Keresés

Részletes keresés

moineau Creative Commons License 1999.09.15 0 0 60
Boccs a nagybetuk hianyaért és az egyéb hibakér, elfelejtettem kijavitani mielott elkuldtem.
nemisbéka Creative Commons License 1999.09.15 0 0 59
Nem ertek hozza, de a cikkek alapjan, amiket olvastam, ugy gondolom, lehet kombinalni a termeszetes szulest es a biztos orvosi hatteret. Egyre tobb korhazban Magyarorszagon berendeznek olyan szobakat, ahol franciaagy, korlat, medence, meg miegymas van, ahova a vajudo kismama bevihet magnot, ferjet, leendo nagymamat, akit es amit akar segitsegkent. Az orvos meg akkor van jelen, ha kerik, vagy ha szukseg van ra. A szules meg abban a tempoban folyik, ahogy a kismama szeretne. Nekem ez egy korrekt megoldasnak tunik.
ccsa Creative Commons License 1999.09.15 0 0 58
Terhestornara siettem:) ezert a szokasosnal is tobb helyesirasi es egyeb hiba csuszott be, mindenkitol utolag es elore is bocs.
moineau Creative Commons License 1999.09.15 0 0 57
Kedves ccsa!

El kell ismerjem egy csomo dologban elhamarkodottan itéltem és ezért elnézést.

Viszont: Te sem azt irtad, hogy az n+1 ultrahangra nem akarsz elmenni és az n+1 vérvételt nem akarod.

A terhesség tényleg nem betegség ebben igazad van teljesen és abban is hogy akkor is szulettek gyerekek amikor nem voltak még szulészek és korhazak, viszont a halalozasi arany és a kulonbozo elkerulheto betegséggel szuletett gyerekek szama is nagyobb volt ezt sem kell elfelejteni. Egy normalis szulésnél tényleg nem kell mas csak Te meg a baba de azért egyedul szerintem nehezen boldogulnal.

Azt hogy harman viszitek a topicot nem ugy értettem,hogy csak harman irtok bele hanem hogy a természetes szulés mellett kb. harman alltok ki nagyon hatarozottan és azt is irtam, hogy biztos vagyok benne, hogya fiuk mellett a feleséguk is hasonloan gondolkodik? Ellenben Ok osszeszn max. 6 szerencsére probléma mentes szulést éltek meg és hallottak max; masik huszrol, ehhez képest az orvosok 100-akat latnak szulni és abban mar lehetnek problémasak is. Nem ismerem a statisztikakat és nem tudom mekkora az orvosi beavatkozast szukségessé tevo szulések aranya a sima szulésekhez képest de mint Te is mondtad normalis esetben nincs semmi probléma. Tehat az, hogy nekik nem volt nem jelenti azt hogy senkinek nem lesz.

Hogy kit hibaztatnak? Ez attol fugg hogy alairsz-e mindenféle papirt arrol, hogy a kotelezo vizsgalatokhoz vagy beavatkozashoz nem jarulsz hozza. Ha nem akkor igenis az orvos a hibas és nem Te. O tudja elvben, hogy mit kell csinalnia és ha nem tesz meg mindent akkor O a hibas. Ez a dolog rad természetesen nem vonatkozik, mert elvégezted a vizsgalatokat.
Ha az otthonszulésnél van orvos is az természetesen teljesen mas mintha barmilyen orvosi vagy szulésznoi segitség nélkul szulnél de én ugy tudtam, hogy erre Mo-n nincs legalisan lehetoség, ebbol indultam ki amikor helytelennek tartottam. Ennek ellenére biztonsagosabbnak tartom a korhazat és igazad van, nem a korhaz 100 az otthon 90 % kozott kell valasztani hanem ha mar igy leegyszerusitjuk a dolgokat és a szamokat, amiket nem ismerek, akkor inkabb az korhaz 90 és az otthon 80% az kozelebb all a valosaghoz.

A Down koros gyerekekkel tényleg mellé lottem de nagyon. Ha tényleg ilyen gyerekekkel foglalkozol és eredményesen akkor gratulalok, mert ez egy egész embert iganylo lelkileg és fizikailag is nagyon nehéz munka, ami rengetg aldozatvallalast és hozzaértést igényel. De ez tényleg ritka dolog, valoban gyorsan itéltem.

