Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Köszönöm a felvilágosítást, szakiskolában nem tanultuk, általánosra meg már nem emlékszem vagy épp hiányoztam. Azért érdekelt a fogyasztása az egésznek mert kaptam egy fázisú cekászt 4000 w os. Kíváncsiságból rákötöttem egy 24 v teherautó aksi töltőre kb negyed óra múlva szó szerint tűzforró lett. És ezért gondolta laikusként hátha kevesebbet fogyaszt 24 v,ról.
1000 liter víz 1 fokkal való felmelegítése 1,16 kWh energia ! (ha nincs veszteség közben a környezet felé)
A 3000 liter tehát 3x1,16=3,48 kWh FOKONKÉNT....
----
A 3x270 Watt napelem az 3x270/1000=0,81 kW Akkor HA!!!! éppen remekül süt a Nap :-)
Avagy HA EGÉSZ nap szépen süt a Nap és összejön a napelemről cirka 5-6 kWh energia. Akkor is CSAK ~1,5 fokkal fogja felmelegíteni a 3000 liter vizet. Jóreggelt!
A 3000 literes dézsához kell úgy 8-10 kW-os fűtési teljesítmény. Egy felfűtés cirka 3x1,16x20=70 kWh energia igényű lesz. (nappali áramról ~2600 Ft lesz egy felfűtés)
A hőntartáshoz is kell saccra legalább 3-4 kW fűtési teljesítmény. (nappali áramról 120-150 Ft/óra lesz a melegen tartás)
Van az úgy, hogy az embernek nem sikerül elvégezni fejben még a "nyócátalános"-t sem :-(
----- Nem kW a fogyasztás... hanem kWh !!! -----
1. Teljesítmény >> kW (vagy Watt) értsd így: milyen gyorsan fogy/keletkezik az energia
2. Fogyasztás >> kWh (vagy Wattóra) értsd így: mennyi energia fogyott/keletkezett
----
HA egy 1 kW-os (>> fogyási tempó) cucc 3 órán át fogyaszt egyenletesen. AKKOR ugye 1 kW x 3 óra =3 kWh (>> mennyiség) energia fogy el.
Logikusan ....
Az 1000 Watt (=1kW) az ugye 1000 Watt akárhány Volt is táplásása! Azaz pont úgyanúgy 1 kWh energiát fog elfogyasztani 1 óra alatt.
Mindegy, hogy ~230 Volt hálózat vagy az akku DC 24 Volt táplálja éppen.
---
HA az 1000 Wattos fűtés áram igényére vagy kiváncsi akkor az így alakul. 1000 Watt / 230 Volt =4,35 Amper a konnektorból. 1000 Watt / 24 Volt =41,67 Amper az akkuból.
---
Megj: az 1000 Wattos 230 voltos fűtés kb. semennyit nem fog fűteni csak 24 Voltról járatva!
Az 1000 Wattos fűtés cirka 230/4,35=~53 Ohm ellenállást jelent. Ami 24 Volt esetén 24/53=0,452 Amper áramot jelnet. ... és akkor 24x0,453=11 Watt lesz CSAK!!! a fűtő teljesítmény.
Vagyis valóban nem fűt kb. semennyit egy 230 Voltos cucc a 24 Voltról járatva...
Már csak az a kérdés, hogy az 1000 w cekász ami 230 voltra lett méretezve a 24 volt is tud sokkal nagyobb áramot áthajtani rajta , hogy meglegyen az 1000 watt. :)
Köszönöm a válaszodat, fürdő dézsa vizet szeretném melegíteni. Gondolom pár fokot rá tud segíteni kb 3000 l víz van benne. Lehet hogy, ekkora mennyiségnél nem ér semmit?
Elméletileg a két inverter amin gondolkodtam elöször . Gondot a szigetüzemü teljesítményének megválasztása okozza . Azért merült fel az az ötlet amit elöbb írtam , hogy az említett szünetmentes lenne a szigetüzemü inverter helyett .
Gondolom, a normál inverter alatt hálózatra táplálót értesz, ugyanakkor ez a fajta a speciális.
A normál inverter képes önálló kimeneti jelet generálni.
A hálózatra tápláló inverter nem szigetüzemű, ergo a hálózatra tápláláshoz és a szigetüzemhez együtt két inverter kell.(A hibridnek nevezett inverter is két inverter egybeépítve.)