Nem kritika. Tanács. Sokkal több lehet az érdeklődő, ha vonzza őket az ár. A futófelület mélysége pedig használt guminál elengedhetetlen információ. Amúgy szerintem sokkal könnyebb bontva eladni, de egy próbát megérhet egyben.
OK, vettem a kritikát! :) Gondoltam, hogy akit érdekel, az ennyi alapján megkeres, a többet meg majd akkor.
Bár végül is miért ne adhatnám meg már itt is: a teljes futásteljesítményről fogalmam sincs, mivel használtan, az autóval vettük. Nálunk egészen pontosan 11708 km-et futottak ezek a gumik. A profilmélységük: 2 db-nak 7,5 mm, míg a másik kettőnek 5,1 mm-es. Az okát csak feltételezni tudom: az előző tulaj nem cserégette a gumikat tengelyek között.
Árat tekintve 45E Ft-os gondoltam az egyben kerekekre. Megbontva még nem gondolkodtam rajta, ha van rá tapasztalat, hogy mennyiért érdemes, akkor szívesen veszem a tanácsot.
Elég égő (rám nézve), de jelentős részben igazad van: Firestone Winterhawk az eladó téli gumi. A nyári volt BridgeStone Turanza, amin elgurult az autó eladás után.
A méret tekintetében azonban: ez a méret bizony az 1,5 GS-es Ignisek gyári mérete volt a gyári alufelnin; pl itt:
Ts780 a gumi!mi a véleményed róla?amit megadtam ár szerinted korrekt?Csak azért kérdezlek mert látom gumikereskedésed van és gumikkal foglalkozol nem vagy zöldfülű nem úgy mint én:)
Nyitó oldalamon ez olvasható: Oldalunk nem webshop és nem webáruház.
Van egy sok pénzért és/vagy sok munkával összehozott weboldalad, ami egészen pontosan úgy néz ki, mint egy webáruház, hiszen sokféle áru közül lehet válogatni, és még megrendelői kosár is van.
Viszont [...]"
Ezen morfondíroztam én is.
Korábbiakra:
Amit csinálok azt szeretem. (Idegeskedés is van benne igen.)
Az üzletet és a barátságot/személyes igényeket nem keverem. Pár száz forint miatt sem.
Ha a gumi 500 Ft-al is többe kerül meg veszem a helyi gumisnál. Ha nincs neki/vagy nem tud ebben a tűrésben rendelni akkor szét nézek itt. Aki közelebb van ahhoz megyek, akkor is ha 500 Ft-al drágább.
Ha az üzlet és magánélet keverve van a később sokba szokott kerülni. Vagy az áru/szolgáltatás drága vagy a barátság ugrik. Igy viszont minden reggel bele tudok nézni a tükörbe.
Nem generálok magamnak feleslegesen támadási (van erre csúnyább szó is) felületet.
Legegyszerűbb, ha feltöltöd mondjuk a kepfeltoltes.hu-ra, és bemásolod a hozzászólásba a linket. Automatikusan bélyegkép lesz belőle, amit lehet rendesen nagyítani is, ami nem mondható el, ha közvetlen a fórumra töltöd föl.
Nyitó oldalamon ez olvasható: Oldalunk nem webshop és nem webáruház.
Van egy sok pénzért és/vagy sok munkával összehozott weboldalad, ami egészen pontosan úgy néz ki, mint egy webáruház, hiszen sokféle áru közül lehet válogatni, és még megrendelői kosár is van.
Viszont [...]
Itt most írtam egy hosszabb elmélkedést a weblapodról és a mögüle felsejlő üzleti elgondolásról, de kitöröltem. Egyrészt meglehetősen offtopik, másrészt meg tökmindegy.
ContiWinter Contact 195/50R16-ból keresnék 1db használtat. Hátha van valakinél elfekvőben.
Hát, eleve nem túl esélyes sajnos a dolog, de a gumi pontos azonosításához szükség lenne a pontos névre. A Wintercontact után még következik egy kód, TSxxx.
Alu felni felújításához kérek tanácsot. 4 telet használt alu felni hátsó, eldolgozatlan éleinél "beköszönt" a sós lé és bevonat kezd leválni. Homokfújás után lesorjázom a kritikus éleket és.... Hogyan tovább? Szinterezés, vagy fényezés a célszerűbb, időtállóbb ha télen használnám?
én még a szlovákoktól vettem ennyiért, de akkor itthon 28-tól indultak a webshopos árak...
és azt kell mondjam nem bántam meg!
nem olyan sportos mint a conti SC2 volt, és határhelyzetben (Mátra, 24-es út :D) sem úgy viselkedik, de biztosan pariban van a 30-35 ezres hankook-okkal és falkenekkel.
Itt a lényeg. Szerintem próbáld ki és csináld meg amit szeretnél, kíváncsi vagyok meddig bírják az idegeid. Mert hidd el nem azért mondjuk, hogy nem működik mert itt mindenki lusta és nem nyitott az újításokra. Egyszerűen több kár származik abból amit javasolsz mint haszon. Ha valaki szeretne valamit és nem ért a gumikhoz, felnikhez, akkor azt kérjük írja le emailben a problémát és mindig válaszolunk. Este nyugiban utána tudunk nézni mindennek és pontosan meg tudjuk írni mik a lehetőségek az adott típushoz. És utána nincs káromkodás. Elég baj van abból is, hogy rosszul olvassák le az autón lévő gumiméretet...
DIablo is biztosan kipróbálta a csomagküldés felniknél is, de annyi volt a hülye, hogy elege lett.
Talált.:))))))))))
Manapság is telefonban állandó probléma, hogy én nem tudom milyen gumi van az érdeklődő autóján.
Ami így nem "nagy" gond. Ha visszaküldik a felnit szerelés után, mert a csavarok száma sem stimmel az Opeljához, az már baj.
Ma (tegnap) aktuális felni gondom: Kedves vásárló rendelt Skoda Yetihez szerelt alufelnit kb. fél éve. Az új autó nem jött meg a felnit szerelve elvitte. 2 hónapal később érkezett az autó, amin forgáskor kattogot a rendelt alufelni. Féknyereg sarkán "öntési" sarok éri el a felnit. Flexel 2 másodperc let volna:
- NEM lehet!!!! Garanciális az autó!- mondta a vevő..
Az ember néhány év után eljut oda, hogy nem kell minden áron minden potenciális vásárlót megszerezni.
Ez így stimmel, de akkor minek webshoppal szórakozni? A webshopnak éppen az a lényege (szerintem), hogy a termékekre meglepően kitágul a vásárlóközönség. Így lehet valaki az "utca gumisából" az "ország gumisává."
De ha oda akarja őket kötni egy címhez, akkor visszaminősíti magát az utca gumisa szintre. Ha valaki a saját körzetében akar értékesíteni, akkor az internet egyáltalán nem a leghatékonyabb eszköz.
"Én ezzel csak részben értek egyet. Ha felnit nem értékesítesz postán (az általad elmondottakat a rendelésben szintén lehet pontosítani és leiratni) akkor lehet kizársz olyan potenciális vásárlókat akik a távolság miatt már nem éri meg Hozzád elmenni, de a posta koltséggel még rentábilis lenne.
Arról nem is beszélve lehet olyan dolog nálad, ami máshol nincs. Akkor kocogjon fel érte?"
Az ember néhány év után eljut oda, hogy nem kell minden áron minden potenciális vásárlót megszerezni. DIablo is biztosan kipróbálta a csomagküldés felniknél is, de annyi volt a hülye, hogy elege lett. Megy így is a biznisz, megél belőle tisztességesen, nincs szüksége a sok vergődő ügyfélre.
Diablo stílusát meg kell szokni, én nehezen viselem, ennek ellenére már többször vásároltam nála. Gondolom annyi elmebeteg okoskodóval találkozott már pályafutása alatt, hogy így próbálja kiszűrni őket.:)
205/50R17, vagy 225/45R17 lehet jó. Előbbi inkább 7" széles felnire, utóbbi 7" és 7,5"-re is jó. Gondolom, mivel gyári a felni, ennél szélesebb nem lesz. Dízelre (amit azért vettél, hogy keveset fogyasszon) inkább előbbit, sportosabb típusra inkább utóbbit érdemes tenni szerintem.
"+ nálam felnit csak autóra szerelev vehetsz. Csak akkor fizetsz, amikor autódon a 4 kerék, felszerelve készen."
Én ezzel csak részben értek egyet. Ha felnit nem értékesítesz postán (az általad elmondottakat a rendelésben szintén lehet pontosítani és leiratni) akkor lehet kizársz olyan potenciális vásárlókat akik a távolság miatt már nem éri meg Hozzád elmenni, de a posta koltséggel még rentábilis lenne.
Arról nem is beszélve lehet olyan dolog nálad, ami máshol nincs. Akkor kocogjon fel érte?
" legtöbb vevő kb. úgy áll hozzá: hogy ott a táblázat. A gumis hülye és miért is kéne felhívni hiszen mindenféle badarságot beszél és úgyis le akar húzni és úgyis itt ez a táblázat, majd én kitalálom mi a legjobb, leggazdaságosabb."
Tudom köztetek is sokféle ember van.
Hagy osszak meg veletek egy történetet.
Annó itt (is) kerestem a robogómra egy adott márka adott mintázatát (hogy egyforma legyen az elsővel a minta és a márka is). Mivel kifutó modellról volt szó ezért sok helyen érdeklődtem.
Bementem az egyik helyi gumishoz (megjegyzem az országban több ponton szerelnek és forgalmaznak.)
Azt mondja az egység vezetője, hogy ez a 12 "-os méret valami ritka kínai méret lehet, mert ilyen gumi nincs.
De mondom van.
De mondja nincs.
Na jó üssük be a google-ba. Erre kidob neki vagy ezer találatot.
Megjegyzem az egyik leggyakoribb 12"-es méret volt a robogókhoz.
