Keresés

Részletes keresés

Zs:) Creative Commons License 2017.08.15 0 0 4061

Én csak magamat neveztem ki hozzá nem értő szakértőnek. Gondoltam tanulok valamit nálam okosabbaktól, ezért megkérdeztem, hogy miért is nem elég kapásból rávágva?

Persze válasz nem érkezett, így ma sem tanultam semmit! :(

Előzmény: zöldeskékek (4060)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.08.15 0 0 4060

ja hogy te  szakértő vagy nem tudtam !

Előzmény: Zs:) (4057)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.08.15 0 1 4059

Ja hogy cs. ház ! Akkor a 32 Amp-nek semmi akadálya. Meg kell kérvényezni és kb. 15 eft -ét megcsinálják. Az egy háztartásra bőven elég.

Meg kell venni azt a házat... ha tetszik, kipróbálni, belakni majd jöhet a korszerűsítés,  ami egy  hatalmas terület.

Az un. átvezetékezés csak egy kicsi szelete.

A fűtésre és főzésre van bőven a villanynál lényegesen olcsóbb energia. Ott a gázkonvektorok. Igaz nem a leggazdaságosabbak, de megvannak ,strapabírók elnyűhetetlenek.

A melegvíz a problémás ahogy látom. Villanybojler, de lehet van is olyan.

Vissza erre az 'átvezetékezésre'. jó bevétel a villanyszerelőknek. Nem biztos hogy indokolt.  A vezetékrendszernél általában a kötések  azok amik  néha kérdésesek. Azokat nem árt megvizsgálni.

Vettem én is több használt lakást... mindig azzal kezdték, hogy át kell vezetékelni. Mondtam azt majd én döntöm el.

Általában két tendencia van. Az egyik, hogy bizonyos fogyasztók csökkenő teljesítményűek.... elektronika , energiatakarékos fényforrások stb., mások pedig nőnel... pl. mosogató gép   elketromos tűzhely. Na e szerint kell a rendszert is kiépíteni... ill. a fogyasztáshoz igazítani.

Én úgy igazítottam, hogy  külön áramkör a nagyfogyasztóknak  és oké.

Van 32 Amp és amiről beszéltem 25 Amp és bőven elég.

De tűzhelyt,  fűtést erről üzemeltetni eszembe sem jut.

A jövő egyértelműen a gázkazán a konvektorok helyett és az fog már melegvízet is termelni neked.

Előzmény: Gyusz_i (4058)
Gyusz_i Creative Commons License 2017.08.14 0 0 4058

Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat!

Lakásvásárlást írtam, de helyesbítek: ez egy ház, kertes családiház.

A házban mindenhol gázkonvektor van és két szobában működő cserépkályha is. Valóban gondolkozunk a villanybojler elhagyásán is, csak állítólag most már kondenzációs kazánokat lehet üzembehelyezni, ami megint igen zsebbenyúlós dolog és erre már a fennmaradó anyagi keretből most nem igen fog jutni.

Komolyabb dolog ez az átvezetékelés mint ahogy én ezt elsőre gondoltam volna.

Zs:) Creative Commons License 2017.08.14 0 0 4057

"

Amit írtál arra kapásból sem jó a 16 Amp.

"hiszen napi szinten használnánk villanybojlert,  olajsütőt, kombi tűzhelyet, mosogatógépet, néha szárítógépet stb...

...csak jó lenne biztonságba tudni az otthont, hiszen annyi rosszat hallani."   Sőt a 32 Amper sem.

"

Aztán miért nem elég? Ugye nem össze akarod adni minden fogyasztó igényét?

Előzmény: zöldeskékek (4055)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.08.14 0 0 4056

Most látom, hogy lakásról beszélsz és nem házról. Igaz a családiházban is lakás, az  egy  un. 1 lakásos épület. De ha tényleg egy több lakásos épületeben van az a megveendő, kinézett lakás, akkor a 32 Amp se biztos , hogy megyen. A szoláltató ugyan adná, de hát a ház már elégé túlterhelt.. nem egyezik bele. Másnak is kell az az áram... hacsak saját költségeden nem újítod fel a ház közös rendszerét. Az meg drága móka lehet. tehát sok körültekintés kell, de hát egy lakásvásárlásnál nem az első az elektromos rendszer... megnézi az ember.. tájékozódik, de nem ezért veszi meg.

