Keresés

Részletes keresés

nagypapi Creative Commons License 2015.02.20 -3 0 47941
Előzmény: Házihold (47938)
nagypapi Creative Commons License 2015.02.20 -3 0 47940

Az a troll, aki délelőtt szétfloodolta a ttt túrafórumának Tolna megyei bélyegzőhelyeit.

Előzmény: Törölt nick (47932)
Pulmy Creative Commons License 2015.02.20 -1 0 47939

Inkább imádkozás .... :D  :)

Előzmény: Házihold (47938)
Házihold Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47938

A zarándokúton van bélyegzés? 

Előzmény: HEV (47936)
Házihold Creative Commons License 2015.02.20 0 1 47937

Isten ments hogy trollnak hívjalak. Bocs ha félreérthető voltam. Csak annyi felesleges beszéd van a belyegzesrol hogy tényleg vallás kategória az egyik és a másik nézet.  Engem nyugodtan lehet komcsizni és trollozni meg zsidozni bármi.  Bírom a gyűrödést.  Évek óta kommentelek:-)

Előzmény: Törölt nick (47932)
HEV Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47936

Ez is egy vélemény.

Aki a kék sáv jelzésen túrázik az 'csak' túrázó egészen addig amig a Kéktúra feltételeinek megfelelően nem végzi el azokat a kiegészítő tevékenységeket és adminisztrációt amit a túramozgalom gazdája előírt. 

Ha mindezt megteszi akkor elmondhatja magáról, hogy Kéktúrázó. Nem a jelzés színe számít hanem a túramozgalom feltételrendszerének  elfogadása vagy nem elfogadása és a túra közben ennek megfelelően a kiegészítő tevékenység végzése.

Szerintem.

Nem gondolnám, hogy pld.  az a sok zarándok akik a kék sáv jelzésre telepedett Mária utat, Magyar Zarándokutat, vagy a Gyöngyök útját - és ki tudja mennyi van még, - járják a fonódó jelzéseiken kéktúrázónak tartanák magukat.

Előzmény: Lud (47933)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47935

...kimaradt, hogy a bot remek sátorrúd is egyben :)

Előzmény: Házihold (47915)
Lud Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47934

leírtak mindent a botokról. én két bottal járok mindenhol és teljesen jó amit kinéztél. ugyan én a sokadik pár kikukázása után egy prémium kategóriásat vettem és használom egészséggel, de ettől még lehet, hogy az olcsóbb is kiszolgál évekig.

Előzmény: Jesper Olsen (47909)
Lud Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47933

rossz hírem van:

aki "A Kék"-en túrázik az kéktúrázik, ha pöcsétel, ha nem.

ha végigjárja elmondhatja családi, baráti körben, fészbúk csoportban, hogy igen - teljesítette.

ha jelvényt akar, meg hogy lajstromba vegyék akkor viszont be kell mutatni az igazolást (igazolófüzet, fotók).

kb. ennyi.

Előzmény: Törölt nick (47900)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47932

A kéktúra nyomvonalkövető túramozgalom amelyet bélyegzőkkel kell igazolni.

Sikerül megmagyarázni hogy milyen jó is mindez nyomvonalkövetés és bélyegzés nélkül, és hogy az miért is ugyanaz.

És még én vagyok a troll...

Gratulálok, ügyes. Csak így tovább a lenini (mellébeszélős) úton.

Előzmény: Házihold (47918)
HEV Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47931

ETrex 30: nekem elméletileg tetszik mert egyike az új de mégsem tapizós készülékeknek. Tudja a Glonas-t is.

15 eFt-al drágább mint a 20-as ezért kapsz egy iránytűt és egy barometrikus magasságmérőt. Nekem ezek feleslegesek túra közben, térkép szintvonalon meg tudom nézni milyen magasan vagyok az égtájakat pedig a térkép pozíció alapján is jól lehet látni. Mondjuk ha valaki 34,5 fokos iránymenetben akar mennni akkor kell a pontos iránytű :-)

Ha nekem cserélni kell a Gpsmap60CX-et akkor második helyen az eTrex20 lenne.

