Mindig lehet okot találni arra, hogy ki nem szavazzon. Aztán akkor többet nem kell a szavazati jogból kizárt emberek problémáival foglalkozni, milyen jó világ is az. Ja nem.
bingo
ez lehetne akár kérdés is a szavazói teszten
"ha kevesebb ember szavazhat, akkor diktatúrát kiépíteni és fenntartani A) könnyebb B) nehezebb"
mindenképpen szükség volna valódi értelmi cenzusra, mert ez így valójában nem is szavazás-választás, hanem cirkusz, ahol az a bohóc győz, aki jobban meg tudja nevettetni a gyerekeket.
ha a Tisza nyer tavasszal, akkor is ez lesz a mondás? hogy ez nem is választás volt hanem cirkusz? vagy akkor megokosodnak a szavazók?
Bizony. Pont elég ránézni Magyarország kormányának FB-oldalára, ahol államtitkárok, miniszterek, meg ugye maga a fönci is a legszürreálisabb blődségeket eregetik magukból, teljesen nyilvánvaló hüjeségekkel és hazudozással zúdítva össztüzet a síkdebil szavazókra. Értelmes gondolatnak már a nyomát nem látni náluk.
Mintha magadnak mondanál ellent: okos beszélgetéseket kevesen nézik meg <--> jó bornak is kell a cégér, ergo bohóckodni kell.
Egy ideális világban a választót a tartalom érdekelné. Ha meg nem - és ezt mondjuk többen is - akkor nem kell mindenáron szavaznia, pláne ha csonthüje hozzá. Elvileg ez nem a Mónika show meg a Valóvilág.
Pontosan ezt tapasztaltam én is. Full szellemi fogyatékosok, a hamut is mamunak mondók, a nevüket leírni nem tudók jöttek - tömegesen. Olyan számban, ami eldöntötte a választást.
Pont a legutóbbi szavazatszámlálós kaland alapján vált bennem véglegessé a meggyőződés, hogy mindenképpen szükség volna valódi értelmi cenzusra, mert ez így valójában nem is szavazás-választás, hanem cirkusz, ahol az a bohóc győz, aki jobban meg tudja nevettetni a gyerekeket.
Nem ez az érdekes, hanem a korrekció lehetősége. Írtam ezerszer: bárkit át lehet verni - de értelmes embert ugyanazzal többször és folyamatosan nem.
A basirezsimhez hasonló rémálmok ellen amúgy a legfontosabb lépés a mandátumok drasztikus időbeni korlátozása lenne - ha ezzel nyitunk, akkor mind fletó, mind a basi legkésőbb a 90-es évek végén kényszerűen eltűntek volna a közéletből... Ha ez globálisan általános lett volna - putler előbb mehetett volna vissza KGB tisztnek, semhogy felépíthette volna magát diktátornak...
Te sem érted. Tényleg nem értitek meg, sajnálom, valóban nincs értelme erőlködnöm...
SOHA NEM VOLT OLYAN, HOGY ÉRTELMI-FELKÉSZÜLTSÉGI CENZUS LETT VOLNA. SOHA.
Volt nemhez, volt-van életkorhoz, társadalmi státuszhoz kötött, volt polgárjoghoz, jövedelemhez, vagyonhoz, származáshoz kötött - de még iskolai végzettséghez kötött szavazójog sem volt soha az emberi történelemben, sehol, semmikor.
Megjegyzem, például az autóvezetés sem volt vizsgához-tudáshoz kötött - egészen addig, ameddig aztán már első számú halálokká lépett elő a közlekedési baleset a fejlett országokban - és akkor az lett. Ugyanígy a mostanra elszabadult populista demokrácia is majd szépen falnak viszi magát, és akkor újragondoljuk.
Majd meglátod - nem ma, nem holnap, sanszos, hogy mi talán már meg sem érjük - de be fog következni. Drasztikusan fel fogja gyorsítani a folyamatot a fejlett országok borzasztó demográfiája - mert a végén a választásokat már nagy hányadukban erősen leépült, ugyanakkor a nyugdíjaiktól, járadékaiktól függő idősek fogják eldönteni.
Vagy korrigálunk - vagy egy civilizáció így fog véget érni.
"(Én pl. soha életemben nem szavaztam a Fideszre.)"
Én sem, de ez semmit nem változtat a jelenlegi helyzeten, itt már mindenki át lett b@szva párszor, mindenki csalódott már a kis kedvenceiben, Advó is. Ha valaha szavaztál gyurcsányra, te sem lehetsz büszke rá.
