Keresés

Részletes keresés

almabimbo Creative Commons License 2012.06.05 0 0 887

Egyébként azt vettem észre, hogy szinte minden gyümölcs hamarabb érik 2-3 héttel, mint szokott. Ez másnál is így van? Június első napjaiban a málna és a szedermálna még elég korainak számít szerintem.

Tegnap megkóstoltam a saccra 90%-os érettségű szedermálnát és bár kellemes volt, de nem nagy durranás az íze. Egyértelműen a málnához áll közelebb, nem a szederhez. Viszont savanyúbb a málnánál és nem olyan aromás. Tehát olyan, mint egy nagyszemű, félérett málna... Egynek elmegy. Nagy előny, hogy igen bőtermő. Ízre viszont többet vártam tőle.

A vacokkúpról nem jön le a gyümölcs, így azt is meg kell enni vele együtt, de ez nem gond, mert teljesen puha, olvadó állagú. Egyáltalán nem zavaró.

almabimbo Creative Commons License 2012.06.04 0 0 886

Teszek fel pár képet:

Előzmény: almabimbo (884)
Costata Creative Commons License 2012.06.04 0 0 885

Érdekes, nálam a Blissy a legédesebb és legaromásabb az összes közül. Nem lehet, hogy rossz helyen tartod? Talán nem kap elég napot, vagy nem szereti a talajt. Esetleg nem Blissyt vettél, hanem mást sóztak rád:)

Előzmény: Törölt nick (883)
almabimbo Creative Commons License 2012.06.04 0 0 884

Kedves Hozzáértők!

Fura, de nálam pár napja elkezdett érni a szedermálna. Már vannak sötétpiros, halványbordó szemek is. Pedig papírforma szerint június végétől július végéig érik. Kérdésem az lenne, hogy mikor teljesen érett, mikor szedhető? Korábban írta valaki, hogy nem szabad féléretten leszedni, mert úgy fanyar ízű. De mivel most terem először, nem tudom mikor érett 100%-osan.

Én a málnaféléket csak túléretten szeretem igazán, mert úgy sokkal jobb az aromájuk.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.04 0 0 883

A Lucana /a blissy nálam mindig savanykás.../

Előzmény: Maszatka55 (882)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.06.03 0 0 882

Melyik a finomabb, a Blissy vagy a Lucana?

Előzmény: Törölt nick (881)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.01 0 0 881

Blissy :

Resa/Lucana/:

Előzmény: Rumanyi (879)
Rumanyi Creative Commons License 2012.05.31 0 0 880

Szedd magad akciókat szerintem nem fogsz találni, ne értsd félre de én sem engedtem volna az ültetvényembe "idegeneket" még ha fizetnek is érte (össze törik a jövő évi termő hajtásokat, felületesen szedik stb).

Ha útba esik Neked Berkenye, Nógrád esetleg még Szendehely, ott szezonban a termelőktől tudnál venni gyümölcsöt a piacokhoz és multikhoz képest baráti áron.

Edényt vigyél, legjobb a 60x40 cm-es 2,5-5 cm magas műanyag vagy fa rekesz.

Előzmény: Zsuzska1919 (878)
Rumanyi Creative Commons License 2012.05.31 0 0 879

Nekem nincs vele gondom, fejbujtásból hajtatok új növényt, elültetem még ősszel és várom hogy megeredjen. Gyakorlatilag 100%. Ha tavasszal van csapadék az előny, de a legfontosabb a helyválasztás, nem szereti az egész napos perzselő napokat. Jó ha délutántól már nem éri a tűző nap, északi- keleti fekvés a legoptimálisabb, házkörül elég ha takarja valami nagyobb fa vagy épület.

Előzmény: almabimbo (877)
Zsuzska1919 Creative Commons License 2012.05.31 0 0 878

Sziasztok!

Szeretnék tőletek érdeklődni, hogy merre felé vannak málna szedő helyek. Szeretnék szörpöt és lekvárt készíteni, denem nagyon találok infót szedd magad málnáról.

Előre is köszönöm!

almabimbo Creative Commons License 2012.05.26 0 0 877

Én is 3 napja fedeztem fel egy rózsaszín termést a Blissyn. 2 hét múlva már lehet majd csipegetni róla. A tüskétlen szeder nálad is nehezen fogja meg vagy csak én rontok el valamit? Az első évben a fele kipusztul, ami megmarad, az is csak senyved. Következő évben kezd csak magához térni, de 3-4 év is kell neki, mire szép lesz.