Szóval minden mende-mondának (mindkét oldalról) van alapja.
egy szakmai kérdés: igaz-e az a vélekedés, hogy összkerekes személyautóra nem ajánlott kisebb és keskenyebb váltóméretű téli kereket tenni? Ellentmondásosak az eddigi infók: az egyik kereskedő szerint igen, a másik szerint nem. Az én laikus (talán hibás és biztosan pongyolán megfogalmazott) okoskodásom szerint kétkerekesre és összkerekesre ugyanaz a fizikai elv érvényes: keskenyebb gumi esetén egységnyi felületre nagyobb súly nehezedik, ami csúszós útfelületen jobb - legfeljebb 4 hajtott kerék esetén kevésbé érezhető a különbség.
Urak, egy cimborám keres 185/60R14 nyári garnitúrát (Clio II-re). Mindenképp újat, főleg olcsóbb, de nem kínai gumikat (jó lenne, ha 12/darabból kijönne). Ha esetleg van valami jó kis szezonvégi akció, ne kíméljetek!
Ha oldalamon rendlesz, meg kell írnod milyen autóra kéred a felnit. A csavarok és esetleg központosít gyűrű mérete miatt kell.
Ha olyat rendelsz, ami a megadott autóra nem jó, felhívlak telefonon és megbeszéljük mit rontottál el.
Ez látható ott:
"Megjegyzések, észrevételek.
Ha Opel vagy Toyota keréktárcsát rendel kérem személyesen ellenőrizze autója kerekét rögzítő csavarok számát és itt írja meg nekünk. Több modelnél azonos évjárat és típusszám esetén a kereket rögzítő csavarok száma különböző.
Ha könnyűfém keréktárcsát rendel írja meg autója pontos típusát, évjáratát, mert ez a csavarkészlet adataihoz szükséges.
Ha Toyota Avensishez rendel keréktárcsát 5 csavaros rögzítés esetén 2 féle keréktárcsa létezik, 5x100 és 5x114,3 lyukkörrel melyek eltérése csak méréssel ellenőrizhető. Ha ilyet rendel, írja meg az Ön autójára melyik a megfelelő, vagy keresse fel műhelyünket."
+ nálam felnit csak autóra szerelev vehetsz. Csak akkor fizetsz, amikor autódon a 4 kerék, felszerelve készen.
látod, látod. Próbálok ötletek adni itt (akinek nem inge nem veszi magára), hogy az éves 10 %-os árbevétel csökkenés megálljon.
Meg az eredmény is több vonást tartalmazzon. (Azt csak finoman jegyzem meg, hogy az éves gumi költségünk több, mint itt néhányatok éves árbevétele..)
Bolond biztos rendszer nincs. Csak információ. Amivel vagy tud élni valaki vagy sem.
Azt már csak félve kérdezem meg itt a gumis társadalmat, ha rendelek egy felnit akkor meg kérdi valaki, hogy mire kell, egyáltalán befér-e a kerékjárati dobba?
"Próbáld meg így árulni a gumikat. Szét fognak szedni az elégedetlen vevők."
Lehet. De Diablo táblázata szerint olyan autó nincs is ami a garázsban áll. Akkor hogy induljak ki belőle? Megnézem, hogy mi van rajta. Igen, de tudom hogy nem is gyári méret van rajta.
Pár hete kiveséztük ezt a témát és csak egyetérteni tudok ezen a téren Diabloval.
A legtöbb vevő kb. úgy áll hozzá: hogy ott a táblázat. A gumis hülye és miért is kéne felhívni hiszen mindenféle badarságot beszél és úgyis le akar húzni és úgyis itt ez a táblázat, majd én kitalálom mi a legjobb, leggazdaságosabb. Gumit megrendeli, gumi kiszállításra kerül. Próbálja felszereltetni és nem jó. Felhívja a webáruházat, hogy a maguk táblázata azt írta, hogy ez jó az autómhoz és megyek a fogyasztóvédelemhez és beperelem magukat, mert nem volt odaírva, hogy hiába váltóméret felnit is kéne cserélni. Vagy hiába váltóméret elöl nem lehet elfordítani teljesen a kereket anélkül, hogy bele ne érjen stb. stb. stb.
Próbáld meg így árulni a gumikat. Szét fognak szedni az elégedetlen vevők.
Egy 2008as E87 118i-ről lenne szó,amit Édesanyámnak kétféle téligumimérettel értékesítettek.185/60R16-tal és 195/55R16-tal.Melyik való rá?Tudnátok a helyes gumiméretre ajánlatot is írni?
Ingyen elvihető: 15"-os gyári Honda dísztárcsaszett - 4 db - felcsavarozandó változat. Ára nincsen, csak el kell vinni. Átvétel Budapest vagy Dunaújváros.
Feltettem a téli kereket, a nyárit (felnistül) szépen lemostam, kiszedtem belőle a köveket, gumiápolóval lekentem.... kérdés az hogy ha hosszabb ideig áll, akkor mi az ideális guminyomás? Mert nekem most fel van fújva rendesen (195/50 R15) majdnem 2,5 bar van benne. Hagyjam így, vagy engedjek le belőle? Vagy teljesen mind1?
Nam vagyok benne biztos, hogy annyira hulyek ott a BMW-nel. Konnyen el tudom kepzelni, hogy bemegy a 15+ millios autoval az illeto es kozli, hogy ker egy teljes szervizt es mellesleg 4 uj gumit. Es egyaltalan nem foglalkozik azzal, hogy mennyivel fizet igy tobbet, mint egy gumisnal. Mert igy kenyelmes neki.
Érdemes vele foglalkozni? Márkaszervíz elfekvő raktárkészletből származik.
Az ára alapján mindenképp.
Én csak azért lennék egy icipicit szkeptikus, mert amennyit én tudok a kérdésről -- és hát láttam már belülről márkaszervizt -- az alapján itt valami sántít.
Egyrészt a márkaszervizek nemigen vesznek meg saját raktárkészletre gumikat, de ha mégis, akkor csak annyit, amennyit biztosan eladnak. Ha mégsem adják el, egy ilyen alap méretben eladják a következő évben. Ahhoz nagyon bénának kell lenni, hogy egy márkaszervizben egy 205/55R16 szett 4-5 évig raktárban álljon.
Időközben megoldódott a problémám más úton, köszönöm mindenkinek a segítséget, az építő és kevésbé építő :) kritikákat is. Nyári témában számítok a segítségre :)
175/65/R14 téligumit szeretnék venni, mivel irgalmatlanul le vagyok égve, csak egy párat a meghajtott kerekekre (két külön évjáratú a mostani, a jobb állapotú megy hátra, a vacakabb kukába), előre. zaj, fogyasztás annyira nem mérvadó, leginkább aszfalton, városban tolom, max 1000km/hónap távot. a legfontosabb, h megálljon az autó, ha fékezek, lehetőleg ne keresztben. :)
vagy kettő gumit szeretnék venni, vagy hatot - hasonló paraméterekkel rendelkező ismerősnek is én rendezem a gumis dolgait.
Autó csere miatt eladó téli gumi garnitura! Sajnos az egyik defektes volt,és későn vettem észre,ezért tönkrement. Így 3 db van csak. Lehet hozzá találni 1 db-ot is,vagy 2 db+pótkeréknek ideális.
Namost igazad van. Persze 4db esetén* már nem ekkora a differencia, meg 2x kell vele foglalkozni, 3db-ot nem is tudom, mennyire szívesen adnak el (páratlan mennyiséget), hisz' annak ugye ez a vége, hogy nagy akcióban kell várni a maradék 1db-ra a vevőt... Mint láthattuk
Arra nem térek ki, hogy a "20-22" tartományból te a nagyobbikkal számolsz (neked az az előnyösebb érvelni), de 4 gumi esetén a 7e Ft árelőny már nem akkora nagy stájsz (1750Ft/gumi), ha nem 22-ért, hanem máshol 20-ért kapja darabját, és csak egyszer kell érte menni, máris kiadja a matek ;)
Rághatjuk még a gittet, ha úgy gondolod, én ráérek néha :D
*: Ez volt az eredeti felvetés: "Tegnap cseréltem le a nyári gumikat télire. Jövőre már nem teszem vissza őket a koruk és kopottságuk miatt." - ebből nekem a teljes garnitúra jön le, 4db.
"Megnéztem pár helyet, ahol van raktáron egynél több darab, ez a gumi 20-22e Ft/db áron van; akkor már nem ez az egyik legolcsóbb. Érdekesség, hogy a legtöbb helyen csak 1db van raktáron, ennyiért (15 alatt kicsivel), gondolom ugyanazt a nagykert látják(?)."
De, én értem. DC el is magyarázta, hogy ha nem csak egyetlen darab lenne, amitől szabadulni akar a forgalmazó, akkor nem is ennyibe kerülne - máshol nem ennyi az ára.
Megnéztem pár helyet, ahol van raktáron egynél több darab, ez a gumi 20-22e Ft/db áron van; akkor már nem ez az egyik legolcsóbb. Érdekesség, hogy a legtöbb helyen csak 1db van raktáron, ennyiért (15 alatt kicsivel), gondolom ugyanazt a nagykert látják(?).
Eszméletlen ez az arogancia... DC arra válaszolt, hogy ő meg is nézte az általad adott linket, ahol ez látszik (a kedvedért pirossal kiemeltem a lényeget):
Tegnap cseréltem le a nyári gumikat télire. Jövőre már nem teszem vissza őket a koruk és kopottságuk miatt. Igaz nem most van a nyári gumik szezonja, de körül néztem gumi fronton.
Országúton és városban járok az autóval ( G Astra, 1.6, 8V), sebességhatárokat többnyire betartva, évente 6-8k km-t. Ezek miatt inkább olcsóbb, de nem gagyi kategóriás gumit keresnék. Ez az egyik legolcsóbb gumi ebben a méretosztályban:
Azt hiszem egy garnitúra lemezfelnihez való csavarra van szükséged! Ezek a csavarok alu felnihez valók. Irány egy bontó, vagy vatera, vagy itt majd ajánl valaki.
Havernak van egy gumisműhely. Tele van melóval - pláne most.
Már nekem fáj, ahogy ki szokott nézni a mocsoktól.
Mondja is, hogy a nyálkahártyája is kopp fekete a portól.
Úgy gondolom, hogy ez hosszútávon brutál megbosszulja magát, ezért gondoltam, hogy kell valami megoldás.
