Keresés

Részletes keresés

KGabi Creative Commons License 1999.09.10 0 0 30
Kedves Fuly!
Az István kórházban lehet így szülni.
Fuly Creative Commons License 1999.09.10 0 0 29
Kedves LPCG!
Tényleg nem mondtad, én következtettem.
Az antibiotikus szőnyegbombázást meg nem értem. Csak úgy rutinból?
Ja, én azért tartom felháborítónak, mert rettegésben és pánikban kellett szülnie.
Fuly Creative Commons License 1999.09.10 0 0 28
Tiszta emberszerű.
Hol volt ez?
luna Creative Commons License 1999.09.10 0 0 27
Szerintem sófelhasználónak igaza van - sajna mindenhogyan fáj, ráadásul az ember egy idő után elveszti a gondolkodóképességét és az összes méltóságát.. Amúgy ha nincs baj, bárhol lehet szülni, de a legeslegjobb, ha ott az apa.Akkor tényleg mindegy. Persze kórházban kell egy jó doki, akinek szerintem az a legnagyobb erénye, hogy amíg lehet, békén hagy.

Amúgy szerintem a szülés utáni pár nap az a kórházban rosszabb mint maga a szülés. Nekem először annyira begyulladt mindenem hogy utána három hétig nem bírtam felkelni. A kórházban egy árva szót sem szóltak arról, hogy hogyan kell ezt megelőzni /mosdás nem elég/, és arra sem készítettek fel, hogy milyen érzés amikor először belő a tej.

Fuly, mázlitok van, ha kosz nem volt - belőlem annyi mindenféle folyt annyi mindenféle színben,hogy... persze igaz, ez klasszikusan nem kosz.

LPCG Creative Commons License 1999.09.10 0 0 26
És ilyet ki állított? Én ugyan nem :)
Viszont azt igen, hogy felháborító az eset. A tökmagnak jobb lett volna, ha nem egy antibiotikum szőnyegbombázással kezdődik az élete.
Meg arra utaltam, hogy nem kell feltétlenül bedőlni a propaganda lista élén tolongó szülészetek álomszép imidzsének.
Sziasztok.
LPCG
KGabi Creative Commons License 1999.09.09 0 0 25
Három gyereket szültem, 84, 85 ill. 95-ben. A 80-as években még az orvos "vezényelt", gyerek szülés után el, majd felöltöztetve vissza. A fején kívül semmit sem láttam belőle. Vajúdás közben nem lehetett inni, pedig nagyon jólesett volna. Járkálni sem lehetett. A dokival meg voltam elégedve, nem is tudtam az eseményt másképp elképzelni.
95-ben ihattam, járkálhattam, sőt, ha kedvem lett volna a vajúdókádat is kipróbálhattam volna. Semmi vezénylés, a doki rugalmasan kezelte a dolgokat, azt mondta én vagyok az anyuka, én tudom mit érzek, ő ehhez alkalmazkodott. Kértem, hogy ne vágjon gátat, nem vágott. Apás szülés volt, a fiamat nem vitték el, 2 óra hosszat velünk lehetett.
A szülésznő kedves volt, és a másik ágyon fájdalmasan vajúdó anyukának sem mondták, hogy ne kiabáljon.
szvsz, természetes szülés volt.
Pumpa Creative Commons License 1999.09.09 0 0 24
Ha a feleségem nem kérte volna nem mentem volna be a szülésre.
De kérte, és jól esett neki.

Az érzéstelenítés nélküli szülés nagyon természetes hosszú vajudással járó dolog. Hallottam a szomszéd szobából a természetes részlegről.

Vannak orvosok akik mivel gondolom elég sok szülést láttak, ha nem muszály nem eröltetik az érzéstelenítés nélküliséget.

A feleségemnek ilyen orvosa van. Ha nekem kellett volna szülnöm én is természetellenesen, érzéstelenítéssel éltem volna.

