Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155494

bencucnak ígértem eresztvényi vackor lelőhelyet, a sárga rész a képen.

(a sífelvonók persze már rég nincsenek)

Tharkus Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155493

egyébként... írtad, hogy a hegyes nálad barter. én azért nagyobb becsben tartottam a hegyest/ízletest, illetve tartanám még mindig, de a család fellázadt. "mi ez az olajos rongy szag?!", amikor elkezdtem dinsztelni. kiverték a balhét, hogy a pusztainak nem volt ilyen illata, az bezzeg jó, leszek szíves azt intézni.......... :D (egy hete forgatták a szemüket, amikor a sokadik kiskosár pusztaival tértem haza, gyorsan megszépültek az emlékek)

 

annyiban egyetértek velük, hogy számomra is egyértelműen a pkg a legfinomabb kucsma.

Előzmény: homerx (155490)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155492

van, és nem fűzök hozzá nagy reményeket, de már itthon van. legalább 50 db volt egy foltban, ha nem a többszöröse, most indultak, kis zsengék, belőlem meg előtört a mohó gombász és nem bírtam ott hagyni.

Előzmény: nagypapi51 (155491)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155491

Van egy enyhén dohos liszt illata, ha bírod, akkor ízlik. Jó állagú gomba, sütés-főzés során sem puhul el nagyon.

Előzmény: Tharkus (155487)
homerx Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155490

regebben en is hasonloan hasznaltam fel. feherboros majonezes salatakent vegezte. ma mar barter gomba :)

Előzmény: öreg_néne_b (155488)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155489

köszi, ki is próbálom!

Előzmény: öreg_néne_b (155488)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155488

Szép zsengéket fűszeres lében megabáltam és majonézes salátát csináltam belőle. Nem volt rossz.

Előzmény: Tharkus (155487)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155487

izgalmas polémia ez a húsz perc :), de inkább azt mondjátok meg, hogy van-e értelmes felhasználása a májusi pereszkének és ha igen, mi az. sosem szedtem még, eztán sem fogom, de elém ugrottak tegnap és már nem tudtam kitérni.

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155486

Nem tegnap kezdtem, de nem láttam még olyan leírást, amiben húsz percnél rövidebb időt adtak meg. Ezt egyszerű megjegyezni. mindegyiknek biztosan elég.

Előzmény: morel_whisperer (155485)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155485

"Mindegy, hány fokon sütöd, amíg víz van benne, nem melegedik száz fok fölé."

 

Légköri nyomáson, ha esetleg pontosak szeretnénk lenni. :) De szó nem volt ilyenről. Hő, idő és a kettő szorzata számít. És ebből a szempontból nagyon nem mindegy, hogy a hőközlő anyag pl. egy 100 fokos emulzió, 120 fokos zsiradék vagy egy 180 fokos gáz. Vagy egy 500-600 fokon lévő infra hőkibocsátó test (dóm, cekász).

 

"Nincsenek 5-10-15-20 perces gombák, az egyszerűség kedvéért az összes alapos hőkezelést igénylő gomba húszperces."

 

Már. És szabályozás szerint. Pont ezt írtam. Kémiai szempontból attól még ugyanúgy megvannak a különbségek...

Előzmény: öreg_néne_b (155484)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155484

Mindegy, hány fokon sütöd, amíg víz van benne, nem melegedik száz fok fölé.

Nincsenek 5-10-15-20 perces gombák, az egyszerűség kedvéért az összes alapos hőkezelést igénylő gomba húszperces.

Előzmény: morel_whisperer (155481)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155483

Vszeg 5perc. Rántotta alátétnek szoktam használni pár darabot , keresztbe vágva mint vmi egzotikus tenger gyümölcsei fonnyadnak a serpenyőben Tojással együtt max 10perc hőkezelést kap (magas lángon)

Előzmény: morel_whisperer (155481)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155482

Erős volt az inger h beirjam egy spanyol toronyház kordinatait,  csakhat ki a túró néz bele? :D

Előzmény: Tharkus (155479)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155481

Vedd figyelembe azt is, ahogy korábban írtam, hogy mennyi időn belül, hány fokosra melegszik fel a húsa, és meddig lesz olyan hőmérsékletű... Zsiradékon futtatni egész más hőbevitelt jelent, mintha csak a saját levében rotyog 100 fokon. Stb.

