Keresés

Részletes keresés

sr1 Creative Commons License 2023.05.16 0 4 100889

Te csináltál sk életedbe hőszigetelő rendszert, vagy volt homlokzatos csapadot, akit vezettél? Építettél nagyobb épületeket valamikor vagy vezettél le nagyobb munkákat (és ezzel kerested a betevőt)?   

Értem, hogy időd van és  szorgalmad is, de az építészet egy szakma,  ne válaszolj mindenre, ne adj mindenkinek tanácsot- mert elég sok hibás elképzelésed van. 

Millió részlettől függ, hogy sikerül jól megépíteni egy épületet, az alapozástól a tetőig.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100888)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.16 -1 0 100888

Amikor a lapot rányomod a falra, akkor a közöttük lévő ragasztóhab szétlapul/szétterül és a polisztirol lap felültének X százalékán összeköti a fallal.

Ha ez meghaladja az 50 százalékot, akkor a ragasztásod nagyon erős lesz.

Ha az összenyomás után egy picit visszahúzod a lapot magad felé, attól a mögötte lévő összenyomódott hab egy része megszűnik hab lenni (a visszahúzáskor kipukkad pár tízezer pici hab-buborék) ezzel gyengülhet a ragasztás erőssége.

Ha a ragasztás előtt a fal (tégla) felülete poros vagy zsíros, ahhoz nem tud profin hozzáragadni a hab, tehát kár volt belekezdeni :)

Előzmény: siletto (100886)
JAMIE222 Creative Commons License 2023.05.16 0 1 100887
Előzmény: siletto (100886)
siletto Creative Commons License 2023.05.16 0 0 100886

ha csak ragasztóhabbal dolgozik az ember, habarcs nélkül, az jó lehet, ilyen sík falaknál?

Van olyan hab, ami tényleg kb semmit nem tágul kifújás után, arra gondolok. A soudabond is jó, de az sokat tágul eléggé.

Előzmény: JAMIE222 (100881)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.16 0 0 100885

"Láttam már olyan építkezést, ahol a nikecell tábla mögött két-három ujjnyi légrés volt,"

Ha ez a lapos zárt levegő üreg nem nagyobb, mint egy-két hőszigetelő tábla, akkor nincs baj.

https://img.index.hu/imgfrm/4/0/4/2/BIG_0013414042.gif

Baj akkor lehet, ha ezek az üregek összeköttetésben vannak egymással (pl a téglák közötti függőleges rések által), legrosszabb, amikor az egész házfal egyetlen hatalmas üreg (szokásos "pogácsás" ragasztás).

"Lehet vajon ezeket a táblákat is a téglákhoz való vékonyhabarccsal ragasztani?"

Nem hinném, hogy az a vékonyhabarcs műgyantát is tartalmazna, ami a zsákos polisztirol ragasztóknak fontos alkatrésze (kivéve, amelyik occó gyártó kispórolja belőle :)

Előzmény: siletto (100880)
itya Creative Commons License 2023.05.16 -1 2 100884

Tőled nem meglepő hogy ezt kitaláltad. Azt is kitaláltad hogy azért dolgozik ilyen szarul a mester mert a megrendelő fogához veri a garast.

Nagyon verhet téged a sors hogy ilyen rosszindulatú mindent megmondóember lettél.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100876)
kiggyo Creative Commons License 2023.05.16 0 1 100883

Ne feledd hogy a téglafalat le kell zárni vakolattal kívülről is.

Nem tudom mekkora rések vannak a téglák között, a lényeg hogy légtömör legyen, kitöltsd a réseket, legalább vékonyan meg kell húzni valamivel.

Brutál sokat ront a hőszigetelésen ha ez elmarad.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.15 -1 0 100882

Ha valóban nagyon egyenes a fal, akkor meg lehet próbálni a telibe ragasztást pl fogazott glettvassal felvitt zsákos ragasztóval. Ha a felületkezelés (mélyalapozás) és a ragasztás sikeres, akkor a ragasztás brutálisan erős lesz (szerintem felesleges dübelezni). De csak akkor, ha a falban nincs nagyobb görbület 0,5- 1 méteres szakaszon, mint a glettvas által léterehozott ragasztó-csíkok magassága.