Fuly Creative Commons License 1999.09.09 0 0 23
Ezek szerint mégsem lehet olyan veszélyes a szülés, ha a maga útján megy és senki sem dirigálja? :)
LPCG Creative Commons License 1999.09.09 0 0 22
Csak óvatosan a sztárolt szülészetekkel!
Pár hete történt egy ismerős párral. Este 11 körül intenzív fájások. Irány a kórház. Ügyeletes szuperdoki: nyomás haza, reggelig semmi nem lesz. Haza. Éjfél körül anyucinak ki kellett menni. Közben nagzatvíz el, szülés beindult. Telefon mentőkért, saját bejáratú orvosért. Mellékhelyiségből már nem tudott kijönni. Baba egy pillanat alatt ki. Lepény bele a porcelánba. Mentők sehol. Végül a zsinórt ők vágták el. Irány a kórház. Kapuban mentők a köldök csipeszt visszakérték. el kell számolni. Saját dokinak telefon. Mire ő: hát ha már úgyis vége, akkor visszafordulna, még félórára van Pesttől. Természetes szülés.
Majd elfelejtettem. Második gyerek volt. MÁV kórház szülészet.

LPCG

Chavo Creative Commons License 1999.09.09 0 0 20
Elmondom a legundorítóbb viccet, amit hallottam, de szvsz ide jó!
A válóperen így érvel az apa, amikor a nő magának követeli a gyereket, mert ő szülte. A válasz: "Bedobok 50 ft-ot a kávéautomatába. Kié a kávé? Az autómatáé, vagy az enyém?
Mint említettem, 4 gyermekem született. Sajnos azokban az időkben még hallani se mertek (legalábbis a Kárpát-medencében) arról, hogy a férj végigélvezze a szülést. Bizonyos perverz fajnak tartották a férjet, aki más nő titkos testrészeit kívánja a szülőszobában megszemlélni. Így a szülőszoba előtt étlen-szomjan töltöttem 3-18 órát, hátha valmi történik.
Nos: én szívesen bementem volna. a feleségem szívesen vette volna eme gesztust. Élek a gyanuperrel, hogy talán el sem ájulok (ha már kibírtam a kiskőrösi honvédségi helikopterkatasztrofa mentési munkálatait).
Akkor mi itt a probléma?
Fuly Creative Commons License 1999.09.09 0 0 19
.off.
Holist!
E-mail visszajött. Küldj egyet. Köszi.
.on.
ccsa Creative Commons License 1999.09.08 0 0 18
sofelhasznalo,
egyetertek, hogy a szulesnel mar csak a csecsemogondozas nagyobb tragedia a legtobb magyar korhazban. De hat megis csak a szulessel kezdodik minden es ha talan azt sikerulne emberibbe tenni, akkor automatikusan a babakkal is jobban bannanak. Viszont a tovabbiakban leirtakbol ugy tunik nekem, mintha szerinted a szulo nonek es a babanak kellene alkalmazkodnia az orvoshoz. Nem eleg, hogy a fizetesem felet tb-re fizetem, ezen felul ugy "illik" az orvosnak nem kis osszeget adni es meg en legyek a jo kislany es vegyem figyelembe, hogy neki mi a jo. Hat egy fraszt. Nem erdekel, hogy neki a gatvarrashoz a borotvalt szorzet a jo es az sem erdekel, hogy neki ugy a kenyelmes, ha en a hatamon fekszem. Engem csak az erdekel, hogy a babanak az a legjobb ha mindaketten minel jobban erezzuk magunkat. Ha ehhez viz kell, jarkalas vagy hogy a ferjem masszirozza a hatamat, akkor azt fogom csinalni es tojok ra, hogy neki mi a jo. Es hogy van-e olyan testhelyzet, amiben talan kevesbe faj, azt csak akkor tudom meg, ha kiprobalhatom. A fajdolomerzet nagyon szubjektiv dolog, ha erzem, hogy a kornyezetem azon faradozik, hogy nekunk jobb legyen, ha megbizhatok bennuk teljesen, akkor szerintem az iszonyatos is elviselhetobb.

KAGE,
szerintem ennek a topicnak az olvasoi ismerik a Gyonged szuletest, sot meg nehany nagyon jo konyvet pl. a Szuletes muveszetet, az Otthonszulest, esetleg a viz gyermeket stb. Sot egyeseknek mar abban is volt resze, hogy ezeket megvalosulni lassa sajat gyermekevel. Ezert en hiszem, hogy ez LEHETSEGES, itt es most. Ugyhogy szerintem ti se adjatok fel! Nem hiszem, hogy barki is rosszallana, hogy a Gereb Agi nem volt a ti utatok, ez nem mindenki utja. Viszont nekem ugy tunt, hogy nem csinaltatok vele vegig a tanfolyamot, vagy tevedek? Mi meg csak az elso ket napon voltunk es en sem tudom, hogy ez lesz-e a mi utunk, de eddig ez volt a legbiztatobb.

