Keresés

Részletes keresés

atos80 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3211

Köszönöm a gyors választ. Akkor marad a konyhapultba rakható verzió. Ebben a kategóriában tudsz ajánlani?

 

Sajnos a szervezet elsavasodására és bizonyos hormonok vízből történő kiszűrését javasolták a mi problémánkra.

Előzmény: Törölt nick (3210)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3210

Családi házba vagy bármilyen lakásba nincs értelme központi RO-készüléket építeni. Igen drága is lenne akkora vízhozamot elérni, ráadásul a tisztított víz feloldaná a csőhálózat lerakódott anyagait, utána megtámadná, korrodálná még a csőrendszert is.

 

Vannak például tengerparti RO-tisztítók, amihez utána kalciumkarbonátot kell adagolni, különben az agresszív víz tönkretenné a település csőrendszerét. Úgyhogy ez nem így működik.

 

Házi víztisztítónak az a módja, hogy be lehet építeni központi vízlágyítót, ami ioncserélő elven működik, nátriumra cseréli a Ca, Mg ionokat, tehát ezek konyhasóval regenerálható ioncserélők. Megvédi a lakás berendezéseit a vízkövesedéstől, tisztálkodásra is jó, csak ivásra nem ajánlott, a nátrium miatt.

 

Utóbbira való a konyhába felszerelt RO-víztisztító, ami persze lehet önmagában is, nem feltétele semmiféle központi kezelés.

 

Egyébként ilyen van, hogy valakinek az orvos sem javasolja a vízköves csapvizet? Vesekímélés, vagy milyen indokkal szokták ezt mondani?

 

Régebben ugyanis voltak olyan nézetek, amikor pont az orvosok nem ajánlották az RO-vizet.

 

Előzmény: atos80 (3209)
atos80 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3209

Sziasztok

Folyamatosan olvasom vissza a hozzászólásokat, de addig is kérnék egy kis kiinduló pontot. Nekünk az orvos a fordított ozmózisú víztisztítást javasolt, ezért ilyen központi vízszűrőt keresek (kertes házba átlagos fogyasztással). A kinti vízaknába tervezem lerakni, mert az áram oda is ki van húzva. Mely termékeket érdemes megnézni? Milyen irányba javasolt elindulni?

 

előre is köszönöm 

justicze Creative Commons License 2018.08.21 0 0 3208

Ez jónak tűnik. Köszönöm szépen a segítséget.

 

üdv:

 

justicze

 

Előzmény: Törölt nick (3207)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.21 0 0 3207

A kék színű alkatrész, ami rendelhető külön is, vagy pótolható egy rátekert huzallal is, akár szigetelt vagy csupasz réz, alu vezetékkel.

 

De nem sok jelentősége van, mert a víznyomás úgyis kifelé feszíti a belső gyűrűt, így a biztosító mintha ott sem lenne. Még a nyomás megszűnése után sem szokott visszaesni. Talán, ha erősebben törik a cső, segíthet egyenesben tartani. De én igyekszem mindig úgy elrendezni, hogy oldalra ne feszüljön.

 

Előzmény: justicze (3206)
justicze Creative Commons License 2018.08.20 0 0 3206

Köszi. Milyen  az a biztosító klip?

 

justicze

 

Előzmény: Törölt nick (3205)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.20 0 0 3205

Ha gyorscsatlakozó, a cső végéből levágni a roncsolt részt.

Tisztára megtörölni, ütközésig betolni.

Nyomás alatt kicsit visszább fog jönni, ekkor ismét erősen (a nyomás ellenében) ütközésig nyomni.

Csövezést úgy elrendezni, hogy oldalirányba ne feszüljön lehetőleg.

Biztosító klipet fel lehet rakni, de nem feltétele a normális működésnek.

Ha hibás a csatlakozó, cserélni.

Előzmény: justicze (3204)
justicze Creative Commons License 2018.08.19 0 0 3204

Sziasztok!

