Keresés

Részletes keresés

újmóni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1987

Közel négy órán keresztül rotyogott a lábasban. :)

 

 

Na ez az, ami tök fölösleges.

 

Teljesen denaturalizálódik a gyümölcs.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1978)
újmóni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1986

Nem cukrot akarok enni, hanem epret. :)))

 

A kevés almapektin pont annyira sűríti be, hogy még folyós marad, de nem szalad le a kenyérről. Dickflüssig - ahogy a német nagyon kifejezően mondja.

 

Teljesen nyugodtan használhatsz Quittint is. Abban sincs más, mint almapektin, picike citromsav (ez a szép szín megőrzése miatt is hasznos), és valami minimális tartósítószer.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1984)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1985

No, ez azért már sokkal finomabb lett, mint a korábbi.

 

Esti lámpafényél így mutat a foszlós kalácson. :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1984

Az eper nagyon sok levet engedett.

Le szoktál merni a levéből, vagy pedig az úgy ahogy van, hozzáadod a cukrot, a pektint, és pár perc főzés után mered is ki?

A 10-15 dkg cukor nekem nagyon kevésnek tűnik egy kilónyi gyümölcshöz úgy, hogy nem főzöd el a levét.

Előzmény: újmóni (1973)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1983

Cukkíniből dzsemet?

Hm, próbálom elképzelni. :)

 

Egyébként létezik olyan, hogy egy lekvár becukrosodik?

A szőlőbe belemerítve a kanalat furcsa sercegő hangot hallottam és a fogam alatt is azt éreztem, mintha összeállt volna benne a cukor.

 

Talán ott rontottam el, hogy eleve nem szeretem az Othello szőlőt.

Ha már szőlő, akkor inkább a nagy szemű édes, vagy a muskotályos.

Viszont a legtöbb recept az Othellot ajánlotta.

No, mindegy, egy próbát megért. :)

 

Birsalmából is tettünk el, de annak sem volt túl megnyerő az illata, kb. olyan volt, mintha egy kecsöpöt bontottam volna fel. :)

Az íze viszont nem volt rossz, de kedvencnek azért nem mondanám.

Előzmény: borsika79 (1979)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1982

Ugyanígy néz ki a doboza, szintén Dániából származik, de a dobozon ez áll: Összetevők: citrus pektin.

Nem direkt vettem ilyet, nálunk az egyik borászati bolt árulja a termékeiket, kértem egy doboz pektint és ezt kaptam. Már csak otthon láttam.

Nem lekvár ugyan, nem is különleges, de korai cseresznyefánk szokatlanul sokat terem. Versenyt futunk a madarakkal. NEm tudjátok-e, hogy cseresznyével is működik-e a meggynél szokásos kimagvazott nyers gyümölcs lecukrozva, pár nap állás után üvegbe zárva?

Előzmény: újmóni (1980)
újmóni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1981

Van már az ERdbeerland földeken érett eper?

 

 

Előzmény: Wassernyolcas (1974)
újmóni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1980

Én vettem egy dobozka kaldenecker féle pektint, citromból készítik,

 

?????

 

Be tudnád linkelni a terméket...?

 

Mert én ezt ismerem, de ez egyértelműen almapektin

http://www.lekvaroshaz.hu/bolt/befozesi-kellekek/89-almapektin

 

 

(Nekem Amerikából hozta a sógornőm, filléres cucc kint)

 

 

Előzmény: Törölt nick (1976)
borsika79 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1979
Nekem meg pont fordítva. Egyedi íz egyedi illat. 2 éve nagy kedvenc. Nekem a fánk és a palacsinta szinte elképzelhetetlen nélküle. A tavalyi favorit meg a citromos cukkíni dzsem. Palacsintába nyáron igazi ínyencség +prézlistésztán is tuti.
Előzmény: Törölt nick (1977)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 1978

Ma nálunk is 550 Ft-ért lehetett kapni legolcsóbban az epret.

Kis szemű volt, és nem is volt annyira érett, mint a múlt héten.

Gondolom az eső miatt. :)

A szedd magad is jó választásnak tűnhetett volna, de ilyen kis mennyiségnél benzinben, időben nem érte volna meg elkocsikázni, így maradt a piac.

A kofák azzal riogattak, hogy még a jövő hét, és vége a szamócának.

