Tapasztalat érdekelne, mert a régi csőbúvárt nem tudom használni az esővíz áthelyezésében, így egy kisebb búvárra lenne szükségem,
de jó lenne a sok méter vezetéket mellőzni."
talán valaki tud segíteni, mert mostanság egy élelmiszer lánc is értékesített akkus búvárt, és talán valaki vásárolt, így van valakinek friss tapasztalat?
Annyi alginitet én is tettem minden alá. Én nem látok látv@nyos különbséget, de itt a jég nagyon bezavart. Idén átültettem mind a 70 leandert (már mind óriás), azok alá tettem minden cserépbe. Rengeteg virág van. Amikor kész lettem azt mondtam ez volt életem utolsó leanderátültetési kampánya.
Nálam az alginit művelt most csodát a növények fejlődésében!
Pár hete a kertész azt mondta, hogy 6 évig nem kell újra a földet kezelni vele, mert annyi idő a lebomlása, mondjuk nekem ez kissé hihetetlen, de úgy legyen:)
Még sosem nőt ilyen ütemben a paradicsom, a retek még ekkora termést nem produkált a töltőhomokban, úgy, hogy 2-3 alkalommal locsoltam, mert mire odaértem volna, már nem bírtam több vizet cipelni!
Egyébként a homokos talajnak kifejezetten jót tesz, a kertész csak annak ajánlotta, de a mi földünk agyagos, és a kertész azt mondta annak nem jó, mert megköti az alga a vizet, és berohadhat a növény gyökérzete, de ellent kell mondanom, mert a sok eső hatására is a növények mindenhol szépen fejlődnek, a fokhagymát már kiszedtem az is sokkal nagyobb lett mint általában, holott őt ősszel ültettem, és csak tavasszal kapott a tövéhez egy kevés hamut, és alginitet.
Egyébként lassan már kezdem a szakemberek tankönyvi tudását megkérdőjelezni, mert egy ismert hazai kertészmérnököt kérdeztem, hogy a januárban kapott virágos hortenziávál mit tegyek, erre azt mondta virágzás után tönkre fog menni, ki kell dobni! Nem szabad ilyenkor venni.
Igaz egy picit megviselte a körülmény változás (üvegházból lakásba), de elvirágzás után picit megcsipkedtem, és a fagyok múltával kiültetve már új leveleket hoz. Egyébként a hunyornál is azt tanácsolták, hogy csak ősszel lehet átültetni, ezzel szembe tavaly januárba hoztam ki, és akkor tavasszal, és most is virágzott.
Sajnos minden változik, a klímánk is, így már úgy fest, hogy nem mindenre érvényes a szigorú szakkönyvi leírás sem?
Az alginitet bátran merem ajánlani, a Tescoba kis zacskóba lehet kapni, egy próbát tegyetek vele, Én amikor már 2 kis zacskóval szétszórtam, úgy döntöttem, a gazdaboltba veszek egy 3o kg kiszerelést, és azzal folytatom a talajjavítást, most már a második zsák fogy, de a fele megvan még, és szerintem az már marad jövőre, mert lassan egy talpalatnyi szabad területem nem lesz. Egyébként egy-egy palánta alá egy kanálnyi alginitet dobtam, amitől a kertész "rosszul lett", mondván az túl nagy mennyiség, de a növényeim nem így vélekednek :)
Már második éve nem készítek uborka palántákat hanem szabadföldbe helyre vetem a magokat nagyon szépen fejlődnek már némelyik virágzik. Van két fajta amit érdemes megnézned mindkettő Moravoseed márkájú az egyik az Ameli Fi szerintem az eddig kipróbált uborkák közül számomra a legfinomabb és a másik a Tvigy F1 ez utóbi kelése 100% volt az izét nem tudom megmondani mert idén vetettük először.
A Mihikán ubi levelén és a cukkinin lisztharmatot találtam. Vagy nagyon agresszíven támad most a lisztharmat, vagy erre nem hatásos az Amazon. Körömvirágot egy öllel húzgáltam fel, mert liszharmatosak lettek. A sütőtök még tiszta.
Ha nagy lesz a baj, van itthon évek óta lejárt Thiovit (még fiamtól örököltem meg mikor eladta a házat), azzal meg fogok szórni mindent.
Amazon hatására egyenlőre csak a növények fejlődéséről van tapasztalatom, illetve nem látok még semmi betegséget, de ez lehet Amazon nélkül se lenne.
