Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Én ezt próbáltam,kb negyegy óra kb 30cm- es fűben,kb 2cm- ert kopott oldalanként. 2.4mm,négyszög,ami csavart.
Az ára igencsak húzós,szerintem nem ér annyit.Bár 360m- es kiszerelésben 60ft- ra esik az ára. Mondjuk az eredeti német gyártmánynak....... Mondjuk 360m sok évig elég,otthoni kis munkák esetén.....
Kör keresztmetszetűt használok és Oregont vagy a Husqvarnáét ! Tegnapi jó példa volt a szomszédok két géppel kaszáltak de a sűrű fűben nem haladtak de nem is csodáltam mert a damiljuk szét volt hasadozva és fogta a gépet ,de nyaggaták tovább . Venni kell 5-6 félét 15 méterest és kipróbálni melyik az ami laposra és élesre kopik a kilógó vége . Áztatni meg be lehet akkor jobb lesz .
Nyitolással vannak ezek összerakva én még csak olyan dobot láttam mindenféle gépen . Egy szakács fákjával megmelgíted és egy oldalcsípővel meg kihajkászod a drótot kidobod és vissza hajtogatod én is így szoktam ,majd satuban meg nyomkodod hogy szép legyen .
Amennyire tudom, igazából nincs lebomló műanyag. Amit mondjuk lebomló zacskóként, vagy zsákként árulnak, az sem lebomlik a szó eredeti értelmében, csk szétesik nagyon apró darabokra. Lásd például a komposzttelepekről származó komposztban levő műanyag zsák darabokat, amik a "lebomló" zöldhulladék zsák maradványai...
Én ezért inkább késsel kaszálok a kertben. Lehet, hogy ez saját hülyeség, de nekem így megfelelő :-)
Egy apró hiba van a 441- essel. Sajnos drótpamacsból van a kati. Megy ezzel,de én folytást sajnos füllel hallottam. A kivétele nem egyszerű,mert a kipu hátsó falán ablakot kell vágni,igy lehet fúrással hozzáférni. Sajnos még a kipu látható oldala saválló,de a belső 0.5mm- es horganyzott lemezből készül. Ezt visszahegeszteni 1mm- es réssel,nagy élmény.
Mégis megéri,mert a motor erőseb lesz,tempómat folytószelep állással kényelmesen vàgja a térdig érő füvet is.A benzin fogyasztás nincs 8dl/ h. A gari igy elvész,de ez két szezonban nem igazán kihasználható,nemis értem,hogy mi értelme.......? Bár aki napi öt órát használja,neki szüksége lehet rá két év előtt.......
Egyik nap hallom a rádióban,egyetlen tőmondattal.....; A felhőket ezüstjodiddal oszlatják......! Érdekes.....! Aztán......; A kovid idején az osztrák fiatalok ezüst ruhába öltöztek,és igy tüntettek az oltás ellen,mondván nem akarnak robotok lenni.....!Vagyis szerintük a védőoltás fémet tartalmaz....
Szerintem,ha a damil alut tartalmaz,és ebből 15percenként 2cm elkopik,nemhinném,hogy ettől meghalunk.
Működik a cucc, csa én szeretem, ha van itthon tartalék cucc mindenből. (van még 2 másik kasza is😁) Ne akkor kelljen szaladgálni, amikor szükség lenne rá.
Egy karburátor csak ritkán megy tönkre a 95 benzintől a membránok mennek szarrá ,meg a benzin vezeték . A karburátornak a pillangószelep tengelye kopik ki 10 év után kb . Ez miatti falsolás lesz a veszte .
Csúszótányér névre hallgat . A csavar mérete és az anya nagysága ami meghatározza ,de szerintem kb azonosak azok ,kisebb gépekhez nem nagyon adtak kést . max fűvágó lapot .
Tomos 52-es kapálógéphez vettem fűnyíró adaptert. Fűnyíró adapterrel használhatatlan, egy kínszenvedés az egész. 2 nyírás után eladtam, szegény balek most ő szív vele gondolom. Még a MÉH telepen is adtak volna jó pénzt érte, mert alumíniumból volt.
A kapálógép azóta is, minden évben fürgén, könyedén teszi a dolgát.
A fűnyírót pedig oszták lomiból vettem Anno 10 schillingért, Sokáig használtam 1000% behozta az árát. Kirohadt alóla a ház, azt cseréltem.
Vegyél egy régi, használt kapát. RK02 a legjobb gép. Mindent kibír a hajtóműve,abban is csak olajat kell cserélni. Az ősrégi Briggs motorja elpusztíthatalan, Csak a légszűrőt mindig be kell olajozni, hogy megfogja a port. Olajat ellenőrizni, szükség szerint utántölteni 25 óránként cserélni. Pár (kb5) évenként veszel bele egy membránt max.1000 Ft-ért és kész.
Lágyítja, tőben nem törik mint a kiszáradt, zsínór. Emiatt kevesebb fogy. Én is azt hittem hogy parasztvakítás. Állandóan tört, sokszor tőben a száraz garázstetőre akasztott damil. Már mindennel próbálkoztam, azt hittem száladagolási problémája van, a kifuttató szemek nem voltak élesek stb.
Aztán olvastam az áztatásos módszert. Bent fekszik folymatosan víz alatt kb. 50 m. Onnan felcsévélve, minden megváltozott. Nem fogy olyan gyorsan, nem törik a vége, nem törik tőben.
A műanyagok egyes típusai képesek vizet felvenni illetve száradással vizet veszíteni.
Ez olyan mint a száraztészta (spagetti), szárazan törik, nedvesen hajlik. Kb ehhez tudnám hasonlítani.
A H 525 RX gépkönyvében is javasolják a damil beáztatását. Konkrétan ezt írják: "A zsinór élettartama növelhető, ha pár napon át vízben áztatjuk. A zsinór így erősebb lesz, és élettartama növekszik"
Kösz a mondandód. Én is úgy képzelem,hogy az előirtnál vastagab(mégha csak három tizeddel is,a lengő súly előnyös lehet,mert elég a kiseb fordulat,ugyanakkor , ha teljes átmőrőre ereszettem,a gépet fogja rendesen. Egyébként , szerintem a kiseb fordulatnál kevésbé kopik.
Ezt a gyártmányt néztem ki. https://kertmotor.hu/product/fukasza-damil-2-4mm-kerek-90-meter/30-040700-0006 Az ára igencsak baráti,a közelemben levő üzlet pont 100-al többet kért (méterenként)az alu tartalmúért. Igaz ez csavart profilú,hogy az alut,hogy eggyesitik műanyaggal,erre befizetnék. Igaz a linkem holmijára ráirták,hogy profi,hát kiváncsi leszek,lehet,hogy kábitás !Ugyanilyenből hozatok négyszögletest is. Szerintem csak pár gramm lehet a sújkülömbözet.
Szerintem a damil áztatás érdekes. Egyrészt,mert az 5.perc után kicsapódik a damilfejből a viz. Talán azért látnék benne fantáziát,mert a felcsévélt damil a nedvessége miatt,kevésbé sül össze,a surlódása következtében. Láttam már ilyen összesült damilt,ami ugye az adagolást befolyásolja....
Létezik alu tartalmu,meg olyan is,amiben vékony sodrott fémszál van..Kör-vagy négyzet keresztmetszet-ha a damil pont a négyszög élével találja el a füvet,akkor jobban vágja-ha lapjával-akkor nagyobbat üt rajta,de nem biztos,hogy jobban vág, meg nehezebb pörgetni a nagyobb légellenálás miatt..
Én még ugy tanultam,hogy mindig csak olyan vastag damil kell,ami még normálisan elvágja a vágandó anyagot-tehát,ha a 2,4 már nem viszi,de a gép nem tud nagyobbat-akkor fel a kést..
Damil fajták-gép,damilfej,embere,stilus válogatja,kinek mi a jó..van damil,ami szeret nagyobb lendülettel menni,akkor vág jól,kis fordulatnál meg csak kapkod,meg törik..Van damil,ami jobban birja a damilfejben a fordulatot,a hőt,a rezgést-van damil,ami meg ugyanakkor ugyanott csak beleragad..
Én nem mernék olyat mondani,hogy ez-az a szar,meg ez az a sztár-venni kell ebből is,abból is,azt az adott gépben,helyben,kipróbálni-még az sem mindegy,száraz a fű,vagy vizes..mert van olyan damil,ami szereti a vizet-rá is van irva,hogy áztatni kell.. persze,tudjuk,ez is hülyeség..
Teljesen más-mindenben-talán a damilfej ugyanaz.A 70 az az 56 némiképpen komolyitott változata-két gyűrű,kovácsolt hajtókar,négy csapágyas hajtómű-de egyébként lassú,lomha,rázós,agyon fojtott a nyolcvanashoz képest..
A kör keresztmetszet a legjobb husqvarna , Oregon nekem a többi nem vált be még a Sthilés se ! Az Oregonnak a citromságáit szeretem . A vastagabbal túl terheled a gépet ,esetileg finoman dolgozva lehet de érdemes az ajánlást betartani .
Létezik alu tartalmú. Ez e a jobb választás? A kör,vagy a négyszög profil között mi a külömbség.
A gépem 2hp. 2.4mm- est ajánl a gyártó,a kereskedő 2.7mm- essel tekerte fel,küldte a forgórészt. Mondjuk vág,dolgozik ez is. De miért 2.4mm azz ajánlott?
Sthilem nincs én nem szeretem drága gép , husi kaszában pl cseréltem gyertyát eggyel nagyobb hőértékre . Lehet hogy jók azok csak az alsóbb hőérték felső határán járnak a gépek hőileg . Általában 210-230 hőértéket adnak meg egy gyertyánál . Ezek elég nagy kompressziójú gépek és az is lehet ez okoz valamit ,nem biztos hogy káros de engem zavar . A sok fórum olvastól van lehet zavarom . De a tőlem okosabbak a gyertya képre esküdnek .
Kicsit visszább ezt próbáltam írni én is hogy a két hőérték közt van némi átjárás az NGK-nál . Ezt a kifehéredett gyertyát már más gépnél is tapasztaltam Oleo van kettő és mindkettőnél fehérre ég ,de úgy problémát nem okozott csak nem tudom a gyertyakép szerint jó-e a karburátor beállítása . Fordulatszám mérő szerint jó de még is fehérre ég még hidegben is . A katalizátorok ki lettek iktatva belőlük .
Érdekes,amit irsz-én még nem tapasztaltam,hogy az általam ismert gépek gyári gyertya nem lenne eléggé magas höértékű..ezek ugye léghűtésű,relative meleg üzemű gépek-tehát ha alacsony a hőérték,tul fehérre ég a gyertya,tehát tulmelegszik-akkor viszont,ha fehérre ég,egyáltalán a gyujtást levéve nem lesz önjáró tőle a motor..? Ha már annyira meleg van neki ott..
14mm menetnél általános a NGK BPMR 7-vagy neki megfelelő más tipus-nézz utána ilyen összehasonlitó táblázatban..ez jó egy csomó más tipusu gépbe is,nem csak gyári Stihlbe..elméletileg van némi rugalmassága a hőérték terén..
Akkor fekete volna, de ez hófehér ,még akkor is amikor már a gép füstött fúj úgy feldúsítom . Ezt én már többször is tapasztaltam hogy alacsonyabb a hőérték a gyári gyertyánál mint a kívánatos lenne . Minden gépembe eggyel nagyobb hőértékre cseréltem minden gyetyát eddig ez végett . A tervezett elavulást segítik vele . A híg keveréket nem látod a gyertyán ,nem változtatja a színét és a karbi nem leszjól belőve és a gép végét jelenti elég hamar .
Irtam már róla előrébb-ugyanaz a dolgozó része,mint az emlitett többinek.Viszont a motor teljesen más stilusu-olyan "kinais" stilusu.. nem annyira visitósan sokat kell pörgetni a munkához-inkább az egyenletesebben nyomatékos járás mondható rá-méretéhez képest olyan öblögetős stilus,kimondottan olyanoknak,akik nem tudnak egy harapósan sokat pörgő kétüteműt kezelni-épp ezért talán méretéhez képest kicsit vaskosabb kialakitású,nem annyira könnyűre épitett gép.Jól használható,felénk viszonylag kevés garis hibával.. talán pár gyujtóegység melegen nem ad elég szikrát dolog volt velük..szerintem a motorja kiszolgálna nagyobb kasznit is-de még nem próbáltam,csak olyan megérzés ez részemről..
De az ,hogy lehet,hogy a gyárban nem jó hőértékű gyertyát raknak bele?
Nem lehet,hogy a karbi direkt "bejáratós" üzemmódban van beállítva? Pl a Husqvarna könyvében le van írva,hogy szándékosan dúsra van állítva az első kb 10 tankig úgy is kell maradjon. Én is megnéztem a gyertyát 1 tank után aztán megijedtem,mert nem úgy nézett ki ahogy kéne.
Hogy értesed mennyire hülye vagy most fogom a gyári gyertyákat kidobálni a gépeimből ami új gép az egyik még csak pár órát ment de a gyertya nem jó benne mert hófehérre ég ki és a karburátort bárhová állítom fehérre ég a gyertya mert nem bele való kicsi a hőértéke és túlhevül ! Vadi új a gép a gyertyát is a gyárban rakta bele valki ! Meg kell emeljem a hőértékét eggyel mert nem lehet tudni hogy mennyire van túletetve benzinnel a gép ,mert már a füstöt is nyomja a gyertya meg csak fehér marad . Az NGK gyertya meg olyan hogy a két hőérték közt átmenet van . Sőt olyan is van benne ami a használati hőértékre áll be !
A hülye az kb te lehetsz mert nem is érted miről szólt, még elolvasni vagy értelmezni sem tudtad a szart ! Tegyél bele kicsi hőértéküt tuti fasza lesz ! Tutira nem érdekel !
Olvasd már el a 76352-es hozzászólást! A kérdés az volt, hogy a CMR6H vagy a BPMR7A kell a gépbe. Belementél a hőérték kérdésbe! Minek? A kettő gyertya nem egy ligába játszik! Leírta Ziles is! Linkeltél egy semmirevaló szart! Amit én linkeltem tudtad értelmezni az NGK résznél? Ott van világosan, a B-s gyertya 14 mm, a C-s gyertya 10 mm-es menettel van!
És ahogy írtam fentebb, itt megálltam! Szinten alulinak tartalak a vitához! Ahelyett, hogy böfögöd a hülyeségeidet, inkább csendes tájékozódásra használd az internetet.
Van olyan gép,amiben semmi csillapitás nincs-ahhoz képest a gumidugós csillapitás már más osztály-természetesen nem annyi,mint a nagyok rugózása,de azért nem elhanyagolható...
Miért nincs kicsiben erősebb csillapitású-nem tudom,valószinűleg a piac nem indokolja szerintük..meg gondolom,árba nem fér bele több..
Fs-240:a 120 szára egy 360 motorjával szerelve-a motor már a hajtott rész határait feszegeti-agressziv,harapós,ugrós ,lendületes gép..eseti munkára ajánlva,pont a gyengébb csillapitás miatt..
Fs-260-nagyobb tesó,vastagabb szárral,nagyobb hajtóművel-lényegében az FS 410 motorja,hajtóműve,egy kicsit rövidebb szárral,mint a nagyobbaké-miért,nem tudom..
rugózása olyan,mint a kisebb tesóké,csak nagyobb méretre gyártva..
Népszerű tipus volt ez is..
Mi az eltérés a 240 meg a 235 között-dolgozó rész lényegében motortól lefelé ugyanaz-magában a tipuson belűl több féle hajtómű és védőburkolat létezik..de ez ránézésre már látszik..melyik kivitel..
Motor teljesen más-ahogy irtam,a 240 pörgős,agressziv,mérgezett egér mód-a 235 meg inkább öblögetős,nem annyira ugrós,lassabb futású,de nyomatékos,nem annyira üvöltő fordulatu motor-meg kicsit kissebb is-főleg a kissé ügyelenebb,fordulatra nem annyira vigyázni tudó embernek ajánlott-igásló stilus,a másik meg egy lipicai sport ló..
Kinais formája miatt féltűnk tőle az elején,de nem nagyon volt baj velük..talán kicsit többet eszik,mint a másik..meg merném venni magamnak,de minek..
Érdekes lenne egy ilyen motort rátenni egy nagy gép vázára..szerintem jó lenne hozzá.. de nem tűnik most ugy,hogy ez összejön..
Adatok-nekem semmi hozzáférésem nincsen komolyabb dolgokhoz,mint ami fent van a netes elérhetőségeken..amit megtalálsz,azt látom én is..
HQ 525 mire való?Nem tudom annyira-konkurens gép,nem próbáltam,nem javitottam-tehát kérdezz olyant,akinek van ilyen-azért irtam a kolléga nevét,akinek van..
Szia! Privátban sokat beszélgettem vele az olajokról, és mivela motul így nálam kiesett, az Elfet, illetve a castrolt ajánlotta. :) Én pedig a castrol mellett döntöttem egyenlőre.
