anyám azóta is ott lakik, az elmúlt 20 évben ott havat nem takarítottak. Pedig az első pár évben voltak durva havak, a mélygarázs elől nem tudtuk hová tenni, annyi volt.
Amúgy hogy jött be az egyirányúsítás? Azt néztem, hogy sok helyen plusz sáv nem lett, csak elvették a szembe sávot. Az autók meg így is elférnek. Akkor mi volt előtte a gond? Mi még nem futottunk bele, a szomszédot szivatta meg a rendszer, egy baleset miatt egy kanyart lezártak, az egyirányúk miatt mindenkinek a Piacra kellett mennie, azt mondja, fél ora volt a 2-300 m.
megjöttek az új lámpák. nagy különbség nincs, talán egy kicsi. 1-es képen a rapidos led-lámpák, 2-esen az audisok. marad a 2-es, aki szeretné a kikerült led-eseket, olcsóért megszámítom
Két éve Szlovéniából jöttünk haza, és gondoltam a határ átlépése után egyből veszek matricát, mert amíg kint voltunk lejárt az előző, de sehol nem lehetett kapni, sehol egy benzinkút. Aztán mielőtt az M7-re felmentem kénytelen voltam telefonon venni, de mivel az M70-es is fizetős és végigmentem rajta matrica nélkül, biztos voltam benne, hogy jön a bünti, és valamiért mégsem jött. Azt nehezen hiszem, hogy sehol nem volt kamera, de mondjuk annak fényében, hogy sehol nem tudtam volna az úton / út mentén matricát venni, nem is lett volna fair. Szóval nem akartam elhinni, de megúsztam. Hátha Te is.
Debrecen-Bp, Hajdúra van megyei, Pestre érkezés után kb. 2 órával fizettem.
Semmi bajom, ha megbüntetnek (igen, ilyen hülye vagyok, vállaljuk már a felelősséget!), csak az "olcsó" határidőből nem akarok kicsúszni. De valószínűleg tényleg a levél átvételekor indul az idő.
Korábbi levelemre tájékoztatásul az alábbi furcsaság jött elő a hibák megjelenése/eltűnése esetében. Habár nem a napokban jelentkezett, de amint +10 fok körüli a kinti hőmérséklet a csomagtérlámpa és a tolatóradar is megjavult egy rövid időre. Ezt így azért nem nagyon értem.
olyan szakaszon mentetek egyáltalán, ahol van fix kamera? ha nem, és matrica-ellenőrző autó sem volt, akár szerencsétek is lehetett. sőt, ha volt is kamera, az is lehetett éppen karbantartás alatt stb.
Igen, így van, de csak 14 (vagy már 30?) napig olcsó a bünti.
Bár, hogy így mondod, lehet, hogy az az értesítés átvételénél indul. (Máshol igen.) Csak annyira az volt bennem, hogy tudom, hibáztunk, hogy onnan számoltam az időt.
Bár a jogszabályok szép hazánkban általában logika, ésszerűség, és időszerűség nélkülözésével változnak, vagy pont éppen nem...... Ha jól tudom még úgy van, hogy két alkalommal írnak neked lakcímre levelet, aztán mikor a Posta visszaküldi bármiféle "nem kereste" ilyesmik szöveggel, akkor a második után kikézbesített levélként kezelik, és folytatják az eljárást. Simán kitehetnek bárhonnét így, még a házad is eladhatják, úgy hogy csak jönnek az új lakók:))))
Mérd meg az akksit nyugalomba meg lesz a 12...volt,inditásnál viszont nem adja már le ami kell,multiméter egy ember indít másik mér,ha úgy kevés akkor töltés vagy új akksi.
Én is gond nélkül csináltam egy közel 180-ast tegnap (nekifutásból), többre megint nem volt idő. :S
A kipörgésgátló is jelesre vizsgázott. Kicsit leizzadtam, amikor 10-20 cm hóban kellett kikanyarodnom egy emelkedős utcából a főútra, de gond nélkül megoldotta.