Ha a falsík görbülete (horpadás/mélyedés/gödör vagy kiálló "domb") nagyobb, mint a ragasztó vastagsága, akkor a ragasztás nem fog létrejönni (érintkezni) a teljes felületen.

Ha fal egyenessége nem tökéletes, akkor én megpróbálnám félbevágott (tehát pl 50 x 50 centis) polisztirol lapokkal csinálni (kisebb lapnál a "gödör" mélysége is kevésbé számít).

kis segítség:

https://www.youtube.com/watch?v=pI1SPLm99H4

JAMIE222 Creative Commons License 2023.05.15 0 0 100881

Inkább ragasztóhabbal, ha annyira jó a felület....

siletto Creative Commons License 2023.05.15 0 0 100880

Sziasztok!

1. osztályú munkával épült, csiszolt téglás falazatnál mennyire lehet ezeket a szigetelő táblákat a falsíkra illeszteni?

Láttam már olyan építkezést, ahol a nikecell tábla mögött két-három ujjnyi légrés volt, de az a fal minősége miatt kellett. Egy jó fal viszont kb teljesen függőleges, szinte csak ront rajta véleményem szerint, ha kézzel, egyesével nyomkodják el alatta a ragasztó pamacsokat.

Lehet vajon ezeket a táblákat is a téglákhoz való vékonyhabarccsal ragasztani?(csak ötlet, elvi kérdés)

Jocjoc123 Creative Commons License 2023.05.15 0 0 100879

Illetve van egy ilyen anyag, erre is lehet hivatkozni:

http://mevsz.org/wp-content/uploads/mevsz-fuzet-2019.pdf

fhusimiki Creative Commons License 2023.05.15 0 5 100878

Én meg úgy látom, te tényleg Mekk Elek vagy az ezermester, aki úgy adja el magát, mint aki mindenhez ért, de valójában semmihez sem!

C20NE Creative Commons License 2023.05.15 0 1 100877

Nahát! Gondolat olvasó lettél? :-)))))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100876)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.15 -5 0 100876

Gondoltam, hogy titokban ez lett volna az eredeti kérdés: "Nem akarom kifizetni a hőszigetelő mestert, segítséget kérnék a fórumozóktól, hogy mibe lehetne belekötni" https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164380469&t=9084059

Úgy látom elég sok lelkes tanácsadó csatlakozott a nem-fizetési tervhez.

A dübelezésről jutott eszembe: ha nagyon keressük, létezik olyan dübelezési ajánlás is, amelyik négyzetméterenként 14 db dübelt(!) javasol, erre is lehet mutogatni a munkadíj kifizetése helyett:

https://www.google.hu/search?q=h%C5%91szigetel%C3%A9s+d%C3%BCbelez%C3%A9s&source=lnms&tbm=isch&sa=X

Előzmény: ShaReRe (100874)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 100875

https://www.youtube.com/watch?v=UYoFd9zvX8w

Ha valaki még nem hallott volna eleget a prempontról.

ShaReRe Creative Commons License 2023.05.14 0 0 100874

A dübelezés béna. A táblák találkozásánál kellene azokat egybefogni. A közepére egy dübel jó mélyen benyomva nem a legjobb megoldás, de ha a szél nem fújja le, végül is OK.

Az hogy itt-ott van rés, nem a világ vége, habár tényleg nem a purhabos kifújás lenne az igazi megoldás, hanem a résmentes legózás. Nem annyira katasztrófa, de nyilván csalódás, ha sokkal jobbat vársz.

Előzmény: fhusimiki (100850)
fhusimiki Creative Commons License 2023.05.13 0 0 100873

Köszönöm amiket leírtál. Én tisztában vagyok ezekkel, ugyanis jóval korábban utánanéztem, mit, hogyan kellene. A probléma az, hogy a szigetelést végző "szakember" alapvető hibákat vétett, pocsék munkát végzett, amit én szóvá tettem.

Előzmény: Teaway (100871)
Gyurco78 Creative Commons License 2023.05.12 0 0 100872

Hálózásnál majd nem szabad kifelejteni a diagonálban is beágyazott hálót (hogy ne járj úgy, mint a Comet repülőgép).

