" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Lombtalan állapotában fújtam le és azóta nem terjedt/száradt tovább. Nem tudom mi kínja volt. Mindenesetre akkor nem a szőlő közé ültetem. :) A májusi fagyokat meg nem szereti semmi, főleg azok a növények amikről itt beszélünk. :P
Floo talán ismerjük egymást :) ? Egyébként telket is keresek és a Ny Magyarországi térség nagyon szimpatikus.
Köszönöm az eddigi tippeket, ha van még valakinek ötlete továbbra is várom. Egyébként nagyon szimpatikus volt az egyik bejegyzésben a fél öklömnyi füge :)
Szaporító anyagot nagy tételben a Flora Kft.-től tudsz jó minőségben olcsón beszerezni. Ha jól tudom saját növény mikroszaporítását is vállalják. Keresd meg őket, szerintem egy telefont megér.
Szeretnék 2018- ban ültetvény szinten foglalkozni a témâban szereplő növényekkel.
Ha valakinek van akàrmekkora mennyiségben szaporîtó anyaga illetve rendelkezik màr sajât ültetvénnyel ezzel kapcsolatos informàcióval azzal szîvesen egyeztetnék egy személyes talàlkozót a közeljövôben.
Danek-ra gondolsz? Neki is írtam, de mint a bambusariumosok, ő sem válaszolt. Telefonon meg nem tudom mit tudnánk kommunikálni, mert nem az erősségem az angol se, nem hogy a szláv nyelvek. :) Nem igazán értem őket. Azért köszi!
Igazad van, na meg a füge nem is a legjobb példa volt, de a lényeg, hogy nagyon sok tényezős mi mennyire bírja a fagyokat. Igen, egyébként én is ebben látom a titok kulcsát, hogy a gyorsan növő lotusra oltanak egyrészt, másrészt nitrogén túlsúllyal nyomatják a növényeket eladásig. Ha virginiana-n van, ha kezdetektől káliumtúlsúlyos tápot kap, ha jó az alany erőnléte, ha hazai oltvány, ha a jó isten is úgy akarja mindenképpen jobb egy növény fagytűrése. :)
Köszi diospyros! Akkor tavasszal, ha még él, kifogom ültetni. Érdekes, hogy nálad napra érzékeny, mert mindenhol napos helyre ajánlják. Lehetséges, hogy a vízhiánnyal párosulva okozott neki gondot, mert szereti a vizet, az biztos.
decaisnea fargesii: fél méteres volt, de domboldalra ültettem, eléggé megviselte a tél, de kihajtott. utána a nap tette majdnem tönkre, szóval szerintem árnyékolni kell(ett volna) mint a paw-ot. emiatt idén sem nagyon nőtt, de jövőre kezelésbe veszem (árnyék és víz, ill. amalgerol).
másik helyemen kissé fagyzugban lehet, hogy kifagyott volna, szóval tény, hogy kissé (vagy jobban) fagyérzékeny.
A Costata 2012-ban -23 fokot vészelt át károsodás nélkül. Én az egyik problémát abban is látom, hogy az árú termelő kertészetek arra törekednek, hogy minél hamarabb eladható növény legyen , hajtatják, oltják üvegházban, ezért a növény szövetei sérülékenyebbek. Ez az olasz eredetű növényekre a klíma miatt fokozottan érvényesek. Természetesen a fajta is számít. A Tipo fagyérzékenyebb, mégis szinte minden kertészetben ezt árulják olasz importból.. Ha megfigyeljük , hogy a talajszinten egy-két fokkal is hidegebb van télen, különösen ha hó is van , még sokszor ez a kis eltérés is okozhat elfagyást.
Én kísérletezem azzal, hogy magasan 1,5-2 méteren rakom a nemest a vadba. Az alanyt csak szabad földben nevelem, hagyom megnőni, utána oltom be.
Az elmúlt télen 4 fajta fügémből ,amelyek egymás mellett voltak 3 fagyott ki, egynek semmi baja nem lett, a hőmérséklet -17 volt. Ez is visszafagyott 2012-ben amikor -23 volt.
