Oroszok megveszik eletuk elso Japan gyartmanyu motoros fureszet. A Jilsejei kolhoz mernoke miutan elolvassa a hasznalati utasitast odahivja Szerjozsat mint jo munkaerot. Ramutat egy erdoszakaszra, hogy vagja ki. Nezik a szintidot, de a munkaido vegen elegedetlenek mert csak 6 kobmeter fat tudott kitermelni, holott a papir tizenkettot ad meg.
Hivjak Szergejt, neki is kiadjak a parancsot, de neki is csak 11.5 kobmetert sikerult elernie keserves kinokkal. Hat ez meg mindig nem jo.
Felhivjak telefonon a Japanokat es azt mondtak becsaptak oket, mert a ket legjobb ember majd belepusztult es nem tudnak az uj szerzemennyel hatekonyan termelni.
Jon 8 nap mulva a Japan delegacio, odamennek berantjak a fureszt, erre az Oroszok mernoke: Mondja mi ez a zaj?
Lehet, hogy a régi F.i. (i=1,2,...) utasítások miatt van ennyi ember? Nem lehetne egy ember tolatásvezető, kocsivizsgáló stb. stb. egyben? Mert egy Bzmot+Bzx-nél hogy a motor körbejárjon meg utána összekapcsolja őket, aztán fékpróba; erre van idő bőven, így egy emberrel is meg lehetne csinálni.)
Erről Moldova György egy anaekdótája jut eszembe:
"Az ötvenes években ment az úton a munkaújjító brigád. Megláttak egy öregembert, aki kaszált. Megálltak és odamentek hozzá:
- Jó napot kívánunk! Látjuk, hogy milyen szépen kaszál, de lehetne egy kicsit javítani a munkatempón!
- Oszt hogyan?
- Rakjon a kasza másik oldalára is egy vasat és oda-vissza tud kaszálni!
Az öreg bólint egyet és elmegy haza megcsinálni a kaszát.
Legközelebb jött a brigád és látja, hogy az öreg az általuk javasolt kaszával dolgozik.
- Látom megfogadta a tanácsunkat! De még mindig lehetne javítani!
- Oszt hogyan?
- Akasszon egy gereblyét hátra a nadrágszíjjába és azzal egyben össze is gereblyézni a lekaszált füvet.
Az öreg ezt is megcsinálja.
Ismét jött a brigád. Az öreg meglátta őket, eldobált mindent és futni kezdett.
- Hová szalad öregapám?
- Tudom, hogy mit akarnak! Akasszak a tökömre egy lámpát, hogy éjszaka is tudjak kaszálni!"
Meg a másik, hogy egy fenékkel csak egy lovat, egy fizetéssel pedig csak egy munkakört!
"Ilyeneket miért alkalmaznak?"
Az ok 1szerű. Azért a pémzért, amit a takarító cég fizet, kb. ilyen szintű alkalmazottakat lehet kapni jobb helyeken. Rosszabb helyeken némileg jobb minőségi áru is kapható ugyanennyiért, bár nem sokkal.
Valaki érdeklődött a napokban a szarajeveó utasforgalom felől. A Pécsre nemrég érkezett 819 két kocsijában 3 utas volt. Azt nem tudom, hogy ebből hányan jöttek a határon túlról.
Kocsivizsgálót nem végállomásozó vonatot kopogtatni még nem sokszor láttam. Azt átmenő vonatoknál inkább Bobán szokták.
Én már elég sokszor láttam kopogtatást Veszprémben is. Egyszer a Munténián volt valami gikszer, és emiatt 180 percet késett. Pontosabban 180 perc múlva jött a következő vonat, és az utasok átszálltak rá, és így szerelvényvonatként indult el Szombathelyre, azt hiszem.
A 11-es vonalon Bz-k járnak, a 27-en szóló Bz, és van a 20-ason néhány személy, ami Veszprémben végállomásozik.
És van mozdonykörbejárás. Akkor viszont kell tolatásvezető, kocsirendező és kocsivizsgáló.
A tolatásvezetőt én a hárman kívül mindig munka közben láttam. A kocsivizsgálónak meg van külön "irodája" a gőzös felé menet.
Ez utóbbi viszont az átmenő vonatoknál is koppogat.
Kocsivizsgálót nem végállomásozó vonatot kopogtatni még nem sokszor láttam. Azt átmenő vonatoknál inkább Bobán szokták.
Az őrhelyeken levőket nem számoltam bele, azoknak gáz lehet egész nap ott ülni.
(Lehet, hogy a régi F.i. (i=1,2,...) utasítások miatt van ennyi ember? Nem lehetne egy ember tolatásvezető, kocsivizsgáló stb. stb. egyben? Mert egy Bzmot+Bzx-nél hogy a motor körbejárjon meg utána összekapcsolja őket, aztán fékpróba; erre van idő bőven, így egy emberrel is meg lehetne csinálni.)
Aztán lehet hogy az a baj, hogy a suliban tanítanak a piacgazdaságról is egyst mást.
Veszprém: Azért van jópár vonat, aminek ott a végállomása. És van mozdonykörbejárás. Akkor viszont kell tolatásvezető, kocsirendező és kocsivizsgáló. Ez utóbbi viszont az átmenő vonatoknál is koppogat. Tehát nem unatkozik.
Ha a vágányzáró bak tetején csücsülő táblára gondolsz, az fekete, négyzetalakú tábla, benne a négyzet oldalalival egyező átmérőjű fehér körlap, középen egy fekete vízszintes sávval áthúzva. A többi passz...
vegkielegites? Kinek? Vezeto posztot betoltott MAV-osnak rendben, legyen? Na de egy tablakiakasztgato fickonak MINEK??? Ennyi erovel a Milka csokigyarban dolgozo atlag magyarembert is illetne vegkielegites, nem? De o megsem kap. Miert? Csak azert, mert a MAV-nak jopar szakszervezete van? Na es? Kit erdekel?!
A végkielégítést a Munka Törvénykönyve is előírja, egy bizonyos mértékig. Persze a kollektív szerződés meghatározhat nagyobb összeget is, vagy olyan esetekben is, ahol a(z) M.T. szerint nem járna.
Ennek az úriembernek alaknak viselkedése is elősegítette, hogy egy MÁV vezér idő előtt eltávozzon közülünk. :((( Pedig ő talán ha csodát nem is, de azért néhány előremutató intézkedést tudott volna tenni.
Valamint után az egyik bulvárlap beszámolt az anygai gyarapodásáról.