Gumipor, vagy fékpor tök mindegy, de ez nagyon gáz..
A gumi nerm porzik. A fekport meg -tudtommal- nem szoktak kifujni szereles kozben. Ami meg a felnire van tapadva, az ott is marad, amig le nem mosod rola.
Pedig igyekeztem érthetően leírni. A lényeg hogy adott egy 7x16 5x112 ET37 acélfelni, mely különböző interneten elérhető adatbázisok szerint, jó egy Mercedes SLK-ra (2004-2010-ig gyártott modellre). Maga a felni egy 2002-2007 ig gyártott C osztályról származik. Tehát egyetlen dolog amin megbukhat, ha eltérő a két autó felfogató csavarja. Ezért kérdeztem, hátha valaki tudja, hogy azonos a csavar vagy sem.
Engem nem kell megnyugtatnod, én nem vagyok nyugtalan...:)
Csak egy esetben kerülhetnék ilyen helyzetbe, ha egy havas közlekedési helyzetben lennél a közelemben úgy, hogy a tökölésed miatt még mindig nyári gumikon közlekedik az autód:)
De lássuk be ennek az esélye szerencsére igen minimális:)
kicsi a gördülési ellenállás vagyis akkor meg nem annyira kopik nem?
NEM!
Hogy érthető legyen:
Van egy talicskánk. Üres.
A kerekét kicseréljük tömör vaskerékre. Tóljuk. Sima betonon, p. Tesco parkolóban.
A kerekét kicseréljük tömör aluminum kerékre.Tóljuk. Sima betonon, p. Tesco parkolóban.
A kerekét kicseréljük tömör rézkerékre. Tóljuk. Sima betonon, p. Tesco parkolóban.
A keréknek deformáció nincs, mert üres a talicska, tehát benyomódás gyakorlatilag nincs.
A gördülési ellenállás azonos lesz. A "fogyasztásunk" is.
Melyik kerék lesz a legtartósabb, melyik fog a legkevesebbet kopni?
Miért?
A kerékre 1 mm vastag gumit "rakunk" pl. belső gumi kinyújtva.
Gördülési ellenállás nőni fog.
Mi történik a kopással?
A próbát úgy folytatjuk, hogy fékezzük a kereket. (pl. beszorul egy faág a talicska kerekéhez) Mert az autót fékezzük és gyorsítjuk a gumiabroncs tapadása segítségével.
Mi történik a kopással," fogyasztásunkkal" és a gördülési ellenálással?
Mercedes C-osztályra - 2002-2007 modell (203) - való 16"-os acélfelni jó Mercedes SLK-ra - 2004-2010 modell (171). A felni 7x16 5X112 ET37, tehát elméletileg jó, hacsak a csavarméret nem eltérő. Tavaly emiatt jártam meg, akkor alufelnit vettem egy másik autóra, minden stimmelt, csak a csavar átmérője volt nagy bele, úgyh fel kellett fúrni a felnit.
Szerintem nincs itt semmi baj. Atlagos kopas (a tobbihez kepest) es alacsony fogyasztas (a tobbihez kepest). Feltetelezem a gyartok megprobalnak az atlag gumiknal valamifel kompromisszumra jutni.
egy kérdés: ha egy gumi jól fogyaszt (teszt alapján) annak hogyan lehet magas a kopási értéke? akkor fogyaszt jól, ha nem tapad, kicsi a gördülési ellenállás vagyis akkor meg nem annyira kopik nem? mert egy tapadós, sportos gumi jobban tapad nagyobb gördülési ellenállással, de többet is fogyaszt. nem?
Nagyon beváltak, több kollégám is ilyet vett az elmút 1-3 évben és mindenki elégedett vele nagyon. Csak jött egy céges autó és eladtuk az autót, ezek megmaradtak.
Nem értelek! Csak most tettem fel a kérdésemet, még van időm kivárni a válaszokat. Valószínüleg neten rendelek, azt meg hétfő előtt nem dolgozzák fel. Fórumon megsértődni nem szabad! A lényeget ki kell szűrni, a többivel nem foglalkozni!
Gumivásárlás előtt kérnék tanácsot a profiktól, és esetleg a felmerült tipusokat használóktól. A méret 195/65R15 91T, astra h 1,7 cdti. Napi, városi használat, fontos a havon jó kapaszkodás. Amire én gondoltam:
Azt is írtam nincsenek sem illúzióim, sem utópisztikus elvárásaim. Tudom nagyjából mekkora költséget jelent, de azért tájékozódni szabad nem? És ha lehet, a legoptimálisabb konfigurációt szeretném elérni az adott körül,mények mellett, ez csak nem gond?
Stevie, a Nexxen meg a Federal igaz távolkeleti, de taiwani nem kínai/indiai ami azért nem egyenlő.
ha európában lenne több teszt ami tartalmazza ezeket és/vagy jobb forgalmazás, akkor azt irnád kb a nagy nevek harmadvonalával vannak egy szinten.
ellentétben a kinaival, amiről egyikről sem tudom elhinni, hogy a nagy gyártók akár harmadik vonalával konkrétan versenyre tudjon kelni az áron kívül bármivel.
Most vett autot, a mostani arat kell fizetnie a teligumikert. Igy jart. Bele kellett (volna?) kalkulalnia az osszkoltsegbe.
Azért ha jobban megnézzük, egy szezon alatt az áringadozás nem több 5-8 százaléknál. Azaz a kérdező 205/55R16 méretében, prémiumgumit feltételezve egy teljes szetten 5-8000 forint a különbség a "legjobb" és a "legrosszabb" ár között.
Aki íratott már át autót, az tudja, hogy a többi költésghez képest ez nudli. Nudlika.
Nyári gumim Brid. Potenza RE040 volt 185/55R15 méretben. Tavaly cseréltem azonos méretben Conti PC2-re, mérésre és szemre is van kb. másfél centivel szükebb.
Téli gumi 175/65R14. Volt már Michelin Alpin, Dunlop WinterSport M3, Kleber Krisalp HP2. Nagyjából egyformának mutattak. Erre most vettem Barum Polaris 3-at, és nagyon furán mutatott szemre, elkezdtem méregetni, hát ebbe is van 1 centi...
Szóval a kérdés még áll, még ha hülyeség is. Ezzel próbálnak üzemanyagtakarékosabb és csendesebb gumikat csinálni a gyárak, vagy csak pont a Conti termékek ilyenek?
Neked hülyeség, én viszont legközelebb nem akarok így járni, mert ha ezt tudom, akkor 185/55R15 helyett vehettem volna a 195/50R15-öt sokkal olcsóbban, csak a Potenza is már elég furán állt az 5,5-ös felnin, azért vetettem el...
Nincs igazuk. Es kozuk sem hozza. En is megprobalok koltseghatekonyan vasarolni. Viszont nem kergetek lila abrandokat sem. Most vett autot, a mostani arat kell fizetnie a teligumikert. Igy jart. Bele kellett (volna?) kalkulalnia az osszkoltsegbe.
Eladó 4db Bridgestone Touranza ER300-as nyárigumi 4-5mm közötti profilmélységgel. Egy autón volt használva új kora óta (2004-es gyártás). Ár: 9999 Ft/4db
A kérdésem az az hogy a sok márka közül melyiket ajálnátok (matador, sava, kormoran, debica)Elszeretném kerülni mondjuk azt hogy 10 000km után szálszakadás....vagy ilyesmit.
Kezdetnek leírom az öt nagy konszern márkáit (ABC-sorrendben a zászlóshajót, aztán jön a második vonal, aztán a harmadik vonal):
Bridgestone > Firestone > Dayton
Continental > Semperit, Uniroyal > Matador, Barum
Goodyear + Dunlop > Fulda > Debica, Sava
Michelin > Kléber, BF Goodrich > Kormoran
Pirelli > Ceat > ----
A nyári gumiknál tudni kell, hogy márkán belül is vannak komfortgumik (K), sportgumik (S), és újabban eco-gumik (E).
Michelin Primacy (K), Pilot Sport (S), Energy Saver (E)
Pirelli P + szám (K), P Zero (S), Cinturato (E)
Az eco-gumik alacsony gördülési ellenállásúak (alacsony fogyasztás) és tartósak, a sportgumik jól tapadnak (féktáv, handling, aquaplaning), a komfortgumik pedig nagyjából középen egyensúlyoznak, MÉG egész jól tapadnak, de MÁR normális a futásteljesítményük.
Van aztán egy sor független gyártó. Közülük globálisan a Hankook a legnagyobb, őt már szokás a prémium márkák közé is sorolni, de ezt sokan még nem fogadják el. Jellemző, hogy a Hankook a tömeggyárak alapmodelljein első szerelésű gumi, pl. Ford Fiesta, VW Polo, de ebbe a körbe bekerülni már önmagában is nagy szó. (A gyárak tipikusan az öt zászlóshajó abroncsait szerelik az új autóikra.)
A többi független gyártó inkább másodvonalbeli gumikat gyárt, de általában rágyúrnak egy-egy tulajdonságra. Ilyen független márkák a Vredestein, a Falken, a Yokohama, a Nokian és a Kumho. (Kiegészítést elfogadok.)
Van egy csomó márka, amik a világ egyes részein favoritok, nálunk viszont a "futottak még" kategória. Ezek néha valamilyen üzleti érdekeltségben állnak a nagy gumigyárakkal (Viking, Gislaved, GT Radial, Aurora, Mabor, Tigar), de a márkahátterük nálunk mindenképp problémás.
Egy kategóriával lejjebb vannak a "kínai" gumik. Ezek a noname márkák, nem feltétlenül kínaiak, de biztosan távol-keletiek. Igen változó minőségűek. Amikor jók, akkor egy szinten vannak a normál harmadik vonallal, amikor viszont rosszak... akkor nagyon rosszak.
Közös jellemzőjük az esetleges műszaki színvonal, néha ugyanolyan gumit több márkanéven is meg lehet venni, néha ugyanaz a modellnév (!!!) valójában tök eltérő gumikat is jelenthet. A magyar importőrök ilyen mini kft-k, bt-k,a garanciális ügyintézés gyakran problémás, az esetleges utánrendelés csaknem esélytelen.