Igen mint írod van bennük rezgéscsillapítás,de nem hatékony. Ugyanez van szinte minden "alap" kaszában,akár a Husinál,akár Echonál...stb. A Stihlnél a 360 széria felett van kiváló rezgéscsillapítás.Na az No1. és minden más gyártónak odaver rendesen.
Összehasonlítani a 525RX et a S120-al... Egy árban vannak,konkrétan. Néztem én is mindkettőt,és a Stihl nagyobb nehezebb és jóval rosszabb rezgés tekintetében. Erősebb ,igen,nagyobb a nyomatéka? biztos igen,a nagyobb cm3 miatt. Nekem pont az volt a lényeg amiben a Husi jobb, kisebb,könnyebb ,jobban manőverezhetőbb,és rezgés tekintetében 3- szor jobb a 120-nál. A feleségem is fogja használni a virágos kertjében.Max 10-15 cm es gazt vágunk majd vele.
Ami érthetetlen számomra,hogy a Stihl miért csak a nagy gépeibe rakja bele a "hatékony" rezgéscsillapítását.Szóval miért nincs egy kicsi,ámde fullosan felszerelt kaszájuk--mint a Husinak az 525RX. ??? Sajnos az Echo is marha rossz ilyen téren,a kicsi kaszájuk ,az egy dolog ,hogy 40 ezerrel drágább a Husinál ,Stihlnél,de ott sem oldották meg értelmesen a rázkódást.
Az FS 240-260 ról mi a véleményed? És még amit nem értek,és sajnos a Stihles kereskedő sem tudta,hogy az FS235 és 240 között mi a különbség? Mindkettőt forgalmazzák egyszerre,de minek? Szinte tök ugyanaz a cm3,súly, LE. Pár tized van köztük.
A Kawasaki TJ53 motort bazi erőre tervezték és alapból a 3 ágú késre ,vagy fűrész tárcsára ,ámde ezekehez szerintem túl hosszú . De rizsföldet vagy kukorica szárat vágni kiváló ! De már ez is olyan légöblítéses motor ,két torkú karburátorral és ez a nem szeretm része ,hidegen az istennek se indul ,de semmit a karbin állítani nem lehet . És szerintem túl szegény keverékkel jár gyárilag belőtt adaggal . Már találtam az aliexpresszen olyan karbit hozzá amin van egy darab állító csavar .
Vagy bárki itt a fórumon, találkozott már ezzel az olajjal? Nagyon jónak tűnik a számok alapján.... igaz az ára nem túl kedvező, de azt hiszem a gyári olajokhoz képest még mindig olcsóbb.
Ha azt akarod,hogy kicsi,könnyű(relative)géped legyen,meg erős is,tartós is-akkor az erő miatt kell a nagyobb-tizenkettőezer szintű-fordulat.Ehhez viszont kell anyag bele,meg gyártási minőség is.Emellett a kezelőnek ugy kell a terheléssel játszani,hogy a fordulat ne essen le..mert leesik,meghal..
Ha nem ez a képlet-akkor nagyobb motor,tehát nehezebb is-ám lehet kissebb a fordulat,meg ehhez tartozó tartalom is-nagyobb henger,nagyobb öblités,nagyobb forgó tömeg-nyomatékosabb motor-jobban tulterhelhető,kevésbé fordulatszám függő működés-cserébe nehezebb,vaskosabb gép,relative nagyobb fogyasztás..Stihlnél erre hozták ki a 4 Mixet,majd utána az FS-235 gépet..
Husinál pl a japáni hagyaték,a névre vett Husi 553..a fordulatot ezeknél köbcentivel pótolják..
Ha ránézel egy gépre-nagy henger,nagy kipufogó-de kicsi porlasztó-akkor valószinűleg az utóbb emlitett épitéssel van dolgod..
Stihl főleg inkább a kissebb,de pörgősebb irányt épitette-nekem is ilyen stilusuak vannak..
A másik véglet a kinais-ami ugye japános volt anno-stilus-nagy henger,fordulat meg nem annyira-egyértelműen a gyártási minőség meghatározza az elérhető fordulatot,amit az anyag még ugy ahogy kibir..és ha az nyolcezer,akkor annyi-oszd be magad magadnak..
Nekem van saját,komfortassá tett kinai motoros 54 ccm.-es gépem..viszonylag kinaiságához képest jó-de azért nem az a ritmusa,mint egy jobb gépnek-soha rosszabbat,de benzinkut kell mögé..
Meg persze az sem mindegy,ki megy a géppel-én pl szeretek a régi Stihl,FS-220 géppel menni,meg a nullás fűrészekkel-van,aki meg még megfogni sem akarja őket..
meg az is igaz,egy jó,inkább nyomatékra hangolt géppel könnyebb menni,ami jobban tulterhelhető..de eddig megoldottam minden feladatot a nyomatékszegény gépeimmel is-szerencsére van a munkához mindig inkább optimalizálható gépem,a méretek miatt..
Én egyébként más szempontokat szoktam figyelembe venni . pl a motor 9600-10500 max fordulatú legyen ,nem szeretem az üvöltök de nem bírom a strapát ! Nekem van 12500 fordulatú gépem is de nem tudok vele úgy haldni mint a japán Kawasakival ,pedig zajra is kisebb de erőben leveri a husi 343r-jét ,de van köztük 8cm3 különbség is . Nem kényelmes a Kawasaki de baromira hatékony gép és fele annyi idő kell vele mint a husival . Azon is agyaltam már veszek rá egy 45cm morot és össze mérem a svéddel a japán gépet . Akkor egykutya lenne a két gép .
20 25 éve 1:50 be használom a gépeimet még egy se ment tönkre ettől de 100-as benzinnel és full szintetikus olajjal . Sokáig a husi XP olaját használtam de már a megfizethetetlen kategóriába került és jobb olajat adank azért az árért két litert ,sőt még majdnem 3-az is talán .
Nem tudom, azokkal nem nagyon van tapasztalatom. Az Ultrát én kis gépbe nem nagyon tenném, mert a nagyon magas lobbanáspontja miatt nem biztos hogy maradéktalanul el tud égni...azt inkább katalizátoros gépekbe. A super, az egy jó megoldás lehet ha az ember mindenképp a gyári által ajánlott olajat akarja használni. De ezekről nincs gyakorlati tapasztalatom. Ha csiga esetleg itt van, ő tud nálam okosabb dolgokat mondani..
Echo sem kaszában,sem másban nem nagyon elterjedt gép nálunk..aztán azt,hogy az az odairt öt év valóban annyi-vagy mennyi-azt akkor tudod meg, ha majd szükség lesz rá.. lehet,már a forgalmazó sem lesz meg öt év mulva..
Méretéhez képest milyen erős,milyen nyomatékos-keress egy ilyen gépet,kérd meg a gazdáját,mutassa meg munka közben,esetleg próbáld nála ki..másból nem tudod meg,hogy mennyire illik a gép hozzád..a papirra bármi szám ráfér..
Van,aki mérleggel járja a boltokat-és méreget,próbálgat-mert fél kiló is számit neki..és a könnyű,de gyenge géppel egész nap hegedűl-a fél kilóval nehezebb,de erősebb géppel meg fél nap alatt végezne ugyanazzal a melóval..
Vannak,akik képtelenek egy pörgősebb karakterű motort egyáltalán ugy terhelni,hogy ne essen le a fordulat-egy lomhább,de laposabb görbéjű motorral meg boldogulnak..ilyen kezelőknek ajánlottuk anno a 4Mix motorokat-az minden fordulaton dolgozik valahogyan..
Ezért jó,ha nem könyvből nézünk gépet-nézzünk utána a gyakorlat is mit mutat-ha nem vagyunk eléggé képben a valósággal ez ügyben..
régen voltak gép bemutatók,próbagép lehetőségek-pont a valós-vagy ahhoz közeli-tapasztalatszerzés miatt.. de mostanság nem tudom,hogyan van ez..
Volt,hogy saját tapasztalatok alapján módositottunk gépeket-csak magunknak-nem hivatalosan-hogy jobb legyen a gép,mint volt-meglepő eredményeket lehet kihozni ilyen dolgokból is.Vannak gépek,amik másik tipus cuccaival egész szépen felhuzhatóak,gyakorlati értelemben-nem teljesitmény tuning-hanem inkább munkára optimalizálás-pl hajtómű áttétel kedvezőbb értékre cserélése,kipufogó,porlasztó,stb,stb,módositások..a jobb gyakorlati használhatóságért..és ez nem megy csak könyvből nézve-gyakorolni is kell hozzá..hogy érezzed,merre kellene módositani a gépet..
A környezetvédelmi előírások miatt van elsősorban az 1:50. Viszont ez nagyon határeset, az 1:45 el, de maximum az 1:40 annyit érsz el hogy picit jobban fog füstölni, viszont a kenése sokkal jobb lesz. Ha ez alá megy az ember akkor viszont már annyi plusz olaj van hogy nem tud elégni, ezért kokszosodás, dugulás, minden előfordulhat. Én azt mondom hogy egy nagyon jó olaj kell, és 1:45. Az aranyközépút.
Téma volt itt előrébb a Stihl Fs-55 gyertya-hogy milyen.. hát van benne két méret-a normál fűrész gyertya-14mm menettel-pl NGK BPMR-7,meg van benne a 10mm menettel-pl NGK CMR-6..
Hát ránézésre is elég nagy a méret eltérés a két gyertya között.. elég nehéz felcserélni,ugye-objektiv okokból..
Aztán,ha nincs pont ilyen tipusú gyertya,vannak táblázatok,hogy mivel helyettesithetőek-elég egy Unix,vagy egy Bárdi boltba bemenni,ott biztos tudnak segiteni..
Sokáig gyári beszálitó volt a Bosch,meg a Champion is..
Csak a valóság kedvéért.. van a 120-ban rezgéscsillapitás-gumibetét a kuplungházban,a védőcső és a ház között-ugyanaz a megoldás,mint ami van a kissebb FS-80-ban.Nem csak abban van ilyen,az FS-240,260 is hasonló megoldással van megoldva..
Motorja-két sorozat van belőle-a régi kiadás a normál 2T,az ujabb már a 2Mix megoldású..mennyire profi..?Nem marad le minőségben a profinak mondott gépek motorjához képest..annyi az eltérés,az FS-300 hengerében volt deko szelep,az FS-120 hengerében meg nem volt..
Annyira eltalált volt a régi FS-120,hogy sokáig kategoriájában a legtöbbet eladott volt.. szerették a vevők,használók,szerelők is..
Nekem is van,saját magam hasznára-talán biztosan véletlenűl..?
Összemérni a HQ-525-el..?Nem korrekt,nem egy méret,nem egy tudás-a kisHusi inkább a könnyű súlya miatti kezelhetőség miatt jeleskedik,de ahol az már könyörög,ott a 120 még csak nem is erőlködik.Méretéhez való fémszerszámokat is bátran vihet,tehát keményebb dolgok is megoldhatóak vele-damillal mehet a 2,7 mm is-bár én 2,4 mm-el vágok vele-amit nem visz,arra van nagyobb gép is..már,de sokáig ez volt a nagyobb gépem..
Tehát,ez a gép is olyan,mint a láncfűrészes oldalon tárgyalt MS-362 kategoria-nem nagyon elvadult növényzet,akár körfűrésszel is,a ház körűl mindent megoldó se kicsi,se nagy gép,inkább felső kategoriás kis gépnek mondanám..
HQ 525 gép van itt Fefe 73 topictársunknak-esetleg talán felhasználóként többet tudna róla mondani,mint én..a korrektség miatt is,ugye..
Érdekesség,hogy annyira tetszett a vevőknek a gép,hogy anno a németek épitették ugyanazt a gépet 35 ccm,meg 40 ccm hengerrel is-de nálunk nem forgalmazták őket..
BT-120,121 furógép is ilyen 120-as motorra van épitve-talán nem véletlenűl-én magam is tettem ilyen motort HT-75 ágvágóra..
Az uj szériás 2MIx motor kicsitt kevésbé pörgős,ugrós,mint a régi motor-sokan,akik ismerték azt is,visszahozzák a gépet,állitsam be,hogy ugy menjen,mint a régi-hát nem fog ugy menni-de azért közel sem a rosszul megy a kategoriája-csak kicsit vissza kellett butitani,ugye..előirások miatt..
Na hát az olaj téma az amiben jelenleg nem tudok tanácsot adni. Eddig motul 710 et használtam 1:40 be, viszont több gépemnél is probléma jelentkezett a kokszosodás miatt, pl egy 461 es kaszába dugót kellett cserélnem mert leragadt az egyik gyűrű...1:50 be lehet nem jelentkeznének ezek a gondok, ezt nem tudom sajnos. Most Csiga tanácsára átálltam Castrol power1 racingre, viszont ez meg megszűnt és lesz helyette a Castrol power1 Ultimate olaj. Ezt most 1:45 be használom..
Hát ez attól is függ mennyi üzemanyagot használsz el egy évben. Én minden szezon kezdet előtt cserélem, de én több mint 100 liter benzint használok el egy szezonba. Inkább ez a szűrő fogja fel a piszkot mint aztán majd a karburátor, és csak gyárit szabad beletenni!
A a régi fs 300 as kasza alapja volt a 120 as, csak a 120 ason nincs rezgésgcsillapítás.. ez miatt a 300 ás már teljesen profi, ipari kasza volt, én mulcskéssel, fűrésztárcsával sok 10 liter benzint elhasználtam már vele, és sosem volt vele gond. Ezért is írtam hogy a 120 as egy nagyon strapabíró, jó kis kasza otthoni célokra..
Az AlKo kaszámnál nem rémlik ilyesmi. Ezt mennyire érdemes betartani? vagy honnan
látom, hogy már tényleg csereérett?"
Ezt csak azért írják, mert ez a csővégsúly egyben üzemanyagszűrő is. Amikor kezd eldugulni (nincs elég benya utánpótlás)kiveszed és ellenkező írányból levegővel kifújod. Ilyenkor érdemes csövet is cserélni, mert megkeményedik és nem tud a végsúly a tankban szabadon mozogni, vagyis nem tud mindig a tank éppen legmélyebb pontjára süllyedni. / Ez pedig teljesen váratlan leállásokat okoz, amre a tapasztalatlan felhasználók nem jönnek rá, és mindenféle javítási, motorfelújítási költségekbe verik magukat.
Azért nagyban függ mire kell. A 120 as és 525 szerintem nem említhető egy lapon. A 120 papíron csak kicsit, de gyakorlatban sokkal erősebb, és szerintem sokkal megbízhatóbb is. A rezgése az viszont tényleg rosszabb.
Az ECHO kaszákról van valakinek tapasztalata / véleménye? Nagyon megnyerőnek tűnik az 5év gari és a brutális nyomaték a konkurenciákhoz képest. Rezgés értékben a rezgéscsillapítás ellenére nem jók az biztos.
Nagy dilemma egy új kasza vásárlása...Én is nézegettem pont ezt a Stihl-t is ,de bár írja,hogy antivibrációs rendszer van benne,a valóságban meg nincs. A rezgés adatait megnézve ,döntöttem inkább egy HQ mellett (525RX) ,ennek konkrétan 3szor jobbak a rezgés adatai.
Tök fura és érthetetlen,hogy a Stihl miért csak a nagy 350e-Ft feletti gépeinél alkalmaz rezgéscsillapítást.(ott viszont sokkal jobbat ,mint bármelyik konkurencia)
Óvatosan, olajtól is függ, de alapvetően 1:40, 1:45 és az első 1-2 tankot óvatosan, többször megállni (10-15 percenként) és hagyni teljesen kihülni. Aztán a 3 tanktól elég lesz 1x megállni és hagyni teljesen kihülni kb az 5. Tankig, aztán utána már mehet egy egész tank egyszerre.
Mindenképp ajánlatos némi kíméletes járatás 1-2 tankot legalább ,az okosabbak az első tankot azt ajánlják alapjáraton járassuk ki a másodikat meg nem túl nagy gázon finoman kaszálgatve ,pihentetve akár ,és 1. 40 everékkel 100-as benzin , Full szintetikus olajjal .
Mintha a kisebb számú lenne a nagyobb hőértékű de meg kell nézni a neten és a nagyobb hőértékűvel jársz jobban . Amúgy is a nyáron van használva . És a hőértékek ezekben kissé átjárhatóak egymásba .
Nem. 😁 A Riwallt vettem anno mert kellett. (nem volt nekem ilyenem).
A Parkside a sövényvágó és az ágvágó fűrész miatt, a SADKO-t az Ukrán szomszédomtól kaptam, mert meghalt a férje és azz idős hölgy nem kaszál. (régen sem kaszált. 🤣)
Nincsen rajta a burkolaton, hogy mennyire kell állítani a T és a H csavart? Minden Stihl fűrészen rajta van. Még nyíl is mutatja merre tekerd. Meg lennék lepve ha nem lenne rajta. A 170-en nincs rajta, de azon nem is lehet állítani csak az alapjáratot. Nézd meg.