Amúgy pár éve még voltak 5 perces gombák is, de az egyszerűség kedvéért átálltak azoknál is 20-ra. Sajnos azóta már elfelejtettem, hogy 20 vagy 5 perces volt-e a kucsma. :) Egyébként én néha, apránként pótlom a saját magából kiizzadt vizet, és amikor zsírjára sütöm, akkor pirítom csak meg (nem mindig, ételtől függően). A kucsmában kimondottan szeretem, hogy egyre töményebb lesz az illata és az íze is, nem illan el. Forrázást sosem alkalmaztam. Az erdei állapotában szárított fkg esetében szoktam 2-2 öblítést alkalmazni, a tisztítás érdekében. Utána már langyos vízben áztatom, amit utána (a zacc nélkül) felhasználok. De amúgy az fkg is olyan, hogy 5x ki lehetne lúgozni, akkor is megmaradna a penetránssága. :D

Előzmény: Bencuc (155480)
Bencuc Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155480

Én a 20 perces hőkezelés kapcsán csak azt nem értem, hogy neten meg mintha erről tudomást sem vennének:

https://youtu.be/d-H6z6M2_8U?si=DuflcbCWKylBfGYK&t=571

 

Kétlem hogy ezt ilyen formában 20 percig tudná sütni, azalatt biztos szétégne. De miért tudja akkor így megenni? Vagy az ízletesben nincs annyi veszélyes anyag?

Előzmény: nagypapi51 (155467)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155479

ilyenkor szólj április 3-i gps koordinátákkal és jön a topik és segít!!

Előzmény: Cazador88 (155475)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155478

Mármint kőtörő kucsmaként használva 

Előzmény: Cazador88 (155477)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155477

A saxifraga t mint kőtörőfű poénnak szántam. A szexi fraga -rol nincs információm  :D

Előzmény: öreg_néne_b (155476)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155476

Morchella saxifraga 

 

Mi az a szexi fraga? :o

Előzmény: Cazador88 (155475)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155475

Tegnap melo után kipucoltam a kedvenc helyem, legalábbis egy részét,  a maradék már másra vár .. Egy harmincasra még jó voltam.

Morchella saxifraga feltűnően gyakori az idén, már az ötödiket találom 

Előzmény: Cazador88 (155474)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155474

Abba fér töltelék :D . Épp ma jegyeztem meg magamba h áprilisi vargánya lesz ebből..

Előzmény: Tharkus (155468)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155473

a tönkjén már indult a penész, így a nagyját le kellett vágnom, de ha csak a földes részt nyesem le, 15+ cm. nagyot néztem, amikor megtaláltam, hirtelen nem is tudtam, hogy kucsma vagy óriás pöfeteg :D

Előzmény: Bencuc (155470)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155472

mi itten játszunk, de közben Sălaj megyében a szomszédban egy bükkösből ma lehozták az első pinophilust! :OO (fáccse, magyar gombász csoport)

 

morel_whisperer Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155471

Azért nem árt az óvatosság. A múltkori cikkben 2 idős vendég belehalt. Igaz, nem hazai a lelőhely, és nálunk nem megtalálható faj (M. sextelata) okozta. Leginkább talán a hkg(k)-hoz hasonlít.

Előzmény: öreg_néne_b (155469)
Bencuc Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155470

Az nem semmi példány

Előzmény: Tharkus (155468)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155469

Legfeljebb egy kis rosszullétet okozhat. :)

Előzmény: Tharkus (155468)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.03 0 1 155468

már tavaly is kihaltam volna, ha rosszul eszem a kucsmát :)

 

ma egy bő órát kaptunk anyafejjel a budai hegyekben. előtanulmányaim alapján titokban moby dickre (alias kníkg 2.0) pályáztam, ééééés...

 

Előzmény: nagypapi51 (155467)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155467

Okosan, azért is kérdeztem.

Előzmény: Tharkus (155466)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155466

ezért dinszteltem meg bő húsz percig előre és került csak aztán a focacciára :)

Előzmény: öreg_néne_b (155464)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155465

Bizony. A bennük lévő hidrazin (azt hiszem, az van már a Morchellakban) rakéta üzemanyagként használatos. Viszonylag bomlékony, de azért kell az alaposság. A nyersen felpakolás azért veszélyes, mert nem feltétlenül melegszik át a gomba minden része annyira (szorozva idővel), hogy biztosan elbomoljon a méreg. Ha 180 fokon megy 20 percig, azért, ha 480-on 1 percig, azért. Hasonló okokból kifolyólag vezetett tömeges mérgezéshez a múltkor belinkelt esetben is valamelyik íkg-szerűség.

Előzmény: öreg_néne_b (155464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!