Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2015.08.08 0 0 2954

kapsz tőlem egy 5-t.

Előzmény: vassorsi (2952)
-balu28- Creative Commons License 2015.08.05 0 0 2953

:)

 

 

Előzmény: vassorsi (2952)
vassorsi Creative Commons License 2015.08.05 0 1 2952

Mindig tetszettek a vicces almapaprikát,hát gondoltam egyet ás az idén csináltam én is!

-balu28- Creative Commons License 2015.08.04 0 0 2951
zsebi41 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 2950

Nem mérem de a leírás szerint 1-1 kanál. Én nem hagyom egészbe a citromot négy gerezdbe vágom. teszek az üvegbe alúra 1 kanál sót bele a gerezdeket arra megint sót míg megtelik az üveg.  végén a hónapnak csak lé van az üvegbe, és a megpuhult belsejű és héjú citrom, minden cseppjét felhasználom.

Előzmény: Tmanka906 (2949)
Tmanka906 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 2949

Só mennyi kell bele?

 

 

Előzmény: zsebi41 (2937)
taormina001 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 2948

Köszönöm, és hogyan/mijét fogyasztjuk?

még sohase hallottam ilyenröl.

Előzmény: zsebi41 (2946)
zsebi41 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 2947

Elkészítettem a szezon első tepsi sült fűszeres  paradicsomját, amivel tészta készült ebédre, egy kis üveg meg már telire lesz.

 

                     

zsebi41 Creative Commons License 2015.07.24 0 1 2946

Sóban eltett citrom

..

Hozzávalók

  • 10 bio (vagy fényezetlen) kis citrom
  • 10 ek tengeri só
  • Kb 3-4 citrom frissen préselt leve

Elkészítés

  1. 1 nagy vagy 2 kisebb üveget sterilizálunk.
  2. A citromokat átmossuk, szárazra töröljük, a két véget levágjuk. Minden citromot az egyik végén felállítjuk, és négy gerezdet vágunk bele egy késsel, kb a háromnegyedéig (azaz nem vágjuk végig).
  3. Minden citromba 1-1 kanál sót töltünk, majd szorosan az üvegbe nyomjuk őket.
  4. Az üveget légmentesen lezárjuk.
  5. 3-4 napig hűvös, sötét helyen (pl kamrában, hűtőben) puhulni hagyjuk, majd még jobban lenyomkodjuk az eresztett lében.
  6. A kicsavart citromlével leöntjük, úgy, hogy teljesen ellepje a citromokat.
  7. Légmentesen lezárjuk. Legalább 1 hónapig hűvös helyen pácolni hagyjuk.

 

 

 

A sóban eltett citrom valójában az egyik legizgalmasabb fűszer. Rengetegféle ételhez felhasználható: raguk, mártások, húsételek zöldségételek fűszerezésére kiválóan alkalmas. Nagyon sokoldalúan bevethető tehát, elképesztően gazdag íze miatt pedig tulajdonképpen végtelenül leegyszerűsödik a dolgunk főzés közben: ha ezt a fűszert használjuk, szinte meg is van oldva a fűszerezés. 

 

Ez a leírása, épp ma készítek egy adagot, mert most kezdtem meg egy üveget, mindig 4 db.-ból készítek két kis üvegbe, és mire letelik a 4 hét érési idő el is fogy.

 

Nálunk naponta fogy el egy tál saláta ami evvel van sózva és a puha héja is bele kerül. Frissen sült húsokat kenek meg vele  így pácolódik. Legutóbb pl. tárkonyos zöldbablevest ízesítettem vele.

Előzmény: taormina001 (2938)
zsebi41 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 2945

igen héjasan párolom, hámozás után felkarikázom, és nagyon kevés forró olajban serpenyőben átpirítom.

Előzmény: taormina001 (2941)
zsebi41 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 2944

bocsánat a só tényleg lemaradt! Nem főzök semmit hidegen keverem össze, nehezen oldódik, mindig előre elkészítem. Ha marad lé elteszem üvegbe bármikor felhasználható.

Előzmény: TINTUS (2942)
neduddgi(én) Creative Commons License 2015.07.24 0 0 2943

Na kérem.

A tavaly ilyenkor tartósítószer mentesen készített csemege- és savanyú uborkákból egyetlen üveggel sem romlott meg. Ma bontottam ki az uccsót.

Forrón volt felöntőlevezve, aztán 10-10-0 hőkezelés. (10 perc felmelegítési idő, aztán 10 percig 80-90°C-on tartani, majd kiszedni a forróvízből. Így nem puhult fel az ubi.

 

Előzmény: neduddgi(én) (1836)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.24 0 0 2942

Nem főzöl néhány összetevőből alaplevet?? Minden hidegen keverődik össze ? A cukor is?  Gondolom lefelejtetted a sót. Mustármagot nem használod ?

Előzmény: zsebi41 (2937)
taormina001 Creative Commons License 2015.07.23 0 1 2941

Tehát fözöd is, sütöd is?

Előzmény: zsebi41 (2930)
gyuszkó00 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 2940

Köszi kipróbálom ezt is,sót nem szoktál belerakni.Vagy csak elfelejtetted?

Előzmény: zsebi41 (2937)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.23 0 0 2939

Pont az, amit a neve mutat. Az araboknál elterjedt a használata és főzésre való.

Előzmény: taormina001 (2938)
taormina001 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 2938

Mi az, hogy sóban eltett citrom, és mire való?