Igazad van abban hogy az orvosok tudni akarjak, ha egy gyerek beteg vagy rendellenesen fejlodik, mert igy tudnak a legjobban segitenineked vagy a babanak. Az elso ultrahangot mar Te elmondtad a 37. hetet elfogadtad a tobbi az egyebb betegségek kiszuréséhez kell. ma mar ultrahangal ki tudjak szurni a majbetegségeket a belsoszervek elvaltozasat azt ha az agy mérete vagy a gyerek nem novekszik megfeleloen. Tudom hogy Mo-n ez nem létezik de Franciaorszagban mar egyes olyan belsoszervi elvaltozasoknal amikenél mutéti uton gyogyitani lehet mar a magzatot az anyja hasabol kiszeve (azt hiszem) a koldokzsinor elvagasa nélkul és utana visszahelyezve meg tudjak operalni. ezutan a babak egészségesen természetes szuléssel jonnek a vilagra. Magyarorszagon meg az orvos ha az ultrahangon latja akkor fel tud ra készulni hogy a babat a szuletése utan azonnal ellassak ha szuksége van ra.
Azt, hogy Te egy Down koros gyereket is megtartanal elhiszem, foleg azutan, hogy irtad van mar tapasztalatod a kérdésben de azért gondolom te is egy egészséges babat varsz nem pedig beteget és még ha eltokéltségeden és szereteteden ez mit sem valtoztat akkor is jobb ha egy ilyen dologra fel tudsz készulni Te épp ugy mint a csaladod. mellesleg szerintem az ultrahang nem art a gyereknek és nem is faj. Az én gyerekim a megtobbszor forgolodtak de volt hogy aludtak vagy szoptak az ujjukat a vizsgalatokkor.
Ne keseredj el foleg ha a csaladod melletted van. Szerintem a legtobb orvossal lehet értelmesen beszélni de hallgasd meg az O véleményuket is ne csak a magadét hajtogasd.
Sok sikert a babahoz!
moineau

Tévedtem elnézést kértem de azért olvasd vissza a hozzaszolasaidat és nézd meg, hogy az utolso kiegészitések nélkul eszméletlen felelotlenul hangzanak.

ccsa Creative Commons License 1999.09.15 0 0 56
"Az osszes vizsgalatot hulyeségnek és haszontalannak tartod"

Ez egyszeruen nem igaz, ilyet nem mondtam soha. Az AFP nem kellett es az eddigi 3 ultrahang mellett mar csak egyet szeretnek a 37. heten. Amugy eddig 9 (!) kemcso vert vettek tolem kolonbozo "kotelezo" vizsgalatokhoz, valamint havonta egyszer elmegyek a nogyogyohoz (vizeletvizsgalat stb.) Szoval azt hiszem melle ezzel tarfaltal.

"Te jobban értesz hozza mint Ok, szulni is otthon szeretnél"

Ezt sem irtam, de azt igen hogy a szules nem betegseg es ugy van kitalalva hogy alapestben a baban es rajtam kivul ne kelljen hozza mas. H anem igy lenne nem lenne 5 milliard ember a vilagon es ugye azt sem gondolod, hogy az ember a Foldet az utobbi 100 evben nepesitette be csak eredmenyesen. Es az igaz, hogy foglalkoztat a dolog, igyekszem sok mindent elolvasni, sokakkal beszelgetni stb. Orvos persze ettol meg nem lesz belolem, ugyhogy egy epemutetnel nem segedkeznek, de hogy kepes vagyok orvosi diploma nelkul is megszulni egy gyereket abban biztos vagyok.

"Ezt a topikot harman viszitek"

Szerintem tobben dcsh,luna, sofelhasznalo stb. es a fiuk mogott ugye ott vannak a felesegek. Fuly megigerte, hogy Ildiko elmeny beszamolojat is kozre adja. Nekem megvan, ha Ildiko hozzajarul en szivesen kozre adom. Amugy ahogy mar irtam kulonbozo okokbol eleg sok szulest lattam, ha nekem meg nem is volt, de amugyis nem abbol vonom le, hogy mi a "normalis" hogy masoknak mi az.

"kit fognak ezért hibaztatni?"