 

Ma lett beüzemelve a vadiúj purepro cucc, és már kétszer eláztatott bennünket.  :-(   A betáp cső csúszott ki a helyéről  (a szűrő csatlakozásnál ). Van valamilyen gyógyszer  a gagyi rögzítés megerősítésére?

 

köszönöm

 

justicze

 

eliterkel1 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3203

Köszönöm az infokat!

Előzmény: Törölt nick (3202)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3202

Lehet, hogy nem ideális, de bizonyára működik, ki lehet próbálni, hogyan alakulnak nyomás- és termelési viszonyok, ha egyik vagy másik van előbb.

Egymás után kötött membrán helyettesít egy hosszabbat, vagy másképp fogalmazva olyan, mintha egy hosszút megfeleznénk, de utána csővel mégis összetoldjuk.

Többi rész változatlan.

Előzmény: eliterkel1 (3201)
eliterkel1 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 3201

Sziasztok!

Érdeklődnék ha ki szeretném hagyni a rendszeremből a tartályt (PurePro M500P RO víztisztítónyomásfokozóval) 

és sorba kötök 2db RO membránt akkor azoknak azonos méretűeknek kell lenniük? 

Vagy működik úgy is ha mondjuk 1db 200GPD és 1db 300GPD van sorba kötve?

A most meglévő rendszerembe kell valamit cserélni vagy pluszba beépíteni (a csöveken és idomokon kívül) 

ha a tartályt kiiktatom és beszerelek helyette 1db RO membránt sorbakötve?

Spezial Creative Commons License 2018.07.14 0 0 3200

Nálam a vastag műanyag repedt el, PVC ragasztóval próbálkoztam, persze nem hatott rá. Meg most a 12 literes tartálycsap, pedig ahhoz aztán egy évben max. kétszer nyúlok elzárni-nyitni. A szűrőház vízösszekötő is már eltört kettő, ezekben nálam semmi tömítés nincs, és hajlamos volt csepegni, tekertem rá teflont, de valami O gyűrű jobb lenne.

Vízkő nálam sincs, dacára annak, hogy 8 éves. A teavízforralót is nagyon ritkán vízkőtelenítem, míg a melóhelyen lévő szinte kőgyárként müxik.

 

Előzmény: Törölt nick (3199)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.13 0 0 3199

Olyanfajta merev csatlakozást nem használok, a csöveket pedig úgy szoktam belőni, irányítani, hogy oldalfeszülés nélkül álljanak meg. Amikor nyomás alatt van a gyorscsatlakozó és ilyenkor ismét betolom a csövet ütközésig, a biztosítógyűrűt pedig kitolja a nyomás, úgy stabilabb lesz. Az még nem feltétlenül gond, ha elsőre nem sikerül a csatlakoztatás, attól még lehet hibátlan a későbbiekben. Persze attól még oda kell figyelni, a hibásnak tűnő alkatrészt cserélni inkább.

 

Anyagrepedésről olvastam már fórumon, ami elvileg a spórolósabb, vékonyított szűrőházaknál megeshet. Nálam ez mondjuk nem fenyeget, mert a bemeneten van a mágnesszelep, a kifolyás nincs lezárva, nincs  állandó nyomás alatt a rendszer (a felső konyhaszekrény alsó részén van egy kézreálló nyomógomb, az indítja a vizet, nem csaptelep).

 

A membrán elhasználódása, kilyukadása TDS-mérővel is kimutatható, ami ma már olcsón rendelhető Kínából, bár én ennek ellenére sem foglalkoztam még ilyennel. A tartály nélküli rendszeren valószínűleg feltűnne, ha megváltozna a kifolyás szokásos tempója, vagy vízkőmaradvány jelenne meg forralás után, illetve a tiszta víz savanykásabb íze is elég jól megkülönböztethető a meszes víztől, visszapótlás pedig itt nincs. Meg a hálózatból sem mérgezett víz jön, vagyis nem lenne tragikus egy membránlyukadás. Az előszűrők tartalma már érdekesebb, de lehet, az is feltűnő lenne, a kimenetre jutva.