Előzmény: zsebi41 (2930)
zsebi41 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 2937

5 l hideg víz 

3 dl. 10%-os ecet 1 csokor kapor, 

30dkg cukor

50 szem egész bors

7-8 babérlevél

3 kk.kanál kénpor

1kk kanál timsó

1 lapos evőkanál Na benzoát 

1 szál torma

 

ezt keverem jól össze mehet bele minden féle, eddig még kb. 30 éve nem romlott meg.

Volt már 5 literes üvegbe, műanyag tartályban, cserép edénybe mindenhogy működött.

 

A cukor és ecet mennyisége változtatható izlésnek megfelelően

Előzmény: gyuszkó00 (2933)
krnemarika Creative Commons License 2015.07.22 0 0 2936

Sajnálom.

Minden friss adag betétele után gyakrabban megkeverem.

Előzmény: gyuszkó00 (2935)
gyuszkó00 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 2935

Köszi,nekem is ez a recept van.Tavaly négy hónap után zavaros lett.

Előzmény: krnemarika (2934)
krnemarika Creative Commons License 2015.07.22 0 0 2934

Én így készítem:

30 l-es hordóhoz:

15 l víz, 1,5 kg cukor, 1 kg jódozatlan só, 1,5 l 20 %-os ecet, 5 dkg timsó, 2 dkg citromsav, 2 dkg borkénpor, 6 dkg nátriumbenzoát, 3 dkg szemes bors, babérlevél, meggyfalevél, kapor, mustármag, koriander.

Előzmény: gyuszkó00 (2933)
gyuszkó00 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 2933

A bedobálós savanyúság receptet is megosztanád?

Előzmény: zsebi41 (2932)
zsebi41 Creative Commons License 2015.07.18 0 0 2932

Szívesen!  És akkor most egy másik saláta ajánlat,

 

 Paradicsomos padlizsán– és cukkinisaláta 

»

 1 csokor újhagyma 
» 1 nagy csokor petrezselyem 
» 1 csokor koriander 
» 1 csokor menta 
» 2 tk pirospaprika 
» 1 dl olívaolaj 
» 4 meghámozott paradicsom 
» 2 citrom 
» 2 padlizsán 
» 3 közepes cukkini 
» 1 tk római kömény 
» 1,5 gerezd fokhagyma 
» só 
» bors

 

A salátához először felkarikázzuk az újhagymát, lereszeljük a fokhagymát, felkockázzuk a paradicsomokat, kifacsarjuk 2 citrom levét, felaprítjuk a koriandert, petrezselymet és a mentát és mindent egy tálba tesszük. 
Felöntjük olívaolajjal és megszórjuk pirospaprikával, római köménnyel és egy csipet sóval, őrölt borssal, majd átkeverjük. 
Ezt követően a padlizsánokból és a cukkinikből 4-5 cm-es hasábokat vágunk és forró sós vízben 5-6 percig főzzük őket. Leszűrjük, majd kicsit kihűtjük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a salátához, pár percig állni hagyjuk, de langyosan már tálalhatjuk.

  Ez az eredeti recept, én nem teljesen így készítem nálam kimarad belőle a koriander és a menta ezeket nem szeretjük, az olíva olaj kb., csak 2 dl.

 

de hát ezt lehet variálni ami újdonság benne, hogy a padlizsán és a cukkini főzve van , nálunk nagy adag készül mert alig tudunk betelni vele, és ami marad megy a hűtőbe, és másnap is nagyon finom.

Előzmény: taormina001 (2931)
taormina001 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 2931

Köszönöm!

Előzmény: zsebi41 (2930)
zsebi41 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 2930

Megfőzöm a céklát illetve a kukta pároló rácsán gőzben párolom, így az értékes leve nem folyik el, nem kell túl puhára. Ha kihűlt felkarikázom, serpenyőben kevés forró olajon adagonként átsütöm kihűlés után sózom borsozom, és görög joghurtot teszek rá, olyan apróra vágott zöld fűszert amilyenre épp kedvem van.

 

Ha extra finomat akarok akkor a sóban eltett citrom levével sózom, és a vékonyra vágott héjával díszítem.

 

Akár magában vacsorára is finom, vagy egy szelet natúr hús mellé.

 

Pont ma is készült egy adag a férjem alig tudta kivárni, hogy a friss cipócska kihűljön avval ette.

 

 

 

                      

 

Előzmény: CBNora (2926)
taormina001 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 2929

Jöhet a cékla!

Előzmény: zsebi41 (2925)
ESZ-361 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 2928
Csináltam menta teát.
pár menta levél, cukor, viz, van más elkészitési modja is?
gyuszkó00 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 2927

A bedobálóst is leírhatnád.

Előzmény: zsebi41 (2925)
CBNora Creative Commons License 2015.07.14 0 0 2926

Persze, írd!

Mi most még nem esszük a céklát, nemrég kelt csak ki, de télen jó lesz, és nehogy elfelejtődjön addig.

Előzmény: zsebi41 (2925)
zsebi41 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 2925

Nem mindig tudok annyi uborkát leszedni, hogy tele legyen az üvegem ha kovászos ubit készítek akár friss fogyasztásra akár télire ilyenkor mindig kipótolom kis cukkinivel.

 

Ezt tudom ajánlani másoknak is. nagyon finom. Ugyan csak teszek a bedobálósba is ha van sárgát is, nagyon jól mutat is.

 

 Akinek van céklája most már lehet belőle finomságot készíteni, ha valakit érdekel beírom. Ez itt a mai ebédünk hátha valaki gusztust kap rá.

 

 

  Rántott hal sült karfiol, joghurtos sült karfiollal,ez a bedobálós

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!