Előzmény: Rumanyi (876)
Rumanyi Creative Commons License 2012.05.25 0 0 876

A. Bliss. Tegnapelőtti kép.

almabimbo Creative Commons License 2012.05.14 0 0 875

Tavaly ültettem tüskétlen szedret. Eléggé senyvedtek, nem tudom miért, mert locsoltam őket majdnem minden nap. 30-50 centis satnya ki ágakat növesztettek csak. Nem számítottam ebben az évben termésre, de már vannak rajta bimbók. Remélem idén már megerősödnek valamennyire és jövőre bővebben teremnek.

Rumanyi Creative Commons License 2012.05.12 0 0 874

Nem látok rajta virágrügyet, gondolom nem haszált neki a szaharai időjárásunk.

A bokor megújuló sarjai már megjelentek, de a málnákra jellemző tarack szerű terjeszkedést még nem látni.

Előzmény: Balage-81 (873)
Balage-81 Creative Commons License 2012.05.11 0 0 873

Az ápolási munkálatokat bízd az anyósra!:)

Valóban iszonyatosan tüskés, kesztyűben kellene kötözni, de úgy meg nem esik kézre, így szabadkézzel szoktam. De ha ízleni fog, akkor megéri. Bő 1 hónap múlva kiderül!

A tüskementesed idén fog teremni? Tősarjakat mikor fog növeszteni?

Előzmény: Rumanyi (872)
Rumanyi Creative Commons License 2012.05.11 0 0 872

Kinek a pap, kinek a papné .... :-)

Nekem jobban bejön a kellemes málna aroma. A szedermálnában olyan nincs.

Kellemes édes, finom a maga kategóriájában, de kur...ra tüskés, a szedésnél vigyázni kell és rémálom kimetszeni.

Ezért vettem tavaly egy "tüskementeset", remélem az lesz.

Előzmény: Balage-81 (871)
Balage-81 Creative Commons License 2012.05.10 0 0 871

De te legalább tudod, hogy melyik 2 fajta szedermálnád van! Már csak a Fertődi bőtermőt kellene beszerezned és akkor egy elég komplett szedermálna gyűjteményed lenne. Nálunk ugyanis 2-3 fajtát árulnak rendszeresen. Biztos van több is, de nem jellemzőek.

Amit az ízéről írtál, az meglepett, mert sokan agyondícsérték, hogy milyen finom. Te pedig azt mondod, hogy a legvacakabb fajta málna is jobb nála.

Előzmény: Rumanyi (869)
Balage-81 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 870

Érdekes, a Buckinghamről bár a legtöbb helyen azt írják, hogy tüskementes, itt meg azt, hogy közepesen tüskés:

http://cserkert.hu/termek/1196/rubus_tayberry_buckingham_buckingham_szedermalma.html

Miért nem termett még nálad? Elsőéves?

Előzmény: Rumanyi (869)
Rumanyi Creative Commons License 2012.05.08 0 0 869

Igen nehezet!

Szerintem nem írogat ide olyan szaktárs akinek mindkét említett fajtájú szedermálnája teremne.

Nekem termő Tayberym van, és egy Buckingham nevű tüskementes szedermálnám de ez még nem termett.

Ezért összehasonlítani sem tudok.

A Taybery finom, de bármelyik piros vagy sárga málna többet ér tőle.

Előzmény: Balage-81 (868)
Balage-81 Creative Commons License 2012.05.04 0 0 868

Ilyen nehezet kérdeztem?

Balage-81 Creative Commons License 2012.05.03 0 0 867

Érdekes, hogy a tuja.huszerint a Fertődi bőtermő sok sarjat nevel, a wikipedia szerint viszont nem nevel sarjakat és csak dugványozással szaporítható!