Ha nem vagy képben inkább ne csináld megsütöd a motort benne . A T csavar az az alapjárt milyen magasan járjon ,ezzel nem tudod tönkre tenni a gépet ha túl kicsi nem indul be . Az L csavar az alapjárti keverékszabályozó az alapjárati benzin levegő keveréket szabályozza . A H csavar a teljes gázhoz tartózó keveréket szabályozza ha sikerül túl szegényre állítanos a gép a kenés hiánytól megsül . Az L és a H csavarok kifelé tekerve több benzint adagolnak befelé meg kevesebbet . Alap beállítás régen benne volt a gépkönyvben . Két teljes fordulatra nyitva mindkét csavar elsőnek megteszi ,ez nem lesz jó de be fog indulni a gép . Főleg ha a T csavart 1-2 fordulatra betekered és ezzel meg emeled a gép alapjáratát . Innen kell belőnöd hol lesz a legjobb . Egy fordultszám mérő sokat segítene .
Ismét kérdeznék a STIHL FS 300- asommal kapcsolatban. Meg volt a karburátor csere, de a beállításokat / alapjárat, stb /, nem tudom beállítani, szerintem el is állítottam. Hogyan kezdjem, a karburátoron oldalról nézve van három fekete szrtem védőgomb. Innentől segítsetek! Melyik, mi? Hogy állítsam be?
Csak, hogy szinesebb legyen. Én a Stihl FS 120-at venném. Nem kell semmit semmire csereberélni, úgy jó, ahogy van. Anno azért vettem HQ-t és nem Stihl-t, mert akkor a HQ volt az olcsóbb.
A közönséges 4 Ah aksikkal ,de már létezik 6,és 8 Ah-s aksi is hozzá azokkal nem tudom mennyit tudna . Vagy veszel 3x2 akkupakkot és egész nap nyeszetelhetsz . De a véleményem még mindig az Oleomac 400-as körüli gép maradt . A rezgés csillapított tetszene igazából ,de az olcsóbbat venném és vennék rá egy rezgéscsillapított markolatot és átszerelném . Régebben volt ebből olyan rövid tokos rezgéscsillapító is . Kunhegyesen van Oleomacos bolt , Bánhalmán is ugyanaz árul vele kell beszélni mit tud adni az neked sincs messze .
Én előző nyáron az isminél használtam makita 2x6aó aksis fűnyírót, hát nekem nem jött be, csak egész kis fűben "úri" területen ok. Máshol gyorsan lemerűl.
Mit írtam 40cm3 ami nekd való kb ,de ettől erősebb nagyobb lehet de a tapasztalatom szerint sok értelme nincsen a nagyobb gép nehezebb is és szomjasabb is . 343 r husi kaszám van már sok éve ,de a nagy fordulata miatt én nem szeretem ,nagyon kell forgatni . Van egy 53cm3 Kawasaki kaszám is hát ez már betyár erős gép a motorja nem forog nagyon de olyan nyomatéka van mint semmilyen más gépnek sincsen . Ez Egy Nikkari kasza . Ebből létezik 45 cm3 is az is bőven elegendő kert kaszálásra . A hajtások ugyanazok mindkét motornál . Késhez kitalált erős gépek . ,de már kissé bonyolult karburátoruk van . Az én gépem pl nem szeret indulni hidegen olyan minimálisra van állítva a fogyasztása . 2ml a torokba és egy rántásra jár a gép és a későbbiekben már egy rántásra indul amíg meleg . Ezt elfogadtam ilyennek ,egyébként a külföldi portálokon ezt fel is róják neki hogy hidegen igen nehezen indul ,de én megoldottam és semmi problémát nem okoz ez a hiba .
Jócskán gyengébb, mint a 120. Tovább fog tartani a kaszálás. Ha évente háromszor kaszálsz, akkor érhetnek meglepetések. Olyan időjárás jön ami miatt nagyra nő a fű, meg sűrűbb is lesz, hát ott már megkínlódnál vele. Esetleg nem is bírná és az az érdekes helyzet állna elő, hogy van egy fajin új kaszád, de valakit hívni kell a munkára vagy kérni nagyobb kaszát. Vékonyabb damil is való bele. Én egy kis Makitával kezdtem, köbcentire, lóerőre ugyanaz volt, de nem háromszor kaszáltam. Mégis volt amikor kevés volt. Ezért jöttek a többiek. Egyébként nagyon szerettem. Könnyű, kézreálló, csendes, keveset fogyaszt, nem ráz szét. Csak gyenge. Megvan még most is, de már csak tartalék.
Az alapjáratát gondolom a bowden állításával próbáltad beállítani. NEM AZZAL KELL. https://youtu.be/UZP1KTbLg4k?t=360 Van arra egy tűszelep és azt kell kif-és befelé csavarni, hogy alapjárati benzinmennyiséget változtasd. Szerintem ott lehet egy kis dugulás, vagy beállítási gond. Nézd VÉGIG ezt a videót is és megérted, hogy hogy működik, és hogy kell az alapjárati fordulatszámot beállítani. https://youtu.be/MkaO9fag-xM
Megnéztem, a gyári karburátor is ilyen rajt. De gondolom az új biztosan ilyen.
"Úgy rémlik h karbi csere előtt csinálta azt h akkor kezdett fulladozni
ha mar kevesebb benya volt benne"
Ilyen jelenség akkor szokott előfordulni, ha a tankban levő vezeték már megkeményedett és nem tud a szűrőn levő súly emiatt mindig lesüllyedni a tank aljára a gép mozgatása közben. Nehéz rájönni, mert mivel mozgatod a gépet, ezért egyik pillanatban nem ér bele és nem kap benyát, utána meg a mozgatása miatt a következő pillanatban már kap is a szűrő benzint. Ez a jelenség kb fél tank vagy kevesebb benzinmennyiségnél fordul elő.
A másik jelenség pedig, ha a tanksapka szellőzőnyílása el van dugulva, akkor is le szokott hörögni, mert vákum keletkezik a tankban és emiatt nem kap, vagy nem eleget kap a benzinből. A lehörgés után, van ideje a nyomásnak kiegyenlítődni, azt követően az újabb fordulatszám emelkedés egy idő után megint vákumot okoz a tankban. Ez a jelenség főleg teli tartály esetén szokott előfordulni.
A Stihl, igaz drágább, de egy kilóval könnyebb és egy fél lóerővel erősebb. Mindkettő észrevehető. Ja, és Stihl. Nem mintha a HQ-val bármi bajom lenne, minthogy nekem is az van. A kínait azt felejtsd el. Nem neked való. Lehet olyan, mint amilyennek itt előttem leírták, de ugyanolyan eséllyel lehet az ellenkezője is. Volt nekem kínai, mégpedig a jobbik fajtából való (Hecht). Semmiben nem lehet összemérni a HQ-val vagy a Stihllel. A HQ primerrel felpumpálva harmadik rántásra pöffen, negyedikre indul, csendes, kényelmes, keveset fogyaszt és tudja a ráirt lóerőt. A Hecht elindítása türelemjáték volt. Beindult, ha nem is könnyen aztán mire a berántótól a gázkarig értem le is állt. Ezt játszottuk mindig kb negyedóráig, néha tovább. Sokszor akartam felgyújtani. A kormánya úgy állt, hogy a jobb alkarom fél óra után mindig begörcsölt. Pontosabban a gázmarkolat állt úgy(állíthatatlanul). Rázott is embertelenül, rezgéscsillapítás szinte semmi. Volt olyan repedtfazék hangja, ne tudd meg, de legalább ordított ezerrel. A ráírt két lóerőből jó, ha másfél megvolt. A fogyasztása viszont emberes. Azt is el kell mondani, hogy a felsoroltakon kívül más baja nem volt. Két szezon után úgy döntöttem, hogy én kaszàlni akarok, nem magamat idegesíteni és vettem egy HQ 543 Rs-t. Azóta kisimult a világ.
"mióta lelett cserélve a karburátor egy pár kaszálás után azt kezde el csinálni"
Ellenőrizd, hogy nem lazultak-e fel a karburátort rögzítő csavarok, ott kaphat egy kis fals levegőt. Ha nem javul, alapos karburátortisztítás,beállítás, és benzinvezeték, benzinszűrő takarítás,csere. A tömítés ellenőrzése, cseréje. A karburátor és a forgattyúsház közötti kis lyuk (ami vezérli a karburátor membránját) nincs-e elkoszolódva, vagy a tömítés nem zárja-e el egy kissé a lyukat, illetve a tömítés felfekszik-e rendesen a felületekre.
Amikor le akar fulladni, akkor ha ráhúzod kicsit a szívatót, akkor életben lehet tartani?
Érdemes a tankban levő kis súllyal egyben levő szűrőt kitisztítani vagy cserélni a benzincsővel együtt.
Csak alapjáraton fulladozik? Nincs-e összefüggésben a tankban levő benya mennyiségével, vagy a gép helyzetével?
Az nem való semmire sem az csak arra jó hogy a gépet megnyúzzad és ne haladjál sehová sem vele ! Próbáld ki micsoda erő kell egy tetőléccel kaszálni meg egy élesre fent pengével kaszálni ,pont ezt okozza a szétszakadt damilvég . Én pl a Grassmister damilt egyszer vettem és kv 3 percig kaszáltam vele és repült a kukába az összes frissen vásárolt damil ! Az oregonnak a citromsárga damiljait szeretem nagyon ,de hogy annak így hirtelen mi a neve nem tudom ,valahol megvan a cimkéje de nekem nagyon nem kell már mert tudom a színét és olyat kérek . A husi piros színű damilja is jó nagyon . Amikor feltekerem a damilt szándékosan rövidre hagyom a befűzött végeket és amikor össze van pattintva a fej akkor ahogy csak bírom megrántgatom a damilszálakat és kifelé húzom ,hogy ha megpörgetem ne tudja a pörgés megrántani a damilszálakt benne ha fel lazult .
Alkalmi felhasználásra bőven jó az olcsóbb gép is . Több ismerősőmnek is van évekóta használják probléma mentesen . Damil ,ez egy sakalatos kérdés a jó damil vége laposra és élesre kopik használat közben . Egy ilyen 40cm3 géphez kb2,5- 2,8mm körüli damil való Oregon ,Husqvarna damilokat javaslok . sima kör keresztmetszettel . A damilt úgy kell feltekerni hogy jó szoros legyen és ne nagyon lazuljon meg a fej összerakásánál akkor nem sül össze . Az összesülés akkor jön létre ha laza a damil a dobon és a damil elkap valamit és megránta a dobon a damilt mert laza rajta . Ez olyan gyorsan következik be hogy össze olvad a megrántástól . Az is hiba sokszor hogy egy kicsi 100-as fejet használnak a géphez 130 átmérőjüt kell leglább használni hozzá és a Tecomek-ét javaslom . Ha a fej nagyobb akkor a damil rövidebb lóg ki és nehezebben sül össze . Az is fontos hogy ne lökjük mindennek oda a fejet hanem kisebb gázon kétszer háromszor megpördítve kerüljük a tárgyakat ki ha erős a gaz ne használjunk damilt arra van a két ágú kés amivel nagyon szépen lehet kaszálni még a cserjésekben is kb cigi vastag sarjakban is akár ,és nincs olyan gyom még a lapu levélsem ami megfogná a késes kaszát . De akár a kukorica szár sem akadály neki . Ebből a rövidebbeket kell alkalmazni ,vagy akár kisebbre is lehet flexelni de nagyon pontosan kell vágni a két végéből ,másként rázza a gépet .
Hát az is lehet a főtengely szimeringet kell kicserélni amikor az alapjárat elvész de sikerül beindítani az általában a szimering hibára utáló dolog ,már falsol kissé ,vagy épp a csapágya halott és kottyan és ez bebe enged egy kis fals levegőt és azért is nem reagál az alapjárati csavarra . De az L csavar rossz helyzete is okozhat ilyesmi hibát . Az is nagyon fontos milyen a benzin benne friss vagy a tavalyival akarod használni épp . A benzin tönkremegy sajnos, én 95 nem használok egyik gépemben sem . Az elmult napokban 3 fűnyírot néztem át és levegőszűrő hiba miatti elkokszosodás ,valamint berohadt benzin miatti soha elnem indulás miatt kerültek bajba agépek . Ezek sajnos emberi hibák amiről a gazda nem is hallott még ,magamhoz nyúltam rögvest . Olyan büdös van a műhelyemben ez miatt csak nyitott ajtóval ajánlatos bemenni oda jelenleg ((::!! A kezem két napig bármit tettem vele bűzlött a benzintől ,pedig körömkefével és ultra dermel mostam kezet kétszer egymás után . Olyasmi lesz a benzin szaga mint az olajfesték hígító és a szine is sárgásra vált . Soha nem indul be vele semmi sem . Az egész rendszert szét kell szeni miatta és kimosni kitakarítani belőle .
Az sok mindentől fulladozhat a sok benzinttől a kevés benzintől ,gyujtógyertya is okozhatja ,vagy ha a gyújtás túl messze van a lendkeréktől , katalizátor van a kupufogóban és el van tömődve már stb . Kell valami segítség neked aki átlátja a hibákat és tudja mit keressen rajta .
Van ezzel egy kis bibi a legtöbb ember abszolúte nem ért hozzá ezért nem fognak menni sem a gépek . Volt olyan hogy rángatta a bácsi rántgatta a bácsi már egy fél órája rántgatja a bácsi oszt nem megy ,majd telefonál hogy menjek már mert nem tudja elindítani . Kivettem a gyertyát és kb 3 cl benzin volt már benne a forgattyús házban ((::!! Mondom neki agyig szívatta már ! Kifújkáltam belőle a benzint ,tettem egy új gyertyát és egy rántásra indult szívató nélkül ! De a bácsi még melegen se tudta elindítani mert csak a madzagon keresztül húzigálta ,mert már nincs ereje megrántani a motort . Mondtam neki ez nem behúzó madzag hanem berántó madzag amit húzgálunk !!! Több napon keresztül előadta ezt a dolgot . Nem mindenkinek való a motoros kasza . Aki nem tudja kezelni ,nem érti a működését annak nem fog menni . De ,még is vannak olyan gépek amit nem kell rántani annak elég ha a madzagot kihúzzuk a fogantyúval és a felhúzott rugó indítja a gépet . Na olyan is van aki ezt is rántgatja mint egy őrült ,nehéz eset az emberek jó része . Na annak is amikor megmutattam hogy nem rántgatni kell hanem hagyni a szerkezetet dolgozni csak lesett mi is van . A szomszédom is egy fél napon keresztül rántgatta és nem indult el neki a vadi új gép ((::!! Ezek kínai gépek és nem is az olcsó katagória hanem a 60 000res gépek . Vissza küldte . Egy közepes márkával jól lehet dolgozni már . Ez most a véleményem szerint az Oleo gépei ! Ha 100-as benzint kap full szintetikus olajjal sok évet elmegy bajok nélkül . Még többet ha a kipufogó le van cserélve a katalizátor mentesre ,ez erősen ajánlott és minden gépre igaz . A katalizátor megsüti a gépeket előbb utóbb .
Általában a cm3-t jelöli a 400-as 40cm3 gép ez alatt nem nagyon kell venni semmit sem azok csak hobbi gépek . Ezek már a hobbi profi gépek közti farmer kategória .
Kínai 25-30 ezer ft-ig, a 42-60 cm3 . Erős, könnyen viszi a bozótot is. Évekig elmennek gond nélkül. Minden van hozzá. Ha szükséges, bagóért tudod otthon is javítani, csak egy torx, meg egy imbusz csavarhúzó kell hozzá, meg egy 10 es kulcs. Fölösleges pénzkidobás márkás cuccot venni, főleg ilyen kis területre. ( megtankolod, 1x berántod, felét lenyírod, újra megtankolod és berántod). Ekkora területen évi 3x-i használattal elmegy 10 évig különösebb gond nélkül. Ez az én véleményem és tapasztalatom, kb 40 év fűnyíró és fűkasza használat után, de mindenki eldönti, mire költi a több mint 100.000 ft különbséget. Ha meg nem tudod sajátkezűleg 10 év után javítani, és többe kerül a szerviz munkadíja, akkor veszel ugyanilyen olcsón egy másikat, és marad egy géped alkatrésznek tartalékba.
Az Alco-nak is van 400-asa ha az megfelelt neked ,vagy az Oleomac BC 400-asnak is vannak változatai és jó gépek . Szerintem a többifélével nem nagyon van értelme foglalkozni túl drágák lettek és bonyolultak is .
Űdv. Mindenkinek! Sürgős segítséget szeretnék kérni, mi külőmbség van a STIHL FS 300 ill. STIHL 300 karburátor között. Félek, hogy a fűkaszámhoz STIHL 300- at rendeltem
Úúúú hát ezt nem igen tudod megmagyarázni az emberek 80 %-ának sem ! A szomszédom leégette a kuplungját a láncfűrésznek olyan alacsony gázon használta hogy a rugója tökre kinyult már és a láncot is viszi alapjáraton is ,lehet a röpsúlyokat is kékre edzette ,még nem néztem de haza vágta, egyszer használta csak a gépet ! Ezért szoktam mondani azoknak is akik úgy kaszálnak hogy a rángó görcs benne van az ujjukban ! A gépet vágják csak haza vele ! A másik amit még imádok amikor 1:25 be kevernek bele benzint ,mert azt írták oda a gépkönyvbe ((::!! Aztán egy idő múlva hozzák hogy nem megy csak nagyon keservesen ! De ilyenkor már kb semmit sem lehet vele tenni halott a hengerszettje is ! Vagy épp olyan mértékben eltömte már a kipufogó torkot a kokszlerakódés hogy nincs is kipufogórés csak gyufafejnyi ! Olynkor csak leveszem nekik a kupufogót és mondom nekik lehet vinni ahová akarják ezt nem érdemes már megcsinálni mert többe lesz mint egy új gép ára !