Itt csusztatsz nemileg. Ugye en alapesetben nem otthonszulesre keszulok, tehat ott lesz orvos (ha talalok megfelelot). Ennek ellenere nem gondolom, hogy rajtam es a ferjemen kivul van mas felelos, hiszen a gyereket mi vallaltuk. Ebben lehet minket segiteni, vagy akadalyozni, de a feleloseget kivenni a kezunkbol nem lehet, nem is hagyom. Amugy tudtommal pedig gondatlan veszelyztetes, vagy halalt okozo gondatlan veszelyeztetes miatt minket perelnenek be. Az allam, aki magaenak tekinti a gyermeket. brrr. Amugy az otthonszulesnel is ORVOS (+ doula) van jelen, a kulonbseg annyi, hogy ha maganal vagyok megbeszeli velem mit csinal es en is megbeszelhetem vele mi legyen, valamint ha baj van kb. 10 percre van szukseg, hogy a korhazban legyek. Igen, ezen mulhat egy/ketto elet, de az elet veszelyes mufaj, neked se igerhette meg senki 100%-ra hogy a gyereked elni fog es egeszseges lesz. A korhaz es otthon kozott valasztas nem a 100% biztonsag es a 90% biztonsag kozotti valasztas, a korhazban is halnak meg gyerekek es anyak, ezt ne felejtsuk el.

"ha az orvos azt mondja, hogy nem vagy képes felnevelni egy Down koros gyereket"

Ezt szerettem volna elkerulni, de most nem latok mas lehetoseget, ime: ha jol figyeltel, akkor en mindig hangsulyoztam, hogy sajat magam altal szult gyermekem nincs. Ellenben (onkent es dalolva) neveltem nem egy sulyosan serult csecsemot/kisgyermeket, neha sajnos a halalukig, neha mig az igazi szuleik el tudtak ot fogadni es megtanultak vele banni. Ha erdekel a tobbit emilben, szerintem nem tartozik erre a topicra. Persze ez nincs senkinek a homlokara irva, de ezert talan ovatosabban kellene itelkezni.

"A vizsgalatok nem azért vannak, hogy kinozzak a terhes noket hanem hogy tudjak, hogy minden rendben van"

Ezzel el is mondtad a lenyeget. Tudjak? Kik? A gyerek? En, aki nem kivancsi ra? Nem, az orvosok. Az AFP azoknak kell, aki valasztani akarnak, hogy kell-e nekik ilyen gyerek vagy sem. Ugye nem allitod, hogy ha a szulesnel elengedhetetlenul fontos lenne e ket betegseg ismerete, akkor az orvosok egy szakkonyvek szerint ~40% biztonsagu vizsgalatra hagyatkoznanak. Az elso ultrahang fontos, mehen kivul vagy belul, ok. Az 37. het korul fontos, mert tudni kell befer-e meg a koldokzsinor, meretek stb. De kozte arrol szol a sztori, hogy meg van-e a keze-laba, "normalis" meretu-e u.n. genetikai ultrahang (nogyogom magyarazta). Szerinted erre a gyereknek van szuksege?
Amugy nem vagyok ideges, csak neha elkeseredett, de a csodalatos csaladom mindig felvidit.