"A szeder és a málna keresztezésével szintetikusan előállított komplex fajhibrid. Közepes növekedésű, hosszú oldalágakat nevel. A vesszők közepesen tüskézettek. Gyökérsarjakat nem nevel és a hajtáscsúcsa is rosszul gyökeresedik. Dugványozással szaporítható. Viszonylag fagyállóbb a többi szedermálna-fajtánál, de hidegebb teleinken vesszői elfagyhatnak. A szedernél lényegesen korábbi érési idejű. Bőtermő. Gyümölcse nagyon nagy, hosszú, kúp alakú, szőrös, sötét bordó, lilás árnyalattal. Kemény konzisztenciájú. Jól szállítható. Szüretelése nehéz, mert gyümölcse a vacokkúpról nem válik le. Esős időben a vacokkúp széthasadhat és "ikerbogyók" képződhetnek. Savanykás, éretten különleges ízű.

Gyümölcse dzsem készítésére kiváló. Kiskerti termesztésre alkalmas."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fert%C5%91di_b%C5%91term%C5%91_szederm%C3%A1lna

Balage-81 Creative Commons License 2012.05.03 0 0 866

Tayberry

Nagyon nagy, hosszan megnyúlt kúp alakú bogyója 6 gr. súlyú. Éretten sötétvörös, kiváló zamatú, kemény husú, jól szállítható. Bőven terem. Erős növekedésű, közepes mennyiségű, vastag sarjat nevelő fajta.
Sarja félig felálló-kúszó, sok apró egyenes tüskével.
Támrendszert és rendszeres kötözést igényel. Erős tüskézettsége miatt célszerű a sarjak és a termővesszők szétválogatása a könyebb szedés érdekében.
Házikerti telepítésre javasolható gyümölcskülönlegesség.
Tetszetős, darabos gyümölcse azonban üzemi méretű telepítésre is alkalmas lenne, amennyiben szélesebb körben ismertté tennék a fogyasztók elött.

Fertődi bőtermő

Június végétől július végéig érik- a málnaérési szezonnal megeggyezően. Nagyméretű, megnyúlt alakú gyümölcse bordópiros színű, a szőrözöttség miatt fénytelen. Húsállománya kemény, jellegzetesen fűszeres, savanykás ízű. Jól szállítható. Mélyhűtött gyümölcse a felengedés után gyorsan levet ereszt. Bokra sok sarjat fejleszt, kúszó sarja elágazódásra hajlamos. Nagyon bőtermő. A tősarjakat 30-40 cm-es korban le kell válogatni. Kúszó habitusa miatt korán támrenszerhez kell kötni.

http://www.tuja.hu/gyum07.htm

Balage-81 Creative Commons License 2012.05.03 0 0 865

Valamint arra is kíváncsi lennék,hogy honnan lehet tudni, hogy milyen fajta szedermálnám van? Van ugye a Tayberry és a Fertődi bőtermő. Melyik a jobb a kettő közül?

Balage-81 Creative Commons License 2012.05.02 0 0 864

Kösz a választ!

Még annyit kérdeznék a szedermálnáról, hogy ha leterem júliusban, utána esetleg teremhet még egyszer nyár végén? A sima, egyszertermő málnán is szokott lenni néha másodtermés.

Gubacsszúnyog és karcsúdíszbogár ellen milyen permetszerekkel védekezzek és mikor?

Előzmény: tooommm0013 (863)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.05.02 0 0 863

Nem. Az elszárad.

Előzmény: Balage-81 (857)
thekingisalive Creative Commons License 2012.05.02 0 0 862

Oberea bimaculataa latin neve. A magyar nevét nem találtam meg.

thekingisalive Creative Commons License 2012.05.02 0 0 861

Nem saját kép, de én is ilyesmi tüneteket láttam.

Állítólag valamilyen bogár okozza. Mospilan van itthon, azzal lefújjam?

thekingisalive Creative Commons License 2012.05.02 0 0 860

Sziasztok!

A fiatal, 20-30 centis málnatövek egy részén vettem észre, hogy hirtelen, szinte egyik napról a másikra lekonyulnak, elfonnyadnak a hajtások végei (utolsó 5-10 centi). Az idősebb töveken nem láttam ilyet, csak a fiatalabbakon, amik most tavasszal nőttek ki. Kártevőt nem látok rajtuk. Mi lehet ez, kártevő vagy betegség?  És hogyan védekezzek ellene?

lali.hu Creative Commons License 2012.04.28 0 0 859

Igen, én kettőt szoktam megtartani.

Előzmény: Balage-81 (858)
Balage-81 Creative Commons License 2012.04.25 0 0 858

A 2-3 vesszőt tövenként érted?

Előzmény: lali.hu (856)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!