Minden sokkal erőteljesebben fejlődik mint e nélkül. Főleg a paradicsomnál és a sütőtöknél látványos a különbség a tavalyihoz képest. De szebb az uborka, paprika és a dinnye is. Barátnőm kertjével összevetve is az enyém lényegesen szebb, pedig ez fordítva szokott lenni.
A sütőtök, dinnye cukkini van itt ami hajlamos a lisztharmatra, egyenlőre tiszta minden levél.
Az uborkám 3 napra kikelt poharakban. 2-3 lombleveles állapotban ültethetem ki, akkor már nem bántja a csiga.
Az első menet uborkát már 2 hete esszük. Nálam fel van futtatva.
Kezdhetem előről a szabadföldi uborkát.... újra vetni kell. Mire az időjárás miatt kimertem rakni a 25 palántát addigra megnyúltak az ablak mögött a következő napokon meg 2 nagy zápor kinyírta őket. Még jó, hogy a fóliába is van 5 tő.
Idönként megpróbálok beszámolni a talajtakarással szerzett tapasztalataimról, abban a reményben, hogy közben talán mégis akad valaki új vagy régi topictárs, aki kipróbálta.
Nos, elég biztos vagyok benne, hogy az évelöágyásoknak jót tett: a málnával valóságos csodát tett az ásás elmaradása. Amivel nagyon bizonytalan vagyok, az a veteményes. Sajnos a lbomlási folyamat olyan lassú, hogy alatta a talaj jóformán használhatatlan. Lehet, hogy okasabban tettem volna, ha a kezdés elött még utoljára egyszer mégis fölásom? A takarás alatt a talaj kökemény, jóformán lehetetlen müvelni. Arra gondoltam, hogy esetleg elölröl kezdem és idén összel mégis fölásom.
A másik gondom a takarás pótlása. Ez mikor és mivel történik? Csak egyszer egyévben, összel, vagy folyamatosan? És hogyan? A régi fölsö réteg tetejére egyszerüen újabbakat teszek? Mit és milyen sorrendben? Sajnos Gyulai Iván terjedelmes videoin kívül semmi egyszerü és érthetö leírást nem találok.
Nóra! Légy szíves nézd már meg az adatlapon látható képeket. nagyítsd fel. Remélem tagságon kívül is láthatod. A bogár nevét szeretnénk megtudni. https://www.hoxa.hu/adatlap-584461
Ha nem tudnád megnézni:
"Mostanában sűrűn találok kis barna bogarakat a hálószoba plafonján és padlóján. Amiket a padlón találtam nem éltek, de amiket a plafonon azok igen. Interneten keresgéltem, kiadott lisztbogarat, kenyérbogarat, kopogóbogarat de nem tudom eldönteni vajon melyik lehet. Nem találtam se a lisztben, se más élelmiszerben ilyen bogarat, pedig azt olvastam abban élnek. Hogy kerülhetett a hálószoba plafonjára? És mi lehet?" Ezt írta fórumtárs.
Egyelőre a régi RK2 kapagép adapterét hajtom egy 80-as évekbeli számítógép winchester meghaajtó motorjával, 44 centis késsel. Nem akar elromlani, a vezetéket pedig módszeresen tudom kezelni, hogy sohasem akad, gubancolódik.
Újabban, nagyobbra hagyom nőni (10-15 centi) lustaságból kifolyólag a zöldet és előbb kézi kaszával rendezem le a nagyját. Azt hagyom jól megszikkadni, száradni és mulcsnak félreteszem. Letakarítás után jön az elektromos. Gyorsabb, könnyebb az egész,kevesebbszer kell cipelni a megtelt, nehéz puttonyt. Azért nem csak ilyen sima részek vannak. Nopersze a kézi kaszálást se adják ingyen. Bele kell tanulni, és csak jó kaszanyéllel, éles pengével nem "bosszúság".
Ezt jóval könnyebb odas-vissza huzigálni mind egy önjáró benzinest az is volt nekem. Vélemények : az obi oldalán kettőszázötven valahány vélemény közül 99 %-ban elégedettek voltak. szerintem nem kamu beírások. Én is beírtam a véleményemet.
Nem károgni akarok, de kollégámnak pont ilyen LUX-Toolsos 20V rendszerhez tartozó kézi körfűrésze volt. Garancia utáni meghibásodás esetén nem javította senki.
Bár ezek az OBI sajátmárkás (más márka átmatricázva) cuccai, a szervize nem hogy kívánni valót hagy maga után... inkább nincs.