Nem mérem de a leírás szerint 1-1 kanál. Én nem hagyom egészbe a citromot négy gerezdbe vágom. teszek az üvegbe alúra 1 kanál sót bele a gerezdeket arra megint sót míg megtelik az üveg. végén a hónapnak csak lé van az üvegbe, és a megpuhult belsejű és héjú citrom, minden cseppjét felhasználom.
A citromokat átmossuk, szárazra töröljük, a két véget levágjuk. Minden citromot az egyik végén felállítjuk, és négy gerezdet vágunk bele egy késsel, kb a háromnegyedéig (azaz nem vágjuk végig).
Minden citromba 1-1 kanál sót töltünk, majd szorosan az üvegbe nyomjuk őket.
Az üveget légmentesen lezárjuk.
3-4 napig hűvös, sötét helyen (pl kamrában, hűtőben) puhulni hagyjuk, majd még jobban lenyomkodjuk az eresztett lében.
A kicsavart citromlével leöntjük, úgy, hogy teljesen ellepje a citromokat.
Légmentesen lezárjuk. Legalább 1 hónapig hűvös helyen pácolni hagyjuk.
A sóban eltett citrom valójában az egyik legizgalmasabb fűszer. Rengetegféle ételhez felhasználható: raguk, mártások, húsételek zöldségételek fűszerezésére kiválóan alkalmas. Nagyon sokoldalúan bevethető tehát, elképesztően gazdag íze miatt pedig tulajdonképpen végtelenül leegyszerűsödik a dolgunk főzés közben: ha ezt a fűszert használjuk, szinte meg is van oldva a fűszerezés.
Ez a leírása, épp ma készítek egy adagot, mert most kezdtem meg egy üveget, mindig 4 db.-ból készítek két kis üvegbe, és mire letelik a 4 hét érési idő el is fogy.
Nálunk naponta fogy el egy tál saláta ami evvel van sózva és a puha héja is bele kerül. Frissen sült húsokat kenek meg vele így pácolódik. Legutóbb pl. tárkonyos zöldbablevest ízesítettem vele.
bocsánat a só tényleg lemaradt! Nem főzök semmit hidegen keverem össze, nehezen oldódik, mindig előre elkészítem. Ha marad lé elteszem üvegbe bármikor felhasználható.
A tavaly ilyenkor tartósítószer mentesen készített csemege- és savanyú uborkákból egyetlen üveggel sem romlott meg. Ma bontottam ki az uccsót.
Forrón volt felöntőlevezve, aztán 10-10-0 hőkezelés. (10 perc felmelegítési idő, aztán 10 percig 80-90°C-on tartani, majd kiszedni a forróvízből. Így nem puhult fel az ubi.
A salátához először felkarikázzuk az újhagymát, lereszeljük a fokhagymát, felkockázzuk a paradicsomokat, kifacsarjuk 2 citrom levét, felaprítjuk a koriandert, petrezselymet és a mentát és mindent egy tálba tesszük. Felöntjük olívaolajjal és megszórjuk pirospaprikával, római köménnyel és egy csipet sóval, őrölt borssal, majd átkeverjük. Ezt követően a padlizsánokból és a cukkinikből 4-5 cm-es hasábokat vágunk és forró sós vízben 5-6 percig főzzük őket. Leszűrjük, majd kicsit kihűtjük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a salátához, pár percig állni hagyjuk, de langyosan már tálalhatjuk.
Ez az eredeti recept, én nem teljesen így készítem nálam kimarad belőle a koriander és a menta ezeket nem szeretjük, az olíva olaj kb., csak 2 dl.
de hát ezt lehet variálni ami újdonság benne, hogy a padlizsán és a cukkini főzve van , nálunk nagy adag készül mert alig tudunk betelni vele, és ami marad megy a hűtőbe, és másnap is nagyon finom.
Megfőzöm a céklát illetve a kukta pároló rácsán gőzben párolom, így az értékes leve nem folyik el, nem kell túl puhára. Ha kihűlt felkarikázom, serpenyőben kevés forró olajon adagonként átsütöm kihűlés után sózom borsozom, és görög joghurtot teszek rá, olyan apróra vágott zöld fűszert amilyenre épp kedvem van.
Ha extra finomat akarok akkor a sóban eltett citrom levével sózom, és a vékonyra vágott héjával díszítem.
Akár magában vacsorára is finom, vagy egy szelet natúr hús mellé.
Pont ma is készült egy adag a férjem alig tudta kivárni, hogy a friss cipócska kihűljön avval ette.
Nem mindig tudok annyi uborkát leszedni, hogy tele legyen az üvegem ha kovászos ubit készítek akár friss fogyasztásra akár télire ilyenkor mindig kipótolom kis cukkinivel.
Ezt tudom ajánlani másoknak is. nagyon finom. Ugyan csak teszek a bedobálósba is ha van sárgát is, nagyon jól mutat is.
Akinek van céklája most már lehet belőle finomságot készíteni, ha valakit érdekel beírom. Ez itt a mai ebédünk hátha valaki gusztust kap rá.
Rántott hal sült karfiol, joghurtos sült karfiollal,ez a bedobálós