Elhittük nekik és gyorsan vettünk is négy kilót. :)

Egyszerre nem is fért a lábosba, meg kellett várni, mire elfő egy adag víz belőle.

Tanulva a hibákból, főzés közben ezúttal addig kergettem a habját, míg teljesen el nem tűnt a lábosból. :)

A hozzáadandó citromról viszont megfeledkeztem.

Dzsemnek készült, de lekvár lett belőle, mert a végére majdnem teljesen szétfőttek a szemek.

Közel négy órán keresztül rotyogott a lábasban. :)

6 és fél kis üvegnyi lett belőle, amiből hármat elajándékozunk, a felet megkóstoljuk, a többi pedig megy a kamrapolcra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 1977

Be kell vallanom, hogy még sosem ettem ilyen lekvárokat. :)

Az ásványi anyag tartalmuk mellett az ízük is kiemelkedő?

Azért kérdezem, mert tavaly például Othello szőlőből főztem lekvárt, ami nem lett a kedvencem.

Kibontás után beleszagolva nem éreztem azt az iszonyatosan jó illatot, amit egy sárgabarack, vagy egy szilva felbontásánál.

Az íze sem nyűgözött le.

Persze lehet, hogy én rontottam el valamit. :)

 

Előzmény: Wassernyolcas (1975)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 1976

Hol lehet almapektint kapni? Én vettem egy dobozka kaldenecker féle pektint, citromból készítik, kissé drágállottam. Tavaly volt valami rossz almánk, abból készítettem pektint(remélhetőleg), még nem próbáltam ki, majd akkor bontom fel az üvegeket, ha egyszerre sok gyümölcsöt kell befőzni.

Eperhez alapvetően ribizlit használok, ami a mélyhűtőben foglalja a helyet tavaly óta. Most megfőztem, átpasszíroztam, ment az eper alá.  Tettem bele egy kanálka pektint is. 550 per kiló-ért vettem 3 kiló epret, ha nem megy le 300-ra, nem is főzök idén több eperdzsemet. Még van a tavalyiból.

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.05.16 0 0 1975

Ha a vitamin el is tűnik a főzés során, az ásványi anyag és az egyéb nagyon hasznos nyomelemek maradnak. Ez ügyben kiemelkednek a vad bogyókból készült lekvárok: kökény, som, csipke és társaik. Igaz, velük a macera is nagyobb, de megéri.

Előzmény: Törölt nick (1972)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.05.16 0 0 1974

Reggel kinéztem a piacra, ledöbbentem, hogy milyen sok földiepret kínáltak az árusok. Földieper földieper hátán! Az áruk, a szebbeké 650-750 Ft között mozgott, a lekvárnak való sem ment lejjebb, mint 550 Ft. 

Marad a szedd magad.

Előzmény: Törölt nick (1971)
újmóni Creative Commons License 2014.05.15 0 0 1973

Kilónként max 10-15 dkg cukor....

Almapektinből meg minimális mennyiséget. Érzésre.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1972)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 1972

Dzsemfix és társai.

 

Almapüréből, cukorból mennyit teszel bele?

 

A vitaminnal meg úgy vagyok, hogy abszolúte nem számít, hogy mennyi marad benne.

Az íze miatt esszük, nem a vitamintartalma miatt. :)

Előzmény: újmóni (1970)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 1971

Ahogy látom, már idén is nyitnak az eperföldek.

 

http://antalvali.com/szedd-magad-eper.html

 

http://www.erdbeerland.hu/

Előzmény: Wassernyolcas (1968)
újmóni Creative Commons License 2014.05.14 0 0 1970

Mit nevezel zselésítőnek...???

 

Zselét nyilván nem teszek bele, de egy kevés almapüré v. almapektin kiváló állagot ad, meg sem érződik benne.

Én kb 5 percig főzöm forrástól kezdve az eperdzsemet. Nincs értelme az utolsó molekula vitamint is szétrombolni a hosszú főzéssel.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1969)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 1969

Nem főztem sz@rrá, csak dzsemmé. :)

 

Mivel zselésítőt soha nem teszek a lekvárokba, kénytelen voltam ezt is sokáig főzni, különben nem sűrűsödött volna be.

 

Te hogyan szoktad készíteni?