Ilyen márkák, a teljesség igénye nélkül: Infinity, Wanli, Linglong, Sunny, Minerva, Triangle, Federal, Firenza, Nankang, Roadstone, Nexen, Silverstone, stb.
A Nagy Márkák sem mindig találnak telibe, általában mindenkinek vannak olyan mintái, amiket jobb elfelejteni, pl. Michelin Alpin A2, Goodyear Hydragrip, miközben vannak másodmárkák, akiknek egy-egy mintája túlnő a saját kategóriáján, pl. Uniroyal Rainexpert.
Jol kepzelted. Akkor meg jo aron vehettel volna. 3 hete mondjuk. Most a szezon kellos kozepen, mar nem. Tobben magayaraztak, de nem erted. Mindenki megerti, miert most veszel teligumit (most lett meg az auto) Te viszont azt ertsd meg, hogy most miert nem kapsz olcson.
Mindenképp először nyári,aztán majd később nyilván téli is.Természetesen tisztában vagyok azzal hogy milyen autóra,milyen méret kell,stb.A kérdésem az az hogy a sok márka közül melyiket ajálnátok?(matador,sava,kormoran,debica)Elszeretném kerülni mondjuk azt hogy 10 000km után szálszakadás....vagy ilyesmit.
Sziasztok.A kérdésem a következő lenne:Szeretnék új gumit,olcsót,megbizhatót!Milyen márka legyen?Mert annyi van hogy nem lehet eldönteni....ezen a téren még tapasztalatlan vagyok.(Matador?Debica?)Kinek mi a tapasztalata...kérlek ha van időtök válaszoljatok ill. várom az ajánlatokat.
A mostani pengeváltásról eszembe jutott egy múltkori cikk, amiben (főleg csajok) panaszolták, hogy milyen rossz oktatóik voltak, mert ordítottak velük mondjuk egy benézett tábla/lámpa esetén... ;)
Köszönöm a kioktatást, kifejezetten jól esett. Néhány kommenttel lejjebb írtam a körülményekről is egy kicsit ill. jeleztem, hogy nincsenek sem illúzióim, sem utópisztikus elvárásaim. A jelek szerint ezt nem olvastad, de nem baj én túl tudok lépni rajta, ellentétben veled. Azon gondolkodom, hogy ezek után még bemenjek-e hozzád, hogy élőben is leüvölthesd a hajam, miszerint hogy képzelem én azt, hogy szezon elején jó áron veszek téligumi szettet....
Ha tényleg olvasod a topicot (sőt érted is, ki mikor mit ír), akkor észrevehetted volna, hogy DC (majdnem mindig) akkor szokott "köpködni" meg "dorongolni", amikor ordas nagy f@xságot ír le valaki.
És a gumikérdés, felnikérdés nem az a témakör, ahol érdemes tréfálni, azért itt egy "kis hiba" életekbe is kerülhet, de sok pénzbe mindenképp (lásd a pár éve meghirdetett BMW-felnit, szemre átfúrt csavarhelyekkel - van, aki képes volt azt is feltenni egy egy tonna feletti, nagy sebességre képes eszközre).
DC stílusa nem piskóta, de ért a témához, inkább tanulj az általa ingyen, bérmentve közölt információkból. Ha meg túl érzékeny a lelked, akkor rossz topicban jársz ;)
Hát tudod kedves " gumit eladni akaró szakember " a Te üzleti filozófiád se piskóta ... Évek óta olvasom a topikot , és nem tudom meg érteni , hogy miért köpködsz és dorongolsz le mindenkit aki kérdez valamit a fórumon , és aztám miért lököd be a vállalkozásod reklámját ? Gondolod, hogy ez a leghatékonyabb meggyőzés ?
Amennyiben bombaáron van, esetleg új gumiszett is szóbajöhet. Remélem lesz ajánlatotok.
Mondjuk azért egy pénzügyi keretet megadhattál volna...
Az árak a méretedben kicsivel 20 alatt kezdődnek -- ezek a belépő szint gumijai (Debica, Kormoran, Dayton). A minőségi cuccok nem sokkal drágábbak: a kolléga által beírt 24.900-as ár a Dunlop 3D-re kifejezetten remek vétel.
Használt gumikat a hasznaltauto.hu oldal gumis-felnis szekciójában találsz, de csak akkor adj használt gumiért pénzt, ha azt gumis látta. A használt gumik piaca még a használt autók piacánál is durvább, az eladásra kínált áruk fele-kétharmada selejt. És nem elsősorban a gumik korával vagy a mintaárok mélységével van a gond (azt bárki kiszúrja), hanem sérülések, deformációk, rendellenes kopások vannak a gumikon...
Szeretném megkérdezni, hogy egy 2005-ös SAAB 9-3 SS dísztárcsája jó-e egy 2001-es SAAB OG 9-3-as felnire?
Illik felpróbálni...
Meglepő dolgok vannak. A Fabia dísztárcsája nem jó az évjáratra azonos Octaviára, mert teljesen máshol van a rugókarikája. A Splash dísztárcsája nem jó az évjáratra azonos Swiftre, mert vastagabbak a műanyag karmai, és még erőltetve sem lehet bepattintani.
a mostani tendenceiakat nem figyelem. De 1999-ben a michelin xht (pontosan mar nem emlekszem) tipusa 195/65 meretben - opel g astra - futo felulete 1.5-cm-el volt szelesbb a tobbi tipusnal azonos meretben.
Nincsenek illúzióim, sajnos így jött ki a lépés, most lett meg a kocsi, kell rá a téliszett. Van egy keretem rá, szeretném a legjobbat kihozni belőle, ebbe tobb konfiguráció is belefér, az egyik az, ha új gumiszett van + valami. Van még valami amit nem értesz?
BMW 320d E91 járgányra kellene téliszett. Nyitott vagyok minden költséghatékony megoldásra, tehát elsősorban jó állapotú, használt szettben kellene gondolkodni, lehet alu ill. acélfelni is. Amennyiben bombaáron van, esetleg új gumiszett is szóbajöhet. Remélem lesz ajánlatotok.
Az valami tendencia, hogy egyre szűkebbek lesznek a gumik (azonos méret mellett) vagy csak pont olyan típusokat sikerült megvennem amik szűkebb fazonuak?
téligumiba hány bárra érdemes fújni? Megane II kombi diesel. 195/65R15. úgy hogy még könnyen guruljon (jó fogyasztás), de ne legyen pattogós és a guminak se legyen rossz (rosszul kopik stb) sima közlekedés kevés város, országút, + majd autópályás nyomás is érdekel, hogy maradthat ott is annyi, amennyit mondtok vagy ott valtoztatni kell kicsit.
nekem most 2,4-en van mindenhol, nyárival is így szokott lenni.
Na, ha már Sharan. 2001-es, 1,9-es (PDTDI) Sharanról van szó, 195/60R16-os gumi van rajta. Mi a gyári mérete? (A gépkönyvében erről nincs szó, az osztrák forgalmi meg már a múlté.) Mi az, amit érdemes rátenni (tehát ami váltóméret, de árban jobb)? Ilyen méretet szabad-e még 6" széles felnire tenni? Ha nem, milyen osztókörű és ET-jű felni kell rá?
Ez esetleges bírság, büntetés a gyártó ajánláshoz fog igazodni, nem a te érveidhesz.
( Pl. itt az autó ÖSSZSÚLYA a kérdés!)
...de még csak abból sem lehet kiindulni, hiszen egy fontos adatot nem ismerünk: a súlyeloszlást. A tengelyeken soha nem 50-50% a súlyeloszlás, tipikusan az első tengely nagyobb súlyt hordoz (hiszen ott a motor). Ha az autó fékez, a súlypont még előbbre kerül, a mellső tengely terhelése még nagyobb lesz.
Az abroncsnak ezzel a tömeggel is meg kell bírkóznia, ezért tulajdonképpen semmilyen más okoskodás nem fogadható el, csakis a gyári előírás...
Amit ott látsz olyan gyári ajánló táblázta, melyet én a sok -sok éves tapsztalat alapján alaposan lefaragtam.
Mert a felni és gumi gyértó érdeke az, haogy azt momdja, írja az Ő gumija NASGYON sok féle mérethez JÓ. TEHÁT VEDD MEG A GUMIT ,ert jó a felnidhez és vedd neg a felnit, mert jó a gumidhoz.
Pesze, hogy sok méret "párosítása" esetén valalmi baj lesz. A TE esetedben ha avval a kerékkel járda mellé állsz a felni ven kijebb, tehát ügyes parkolás uztán vehetsz új felnit.
IGEN, mert akkor pénzt adsz a fekni gyárnak. Ha vigyázol a parkolással a gumi IDŐ ELÖTT szétreped a felni szélétől kp. 2 centire, kőrbe.
AKKOR mondja majd a gumi gyárm hogy nincs garancia, mert túl széles felnire szerelték a gumit.
HA az táblázat alapján felrakatod a 195/50R15 gumit az 5,5 col széles felnire, könnyű lesz parkolni. VISZONT a gumi a futófelület szélén fog körbe repedni és reklamáció esetén szintén nincs garancia, rossz méretű felnire lett szerelve.
Nked feltűnik valami, amit nem értesz, megérded picit furcsán.
ÉN evvek foglakozom 28 éve ebből kb. 10 évig garanciális megbitzottja voltam a Pirelli cégnek. Tudom melyik hibával mit fogadtak, vagy nem fogadtak el, és igazuk volt.
A többit hasonló kérdésre leírtam 7 éve, azt ide másolom:
Üzenet száma:16 Elküldve: 2005.11.17. 06:03:17 Hozzászólás témája: Ha felni a gumi méretéhez képest túl szélesRajzolj egy télalapot, mely 20 cm széles és 7 cm magas. Ezzel oldalai párhozamosak, sarkai derékszögűek.
Most képzeld el, hogy az alsó hosszú oldal a talaj, a felső oldal a felni. Ha a felni elmozdul oldalra a talajhoz képest, az oldalak megdőlnek és a téglalap területe csökken. Hiszen az oldalfalak nem nyúlnak meg, tehát a felni és talaj között a távolság csökken.