Pink Pancser,
a videkiek szamara is van megoldas -> Szuleteshaz. Az Agi tanfolyaman az is nagyon tetszik, hogy mindenrol reszletesen szo van, videon lathatsz tobb szulest es barmikor, barmit megkerdezhetsz. Termeszetesen nagyon sokan kerdeztek komplikaciokrol es nagyon reszletes valaszokat kaptunk.

holist Creative Commons License 1999.09.08 0 0 17
Halló, itt vagyok én is.

KÁGÉ, nem tudom, mit akarsz kapni "ezért", de annyit azért elmondanék neked, hogy G. Ágnesnek természetesen van egy másik, állandóan bekapcsolt mobilszáma, amit viszont csak a vele szülni kívánóknak ad meg. Hogy miért, annak a kiszámolását rádbízom. És ha te ezt nem tudod, akkor nem tájékozódhattál valami sokat Geréb Ágnesrol. Csak találgatok: felhívtad egyszer-kétszer-háromszor azt a telefonszámot, és bosszankodtál, hogy mindig üzenetrögzíto?

holist

Fuly Creative Commons License 1999.09.08 0 0 16
Kedves mindeki!

Nagyobb vihart kavartam, mint gondoltam volna.
Teljesen szándékos volt a természetes szülés elnevezés, mert azt mindenhol meg lehetne csinálni, ha az orvosok hajlandóak lennének rá.

Gyorsan és röviden reagálok:
Svédország-szülész: ez a szülész bába képzettségű, azaz semmilyen aktív beavatkozást nem csinálhat (pl. tágítás, oxytocin). Az már komplikáció, az orvos dolga.
Fürdés: a magzatmáz a világon eddig készített legjobb bőrápolószer. Vastag rétegből is max 2 nap alatt felszívódik, ha nem mossák le. Utána 1-2 hét, mire kialakul a bőr, ez jól látható. SZVSZ ezért nem fürdetnek.
Kimozdulás: Az utcára 24 óra után ki lehet menni, de rendesen csak szopó gyerekkel! (Ilyenkor az anya immunrendszere véd). Persze az óvatosság ajánlott (tömeg, sok gyerek, betegek stb. kerülése)

Az otthonszülésről:
Kosz: Nem koszol. Ezt tapasztalatból mondom.
Zaj: Szomszédok csodálkoztak, mert nem hallottak semmit. Ez nem általánosítható, de töbnyire így van.
Gyerekek: Mi a gyerekeinket elküldtük a nagypapával, mert szerintünk nem jó, hogy ott kószálnak. Szülés után 2-3 órával értek vissza.

A születésházról és dr. Geréb Ágnesről:
Eddig kb 800 kórházon kívüli szülés ment le, súlyos komplikáció nélkül. A kórházak tényleg nem szeretik az ilyen eseteket. Kiki mérlegelhet.

Pigletnek!
SZVSZ neked jó volt, másnak is jó lehet. Viszont van akinek nem volt jó, sőt, van akinek másképp volt jó. Sokfélék vagyunk és én szeretném, ha sok lehetőség lenne.

Bocs, még így is hosszú.
Sziasztok
Fuly

runaway Creative Commons License 1999.09.08 0 0 15
Velem tulképp közvetlenül utána elég tisztességesen bántak. El kellett altatni, s arra tértem magamhoz, hogy a lábamnál ott kuprog az újdonsült apa, meg egy bevásárlókocsiban a bébi. Jól elvoltak egymással. Viszont egyik csecsemős sem segített a szoptatásnál, már majdnem bőgtem, mikor egy arra járó, kérdőíveket kitöltető nőci egy mozdulattal megoldotta a problémámat. SzVSz ez gyalázat. Szerintetek, az, hogy az otthonszülés soxor a már meglévő kisebb és nagyobb gyerekek előtt folyik le, az helyes?
Nyuszog Creative Commons License 1999.09.08 0 0 14
runaway
Nekem is hasonlóan rosszak, nagyon rosszak az élmányeim, pedig bababarát kórházban szültem. (Ami számomra csak azt jelentette, hogy pihenni, azt nem lehetett.) Az én dokim is elment , de tanfolyamra. Egy vadidegen dokival meg mit lehet megbeszélni hirtelen? Szülés után kb. 3 méterről szemlélhettem meg a babát. Egyedül, kiszolgáltatottnak, megalázottnak éreztem magam, amihez a nővérek is _nagyban_ hozzájárultak. Szerintem ennek hatalmas nagy köze van ahhoz, hogy nem tudtam ellazítani magam, egy görcsben voltam végig, majd hogy negyedszer sem indult be a szülés, megcsászároztak.