moineau Creative Commons License 1999.09.15 0 0 55
Kedves medvebacsi!
Szerintem az én hozzaszolasomban a "majd meglatod ha..." stiluson kivul azért értelmes érvek is vannak.
A doktor bacsi pedig kicsi gyerek korom ota ismer és tudja mi a jo nekem, mi nem, miért haragszom és azt is hogy tokéletesen megbizom benne és a dontéseiben. Azt amit velem csinalt valoszinuleg nem csinalna meg massal és nem azért, mert nem jo orvos vagy mert szarik rajuk hanem, mert nem ismeri oket és nem tudja mire, hogy reagalnak, valakinek akit nem ismer nem mondhatott volna olyat ami nem fedi a valosagot.
Természetes szulés az mit jelent? Csak mert ccsa szerint a borotvalassal, beontéssel, gatmetszéssel jaro szulés nem természetes pedig az enyém is ilyen volt. Akkor az természetes vagy nem?
Az igaz, hogy a szulés élmény nagyon sokban fugg az orvostol és biztos, hogy olyan torodést mint én kaptam, orvostol kevesen kapnak és ezért jok az apas szulések. Ott az apak meg tudjak adni azt a torodést amit egy orvos nem. Jo emlékei attol lehetnek az embernek ha a szulok és az orvos jol egyutt tud dolgozni és nem attol ha a szulo élénken tiltakozik minden ellen amit egy orvos mond. Nagyon fontos, hogy emberséges orvost talajon az ember. Szerintem a borotvalas meg a beontés meg a Gatmetszés sem megalazo ha az orvos és a novérek kedvesek megnyugtatoak viszont szukséges. De ezen persze lehet vitatkozni.
Azt irtad az orvosok nagy szazaléka képtelen felnott emberként kezelni a gyermeket varo part. Ne ebbol azért nekem is volt tapasztalatom ez igy van de hozza kell tennem, hogy a gyermeket varo parok kozul akik a legjobban panaszkodnak ezekre a dolgokra azok altalaban (természetesen nem mindig) pont azok akik a legfelelotlenebbek. Nézd meg ccsa hozzaszolasait. Kedves lany és jot akar, jo elképzelései vannak de teljesen atcsap a szélsoségekbe. A sajat véleménye a donto anélkul, hogy egyaltalan figyelembe venné az orvos véleményét. A ketto kozotti megoldas lenne a jo nem? Az ahol az orvos alkalmazkodik a terhes no igényeihez és a terhes no hajlando az orvos szaktudasat és tapasztalatat meghallgatni. Szerintem egyetlen orvos sem forsziroz tobb vizsgalatot mint az szukséges. Az AFP sem szukséges a terhes nok 99.99999%-anal, mert nincs semmi baja a gyerekeiknek, viszont a maradéknal igen. Te csak 1 2 3 4 gyereket akarsz, abbol valoszinuleg egy sem lesz Down koros de egy orvosnak ennél sokkal tobb szulést kell levezetnie és ebbol elore ki kell szurni azokat az eseteket ahol a kisbaba beteg, hogy a szulok idoben eldonthessék, hogy meg akarjak tartani a gyereket vagy nem és ha igen fel tudjanak készulni ra lelkileg.

Az otthonszulés kevés nyugati orszagban lehetséges igazan jo korulmények kozott. Pl Angliaban igen viszont ott sokkal dragabb, mert mindent visznek magukkal majdnem ami egy korhazban van + szulészno+ a kozelben ugyeletes korhaz vagy orvos aki szukség esetén azonnal tud menni, ezért olyan draga és ezért nem fizeti a tb, ha jol tudom elég jo biztositas kell hozza (a végében nem vagyok teljesen biztos). A masik ok az, hogy nem akarjak megkonnyiten az otthonszulést, mert veszélyesebb. A harmadik dolog meg az hogy azok a nok akik Angliaban otthon szulnek azért eljarnak a vizsgalatokra és megcsinaljak az osszes szukséges tesztet.
Ennek a dolognak nalunk nincsenek hagyomanyai és senki nincs berendezkedve ra, se a korhazak se a szulésznok se a szulok. Normalis esetben egy terhesség probléma mentes és a szulés is. Sokszor tortént meg a vilagban, hogy nok barmilyen hozzaérto ember segitsége nélkul szultek kifejezetten rossz korulmények kozott és semmi baj nem lett belole, mert a természet jol végzi a dolgat de ez veszélyes. Magyarorszagon ahol életveszélyes sérulteknél is idonként tobb mint egy ora mig korhazba érnek a mentok és ahol az otthonszuléshez nincs meg a megfelelo orvosi hattér szerintem felelotlenség ennek neki vagni foleg ugy, hogy nincs ultrahang vizsgalat se szivhang vizsgalat se AFP se semmi. Az orvosnak teljesen vaktaban kéne cselekedni minden tampont nélkul ha mégis probléma lenne. A masik dolog mi az ami probléma? Nagyon sok dolog van ami ha az ember korhazban van joforman semmiségnek tunik viszont ha mindez otthon torténik nem lehet megoldani vagy meg lehetne ha az ott lévok tudnak mit kell csinalni. En ezért vagyok ellene az otthon szulésnek.
Rengeteg orszagban csinaltak szulootthonokat ami egy aranylag jo atmenet a korhaz és az otthon kozott akkor ha az ott dolgozok tényleg hozzaértok és nem csak meggyozodésbol csinaljak. Sok ilyen helyen teljesen belsoséges kontaktus alakul ki a csalad és a szulészno kozott. Ok végzik az ossze vizsgalatot tesztet mindig van idejuk és nincs az a rohanas ami egy korhazban. Jobb a légkor nagyobb az intimitas nagyobb a bizalom, jobban ki tudjak elégiteni a kulonbozo igényeket de természetesen sokkal dragabbak is. Ellenben feleloségteljes helyeken ha a vizsgalatokban akarmi rendelleneset talanak azonnal korhazba, orvoshoz kuldik a terhes noket és nem vallalnak el olyan szuléseket ahol elorelathatolag barmiféle akar minimalis kockazat vagy probléma merulhet fel. Az ilyen helyeken szulésznok vannak akik le tudnak vezetni tokéletesen egy normalis természetes szulést de nem hiszik azt magukrol és foleg nem hitetik el a szulokkel, hogy minden problémat meg tudnak oldani. Szerintem erre mar lehet bizalmat alapozni. Természetesen ez a rengeteg jo dolog sem biztositja azt, hogy nem lesz semmilyen probléma. Ezek az intzmények mindig valamilyen korhazzal egyuttmukodve dolgoznak ahova azonnal atszallitjak az embert ha valami komplikacio lép fel.