Előzmény: rozaa (47927)
hörpölin Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47930

Ha már a botnál tartunk: én nagyon szeretem a botok hegyére applikálható kis gumidugókat. Ezt mindig ráhúzom, amikor betonon vagy aszfalton járok vele, így nem kopogok vele az úton. Ha pedig összecsukom a botokat, és elteszem a zsákba, akkor nem bökik át a hátizsák szövetét. Ha elveszik, vagy tönkremegy a gumi hegyvédő, akkor pótolható (nálam már mindkettő előfordult).

Előzmény: rozaa (47927)
Házihold Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47929

jaigen. Oda se kell most felmenni (Nagy-Zúgó). Már azt hittem, hogy a markazi kapu előtt hajtanak fel a hegy tetejére. 

Előzmény: hörpölin (47928)
hörpölin Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47928

"Tudsz-e arról vmit, hogy a néhány hónapja megjelent Kék-kör változtatási javaslatok közül mi az, ami megvalósul, mi az ami nem?

Gondolok itt pl. a Szandavár "elkerülőre", vagy a "Mátra-bérc minden huplijának tetejére fel" elképzelésekre."

Mátra-bérc minden huplijának tetejére fel:

1. Nagy Zúgó-hegy

Információim szerint ez fel lesz festve, a dzsindzsás irtásfolt kerítésénak külső oldalán halad majd a nyomvonal, érintve a Nagy-Zúgó-hegy csúcsát (+1 hegy).

2. Remete-tető

Ez nem lesz felfestve, marad a kék a földúton

3. Galyatető és Mátra-nyereg között

Ez már fel van festve, végig is jártam oda-vissza. A Mátra-nyeregből a Csór-hegyre vezető kaptató öléggé húzós! :-)

4. Szandavár elkerülő:

Információim szerint fel lesz festve.

Előzmény: nagypapi (47906)
rozaa Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47927

Akkor: a szinttől függően egy és két botot is használunk, de mindig van egy pár nálunk, mert ez a merevítője a sátorlapnak. Kutyus hessegetésre is alkalmas, és ízületkímélő. Tapasztalat szerint a rugós / ütés elnyelős nekem nem jött be. Ha gyerek kezébe adnád tarts biztonsági távolságot! A keresztirányú terhelést nem tűrik, illetve a telszkóp rendszer öt év után elfárad. Fotózáshoz: én ráapplikáltam egy szabvány állványcsavart, és így statívnak is jó.

Más: Garmin eTrex 30-ról van-e valakinek jó/rossz tapasztalata?

Házihold Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47926

túra közben sosem zsibbad, de sajna előfordul időnként:) Amikor sokáig nem túrázom:)

Előzmény: Pulmy (47923)
HEV Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47925

A túrabot csuklópántját használom fotózáskor, vagyis a gépet fogom a bot meg lóg a csuklómon. Egy bot esetén ez megoldható, de én kizárólag lejtőn lefelé használom támaszkodásra. Összecsukva nem ér le a földig,ha csak rövid szakaszon van használaton kívül akkor nem érdemes elpakolni.

Egy alapszabály - szerintem - túrabotot kizárólag hegyével előre szabad vinni ha vízszintesen tartod és nem használod. Nagyon veszélyes tud lenni a sok bottal hadonászó "túrázó" ha libasorban mennek, és egy picit sem törődnek másokkal.

A követési távolság botos ember mőgött szigorúan betartandó, gyakorlott túrabotosoknál s lehet váratlan mozdulat.

Előzmény: Jesper Olsen (47919)
Pulmy Creative Commons License 2015.02.20 -1 0 47924

Bocs: - h

Előzmény: Pulmy (47923)
Pulmy Creative Commons License 2015.02.20 -1 0 47923

Rendhagyó módon én síbotot használok,igaz nehezebb cipelni,de jobban bízok benne. Ráadásul olyan botom van ami belül üreges(italtartós)így mindig kéznél van egy kis védőital :D  :)

Komolyra véve meredek helyeken(nagy-Gete,Temete-hegy stb..) nagyon jól jön mind felfele,mind lefele.Máshol meg nem árt ha kéznél van,talán az egyik leghatékonyabb védelmi eszköz. Kipróbáltam már sík terepen is menni vele,ad egy jó ritmust ha megfelelően tudod használni,így gyorsabb tudsz lenni. Eleinte nem vittem magammal és a kezem mindig elzsibbadt,mióta a kezemben van ez elkerül.Ha nincs nálam bot ,akkor szoktam törni egy darab ágat és azt cípelem,ez is hatásos szokott lenni zsibbadás ellen.