Előzmény: Gyusz_i (4054)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.08.14 0 1 4055

Amit írtál arra kapásból sem jó a 16 Amp.

"hiszen napi szinten használnánk villanybojlert,  olajsütőt, kombi tűzhelyet, mosogatógépet, néha szárítógépet stb...

...csak jó lenne biztonságba tudni az otthont, hiszen annyi rosszat hallani."   Sőt a 32 Amper sem.

Ha én ilyen feladat előtt lennék, először is megterveztetném.

A terv tartalmazná a vezetékek térbeli elhelyezkedését  méretét ( mármint átmérőre ) illetye a fogyasztók  milyenségét mennyiségét.

Majd  még a tervező ( ha ért hozzá... egy villanyos tervező miért ne értene ? ) készítene egy költségvetés kiírást, az beárazná és az árazott lenne az un. költségbecslés.  Viszont az árazás előtti példányt megküldeném... felkeresném a  szimpatikus és elérhető villanyszerelőt, megkérném ,hogy nézze meg, érdekli e a téma. Ha igen... mondjuk 2 hét múlva  küld egy árajánlatot.

A tervező által készített .... mondjuk 35m -45 tételes költségvetés  végösszege... na mennyi ?  Hát 600 eft.

A felkért  villanyszerelőjé mondjuk 650  eft, akkor tenyérbe csaphatunk, ha 700-750, akkor talán a nagyon eltérő tételekre rákérdeznék hogy miért is ?

ha viszont  800 - vagy 900 ezer akkor elgondolkodnék , hogy vajon ki tévedett ? Mert lehet , hogy pont a szerelőnek van igaza.

ha egy második is /pl egy párhuzamos  ajánlattévőnél szintén  750 -800 körüli az ajánlat, akkor viszont a tervező lőtt mellé.

az áraim csak konstruáltak, de biztos nem  300eft  és az is biztos nem 2 mill. 300 eftft lesz a munka.

Ha viszont  lesz lift, akkor biztos több.

"Pld. mit jelent az, hogy szerelvényenként 6000Ft-os díjjal számoljak "  mit jelent. pl. azt hogy egy lámpa a mennyezeten  600O ft /szerintem a kapcsolókkal, de lehet tévedtem.. meg kell kérdezni ? Vagy egy dugalj  6000ft. habár itt is van csel,mert ugye az elején ez a 6eft megy majd később rákérdez a mester, hogy egyes  kettes netán négyes legyen ?

és a mohó mester  bizony  24 eft -ot számol és ha  lesz a lakásban pl. helyiségenként kettő akkor már ez is lehet akár 100ft nál is jóval több. Ennél pl így korrekt : aljzat kiállás  nála 6 eft  + az felszerelendő konnektor  ... 1 -es 500F t  , kettes 600  Ft, a négyes sem   több  mint 900 ft és nem 2000 ft mármint a szerelvény ára.

Tehát egy ajánlat  is sok munkával jár van aki ingyen adja van aki pénzért.

Aki ingyen az elnagyolhatja... nyilván így nagy a mozgástere.... vagy ami még rosszabb elsőre komolytalannak tartja a megrendelőt.. minek foglalkozna vele.

Amúgy mondjad  gáz nincs abban a megvett     megveendő házban  ?. Ha véletlen van, akkor azt ne dobd el ! Egy gázrendszer tud   50 kW-ot ,  a fűtésre , melegvízre és  főzöcskére bőven elég és akkor egy 32 Amperrel minden mást el tudsz látni... majd.

Sajnálom árral szolgálni nem tudok , de majd más.

Előzmény: Gyusz_i (4054)
Gyusz_i Creative Commons License 2017.08.14 0 0 4054

Sziasztok!

Egy vidéki 71nm2-es téglaépítésű lakásvásárlás előtt állunk, amely 1972-1975 között épült.

Első lépésként szeretném a teljes vezeték rendszert kicserélni, hiszen napi szinten használnánk villanybojlert,  olajsütőt, kombi tűzhelyet, mosogatógépet, néha szárítógépet stb...

...csak jó lenne biztonságba tudni az otthont, hiszen annyi rosszat hallani.