moineau

medvebacsi Creative Commons License 1999.09.15 0 0 54
Sziasztok!
Fijuk itt az erosites. Elore meg csak annyit hogy nem vagyokorvos parti.
Kedves moineau!
Nem hiszem, hogy teljesen a Te hibad hogy a "Majd meglatod ha..." stilusban reagaltal. Ertelmes ervek helyett ezt kapja az ember az orvosoktol is ha olyat kerdez amihez nincsennek hozzaszokva.
Ami szemelyes tapasztalataidat illeti kicsit irigyeletlek a doktorbacsi miatt, aki mar akkor is megteremtette azt a legkort amit apa nelkul szerintem manapsag sem kap meg a no a korhazban. Amint irtad potolta a hianyzo papat es tuttod nelkul TERMESZETES modon segiette vilagra gyermekedet.
Kar hogy keves ilyen orvos van.

Kedves ccsa!

A min ultrhang ha nincs rendelleneseg 3 (javitsatok ha nem igaz).
AFP kotelezo. Arrol hogy mennyi ertelme van szivesen vitatkoznek tapasztaltabakkal.
Nem benned van a hiba. AHogy eddig erzem az orvosok nagy szazaleka keptelen ertelmes felnot emberkent kezelni a gyermeket vero part.

Gereb Agnesrol velemeny, ha erdekel egyaltalan valakit, majd hetfon, mivel penteken van eloadas.