Előzmény: újmóni (1966)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.05.14 0 0 1968

Tavaly Budapesttől kb. félórás autózásra elkísértem a lányomékat földieper szedd magad akciózni. Olyan 300-400 Ft. körüli árra emlékszem, no meg arra, hogy én fizettem. 

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 1967

Köszi! :)

 

Hétvégén, ha sikerül szép epret kapni a piacon, nekilátok egy kiadósabb mennyiség elkészítésének.

Azon gondolkodtam, hogy mivel lenne érdemes ízesíteni, ha egyáltalán érdemes hozzákeverni valamit, hiszen az epernek azért elég intenzív íze van.

 

Vaníliával próbálta már valaki?

Előzmény: Chilio (1965)
újmóni Creative Commons License 2014.05.14 0 0 1966

De miért kell közel két órán át sz...áfőzni...??? :-O :-O

 

 

Előzmény: Törölt nick (1963)
Chilio Creative Commons License 2014.05.14 0 0 1965

Tényleg nagyon jól néz ki!

Szép a szine nagyon. :-)

Gratula.

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.06 0 0 1964

Hát ez marha édes lett. :)

Nem kellett volna bele ennyi cukor, a fele-harmada is elég lett volna.

Az illata, színe, állaga viszont tökéletes.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.05 0 0 1963

Hétvégén megfőtt az idei első lekvár, vagyis dzsem. :)

Attól különleges, hogy először készítettem.

600 Ft-ért sikerült beszerezni a már érett, közepes méretű epreket.

1 kg-ot vettem, de csak azért ennyit, hogy kikísérletezzem, hogy mennyi cukor kell bele, mennyire sűrűsödik be zselésítő nélkül, hogy tartja meg a színét, és az ízét.

Csumázás és mosás után fél citrom levét öntöttem rá, 20 dkg cukorral szórtam meg, majd 6 órán át állni hagytam, néha megkevertem.

Főzés közben még 10 dkg cukrot tettem bele, és óvatosan kevergettem, hogy ne törjenek össze az eperszemek.

A habját nem szedtem le, mert abban bíztam, hogy el fog főni, de sajna nem így történt.

Legközelebb már a főzés elején el fogom kezdeni a hab lehalászását, hogy a végére hírmondója se maradjon.

A lényeg, hogy 1 és 3/4 óra főzés után tökéletesen besűrűsödött, és a színe is szép sötétvörös lett.

Pontosan 2 db 220 ml-es üveg lett tele.

Az ízéről még nem tudok nyilatkozni, de nem sokára fel lesz bontva.

Ha beválik, a hibákat korrigálva jöhet a nagyobb mennyiség. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.12 0 0 1962

Köszönöm!

 

Előzmény: Wassernyolcas (1961)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.04.12 0 0 1961

Zsíron kell megdinsztelni, kevés sót kell hozzáadni. Mivel mi a szárát előzetesen nem távolítjuk el, ezért a következő lépés krumplinyomón történő átnyomatás. Ezután  újra forraljuk, forrón üvegbe töltjük, az üveget fejre állítjuk (ehhez jól záródó lapka kell). 20 perc múlva vissza lehet fordítani, majd polcra lehet tenni. Felhasználáskor csak édesítőszer, pl. kristálycukor vagy méz és tejszín hozzáadása szükséges.

Előzmény: Törölt nick (1960)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.12 0 0 1960

Engem inkább az eltevés módszere érdekelne. Zsiradékon fonnyasztva, passzírozva, utólag kidunsztolva? Mert én erre emlékszem, de szerintem sose csináltam. De megismerem, mindig is szedtük.

Előzmény: Wassernyolcas (1959)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.04.11 0 0 1959

Ha valaki kedvet kapna a gyűjtéshez, és nem ismeri a növényt, talán segítenek a ma délutáni szedés mosás előtti képei.

 

    

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.04.11 0 0 1958

Új év, új induló szezon! Nem tudom, észrevettétek-e, hogy a természet megkezdte idén is adományainak sorát rendelkezésünkre bocsátani. Ennek ékes bizonyítéka a mellékelt képen látható. Igaz, egyenlőre nem különleges lekvárról, hanem különleges réti vadsóskáról van szó. Az első gyűjtésünk eredményét láthatjátok. 

Lesz majd még különleges lekvár is!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!