Keresés

Részletes keresés

hamvasat Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61791

Valamikor tavaly ki volt vesézve ez robot téma. Annyi hátránya lehet a robottal történő mulcsozásnak, hogy kicsit több gyepfilcet kell eltávolítani a tavaszi és őszi gyepszellőztetéskor, cserébe viszont pótolja a pázsit éves tápanyag szükségletének 1/5-ét. Egyébként a levágott fű nagyon összeesik idővel töredékére. Én egy-egy fűnyírás alkalmával 200-250 liter füvet vágok le, vagyis heti 4-500-at mégsem sikerült sosem megtölteni az 1m3-es komosztálót. Most komposztálódás közben a tavaly nyár eleje óta lenyírt mennyiség össztérfogata nem haladja meg a 200 litert. Szóval ne félj ettől a mulcsozás témától. Jó dolog, csak automatizálás nélkül nem szeretik, mert naponta-kétnaponta ki akarja nyírni?

Előzmény: kovacsl1976 (61789)
kovacsl1976 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61790

Az ebay-en 30e HUF körül látom az akkucsomagok árát.

Előzmény: kovacsl1976 (61789)
kovacsl1976 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61789

Köszi a választ. Most kértem először ilyen ajánlatot, szóval nem tudom ez milyen magas órabérnek minősül.

"... és a fűnek a napi vagy urambocsá minden másnapi nyírás tesz jót igazán..."

A napi nyírást állítanám be rajta, menjen ki ahogy tud a robot. Ami még mindig zavar egy kicsit, hogy a nyesedék bemegy a fűbe. Tavasszal két nap alatt annyit nő, hogy nem győzöm zsákolni. Nem tudom az mennyire jó ha ezt "visszaengedem" a gyepbe...

Az akku árára rá fogok kérdezni.

Előzmény: sz_attila (61787)
lrobertoB Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61788

Nem tudom mi lehet, a gyep többi része azt mondom tűrhető, de ez az oldalsáv katasztrófa... Nem tudom, hogy ez most gomba vagy mi! Az igaz, hogy ősszel ide több pre-winter került! Kb dupla dózis és kézi szóróval + kutya is van, aminek a nyomvonala itt szépen kijön...... Szóval akkormajd kiderül! egyébként ez lesz az első tele! Azért a képek alapján nem sikerült annyira, mint hamvasat-nak :(

Előzmény: lm78 (61782)
sz_attila Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61787

"Kértem ajánlatot egy cégtől és 10.000,-Ft-os összeget kaptam... ezért az összegért 4-5 munkaórát is tudnak vállalni egyéb dolgokra"

Azannya. 30 euróért 4-5 órát dolgoznak a fűnyíráson kívül??? Ezeknek vagy nincsen munkájuk, vagy nem tudnak számolni. (vagy nem értenek a szakmához, még ez jutott eszembe:)

Hát neked nagy kár, hogy nem tudsz nekik még 4-5 órára munkát adni :)  ... és ha még nem is egy ember jön... aztaa, akkor már szinte ingyen van.

Visszatérve a robothoz.

Az akku árát meg kell kérdezni a husi szakboltban, azonnal meg kell mondaniuk, amint megtalálták a papírok között vagy a számítógépben. Ami a robot malmára hajtja a vizet, hogy nem akkor nyír, amikor

1. odaér éppen

2. nincsen elhavazva más melóval

3. aznap nem tud jönni, mert javítják az autót

hanem ahogyan beállítod és a fűnek a napi vagy urambocsá minden másnapi nyírás tesz jót igazán.

Ahol én dolgoztam és láttam (sőt én építettem ki a dokkolót a husi szaki útmutatása alapján), ott mindenhol a pázsit szélén volt az ágyásban, tehát elvileg éri a locsolóvíz, mert ha direkt nem is locsol be oda a fej, de ha fúj a szél, akkor már bőven igen. Eső meg éri szintén. Aztán ki tudja, lehethogy egy jó kis beázás garanciaidő után jól is jön a husinak :)

Hangerő? Nulla. Gyakorlatilag frászt kapsz, ha elmegy melletted.