 

Még a téli-nyári víz között is érzékelhető bizonyos különbség. Hideg víz --> szűkebb membránpórusok --> lassabban folyó víz --> savanykásabb íz, a nyárihoz képest.

Előzmény: Spezial (3198)
Spezial Creative Commons License 2018.07.12 0 0 3198

Ma szedtem szét a tisztítót szűrőcserére. Összeszerelés után öblítőmódban a Flow restrictor, vagyis az átfolyás korlátozónál csöpögött a víz, kiszedtem pici vízkő, megtakarítom, tömítőgyűrűt is, minden jónak látszik, folytatom az öblítést. De áttekerve öblítésből tartálytöltésre fröcsögni kezdett. Megmozgattam, újra csatolom, jó lett. Most mit csináljak, mert nem igazán bízom, hogy ne kezdene el szívárogni? Mindkét oldalán elég vacakul, lazán van benne a T elosztó ami ráadásul merevebb anyag, mint a csövek. 8 éves a cucc, elég sok minden tönkre ment rajta, ezek a baromi vastag műanyagok simán elrepednek, például a szűrőház teteje, meg az összekötőjük. Némelyik gyorscsati csövét újra kell vágni, hogy új helyen rögzüljön, hogy ne csöpögjön.

Használtok ásványi anyag visszapótlót? RO membránt mikor kell cserélni? Még nem volt.

Előzmény: Törölt nick (3197)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.10 0 0 3197

Ahogy a nevében is szerepel, Auto Shut Off Valve, az automatikus lezárást intézi. Az RO-membrán kimeneteit szeleppel zárni nem szabad, bemenetén kell elzárni a vizet.

 

A rajzon vízszintes irányban folyik át rajta a víz 2 ágon, vagyis konkrétan 2 utas szelep, csak van ilyen laikus neve is, miszerint 4 utas, ami nem igaz egyébként. Amikor a tartály telítődik, a felső ágon növekvő nyomás megtol egy szelepet, ami elzárja az alsó ágon áramló vizet, vagyis a membrán bemenetét.

 

Előnye, hogy elektromos áram nélkül tud működni a rendszer, hátránya az elhasználódás, illetve bizonytalan zárás (főleg alacsony betápnyomás esetén), amikor túl sokáig folyatja a vizet, ami megy a lefolyóba, pazarlódik.

 

 

 

 

 

Előzmény: Jack_ (3196)
Jack_ Creative Commons License 2018.07.10 0 0 3196

Köszönöm a részletes választ.

 

"Az RO-membrán öblítésének lényege, a fojtást meg kell szüntetni, hogy a betápvíz szabadon elfolyhasson a membrán felülete mellett a lefolyó felé, azáltal a membrán felülete tisztul."

 

Na, akkor már csak az nem világos, hogy a gyári tartályos PurePro tisztítókban a  4 utas szelep tulajdonképpen miért van benne. Nem ez oldja meg az öblítést? 

 

Előzmény: Törölt nick (3195)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.09 0 0 3195

Az RO-membrán öblítésének lényege, a fojtást meg kell szüntetni, hogy a betápvíz szabadon elfolyhasson a membrán felülete mellett a lefolyó felé, azáltal a membrán felülete tisztul. Bár az igazsághoz tartozik, hogy valamennyi víz még így is átszivárog a membránon, ettől függetlenül erre szükség van.

 

Passzív (nem elektromos) rendszernél egy manuális öblítőszelepet szoktak beiktatni, ami a fojtószelepet áthidalja:

 

 

Ennek nyitott állapotában a kimenő tiszta vizet meg kell nyitni, amitől nyit a kétutas szelep és megindul az átfolyás. Ezzel együtt természetesen az előszűrők is öblítődnek, fojtás nélkül gyorsabban halad benne a víz. Ezt ritkábban használja az ember, de akkor 10-20 percig is javasolják az öblítést a gépkönyvek.