Az előző 2016-2017-es tél(pedig nem is volt rekord hideg, -16 c°, csak egy probléma volt, másfél hónapig tartott), sokunknál hasonló jelenséget okozott, nálam is sok olyan növény fagyott vissza amely az 5 év alatt egyszer sem sérült, ez benne van a pakliban, ha, nem megszokott, általánosan elterjedt növényeket nevelünk, akkor erre számítani kell, ezért nem tartanék mást hibásnak, mert egyedül csak magamat hibáztathatom, az én hibám, hogy ilyet nevelek, de konok vagyok és kitartó, és legfőképpen bizakodó!
Kellenek a negatív tapasztalatok, meg ezek a viták is, hogy tisztán lássunk, a legjobb fajtákat honosítsuk meg az adott növényből.
10 éve gond (és takarás) nélkül telelt nagy agávé töveim fagytak ki, szerencsére sarjakról újultak, de volt ami végleg kiment, néhány déli Opuntia engelmanii típusom, Opuntia lindheimerii is kifagyott(ez utóbbiból volt biztonsági másolatom)!
A füge, a termő gránátalma(részben) a babér, a fagytűrő leanderek, a kenderpálmák visszafagytak, de őszre megerősödtek, újra kihajtva várják az újabb megpróbáltatást, remélem az idei tél kegyesebb lesz a tavalyinál.
A török, bolgár, ukrán, orosz beszerzés biztatóan hangzik.
Na, ez a durva!!!, éveket elfecsérelni, más etikátlan viselkedése miatt :(, Ha már nem fiatal a vásárló, akkor lehet, hogy életében nem fog az áhított növény fajta terméséből enni, amit a saját kertjében óhajtott volna felnevelni.
Alapvetően az ember bízik a cégekben, mert miért feltételeznék rosszat alapból a másikról, csak itt azért is csúnya dolog, mert ha a növények jó minőségűek is, engem amúgy az sem érdekel ha 10 cm-el kisebb, de egészséges növény legyen, és alap feltétel, hogy legalább az a fajta amit a vásárló kifizet. Persze, ha külföldi behozatalnál van félre címkézve, akkor a kertészet saját tudta nélkül adja tovább, és máris etikátlanná válik, saját tudta nélkül!
Teljesem megértek mindenkit,mert most már mindenkinél betelt a pohár,mindenkit vérig sértegettem ide nem illő szemtelen,felhábirító, kiábrándító, megbocsáthatatlan irományaimmal. Mélységesem sajnálom, hogy megjelentem a fórumon,sajnálom, hogy mindenki kárára ilyen pimasz módon bepofátlankodtam. Mindenki közkívánatára eltakaradok,mindenkit békén hagyok. A fórum hangulatát,színvonalát és a kedélyeket nem fogom elrontani. Felvállalom,hogy egy nem ide illő bunkó,modortalan tuskó vagyok. Elnézézést kérek mindenkitől, a minden határot túllépő írásaim miatt.
Nem használ idézőjelet, de másoktól idézte két kifogásolt hozzászólását is. Ettől független, amit utoljára leírt, az szerintem nem kifogásolható. Pl füge. Patakparton, városias környezetben több évtizede nem fagyott el. Nekem ugyan az a fajta dugványa völgyszinttől 50-70 méterre, védett helyeken, de nem városias környezetben szinte minden évben tövig fagy.
Tehát nem mindenért okolhatók a kertészetek, kivéve ha valótlanságokat állítanak. Costata -22 fok, közben -19nél a 6 éves fa elfagy. STB.
Nem gondolod hogy pofátlan dolog az amit te itt művelsz?
Az első hozzászólásodban már reklámozod magadat, idézem: "Ebből még van néhány eladó tő, amelyek már termettek idén, áruk 15 ezer Ft.A Li és Lang jujubák,.... Garanciát adok az eredésre..."
Aztán beszélsz össze vissza az aszalásról: "Most kandíroztam kb 30 kg-ot nagyon finom és nagyon szeretem.... Én nem vásároltam,hanem a kelebiai Fábián István termelő aszalt annyit,mert nálla rengeteget termett a jujuba..."
És mire a hatodik bejegyzéshez érsz, könnye szemmel, a hülyét játszva már a harmadik dísznövény forgalmazóról veszed le a keresztvizet!
Mindezt teszed úgy, hogy még az email-ed sem publikus!
Szerintem jobban teszed ha elkotródsz oda ahonnan jöttél, addig amíg valaki fel nem jelent hitelrontásért!
Melegen ajánlom a moderátor uraknak, hogy nézzenek utána ennek az "úriembernek", mert gyomorforgató amit ez itt művel!