Vidéken még a kórházak között sem lehet válogatni.

nyman
Itt is van felkészítés szülés előtt, de egy "apró" dologról nem szólnak: a komplikációkról. Ráadásul abból, hogy a természetes szülést propagálják, meg az emlegetett 80-90 %-okból én azt szűrtem le még tudatlan gyermekágyi depressziósként, hogy alkalmatlan vagyok az anyaságra, nem érdemlem meg, hogy élek, mert nem tudtam megszülni a gyerekemet. Jók az alternatív szülésmódok is, de lehetőség nem sok helyen van rá.

KÁGÉ Creative Commons License 1999.09.08 0 0 13
Mint leendo apuka, visszautasítom, hogy a szülés csak a nok dolga lenne! Nekem talán nem születik gyermekem? Én csak rohangáljak a folyosón izzadó tenyérrel, és hallgassam, amint életem párja magára hagyva, idegenek között, kiszolgáltatott helyzetben kiabál? Hát ez nem az én (mi) stílusunk...

A topic olvasóinak ajánlom figyelmébe Frederick Leboyer: Gyöngéd születés c. könyvét. Minden világok legjobbikában így szeretném eloször látni a gyermekemet. DE! A nálunk muködo születésházat és Dr. Geréb Ágnest mi nem tartottuk alkalmasnak (Hu, mit kapok ezért).Eloször is nincs mögötte az a kórházi háttér, ami ugyan csak az esetek nagyon kis hányadában szükséges, de akkor aztán gyorsan. Azután a tapasztalatok szerint, ha valakit a születésházból visz a mento a kórházba, az orvosok szándékosan megalázzák ("Kis hülye, azt hitted hogy a Nagy Mágus nélkül is meg tudsz szülni?"). Végül, de nem utolsó sorban, tíz telefonhívásból kilenc esetben az üzenetrögzíto vette fel a megadott számot, az viszont gondolom nem vezeti le a szülést...

Bár lenne egy hely, ahol a szülés nem valami "essünk át rajta" típusú rémség, hanem egy meghitt, családi esemény!

KÁGÉ

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.08 0 0 12
Én eddig inkább olyat hallottam, hogy a kismama kifejezetten szeretné, ha a születendő gyermek apja (ideális esetben a kedvese) ott lenne vele a szüléskor. Nem hiszem, hogy csak teljesen technológiai téren lehet segíteni egy szülő nőnek, elmondások szerint pontosan az a leginkább megnyugtató, hogy a legközelebbi ember ott van és fogja a kezét. Továbbá azt sem értem, miért lenne úgy, hogy aki ott van, az már bele is szól.
Én is úgy gondolom, hogy a gyerkőc születése van annyira nagy esemény, hogy alaposan, a lehető legrészletesebben megbeszéljék előre amit csak lehet, beszélgetni a dokival, tehát egy mélyebb kontaktust kialakítani, mint mondjuk a fül-orr-gégésszel szokás. És ha netán mégis ismeretlen helyen történik a szülés, akkor már csak azért is jó, ha bent van az apuka, mert akkor talán kevésbé szemétkednek az anyukával, hiszen ott egy "észnél levő" családtag, tanú, stb.
Chavo Creative Commons License 1999.09.08 0 0 11
Gondoljatok bele: 1 db panellakásban milyen jó poén lenne egy otthoni szülés. Talán még a rendőröket is kihívnák, hogy nyúvasztanak valakit.

Én férfi létemre kicsit arrogánsnak tartom Fuly topic-nyítóját. Talán most történt nemrégiben az esemény? Hogy lehet megkérdőjelezni egy gyakorlott szülész szakértelmét? Ha a nők olyan pengék ebben, miért van olyan kevés nőgyógyász közöttük? Szóval sok dologban megkérdőjelezem. Nekem 4 (négy) gyerekem született, (illetve ennyit vettem a nevemre) de a feleségem sem panaszkodott, és én is természetesnek vettem az ügyet, mert ez a világ rendje.