Próbáltam utána olvasni a netten, hogy milyen munkadíjakra számíthatok, de hatalmas a szórás és nem jutottam előrébb. Írnak több százezer forintokat, de van aki csak a töredékét...nem vagyok szakmabeli és sohasem csináltattam ilyet, így tényleg tanácstalan vagyok. Tudom, helyszíni felmérés nélkül csak tapogatózni lehet, de még jelenleg villanyszerelő keresési fázisban vagyok, nem sikerült találnom még.

A kérdésem végül is az lenne, hogy ragaszkodjak-e a "papiros" szerelőhöz vagy olyan is megcsinálhatja aki  csak ért hozzá. Azt sem tudom, hogy ilyenkor kell-e az áramszolgáltató felé valami engedélyeztetést kérni. Bár valószínű kismegszakítót is cserélni kéne mert csak 16Amperes van a villanyórában.

A másik pedig a hozzávetőleges ár, -hogy, hogyan lehet kontrollálni a munkadíjat amit a szerelő kérni fog. Mi a reális ebben a világban?

És most ne értsetek félre, nem a legolcsóbb munkát keresném, hanem olyan becsületes embert, aki munkájába tényleg meglehet bízni és mindent szívvel-lélekkel é szakmailag is tökéletes munkát végez. Mi saccolt  ára egy ilyen szerelési munkának?

Pld. mit jelent az, hogy szerelvényenként 6000Ft-os díjjal számoljak? Ilyet több helyen olvastam már.

Köszönök minden segítséget és infót előre is!

87Adrian Creative Commons License 2017.08.10 0 0 4053

Szia! Megkérdezhetem, hogy hogyan hajtod be a fizetésedet? Talán az egyösszegű vállalás azt jelenti, hogy még kezdésnél fizet? Ezt hogyan éred el? Én amúgy kemény 1500 ft-ért csináltam egy konnektor cserét amiben az egyik kötésnél minden összeégett. :(

Mondjuk ebbe még éppen csak belekóstoltam. 

Előzmény: Fázisceruza (2908)
Cirmoska2017 Creative Commons License 2017.07.29 -2 0 4052

Villanyszerelési munkát vállalok Budapest területén. Lakások elektromos felújítása,hibák keresése,javítása,szerelvények felrakása. Kisebb munkát is vállalok. Ingyenes árajánlat,garancia az elvégzett munkára.

Keressen bizalommal!

Tel.: 06-31-9191868   Balázs Péter

E-mail : balazs.peti@t-online.hu

horex Creative Commons License 2017.07.19 0 0 4051

Falsikba húzod glettvassal vagy a vakolókanállal, vagy amikor még nem kötött keményre, nedves hungarocell darabbal eldörzsölöd szintén falsikba

Előzmény: pro55 (4049)
Zöldár Creative Commons License 2017.07.18 0 0 4050

A horony vakoláshoz ! 

A  zsákos vakolat jó, de nem árt minimális gipsszel feljavítani.

A vakolat is  meghúz  úgy   4 -5 óra után. A gipszes vakolat viszont  akár félóra múlva is megszilárdul és akkor mehet rá a következő réteg , pl. az glett vagy az a rimano.  A  - 2mm meg lehet állni, a kanálla kiveszünk belőle ha teli van.  

Előzmény: pro55 (4049)
pro55 Creative Commons License 2017.07.18 0 0 4049

Köszönöm a válaszotokat mind3otoktak, azHofinak külön a technológiai leírást, bár nem tudom, hogy ha egy 3-5 cm széles vájatba nyomom a vakolóanyagot, hogy lehet megállni vele -2 mm-en. Korábban így mindig kissé puposra sikerültek hasonló kisebb beavatkozásaim.

Előzmény: pro55 (4045)
AzHofi Creative Commons License 2017.07.17 0 0 4048

Én volt, hogy vállaltam horonyvakolást villanyfelújítás után. Persze ez nem mérvadó, mert ismerősömnek csináltam. Zsákos vakolóhabarcsot használtam kb -2mm-ig, utána falfix, majd rimano 0-10-zel behúztam, a festő kezet csókolt :D

Előzmény: Ofenbau (4047)
Ofenbau Creative Commons License 2017.07.17 0 1 4047

Azt sohasem a villanyszerelő végzi.  A javítási munkára kőmíves, de inkább a festőt kell felkérni. Külön díjazás fejében.