medvebacsi

moineau Creative Commons License 1999.09.15 0 0 53
Kedves ccsa bocs! Igy utolag elolvasva a hozzaszolasom kicsit nyersre sikerult, pedig nem bantani akartalak.
moineau
luna Creative Commons License 1999.09.15 0 0 52
ccsa, szóval részben megírták helyettem, /főként sófelhasználó szólt szívemből, merthogy nem mi vagyunk sajna a főszereplők, hanem a baba, és nem a mi lelkünk a lényeg hanem az ő biztonsága/ de
- ha mindenképp meg is tartod a gyereket /beleértve hogy nyitott gerinccel stb is megszülöd/, nem gondolod hogy jobb ha erre előre készülsz pl lelkileg? /AFP, ami egyszerű vérvétel/ Talán nem tudod, de nem kötelező elvetetni, akkor sem ha betegm, sőt akkor sem ha biztosan meghal a születés után röviddel.
- Rákszűrés az neked jó, de mivel a terhesség végére meg is halhatsz, ha rákos vagy, a gyereknek is.
- A szívhangvizsgálat nem ultrahang, viszont jelzi, ha gond van a babával. Ez nem azért fontos hogy el lehessen vetetni, hanem azért, hogy ha kell, meg lehessen menteni netán az életét.
- Nem megaláztatásról beszéltem, hanem a nőies méltóságról és királynői fellépésről /lásd Holist/. Amúgy igazad van, a papa észre sem veszi, sőt, amikor a legrondább voltam az emberem áhitattal nézett és közölte hogy gyönyörű vagyok. Én azonban kutyául éreztem magam, és nemigen vonzónak, pláne nem királynőinek. És ne feledd, hogy ott a szülés utáni néhány nap illetve hét - szóval a nagy pillanattal nincs vége.
sófelhasználó Creative Commons License 1999.09.15 0 0 51
"megbeszeltem az orvosommal, hogy az ultrahangot fogjuk minimalisra, mert legutobb a bebi szemmel lathatoan menekult es probalta a kicsi kezet az arca ele tartani"- kedves ccsa, szerintem most el kell döntened, hogy minden fájdalomtól, kellemetlenségtől nem tudod úgysem megvédeni a gyermekedet.
Ezt én írom,aki az ég világon mindentől szeretném megóvni, bebiztosítani minden rossz ellen, de ennek az az ára, hogy néha kellemetlenségeket kel átélni.
Mit fogsz tenni, ha oltásra kell vinni?
Elolvasod nemtudoménmilyen szervezet szórólapját,akik azt állítják,károsak a védőoltások,és ki fogd hagyni az agyhártyagyulladás elleni oltást,mert annak beadásánál bizony menekül az apróság, és még lázas is lesz utána!! Viszont nemfog agyhártygyulladásba belehalni!
Érzed a különbséget?
Azt hiszem, meg kell tanulnod nem csak a saját integritásodat védeni és feladni az orvosok elleni elleszenvet, ha jót akarsza gyermekednek.
Azt hiszem, ő a legfontosabb, nem??
fülöp Creative Commons License 1999.09.15 0 0 50
Akkor végülis mit nevezünk természetes szülésnek: azt,ha nem kapsz mindenféle fájdalomcsillapítót, megváltoztathatod a testhelyzetet, stb, vagy a helyszínt (otthonszülés)? A napokban láttam egy amerikai filmet, amiben egyszerre két anya szült egymás mellett, mind a két papa bent volt, ordítás, zűrzavar, borzalom. Jó, nem ez a valóság, de azt tudom, hogy én mindenképpen meghitt környezetet szeretnék, minél kevesebb emberrel. Az otthon szülésnél tényleg kockázatos a komlikáció fellépése, bár nem tudom, lehet-e kérni orvosi felügyeletet. S egy kérdés: Magyarországon hol lehet vízben szülni?
moineau Creative Commons License 1999.09.15 0 0 49
Sziasztok!
Ne eddig megalltam hogy ne szoljak bele de most mar nem megy.
Kedves ccsa!
Szerintem neked nem kéne orvoshoz jarni, mert minek. Az osszes vizsgalatot hulyeségnek és haszontalannak tartod. Miért mész el mégis? Szerinted az orvosok mind onkényesek nem veszik figyelembe a kivansagaidat és megalaznak, raadasul Te jobban értesz hozza mint Ok, szulni is otthon szeretnél inkabb akkor minek szenvedsz attol, hogy orvoshoz jarsz?
Ezt a topikot harman viszitek, Te aki még soha nem szultél, és két férfi akik ugy szint soha nem szultek, bar nagyon kedvesek és latszik rajtuk, hogy nagyon szeretik a feleséguket és tiszteletben tartjak a kivansagaikat, emellett természetesen biztos vagyok benne, hogy a feleséguk teljesen ugyanazt gondolja mint Ok.
Kedves ccsa!