Most egy a feladat, valahogy el kell hajtani a vérbe a gumicsizmást, a többi suttyó paraszttal együtt. Aztán majd ha lesz megint korrekt közmédia, szabad sajtó, propagandamentes óriásplakátkampány, tisztességes választás, akkor moralizálhatunk életünk végéig:D
Dehogy nem volt. Évszázadokon át ez volt. Mindig ki volt találva, hogy éppen kik nem szavazhatnak. Pl. a nők. Svájcban 1971-ig. Sok ember legszívesebben most is megvonná tőlük a szavazati jogot. Mindig lehet okot találni arra, hogy ki nem szavazzon. Aztán akkor többet nem kell a szavazati jogból kizárt emberek problémáival foglalkozni, milyen jó világ is az. Ja nem.
Így üres fecsegés biztosra mondani azt, hogy tutira nem válhat be.
Legalább egy próbát kellene tenni - valahol, valamilyen formában.
Megjegyzem - szakajtó érv volt a Janecek-féle több szavazatos, protest szavazatot is tartalmazó szisztéma ellen is, míg a cseheknél önkormányzati szinten kipróbálták.
Nem csak, hogy jó volt, de olyannyira bevált, hogy a politikai elit azonnali hatállyal el is ásta és temette, az eredményeket meg mélységesen elhallgatják azóta is (valójában még tőlük nyugatabbra is !!), mert rádöbbentek, hogy egy ilyen szisztéma mellett a többségüket kipontoznák.
Ami mostanra kialakult, az a karikatúrája annak, amire eredetileg ki lett az egész találva. Most fordulunk rá az utolsó felvonásra, vagy történik valami csoda, vagy csak idő kérdése, és LePenék jutnak hatalomra Franciaországban, az AFD vagy valami hasonló a németeknél, etc... Nem is ok nélkül - a mostani irányvonal nem lesz képes korrigálni egészen alapvető problémákat úgy, hogy még azok létét is tagadja...
Hányszor fogjátok még ezt eljátszani amúgy? :)) Kicsit vicces ezt már olvasni, nálad a témához sokkal jobban értők írtak le millió érvet az ilyenfajta tesztek ellen. El kéne fogadnod, hogy ez rossz ötlet.
Főleg úgy, hogy te magad - aki gondolom úgy véled átmennél a választói teszten - is Fidesz szavazó voltál, tehát az, hogy most itt tartunk neked is köszönhető. Téged is simán át tudtak vágni.
Szerintem meg nem látod az összefüggéseket ezek mögött a dolgok mögött - bocsi. Szerinted én vagyok természetesen az ostoba, szerintem meg... ;)))
Nézd, a manipulálhatóság - akármilyen értelemben - nem szigorúan a képzettség/intelligencia kérdése - viszont NAGYON ERŐS KORRELÁCIÓ MÉGIS VAN.
A II., XI., XII. kerületekkel nem tudom, miért jössz - nem a Fidesz győzött bennük - de ugyanakkor meg ténykérdés, hogy a rendszer kedvezményezettjeit, a mostani maffiarezsim haszonélvezőit és kiszolgálóit jórészt a belvárosi területeken találod meg mindenhol.
Az a "győzelem" meg hát ugye, olyan, amilyen, 2018-ban a Fidesz még a szavazatok felét sem kapta meg, gyakorlatilag annyit kapott, amennyivel pont ugyanakkor Merkel koalíciós kormányt volt kénytelen alakítani - a mi eleve csalásnak nevezhető, szélsőségesen Fidesz-kompenzáló választási rendszerünkben 4x% is kétharmadot ért.
De eleve tartom azt, hogy te láthatóan nem tudsz kikeveredni abból a gondolatmenetből (mások sem nagyon), hogy a jelenleg ismert "valóságnak", viszonyoknak próbálod vetíteni a körülményeit egy ilyen "értelmi/tájékozottsági cenzusos" választói rendszerre - miközben egy ilyen szisztéma mellett teljesen más viszonyok alakulnának ki.
Mindegy amúgy, amiről én beszélek - azt nem lehet meglépni (többek között mert te sem engednéd) egészen addig, ameddig a mostani be nem fuccsol. De sajnos be fog fuccsolni, és nagyon fog fájni. Annyira, hogy végre hajlandók lesznek tömegek elgondolkodni azon, hogy mégsem így kellene tovább csinálni...
A 22-es fiaskó meg igenis nem szólt semmi másról, mint az okos-buta szembenállásról, arról, hogy a buta többséget egyfelől meg lehetett venni kilóra, másfelől meg be lehetett hülyíteni a háborúval, buzeranciával, SorosBrüsszellel, mindenmással. Ameddig a buták teljes joggal szavazhatnak - addig a rezsim meg tud maradni mindaddig, ameddig van miből osztogatnia, és ameddig nem viszi fizikálisan csődbe az országot.
Most az ad egy minimális reményt, hogy 16 év hibás és rossz gazdálkodása után már nem igazán van miből osztogatni.
Az USA elnökjelöltjei meg máshogy bohóckodnak, ahogy tulajdonképpen mindenki bohóckodik valamennyit, aki népszerű szeretne lenni. Egyébként honnan lehetne megismerni őket?
