Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én tavaly Actara-val teleltettem be, az nem nyert, atkásodtunk. A hosszú ÉVI-ről nem olvastam, de elvileg tél végén ettünk a termésekből, és nem lett bajunk. Viszont jövőre ezt akkor nem használom, nem okvetlenül az ÉVI miatt (eltelt kb. az a 100 nap), hanem mert tavaszra csak volt növény, amit keményen megtámadott az atka (ez is érdekes, hogy melyiket mennyire lepte el, és mennyire gyengítette le, mert nem egyformán).
A Flumite-ot ki fogom próbálni.
A Vertimec nekem egy ivermectin variációnak tűnik (ahogy utánanéztem gyorsan, rokon hatóanyagok), ha valakinek tényleg van róla jó tapasztalata, ez is egy lehetőség.
Az egy dolog, hogy engedély köteles és nehéz beszerezni, de én tavaly nem citrusra, hanem leander atkák ellen próbáltam, közel 3 naponta, szinte lemostam és az eredmény egy nagy nulla.
Miért, mert az Actara nem jó atkák ellen.
Ez a megállapításomat tényekre alapoztam.
Ezt követően vettem két fajta(már nem tudom melyik) atka elleni szert és még azzal is alig tudtam ősszel gyéríteni az atkákat.
Szerintem is, amúgy a tavaly ültetett, még "beüzemelés" alatt álló kivijeim (Golden, Hayward, Tomuri) is teljes napon vannak, alig várom, hogy 1-2-(3) éven belül kialakuljon a teljes rendszer, mert akkor talán egymást védik majd a levelek (pontosabban a külső, napnak kitett levelek védik majd a többit) a direkt napsugárzástól, mert láthatóan nem annyira szeretik azt... (Szerintem idővel majd alkalmazkodnak is...)
Ez a "huzatmentes helyen" dolog szerintem olyasmi, mint a "ne tegyük a citrusokat tűző napra, pláne délután" paradigma, én legalábbis amióta "citrusozok" (ez még csak a második szezonom...) full napon tartom őket és semmi bajuk, néha előfordul, hogy a fiatalabb hajtások egy kicsit megkonyulnak, de ez normális, nem csak a citrusoknál...
Száraz, meleg helyet szereti az atka. A leanderesektől tudom, hogy a védett helyre, fal mellé, légmozgástól mentes helyre rakott leandereken tud iszonyúan elszaporodni, és ezen már csak az olló és a tarra vágás segít.
A citrusokra azt írják szinte mindenütt, hogy "huzatmentes helyen" tartsuk. Ezt sokan félreértik és a széltől is óvják, teljesen szélmozgás mentes helyen tartják a citrusokat, ahol meg jönnek az atkák.
A teleltető is különösen alkalmas hely az atkák szaporodására, ha meleg, mivel ott légmozgás általában nincs.
A legegyszerűbb atka és pajzstetűtől mentesen beteleltetni, a teleltetőt rendszeresen szellőztetni.
Nem emlékszem, az Actara 100 napját hol találtam (régóta mondom, hogy a net egy szeméttelep), - a csomagolásán növényfajtától függően 3-28 nap közt van az ÉVI (dísznövényre 0).
Nem biztos, hogy a kiskereskedelmi forgalomban nem kapható növényvédőszerek hatásosabbak, mint a legálisan beszerezhetőek. Pl. a Flumite leírását érdemes elolvasni:
+3 és +10 fok között volt végig a hőmérséklet, szerintem a Zasszony díszdudváitól fertőződhettek meg...
Megelőzés? Ha nem keverem a dolgokat, azt olvastam, hogy a Nissorun a fejlődő atkák ellen jó, a Vertimec és/vagy az Actara pedig a kifejlett egyedek ellen. (Arra gondoltam, hogy ezt a két "vegyszerkört" kombinálnám bevitel előtt, természetesen attól függően, mit találok a növényeken, bár szerintem a "díszdudvákat" is figyelnem kell...)