Igaz. De sok ember észre sem veszi, hogy finomhangolni kellene. Csak panaszkodik, hogy füstöl, kormol, meg csöpög az olaj a kipufogóból. 😁 Oszt "jó van az úgy".
Azért azt se felejtsük el, hogy (lerakódásos történetben) a karbi beállítás is sokat meghatároz a kis kerti gépeknél. Túl sok üa.+kevés levegő is tud maradékot produkálni. Véleményem szerint. 🤔
A lombikosban sem használnak adalékot az olajhoz ! Az mondjuk motorolaj és négyüteműé ! De szerintem még is van létjogosultsága a dolognak ,mert én más sok olyan motort láttam belülről ami tökre el van kátrányosodva ! Én ha lehet a lehető legjobb olajat használom az árakhoz képest és szintetikusat és nincs is lerakódásom még 300 000 km után sem . De a gépeimet is meglehet nézni a kipufogóknál nem úszik a retekben egyik sem sőt barna és száraz a kilépőnél a kipuffancsom . De a kipufogó réseim is szürkére égettek és nem lerakódásosak ! Amúgy az olaj műszaki adatinál is van olyan adat hogy lobbanás pont és a jobb olajoké kb 80 fok közelében van . A hamutartalomra is vannak néha adatok hogy mennyi a visszamaradt maradék az égés után .
Ja, a benzin helyett használhatsz autentikus keveréket is. Ezt vajon a tesztelő miért nem csinálta meg, ha már belekezdett? Miért csak az olajat égette el? Nem gondolom tovább.
Ajánlom figyelmedbe, hogy egy teszt akkor teszt, ha ugyanolyan, de legalább nagyon hasonló körülmények között végzik, mint az eredetit. Sem az égés helye, sem a hőmérséklete, sem az ideje köszönő viszonyban sem volt a valóságossal. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az a teszt nem volt teszt. Önts ugyanannyi benzint egy tálkába meg mondjuk egy energiaitalos dobozba, gyújtsd meg mindkettőt és mindjárt megérted miről beszélek.
No meg ne felejtsük el azt sem, hogy milyen körülmények között ég el az az olaj. Mert kiöntünk egy kis olajat és meggyújtjuk. De! Használat közben az keveredve van benzinnel. Égés közben nagy nyomáson ég el. (benzinnel oldva) Úgy már mindjárt más a leányzó fekvése.
Én a Re Cord olaját használom legalább 10 éve de ,megnéztem ezeket az olaj égetős filmeket és mivel sok éve használom de ez az olaj is közben változott flakon szerint is és cimke szerint is ,ezért kíváncsi lettem ha elégetem mi marad vissza . A régi flakon cimke szerint kertigép olaj volt leginkább most meg motorkerékpár olaj lett . Elégetve sok koksz maradt vissza benne már 2ml után is . Azt az egyet viszont megállapítottam könnyen meggyulladó olaj már rövid melegítésnél meggyullad és eléggé fekete füsttel ég . Én azt mondom laikusként jobb ha egy motorolaj könnyen gyulladés minél kisebb maradvánnyal elég ha a hengerbe kerül . Ilyen magas alkatrész áraknál ez nem hátrány . A kevés koksz is csak a gépeink használati élettartamát javítja . Lehet használni piros Stil olajat is csak az élettartalma a gépnek rövid lesz . Eléggé nagy baj sajnos az olajaokról nem nagyon tudunk semmit sem haszálatközbeni vizsgálatokból mert csak ilyenek vannak akik esetleg valami mezei egyszerű tesztekkel próbálnak valami segítséget adni ebben az olaj útvesztőben .
Mellé az a baj ezzel az olajmizériávak, hogy a fent lévő tesztek majd.90%-a önjelölt, saját tapasztalattal bíró szakértőktől van. Valami olyan, hogy ahány ház, annyi szokás. Teljesen garantált laborkörülmények között tesztelet ajánlás, meg minden neves kisgépgyártó a sajátját túlárazva favorizálja. Más meg mást mond, ajánl. Ebből mennyen ki az emberfia. Az én olcsó kinai gépeim évek óta mennek a Motullal. Nem állítom, hogy ez a jó, de anno ezt adták a boltban, bevált, használom.
Az eredeti kérdés az volt, hogy használ-e valaki ilyet és mi a véleménye.
Ajánlani nem ajánlottam.
Egyébként az olcsó kinai cuccoknak, teljesen mindegy. 🤔😁 A piacon fillérekbe kerül az alkatrész utánpótlás. 🤣
Én csak leírtam, hogy milyen olajat használok. (évek óta) Nem javasoltam, csak írtam. Igaz még nem volt egyik sem szétszedve (nem volt rá szükség) így nem tudom, hogy milyen lerakódás van belül. Működnek a gépek, oszt jónapot. 😁👌
Ajánlom figyelmedbe akkor ! Amiből ugye nem maradt semmi vissza az nem is fog lerakódásokat okozni ! Amúgy meg létezik olyan olajteszt is ahol ezt lombikban főzik na ott is akad meglepi !
Mielőtt elfogadnál "okos" tanácsokat, menj át a láncfűrészes topikba. Ott leírják melyik olaj milyen. Meg azt is, hogy Árpád apánk nagyívű olajtesztje mennyit ér.
A Bíró árpi filmjet nézd meg az olajégetős teszteket a yutubon . Az nem jó a kerti gépekhez nem ahhoz fejlesztették ki . Amúgy is ronda lerakódások maradtak az elégetés során .
Én Motul 710-et használok. 3 fűkaszám van. (de minek?🤔) Semmi bajom vele. Nem kormol, normálisan mennek vele. Mindhárom kinai. Riwall, Parksode, meg egy Ukrán Sadko gtr 220 Pro. (de szerintem az is kinai.) A motullal nem volt bajom eddig. (kb. 6 éve)
Van itt valaki aki esetleg ipari szinten kaszál, és használ Castrol power1 racing olajat? Vagy Motul 710 et... Kíváncsi lennék a tapasztalatokra hosszú távon.
Nem tudom miféle membánokat használ az de ha átlagosak akkor sokféle van belőle érdemes drágábbat venni bele ,de én pl sok gépben a piacon vett kíniakkal mennek baj nélkül ,meg vettem többet is és van ithhon mihez nyúlni . Meg a 100-as benzin nem agresszív ,van olyan gépem ami 20 éves és sose volt még benne cserélve semmi sem . De a márkás gépekben még mindben az eredeti van A Kawasakiban is kibírt az eredeti 5 évet .
Egy 545-ös 2000 üzemórát minden gond nélkül elmegy. Persze ehhez kell egy jó gazda. A nem megfelelő keverék vagy rossz légszűrővel hamar agyon lehet vágni.
Én pedig most fogok átállni az oleora mert a többi bazi bonyolult és nem örök darabok egyik sem 1-2 év után pl a tszben javítani kellett az 545 -öt kiment belőle a henger ! A környezetvédelmi baromságok miatt nem tartósak . Az oleo meg inkább csak a katalizátort erőlteti de kidobom belőle oszt elmegy örökké ha a benzin 100-as az olaj meg full szintetikus . De a 40cm3 hengerek se a sthil husi árban vannak hozzá . Azt a BCH kaszát néztem magamnak a 400-ast .
Az nem olyan nagy probléma amíg kicsi egy nagyon pici elmegy de ha 1mm kb akkor már hézagolni kell mert előbb utóbb szimeringes lesz . Megkéne nézni hogy melegen mennyire lötyög .
Nos a búrkolat leszedése után észrevettem, hogy a főtengely a házban lötyök. Csak balra-jobbra néhány mm.-t de oda-vissza lehet mozgatni. A szimeringeknél nincs izzadás, olajfolyás és pöccre indul.
Ez a mozgás normális jelenség lenne, vagy nem. Érzésre a csapágyak rendben vannak, tehát csak tengely irányban mozog.
Nekem 440 T van én is Pomázon vettem. Egy visszatérő problémája volt, a membrán a karburátorban, ami miatt teljesen kiszámíthatatlan időközökben lehörgött és leállt. Sok időbe telt, amíg a szerelő rájött, de előtte pl. a szuszogóra is gyanakodott.
Azt mondta, hogy a membrán olyan volt mintha neylon zacskóból vágták volna ki. A csere után jól működött. Remélem a szezon beindulása után is így lesz.
a primerpumpában kell lennie valahol egy visszacsapó szelepnek. Haa új rajta a cumi és a benzincsövek is jók, mégsem szív, akkor a visszacsapó szelep lesz a ludas. A szívóágon szokott lenni.
Láttam a druzsbás videókat. 480cd hengert tett 165rx-re. A szöghajtásnál nem az a kérdés, hogy mennyi lesz a vége, hanem hogy egyáltalán lehet-e kapni?
Tudom én is csak karburátor cserével tudtam javítani a Husi 440-et ,annak is ez a kis dugattyús része ment tönkre . Bíró Árpinak megnéztem a filmjét előtte hogy mi okoz ilyet és már nem is kísérleteztem vele ,mert jellemző volt a tünete hogy alapjárat rendben volt ,indult is szépen de a gázt nem bírta csak nagy nehezen felvenni és a terheléstől meg lehalt ! Nem lehetett vele fűrészelni de terhelés nélkül meg nem produkált semmit sem rendben működött . Kétszer volt a szervízben miatta de nem orvosolták a hibát ,ott nem akartak vágni vele és a hiba nem jelentkezett az indítás után közvetlenül . De a pillangószelep tengelye is lógott ,tudtam ekkor már bármit csinálok vele ez jó nem lesz . a karburátor csere után a gép azóta is rendben van . Később kiderült erdőben gallyazásra haszálták vagy 2 évig ! Azért ott órágig rántgatva a gázt nem is csodálom hogy kikopott a karburátorja . Van egy Kawasaki motoros kaszám na az meg nem indul hidegen Már mindent elkövettem vele de olyan kicsi mennyiséget kap még szívatón is hogy az nem indul be még tíz rántásra sem . A legnagyobb baja az hogy a karburátoron semmilyen állírási lehetőség nincsen ,minden fix . Megpróbáltam kioperálni a a forgó súbert belőle nem jön ki semerre sem ,pedig minden csavart kiszedtem belőle ,de hogy tették bele ? Úgy gondoltam a tűnek a fuvókája egy olyan műanyag cső ami belóg a cső közepéig ,azt gondolom túl hosszú és így kevés üzemenyag megy ki belőle hiába megy fel a súbet tűje . De mivel azt kivenni nem lehet így a levágást sem tudtam megcsinálni . Venni fogok hozzá egy más rendszerűt az aliexpreszről ott láttam olyat amin van állítócsavar ,már csak az a kérdés az mit állíthat !
Tengely falsolás nem zavarja a kézi pumpa működését-attól még felemeli a benzint...viszont a szelep,amin beáramlik a benzin a keverő térbe-az a szelep,ha nem zár vissza,akkor a kézi pumpa nem a benzint huzza fel,hanem a torokból a levegőt veszi fel-sokszor jellemzően szörcsögő hangot adva..
Mint előrébb irtam bemártásos dolog-ha pont addig merited a porlasztót a benzinbe,hogy pont elérje a torokban ezt a szelepet,és akkor felveszi a benzint-akkor általában ez a szelepfuvóka a hibás-és sokszor nincs ilyen fúvókaszelep másik..
A gyorsító szivattyús dologgal már én is találkoztam, de máshol mi tud még tönkre menni a karbiban ? A tengely falsolást is láttam már az látható és lötyög is amikor már vészes a dolog .
Nem ismerem a konkrét tipust,de általánosságokat mondhatok.. szóval nem veszi fel a benzint,de a gumi,a csövek,a szivófej jó-azt irod.A porlasztón átt illene felszivni a benzint-mikor pumpálod a cumit,nem jön szörcsögő hang a porlasztó torkából?Mert ha igen,akkor a pumpa inkább onnét vesz levegőt,nem a nehezebb benzint emeli fel.Gyorsitó mellett is szivhat falsot-ha van benne egyáltalán olyan..illetve természeteen maga a pumpa egység szelepei is tönkre tudnak menni..
Én egy tiszta edénybe szoktam benzint rakni,abba belerakom a porlasztót,ugy pumpálom-hogy felszivja a benzint,vagy nem-ha felveszi,akkor utána lassan,közben pumpálva,eresztem a benzinbe-hol az a pont,ahonnan elkezdi szivni-ott a hiba,ahol addig ér bele a benzinbe..
Tönkre megy a szelepe és fel is szívja meg vissza is nyomja a tankba és akkor cserélni kell . Újabban ezt produkálják a kínai alkatrészek ! Már engem is beszopatott vagy 2 is amiket nemrég cseréltem és ilyen szelep hibás lett .
Bocsi én nem azt kérdeztem hogy pohárból felszívja a benzint vagy sem, hanem mi lehet a probléma primer pumpával ilyen esetben. Azért pár fűkaszám van és szereltem már ilyet de úgy voltam vele hátha valaki okosabb nálam. Mondjuk én nem adnék tanácsot ha ilyet nem tudok.
Ja tesztelted hogy működik-e a benzin bevezetés ennyit tudtál meg . Én még csak olyan gépet láttam amiken egy irányú gumiszelep van be enged levegőt de kifelé nem ! Sőt van olyan motoros kaszám amin tönkre ment az eredeti szelep és úgy gyártottunk rugós golyósszelepet rá a mai napig azzal megy ,mert másként ha melegen megtankolod kinyomja mágából az összes benzint ha a primerrel megpumpálod . Úgy van külön benzinvezetéken kivezetve a szelep ,másként már a kezemben kigyulladt volna . Nemrég rendeltem hozzá tankszellőzőt csak még nem tettem rá .
Nem értek eggyet, én amikor szívtam az 543RS géppel és teszteltem sima talán 2-3dl flakonból működött. Azért van a forgattyús házzal kapcsolat,furat vagy külön csővel("benzinpumpához"), akkor van gond ha a tank zárt és ilyenkor nem tudja kiszívni.
Youtube-van egy szerelő,Drujba inc néven szerepel,sok mindent tud neked ebben a témában segiteni.Neki van valami hasonló régi nagy Husi kaszája,amire a gyárinál nagyobb,valami fűrészről levett hengert rakott..nézelődj és érdeklődjél nála.. a filmek elejére fel szokta tenni az elérhetőségét is..
Molnár Gábor,Dunakiliti.. további cimét nem tudom..
Hajtómű-szét kell szedni,és ha jók a fogaskerekek,akkor ujra kell csapágyazni..azt nem tudom,ha uj fogaskerekek is kellenének,az mennyiben lenne..egy uj hajtóműhöz képest..
Pohárból az életben se fog menni ,ez tévedés ! Nyomása van a tanknak ,nem nagy csak egy pici ,de az fontos azért van vagy külön tankszellőző vagy a tanksapkában egy szelep .
A vezeték nem törött a szűrő jó de szűrő nélkül is működni kellene, levettem a karbit úgy is próbáltam úgy is működni kellene. Az hogy tankba lóg vagy egy pohárba a cső vége az mindegy. Membrán jó kicseréltem újra, tömítéseket is kicseréltem ezért talány még.
Lehet törött a vezeték ,eldugult szűrő , vagy épp a tankszellőző nyitva van . De a karburátorban a tűszelep membránja is lehett kopogósra van keményedve akár ! Mindent végig kell nézni .
Sziasztok! Olyan problémám lenne hogy van egy MTD 500 szegélynyíróm és a karburátorral vannak gondjaim a primer pumpa nem szívja fel az üzemanyagot ilyenkor mi lehet a probléma? A gumit kicseréltem újra, nem lyukas.
Husqvarna 265RX fűkaszát javítok magamnak. Szalmát aprítottam vele, de a levegőszűrője átengedte a port, mire észrevettem elment a kompresszió. Még nem szedtem szét.
Vettem hozzá egy L 65 láncfűrész hengert, mert ahogy néztem a felfogató csavarok, a furat-löket egyezik. Elég szép állapotban van, a dugattyú szép lassan csúszik le benne, bár az eszterganyomok már lekoptak simára. Egyelőre gyűrűzni fogom, de valamikor kelleni fog egy dugattyú, valamilyen jobbfajta utángyártott, Meteor, AIP, ilyesmi, HQ 265RX vagy HQ l65-höz dedikálva. Nem találok a webshopokban. Főleg a Kertmotor kínálatát néztem jobban át. Mielőtt nekiesek a többinek, esetleg nem tud valaki forrást?