 

Elektromos rendszernél a fojtószelepet egy mágnesszelep hidalja át, aminek egyszerűbb fajtája 18 másodpercig tart nyitva, utána átvált normál víztermelésre:

 

https://www.aliexpress.com/item/-/32820703977.html

 

Alábbiba fojtószelepet is integráltak, az oldalán lévő csavarral lehet szabályozni a fojtás mértékét, ezáltal beállítható a tiszta víz / elfolyó víz aránya:

 

https://www.aliexpress.com/item/-/32504466201.html

 

Tehát ezeknél azt tapasztalják a használói, hogy ahányszor elindul a víztermelés, annyiszor öblít 18 másodpercig:

 

 

Tartályos rendszernél:

 

 

Tehát itt egyszerre kap feszültséget a betápszelep, a pumpa és az öblítőszelep, de utóbbi csak 18 másodperre nyit.

 

  – Az alacsony nyomást érzékelő kapcsoló megszakítja az áramkört, ha nincs hálózati víznyomás.

  – A nagynyomású kapcsoló pedig a tartály telítődésekor szakítja meg az áramkört.

 

Vagy lehet elektronikus, processzoros vezérlést is alkalmazni.

Előzmény: Jack_ (3194)
Jack_ Creative Commons License 2018.07.08 0 0 3194

"Mindent összevetve, számomra évek óta bevált rendszer az RO, tartály nélkül, elektronikusan vezérelt öblítéssel (óránként 20 másodperc)."

 

Tartályos RO rendszernél (pl PurePro EC105) hol öblítenél, a 3 álló (elő)szűrőtartály után pl. egy T elágazást betéve, majd egy gyorscsatis mágnesszeleppel a lefolyóba vezetve az "öblítő" ágat?

Előzmény: Törölt nick (3174)
D0l0res Creative Commons License 2018.07.07 0 0 3193

Köszi szépen, szét fogom kapni a cuccot és megnézem azt a zárószelepet magamnak, a víznyomással szerintem nincs gond. Lehet fel kéne vegyem a kontaktot a biocomosokkal. Ha nem lettem okosabb a szétszedés után szerintem az lesz. 

További szép napot!

 

Előzmény: Törölt nick (3192)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.06 0 0 3192

Az sok, nekem jelenleg 1 liter tiszta vízhez csak 2 liter folyik el, 2 perc 40 másodperc alatt, köszönhetően a nyáron melegebb víznek is, amitől tágabbak a membrán pórusai. Meg az is lehet, ez már egy túlhasznált membrán, de nekem megfelel, a vízkövet láthatóan kiveszi (nem kövesedik a vízforraló egyáltalán).

 

Túl nagy vízvesztést okozhat a kelleténél alacsonyabb bemenő víznyomás, valamint a képen jelzett kétutas zárószelep tökéletlensége, késlekedő zárása, elhasználódása (saját konstrukciómban ilyen szelep nincs).

 

 

 

Előzmény: D0l0res (3191)
D0l0res Creative Commons License 2018.07.06 0 0 3191

Sziasztok, 

Költözés után hogy szétszedtük a biocomos wf-100 tisztítónkat, majd újra hszánlatba helyzeztük, tűnt fel hogy nagyon sok víz elfolyik a szűrés folyamat alatt. Nem hagyott nyugodni a dolog, és reggel kíváncsiság képp kikötöttem az elfolyó csövét a lefolyóból, nem folyt, majd kiengedtem 1 liter vizet a tisztító csapján. Az elfolyó csövön elkezdett folyni, majd kb 1-2 perc után elkezdtem vödörbe engedni hogy tudjam mérni, majd a vödör is tele lett, és további 18 percig folyt a víz. Ez idő alatt egy másfél literes üveget is megtöltöttem aminek mértem az idejét, 4 perc 15mp alatt lett tele. Mindezt összegezve kb +-14liter víz folyt el 1liter iható vízhez. 

Nem sok ez egy kicsit? Válaszokat előre is köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.09 0 0 3188

Mi két éve szereltettük be a konyhapultba, és mai napig nem tudtam megszokni az ízetlen vizet. A feleségem viszont csak abból főzi a teát.