Nem tudom mi lehet a baj de szerintem biztos nem a hideg, az enyém pöccre indult és azt hiszem régebben volt még ennél hidegebb is ás akkor is simán indult. Én is kíváncsi vagyok mi lehet a gond.
Ma reggelre nem indúl a kocsim. O2Fl 1.6Crtdi. Az akksi teker de semmi. Maxi dot ESP hibát mutat. Tegnap este mikor leparkoltam még semmi nem volt. Lehet a hideg miatt? -11fok volt reggel. Üzemanyag Schell prémium.
Nálunk is esett egy kis friss hó, kipróbáltam a kézifékes kanyart a Octavianál. Ha keményen betépi az ember, elindul annak a hátulja rendesen. Sikerült keresztbe fordítani egyszer, kétszer.
Egyébként dicsérem az Octi kipörgésgátlóját, a friss hóban emelkedőnek felfele csak kikaparta magát. (A helyi viszonyok miatt nem tudok nekifutni az emelkedőnek) Végig villogott a kipörgésgátló lámpája, de azért haladt. A H Opel Astrám csak azt tudta, hogy ilyenkor elvette a gázt, aztán sehova tovább. Újabb jó pont a Skodának!
Oh yeah, most jöttem vissza egy jó kis Temető-körös csapatásról a Yaris-szal! ESP nélküli autó rulez. Csak sajnos hirtelen kezdett túl sok lenni a Ladát meg régi Bömbit agyatlanul eldobáló hülyegyerek, úgyhogy elmenekültem. A télnek ezt a kis utolsó ajándékát nem tudtam kihagyni.
Szép estét! Segítségeteket szeretném kérni. Egyik haverom Skoda Bolero rádióját lecserélte, így felajánlotta nekem jutányos áron. Van egy 2010-es Octaviám amiben Swing rádió van utólag beépített nokia ck7w kihangosítóval. A kihangosító rá van kötve a rádióra, hívás esetén halkít. A kérdésem az volna, hogy ha Bolero-ra váltok akkor elég csak kicserélnem a rádiót és működik a nokia kihangosítóval is? Vagy esetleg VCDS aktivációra is szükség van?
Egy kis politikamentes politika. :) Nem, egyáltalán nem az, csak ketten is nem értettétek, amit a gyerekekről meg külföldről írtam.
"Ha a tanulói jogviszonyom megszűnteti az iskola, postai úton, minden esetben küld értesítést?
Nem vayok tanköteles, iskolába ey hónapja nem jártam, árvaellátásra csak akkor vagyok jogosult, ha megvan a jogviszonyom.
Megtehetik, hogy kirúgnak anélkül, hogy nem értesítenek?"
Na, az ilyen mentálistól (is) van hányingerem és nem látok rá reményt, hogy változzon.
off2:
Autópálya matrica büntetést mennyi idő alatt postáznak? Gyorshajtás hamar megjön, de ezt már vagy másfél hónapja "várom". Tartok tőle, hogy a postai értesítés elveszett, bár a postás nem emlékszik, hogy hozott volna ilyen levelet. Még mielőtt: nem, nem akartunk bliccelni, csak asszony azt hitte, én megveszem. Mikor kiderült, meg is vettem, de biztos, hogy a pályáról lehajtáshoz képest is kicsúsztunk az 1 órából, de nyilván a felhajtás számít, ahhoz képest biztos volt 4 óra is a késés.
"A mostani ítélet szerint a hatályos jogszabályok alapján az önkormányzatok megtilthatják a dízelautók használatát a belvárosokban annak érdekében, hogy javítsák a levegő minőségét. Ugyanakkor kiköti a bíróság azt is, hogy figyelni kell az arányosság elvének betartására, ami azt jelenti, hogy
csak a legvégső megoldásként rendelhetik el a dízelautók kitiltását.