Esetleg van-e valami jótanács a henger átültetés ügyében? pl hallottam, hogy rámegy a 480CD henger, de mondjuk annak a gyertyafurat felfelé áll, az L65 hengeren meg hátrafelé. Ilyesmi differenciákra számítok. Ha valaki csinált már ilyen átültetést, van-e más trükk, amit tudni kell?
A szöghajtás sem mindig fut jól, valaki azt mondta hogy lehet hogy csapágycsere is rendbehozza, de fogaskerék cserének jobban örülnék. Vagy esetleg a teljes szöghajtás, az is eléggé leharcolt, Utángyártottban létezik? gyáriban nem is reménykedek.
Vastagabb anyagú rövidszárú gumicsizmát javaslom ,én is abban kaszálok . Ráhúzott nadrágszárral . A bőr csizmák nincsennek is és tönkre is tenné hamar a fűlé . Az áruk borsos 40 000-től felfelé van csak ami nyron is viselhető és natúr nincs benne bélés .
Nos átvizslattam eme nagy teljesítményü "ipari" felhasználásra szánt fűkaszát. 😁
Egy gumucumi+üa. csőrendszer és némi munka (néhány nem oda illő csavar) árán meg lett a 3. PRC gyártmányu Ukrán fűkaszám.
Pöcc röfre indul (még) úgy, hogy 3 éve halálozott el a tulajdonos. (megjegyzem szerintem használtan vehette). Nézve a dugót (kipufogón keresztül) kb. 5-6 üzemórát mehetett.
Jó a cuccos.😁🤣 (főleg, hogy a nyíregyi piacon filléres az alkatrész utánpótlás.)
Pár éve, egyik ismerősöm vett egy új Husqvarna fűkaszát valamelyik ősszel. Kicsit használta, aztán eltette télre egy fedett, de nyitott tárolóba. Tavasszal sehogy nem tudta beindítani, mivel még garis volt visszavitte a Husqvarnahoz. Ott sem tudták beindítani, ment a küzdés, aztán végül garanciális javításra átvették. Pár hét múlva felhívták, hogy megvan a probléma oka: egy darázscsalád beköltözött a kipufogóba... Végül gariban távolították el :-).
Ugye hogy nem volt bonyolult a műtét ! A dugattyú oldalát nézd meg nem -e lett lakkos a hőtől ,nincs-e rajta elszíneződés . A kipufogó formályú hőfolt . Ráéghet az olaj a hőtolulástól .
A közepébe van egy lemez azon egy kis kb. gyufásdoboz az van megtömve drót gubanccal.
Erről a kipu izzásról jutott eszembe, van vagy 20éve volt a közelembe egy simson, a gazdája ha sötétbe álló helyzetben ráhúzta a gázt, vörös volt a kipufogója. Ment brutál módon, hatalmas ereje volt, nem tudom, hogy mit mókoltak rajta, de sokáig használta a tulaj hozzányúlás, hiba nélkül.
Erre a karburátor dologra én is kíváncsi volnék egyébként, hogy mekkora különbség, van eltérő méretű torokkal rendelkezők közt.
Elvégre valamiért ki lett találva. Csak nem azért, hogy olyant vadásszunk rá ami a mérete, ne pedig azt tegyük fel ami a polcon lapul....
Ha véletlenül nagy lenne a karburátor legrosszabb esetben túl dús lesz a keverék, nem tudod eléggé elszegényíteni. 43 ccm kaszákra is raknak 15 mm-es karburátort, még 63 ccm-re 12,5-est a mai világban.
Feltettem egy kínai kipufogót. Annak 12mm.es a csöve, az AL-KO 10mm.
Amúgy biztos, hogy van benne olyan "akadék" erről az oldalról csak ezt a perforált lemezt lehet látni.
A cső pedig jól belelógg, át szinte a másik oldaláig. Husqvarna kaszámba még felhasználó barátabban tették azt a nagy fejlesztést. Abból két csavar levétele után ki tudtam sobni egy háló volt csak.
Az nem hiszem hogy befolyásolná ,de a gépet erősen fogja a feltoluló gáz ,átkell menjen egy sűrű gubancon miközben az izzik . Egy oldalcsípővel felnyitod majd egy jobb csőrős fogóval simán nyitogatható ,csak a felét kell felhatogatni U alakban és széthúzni . Vissza meg egy kiskalapáccsal vissza ütögetni . Vagy satuval is akár .
Előbb beszerzek valami olcsó tipikus kínai kipufogót ha passzol rá. Kétlem, hogy össze tudnám úgy hajtogatni, hogy jó legyen. Gondolom azért nagyban számíthat ebben a tüzesedés dologban a karburátor mérete.
Katalizátorod van a kipufogóban ! Sürgősen dobd ki mert elégeti a dugattyút a vissza áramló hő ,nagyon hamar ! Szét kell hajtogatni a kupufogótés kijön belőle a drótgubanc ,wolfrám szálas nem lehet másképp kiszedni csak egészben . Nekem egy külön lemezbe volt integrálva csak komplettül kidobtam belőle .
Megmondom úgy ahogy van egy ideje ezzel megy a kaszám :) Én fogyasztásban nem láttam eltérést, kormot nem figyeltem, de a kipufogó az ilyen:
Napsütésben fel se figyeltem volna rá. Az Al-ko FRS-4535; BC-4535 kaszákhoz írják a 15mm.es torku karburátort, az enyémhez ami ugye BC 4535 II a 12,5öst. Nem tudom miben térhet el a henger furata egyébként ugyanaz. Talán löket hossz vagy jó kérdés. Mindenképp jó lenne beszereznem a gyárit most már úgy gondolom.
A káros tér alatt itt a hengerfejben kialakított égésteret szokás érteni, ami itt a hengerrel arányosan valóban nagyobb lesz. A gyártók általában figyelnek arra, hogy ne változzon a kompresszióviszony, mert a detonációs égés kinyírná a motort, így a löket térfogattal arányosan növelik az égéstér térfogatát is.
Lényeg, hogy simán rá lehet tenni a nagyobb hengert, ha a főtengely csapágyazása elbírja (pl Stihl FS400-450-480, Makita DBC3310-4010-4510), illetve a lendkerék hűt annyit, hogy nem sül be vagy kopik el igen hamar a gyűrű-dugattyú (pl a Solo 154 hűtése gyárilag nem volt elég, hamar besültek)
Amit elfelejtettem írni, hogy HQ Opti Round damil volt az a bizonyos citromsárga. Azóta már talàltam. A 3-as damil kérdésben az lesz a megoldás, hogy veszek pár métert és kipróbálom, hogy működik. Kösz a segítséget!
2,7-est használok a 343R hez a hármas már túl durva csak akkor szoktam feltenni ha vastagszárú gaz is van a területen . Ne tépkedje a damilt állandóan .
Husqvarna 543 rs kaszához eddig 2,7-es kör alakú (citromsàrga) damilt használtam. Ma elfogyott és nem találok olyat. Helyette látok narancssàrgát, de, hogy ugyanaz-e azt nem tudom. Pedig nekem bejött. Látok viszont kör alakú, piros Stihl damilt. Az milyen lehet? Következő kérdés, a 3-as damil sok lenne erre a kaszàra?
Gondoltam ha érdekel valakit csak rákérdez. A komplett szettre 150et gondoltam, a motor 130, a szár 30( rajta japán damilfej, kés jár hozzá). Egy 20asért van még egy szinte új 4damilos Jetfit, 40db 7es technibladdel + bő 250m 2.7es Oregon damil. Hobbi hevederek ajándékba.
Sziasztok! Érdekes lehet valakinek egy Kawasaki Tj53 motor? Annyit volt használva, hogy be legyen szép fokozatosan járatva, hogy azonnal munkára lehessen fogni ha szükség lenne rá, de nincs. Van hozzá egy komplett szár is, egy év gari van mindkettőre.
Mindenkinek köszönöm a segítséget, egyben elnézést is kérek, mert most már én is látom , hogy a fület alulról egy csavar fogja össze. Ezek szerint ha azt szétcsavarom levehető a fül?!
Szevasztok! A Mio Standard BK53ED kaszaval kapcsolatban van valakinek tapasztalalta? Ahogy nezem 1:1-ben ugyanaz, mint a mar nem kaphato STIGA BK 53 ED.
Rendhagyó problémám megoldásához kérném az ötleteiteket.
Van egy tizenvalahány éves Oleo 370T típusú fűkaszám. A kaszán lévő műanyag fül, amibe a hámon lévő hevedert be kell akasztani, annyira el van már kopva, hogy rövidesen át fog szakadni. Ki kellene cserélni, ha egyáltalán be tudom szerezni, vagy valami mással helyettesíteni és hogyan.
Az elkopott fület még csak le tudnám valahogy szedni, de az újat fogalmam sincs , hogyan lehetne rátenni, mert a fül szerintem rá van öntve a kasza szárára, ha jól látom.
Direkt hozzávaló "Husquarna Multi purpose grease" zsírt vettem anno. Sárga, mint a kacsazsír, és kb olyan híg is. Már meg is töltöttem. Kár hogy a zsíros tubus csőre nem megy bele a lyukba, csak rátapasztani tudtam. Addig nyomtam, míg a kisebbik lyukon megjelent. Nem kellett sok bele.
16 éves már az én husim de még nem cseréltem benne zsírt csak pótlom a hiányzót ,kifelé kimegy de csak akkor ha híg zsírt használsz . Az öreg zsír csak elkoszolódik és kiül dolga végezetlenül !
Arra gondoltam, hogy nyomok bele valami maradék motorolajat, vagy hajtóműolajat. Megjáratom pár percig terhelés nélkül, majd kifújatom a keletkezett trutyit kompresszorral. Aztán nyomom bele az új zsírt.
Vélemény? (Nem akarom túlbonyolítani, ha nem muszáj.)
Megkérdeztem az üzletet és azt mondták, hogy ez egy úgynevezett távtartó, ami a gázkar és a pórfogantyú között van. Nem kötelező, le is lehet szedni, ahogy én is eltávolítottam, mert közelebb raktam a pót/körfogantyút, nekem úgy a kényelmesebb.
Ezen nincs a hevedernek külön hely, beakasztó lyuk, stb. de már rendeltem egy univerzális egyvállast hozzá, azon van szár adapter, majd azt felteszem rá.
De tegnap kipróbáltam, nagyon könnyű (4,3kg), egy fél órát járattam, próbálgattam, amíg megjön a heveder sem lesz gond vele.
Meglepően halk és erős, elég minőséginek tűnik, eddig nagyon tetszik, amire vettem a kerítés mellé, arra bőven sok is. :)
Nem láttam még ilyet a funkcit se tudom mi lehet . Nincs még egy alkatrész hozzá ,kéne legen egy váll heveder ,esetleg annak a rácsúszár gátlója lehet . Ha nincs rajta se probléma de a vállheveder beakasztóját nem látom ,azzal azért könnyebb dolgozni nem kell anyira emelni a gépet ,tartani munka közben .
Egy gyári katalógus fotón is rajta van, olyan, mintha távtartó lenne a gázkar és a körfogantyú között... Oké, de azt írja a leírás, hogy állítsam be a fogantyút kényelmesre, ehhez pedig le kellett vennem, mivel magas vagyok és feljebb tettem a körfogantyút, hogy ne kelljen görnyednem... ?
Köszönöm, akkor nézek hozzá majd szintetikus 2T-s olajat itt helyben.
Megérkezett a fűkasza közben, össze is raktam DE!
A rudazaton, a gázkar felett/után volt egy ilyen "izé":
Erre nem jöttem rá, a leírásban sem szerepelt, ezért levettem róla és a kb. helyére tettem fel a körfogantyút. Ez nem gond remélem? Amúgy mi ez az "izé", ami rajta volt? (műanyag az egész" nem találtam funkcióját...
Kínai fűkaszára 40 mm-es henger szett helyett egy az egybe fel lehet rakni a 44 mm-est ? 43 helyett 52 köbcentis lenne, az elvileg kb. + 30% teljesítmény.
Kérdés, hogy kell-e főtengelyt is cserélni ? Tudom, hogy 1,5 -es tűgörgő helyett 2-es jár az 52 kóbcentosbe, de mi a tapasztalat? Elmegy a 1,5 tűgörgővel is ? Van -e ilyen tapasztalat ?
Mindenképp full szintetikus legyen abbol nem lesz baj . Meg az is fontos legyen belőle a környékeden ,ne a postán rendeld mert várni kell rá meg jóval drágább lesz .
A lancfureszes topikban aprilisban / aprilistol volt csiga forumtarsnak egy kimerito 2T olaj elemzese (biztonsagi adatlapok, viszkozitas, lobbanaspont, alapolaj milyensege, mittudomen). A jelen allas szerint motul 710 kis-kozepes gepbe, nagyobba meg motul 800 a jellemzo ajanlas, de felhasznalastol is fugg.
Kihúzod és véknyan végig kened ,inkább valami átlagos golyóscsapágy zsírral az jobba hozzá ragad . Túl sokat nem szoktam rákenni mert úgy is ahogy vissza dugod letörlődik róla ha a csapágyazása szoros még A ricnis végekhez csak nagyon finoman kenjék zsírt nehogy benyomódjon a kuplungba . Van olyan gép ami nyitott kuplungharangos és be tudja nyomni a harangba a zsírt . A régebbi Solo-volt ilyen . Lehet érdemesebb a kuplungja felől megnézni vagy onnan zsírozni mert onnan elfelé tolódik a zsír a hajtás felé ott nem igazán okoz problémát . Neked kell ezt megnézni mi a célszerübb megoldás rá . Ha koszos vagy a tengelyen már poros a zsír éedemes kimosni is belőle a koszt a tengelyt is tisztára törölni , A ricniket is megnézni hogy jól van e össze rakva . Én úgy jártam egyszer hogy lement a tengelyről a ricni mert gyárilag csak kb 1cm-re volt benne a lyukban . Tönkre tette a kuplungharangot is meg a tengelyt is .
Igen én is úgy gondolom nem árt neki...főleg 7 év után. Igaz évente pár alkalommal van csak használva. De ezt hogyan kell? bekenem az egész szárat zsírral, majd vissza? Ami a szöghajtáshoz van az gondolom túl lágy.
Inkább tartsd szerencsének hogy nem dugult el a légző szelepe . Szar helyen van nem látszik csak egy pici bevágás van az oldalán olyan 1x1mm kb . Ha bedugul csak szétszerelve tisztítható . Vettem egy nagy áruházas kínait ugyan olyan paraméterekkel a tetején van egy nagy műanyag légtelanítő ,dróttal piszkálható az is eltömődött de kipiszkáltam időnként meg kimostam és kitermelte a kútból a homokot agyagig !
Kihúzható belőle a legtöbb típusnál ,de olyan is van aminek csak a kuplungfelől kihúzható ,rá van csavarozva a kuplungharang . Meg kell nézni . nem árt oda egy kis zsír .
Decemberben hóesésben betonoztunk karácsony előtt, térdig érő vizet kellett a betonról leszivattyúzni, ilyen Makitával csináltuk. Tavasszal vettem elő, bele volt kötve a beton, ki kellett vésni a lapát környékéről, utána ment tovább.
A szöghajtást természetesen zsírozom rendesen ahoy kell. De felmerült bennem, hogy a hajtószárat ( nem tudom mi a pontos megnevezése ) vajon nem kell-e zsírozni?
Gondolom a szöghajtás leszerelése után hozzáférhető ez a szár.
Kell ezt zsírozni? Ha igen akkor jó iránybók közelítem meg - mármint a szöghajtás felől?
Már sajnos nem azok a név maradt de a minőség semmivel sem jobb mint a kínaiak ! A télen vettem tőlük egy szenyvíz búvárt elméletben 30mm szemcséig nincs gond ,csak arról nem írt a gépkönyve hogy a motortér légtelenítőjét el tudja tömni a homok . Eltömte, a gép meg megsült a víz alatt ! Légbuborékban ment a motor !
Szia, Csak belebotlottam netezés közben a Makita MM4 motor rajzába, aztán kíváncsiságból rákerestem de most már magam is látom, hogy gyakorlatilag nem forgalmazzák már őket, ezek meg amiket kidobott a gép raktárszökevények. Akkor hiába a szép reklám, valami csak nem stimmolt velük.
Látom azért a kínai csak gyártja mindenféle néven, meg a Honda is pl. a GX35 motort, stb. gondolom ez utóbbi, ami be is vált. A Makita névre figyeltem fel, volt már szerszámom tőlük és egész jók voltak.