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.26 0 0 3187

Az olcsó víztisztítókban nincs automatikus öblítés, esetleg elintézik egy manuális szeleppel, ami a használójára van bízva, hogy mikor öblít, de hosszabb távon azt elfelejti, hanyagolja az ember.

 

De vannak processzorvezérelt RO-készülékek, régebben itt a topikban is gyakran szerepelt az egyik spanyol eredetű, hazai forgalmazású típus. Vagy lehetett látni az online áruházakban kínai vezérlőegységet is, ami külön is kapható volt, vagy be is építették a drágább szerkezetekbe.

 

Amellett volt az egyszerűbb, időzítős öblítőszelep is, ahol a mágnesszelepbe van integrálva egy késleltető áramkör. Az öblítési paramétereket (óránként 20 sec), internetes turkálás, gyári példák alapján "szűrtem" le, hogy akkor legyen ennyi, vízpazarlást tekintve is megfelel nekem nagyjából.

 

Azért is múltidő, mert annyira nem követem már ezeket a dolgokat, saját tisztítóm végzi a dolgát, nem kell vele különösebben foglalkozni, az éves karbantartástól eltekintve. RO-tól eltérő megoldások sem foglalkoztatnak, mivel nekem ez bevált.

 

Kétségtelen, hogy gyakori használatnál egyébként is frissül az előszűrők tartalma, ami a vízkő beállása, illetve baktériumok, poshadás ellen jó. RO-membrán annyiból másabb, hogy a fojtás megszüntetése nélkül nem tisztulnak a pórusok, ezért ezt legalább manuálisan ajánlott időnként elvégezni, de akkor tovább folyatva át rajta a vizet.

 

Gyorscsatlakozó praktikusabb szerintem, azzal sincs gond.

Előzmény: mitvisz1 (3186)
mitvisz1 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 3186

Sok éve tervezem , most megvalósítom. Olvasok amit tudok , eredtileg 0,02 es kapilláris Jaco  csatikkal volt a cél mert nincs veszteség ,egyszerű.

Most változott az elképzelés . A vizünk az örek vas csövek miatt elég szennyezett . A mostani a terv :quick csatikkal  20 m poharas mosható ,a többi in-line 5m, szén ,1 m,300 GPD nano szürő szivattyú nélkül tartály nélkül (kb 6 atm) három csöves drága csappal ami csak nyitáskor enged vizet a szűrőbe , kézi mosatással alkalmanként.

Vagy ugyanez két mágnesszeleppel vezérlésel nyitott kifolyóval  mint Misland kollégánál .

Jobb a quick csati ? Elég-e a kapilláris szűrő ? Tetszik a 0.0008-as szűrő mert marad a só -ismeri valaki? Állandó mosatás nélkül nem lehet RO-t használni ? Hiszen minden nap több litert megiszunk , frissül a víz - 4 fős család . A gyári cuccokban sehol sincs óránkénti tisztítás.

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.25 0 0 3185

Összerakást nem tudom megítélni, a gumigyűrűket, illetve felfekvési felületüket szilikonzsírral meg kell kenni, ami a szilikongumi anyagát is védi a kiszáradástól, illetve csúszást biztosít a begyűrődés, betapadás ellen. Tehát így végül szépen össze kell mennie, méghozzá lehetőleg csak (férfi) kézi erővel meghúzva a poharakat. Normális esetben ennek elégnek kell lenni ahhoz, hogy ne szivárogjon.

 

A szerelőkulcsot pedig inkább csak szétszedésnél elővenni, ha megszorulna közben. Ha összerakásnál tépik meg a kulccsal, akkor előfordulhat, hogy később nagyon nehéz lesz szétszedni, vagy meg is sérülhet.

 

Kezdetben a víz szürkesége (szénpor) vagy habzása (tartósítószer távozása) természetes. Alaposan át kell öblíteni, sőt kezdetben célszerűbb lekötni az utolsó fokozatot, hogy az előzők "szennye" (nyilván nem szenny) szabadon távozhasson, ne az ultraszűrőt tömítse, vagy RO-szerkezetnél a membránt.