Előzmény: Jocjoc123 (100864)
Teaway Creative Commons License 2023.05.12 0 1 100871

1. a sorok téglakötésben legyenek, az eltolás mértéke a lap vastagságának min. 2x-ese

2. a habpisztoly csövét merőlegesen be kell tolni a résbe a falig, majd lassan kihúzva fújni addig, amíg a habot meg nem látod

Előzmény: fhusimiki (100870)
fhusimiki Creative Commons License 2023.05.12 0 0 100870

Nem rágódok tovább a dolgon. Hatalmasat csalódtunk ebben az emberben. Párom a gyerekének az osztályfőnöke, tanítója ezért elég kellemetlen nekünk. Ez az ember azt állította magáról, hogy sokáig Németországban dolgozott festőként és nagy gyakorlata van a hőszigetelésben is, ezek miatt esett rá a választásunk. Amúgy tavaly szeptember közepén kellet volna jönnie, de csak most ért ide.

Én már múlt hétfőn jeleztem neki, hogy az ablakok körül egész táblából vágjon ki egy darabot úgy, hogy L alakot kapjunk, ahogy Jocjoc123 is említi hozzászólásában. Képet is mutattam, hogy mire gondolok, szerinte a 16-os lapból ezt nehéz kivágni. Arra is kértem, 15 centisnél kisebb darabokat ne használjon. Úgy tűnik süket fülekre találtam, mert a képeken látható remekmű ezek után készült.

Mekk Elek!

Remélem, nem gondolod komolyan, hogy egy több milliós projektnél normális ember néhány táblán akar spórolni! Megmondtuk neki, hogy tökéletes hőszigetelést szeretnénk.

Igen, az erkély mennyezete is teljes egészében szigetelve lesz 5 centis fehérrel.

A hátsó falunkon már az összes rést a táblák között illetve a gázcső bilincseknél kifújkálta ahogy  szerinte jó (tehát nem túl mélyen). Ez okozhat valami problémát vajon? Soudal Souda Bond Easy ragasztóhabot használt a művelethez.

szilentium3 Creative Commons License 2023.05.12 0 2 100869

A legózás belefér , de nem kétcentis résekkel , az már az igénytelenséget mutatja .

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100865)
szilentium3 Creative Commons License 2023.05.12 -1 4 100868

"- az emberiség maradék 80% úgy buta, hogy közben azt hiszi, hogy a világon mindent tud.

- Ezen buták egy részre azt hiszi, hogy mindent mindenkinél JOBBAN tud, ők többnyire kiérdemlik a nevetségessé tételt is."

"A fórum-bejegyzései szövegével mindenki (te is) elhelyezi magát a fenti három embercsoport valamelyikében."

... nem hittem volna , hogy valaha is olvasok tőled  önkritikát ... :-D:-D:-D 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100856)
sylvanus67 Creative Commons License 2023.05.12 0 0 100867

Én is erre gondoltam. Hátha fordítva rakták fel az okos kőmívesek.

Előzmény: Jocjoc123 (100853)
JAMIE222 Creative Commons License 2023.05.11 0 2 100866

Azért ha nálad dolgozna így a mester, szerintem már valagba rúgtad volna....

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100865)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.11 -1 0 100865

"10 darab különböző méretű darabból lett szó szerint Legózva"

Lehetséges magyarázat:

Az anyagbeszerző (a háztuljdonos?) sokszor annyira fogához veri a garast, hogy készakarva kevesebb anyagot vesz, mint amennyit a hőszigetelő mester kért, ezért a hőszigetelés egyes részeit kénytelen a vágott táblák lehullott darabkáiból összelegózni. És a végén büszkén mondhatja: "na ugye, hogy ennyi anyag is elég volt" (és nem veszi észre, hogy a szivatás miatt mennyit ugrott a hőszigetelés munkadíja ;)

"Az EPS és a mennyezet felett több helyen 2 centis rések vannak"

Ha a hőszigetelés (okosan) be fog kanyarodni a mennyezetre (a terasz aljára), akkor az a 2 centi "hőszigetelés mögött maradó üreg" lesz, ami semmivel sem emeli a ház fűtésköltségét.

"kb. 1 centi mélyre dugja a pur hab pisztoly csövét és kinyomja a habot."