Hát a régieken segített . Végig van az a műanyag benne ? Vagy csak egy darabig és főleg lefelé . Ha fixen áll benne akár azon is lehet egy lyukat fúrni akkor a fecskendő tű eléri a spirált . Ezek az újítások katasztrófálisak . A husinál is utálom azt a H alakú nejlont ami benne van annak is abban fut a tengelye amit kiver egy idő után a fejtöl felfelé vagy 15cm hosszan és elkezd rázni a fej miatta . Na ekkor van az hogy kihúzom belőle azt a vackot és megfordítom visszatolom akkor 5-6 évig is egint jó lesz a következő alaklomnál már félbe van vágva és a rosszabb részek vannak a közepére tolva . a Nikkari jóval frappánsabb megoldást csinált sima golyóscsapágyakon fut a szárban a tengely ,nem túl feszes az illesztése a hajtó tengely ki be csúszik benne ,de nem vergődik még sem . és semilyen karbantartást vagy ilyesmit eddig nem igényelt . A szárcső nem vékony alu hanem vagy komoly vagy 3 mm falú cső
Ötletes megoldás-de kb semmi értelme-a külső aluminium száron lévő furatba öntött olaj a stihles rendszereknél még csak nem is éri el a hajtó spirált-ugyanis ott van közöttük a teflonos védőtömlő-tehát max a védőcső és a szár közé ment az az olaj.. aztán elfojt valahova lefelé..max,ha teljesen lement a csapágybakhoz,némi,nagyon kevés szóró olajzást adhatott ott,de a spirálnak,főleg ott,ahol hajlik,ott semmi képen nem ad pluszt kenést..
Mondjuk,látványos,meg nem is káros ez a dolog-aztán,ha nem is árt,talán használ valamit..
Ezek valami maradványok lehetnek mert már egy ideje a Makita nem gyárt robbanó motoros eszközt . Bár gyártana . A négyütemű kis gépek szerintem nem igazán beváltak lehetnek mert nem is láttam még élőben senkinél sem .
Ez ötletes megoldás volt, köszönöm, hogy megosztottad. Elvileg szétszedhető és zsírozható a szár, de majd megszakérti az egyik szomszédom is, mert ő használ benzines fűkaszát, meg szerelget is minden félét De csak a gari letelte után engedem "babrálni" :)
Ha ki tudod cserélni tehetsz nagyobb alátétet is oda ,de annak nagy jelentősége nincs, annak ütlközik neki a fej hogy megszoruljon ,kihagyni viszont nem lehet .
Nem. A luk körül van egy mélyedés, olyan, mintha egy fakötésű alátét illeszkedne bele. A szár végén meg van egy fakötésű alátét szerű (olyan vastag és magas) perem, ami ebbe a mélyedésbe ülne bele. A régi fej és a perem mondjuk 10-es alátétnek felel meg, az újon a mélyedés meg 12-es kb. Ha pont stimmelne, akkor lenne még egy kis stabilizáló szerepe, de így meghúzva is stabilnak tűnik.
A képen látszik a menet körül a mélyedés (nem pont ez a fej, de ilyen van azon is.)
Teljesen más a két gép motorja-a negyvenesé modernebb,korszerűbb,pörgősebb,harapósabb-viszont ennek megfelelően bonyolultabb.Motortól lefelé a dolgozó rész lényegében ugyanaz mindkettőben.
Fs 80 az jó gép volt-még más célok és módszerek voltak,mikor tervezték...kicsi,könnyű,pörgős,méretéhez képest elég erős,tartós,jól kiforrott gép volt.Nincs utódja a stihles palettán..sajnos.Szerették a vevők,ma is eladható lenne.. Létezik kinaiban teljes koppintásban..
Igen, azon tényleg átsiklottam... :) Megtaláltam a felhasználói kézikönyvében, ezek szerint így kell zsírozni a hajtást: De igazad van, ha nem boldogulok vele, majd a szervizes megoldja.
Régen amikor kicsi FS gépekkel dolgoztam azt csináltam hogy ahol takarva van a cső része ott szétszedtem kifúrtam egy 2mm fúróval és azon keresztül rendszeresen indítás előtt 1-2 ml hajtómű olajat juttattam a hajtószárba ,sose volt gondom a spirállal ,talán egyszer cseréltem bronz perselyt benne az egyik gépben . Pedig nem volt kímélet lapulevelet méteres csalánokat vágtam velük bérbe melózni használtam az FS 35 ,valami ilyen fajták voltak már jó rég .
Már miért lenne egyben a szár-ugy született?Elolvastad volna amit irtam-a Stihlnél ugy van megoldva,hogy van egy bronz perselyes agy,ami tartja a damilfejet. Ez az agy cserélhető,kb hatezerbe kerűl.Az egészet hajtó spirál is cserélhetó,meg a csőben lévő fehér teflonszerű müanyag védőcső is.Zsirozva kell összerakni,egyéb módon zsirozni nem tudod.Szétszedni,uj zsirral bekenni,visszatenni-kb igy szoktuk- de irod,van szerviz,oda elviszed,megoldják.. nem nagy pénzért..Magát a perselyes részt a tartó csavar furatán át lehet esetleg orrkerék zsirzóval zsirozni..
Ezt a dolgot-tovább-
nem részletezem,minek,hiszen az Echot választottad-ott meg nem tudom,hogyan van megoldva,mivel még nem szereltem olyant..meg nem is tudok olyant,akitől megkérdezhetném..
Viszont láttam olyant,hogy ez a cső végén lévő csapágy rész rároppantott peremezéssel készűlt-ott értelem szerint csak roncsolással oldható a kötés..
Tovább kutakodva a Husqvarna kiesett, maradt a Stihl FS-40 és az ECHO GT-222ES.
Mivel mind a kettő kb. egyforma árú, hosszúságú, erejű és súlyú, ezért megnéztem, mik a hozzáadott pluszok.
A Stihl-re 1 vagy 2 év garanciát adnak, a japán ECHO-ra pedig magánembernek 5 évet, vállalkozásra pedig 2 évet számítanak, mind a két márkának van helyben - Szeged - szervize is. Így nem vacillálok tovább, az ECHO-t választom és bízok benne, hogy jó pár évig használható is marad.
+ kérdés: az egyenes szárúakat lehet szétszedni és zsírzóval megzsírozni is, pl. a szár összeillesztésénél, szöghajtásnál a fejnél, stb., ezeknél a hajlított szárúaknál is van ilyen lehetőség vagy mivel egyben van a szár és siklócsapágyas a fejnél, ezért itt nincs?
Mert a nagy cégek ami európai már igazábol nem csinálnak jót semmiből ami kicsi gép ! Nemrég nézegettem a láncfűrészeket ez ügyben azért vágtam rá egyből a japán márkát ! 40-45 cm3 fűrészben egyik nagy cég se csinál profi gépet pl erdőre de az Echo igen a 4510 vagy valami ilyen számú géphez van írva erdészeti munkára is alkalma bármilyen állományban . Én egyik nagy cégnél sem láttammég hasonló felírást sem a 45cm3 géposztályban . Amik vannak még a famer kategóriát se nagyon ütik meg . Az árakról meg már egynémelyik gép az Echo árai felett vannak . Valamiért az európai gépek leromlottak minőségileg és elmentek a hobbi házkörüli gépek felé de profi árak lettek . A japán meg japán volt régen is és most is az . Nemrég néztem a kínai gépek őséről filmet azok sok évesen még mindig versenyképesek és még eredeti alkatrészek is vannak hozzá . A 137 husihoz pl a husi szervízben se tudták megmondani milyen gyujtás modult tudnak adni hozzá ! Sikerült is egy 3mágneses gyujtást vennem a két mágneses lendkerékhez ,nem is szidtam őket egy picit se !
Jól feltetted a témát-nem gondolnám,hogy e három gép bárminemű összehasonlitására,mint munkában,mint javitásban,találsz itt a topicban valakit,aki valós,és hiteles infókat tud mondani..
Mindhárom gép a "nemalja"kategoria,aztán a puding próbája az evés,mint tudjuk...
A Stihl FS 40 gépet ismerem,közelről,róla pár gondolat,csak ugy rátekintés szinten..
Görbe szára miatt szakaszos munkavégzés,fémkés nem lehet,korong sem,max a damil,vagy a Polycut fej..
Motor 27 ccm,nem katalizátoros,normál inditó rugós,keverékes kenésű 2Tmotor.Egy gyűrűs dugó,"lemez"hajtókar,préselt tűgörgőkkel,fötengely csapágy normál golyós,metrikus méret,szimeringek is azok.A dolgozó rész spirál hajtású,spirál végig támasztva fehér teflon védőcsővel-mindkettő cserélhető,ha kell.Csapágybak a damilfejnél sikló csapágyas,a szárból kihuzható,ha kell cserélni,hatezer körűl van.Talán a hajtásban a legtöbbet cserélt cucc ez,utána a spirál,ha eltörik,..de sokat kibirnak.Vastag damilt,a méteres gazt azért nem neki találták ki..2mm damil,max 2,4 kerek..de hát amire van a gép,ahol a fünyirásker a normál fűnyiró nem fér oda,azt levágni-arra bőven elég a gép..
Lényegében ez a motor van az Fs-56 ban is,meg a kis SR-200 permetezőben is..szerelésnél van pár érdekesség,de nem irom ide,mert nem ez volt a kérdés.
Át lehet rakni két gyűrűs dugóra is,meg az FS-70 kovácsolt főtengelyére is..de megint nem ez volt a kérdés..
Szóval szerintem kategoriájában,céljának megfelelően alkalmazva teljesen jó gép-erős,pörgős,üzembiztos-talán a 27 ccm-el kicsit nehezebb,mint a kis 22 ccm-es gépek.
Kis Husiban talán Fefe 73 kollégánk lenne illetékes..Echo gépben meg érdemi,valós infót?Én nem tudok senkit..
Kerítés mellett (kb. 200m) és a ház előtti kis előkert rendben tartásához keresek fűkaszát.
Nem tervezek penge és tárcsa, egyéb rászerelését, mivel a nagy hátsó kertet egy önjáró fűnyíróval vágom de meguntam a szenvedést a drótkerítés mellett... :)
Ezért arra gondoltam, hogy elég lehet a hajlított szárú is, ezt a három típust néztem ki, szerintetek melyiket érdemes megvenni és miért nem? :)
Stihl FS-40 Husqvarna 129C (vagy 122c) ECHO GT-222ES
Hitachi fűkaszámhoz vettem új damilfejet. A csavarméret stimmel, de a fejen lévő kerek mélyedés kicsit nagyobb, mint a gyári adapter beleillő része. Kell ezzel foglalkozni szerintetek, vagy elég, ha a csavar megfogja? Ha igen, hol lehet adaptert rendelni hozzá? A kasza 22 cm3-is, a fej pedig 109MM M10x1,25
Az a baj hogy a görgőtengelyt is félig bevágta mire a probléma jelentkezett,így nem tudom meddig bírja.Jelenleg a neten 11600Ft egy komplett.A görgőt is cserélni kell mert ujból beleszorulhat a horonyba igy marad a teljes kiiktatás "ötbites" hozzászóló leírása szerint.A görgőtartó két eddig a oldala megfelelő ráfutást biztosított kötéltárcsára, attól tartok így könnyebben mellécsévélődik.
Úgy van megoldva a dolog,hogy a zsinór meghuzásakor,mikor a berántó tárcsa ráfog a lendkerékre,és a további huzás nehezebbé válik.A két görgő ilyenkor a tartó elemmel együtt igyekszik elfodulni-a tartó elem ugy van elhelyezve,hogy a huzás hatására kiegyenesedő zsinór szépen egy csap körűl elforditja.Ez az elfordulás egy bovden által be van vezetve a porlasztó szivató tengelyére-és a zsinór húzásakor zárja azt-amig feszes a zsinór,addig zár a szivató is.nem feszes a zsinór-már fordul is ki a szivató.Alapban van egy kar,az ad majdnem teljes szivatót.a többit ez a berántós dolog adja.. amikor a görgőbe belerág a zsinór,esetleg beszorul a bovden,esetleg a görgőket tartó elforduló fém megszorul,vagy a kis visszahúzó rugója eltörik-már vége is a mateknak. Legtöbbször a görgő bemaródása a hiba-annyira,hogy a madzag is képes miatta kint maradni..
Igen,kiiktatható a rendszer-madzag normál módon dolgozik,de a szivatót valahogyan működtetni kell-ki szoktam venni a bovdent,helyére egy drótból készűlt pótlás,ami beakad a szivató kar fülébe a porlasztón-motorház kifur-ott jön ki a drót..azt a többit lehet variálni-én egy görbeséget szoktam ráhajtani,amit kézzel lehet huzni az inditás alatt..Tehát kb igy:gép lenn a talajon,mellé térdelsz,egyik térdeddel lenyomod a gépet-kézi kart szivató állásba-a kis dróttra hajtott görbületet meghuzva teljes szivatót adsz-másik kezeddel meghuzod a berántót-ha röffen a motor egyet,elengeded a drótot..
Szevasz!Köszi a segítséget, vissza tudtam tenni a zsinórt.Elkezdtem kifuvatni,kipucoltam ujból kifuvattam próbáltam,néha megszaladt rövid szakaszon.Leszedtem az automata szivatót és simán könnyedén visszahúzta. A szivatóban 2 recés görgö között van megvezetve a zsinór és az egyikbe 10 év alatt úgy berágódott,hogy visszacsévéléskor a horonyba megszorult a zsinór.Remélem csak ennyi volt és jól össze tudom rakni.
Ha csak nem húzta vissza akkor elsőnek a port fujtasd ki belőle a madzagot is húzd ki amieddig ki tudod ,van hogy az orsó szorul be a portól . Ne szedd szét ,szétugrik a rugója . Ha csak a rugója nyult ki akkor leteszed az asztalra az egyik kezeddel ki húzod félig a madzagját ,lefogod az orsót ne forogjon vissza és bentről a madzagot behúzod kissé és megfogod az orsót tartva és egy menetet rátekersz ,kissé nehezn de a madzag az orsó szélénél körbevihető ez kb elég is lesz neki . Ráfelé tekered ,a madzag irányát látni fogod . kb ennyi .
Sziasztok.Én még MTD 790-et használok a ház körüli nyirásnál.Szétszedtem mert a berántó zsinórt már egyáltalán nem húzta vissza.Segitséget kérnék ha valaki szerelt már ilyet,nekem bonyolultnak tűnik és nem tudom hogy kezdjek hozzá.Annyit látok ,hogy a zsinór egy rövid szakaszon kitüremkedett a vezetőkerékből .
A könyve szerint ez egy rugórásegitéses rendszer és az automata hideginditást is kapcsolja. Köszi.
Szia. Husqwarna 135r. Nagyon kiforrott gép, 11 éve használom. Nagy, gazos területet vágok vele, 2.7 damillal. Szerintem a legkiforrottabb husqwarna fűkasza. Tavaly vettem mellé egy 545 rxt, de az már profi gép.
Ugyan én nem pont ezt használom, valami más a neve, de szintén HQ és kör keresztmetszetű csak citromsárga. Viszont tényleg nagyon jó. Nem szakadozik, nem rojtosodik, viszi, mint kódus f@xa a gyepet. Amikor vettem a kaszát HQ Whisper damil volt rajta valamennyi, szürke, csavart. Na az is nagyon jó volt.
Sziasztok! Damilt keresek Oleo 753 T 2,8 LE kaszához. Viszonylag nagy gép, 3 mm-es damilt írnak rá gyárilag. Vannak vastagabb szárú gyomok is, de damillal még kaszálható, ezt tapasztalatból mondom. Milyen típusú damilt javasoltok 2.7-3 mm. vastagságban?
Természetesen megfontolom amit írtatok, megint oda adhatom a szerelőnek. De legutóbb is úgy kaptam vissza, hogy igencsak problémás volt működésre bírni.
Volt szerelőnél. Dugattyút cserélt aztán bejelentette hogy nem tudja megjavítani.
Egy ismerősöm felajánlotta elviszi a saját szerelőjéhez. Megjavította, nagy baja nem volt, de azóta sem az igazi. Nincs időm szerelgetni, olyanra van szükségem amit behúzok és megy.
Ez a gép amúgy 10 éve lett kb. véve, de használtan.
Ezt most komolyan mondod? Van egy Stihl 120-od és ahelyett, hogy adnál/adatnál neki egy karbantartást és használnàd megint tíz évig, venni akarsz helyette egy olyan izét!!?? Hát tudod...
Fükaszát keresek nagyobb területre, amit két hetente kell nyírni. A Stihl FS 120 és a Husqvarna 135R közt vacilálok. Hasonló teljesítményüek és árban is hasonlóak.
Van tapasztalata valakinek esetleg mindkettővel. Kezelhetőség, megbízhatóság és más objektív és szubjektív tapasztalatok érdekelnek.
Pici különbség biztos hogy van ,és az élettartamban is ! De a karburátorhoz biztos hogy nem kell nyúlni . De sokszor az indítás hibánál viszont előfordulhat egy után állítás .
Azelőtt NGK-t használtam én is. Egészen egyszerűen a Champion jóval olcsóbban vettem, igaz egy tucatot. Semmi gond vele, mint írtam is. Sajnos mind a kettőt hamisítják, a nagyobbik baj, hogy akárhol is belefuthatsz.
Igazabol csak betlizek kerdezek, de nincs olyan hogy a kulonbozo gyartok gyertyaja hajszalnyival mashogy mukodik, es gyertya cserekor lehet a karburatort is meg kell piszkalni?
Én is közel súlypontban vagyok az FS410-esemmel, és a melós FS210-essel. Tele tankkal ha nem fogom, akkor billegnek kissé a levegőben. Ahogy fogy a tank, úgy dőlnek úgymond előre.