Olyant meg én is tudok írni:
Miért tartják a nők a szülést a legfájdalmassabb dolognak?
(Mert még nem voltak tökönrúgva)

sófelhasználó Creative Commons License 1999.09.08 0 0 10
Elismerve, hogyaz itthoni kórházi viszonoyk nem a legszerencsésebbek, a szüléseket is lehetne másként vezetni (bár én sokkal inkább a csecsemőgondozásban-anyukafelvilágosításban látok kivetnivalókat, az én szülésem kórházi körülmények között, de háborítatlan volt, ettől függetlenül megszenvedtem,mint mindenki , a gyermekért)
A lényeget én ott klátom, hogy vannak dolgok, amik megváltoztathatók, amibe beleszólhat az anya, és vannak,amibe nem.
Az élet számos dolgával vagyunk így. Viszont tőlünk függ, hog yállunkehhez hozzá. Ha undorral megyünk be a kórházba és nőiségünk magalázást látjuk egy borotválásban, belebetegszünkaz egészbe.
Ezen a szinten szerintem nem a kórházat kell megváltoztatni, hanem belső attitűdünket.
bemenni néhányszor oda,ahol szülni fogunk,ismerkedni a hellyel, és tudatosítani, hogy nem betegek vagyunk,hogy az adott körülméynek között mi az,amihez ragaszkodunk, mi az, ami eltörpül az esemény fontossága mellett (nálam fontos volt, hogy lehetőség szerint ne indítsák be a szülést, nem kaptam egyéb gyógyszert,csak egy kis görcsoldót, viszont a magaztvíz elfolyása után végigmentem a procedúrán (ahogy egy műtétnél is kell,ha akkor elviseljük, a gyermekünk érdekében a szülésnél ne viselnénk el???), és bizony nem volt kérdés, hogy milyen testhelyzetben szeretnék, mert minden helyzetben iszonyatosan fájt. Szóval tök mindegy akkor már, hogy vízben vagy vagy guggolsz, ami fáj, az fáj. És az, hogy el tudod-e lazítani magad, vagy arra koncentrálsz, hogy utálod az egészet és mindenkit magad körül- szóval az csak rajtad múlik.
Som-Som Creative Commons License 1999.09.08 0 0 9
nyman:
"A gyerekeket kb. ket hetes korukig nem furdetik."

Gondolom ennek a fő oka az, hogy a bőrt egy nagyon jó védőréteg borítja (mint viasz az almát), ami véd az átázástól (mert ugyebár nedves helyen van az a kölök, mielőtt kijön) és a kiszáradástól és szennyeződésektől (a külvilágban). Kár ezt a mesterségesen reprodukalhatatlan ragyogó védőanyagot elpazarolni.

Mr Spock Creative Commons License 1999.09.08 0 0 8
Kedves Mindenki,

Latom, hogy a termeszetes szules, otthon szules felelotlen szoszoloinak klubja megint osszeult. Itt nem avatkozom bele, mert nincs idom a vegnelkuli es felesleges ujjkoptatasra a temaban. Ha akarki kivancsi profi velemenyre, jojjon at a Szules, Terhesseg 2 topicba es nyugodtan kerdezzem tolem akarmit.


Gabor
(Dr. Laufer, Szulesz-Nogyogyasz)

nyman Creative Commons License 1999.09.08 0 0 7
Mivel himnemu vagyok a temahoz sokat nem tudok hozzaszolni. A sved viszonyokat csak egyetlen szulo no elmondasabol tudom, ugyhogy ez meg nem sokat reprezental. De hatha valaki ki tud egesziteni. O magyar leven sok osszehasonlitast tudott tenni az sved es a magyar viszonyok kozott. Alitolag eg es fold.

Itt specko szuleszek vannak, akik nem orvosnak, hanem kimondottan szulesznek tanulnak. 5 (vagy 6?) evig. Orvos csak veszelyes esetekben avatkozik be. pl. mar csaszarmetszest szulesz mar nem csinalhat.