Anyag  :  Vakolat és glett, majd festék.

A villanyszerelők csak un. rögzítő gipszelést végeznek.

Peter atyuska Creative Commons License 2017.07.16 0 0 4046

A vissza javítás mindig megegyezés kérdése, de te nem vagy festő - kömműves :), a vakolásnak vannak szabályai, így először jön a normál vakolat, majd a simító, végül a vékony glettelés. Csak ez ad szép eredményt. A vakolatnál a gyártó utasítását kell figyelembe venni mint nedvesség mind vastagságot nézve. Így lehet hogy adott javításnál kétszer van normál vakolás a finom simító vakolás előtt.

pro55 Creative Commons License 2017.07.16 0 0 4045

Sziasztok!

Ha tájékoztatnátok abban, hogy az itt saccolt villamos felújítási (áthuzalozás, konektor/ kapcsoló csere, ház elosztó fi relé stb) költségekbe bele szokás-e érteni a "javítási" költségeket is, mármint a cső vésések nyomainak eltüntetését.

Esetleg tapasztalatot közölnétek, hogy mi a legpraktikusabb anyag erre? Bolti előkevert vakolat? Melyik? Ami esetleg már glettet nem igényel?

Köszi.

Peter atyuska Creative Commons License 2017.06.26 0 0 4044

Nézzél utána egy készletnek a netten, ehhez adjál hozzá kb 20-90e Ft (mert e körül változnak a munkadíjak).

Előzmény: 76zoli76 (4043)
76zoli76 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 4043

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy egy 4*240es alu földkábelt mennyiért toldanak össze?

Dunit2 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 4042

ja erre nem ment semmi  :

"Kb mire számíthatok mennyibe fog kerülni?"

hát ez innen nem tudható.

Egy ilyen felújítás tág határok között változhat. Mindenesetre a biztonságra ügyelni kell . 

Érintés védelem és tűzvédelem.

Előzmény: Anita Djanko (4039)
Dunit2 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 4041

A vályog házak általában régebbiek !

"Van esti áram is."  Olyan sohasem volt.

Volt annó éjszakai - néha csúcsidő kihagyásos  ezekből lett az un   vezérelt.  Általában  60 % -a a  24 órásnak.

A legfontosabb tisztázni a teljesítményt.  Azaz hánya mperes a biztosíték ?    általában  15 -ös néha  25  amperes  nagy néha pedig 32 Amperes. Na ez biztos nincs. Főleg ha van 'estei' nyilván arról megy a villanybojler.

Mielőtt belevágysz  a kötéseket kell megvizsgáltani és nem az egész rendszert likvidálni.

A konnektorokat pedig hosszabítóval lehet pótolni.

"és egyik ismerős szerint nem szabványosak a kötések se" 

Egy 50   + éves vályogháznál valószinű igaz, de  az hogy valami nem szabványos  az még nem jelenti azt hogy baleset veszélyes is.

Természetesen lehet újra huzatni is  és annak szabványosnak kell lennie.

Anno nem is olyan régen  egy belvárosi lakás felújítása során futottam bele hasonlóba.

Az egyik mester  500 -ért akart dolgozni a másik   elvégezte  na nem ugyan azt ... csak amit  kértem  120 ért.

lett új biztosíték tábla     +    2 új áram kör a nagy terhelésre.

Magyarázta az illető hogy az egyik csillárnál kevés a vezeték. Kérdeztem mire ?    Ha bírja  jelenlegi  4 db  60 -ast, akkor a jövőben miért ne birná a szintén 4 db. 15  Wattost

Előzmény: Anita Djanko (4039)
cityba Creative Commons License 2017.06.09 0 0 4040

Szia, érdemes átgondolni később esetleg mire lesz szükség, riasztó?főzőlap?motoros redőny?fűtés rendszerhez EPH? nézz körbe itt villanyszerelés talán segít pár gondolatban megtervezni az új rendszered.

Anita Djanko Creative Commons License 2017.06.07 0 0 4039

Kedves fórumozó villanyszerelés szakértők.