Viszont van itthon még egy kicsi régi Husi 323r, na ott nagyon nem jó, annyira elől a súlypont, hogy a szarvánál kell igazából tartani, annyira dől előre, a hám kb nem is tart semmit.
Igen, 1 perc beállítani, viszont havi 5 percet megy, nem visz rá a lélek :)))
Nem kell a kaszafejnek a földön csúszkálnia ! Ez egy súlyos hiba ! A kaszafej drága és gyorsan kopik ! Én pl direkt rövidebre vettem a kasza hajtását és azután még vagy 6 évig használtam az amúgy már megrepedt kaszafejet ! Még kb 1 hete esett szé a fej ! Előtte meg félévente vettem a javító alkatrészeket hozzá ! A gépnek súlyponton kell legyen beakasztva a hevederbe . És a markolatott meg ehhez kell beállítani . Akkor jó minden ha a kaszafej nem ér le a talajra csak a damil söri a földfelszínt ! Én 170 magas vagyok és a husi 343R-ből 10cm levágtam ,de még inkább kb 12-13cm jobb lett volna . És ez egy aranylag rövid kasza ,a Sthilé jóval hosszabb ettől ! A 343R hossza kb 180 -190cm magasságig biztos hogy jó . Ami ettől hosszabb az meg akár a 2méteres ember is tudja használni ! Ha nem lennék fáradt kimennék és a Nikkarit megmérném ,bazi hosszú gép !
Hátit , indonéz videókon szoktam látni 99%-ban , ők pedig igencsak nem 2m magasak. viszont a keresőbe beírod : hámbeálítás , felugrik sok hasznos videó .nekem a fűrészmániás tetszett a legjobban.Balázs 30 cm székre is ráált , hogy bemutassa magas embereknek is be lehet állitani......
Szerintem meg lehet ezt oldani. A kaszán a hám bekötési pontja nem fix (nekem a HQ 543-on kb 20 cm-t lehet tologatni előre-hátra), plusz a hámmal is lehet játszani még annyit, hogy jó legyen.
Pontosan ez a probléma. Rövid a szár vagy ha ilyen rövid szárút kell használni akkor a szöghajtás szöge nem jó nekem. 30 centivel hosszabb lenne az ideális. Most ezt a háti fükaszát nézegettem, de jó lenne kipróbálni mielőtt veszek egy ilyen drága masinát. Lehet azzal is ugyan ott lennék.
A nagyobb lyukon nyomod be a zsírt időnként kézzel átforgatod a fejet-kést s a kisebb lyukon egy idő múlva megjelenik a friss zsír. Nem csak zsíroztad hanem gyakorlatilag cserélted a zsírt.
Vásároltam egy Husqvarna 543RS fűkaszát és meg szeretném megkérdezni, hogy a szöghajtáson a zsírzó csavarral/hellyel szemben (a szöghajtás túloldalán) van egy kisebb méretű "csavar", amelynek mi a funkciója?
Esetleg a megfelelő szint ellenőrzésére szolgál, azaz ha nem látok át a nyíláson, akkor a szint megfelelő?
Igen, de nem lett még szétszedve, addig meg ezt nem tudom belevarázsolni.
Egyenlőre most szilárdul egy anyacsavar a szöghajtás oldalára, aztán majd kiderül mennyire stabil.
Bár az, hogy 93 foktól nem lehet melegebb ahol használva van a ragasztó, nem tudom annyira felmelegszik-e, bár a vizes fű amikor gőzölög rajta, az biztos nem 50 fok. :D
Hát nekem kb 6-7 évet kibírt még megrepedve is előtte meg félévente cserélgettem . De én a gépet súlypontnál akasztom be és akkor egész másként áll a gép . A damillal söprögetek nem a kaszafejet tologálom a földön ,az ugyanis elkopik .
Ez természetes, vágás közben szinte lebeg a fej-finoman csúszik viszont koppintáskor a kemény felületig kerül illetve a koppintó még be is nyomódik így a damil mélyebbre kerül.
bocsánat az amatőr kérdésért.... csak még elég kevés a tapasztalatom.
Szép diszpázsitokat nyírunk, alapesetben fűnyíróval... a falnál, terasznál szegélynyíróval. Nos a falnál jobban fogy a damil, de ha koppintok a fűre, hogy adagolja a damilt, akkor egy körben durván leskalpolom a 3-4 cm-re vágot szép füvet. Térkövön sajnálom az damilfejet.... hogy szoktátok megoldani?
Nekem ilyen gondom nem volt még, amit csrélnem kellett az az orsó(eredeti fej nekem még jó a husi 543 gépen bár van tartalékom) Nem csak házi használatban van
Műanyag damilfej, műanyag koppintó, ha 9 ezer nm2 lekaszálása után elkopik a koppintó az most hibás beállítás vagy meddig kellene bírnia egy damilfejnek?
én egy beütős lemezanyára gondoltam. Ez úgy néz ki, hogy van egy sík része, amiből kiperemeztek egy rövid csövet, abban van a menet, a sík kör alakú rész pedig négy helyen bevágták és felhajlították. Így fába fúrt furatba be lehet dugni a menetes részt, ekkor a négyfelhajlított tüske belemegy a fába a furat mellett, így rögzül. Ha ezt a négy tüskét levágod, akkor csupán 1-2mm helyet foglal el odabent, a menetes részt kidugod a lyukon és kész, egy kis tömítő szilikon kellhet alá.
Megfogja fogni :) Mi rengeteg munkahengert ragasztottunk meg ilyen technikával amikor hegeszteni nem lehetett. Valamint tengelyeknél is használtuk. Simán esztergálható a felület .
Én temetőben nyírok 10 éve, szóval beton van folyamat. Próbáld azt, hogy picit engedsz a gázon olyankor, ha betonnak menne, akkor picit jobban bírja. Drótos damilt nem próbáltam még, vagy talán egyszer, de nem jött be.
Inkább aluminiumosat mondanék. Az ugyan úgy viselkedik, mint a sima, de jobban bírja a nyúzást.
És esetleg meg lehet próbálni szögletest is.
Lehet ezekből venni akár csak 1 dobra valót is, legalábbis felénk, és úgy nem nagy befektetés, ha nem jönne be mégsem.
Adott egy husqvarna 122c szegélyvágó, ami kifejezetten gyepes terület szegélyének a vágásához van használva. Viszont szinte mindenhol falnak vagy teraszburkolatnak van futtatva a fű. Most sima 2,0-s kerek damilt használok, de a fal miatt nagyon fogy (természetesen nekem is gyakorolnom kell még a géppel).
Kérdeztem egy husqvarna boltot, hogy mit ajánl, amire azt mondta, hogy olyat keressek amiben belül egy drót szál is van.
Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? A drótosat is simán elvágja a penge?
Arra gondolsz, hogy belülre egy anya, és abba tekerni így a zsírzószemet kívülről? Aztán persze jól meghúzni, hogy nehogy lerázódjon, és ledarálja a fogaskerék belül.
Helló veszel 2k folyékony fém nevezetű ragasztót beragasztod a furatot , megcsiszolod, ha nem szép a felület és boldogság :) Mannol termékből olyan 1000ft kb , Loctite ami tényleg a csúcs termék az olyan 6-7000ft .
Szóval FS410C, most már valóban csapágycserés a szöghajtás.
Ez ugye nem nagy cucc már, megoldható.
2-3 éve fúrtunk egy lyukat rá, mert ezt ugye csak úgy lehet zsírozni, hogy le kell venni, és a fogaskerekén keresztülnyomni a zsírt. Ezt utólag tudtuk meg, már 2 év használat után.
Viszont vékony a fala, ezért nem tudunk bele menetet varázsolni, hogy csavar legyen benne.
Kérdeztem hegesztőt, hogy egy anyát oda kellene varrni, de szerinte valami öntvény izé, nem nagyon hegeszthető.
Tehát ott egy lyuk, amit valahogy kellene kezelni, bedugni, mert így kinyomja a zsírt.
De a másik ötletem. Az utángyártott szöghajtás FS 350-400-450-hez egy 10-es.
Működhet-e az, hogy megveszem, szétszedés, és a fogaskereket kicserélni az FS410-esével. Mivel más a rúd csatlakozás.
Nekem négyszög, az meg hat, vagy ilyesmi. Így lenne egy új hajtás, és gyári zsírzozási lehetőség.
Vagy voltak olyan kedvesek, hogy tuti nem lehet így cserélgetni a fogaskereket, másak a méretek?
Bár most ahogy nézegetem, az utángyártott zsírzópontos FS410C-re jó szöghajtás 35 pénz.
Kertmotort nézegetem egyébként.
A 4 csapágy egy 10-es durván.
De ha a két fogaskerék is kapott már, akkor hmmmm.
Nincs összehasonlítási alapom, mert a kisebbhez nem volt még szerencsém. De az 543 rs rezgéscsillapítása ( bár nem tubusos ) kiváló. A súlya meg egy jó hámmal, jól beállítva észre sem vehető. A ereje viszont igen.
Husqvarna 543 RS és Husqvarna 135R mi a különbség köztük ??? Ki melyiket ajánlaná? Voltam bent ma egy Husqvarna kereskedésben és sajna nem kaptam rá választ ,halvány fogalma sem volt az eladónak.
Na megoldódott a gond. (nem is gondoltam volna rá)
Valszeg, lehetett egy kis erőlködés -vagy anyaghiba- elmozdúlt a lendkerék. Aprajával, majd ma már elnyíródott az ék. A lendkerék, így elmozdúlt, a gyújtás szintén. Ma röffenteném, amikor is (levett levedőszűrővel) visszarobbant a fűst a levegőszűrőn keresztül. Hál'Istennek, csak az ék nyíródott el. Természetesen ilyen ék az egész városban nem volt. 14-es eltört SSD fúrószár (ugye, hogy nem kell kidobni semmit) némi munka és láss csodát pöcc-röff a szerkezet.
Csak okulásért írtam le, hogy hát ha valaki így jár. Előbb csak dadog indulásnál, majd ment "rendesen" (nem annyira, azért nem nyugodtam).
EgyStihl FS55-el kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A gép már majdnem 10 éves, eddig semmi baja nem volt. Mostanában kezdte el, hogy melegen gázelvételkor lefullad, de újraindításkor egyből beindul. Gyertyát kivettem, megpucoltam, légszűrőt ugyanúgy. Ezt követően az alapjárat is ingadozott, többször leállt. Alapjárati gázállító csavart minimálisan állítottam, így az alapjárat jó lett, viszont gázelvételkor vagy nagyobb terheléskor továbbra is leáll. Benzin 100-as, friss. Mit tudnék még tenni?
Mivel euró valahanyas a motorod ezért kevés benzint kap hogy tudja a normát teljesíteni ! Namost ha beindítod ne akard a gázt húzigálni ha jár szívatóval vagy anélkül hagyd hogy járjon és amikor bemelegedett akkor már menni fog . Miden új gép ilyen sajnos ! Sőt az enyém még be se indul szívatóval sem csak ha 1ml benzint a szívó torokba fújok ,de akkor 2 rántásra jár ! Pedig az van a motorra írva Kawasaki !
Erre a megoldásra én is kivácsi lennék, mert nekem egy Parkside 4 in 1-ben csinálja ezt. Inditáskor beíndúl, gázt adok, lefullad. Ezt 2-3 alkalommal eljátsza, mejd mintha mi sem történt volna, megy rendesen.
Karbi tiszta, falsot nem kaphat, (mert akkor miért menne normálisan?)
Felhívtak az Arokerből. (Előzményeket lásd lejjebb). Elnézést kértek, és elkűldik a damilfejet. Így már helyére kerültek a dolgok nagyjából. Kompromisszum született, ahol végül is megkaptam azt a damilfejet amivel hírdetik. Így lett plusszba egy Tap&Go fejem, amivel kiküldték. Ez lett végül is a kompenzáció, amiért egy bemutató darabot küldtek ki, új gép helyett. Úgy korrekt, hogy ezt is leírom, és mivel rendeződött a dolog, az előzmények okafogyottá váltak. Minden rendben lett végül.
46-2 -es egy szar damilfej, beleég, összeolvad és a damilt is szaggatja . 40-2 - est használj. Mindenesetre, ha olyan szálas. erős gazt vágsz ami rángatja a damilt, akkor fel kell rakni a vasat, mert összeolvasztja a damilfejet.
Ja és az efco csak akcuiósan 90, de ha oleo köntösben veszed, akkor 130, úgy ,ár nem is gondolkodnék. A hámról nem tudtam semmit, még egy érv a husi mellett! Vajon Jonsered színekben is kapható? vagy más márkában, amit a husi gyárt? úgy olcsóbbak szoktak lenni.
Új vagyok a fórumban és sok hozzászólást olvastam vissza, de gondoltam, hogy egyszerűbb ha rákérdezek a nálam tapasztaltaknál és kikérem a véleményeteket.
Kertekben vállalunk fűnyírást és ehhez keresek szegélyvágót. A kertekben kizárólag díszpázsit van és a nyírást benzines fűnyíróval csinálom. Azonban azoknál a részeknél, ahol a fal mellett van közvetlenül a gyep, illetve a szegélyeknél, ott mindenképpen szegélyvágót kell használnom. Most egy bosch akkusat használok, ami vicc, szóval ennél valamivel jobb megoldás után kutatok. A cél, hogy könnyű legyen és gyorsan lehessen vele haladni. Valamint szerintem a benzines irányba kell nézelődnöm. Mit ajánlanátok?
Én eég sok mindent lekaszáltam már de a gép súlyából adodó hátrányt nem tapasztaltam . Valamennyi különbség van egy könnyű gép és egy nehéz gép kezelése közt ez biztos . De a penge átmérője is sokat számíthat lehet . Én a kisebb átmérőjű pengéket szoktam venni a nagy gépeimre is ,nem a rávalókat , vagy kisebbre vágom ha más megoldás nincs . Én úgy gondolom a kisebb penge lehet az oka hogy én ezt a dolgot nem tapasztalom kevesebb füvet kell kitolnom egy rövidebb mozdulattal . Az biztos nem szoktam szélesen kaszálni . két méteres füvet is hipp hopp levágtam ,mire a kávét megfőzte a gazdaszony !
Azok erősebbek, de nem nehezebbek? Mi a helyzet az árral? Az Oleo sparta most Efco néven 90000-ért kapható. A Husi nem sokkal drágább, de jobb annyival? 5,4 kg, és erősebb is, csak 0.05kW-tal, vagyis hangyaf@sznyival, 117000ft, megfontolandó! fél kilóval könnyebb. Egyébként ez a munka megcsinálható 1 lóerővel is, inkább a súly a kritikus itt. A szórásvédő sem kell, helyette egy rendsodró jól jön.
Ahogy fordul a kasza, ott van szöggyorsulás, gyorsítani és lassítani kell, amihez nyomaték kell a kezekről. Ezt egy damilosnál vagy más pengésnél lehet kényelmesen lassan lóbálni, mert ezeknek lassabb haladás kell, mivel többször is elvágnak egy fűszálat, amihez több idő és gépteljesítmény kell. Ez a korong azonban ennél gyorsabban is tud vágni, mivel minden fűszálat csak egyszer vág el. Hogy ezt kihasználjam, gyorsabban kell vele kaszálni, gyorsabban kell lóbálni, kb olyan gyorsan, mintha nem motoros kaszával vágnék, csak itt visszafelé is olyan gyorsan kell, mert akkor is vág. Bármilyen pontosan is állítom be az egyensúlyt, a szárat fordítani akkor is kell, amihez annál nagyobb erő kell, minél nehezebb a kasza. Ez indokolja hogy kisebb kaszát keresek, nem az hogy rosszul állítottam be a kaszát. Egy 13kg-os kaszával szerintem elég hamar kibukik, ha rosszul van beállítva. Amikor nem szénának valót vágok, akkor sokat használom, bokrokat is bontok vele, teljesen más szituáció, nagyobb erősebb gép, lassabb mozgás. Tehát nem a beállítás miatt fárasztó a nagy kaszával szénát vágni, hanem mert itt gyorsabban kell mozgatni, mint amit megszoktunk a többi vágószerszámnál. Ezzel szemben a gépigény itt kisebb, a nagy gép erejét nem használom ki, csak a súlyát szenvedem.
Volna némi észrevételem az elfáradást illetően . A gépet úgy kell beállítani hogy megtankolva ha be van akasztva a helyére pont vizszintesen álljon . Ekkor ha kaszálni akarunk vele lefelé kell nyomni és nem állandóan felfelé húzni . A kezünk meg amúgy is ha a szarvakat fogjuk előre áll ,tehát itt más semmi fizikai erő nem szükséges . A másik a gépet terelgetjük jobbra balra a csípőn megtámasztva ehhez sem kell erő ,mivel a gépet nem emeljük hanem lefelé nyomjuk egy picit ha a súlypont jól van .