Hosszú távú tapasztalatokról nem tudok beszélni, mert akikkel kapcsolatban vagyok, ott csak max. 1 éve üzemel. Illetve van egy régebbi kuncsaftom is, ahol 7 éve megyeget a robot, de ő most polgármester lett és könnyebben jutok be egy beszélgetésre a pápához, mint hozzá :) 

Előzmény: kovacsl1976 (61784)
hamvasat Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61786

Nem panaszkodom én :-)

Ha megnyugtat, ez is friss telepítés, áprilisban lesz 1 éves. Még csak innentől jönnek majd Ep és haverjai :-)

Előzmény: lm78 (61785)
lm78 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61785

Te csak ne panaszkodj! :)

Pont ilyen füvet szeretnék látni minden télen, de nekem csak a telepítés évében volt ilyen, azóta minden telem a betonozás gondolata körül forog

Előzmény: hamvasat (61783)
kovacsl1976 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61784

Kértem ajánlatot egy cégtől és 10.000,-Ft-os összeget kaptam, jelezték hogy ki kell jönni és ez alatt nem éri meg, hiába kicsi a kert (viszont ezért az összegért 4-5 munkaórát is tudnak vállalni egyéb dolgokra). Ezt amúgy teljesen megértem, nem kicsi a város, az idő és az üzemanyag is pénz és az autó is amortizálódik.

Tegnap olvasgattam még a robotokról és a Tsunami által is ajánlott Husi 305-ösön komolyan kezdek elgondolkodni.  Ez dupla (sőt tripla) akkora kertet is elbírna mint a miénk, ami akkor lehet szempont ha pár év múlva majd váltanánk (viszont akkor meg lehet már kevés lenne).

A tesztekben azt írták, hogy az akku 2-3 évet bír és utána cserélni kell benne, viszont azt nem néztem még hogy mennyi lehet a csere. Erről esetleg vki?

Ezen kívül nálunk a füves terület egy szinte szabályos téglalap a sarkokban 4 öntözőfejjel. A füves terület a terasz és szegélyek által határolt (magyarul körbeszegélyes) és nincs olyan hely a dokkolónak ahová el tudna bújni az öntözés elől. Ez probléma? Írtátok hogy esőállóak, de azt is hogy van hogy beázás miatt meghibásodtak.

Még egy kérdés, hangerő tekintetében milyen lehet ez a Husi?

430e HUF-ot találtam hirtelen keresgetve, ez már azért akkora összeg, hogy komolyabban át kell gondolni mint azt hogy a mustáros vagy majonézes hot-dogot vegyük-e meg az ikea-ban. Nem akarom megbánni ha beruházok rá.

hamvasat Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61783

Nálunk is egyre több a sárga fűszàl, pedig remèltem, hogy szèp zöld marad. De mostmár hagyom tavaszig, majd akkor kap vasat és műtrágyát. Foltosodás, gombásodás egyelőre nincsen.

lm78 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61782

Nálam is minden tavasszal ilyen látványt nyújt a fű. Mindig le akarom betonozni, de a szellőztetés és a műtrágya megoldja.

Csak nem értem, hogy hiába koktélozok, soha nem néz ki úgy, hogy csak minimálisan besárgul pár szál...

Előzmény: lrobertoB (61776)
sz_attila Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61781

Egyelőre várni a tavaszra. Ha elérkezik az ideje, alaposan kiszellőztetni, majd jóféle műtrágyával megszórni, hogy gyorsan rendbejöjjön. Később fog megmutatkozni, kell-e majd felülvetned.

Előzmény: lrobertoB (61779)
Zsal Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61780

Köszi Attila!

Akkor ez a projekt elmarad...

Jövőre úgyis új kerítés van tervben, akkor újragondolom az egészet.

Üdv,

Zsal

Előzmény: sz_attila (61756)
lrobertoB Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61779

több, mint cefetül!!! Nem tudom lehet-e valamit kezdeni vele??? 

Előzmény: hamvasat (61777)
sz_attila Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61778

Egy utolsó dolog, ami az eszembe jutott: jelöld be nekem az égtájakat lécci. Tudni akarom, hol van esetleg tartósabb árnyék.

Előzmény: hamvasat (61764)
hamvasat Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61777

IrobertoB!

Ez elég cefetül néz ki...

Előzmény: lrobertoB (61776)
lrobertoB Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61776

Sziasztok, 

ezzel lehet most valamit kezdeni?

Pedig nov. elején adtam neki abd-t!!!

NORTHLINE Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61775

Köszi, szegélyezni mindenhol kellene nálam, kivéve, ahol rá lehet engedni a térkőre, ráadásul úgy lenne szép, ha a széle is szép...

Lentebbi műtrágya kérdésemre esetleg?