Szulni olyan testhelyzetben szulnek amilyenben akarnak. Gugolva, oldalt fekve kadba stb. Valami melegvizes nagy gumilabda is remlik, de mar nem emlekszem ez mire volt jo. Nincs borotvalas es gatmetszes, csak ha kered. Az utobbit viszont neha meg kel ejteni.

Ha a csemeted teljesen egeszseges, akkor gyakorlatilag annyi idot toltesz vele, amennyit szeretnel.

Szules elott egy hosszas felkeszites van, amiben elmondjak az opciokat, igy megtudhatod, hogy minek mi az elonye, hatranya, ez alapjan tudsz donteni.

Van egy erdekes momentum, amit a no sem ertett pontsan. A gyerekeket kb. ket hetes korukig nem furdetik. Ennek talan az eghajlat miatti beidegzodes az oka. A hideg ellenere hallotam mar, hogy par napos csecsemot rendszeresen az utcara vittek le. De ez lehet csak egyedi eset volt.

Ami meg abszolut ellentetes a magyar gyakorlattal, hogy a szules utan meg van harom honap, hogy nevet adjanak a gyereknek. Hallottam mar 5 honapos csecsemorol is, akinek meg nem volt neve. Ez szinten lehet egyedi eset volt.

Az egyik osztalytarsam nemsoka szulni fog. Majd elbeszelgetek vele a reszletekrol.

ccsa Creative Commons License 1999.09.08 0 0 6
Fuly,
rendben, akkor probalkozzunk itt. Bar bevallom, attol felek a ket topic parhuzamos nem marad eletben. Ellenben az tortenik, mint a Szuletes, terhesseg elso reszevel, nem olvassa senki. Pedig igy sok minden ismetlodik, sok hasznos elvesz. Bantani en sem akarok senkit, de sokszor a szemek felnyitasa nem fajdalom mentes. Viszont teljesen onkentes, senkinek sem kotelezo.
En meg nem tudok beszamolni sajat szulesi elmenyrol (piglet ezt a szememre is vetette), de lattam nehanyat es foleg ismerem magam es a ferjem. Ennek kovetkezteben elkepzelhetetlennek tartom, hogy a szules iranyitasat rabizzuk egy idegen hapsira. Meg ha papirja is van rola, hogy ert hozza. A szuleshez nem kell diploma. En ugy indultam neki, hogy a hely mindegy, a szamunkra fontos dolgok teljesitese a lenyeg. Eddig nem talaltam sem korhazat, sem korhazi orvost, aki ezt garantalni tudta volna.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.07 0 0 5
Sziasztok!

Én bevallom őszintén soha nem akartam volna otthon szülni. Nekem a szülésem pont úgy volt jó, ahogyan volt. Kórházban. Én ott éreztem magamat a legnagyobb biztonságban. Ezenkivül jól esett, hogy körbeugráltak. Nem szívesen koszoltam volna össze itthon a lakásunkban sem semmit. A férjem így végig bent volt. De tudta, hogy bármikor kimehet. Itthon mi lett volna? Hová megy? Ki a lakásból? Mindazonáltal, én itthon nem is tudtam volna megszülni a babát. Olyan fájásaim voltak, amitől 25 perc alatt 3szor ájultam el, a CTG-n viszont éppen hogycsak látszottak. Epidurális érzéstelenítés mellett viszont lehetőségem volt a normális, hüvelyi úton történő szülésre. Az orvosom és a szülésznőm maximálisan barátságos volt. Minden egyes dolgot elmagyaráztak és megbeszéltek velem.
Egy szóval az elvi, és eredeti elképzeléseim azok nagyon jól sültek el, biztos szerencsém is volt. nekem nagyon pozítiv élmény volt a kórházi szülés. Én a következőt is így szeretném megszülni.

Más orvosi területeken híve vagyok a természetes módszereknek, sőt előtérbe helyezem. Itt mégsem.