Ez nem jó módszer, mert így a hab nem jut el a lyuk/rés aljáig. Az alacsony dagadású hab (ragasztóhab, szerelőhab, stb) csövét be kell dugni a lyuk mélyére (majdnem a falig vagy legalább félútig) és lassan kifelé húzni, hogy a hab teljesen kitöltse az egész üreget. Figyelem: az olcsó purhabok NEM jó hőszigetelő anyagok, mert nem elég sűrű a kifújt hab cellaszerkezete (nem elég kicsik a hab-cellák).

A meleg levegő felfelé száll, a hideg meg lefelé. Ezek alkotják a hő-szállító körforgást a függőleges üregekben (résekben). Vékony vízszintes résekben azonban nem tud kialakulni jelentős levegő körforgás, ezért a max 1-2 centis vízszintes résektől (pl a táblák között) szerintem még nem kell pánikba esni :)

"a dübelezéssel is vannak problémák.1,5 - 2mm helyett 11 - 12 mm mélyre ütötte őket"

Tehát 1 centivel (hány százalékkal?) jobban össze van nyomva a polisztirol a teljes hőszigetelt felület kb kb 1 százalékán (dübel tárcsák összfelülete). Ez szerintem annyira csekély hőszigetelés-romlást okoz, ami energia veszteség forint/évbe átszámolva nevetségesen alacsony összeg lenne, mondjuk 250 forint veszteség évente (az egész házon összesen).

Előzmény: fhusimiki (100863)
Jocjoc123 Creative Commons License 2023.05.11 0 1 100864

Plusz én úgy tudom hogy a nyílászárók sarkaihoz L alakú táblákat kéne rakni, hogy a saroknál egy darabból legyen, ne ott illeszkedjen két tábla. A képeken az egyik ablak bal felső sarkában látok csak ilyet.

Előzmény: fhusimiki (100863)
fhusimiki Creative Commons License 2023.05.11 0 0 100863

Nekem első sorban az ablak feletti utolsó sorral van problémám. 10 darab különböző méretű darabból lett szó szerint Legózva, vannak benne 3-5 centis darabok is, hol állítva, hol fektetve Az EPS és a mennyezet felett több helyen 2 centis rések vannak. Ebből nem hiszem, hogy normális hőszigetelést lehet csinálni. A szigetelő ember úgy gondolta, kifújja pur habbal az akár 2 centis réseket is. A purhabozásra is rákérdeztem, ezt hogy csinálja? Válasza az volt: kb. 1 centi mélyre dugja a pur hab pisztoly csövét és kinyomja a habot. Mivel a napokban láttam Sebestyén Imi ( akinek videóit rendszeresen nézem) hogy csinálja elmondtam neki, hogyan kellene. Erre megsértődött és elment.

Szerintem a dübelezéssel is vannak problémák.1,5 - 2mm helyett 11 - 12 mm mélyre ütötte őket, sok helyen sérült is az EPS. Ejot IDK-n dübelekről van szó.

Előzmény: nixon70 (100862)
nixon70 Creative Commons License 2023.05.11 0 0 100862

Az erkélylemez le lesz szigetelve?

Szép a legózás az ablakok körül, illetve szépen ráfordult az ablakkeretre vele.(kész van?)

Javaslom, hogy nézesd meg vele Sebestyén Imi ide vonatkozó youtubos videóit.

Előzmény: fhusimiki (100858)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.11 -1 0 100861

"nem nehéz kitalálni, hogy mi a kérdés"

Az szerintem baj, ha ki kell találni, hogy mi a kérdés. Sokkal könnyebb, ha a kérdés fel is van téve.

"Én egészen máshogy gondolom."

Én meg sok olyan munkát láttam, amibe félkészen száz helyen is bele lehetett kötni, de később, amikor a mester azt mondta, hogy "kész vagyok" akkor már minden rendben volt. Persze lehet, hogy csak azért lett a végére minden rendben, mert látványosan körbe-fényképeztem a házat (ezt helyettesítheti pár folyamatosan rögzítő kamera a ház körül ;)

Szóval én nem mondanék ítéletet a munka befejezése előtt.

Előzmény: fhusimiki (100858)
gss Creative Commons License 2023.05.11 -1 1 100860

...és van aki mindezek felett állónak képzeli magát.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100856)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!