Előzmény: sz_attila (61769)
-Tsunami- Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61774

A szomszéd utcában az egyik kertben ahol husi talán 220-as van, tavaly beázott.

Kést meg lehet olcsóbban is venni.

http://www.ebay.com/itm/30-Blades-For-Husqvarna-Automower-30-Screws-Top-Quality-Type-B-A-/331060775970?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4d14c28c22#ht_2700wt_1362

Én itthonra egy husqvarna 305 gépet vennék, 400e körül van az ára 500m2+- 20% területre.

Előzmény: sz_attila (61773)
sz_attila Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61773

Eső nem gond neki. Vannak olyanok, hogy esőszenzoros, olyankor leállnak a nyírással, de a dokkolóállomás mindegyiknél a szabad ég alatt van.

A nyesedék, mivel milliméteres méretekben van, lehull a fűre és a hasznára válik.

Nem tudom, mennyi az élettartama, szerintem sok év.

Szakitól kell megkérdezni, biztosan cserélhető.

Van még további költség is vele: a késeket cserélni kell benne, nem élezhetőek. A husqvarna akármilyen típusú robotjában egy késkészlet 17 euró, amelyet egy 550 nm pázsit nyírásánál havonta kell cserélni. (Ez tapasztalat egy kuncsaftál).

Előzmény: kovacsl1976 (61771)
kovacsl1976 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61772

Ja és még felmerül, hogy van-e karbantartási igénye? Milyen időközönként?

A kést gondolom itt is élezni kell alkalmanként.

Előzmény: kovacsl1976 (61771)
kovacsl1976 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61771

Gyors fejszámolással mondjuk esetemben:

Egyszeri nyírási díj: 3000,-Ft (feltételezés)

Havi díj (heti 2x nyírás - sokszor tehát nekem is csinálnom kell, de heti 1 vagy kettő nálam is belefér): cca. 25.000,-Ft

Fűnyírás költsége egy szezonra: 175.000,-Ft - 200.000,-Ft

Végül is a robot 3 szezon alatt nullán van, de ahogy írod manuális munkára itt is szükség van mellette.

Néhány kérdés:

-Eső nem gond neki?

-Nyesedékkel mit csinál? (ez már biztosan tárgyalva volt de ezt átugrottam)

-Vajon mennyi az élettartama?

-Akkunak mennyi az élettartam és ez cserélhető?

Lehet nem is olyan nagy luxus?

Előzmény: sz_attila (61769)
sz_attila Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61770

"Optimális nyilván úgy lenne, hogy kijön reggel és kvázi az utcában vagy 6 házat megcsinálna így."

Ez bizony így van, nekem is van egy ilyen utcám, ahol ha pluszban csinálnék egy kuncsaftot ingyen, észre se venném, annyi van már ott a fizetősből :))

Előzmény: kovacsl1976 (61766)
sz_attila Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61769

"Van itt valakinek ilyen robottal tapasztalata?"

Igen. Néhány ügyfelemnél működik fűnyíró robot. Nagyon szép a fű, de van a robotnak néhány hiányossága, ami éléggé szembeötlő a füvön:

1. A szélén a szegélyeknél nem jó nyír. Csúnyák a szélek, nagyra nőtt, elfeküdt fű végig a széleken. Mindenképpen szegélyezni kell utána, ha nem is hetente, de rendszeresen.

2. Ha a fű falak között van, a széleken elmarad egy 10 cm-es sáv, ahol nem fér hozzá és nem tudja lenyírni. Hagyományos fűnyíróval jobban ki tudsz menni a széléhez, ugyanez érvényes a szegélyeknél is. Szóval itt is utána kell dolgozni.

Viszont az, hogy szinte minden nap nyírja a füvet nagyon pozitív, gyönyörű sűrű a fű, ahol ez dolgozik.

Előzmény: NORTHLINE (61765)
NORTHLINE Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61768

Szia, nem látom problémamentesnek a robotkérdést több szempontból sem (akku élettartam, megbízhatóság, lopásveszélyeztetettség), persze a legfájóbb része az ára. Hetente kétszer nyírom, alkalmanként 75 perc nagyjából.

Időmbe belefér, csak tetszene a csíkmentes állandó magasságú fű...

Hondát megkérdezem, köszi.