A bíróság tovább rendelkezett arról is, hogy ezek az intézkedések nem léptethetők azonnal életbe, fokozatosan kell bevezetni őket, hagyni kell időt a járművek tulajdonosainak arra, hogy felkészüljenek a váltásra, és lesznek olyan járműcsoportok, például a kisiparosok, akik dízelautóikkal is behajthatnak majd a belvárosokba. Stuttgart esetében a döntés azt is kimondja, hogy 2019. szeptember 1-je előtt nem léptethető életbe a szigorítás."
Addig még van egy pár hónap,tehát ha valaki a behozandó sok dízel autóból akar választani, akkor még van ideje gyűjteni rá egy kis "kavicsot"... :)
Benzines eu 3 alatt nem mehet,meg 2018--tól jön a részecskeszűrő benzin fronton is keményítenek.Elöbb kellett volna az elektromos autókat fejleszteni,hogy az átlag polgárnak is elérhető legyen.....remélem belehúznak.
...jaj de jó... Megint alávágtak az autóm értékének. (egyébként azt hallottam, hogy nálunk is akarnak valamilyen intézkedést terveznek itthon is, hogy nem legyen dízeltemető az országból. ...egyébként tőlünk keletre a románoknál és az ukránoknál akkora vákuum van, hogy egy értelmesebb 1-2 milliós autót, pláne nagyobb és dízel autót nagyon könnyen el lehet adni, szerintem ezek a német dízelek is, legalább is az idősebb, olcsóbb szegmensből a java ott fog kikötni.)
(el kellene már ezt az ostobaságot felejteni! Ez is, az is egyformán káros, csak most a dízelekre ráfeküdtek. Egyébként egy EURO-2-es benzinmotor sokkal büdösebb és károsabb mint egy modern EURO-5-ös, 5b-s, vagy 6-os dízel, persze amit nem heréltek ki! ...de ha már dízel és rákkeltés akkor javaslom az ország buszflottájának 2/3-át kivonatni a forgalomból, vagy át állítatni benzin üzemre.)
Csak az O3 futóművét változtatták a 2017-es ráncfelvarrásnál. Az is csak nyomtáv szélesítés. Ezek egy kaptafára mennek, a Golf5-ben és 6-ban is ugyan az a futómű van, ez nem Skoda specifikus. Nem fognak mást felszerelni félidőben. Akkor a VW és SEAT modelleken is kellett volna változnia mindennek 2009-ben.
Van egy felni, aminek a fantázia nevét felhasználták O3-nál is, azt hiszem, a VEGA az.
Ja, és a gyári felnikbe az összes paraméter be van ütve, tehát ha szépen megkéred ezt az eladót, hogy fotózza már le és azokat a paramétereket látod, amiket én leírtam akkor biztosan jó.
(Aki viszont olyan elvetemült, hogy használt dízel autó vásárlását tervezi, az várjon 3-4 hónapot, ennyi kidobott német dízelautó fog a magyar piacra zúdulni, hogy drasztikusan fognak lemenni az árak.)
De. Szerintem a 16-os felniért 50-70e Ft a reális, állapottól függően. Én 4 éve vettem 90e-ért egy garnitúra frissen felújított (homokszórt+festett), tényleg nagyon szép állapotú Pegasus-t, ami 17"-os.
Viszont én inkább veszek alufelnit 100-ért, mint acélfelnit+dísztárcsát 50-ért. Kinek mi a fontos.
Azért nem tudták megcsinálni,mert új betétnél túl hátrament a féknyergen a fékkar,és így kicsi lett az erőkar.Használt betétet kellett belerakni.Mindig jó volt.Ez volt a trükje.
Igen, én is láttam a Jófogáson azokat és beszéltem is már a fickóval. Az nem volt szimpi az itt kapott válaszok alapján, hogy a Crateris-ről le akart beszélni, mondván, hogy a futóművet is változtatták a ráncfelvarrásnál és ezért az nem igazán jó a kocsimra. Ezért is kérdeztem meg itt, hogy vajon jó-e, mert sehol sem láttam, hogy a futóműhöz is hozzányúltak volna. Egyébként a 100e forintos ár az nem túlzás érte?
Én sokáig kerestem használt 16-os gyári alufelniket, végül acélfelni lett belőle.