 

Víztisztítók ízét sokan érzik vagy nevezik keserűnek, noha inkább savanykás szokott lenni. Ezt befolyásolhatja az egyéni ízérzés, vagy állítólag az ember nyelvének lerakódásai is, amit gyógyszerek vagy egyéb fogyasztott akármik is befolyásolhatják, ami a tiszta víz hatására jobban kiütköznek.

 

Én még az ioncserélt vizet sem éreztem keserűnek, csak savanykás volt az is, ami természetes. Főleg, ha az ember a vízköves víz, illetve ásványvizek meszes ízéhez van szokva, ahhoz képest furcsa lehet ezek hiánya.

 

Ha végképp nem sikerül megszokni, a három szűrőházba lehet tenni más betéteket (PP-szén-PP), így benne maradnak a vízben az ásványok, kellemes ásványvízhez lehet jutni. De akkor a felső, ultraszűrő fokozatot már nem is ajánlott használni, mert a vízkő valószínűleg eltömíti, tönkreteszi.

Előzmény: Kittusanya (3184)
Kittusanya Creative Commons License 2018.01.25 0 0 3184

Sziasztok!

 

Megvettük ezt a  víztisztítót:

http://www.vizszurok.hu/haztartasi-ivoviztisztito-ultraszurovel-t408150

 

Beszereltük, mindhárom alsó tartálya szivárog, hiába van most már jól összerakva, legalábbis azt gondoljuk.

A másik pedig, hogy a víz íze keserű.

Mi lehet a keserű íz oka?

Járt vár így valaki? Először habzott is a víz, ami igen gusztustalan látvány volt, de 5-6 perc folyamatos folyatás után a hab eltűnt, de az íze pocsék!

 

wolf_ Creative Commons License 2017.10.18 0 0 3180

Én is ebben a dilemmában vagyok.

Valami jót szeretnék

Ma volt nálunk egy ügynök, Aqualife víztisztítót árult, es persze mérte a vizünket is, ami szerinte tragédia volt. De 250e-et nem nagyon akarok kiadni erre. Igazából azt sem tudom milyen kellene nekem, csak aktív szenes, vagy RO membrános?

Fúrt kutunk van, immár 30 éve iszom ezt a vizet, volt már bevizsgálva a víz is.

Segítsetek kérlek, mit vegyek?

 

üdv

wolf

Előzmény: Tisztavíz12 (3177)
hudacskozsuzsi Creative Commons License 2017.10.16 0 0 3179

Sziasztok! 

A témában írom a szakdolgozatom, így az itt lévő fórumozók véleménye, tapasztalatai hasznos információként szolgálnának. 

Egy pár perces kérdőív kitöltéséről lenne szó.

Itt a linkje: https://goo.gl/forms/wZ9i4r1IzvcIxu3F2

Előre is köszönöm mindenkienk, aki kitölti!

Szép napot nektek!

Tisztavíz12 Creative Commons License 2017.09.22 0 0 3177

Sziasztok! Segítség!!! Elvesztem a vízszűrők-víztisztítók világában! Ár-érték arányában megbízható víztisztítót keresek, háztartásomba. Elvárások: jó minőségű tiszta baktérium mentes víz , ásványi anyagok megfelelő szintje, szervízelhető,  megfelelő csere patron ellátottság. Segítséget előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2017.08.08 0 0 3176

Nagyobb kapacitású membrán, vagy 2-3 membrán soros kötésben, így összeadódik a kapacitás. Meg persze az elektromos rásegítő pumpa is növeli a vízhozamot.

 

Nekem a tartály helyett üvegedény tárolja a vizet, jénai kiöntő, esetleg üvegkancsó. Megnyomok egy gombot, 5 percig termeli a vizet. Most lejön 1,7 liter. Télen kevesebb, de ez csak egy 150 GPD kapacitású membrán.

Előzmény: Spezial (3175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!