Előzmény: hamvasat (61767)
hamvasat Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61767

A fűnyíró kérdés többtényezős. Első, hogy szeretsz-e füvet nyírni? Ha igen, akkor HRX :-) Ha nem, akkor kalkulusz, hogy robot, vagy kertész nyírja. Kb. Ugyanott vagy. Ha robot, akkor beszélj a Hondata.hu-val, Tornai Attilával, elég jó ajánlata volt Öcsémnek Honda robot fűnyíróra ajándék telepítéssel. Jó arc srác és igen korrekt. 

Előzmény: NORTHLINE (61765)
kovacsl1976 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61766

Köszönöm a választ. Na igen, a gond szerintem pont az, hogy kiszállással nem éri meg a kertésznek kijönnie olyan áron, amit még én is szívesen megfizetnék. Optimális nyilván úgy lenne, hogy kijön reggel és kvázi az utcában vagy 6 házat megcsinálna így.

Előzmény: sz_attila (61760)
NORTHLINE Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61765

Sziasztok, tavaszi műtrágyának Scotts High N 26+5+11+2MgO+TE, vagy YaraMila™ Cropcare 23-7-7 lenne jobb?

Elég hitehagyott a fű, mert ősszel gazdaságos NPK-t kapott csak, kálium túlsúlyost persze.

Rám akarnak melegíteni egy robotfűnyírót is, de nekem szimpatikusabb lenne egy HRX537 Vke a robot (Husquarna 320) árának kevesebb, mint harmadáért.

A terület kb. 600m, sík, de elég szabálytalan alakú. Van itt valakinek ilyen robottal tapasztalata?

hamvasat Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61764

Sz_attila!

Valahogy az az érzésem, hogy nem kozmetikázás lesz a terv, hanem gyökeres :-)

Előzmény: sz_attila (61763)
sz_attila Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61763

"Hát igen, ilyenkor van ott az, hogy ott a locsolórendszer, már kész."

Az átalakítást úgy kell elkezedni, hogy az általam javasolt és a te általad elfogadott fűszegély-nyomvonalat egyszerre kell kirakni, majd ehhez átalakítani a locsolórendszert, hogy az működhessen. Aztán a fűből elvett és ágyássá lett területeket mikor ülteted be, az a te dolgod. Elég letakarni textillel és mulccsal, hogy ne gazosodjon.

Előzmény: hamvasat (61762)
hamvasat Creative Commons License 2015.02.24 0 0 61762

Sz_attila!

Betonból van, csak falazási célra csinálták, ezért minden oldala szépen kialakított. Kerítést is szoktak belőle építeni.

"Nem kell egyszerre megvalósítani, ahhoz lottózni kell majd :)) Mindent lehet szakaszosan, úgyhogy jusson is meg maradjon is, meg főleg, hogy lássad, hogy azért a kert átalakításával is haladtok."

Hát igen, ilyenkor van ott az, hogy ott a locsolórendszer, már kész. Ami szegélyt lerakott az ember sajátkezűleg fáradságos munkával, meg pénzbe is került, azt is sajnálja felszedni. A fa ágyásszegélyt barátommal két napig raktuk (50m), hogy nyíl egyenes legyen (persze közben erre dőlt, arra dőlt, itt ráléptek, ott nekimentem fűnyíróval), eredetileg azt mondtam, hogy majd ha kirohad, akkor kicserélem kőre. De elég volt egy év szegélynyírás, hogy belássam, hogy bár 16 óra volt lerakni, egy év alatt 30 órát vett el az életemből, hogy mindig végig kellett nyírnom. Úgyhogy most megy a fenébe a tűzre.

Le akarom redukálni a fűnyírás idejét (no nem úgy, hogy glialkázom), hogy ne kelljen komplett délutánt rászánni meló után, hanem értelmes időben tudjam elvégezni. Megváltozott a munkaköröm, sajnos jóval több időt vesz el a meló, mint eddig, úgyhogy meg kell találnom az optimumot, hogy öröm maradjon a kert, ne nyűg.

Egyébként látva a kertet, gondolom most már nem csodálkozol, hogy két óránál hamarabb nem tudom megoldani a fűnyírást.

Most még plusz tényező lesz, hogy fűnyírás előtt nem csak a mulcsot kell visszadobálni a rigók után, hanem rendesen elkezdett "vedleni" a szomszéd téglakerítése 32 méter hosszan, mellette a fű mindig tele van tégla és habarcsdarabokkal, igazi "csemege" a fűnyírókésnek. Az a baj, hogy elég, ha csak egy darabot nem veszek észre, már "kezeli" is a kést. Tavaly is mindig volt csorba a késen miatta.

Előzmény: sz_attila (61761)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!