Nézegesd a hirdetési oldalakat. Sajnos sok a lelakott példány...
Én nem tudok eladót sem sajna. Facebook gumis csoportban esetleg (állítólag van több is, én nem tudom, nem létezem facebook-on) megkérdezheted.
Meg racingbazar.hu, jofogas.hu, vatera.hu, ebay.
A nem gyári alukerekek nem tetszenek, 1-2 találtam 100-ból ami bejön. Túl harsányak vagy nem is tudom. Ráadásul olyat, aminek az ET száma is stimmel, talán egyet ha találtam. Én meg ragaszkodom a gyári paraméterekhez. Állítólag ET szám eltérésben pár mm belefér. Nálam nem.
Mindenképpen ötágú felnit szeretnék, sokkal jobban tetszik, mint a hatágúak. Amit linkeltél Apollon felni nagyon tetszik, bár nekem a Crateris is (ráncfelvarrás előtti Octavia II-n nem igazán láttam még).
Nekem tökéletes lenne használtan is, mivel az új cseh árakra még egy magas szállítási költség is jönne sajnos :(
Tudsz te, vagy itt valaki Apollon vagy Crateris felniket újszerű állapotban, reális áron?
Teljesült a vágyam, immár én is Octavia-tulajdonos vagyok :) A kocsi 2008-as évjáratú, 1.6-os benzines szívómotorral.
Most acélfelni és téligumi van rajta, de nyárra szeretnék külön garnitúrát alufelnivel. Mindenképpen 16"-os, gyári ötágút szeretnék. Tudnátok segíteni - milyet ajánlotok? Ami a ráncfelvarrott Octavia II-eseken szokott lenni (http://jpg.autoweb.hu/oc-201507281417_1.jpg) az jó a ráncfelvarrás előtti modellre is? Vagy inkább másmilyen kellene? Esetleg valakinek van éppen eladó? :)
Igen ha a piros villant volna be akkor be @tam volna de ez csak a sárga volt.
Ma délután megnézem a tárolót mi lehet a gond, hátha írja. Aztán a továbbiakban figyelem.
Nem mintha eddig nem minden zörgésre,zajra "hiba tároló kiolvasás majdnem 2 hetente de soha semmi" nem figyeltem volna. :) :) szerintem egy kicsit tanulságosan is. :)
Mondta apósom is, hogy valami eszemet megoldása van az olajszint figyelésére de azért nem gondoltam volna,hogy ennyire meg bonyolítják.
Az 1.4-es motornál azért arra figyelj, hogy ha a piros lámpa villan be (olajnyomás) és van benne olaj, akkor is baj van, mert az olajpumpa épp el akar pusztulni. Ha ilyenkor tovább használod az autót, akkor egyszer csak tényleg elmegy az olajnyomás és akkor annyi.
Többen megjárták már ezzel, néha bevillant a piros lámpa, de minden rendben volt. Egyszer azonban nem.
Esetedben meg ki lehetne olvasni a hibatárolót, hátha van valami eltárolva pl. nem értelmezhető jelről az olajszint jeladó irányából.
Na megtaláltam a neten ezt a doksit, ezt írja:
"The oil temperature is detected by a separate temperature sensor with integrated electronics. The measuring element for oil level also works with temperature measurement. The electronics therefore heat it up quickly above the current oil temperature. After the heater voltage is switched off, the measuring element is cooled down by the engine oil to the oil temperature level. The oil level is calculated from the length of time of the cooling phase."
Ez azt jelenti, hogy az olajszint és olajhőmérséklet mérő szenzor (ez végzi mindkét funkciót, G266 a gyári jelölése) az olajszintet úgy méri, hogy a hőmérséklet jeladót egy elektronika gyorsan felmelegíti az aktuális olajhőmérséklet feletti hőmérskletre. Ezután kikapcsol a fűtés és a jeladót az olaj visszahűti az alap olajhőmérsékletre. Annak az időmennyiségnek a hossza alapján állapítja meg az olajszintet, ami ahhoz kell, hogy a visszahűlés megtörténjen. Ha hosszú idő kell a lehűléshez, akkor alacsony a szint. Ha kevés, akkor normális.