Ezt a keresztmetszet csökkenést nagy részt meggátolja a gumiban légnyomás és nyomásnövekedés, mely azonnal fellép a keresztmetszet csökkenésekor.
Most rajzolj olyan téglalapot, (rombuszt) melynek felső oldala (felni) csak 16 cm hosszú. Itt, ha a felni elmozdul oldalra az egyik oldal egyenesedik, tehát közelít a derékszöghöz, ott nő a távolság a feni és talaj között. A másik oldalon csökken, jobban megdől az oldala a guminak. Ha van kedved számolhatsz és a szerkeszthetsz.
Ebben az esetben a téglalap keresztmetszete nem csökken, hanem nő. Tehát nem növekszik a nyomás, mely megakadályozná a gumi deformációt, hanem jobban belapul a kerék.
Mit jelent ez röviden: Ha a gumi megfelelő méretű felnire van szerelve az autó iránytartása, irányíthatósága ideális. Ha szélesebb a gumi, mint a hozzá való felni, az irányíthatóság romlik. Hogyan? Eltekered a kormányt 10 fokot. Ideális esetben a gumi tapad a talajhoz (állóhelyzetben) és elfordul 9 fokot a talajon. Tehát az autó irány eltérése pl. 1 fokot késik. Ennyit csavarodik a gumi a felnihez képest. Ha a felni keskenyebb mint az ideális méret az eltérés nagyobb lesz.
Sokkal nagyobb, mintha a felnihez való keskenyebb gumi lenne felszerelve.
A gumi futófelület alatti pereme, széle, mely a rajz szerint most kevesebb mint 90 fok, mert befelé dől a keskeny felni miatt, elfog repedni. Nem most, majd.
Amikor a gumi jobbra-balra dől a felnin ez a szög változik, de általában és álló helyzetben a derékszög közelében áll. Te esetedben ez alapállásban meg van törve és kanyarban még jobban megtörik, befelé, 90 fok alá. Nem sokáig bírja. A futófelület peremén lesz majd először hajszál repedés. Garanciális hibának nem fogadja el senki, egyik gyár sem.
Volt, részben még van egy ilyen oldalam kb. 1990-ben(!!!) csináltam a a Pirelli akkori weboldala alapján. Több iskola kérte fóliára nyomtatva, erről tanítottak. Megvolt minden oldal magyarul, de a sok tárhely közötti költözés közben pár kép és a magyar nyelvű oldal elkallódott.
EZ kell neked most: PLUS 1" / PLUS 2" - KANYARODÁSI JELLEMÕK
Volt anno sok garanciálsi képem a TE várható hibádról, ha találok, még felteszem ide.
Keresek egy darab használt Pirelli Sottozero serie II gumit 216/55 R16 méretben. Sajnos az enyém tavaly télen, második idényében feladta, és egy kakukktojást tettem fel helyette. Már el is felejtettem :) erbokk[kukac]gmail[pont]com
Szia!
Nem okoskodni akarok, de én e szerint a táblázat szerint vettem felnit: http://www.gumimarket.hu/Informacio.aspx?oldal=Gumi+kisokos&i=4
és a Te táblázatodban más van...
Most akkor a 195/65 r15- ös gumit rá szabad rakni a 7" felnire vagy nem...?
üdv ! vw sharanom van , 195/65 R15 91T Michelin alpine gumival,2 felnőtt + 2 gyerek ez a átlagos használat,a kocsi önsulya 1680 kg, szerintetek elég hozzá a 91-es súlyindex ???
A hőfeljődés, a belső hőmérséklet a sebesség emelkedésével növekszik. A nagyobb sebesség indexű gumit ezért olyan anyagokból kell gyártani, amik a magasabb hőmérsékletet is bírják gázképződés nélkül.
Ha tehát pl. 2 azonos gumit, melynél csak a sebessség index különböző, tehát a belső anyagokban van eltérés, adott sebességnél azonosan melegszik, legfeljebb az egyikben hamarabb fejlődik gáz és lesz durrdefektes.
Bizonyára maga a höfejlődés is több tecnológiai trükkel csökkenthető. Pl. Pirelli gumiknál Pen-Tec vagy EPT technológiák, melyhez hasonlót ismerünk a Metzeler és Bridgestone motorgumiknál is, más néven.
Köszi, nyárigumijaim H-s jelzésűek, de azt sem használtam ki....:) A lényeg, a V-s szerkezetileg erősebb? Eléggé orrnehéz autó, és 1700kg üresen.... gyári gumimérete 205/60/15, de ez a méret jelentősen drágább, gondolom a ritkasága miatt....
Igaz, de négyévszakos gumiról beszélgetünk amivel nyáron mondjuk kiruccannék pl Hamburgba... de tény, városban elég a T-s, autópályán sem megyek 140-nél gyorsabban itthon.
Pár éve egy ismerős VR5-ös Bora -jára Q-s téligumit tettek fel, szívta a fogát utána rendesen...
Egy havernak igyekszem segíteni... két gumist kérdezett meg IRL, hogy a 6" széles felnire föl szabad-e tenni a 175/65R14 méretű gumit, és ketten kétféle választ adtak, nem mellesleg a netes keresgélés is ilyen eredményeket hoz. Nos?
Teliagyas könnyűfémfelnire kellene a szerelés, megoldható, ha igen melyik kerület?
T-s határeset, bár nem száguldozom, 210le-s autóról van szó, ami 95%-ban Bp-en megy.... valójában van tényleges különbség a T-s- és V-s között? vagy csak más a jelzés és minden gumi V-s? ;)
A vadi új gumik már a gumis udvaráról kihajtva indulásnál nyikkantak, körforgalomban sírtak (különösebb forszírozás nélkül).... 9 Cfok volt odakint, nagyon melege nem lehetett.
Most még óvatosan gyűjtögetem a km-eket, aztán próba megint.
Én is akartam írni, hogy annyiért, amennyiért vesz két újat (vagy esetleg egy picivel többért), lehet venni 4 korrekt használtat, ami könnyen lehet, hogy jobb megoldás. De 20 használtgumi-hirdetésből szerintem 18 faszság. Vagy 200 éves gumikat árulnak, vagy szarrá kopottat 80%-osként, vagy félrekopottat, stb-stb. De már olyat is láttam, hogy szálszakadtat hirdettek.
Őket nem ismerem. (A jó webáruház az ahol azt szállítják ki amit rendelsz, annyiért és van is nekik készleten és 2-3 nap alatt megérkezik. Meg még 1000 ismérv..)
Amiért belinkelten annak az oka, hogy az általad jelölt méretben 8.300-15.000 között van gumi. Akárhogy számolom ez jelentős szórás....
nagyon remélem én is, hogy mindenhol ugyanolyan a minőség. adtak itt jó árajánlatokat, asszem 18800Ft, neten is 19 körül van. ha ilyen marad a tél végéig, az egy csábító gumi akkor!
A felnire jó, a kocsira nem (persze ha feltételezzük, hogy a most rajta lévő 155/80R13 a rá való méret). Főleg ha csak előre teszel télit, hiszen, akkor hátul maradna a 155/80, elöl meg lenne 155/70, ami pláne nem nyerő. De én csak a "kibic" vagyok, majd megmondják a gumisok, ha erre járnak.
Én körülnéznék a nagyobb webáruházakban, szerintem simán lesz olcsóbban vagy maximum annyiért 155/80R13, mint amennyiért a Teszkóban árulják a /70-et.
cask sok gumivéleménynél olvastam, hogy hiába a "márka", ugyanaz a gumi, "másik" országban gyártva sokkal gyengébb, másabb...
Na ja, biztos tök sok személyes tapasztalata van valakinek ugyanazzal a gumival, ugyanabban a méretben, amit más országban gyártottak...
Az abroncsgyártás a tömegméretekben teljesen automatizált folyamat.
Általában egy méretet egy helyen gyártanak. Ha esetleg több helyen is gyártanák, sem a nagykerek, sem a kiskerek nem tartják nyilván a gyártási helyet, mint ahogy a gyártási időt sem...
Ezt kicsit rosszul gondolod vagy rosszul értelmezed a cikket. Szerintem azért cserénél majd egy megbízható gumissal kommunikáljál erről és ne készíts otthon előre tervet, hogy melyik gumi hol legyen.
A cikk szerint mindegy milyen gumiról van szó ha már egyszer felszerelték és beálltak a szálak x1000km után akkor nem tanácsos megváltoztatni a forgásirányt. Szimmetrikus, forgásirányos gumiknál ilyen gond nincs, ezeket lehet keresztbe cserélni, attól nem változik a forgásirány. De aszimmetrikus gumiknál ha ezt meg akarnád tenni akkor csak úgy lehetne forgatni a gumit ha megváltoztatod a forgásirányát ami ugye a cikk szerint kerülendő.
Leírom ismét ha végre megérted: MINDEN GUMIRA ÉRVÉNYES. MINDEN GUMIT LEHET FORGATNI!!!!!!
Oké??????????
Vagy ha nem: a kedves autós kereket forgat, TEHÁT tök mindegy hogy a minta milyen.
A gumis forgat gumit esetleg a felnin, Ő pedig ÉRT hozzá, hogy a mintázat a FORGATÁS után is jól legyen szerelve.
A legtöbb gumis a sötét éjszaka szintjén mozog. Minden gumit 2,3-ra fújnak fel, Smart-tól a bálna Merciig, mert annyi elég szokott lenni, alufelnire kívülre ragasztja a súlyt, ahelyett, hogy a küllő mögé rejtené, stb. És láttam már sok aszimmetrikus mintázatú gumit kívülről inside felirattal, nyilván ezt se a tulaj rakta fel otthon magának fordítva. Szóval nem bíznám ezt a kérdést a "hozzáértő" gumisra.