A különböző posztoknak az a lényege, hogy ezer felületen osztják meg azokat, rengeteg emberhez eljutnak, miközben okos beszélgetéseket nagyon kevesen néznek végig. A jó bornak is kell cégér, egyre inkább.
Vsz MP jól használja azokat az eszözöket, amivel szép számú szavazót meg lehet fogni, akkor is ha másoknál - pl. nálam - ezek megrezegtetik a lécet: pörgekalapban, pántlikás zászlóval vonulás, nagymama sütijének elkészítése és társaik. Ezek teljesen szükségtelenek a kormányzáshoz, de erre gerjed a Nép. Tulajdonképpen ez is egyfajta cirkusz és amíg ez kell, addig nemigen mondanám, hogy megokosodtak a választók.
Így van. De még így sincs ez a meccs -sajnos- egyáltalán lefutva, egy végtelen erőforrásokkal rendelkező, professzionális gépezetet kell legyőzni. Ezzel az erővel akár kormányozhatnának is, na de ott már jele sincs a profizmusnak. A magyar kormányzat lassan 4 éve választási propagandával foglalkozik a kormányzás helyett.
Nézd, a 2 ciklusra korlátozott politikai karriert én teljes mellszéleséggel támogatom. Annak az összesített eredménye egyértelműen pozitív.
A többi viszont egy tévedésre alapított gondolatmenet. A politikai értelemben vett manipulálhatóság ugyanis nem képzettségtől és számolási képességektől függ.
Ma Magyaroszágon két erőteljes kományzati propaganda fut. Az egyik a háborúval való riogatás, ami bizony számtalan embernél célt is ér, teljesen függetlenül az ő képzettségüktől. Nem is tudnál olyan tesztet csinálni, amely alkalmas lenne ennek a kiszűrésére. Ne feledkezzünk meg arról, hogy magad sem zárod ki nukleáris fegyver bevetését adott esetben.
A másik az adóemeléssel való riogatás. És az is célt ér, beteszi a bogarat egy csomó ember fülébe. BTW: Mi a képzett, tájékozott réteg válasza arra a kérdésre, hogy el kell-e törölni adókedvezményeket, nők40-et, 13-14-ik havi nyugdíjat?
Na most, az én állításom egyszerű megfigyelésen és az abból való tanuláson alapul: 15 éve húzza be sorozatban a 2/3-ot a Fidesz, és egyáltalán nem úgy néz ki a választási térkép, hogy a megyei jogú városokban simán nyert az ellenzék de a kistelepüléseket elbukták. Tessék már megnézni alaposan a választási térképet, és értelmezni azt, pl. itt: https://index.hu/belfold/2022/valasztas/terkep/2022/egyeni-valasztokeruletek
Ugye senki nem akarja azt mondani, hogy 2018-ban a II. XI. XII-i kerületben a kétfogúak szavaztak a Fidesz győzelmére???
Az van, hogy egész egyszerűen hamis feltételezésekből indul ki egy csomó ember, ami abból a szempontból érthető is, hogy különben az élettől is elmenne a kedve, abból a szempontból azonban nem, hogy teljes tévedésekhez vezet. Emlékszel, amikor mindenki, beleértve saját magamat is, azt gondolta, hogy a nagykövetségek előtt sorban állók elsöprő többsége az ellenzékre szavaz?? Aztán koppantunk. Mert téves feltételezésből indultunk ki, akkor is, ha az mégoly logikusnak tűnt is.
Lehetek én a xar arc sokak szemében, de akkor is az van, hogy ezt a brigádot soha a büdös életben nem lehet addig leváltani, amíg a váltani akarók leegyszerűsítik ezt egy hülyék-okosak szembenállásra. Ennek a megértése a nulladik lépés. És még utána is baromi nehéz, brutális az erőforrás fölény a kormánypárti oldalon. Ebben az értelemben egyáltalán nem lehet tiszta választásokról beszélni.
De közben 2022-ben a liberális értelmiség egy része akkorát koppant a másfajta csalás feltételezésével, hogy még most is visszahangzik. Bocs, de ha mindezek után jön ugyanaz a szöveg, akkor lehetek én a xar arc, de nem én vagy a hüle.
Ezt nem biztos, hogy helyesen látod - ez nem az emberi elhülyülésről szól, hanem arról, hogy korábban elképzelhetetlen mértékben komplex rendszereket fejlesztettünk ki. Komoly programhibák pedig előfordultak ezeknél sokkal, de sokkal kevésbé összetett rendszereknél is.
Ugyanakkor valóban az is probléma, hogy közben hatalmas a nyomás a fejlesztőkön, nem ritkán ugyanolyan határidőket várnak el - amelyeket korábban nagyságrendekkel kisebb összetettségű rendszereknél vártak, és persze így hibák is becsúszhatnak.