Csongrád megyében faluban örököltem egy kb 50 éves vályog házat. Szeretném ujrahuzatni az áramot mert kábelek lógnak mindenhol és egyik ismerős szerint nem szabványosak a kötések se. Dugó csak 2 helységben van. Óra,biztosítéktábla az teljesen új egy éves sincs. Van esti áram is. Az óra kívül a házon.A ház 105 m2 belső területű. Alap terület (8,5x16)136m2 (ugye 50cm es falak vannak) 10 helység van ahová lámpa kell 1nappali(2 lámpa van) 2szoba 1étkező 1konyha 1 előszoba 1WC 1fürdő 1kis közlekedő ezen kívül még kéne ugye kintre a ház 3 sarkára. Jelen pillanatban mindenhol van áram és működik a lámp is kivéve a WC az a közlekedőből lesz levágva ide uj kell. Nem tudom ezekhez kell e nyúlni vagy jók. Kb 18 konnektor kéne ebből 5ös 1 4egyes 1  2es 11 1es 5db. Ehez még 13(10db 1es 1 2es 2 3as) kapcsoló ebből is megvan ugye sok de megint nem tudom hogy maradhat vagy csere. + 1villany bolyler ha jol tudom ehez speciális vezeték kell. Kb mire számíthatok mennyibe fog kerülni? Egyéb tanács hogy mi kéne még mit érdemes még most megcsináltatni?Köszönöm a válaszokat! 

cityba Creative Commons License 2017.05.12 0 0 4038

Az nagyon baráti ár, szerintem több lesz a végén.A fűtés,melegvíz, csatornát mennyiért szerelik neked? kb ők is 1 hetet vannak ott.

Előzmény: VWTD (4037)
VWTD Creative Commons License 2017.05.11 0 0 4037

Akkor a 600e+áfa nem sokkk???  alapszerelésre? Én sokallom.......  mindenféle riasztó és elektromos redőny nélkül!

Előzmény: cityba (4034)
Tízenhármaska Creative Commons License 2017.05.09 0 0 4036

Szia

"Majd 30 nap után új igény beadása"

Hidd el, így működik, akkor kell fizetned ha 15 méter fölött van a kábeligényed, valamint 32A felett van igényed.

De ahogy írtam, kb 2 hónapig nincs villany a telken, épületben.

Előzmény: mzx2010 (4035)
mzx2010 Creative Commons License 2017.05.08 0 0 4035

Ez nekünk is eszünkbe jutott, de elvileg a szabályzat úgy szól, hogy ha a telken korábban már volt áram, akkor az új bekötésre is fizetni kell. Csak akkor engedik el a díjat, ha teljesen új mérőhelyről beszélünk. 

Előzmény: Tízenhármaska (4028)
cityba Creative Commons License 2017.05.08 -1 0 4034

Kb 1,2M re jön ki az alapszerelés, de vidéken lehet olcsóbban is elvállalják.

Előzmény: VWTD (4033)
VWTD Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4033

1.) 300 m² alatti lakóépület szerelvényei az alábbi bontásban:
3x16+16A betáplálással, kisautomata-szekrény (lakáselosztó) kiépítése 12db 10 és 16A
kisautomata beszerelése (értelem szerinti fogyasztói kiosztás szerint),
3 db 30mA áramvédő kapcsoló
17 db falikapcsoló
40 db falicsatlakozó
3 db leválasztó kapcsoló a fix csatlakozású készülékek elé (pld tűzhely, bojler, stb.)
Helyiségenként 1db világítótest 11 helység.

Villanyóra telekhatáron belül 1m. a épület ettől 4m.

Vidék!

Előzmény: cityba (4032)
cityba Creative Commons License 2017.05.07 0 0 4032

Budapest? Kiállások alapján pontosabb összeget lehetne írni a villanyszerelésre. Kapcsolók, konnektorok száma, lámpa, 2-es 3as dugaszolók száma, esetleg egy tervszerű, (Móricka is megteszi) Villanyóra kerités határon? vagy házfalon van? Éjszakai áram csak a bojlernek lesz? Riasztó vezetéket nem árt betenni, pár év múlva csak a rendszert kell ráhelyezni a vezetékekre, utólagos csatorna elég csúnya.

Villanyszerelő Budapest

Előzmény: VWTD (4031)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!