De konkrétan kérdezek akkor, ha már ilyen nagy tapasztalatod vagyon:
1. Kötött forgásirányú gumit szabad forgatni otthon, keresztben? Mert akkor ugye nem lesz jó a forgásirány.
2. Aszimmetrikus mintázatú guminak mindegy, hogy merre forog, lényeg, hogy mindig kívülről legyen az outside oldala?
én meg azt hiszem eldöntöttem, hogy Falken Ziex ZE914-et fogok venni köv. nyáriguminak. :)
Mondjuk azok közül, amit a T. topiktársak ajánlottak (Misi E. Saver, Brigi Er300 Ecopia), mind a kettő sokkal inkább való a dízel kombidra, de ez ne zavarjon :-)
leírtam már mindent. (205/55R16, diesel kombi, nyugodt vezetési stílus, autópálya, országút, város, max 20-21ezer Ft/db, elvárások: halk, nincs kihatással a fogyasztásra, viszonylag tartós)
Gondoltam leírom mások által a megye legjobbnak tartott B****gumi történetet mert érdekes bizonyítást nyertem, hogy kokány művek.
Az előzmény: 2012.május 05. náluk vásárolt új prénium kategóriás gumi + feltét a vadi új felnire+ centír + futóműbeállítás!!!
A döbbnet: 2012.október 24. kerék levétele télire váltás miatt és észrevéve, hogy a 11ezer km-t futott gumi belső fele ez idő alatt nullára kopott:( én- biztos észrevettem volna vezetés közben a gondot de hát párom vezeti a járgányt...)
Másnap megpróbáltam igazam érvényesíteni hát ahogy arra felkészültem jött is mindenféle szöveg -biztos 70ezret mentem az autóval... (akkor miért szinte vadi új a vele vásárolt többi gumim??!) -biztos törtük az autót -lehet lóg az eleje... (erre illedelmesen mondtam, hogy nektek lóg középen valami mert itt bizony minden vadi új április óta...) -annyi patka és kátyú itthon... -stb, stb...
Mondom az öregnek, hogy tegyük már meg azt, hogy olvassuk le a kilómétert most, írjuk fel egy papírra, pecsételd le és akkor téged is véd ha vacak az autóm és akkor nem ugrálok itt a nyakadon hanem még bocsánatot is kérek, és nézzük már meg a futóműbeállítás részen műszerrel, hogy mit ír a műszere és ártatlan hülyét dobva még mondtam is neki, hogy 2ezer km után is visszajövök, hátha rossz az autóm... Öreg meg a fia már dörzsölte gondolatba a kezét, hogy milyen balekra talált aki havonta jön majd ellenőriztetni az autóját pénzecskével a kezében... Kilóméter felírva, lepecsételve, ráállás műszerre, VÁLASZUK: Ez gyermekem olyan tökéletes, hogy a gyárban sem tudják pontosabban beállítani...
Megnyugodtam mert ezzel fel is állítottam a bástyáim és vártak már a citroen szalonban futómű ellenőrzésre :):):)
Csatolok is két képet, az egyik a Balláék beállított érték, a másik az amire ők állították be nekem
Nah nem is kellett több, visszamentem B****ékhoz, megkérdeztem őket, hogy emlékeznek e rám és erre a papírra amit ők adtak, hogy tip-top a beállításom. Mondták, hogy persze, nem is értik, hogy miért kérdezem hisz 1 órája mentem el tőlük... Na ekkor mellé tettem a citroenes szervíz számlát rajta a citroen mérésekkel és értékekkel...
Jött a dobbenet mikor rákérdeztem, hogy mennyi szervezethez menjek el ezekkel a papírokkal és tudták, hogy innentől én irányítom a folytatást a dolgoknak:):):) És talán életükbe először kénytelenek voltak vadonat új gumit adni használtért cserébe:):):) és még meg is köszönték, hogy ilyen olcsón megúsztak...
A megállapítás: undorító dolognak tartom de én még azt is megértem, hogy icipicit szándékosan nem pontosra állítják be a futóművet mert így picit hamarabb megy az ember új gumit venni majd de azért ennyire hamar ne kelljen már hát válság van, ők nem érzik?! :):):)
amúgy te érzel valami fogyasztásövekedést az Excellence-szel? mert most divatbajött ez a hülye jelölés a gumiknál, mint az elektromos gépeknél...
Az Excellence alapvetően takarékos gumi.
A matricával egyelőre nem kell foglalkozni, még sok a kavarás. (Egyelőre a gyárak maguk minősítik a saját gumijaikat. Ezért van annyi "kiváló" kínai gumi. Nyilván hmarosan változtatnak ezen.)
Excellence gumit ezzel együt se vegyél, ez már kifutó minta, ha esetleg megsérül, egy-két év múlva nem nagyon lehet pótlást szerzni belőle.
de amúgy ezt a kopást se értem... átlagos használatnál nem hiszem, hogy mondjuk egy P7C elmegy 60ezerkmt egy Conti Premium2 meg 30ezret... most ez csak szemléltetés, nem tudom, mennyit bírnak, de létezik hogy mondjuk neves gumiknál ekkora különbségek legyenek? ez a kérdés áll akkor a P7C-P6 párosra is..
"Mi bármilyen abroncsot elő tudunk állítani: ami jól tapad, aminek extrém alacsony a gördülési ellenállása, és ami csendes, komfortos. Sajnos, a fenti felsoroolásból egyszerre csak egyet tudunk teljesíteni."
:-)
Azzal kell tisztában lenni, hogy ma nyárigumiban háromféle iskola, koncepció van.
- Sportos gumik.Plusz: kiemelkedő tapadás (fékezés, irányíthatóság), jó vizes tulajdonságok. Mínusz: alacsony futásteljesítmény, zaj, magas gördülési ellenállás.
Minták: aminek a nevében a "sport" szó szerepel, Sportcontact, Sport MAXX, Pilot Sport, meg egy pár egyéb gumi, Pirelli P Zero sorozat, Goodyear F1, Bridgestone Potenza sorozat, stb.
- Eco gumik.Plusz: alacsony gördülési ellenállás, hosszú futásteljesítmény. Mínusz: kompromisszumos tapadás, gyakran gyenge vázszerkezet (sérülésre érzékeny). Minták: aminek a nevében az "eco" vagy "energy" szavak szerepelnek, Ecocontact, Energy Saver, Kinergy, Ecopia, meg egy pár egyéb gumi, Pirelli Cinturato sorozat, Goodyear Efficientgrip, stb.
- Komfortgumik. Az előző kategóriák közötti kompromisszum. Alacsony zaj, tűrhető gördülési ellenállás és futásteljesítmény, megbízható tapadás. Minták: Bridgestone Turanza sorozat (mínusz Turanza Ecopia), Conti Premium Contact, Goodyear Optigrip, Pirelli P-sorozat (mínusz Cinturato), Michelin Primacy.
"Nem derül ki, hogy pontosan melyik gumit is lehet forgatni, és melyiket nem."
- gondolom ami kötött forgás irányos az nem lehet forgatni.
Át lehet rakni a másik oldalra, ha a felniket alatta átforgatod a felnit.
Bonyolitja a helyzetet, ha ugyan nem kötött forgásirányos a gumi (akár lehetne asszimetrikus is) ahol a gumin jelölik a külső és belső oldalt. Ekkor ugye nincs hová rakni, max ugyanazon az oldalon.
Sziasztok ! Kérdezni szeretném, hogy OPEL ASTRA G Caravan 1.4 16V Classic II. 2007-esre gyári lemezfelnire, felrakható-e 196/65 R15-ös gumi. Az előző autómról maradt.
Ha neked válasz az, hogy a legmodernebb technológiák, meg manapság, meg közelmúltig, akkor elég fiatal lehetsz. Az aszimmetrikus gumi nem mai találmány. A cikkben szóba se kerül az aszimmetrikus gumi. Nem derül ki, hogy pontosan melyik gumit is lehet forgatni, és melyiket nem.
De mindegy, a gumidoktor csak újságíró, fölösleges is volt a kérdésfeltevésem, de gondolat ébresztőnek jó volt.
azért ilyenkor szar, hogy ekkora a választék, azt se tudja az ember, hogy melyiket vegye. meg nem akarnék 80ezer körüli összeget kiadni gumira, ami aztán valamiért nem lenne jó.. a legjobb az lenne, ha gumis mühelyekben lenne mintapéldány és azt jelképes összegért fel lehetne rakatni, menni vele egy kicsit, kipróbálni. :)
Köszi a tapasztalatokat. Akkor bocs, ha rosszul írtam, de valaki (úgy rémlett, hogy te) azt írta, hogy az Excellence után már bármi megváltás volt, az meg nálam azt jelenti, hogy szar :)
Néztem ezt is, mert ez is ilyen 21ezerFt körül van, csak elbizonytalanítottak itt a vélemények.
Goodyear Excellence-t milyen méretben és milyen autón használtál? visszaolvastam múlktor, írtad akkor is, hogy szar, tekergeti a kormányt stb.
Nem írtam azt, hogy szar. Azt írtam, hogy nekem nem vált be. Van, akinek viszont igen. Az igazság pedig az égben van, nem egy ilyen szubjektív véleményben.. (a mérete: 205/55R16. volt)
És mivel én egy sima mezei kocaautós vagyok évi kb. 15-20ekm-rel, ezért nem is venném a bátorságot arra, hogy ilyen szinten minősítsek egy gumit.
Emlékeim szerint egyszer DiabloCorsa írta le azt, hogy a keményebb, kevésbé kopó gumi rugalmasságának a hiánya miatt nem tud érvényesülni egy minta tudása. De ezt inkább tőle kellene megkérdezned, mert biztos jobban tudja.
Amúgy egyszer egy tök üres autpályán, esőben beleálltam a fékbe a P6-osnál. (P6 méret: 205/60R15, P7C méret: 205/55R16).
Nagyon erősen lassult az autó, az ABS csak a végén kapcsolt be. (Azt a gumik imádtam. Ezért vettem tavaly P7C-t, de nem tud annyit.)
A P7C-nél viszont elég, ha vizes az aszfalt, egy közepesen erős fékezésnél is indul a blokkolásgátló.
Fogyasztásban nem látok különbséget. Egyéni vleményem szerint az olyan csekély lehet, hogy akár egy kicsit eltérőbb vezetési stílus is nagyobb hatással van rá, mint maga a gumi.
De inkább a gumigurukat kérdezd, mert én nem tudom, hogy mi miért van.
Most akkor milyen a P7 Cinturato pl? milyen sebességröl való, mennyire intenzív fékezésnél kapcsol be az ABS?