Nem tudom, lehet-e ennél bonyolultabban megoldani...
Lehet, ebben a G266-ban akar megpusztulni valami és ezért érzékel kicsi olajszintet.
Az olajteknő aljába van építve.
A képek és az eredeti doksi megtekinthető itt, a 21. oldalon kell keresni.
igen, az i10 mini-, a mazda2 kisautó. viszont annyival drágább is :) egyelőre nézegetünk, aztán majd úgyis az lesz, amelyik jobban tetszik neki. a célnak mindkettő megfelelne, egy második autónál viszont számít a "cukiságfaktor". abban az i10 a színes kárpitokkal és betétekkel erősebb, a gazdag felszereltség meg tényleg alapkövetelmény, ráérünk (még) kivárni a legjobbnak tűnő vételt
Van egy másik "scenario" is, ami elvezethet a visszahűléshez. Nekem ez volt:
200 km autópályázás után -10 fokban, visszavettem a tempót, mert a pálya végén elértem a lehajtót ami átvezet az M35-ről a Debrecent elkerülő 354-esre. A lehajtón 60-as korlátozás van. Az elkerülőn majd lehet menni 110-zel, de addig csak 60-al. Meglepődtem, hogy kicsit visszamozdult a mutató. Gondoltam, a -10 fok miatt van. Nem is tapasztaltam ezt újból sok-sok hónapig. Kicsit forgattam a motort a 60-as szakaszon, 3. fokozatban ugrásra készen vártam, hogy végre elérjek a 110-es tábláig és onnan gyorsítsak ki, hogy minél hamarabb felvegyem a többiek tempóját akik már eleve 110-el érkeznek.
Több hónappal később az autópályán megdolgoztattam a motort kicsit, mert injektor tisztító folyadékkal akartam átmosatni a rendszert. 3-ban mentem 5000-es fordulat körül, eleve üzemmeleg motorral és mégis láttam, hogy kezd visszafelé menni a mutató. Minél többet mentem így, annál jobban hűlt vissza. Felváltottam 4-be és nagyon gyorsan visszaállt a mutató 90-re. Visszaváltottam 3-ba és megint elkezdett hűlni.
Volt az egyik barátomnak egy O2-je, szintén 1.6-os motorral. Felkértem egy tesztre. A digitklíma kijelzőn tudtam nézni a valós vízhőfokot és ugyan úgy, ugyan ott, 3-ban 5000-es fordulattal haladva szépen tartotta a 82 fokos hőmérsékletet a rendszer. A mutató sem moccant sehová.
Arra jutottam, hogy a termosztát nem zár vissza és van olyan üzemállapot, amikor képes visszahűlni a hűtőfolyadék ekkora fordulatszám mellett is.
Valószínűleg a túlságosan nyitott termosztát miatt nagyon sok nagyon hideg vizet kapott vissza a motor a hűtőből (-1 fok volt akkor kint), különösen úgy, hogy a szivattyú is baromira pörgött.
Kisebb fordulaton sosem vettem észre a visszahűlést, de ez amiatt is lehetett, hogy 90 fokot mutat egészen addig, míg 70 fok alá nem hűl a víz a valóságban. Nyilván ingadozott hónapokig, csak a hazudós műszer miatt nem látszott.
(Azt is megifgyeltem, hogy 102 fokos víznél indultak a ventilátorok, laptopon látszott a hőmérséklet amit a motorvezérlő érzékelt, de a mutató vidáman állt a 90 fokon akkor is.)