Ti is tapasztaltatok már kéz zsibbadást,vagy ez egyedi dologh?

Házihold Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47922

attól függ, hogy akarsz fényképezni. ha nagyon muszáj, akkor le lehet jól támasztani. Így nem zavaró. Ahogy én fényképezek úgy simán működik. 

olahtamas Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47921

Engem nem zavar, sőt rá tudom támasztani a gépet, ha kevés a fény, vagy távoli dolgot akarok fényképezni.

timetable Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47920

Aki ezt kicsit is komolyan gondolta hogy végigjárja, valószínűleg ma is emelt fővel menne a bizottság elé beszámolni. Elszámolni ugyanis elsősorban a saját lelkiismerettel kell. Én örülnék neki ha a rendszer ez lenne.

Ugyanakkor: azt írod, mások voltak a turisták. Ami miatt ez a kikérdezősdi furcsa lehetne a fiatalabb generációkhoz tartozóknak, az szerintem pont az, hogy kb. nekünk ez úgy nézne ki, hogy ott van néhány öregember a turisták előző generációjából, akikkel el kéne beszélgetni, úgy hogy ők (elvileg) mindent tudnak. És noha ismerjük az utat, a generációs különbségből fakadóan más élményekre koncentráltunk.

Aztán úgy járnánk mint a Gyalog galopp c. filmben a "hidas" jelenetnél:

"Mi a kedvenc színed?", "Micsoda Sri Lanka fővárosa?" :)

Előzmény: garass (47898)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47919

Fényképezésnél nem zavar?

Házihold Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47918

más helyeken azt szoktuk mondani, hogy ne etesd a trollt:) Itt természetesen a világért se, de ez a ki kéktúrázik és ki nem alapvető vita mindig előjön és mindenkit hagyni kell a saját hitében szerintem. Még az ellenőrző bácsi sem bélyegzett az első bejáráskor:) 

Előzmény: timetable (47916)
bmalag Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47917

kékjáró, kékbarát, kék-koma...vagy aminek érzi magát:)

Előzmény: timetable (47916)
timetable Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47916

Aki pedig nem akar bélyegezni (...) ne nevezze kéktúrázásnak

Van olyan barátom, aki rendszeresen jött velünk, jön velünk ha kékezésről van szó. Nem érdekli a pecsételés, viszont szeretné megismerni az útvonal érintette tájakat. Akkor ő most kiránduló, és nem lehet kéktúrázó?

Előzmény: Törölt nick (47900)
Házihold Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47915

a botokkal meg kell tanulni menni. Nagy segítség, ha szakszerűen van használva. Én két botot használok, de sose használtam egyet. előnye, hogy a kezeket is dolgoztatja és nem csak lóbálja az ember maga mellett. A kézdagadósaknak azért jó, mert így nem dagad. csapódó ágak ellen is lehet vele védekezni. Csalánban egyszerűbb haladni. Lejtőn lefelé leveszi a lábról a terhelést. Régen csak súlyosabb emelkedőknél használtam, de ma már síkon kívül mindenhol. Add egy ritmust a menetnek. Ha nem vagyok biztos benne, hogy ahova lépni akarok az stabil hely-e, így azonnal tudom ellenőrizni. A legnagyobb előnye a két botnak, hogyha az egyik leesik, akkor a másikkal fel tudom venni:) Egy hátránya van, hogy pluszban kell vinni. 

Egyedüli túrázásnál védelmi funkciója van:) Két szempont van nálam: könnyű legyen (alumínium) és kicsire össze lehessen csukni (3 részes). A decathlonos cuccok nálunk jók, ha agyon van használva akkor is érdemesebb olcsóbbat venni, mert két olcsóbb még mindig olcsóbb, mint egy nagyon drága:)

Házihold Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47914

A Szárhegy lesz az:) Ezen kívül teljesen a bércen megy a túra

Előzmény: nagypapi (47910)
HEV Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47913
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.20 0 0 47912

Szerintem előbb próbáld ki. Vágj két husángot, és nézd meg, hogy mennyit segítenek menet közben, emelkedőn, lejtőn stb. Úgy talán könnyebb dönteni. Én kétbotos vagyok, de megértem az egybotosokat és a botnélkülieket is :) Ez is hitbéli kérdés valahol... 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!