Mondjuk nem értem, hogy mi ez, hogy feláldozták a "jó tulajdonságokat" stb a gördülési ellenállás csökkentéséért..
most úgy öszintén, vajon mennyivel megy el többet egy P7C mint egy P6? meg mennyivel fogyaszt többet a P6?
Goodyear Excellence-t milyen méretben és milyen autón használtál? visszaolvastam múlktor, írtad akkor is, hogy szar, tekergeti a kormányt stb.
nekem alapvetöen egy olyan gumi kéne, ami nem növeli a fogyasztást, halk, autópályán pl esöben meg lehet vele rendesen állni és tartós.
de amúgy ezt a kopást se értem... átlagos használatnál nem hiszem, hogy mondjuk egy P7C elmegy 60ezerkmt egy Conti Premium2 meg 30ezret... most ez csak szemléltetés, nem tudom, mennyit bírnak, de létezik hogy mondjuk neves gumiknál ekkora különbségek legyenek? ez a kérdés áll akkor a P7C-P6 párosra is..
Van valakinek 2 v 4 db 155/70R13-as 2-3 évnél nem idősebb jó állapotú használt téligumija vagy négyévszakosa diszkont áron Bp környékén? Évi 5000km menő autóra kellene ami csak városban megy...
Szakadt helyett kellene egy darab Pirelli Winter190 Snowcontrol 2 195/65R15 91T alig használt (1000 km), vagy két új akármi olcsón. Budapest, Kelet-Pest előnyben.
Festegetni nem akarok, meg egy vagyont se otthagyni. Csak megnyugvásnak kell az éjszakai utakhoz. Elrakni hová nem tudom, csomgtartóban szemelőtt lenne a helye.
Van itt ez a cikk, de csak új fejlesztésű modern gumikról beszél. Mi a helyzet az aszimmetrikus gumikkal? Azokat szabad keresztbe cserélni? Ott van külső/belső jelzés, de nincs forgásirány.
Én a Bridgestone Turanza T001-re adok egy szavazatot. Én azt vettem tavasszal és teljesen megvagyok vele elégedve. Csendes is jól is tapad meg új fejlesztés is.
pár napja nézegetem már a gumikat, hogy nyárra mit vegyek (205/55R16) Fulda Ecocontrol HP, Falken Ziex ZE914, Pirelli Cinturato P7 stb melyiket ajánljátok, ami könnyen gurul; nem emeli a fogyasztást, tartós, halk? normális használathoz (kombi diesel), autópálya, országút.
Néztem a Dunlop Sp Sport Fast Response-t is, itt magyarországon 27 és 30 körül van... németoban meg 66-69eur: 18-19ezerFt.. durva
nem árajánlatokat kérek, hanem tapasztalatokat :)
A mostani felnin (nem rég vettük az autót) amúgy goodyear optigrip van, 2db 3mm, 2db 5-5,5mm körül, de ezt nem akarom használni, nem is használtam, újat akarok venni..
üdv ! eladó 4 db audi 7jx15h2 et46 gyári alufelni 2pirelli-2goodyear 195/65 r15 nyári gumival . a szett ára 20.000 ft ,plussz adok hozzá 2db 195/65 r15 téligumit lemezfelnivel,a gumik még 1 szezont biztos kibirnak,az alufelnin vannak karcok és a kupakjuk nincsen meg (én is igy vettem ,nekem vw sharanon voltak de több vw konszernes kocsira is jók .
Nekem van egy Honda Insight 1-es kocsim, amit kizárólag kora tavasszal és ősszel használok. Próbálom ővni a sótól és az erős napsütéstől, de imádom vezetni. Négy évszakos gumik vannak rajta (USAban ez a gyári ajánlás, EUban nem találtam róla infót). Ilyenkor 5 és 20 celsius között kivállóan működnek, de hóban használhatatlanok, és -10 alatt is nagyon csúsznak. Szerintem ésszel használható télen is, de hóban inkább hagyd otthon a kocsit.
"Az is nagy kérdés, hogy egyáltalán van-e különbség a különböző sebességindexű gumik között. A szakmában sokan azt sejtik, hogy csak W-s gumik léteznek, azt jelölik T-vel, H-val, V-vel és W-vel is."
miért van az, hogy V-s gumi jóval drágább, mint H-s. Nagyobb sebességet bír, de olcsóbb? nem értem..
A H-s az alacsonyabb sebességindex (210 km/h), a V a magasabb (240 km/h).
Az árak nagyrészt függetlenek a sebességindextől. Gyakori például, hogy a gumigyárak külön akciót adnak az UHP gumikra, azaz simán előfordulhat, hogy egy W-s vagy Y-os gumi olcsóbb a sima H-snál.
Az is nagy kérdés, hogy egyáltalán van-e különbség a különböző sebességindexű gumik között. A szakmában sokan azt sejtik, hogy csak W-s gumik léteznek, azt jelölik T-vel, H-val, V-vel és W-vel is.
Audi A4 Sedan 2011 (facelift előtti), a nyári kerék mérete 225/50R17. Ehhez az autóhoz szeretnék venni 4db acélfelnit és 4db téligumit. Kérlek írjátok meg, mi a javasolt téli méret, és miket tudtok ajánlani.
2.
Ezen felül szeretnék 4db 195/55R16 téligumira is árakat kérni.
Autócsere miatt eladó egy garnitúra Keskin KT08 4x100 ET35 polírperemes alufelni garnitúra Opel tehermentesítőkkel rászerelt 185/60R15 Dunlop nyárigumikkal kb 5-6 mm. képek: http://tigratt.srv.hu Csek személyes átadással XX. XXI kerületben, csak kompletten, csere NEM érdekel, az ár már fix 55.000.-!
köszönöm, a véleményed, így könnyebb lesz dönteni. A téli gumit olyan megfontolásból zártam ki, hogy előreláthatólag 2-3 éven belül autócserére kerül sor, addig két garnitúra abroncsot nem használok el, leven, hogy a nyári gumik is a végüket járják, azokat is le kéne cserélni tavasszal. Reményeim szerint ezzel a választással 60-80 ezer Ft. megmarad fagyira meg lángosra :)
Az a fogalmazás, hogy: nem nagyon érdekli őket az egész autózás, tehát vagy nincs is véleményük, vagy ha van, akkor sem igazán "értékes." több mint furcsa. Evvel autós társaidat minősíted mintha hülyék lennének. Bocs, nem ezt a szót írtad, de a mondatod ezt jelenti.
Nem az autóstársaimat minősítem, hanem a véleményüket. Ez elég nagy különbség. Szerintem teljesen természetes, hogy nem egyformán értékes mindenkinek a véleménye minden kérdésben. Például az én véleményem teljesen gáz, ha megkérdezik, melyik tévének jobb a képe (pedig természetesen nekem is van tévém), vagy melyik futócipő a jobb (pedig nekem is van futócipőm).
Gumikról azoknak a véleménye érdekel, akik rengeteget vezetnek, szeretnek vezetni, és lehetőségük van érdemben összehasonlítani gumikat. Ezek az emberek gyakran valami autóbuzizással foglalkoznak napi 8 órában (pl. hivatásos -- gyári alkalmazásban álló -- autótesztelők, vagy rafkós flottamenedzserek). Nos, az ő köreikben valahogy nem jellemző, hogy számottevő tapasztalattal rendelkeznének a négyévszakos gumikkal kapcsolatban.
Nem védem még Őket mert nincsenek rászorulva, Ők is autósok, emberek csak kevés a pénzük. Evvel egyre többen vannak így.
Az én autóimnak van egy szett nyári gumija, meg egy szett téli. A családom vezetési szokásainak megfelelően nagyjából 4 évet mennek el az abroncsok. Azaz 4 év alatt két szett gumit kell pótolni.
Ha négyévszakos gumit használnék, akkor ugye az 2 év alatt kopna el, tehát négy év alatt ugyanúgy két szettet kellene pótolni. Hoppá.
Ami megspórolható, az az évente kétszeri átszerelés díja. Ez nálad utcáról 1.900 ft/kerék, azaz egy évben az autó gumicseréjére kiszórok 2 x 4 x 1.900 forintot, azaz 15.200 forintot, azaz havi 1.270-et. Ez az autózás egyéb költségeihez képest lófütty, 3 liter benzin ára. (Viszont évente egyszer azért a négyévszakos abronccsal szerelt gumit is szokás centrírozni, és az sincs ingyen.)
Nem igaz, hogy a "cikkben csak pár mondatban említik és nem dicsérik a négy évszakos gumikat." A tavalyi évben rendesen végigteszteltek egy csomó négyévszakos gumit téli körülmények között. Ez egy teljes tesztnek számít.
Nem igaz, hogy az "egynapos teszt, mérés sajnos sosem független a pénztől és nem szakemberek hanem újságírók írják." A tesztet nem újságok végzik, hanem az ADAC. Az ADAC független német autós érdekvédő szervezet, nincs más bevételi forrása, csak a tagdíjaik. Tehát anyagi értelemben csak a tagjaiktól függenek. A gumikat kereskedelmi forgalomban szerzik be, nem a gyáraktól kapják. A cikkeket szakemberek írják, hiszen egyrészt nem akarnak leégni, másrészt nincsenek is újságíróik.
Természetesen az ADAC teszt is kritizálható, de messze nem az általad említett okok miatt.
Szerintem az alábbi problémák vannak a tesztekkel:
1) méretkompatibilitás. A tesztek eredményét nehéz más méretre ráhúzni. A teszteltnél egy centivel szélesebb futófelületet hogyan tölti ki a gyár? Ugyanaz a minta, csak minden szélesebb? Vagy bekerül egy új mintasor? És hogyan hat a menettulajdonságokra egyik vagy másik megoldás?
2) hőmérséklet. A teszteket egy adott hőmérsékleten végzik el. A gumikeverékek legoptimálisabb tulajdonságai nem feltétlenül ugyanazon a hőmérsékleten jelentkeznek. Csak pár fokkal eltérő külső hőmérséklet jelentősen megváltoztathatná a gumik mérési eredményeit, helyezési sorerendjét.