Arra tudok gondolni, hogy elgyengült a termosztát rugója és nagy fordulaton nem tudott kellőképpen visszazárni a nagynyomású vízáram ellenében. Ha nem járt a fordulatszám ilyen, a hétköznapihoz képest magas tartományban, nem volt annyira látványos a lehűlés, hogy a mutatón látszódjon.
pont az lenne a lényeg, hogy kicsi legyen. gyerekek csak alkalmilag utaznának benne, az öt ajtó is azért kell, hogy ha mégis be kell tenni a kisebbet, akkor ne kelljen hajolgatni. az asszony régi álma egy toyota celica, de azok mostanra elrohadnak, hátra nem is nagyon lehet gyerekülést tenni, mert mélyített az ülés
de ha nem celica, akkor valami kis cuki érdekli, esetleg mazda2, ez a fajta és szín (csak nem szeretem igazán a német importkocsikat)
Egyébként az a lámpa ha bevillan, akkor a motorháztető nyitásáig már úgy is marad, folyamatosan világít.
Ha nem töltesz utána csak kinyitod a motorháztetőt majd lezárod, nem villan fel kb. 50-100 km táv megtételéig.
Előfordulhat, hogy elromlott a szintérzékelő. Valami egészen idióta megoldású van benne, fűti az olajat és valami egészen furcsa módon állapítja meg az olajszintet. Le van írva a meghosszabbított szerviz intervallum működésének VW-s technikai doksijában a pontos módszer.
Azért dobfékes autókban is van ABS és ESP. Pl. O1 kisebb motorokkal. Fabia1-2.
A nagypolszkin meg már 30 éve is az volt a gond, hogy a tárcsafék miatt a kézifék előbb-utóbb "végleg" elromlott, nem tudták rendesen soha megcsinálni.
A fékbetétek felragadását nekem az O2 is tudta régebben a hátsó tárcsafékkel, volt nagy kattanás amikor kitolattam a garázsból. Előfordult, hogy meg sem moccant az autó kis gázzal.
Ha a garázs megfelelően szellőzik, akkor nem dunsztolódik be az autó a hólé párájába.
A mélygarázs pedig elég nagy zárt tér, bár nincs kizárva, hogy nem szellőzik jól.
Családi házban, a ház mellé és azzal egybe épített nagyobb garázs lehet az ideális, mert ott fűtés nélkül is elég meleg van, ha jól van szigetelve a ház és szellőzik is, meg nagyobb a tér, mint egy panelház alatti garázsban.
Igen, ez a visszahűlés szerintem is tipikus termosztátprobléma.
1. lépcső - a termosztát zárva, a hengerfejben kering a víz, bemelegszik, a mutató középen.
2. lépcső - a termosztát fokozatosan nyit, lassan elkezd keringeni a teljes vízkörben a hűtőfolyadék. A mutató nem mozdul el középről.
Ha a termosztát hirtelen nyit, vagy túl nagyot, akkor a rendszer erősen visszahűl, majd (elég sokára) újra beáll középre, vagy, ha nagyon hideg van, akkor folyamatosan túlhűl a motor..
Az igaz, hogy a CR DTI Octaviakban kettős szállítású vízszivattyú van? Egy szerelő ezt mondta.
Amellett a tárcsafék olcsóbb is tán. A hátsó fék mindíg sokkal kissebb erővel fékez mint az első. Fékezésnél van egy előre buktató nyomaték, az autó súlypontja mindíg az út fölött van.
A dobfék már egy elavult dolog. A tárcsa ha mész vele,mindig száraz.Jobb a fékhatás.Annak idején már a P125 NagyPolszkin is 4tárcsa volt.30 éve.A dob be tud rohadni,fagyni.Pl.Fábia1.(nem a kézifékbowdenre értem)A fékbetét hozzá ragadt a dob belsejéhez.Kalapács,kerék le,stb.Nem tud a fékpor,és a pára sem távozni a dobból.stb....
Nem mondtam,hogy nem lehet. Szabad a fórum. Lényegében csak szeretném elkerülni azt,hogy egymás ellen fordulás legyen,mert nem egyezik a vélemény. Nem mondom,hogy homokba kell dugni a fejet,és nem beszélni róla,csak kicsit úgy éreztem,hogy már megy át ellenségeskedésbe a dolog(lehet,hogy nem,ez nagy hátránya az írásnak/olvasásnak,hisz nem tudni ki milyen hangsullyal ír...stb).