dcsh Creative Commons License 1999.09.07 0 0 4
Kedves Fuly!
Azt gondolom, hogy az elmúlt néhány évtized alatt az asszonyokba belesulykolták, hogy szülni csak kórházban, szakszerű orvosi ellátás mellett lehet biztonságosan. És anyáink ezt el is hitték, hiszen ők még talán emlékeztek azokra az időkre, amikor otthon szültek a nők bábával, és bizonyára nagyobb volt a csecsemőhalandóság és az anyák is gyakrabban haltak meg mindenféle komplikációk miatt.
Azóta sok minden megváltozott, de az emberek szemléletmódja nagyon lassan változik. Magam is megdöbbenek néha, hogy értelmesnek tartott ismerőseim a természetes szüléssel kapcsolatban röhögve jegyzik meg, hogy 'ott talán kézen állva is lehet szülni?'.
Tanult emberek borulnak le egy orvosi diploma előtt, miközben mindannyian buliztak már együtt orvostanhallgatókkal, és akkor nem hiszem, hogy többre tartották volna őket.
A mai korszellem kedvez is a technokrata szemléletnek, a lélekről beszélni ma nem sikk. Mintha az érzelmek el nem fojtása valamiféle betegség lenne. Vesd alá magad az orvos utasításainak, ne hisztizz, más is kibírta. Egy darab hús vagy, beadagolnak mindenféle vegyületeket, amiről kiderítették hogy az emberek nagy részénél gyorsítja a dolgokat, rákönyökölnek a szülő nő hasára, stb... Horror!!!!
Én ahol lehet, propagálom a természetes szülés eszméjét, de ehhez fel kell nőni mindenkinek, kell elegendő önbizalom a dologhoz, és meg kell találni a támogató hátteret is. Az orvost is. Az intézményt is, amelyik befogadja ezt a szemléletet, esetleg megtűri, szerintem reklámfogásnak is használja.
A bátorságomból nekem is csak addig futotta, hogy kórházban szültem, otthon nem mertem volna..

Kedves mindenki!
Lehet vitatkozni!

runaway Creative Commons License 1999.09.07 0 0 3
Kedves Fuly,
a nőknek olyan téma a szülés, mint a pasiknak a katonaság. Én SZVSZ szívesen kihagynám a következő történetből a kórházat, ha nem lennék annyira "civilizált". Én anno foglaltam a helyet ki tudja ki elől, ezért 1 nappal a kiírt időpont után mesterségesen beindították a folyamatot. Olyan is lett. A kutya nem kérdezte, hogy hozzájárulok-e, bár amilyen riadt voltam, úgyis bólintottam volna. Miközben ott szenvedtem a különböző zargató szerektől, egy komplett medikus csoport nézelődött a lábam között. Biztos nekik is olyan nagy élmény volt, mint nekem. Aki a legtöbbet segített, az egy bábatanonc lány volt, leginkább az empátiája hatott, úgysem lehetett semmit csinálni. Persze, az eseményre megérkezett az orvos is, nem az, akit végig fizettem, mer az elment szabadságra, egy másik, akinek szintúgy perkálhattunk. Egy kedves szava nem volt,tette a dolgát a neki rutin megmozduláson, ami a jelenlévő két, aztán három másik embernek meghatározó élménye lett.
Nem alakult volna ki az otthonszülés mozgalom, ha az orvosok meg az egyéb személyzet nem ennyire gőgösek, ha nem tapadna a szüléshez, meg a vele járó dolgokhoz annyi "hála"pénz. Örömteli dolog, ha valaki vérprofi, de a vérprofiság szív nélkül nem sokat segít a szülő nőn. "Páros kínt enyhíthet alázat". A szülő- és a szülésre felkészülők többsége rendszeresen megalázva érzi magát emberségében és nőségében. Tárgyak a futószalagon, s gyakorlatilag senki sem veszi a fáradságot, hogy ezt megmásítsák. A barátaim közül van olyan, aki már a 3. gyerekét szülte otthon. Úgy tűnik, nem ment el tőle a kedve. Én nem vagyok igazán ennek a híve. Nem bababarát programkórházak, hanem emberbarát orvosok és nővérek kellenek. Ez meg ellenőrizhetetlen. Én már azt hiszem, kivitelezhetetlen.
Fuly Creative Commons License 1999.09.07 0 0 2
Na, megnézném, mit mutatsz meg...
Som-Som Creative Commons License 1999.09.07 0 0 1
Pedig milyen szórakoztató lehet szülés közben olyanokat hallgatni mint: "Jaj, de béna vagy!", "Hát még ezt sem tudod normálisan megcsinálni!", "Nem jó, nézd így kell azt csinálni!", "Siess már, mert nem érünk haza a meccs kezdetéig!", "Add ide, majd én megmutatom!".
joy Creative Commons License 1999.09.07 0 0 0
HURRÁ!
Jéééegy0ás!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!