3) humán faktor. Több műsorszám szubjektív, a tesztpilóták értékelik a gumikat (pl. handling). Nem vitás, hogy ezzel a módszerrel meg lehet különböztetni a rossz gumit a jótól, de vajon egy 1.9 és egy 2.0 pontot kapott gumi közül biztosan mindig, mindenkinek az 1.9-es lenne a győztes? Ha tízszer megismételnék a tesztet, ugyanaz a tesztpilóta mind a tízszer következetesen 1.9 és 2.0 értékeket osztana ki?
4) nem tesztelhető tulajdonságok. Volt már olyan, teszten jól szereplő gumi (Goodyear Hydragrip), amiről kiderült, hogy igen hajlamos a fűrészfogas kopásra, nagyjából 20 ezer kilométer alatt képes elviselhetetlenül bezajosodni. Az ADAC fékpadon (=állandó terhelésen) méri a kopást, a fűrészfog pedig kifejezetten a változó terhelés nyomán alakul ki. Különben is érdekes lenne letesztelni a gumikat 10, 20, 50 ezer km futás után. Vajon melyik tartja meg leginkább a jó tulajdonságait? (Egyébként épp ez a versenyszám lenne, ahol a prémium gumik messze-messze elhúznak a második-harmadik vonaltól.)
5) piaci sajátosságok. A német piac másképp működik, mint a magyar. Mások az árak, más az egyes márkák elérhetősége. A korábbi években több német teszten jól szerepelt a Vredestein másodmárkája, a Maloya. Ellenben nálunk nem volt elérhető egyáltalán. Nem egyforma a márkaháttér sem. Hiába szerepel jól a Kumho új nyárigumija, ha a forgalmazója megbízhatatlan. A garanciális problémák alól kihúzza magát, nem tart rendes szortimentet (nehézkes vagy lehetetlen az esetleg megsérült gumik pótlása egyesével), meg egyáltalán, elég megnézni a kumho.hu-t...
Az elmúlt 23 évben több mint 10x jött hozzám autóslap vagy rádió műsor "szakértője" újságírója, műsorvezetője, "szakújságíró" hogy szakmai segítségemet kérje. Mert Ő nem találkozik az autósokkal annyit mint bármely szervíz, gumisműhely, autójavító, tehát nincs információja az autós tapasztalatokról. Kapnak pár tucat olvasói levelet a ráérő nyugdíjas bácsiktól de ez messze nem széles körű információ az autósokoktól.
Ezt mind tudták akik hozzám fordultak, több cíkkhez voltam így szakmai segítő. Mert tudták hogy a fél ország ismer, -anno - pár ezer autós megfordul a műhelyemben így van honnan valós első kézből hiteles infóm az autósoktól.
Evvel nem voltam és nem vagyok egyedül, napjainkban is van még olyan újság,(?) olyan műsor, ahol kikérik a hozzám hasonlók véleményét mert bíznak tapasztalatukban, hozzáértésükben. Mert tudják hogy van sok autós ügyfelük akiktől megtudhatják, hogy egy autó, alkatrész, gumibaroncsról mi a tapasztalat.
Napjainkra "felhígult" a gumis szakma is. Sokan hiszik, hogyha webárházuk van és láttak már közelről 2 gumit meg olvasatak a neten 5 cikket (pl. ezt a fórumot) már értenek a gumihoz. Sajnos.
De az, hogy TE döntsd el hogy kinek van vagy nincs tapasztalata négyévszakos gumiról .. érdekes gondolat, vélemény.
Az a fogalmazás, hogy: nem nagyon érdekli őket az egész autózás, tehát vagy nincs is véleményük, vagy ha van, akkor sem igazán "értékes." több mint furcsa. Evvel autós társaidat minősíted mintha hülyék lennének. Bocs, nem ezt a szót írtad, de a mondatod ezt jelenti.
Nem védem még Őket mert nincsenek rászorulva, Ők is autósok, emberek csak kevés a pénzük. Evvel egyre többen vannak így.
Szerencsére a tavalyi ADAC téligumi tesztben volt egy külön fejezet a négyévszakos gumiknak:
A cikkben csak pár mondatban említik és nem dicsérik a négy évszakos gumikat. Aztán a cikk után van pár hozzászólás. Akik leírják mit tapasztaltak, tehát van vélemény, infó a 4 évszakos gumiról is.
Így lehet a gumisoknak is.
Hitelesebb, megbízhatóbb infójuk mint egy újságnak pár mérés után. Olyan újságnak, ahol tavaly a Continental TS800 -sok- sok - éves gumi azonos minősítést kap mint a legújabb Michelin gumiabronccsal. Idén szintén a Continental márka lett az első ennél az újságnál.
Hiteles, jó cikk?
Neked bizonyára az. Nekem nem. Ha van hiteles, pontos információja egy újságnak azt autós, gumi szakembertől vagy sok-sok(??) autóstól kapta. Az egynapos teszt, mérés sajnos sosem független a pénztől és nem szakemberek hanem újságírók írják.
Akiket én a fentiek miatt nem sokra tartok. Többszőr előfordult - régen még volt ilyen - hogy a cikkhez, mely megíráshoz segítségem kérték, oda írták a nevem. Vagy más kolléga nevét. Manapság nem látok ilyet. Fiatal titánok, inkább kontárok írnak autós cikkeket és én nekem kell megmagyarázni a hozzám érkező vásárlónak, hogy amit olvasott az miért butaság.
195/60 R15 méretben 4 évszakos : KLEBER QUADRAXER, vagy SAVA ADAPTO HP? Fontossági sorrend: (1)tartósság, (2)zaj, (3)teljesítmény(az is inkább télen)
Az a helyzet, hogy a négyévszakos gumik annyira ritkák, hogy saját tapasztalata, pláne több futó típussal, senkinek sincs.
Ilyenkor szokott működni, hogy a gumisok milyen visszajelzést kapnak a vásárlóktól, mik a flottatapasztalatok, de négyévszakos gumit nem nagyon használnak a flották, a vásárlók közül pedig azok választják ezt a műfajt, akik 1) nagyon keveset használják az autójukat, 2) nem nagyon érdekli őket az egész autózás, tehát vagy nincs is véleményük, vagy ha van, akkor sem igazán "értékes."
Szerencsére a tavalyi ADAC téligumi tesztben volt egy külön fejezet a négyévszakos gumiknak:
Ezek alapján én magyar klímára a Savát választanám, mert vizes úton sokkal jobban teljesít. A Kléber mellett a jobb kopásállóság szól, és hogy valamivel jobb hóban, de őszintén szólva ez sem egy nagy eredmény....
Helló, a véleményetekre van szükségem: 195/60 R15 méretben 4 évszakos : KLEBER QUADRAXER, vagy SAVA ADAPTO HP? Fontossági sorrend: (1)tartósság, (2)zaj, (3)teljesítmény(az is inkább télen)
Amúgy a Fulda Kristal Montero 3 is C C kategóriás mint a Hankook csak míg a Fulda 69db-es addig a Hankook 72. Tehát a Fulda halkabb meg szerintem jobb gumi a Hankooknál.
A Fulda Kristal Montero 3 az elég jó gumi, 2 éve tesó kocsijára is azt rendeltem és megvan vele elégedve. Akkori tesztben az első 3-ban benne volt 185/65 R15 méretben.
Hello,
Koszi szepen.
Ezek mind ujak? Ha jol gondolom, a Barum es a Falken azok mar "kifutott" modellek.
Koszi.
Az arak nagyon jok, a kozepso 3 kozul tuti kell valamelyik!
Koszi, Tibi
Nos mivel látom, hogy őrült tolongás van a gumisok között, hogy ezeket a defekt javító dolgokat eltávolítsák, ezért inkább hajlok a mankó/pótkerék felé. (persze hagyom magam meggyőzni az ellenkezőjéről is.)
Szóval a Citroen 4 GP gyári méretei ha jól tudom a következők (kivéve a nagyon opciós nagyon nagy felniket):
215/50 R17
215/55 R16
205/65 R15
Mit szerezzek be?
a) mankó kereket. (Milyen méretben mert a nyári garnitúra 17-es, a téli 16-os)
b) nemes egyszerűséggel egy 15 "-os felni 205/65 gumival mert:
De még itt is el kell fogadnod, hogy lehetnek az oldalon tévedések amikért felelősséget nem vállal az oldal készítője, csak akkor enged továbblépni.
Az amit írtál, hogy dobja ki a lehetséges váltóméreteket, azok árait, stb., az nem megy. Lehet csinálni szuper dolgokat ha van benne nagyon sok pénz, még inkább haszon, de ez nem a gumiabroncs kereskedelem. Mo.-on még nem is rosszak a webáruházak, sokszor tőlünk nyugatra sokkal egyszerűbb webáruházakkal dolgoznak, mert ott 7-8-szoros áron dolgoznak az informatikusok. Egyszerűen nem éri meg.
Köszi az infót! Közben kiderült, hogy SMC felnikről van szó. :-) Erről vélemény? SMC H. Egy ilyen hirdetést találtam még, és ott írták, hogy ezek magnézium felnik. Úgy olvastam, hogy könnyebbek, erősebbek, viszont nehezebb őket javítani.
szoval állítolag a defektjavitos spray es egyéb szerekkel tele nyomott kerekeket nem szeretitek javítani.
Többféle anyag van. Létezik olyan, ami könnyen kimosható. Meg olyan, ami nehezen. Meg olyan is, ami sehogy.
A defektjavító spray-vel egyébként az a gond, hogy csak kis sérüléseket (szög, szilánk, ilyesmi) tud tömíteni. Ha felhasad a gumi, azzal nem tud mit kezdeni. Vagy ha szálszakadásos lesz. Vagy ha kilopják a szelepet.
Kérdezd meg a citroeneseknél, van-e valami trükkjük rendes pótkerék elhelyezésére. (A Grand Scénichez például létezik egy gyári pótkeréktartó, amit a hátsó lökháryító mögül lehet kicsúsztatni. Ebbe rendes, teljes méretű pótkerék fér. A rögzítőpontok minden autón ott vannak gyárilag, a szerkezet "házilag" is elkészíthető, volt egy műhely, ahol rá is álltak a "sorozatgyártásra.")