Őszre tervezem a Vertimec és/vagy az Actara beszerzését, segítséggel, mert zöldkönyvesek... Még a teleltetőbe behordás előtt akarok preventív módon védekezni, ehhez elvileg jó egyrészt a Nissorun is, a kifejlett atkák ellen pedig a Vertimec és/vagy az Actara, ha nem keverem a szezont a fazonnal... ;)
A teleltetőbe hurcolásig sűrűn "nyomom" a párásítást, tudtommal azt nem szeretik ezek a dögök... (Pajzstetű összesen vagy 5-6 darab volt, szerencsére...)
Más többször leírtam, a kumkvatot télen nem kell/nem szabad öntözni.
A héten végeztem az átültetésekkel, a Marumi is sorra került. Ez a második tele volt öntözés nélkül, ritka szép, egészséges a gyökere, egyetlen levelet sem vesztett a teleltetés alatt, már virágzik.
A limakvat szintén relax-ban van télen.
Atka ellen milyen megelőző hadjárat létezik? Maximum egy Flumite-os atkairtást tudok elképzelni bevitel előtt.
Feltehetően atkákkal teleltetted be és meleg a teleltetőd, ez nem lehet a hiba?
OFF. Azért az vicces, hogy azt mondják, az állatorvosok dolga milyen nehéz, mert a páciens nem tudja elmondani, mi fáj. Na, a növényeknél még nehezebb, mivel itt még a tünetek is lassan alakulnak ki általában, mire az ember észreveszi, már kész a baj. ON.
Atka ellen mivel védekeztél? És most mit tervezel (ugyanazt, mást, többféle szert)?
Érdekes, hogy van, akinél szinte folyamatosan gond, van ahol meg nem (vagy csak annyira elhanyagolható kérdés, hogy nem kerül szóba).
Esetleg érdemes lenne valamiféle "kutatást" folytatni, hogy kinél milyen körülmények közt (téli hőmérséklet, páratartalom, tápanyagellátás beteleléskor, öntözés télen...) lett nagyon atkás, vagy épp maradtak egészségesek a növények.
Hetek óta üzemel nálam a "Citrus-rehabilitációs részleg", pontosabban a 10+ el nem pusztult fajta között csak egyetlen van, amelyik nincs ezen az "osztályon", ugyanis az atkák majdnem kicsinálták az egész állományt és most próbálnak regenerálódni...
Sokan már magukhoz tértek és elkezdtek lassabban-gyorsabban hajtani, pótolni a lombozatot, de pl. a törzses, többéves Lunario-mat végső elkeseredésemben kb. 2 hete szinte "csutkára" visszavágtam, de nagy örömömre tegnap felfedeztem, hogy a nemes rész - egyelőre csak egy helyen - elkezdett óvatosan hajtani... ;)
Ez az atkakérdés nagyon megrázott, pedig próbáltam védekezni ellenük, de nagyon úgy néz ki, ősszel valami nagyon komplex megelőző hadjáratot kell végeznem, addig marad a naponta/kétnaponta kivitelezett párásítás, hátha...
Sajnos a törzses kumkvatomnak is annyi, pedig ő nem is volt atkás... (Nagyon úgy néz ki, hogy túlöntözhettem, pedig ha agyonütnek, akkor is csak azt tudom mondani, hogy nagyon óvatosan adagoltam a vizet neki telelés közben...)
Kicsit irigy vagyok. :) Hajt, virágzik, kinőtte a göndör leveleit. A Meyerem, ami ugyanakkor, ugyanonnan, ugyanilyen állapotban érkezett "csak" virágzik, hajtani nem akar, így a "göndör" levelei még mindig uralják a kinézetét.
Remélem, sok mandarinod lesz - már a méretéhez képest. Nekem tavaly ízlett, amit kinevelt.