Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
egyébként... írtad, hogy a hegyes nálad barter. én azért nagyobb becsben tartottam a hegyest/ízletest, illetve tartanám még mindig, de a család fellázadt. "mi ez az olajos rongy szag?!", amikor elkezdtem dinsztelni. kiverték a balhét, hogy a pusztainak nem volt ilyen illata, az bezzeg jó, leszek szíves azt intézni.......... :D (egy hete forgatták a szemüket, amikor a sokadik kiskosár pusztaival tértem haza, gyorsan megszépültek az emlékek)
annyiban egyetértek velük, hogy számomra is egyértelműen a pkg a legfinomabb kucsma.
van, és nem fűzök hozzá nagy reményeket, de már itthon van. legalább 50 db volt egy foltban, ha nem a többszöröse, most indultak, kis zsengék, belőlem meg előtört a mohó gombász és nem bírtam ott hagyni.
izgalmas polémia ez a húsz perc :), de inkább azt mondjátok meg, hogy van-e értelmes felhasználása a májusi pereszkének és ha igen, mi az. sosem szedtem még, eztán sem fogom, de elém ugrottak tegnap és már nem tudtam kitérni.
Nem tegnap kezdtem, de nem láttam még olyan leírást, amiben húsz percnél rövidebb időt adtak meg. Ezt egyszerű megjegyezni. mindegyiknek biztosan elég.
"Mindegy, hány fokon sütöd, amíg víz van benne, nem melegedik száz fok fölé."
Légköri nyomáson, ha esetleg pontosak szeretnénk lenni. :) De szó nem volt ilyenről. Hő, idő és a kettő szorzata számít. És ebből a szempontból nagyon nem mindegy, hogy a hőközlő anyag pl. egy 100 fokos emulzió, 120 fokos zsiradék vagy egy 180 fokos gáz. Vagy egy 500-600 fokon lévő infra hőkibocsátó test (dóm, cekász).
"Nincsenek 5-10-15-20 perces gombák, az egyszerűség kedvéért az összes alapos hőkezelést igénylő gomba húszperces."
Már. És szabályozás szerint. Pont ezt írtam. Kémiai szempontból attól még ugyanúgy megvannak a különbségek...
Vszeg 5perc. Rántotta alátétnek szoktam használni pár darabot , keresztbe vágva mint vmi egzotikus tenger gyümölcsei fonnyadnak a serpenyőben Tojással együtt max 10perc hőkezelést kap (magas lángon)
Vedd figyelembe azt is, ahogy korábban írtam, hogy mennyi időn belül, hány fokosra melegszik fel a húsa, és meddig lesz olyan hőmérsékletű... Zsiradékon futtatni egész más hőbevitelt jelent, mintha csak a saját levében rotyog 100 fokon. Stb.
Amúgy pár éve még voltak 5 perces gombák is, de az egyszerűség kedvéért átálltak azoknál is 20-ra. Sajnos azóta már elfelejtettem, hogy 20 vagy 5 perces volt-e a kucsma. :) Egyébként én néha, apránként pótlom a saját magából kiizzadt vizet, és amikor zsírjára sütöm, akkor pirítom csak meg (nem mindig, ételtől függően). A kucsmában kimondottan szeretem, hogy egyre töményebb lesz az illata és az íze is, nem illan el. Forrázást sosem alkalmaztam. Az erdei állapotában szárított fkg esetében szoktam 2-2 öblítést alkalmazni, a tisztítás érdekében. Utána már langyos vízben áztatom, amit utána (a zacc nélkül) felhasználok. De amúgy az fkg is olyan, hogy 5x ki lehetne lúgozni, akkor is megmaradna a penetránssága. :D
Kétlem hogy ezt ilyen formában 20 percig tudná sütni, azalatt biztos szétégne. De miért tudja akkor így megenni? Vagy az ízletesben nincs annyi veszélyes anyag?
a tönkjén már indult a penész, így a nagyját le kellett vágnom, de ha csak a földes részt nyesem le, 15+ cm. nagyot néztem, amikor megtaláltam, hirtelen nem is tudtam, hogy kucsma vagy óriás pöfeteg :D
Azért nem árt az óvatosság. A múltkori cikkben 2 idős vendég belehalt. Igaz, nem hazai a lelőhely, és nálunk nem megtalálható faj (M. sextelata) okozta. Leginkább talán a hkg(k)-hoz hasonlít.
Bizony. A bennük lévő hidrazin (azt hiszem, az van már a Morchellakban) rakéta üzemanyagként használatos. Viszonylag bomlékony, de azért kell az alaposság. A nyersen felpakolás azért veszélyes, mert nem feltétlenül melegszik át a gomba minden része annyira (szorozva idővel), hogy biztosan elbomoljon a méreg. Ha 180 fokon megy 20 percig, azért, ha 480-on 1 percig, azért. Hasonló okokból kifolyólag vezetett tömeges mérgezéshez a múltkor belinkelt esetben is valamelyik íkg-szerűség.