Persze, hogy rengeteg elonye van a futott garazsnak, nem vitatom el. De a korrozio szempontjabol szerintem nem jo. Nehany ismerosom ezt megerositi, csak az o velemenyuk alapjan, meg amit elkepzeltem, az alapjan irom. Nekem sajnos nincs garazsom, bar ha lenne sem a kocsi allna benne, hanem a barkacsszerszamaimmal lenne tele:-) Van egy ismerosom, aki anno a Favoritjat hagyta egy melygarazsban a munkahelyen ugy fel evre amikor elment kulfoldre. Allitasa szerint sokat romlott a kasztni abban az idoszakban. A tarcsafekkel igazad van, most hogy irod parszor fullon voltunk az 1.4-es 75 lovas Octiban :-))) Csak azert nem szenvedtuk az erdi emelkedon, mert Erdrol indultunk:-) Amugy porgetve nem volt annyira gazos. A feket tenyleg taposni kellett, de nem volt baj. Ismertem az autot, magamat, ennek tudataban vezettem preventiven. Persze a hulyek ellen ez nem ved, de szamit.
A korábbi 1.6 TDCI-mbe a régi jó Daciás szokás szerint én bizony egy vastag kartonlapot tettem a hűtő elé. Kb. a hűtő 70 %-át eltakartam vele, mert ha nem tettem, akkor téli országúti poroszkálásnál a mutató nem fickósan a 12 óra felé mutatott, hanem csak 10 óra irányába tudott felemelkedni.
Meg kell szokni, hogy a dízel annyira kevés hőt termel, hogy télen részterhelésen, lassú menetben, felkapcsolt utastéri fűtés mellett bizony képes az ideális hőmérséklet alá hűlni :-(
Valoban jo a futott garazs az autonak? Telen osszeszed minden mocskot, azzal beallnak a garazsba, es a jo melegben szerintem jobban dolgozik a rozsda mint a minuszokban. Plusz elparolog a dzsuvale, amiben parolodik az egesz auto. Ezzel szemben egy fedett bealloban a szel gyorsan kiszaritja, es mindig friss levegon van:-) Tovabba van ertelme egy atlag auton a hatso tarcsanak? Azon kivul, hogy jol nez ki, mitol jobb mint a dobfek, amikor allitasotok szerint alig dolgozik a hatso fek? Az vilagos, hogy melegebb motorral indulni jobb a motornak, meg kenyelmi szempontok, stb... Az en O1-em 13 eves, 5 evig volt garazsban, 5 evig furdott csillagfenyben, 3 eve nyitott bealloban van. Nem rozsdas, tavaly csereltem elol a gyari feket es tarcsat mert elkopott, hatso dob ok. Van benne 130ekm.
Lehet benne valami, a szerelőm nekem ugyanezt mondta. A hátsó fék keveset dolgozik, mindenféle kosz bekerül oda és nem tud tisztulni, jobban kopik. 90 ezer környékén lett cserélve a hátsó tárcsa, tiszta rovátka volt, míg az első még mindig 40...50%-os volt. Érdekes, a hátsó tárcsán sem volt túl mély a váll, a rovátkák viszont jó nagyok, mélyek voltak.
az após VW Sharanjánál 9oe km környékén, 8 évesen, mind a négy keréken komplet féket kellet cserélni, mert télen keveset járt vele és nem fűtött garázsba tartotta.
En is tapasztalok hasonlót. A víz a 4esen szépen felmelegszik és tartja az Üllői útig. Onnan a városi tempóban elkezd szépen visszahulni mire a Kosztolányira érek van h lemegy a mutató a fel és a negyed közé, a félhez közelebb. 02 2.0 Pdtdi dsg
Az a dohányos (én) kurva sok adót fizet. 1200 Ft-ból vajon mennyi megy államnak? És ugye jó eséllyel sokkal kevesebb ideig élvezi a nyugdíjat. Jó lenne egyszer egy korrekt mérleg, mert általában (mindig) csak a plusz orvosi kiadás jön elő a matekan.