A lent látható fűkaszapengét próbáltam ki és rájöttem mire jó. Rendre vágja a szénának valót. Az a tulajdonsága, hogy nem kér a géptől nagy teljesítményt, mivel rövid élei vannak. Tehát nem attól függ a vágás sebesség, hogy milyen erős a gép, hanem hogy én milyen gyorsan tudom lóbálni? 13kg-os Hecht 163-mal ez kimerítő, és a gép erejét sem használom ki, cserébe jó sokat zabál és én is elfáradok. Van még egy kínai 43ccm kasza, ami még mindig 8-9 kiló, ha jól emlékszek. Ennek megfelelően gondolkodok egy kisebb könnyű gépen, 25-30ccm körül, valamilyen jobb márkában. Első nézegetés után az Oleo-Mac Sparta 250-re gondoltam.
Mit tudtok erről a gépről? mi a véleményetek róla? Érdemes lehet megvenni? Tudtok ajánlani más hasonló gépet erre a célra?
"Egy időben vízben áztatták sokan a damilt feltekerés előtt."
Ezt a trükköt és is a neten szedtem össze. Először azt hittem csak átverés, de kipróbáltam és működik.
Ki tudja hány éves, a piacon beszerzett damillal dolgoztam, és mindig tőben (damilfejből kilépve) eltörött, illetve fogyasztotta durván a damilt.
Kipróbáltam: 3 napig áztattam nyírás előtt, és úgy tekertem fel. Csoda történt: ugyanaz a damil nem töredezett, nem fogyott ugyanolyan használat melett.
Azóta egy edényben benn van állandóan vízben a damilfej és a maradék damil is, így nem kell előre 3 nappal gondolkodnom, hogy beáztassam. Csak előveszem, a felcsévélt damilfej vízből kivesz és csak normál damilfogyás van azóta.
Ez egy külön történet. És nem szép. A Kecskeméti Agroker-től rendeltem, 189900-ft ért. A Kertmotor-nál olcsóbb volt 2k-val és ingyenes szállítással lett volna, Ott most is 187990 és adnak hozzá egy jó minőségű olajat is. Én azért rendeltem az Agrokertől (soha többet tőlük semmit) mert ők Load@Go damilfejjel hírdetik. Amikor megjött a csomag láttam, hogy nem gyári a csomagolása, hanem agrokeres ragasztószalaggal volt leragasztva. Nem tulajdonítottam neki jelentőséget, mivel megírták, hogy a számlája, és a magyarnyelvű a dobozon belűl lesz, gondoltam ezért nyitották ki. Hát nem így volt. Egy bemutató darabot küldtek ki, amin kétséget kizáróan látható volt, hogy már össze volt szerelve. Be volt árcédulázva, kormány gázkar felszerelve, a kormányon látszott a felfogatás helye, a csillagon a festéken látszott, hogy azt rakták rá. Poros volt. A dobozba a szerelvényes zacskók feltépve (mégcsak nem is vágva) Minden csak beledobálva szanaszét. Pár jelentéktelen apróság hiányzott is. És Load&Go fej helyett Tap&Go fejjel küldték. Ez fájt a legjobban. Írtam nekik egy emailt, normális hangnemben és vártam hogy legalább azt a szaros fejet küldjék el amivel hírdetik. Szartak a fejemre válaszra sem méltattak. Mocskos kicsinyes szarházi banda. A gép nem volt beindítva az látszott, na de akkor is. Jól elb@szták a "szerzés örömét". Nem érdekelt volna ha szólnak elötte hogy bemutató darab volt a boltba az sem. 1óra munka után úgyis okádékul néz ki egy ilyen gép. Csak adhattak volna valami elvárható kedvezményt rá, vagy valamilyen tárgyi dolgot damilt vagy milka csokit vagy mittudom én mit ahogy ilyen esetben szoktak normálisabb eladók. De legalább azt a damilfejet adták volna hozzá amivel hírdetik. Most külön kellett megrendelnem hozzá. Azóta fel is vitték az árát 199900-ra. És még mindig a Load@go damilfejjel hírdetik.
Köszönöm! Minden gépem 100-as benzint, és Stihl HP Ultra full szintetikus olajat eszik. Az utolsó tankolásba teszek tartósítót is, hogy amikor amikor elrakom télre a gépeket a maradék benya ne rohadjon be. Amíg bejáratos 1:40-et keverek neki.
Még annyit fűznék hozzá, hogy azoknak ajánlom akiknek kell a teljesítmény a nagy nyomaték, de tudnak kompromisszumot kötni a minimális rezgéscsillapítással, és nem akarnak csillagászati összegeket áldozni rá. De azért is fontos hogy egy megbíztható jó gép legyen. Otthon füvetnyírni nem feltétlenűl kell egy ekkora gép 32mm-es szárral. Egy könnyebb kezesebb is megteszi. Az igazi előnyét a nagy gazba, bozótba tudja megmutatni. A csipkebokrot úgy darálta le mint ha ott se lett volna a mulcsozóval.
Ma beüzemeltem és kipróbáltam az új gépet. Oleo-mac BCH 500 T. Szépen indúl, és jó hangja van. A gyárilag adott tap&go fejjel és a befűzött zöld 2,4-es vicc damillal próbáltam ki, nem túl nehéz munkára. Elkezdtem vágni és az első benyomásom az volt, hogy nem leszünk barátok. Erősen vibrált a kormány, és a szórásvédő alja állandóan akadt a földbe. A hozzá adott profi heveder hálistennek nagyon jól beállítható, így a megfelelő beállítással ez a probláma meg is szünt. Az előző gépen is leszedtem a kosár alját, de így itt erre már nem volt szükség. Ennek hála nem is lettem tiszta dzsuva. A gép még bejáratos, ezért nem pörgettem ki full gázon, de így is lehetett érezni az erejét. 51 ccm 2,8LE. (A 755 master-al megegyező teljesítmény) A vágás végére mintha csökkent volna a vibráció, már nem volt zavaró annyira mint az elején. Gondolom ahogy bemelegedett, és koptak be az alkatrészek, ez miatt lehet hogy simábbá vált.
Egyet tudok érteni az előzőleg megnézett tesztekkel, hogy kompromisszumokkal, egy nagyon erős jó minőségű nagy gép. Nem kérdez, nem erölködik, teszi a dolgát. Egy puritán igás ló. Mulcskéssel is kipróbáltam, brutális. A végére úgy döntöttem, hogy mégiscsak barátok leszünk, jó kis gép ez, ennyiért nekem megéri. (Május végéig akciózzák) Ha kaszálásból élnék akkor tokozott rezgéscsillapítós gépet vettem volna, rászántam volna a plusz pénzt. Mivel ha használom, napi pár órát kaszálok így nem lesz gond a minimális rezgéscsillapítással. (az előzőn sem volt). Szóval elégedett vagyok vele. Megjött hozzá a load&go fej is, és az Oregon nylium 3mm-es sqare damil is, komolyabb melóra.
Üdv!Ha érdekel a véleményem-bár sokaknak nem fog tetszeni.. Röviden-egy "szaki"valamiért ekézni kezdte a másikat-adok kapok,részletek ennyire nem lényegek-itt.Szóval az egyik "szaki" fel tett egy videót,a másik által "szemét"módon megszerelt?gépről-teleorditotta a világot valamivel,amit ő állit valamiről,ezzel befeketit,lejárat,vádol valaki mást-lehet,igaza van,de ezt-és az ellenkezőjét bizonyitani-nem lehet.Na,én ezzel a videozo "kollégával nem vagyok-voltam valami jó viszonyban,sokszor kitiltott az oldaláról,mikor helyesbitettem a mondókáját,vagy felhivtam a figyelmét,ha valamit nem jól mondott..
Tehát nem kockáztatom meg,hogy az én munkámról is csináljon valami kamu videót,és azzal fennen hirdesse,micsoda szar vagyok.Mivel én alkalmazott vagyok,a munkaadóm felé is tartozom valami módon-tehát neki sem akarok semmiféle kárt okozni.. magyarán-megcsináltatnak velem egy gépet,azt én rendesen,papirosan megcsinálom,átadom,kifizeti,viszi a maradék cuccokat is. Ez után valaki ezt az általam kijavitott gépet szétkapja,mindenféle szar cuccokból ordenáré módon ujra összerakja,majd nagy hangon beviszi a központba,hogy milyen munkát végeztünk..Érthető?Na,hiányzik ez nekem?Nem.. nem kell nekem ilyesmi..és ez azzal jár,hogy a fórumoktól kicsit hátrébb kell huzódnom,hogy ne bosszantsam a "nagy"szakértő játékait..akkor legyen igy..ennyi.Röviditve.. Láncfűrészgond fórumon nem is jártam nagyon azóta..hát kb ennyí a lényeg-a kolléga kiengedett egy szellemet a palackból,én meg nem akarok ez miatt kellemetlenséget magamnak-meg senkinek..
Mert a fű sem egyforma ,van hogy szárazabb és szívósabb olyankor és nehezen kaszálható ,olyan is van hogy levesesebb és a vékony damillal is könnyedén vágható ! Nem kell ezen meditálni ,inkább tapasztalat kérdése a dolog . A damilok közt is van rendesen különbség ,még a gyártása is sok esetben számít hogy 1 éves vagy már 5 éves is elmúlt ,hiába állt romlik az állaga . Egy időben vízben áztatták sokan a damilt feltekerés előtt . De a márkás damilok kevésbé érzékenyek az összasülésre mint a gagyik . Én pl az oregonét szeretem a sárgát .
A 25cm3 kis Soloval is vágtam acél késsel 2 m feletti gazt és gond nélkül levágta . Csak nekem kellett a szúrós aszatok elöl ugrálni ,ne legyek tele tüskével . Ha csak olyan 18-20 cm kis kés van feltéve ,nagyon szépen lehet vele a füvet is kaszálni fél gázon is szépen vágja egy pici gép is . Régen adtak is hozzájuk 4 ágú fűvágó lapot . Annak levágtam a két szemben lévő élét és lett belőle kétágú lap ,a mai napig használom ,bár már eléggé ki van hegyesedve .
egyébként késsel egy kis géppel is igen nagy gazt le lehet vágni ! Csak nem egy bazi háromágú nindzsa kést kell fel tenni rá hanem egy rávaló kis kést ami csak kétágú ,mint egy közönséges fűnyírókés amihez tudnám hasonlítani ,de ez erősebb és kissé más alakú . A négy ágú fűvágólap kétágú változata kb .
Van saját kaszám, komoly Einhell (ez csak vicc). Azzal vágom a kertet már 12 éve.
Meg van egy örökség terület, amit nem árt néha levágni.
Erre már kevés a kínai, meg sem próbálom vele.
Bérelni szoktam gépet.
Most éppen Stihl FS450-et kaptam.
A gond vele az volt, hogy nem tudtam vele dolgozni normálisan, mert 2 percenként elolvadt, és tőben szakadt a damil.
A hozzá adott, állítólag eredeti Stihl, majd a saját kínai damil is. Végül próbálgatással arra jutottam, hogy alacsony fordulaton tartva nincs probléma, de nagyobb gázt adva, azonnal olvad a damil.
Óvatosan, kis fordulattal viszont nem volt éppen hatékony a munka.
Én is úgy gondolom, hogy megvan a helyük a világba. Nyílván nem lehet ezeket összehasonlítani egy profi géppel, de az árcádulát se. Ez egy olyan dolog, mintha valaki azt kérdezné milyen kocsit vegyen. Nincs rá jó válasz. A kérdés az hogy mennyi rá a keret, és hogy mire kell? Farokméregetésre, terepezni, vagy csak az is elég ha olcsón elvisz A-ból B-be? Apám a ház körűl használt valmilyen piacos kínait, és amire neki kellett arra elég volt bőven. Egy kis elgazosodott hátsó udvart vágott azzal ha kellett. Miért vett volna drágább gépet ennél? Évi 4-5 alkalomra 200nm-re, tökéletes választás volt.
Nekem a Parkside PBK 4 B3-on kívűl egy Riwall rpb 510-em is van. Az csak kasza (ácska)😁
1:40-es 95-el és Motul full szintetikus olajjal használom a Riwallt 6 éve. Az idén cseréltem üa. csövet rajtuk. Most először. Csak csövet.
Nekem semmi bajom ezekkel a "kinai" gépekkel. Az a baj, hogy összekeverik a hobbi szintü, otthoni felhasználásra szánt eszközöket, az ipari célra gyártottakkal.
Nem egy kategória, de nem is egyforma célra készültek.
Gondosan kezelve, odafigyelve rá ezek is egy örök élet+1 nap.
A lancfureszes topikban aprilis elejen kezdodott egy 2T motorolaj kielemzos cunami. Kobcenti, idojaras (meleg), jellemzo hasznalati mod (pruntyoges vagy nyelen), a gyari fojtasok illetve katalizator meg(nem)lete nagyjabol meghatarozza milyen lobbanaspontu olajjal jarsz a legjobban.
A hecht, kasei, fuxtec, ... is kinai felmatricazott holmi, allitolag a jobbik eresztesbol. (Kitero: minap megsutottem a hecht 163-amat. Kasei godorfuro alkatreszekkel raktam ossze, mivel egy es ugyanaz. A napokban tizperces menetekben hasznalgattam otthon, tegnap meg 2000m2-t kaszaltam mar vele a telken, egy magasabb lobbanaspontu olajjal mint korabban. A vegere 1:36-37-es keverekig mertem elmenni, es felkerult a kes is. Koszoni, megvan.)
A kinai cuccok ha jol emlekszem bevalt regi tipusok atvetelei, az EU kibocsatas miatt szetfojtva (ket szammal kisebb karbi, leszukitett felomlok, katalizator). A lefojtott, kenetlen, ezert eleve melegebb motornak a kati is ad meg nehany plusz fokot. A megfelelo olajjal eszerint a bazari piacos holmi is lehet relaiv tartos. Marmint a motorja, a beranto szethullasa vagy a hajtotengely elnyalodasa ellen nem ved.
A követlező lidl újságban 30K-ért alciózott benzines fűkaszával van itt tapasztalat? Súly, vibráció? Nyilván nem egy husqvarna/stihl, de kb. évi 3-4 alkalomra kellene levágni 40m-nyi árokpartot. 1,8Le-snek írják, 3 év garival. Ha 3 évente le kell cserélni, akkor is 20+ év alatt kerül annyiba, mint egy márkás. Persze, ha nehéz mint a dög, vibrál mint az állat és 50x kell rángatni, hogy beinduljon, akkor nyilván nem érdemes vele b@szakodni. Ami elektromos parkside szerszámot eddig vettünk, az teljesen vállalható volt, de ez a benzines cuccok fogalmam sincs milyen lehet.
Szerintem is jó vétel. Most akciós. Az csomagba benne van egy professzionális hám (kb 17000), és adnak hozzá olajat is. Még nem próbáltam ki, de a hámot beállítottam meg a kormányt, nagyon komfortosnak tűnik. Jók a tesztjei is. Remélem nem lesz csalódás. Jó vastag szára van 32-es. Nem csak fűnyírásra akarom használni hanem mulcskéssel bozótírtásra is, alkalomszerűen, nem profi kaszásként. Arra meg nem is előnyös a rezgéscsillapítás úgy hallottam, mert szétüti. Egy Castelgarden XB44D prifi gépet vált le, amivel nagyon elégedett voltam. 2009-es gép volt, önkormányzatiként kezdte, majd egy vadásztársaságnál dolgozott jellemzően ütőkéssel, majd nálam sokáig egy 1,6ha gyümölcsöst tartott karba. Soha semmi baja nem volt, zokszó nélkül tette a dolgát. Illetve egyszer kellett egy membránt cserélni benne. Soha rosszabb gépem ne legyen. Most sajnos kilehelte a lelkét, nem gazdaságos a javítása. RIP.
Kb ez az 1 kategória maradt ahogy elnézem még emberi áron és még motor erő is van benne . A 400-as is már jó szerintem . De ettől kisebbet én nem vennék . 100-as benzin full szintetikus olaj és spuri adalék , hogy sokáig éljen !
Sziasztok. Milyen márkájú új fűkaszát érdes venni újonnan manapság? Stihl túlárazott, minősége se a régi. Kasey.ről is hallani sok negatívumot. Van kettő Al-ko 4535 ii, de nehezek és a súlyelosztásukért se vagyok oda. Van egy régi Zipper:kínai ugye. Nem rossz, de zabálja a benzint. Be kéne ruháznom valamire amiben erő is van, nem is kerül egy vagyonba. Ráadásul az se hátrány ha van rá két vagy három év garancia.
Üdv!Nem voltam elveszve,de az ominózus"farkasos"kollégánk esete óta-itt a szomszédban,a fűrészes oldalon-nem nagyon szerepelek erre felé-sem.Jelenlétemmel nem akarok bajt hozni senkire-sem magamra,és elsősorban nem másokra.A jelzett szár passzol témára is csak véletlenűl válaszoltam-erre jártam éppen,azt olvasom,mi a téma-na,erre tudom a választ-automatikusan megirtam,azt elküldtem-utána néztem csak,kár volt,hiszen én nem irok már erre felé.. ennyi volt..tömören,röviden,sallang mentesen.
Amennyiben akarod,kifejtem részletesebben is a miért igy alakult dolgot,de az több témát és embert is érint,és nem biztos,hogy mást is érdekel..