Nem csodalkozom rajta, hogy nem talasz az igényeidnek megfelelo orvost, mert az ilyen nem létezik. Ugyanis nézd meg mit kérsz Tole. Azt, hogy ne végezze el a kotelezo vizsgalatokat, maximalisan azt csinalja amit te mondasz, pedig nem értesz hozza, soha nem szultél és nem tudod mi a normalis és mi nem és ezt az egész terhességed plusz a szulés alatt. Viszont ha majd megszuletik a gyereked és a szuloszobaban talalod magad esetleg elobb mint kéne vagy tul késon, mert ugye Te tudod, hogy egy szulést nem kell beinditani, és véletlenul valami baj lesz Veled vagy a gyerekkel, akkor kié a feleloség, kit fognak ezért hibaztatni? Téged aki nem értesz hozza vagy ot akinek ez lenne a dolga? Ha nagyon nagy a balhé ki megy a birosag elé esetleg bortonbe Te vagy O? Arrol nem is beszélve, hogy az olyanok mint Te aki szerint az orvosok hulyék még képesek az egész utan beperelni az orvost ha véletlenul aztan a dolgok mégsem ugy torténnek ahogy azt elképzelték. Szerintem egy orvosnak tudnia kell még ha Te mindenaron meg is akarod tartani azt a gyereket, ami jogodban all és amiben egyetlen orvos sem szolhat bele, hogy az a gyerek egészséges és minden rendben van vele, mert egy problémas szuléshez mas korulmények és eszkozok kellenek. Ez az O felelosége nem a tied.
Nekem van harom gyerekem én mar szultem egyszer itthon kétszer kulfoldon. Itthon a nagyon kedves doktor bacsim akit 2 éves korom ota ismertem (ezzel mazlim volt az tény) mindent megtett a mostoha korulményekhez képest amit csak lehetett. Végig ott volt velem, fogta a kezem, kaptam csuromvizes kendot, mert inni nem szabad és helyettesitette a férjem jelenlétét, mert abban a korhazban az apas szulés nem volt bevezetve, mellesleg a férjem nem is volt ott. Kaptam két kis vitamin inekciot amikor pampogtam, hogy faj, azt mondta, hogy fajdalomcsillapito és csak utana mondta meg, hogy nem az volt. Szoval minden rendben volt és kellemes élményeim voltak. Franciaorszagban meg teljesen mas dolog az elsonél kicssé elbénaztak a dolgot de a doki megfeleloen le is szurta oket, viszont a masodik mar tokéletes volt.
En nem azt mondom, hogy mindenkinek igy kell szulnie de szerintem az aki ugy all hozza mint Te kedves ccsa, az felelotlen és nem csodalkozom rajta ha az orvos azt mondja, hogy nem vagy képes felnevelni egy Down koros gyereket. Nem azért, mert nem szeretnéd vagy nem tennél meg érte mindent, hanem, mert nem vagy képes megérteni, hogy ez egy betegség és TE nem értesz hozza. Mellesleg egy Down koros gyerek szuletésére is fel kell készulni ugy pszihologiailag mint fizikailag, tehat jobb elore tudni ezért jobb lenne ha mégis megcsinalnad a teszteket, arra nem kényszerithet senki, hogy megszakisd a terhességed ha nem akarod de akkor legalabb tudod mire szamithatsz és ez fontos még akkor is ha ennek szerintem minimalis az esélye. Raadasul ha jol tudom az egész csak egy vérvétel, észre se vennéd a tobbi teszt kozott, mert vérvétel amugy is kell, semmi kulon megprobaltatassal nem jarna, akkor miért kell ennyire tiltakozni miatta.
Van egy két dolog amiben igazad van, pl. ne mondjak meg milyen pozicioban vajudj, ez igaz mindenki ugy csinalja, ahogy ez neki jo, engem se itt se kulfoldon nem kenyszeritettek semmire, hagytak hogy azt csinaljak amit akarok de a végén akkor is fel kell fekudni a szuloagyra, mert az a legbiztonsagosabb. A megalazasnak a kulonféle formai is rémesek ezt én sem szeretném magamnak és én is hallottam mar durva eseteket amiket én is felhaboritonak tartok de az orvost te valasztod, jol kell valasztani ha lehet.
Jol teszed, hogy nem hagyod hogy eldontsék helyetted mit érzel az orvosok idonként képesek azt hinni mindent tudnak pedig egyes dolgokat tényleg csak Te érezhetsz de ne ess abban a hibaba mint Ok és ne hidd azt 0 tapasztalattal, hogy te mindent tudsz és mindenben jol tudsz donteni. Ne hagyd megalazni magad, nehagyd hogy kozonyosen banjanak veled DE legyél képes kompromisszumokra és probald meg elfogadni azokat a dolgokat amik a Te érdekeidet szolgaljak. Végezd el az osszes vizsgalatot igy ha otthon szulsz is az orvosok tobbet fognak tudni ha mégis valami probléma van. A vizsgalatok nem azért vannak, hogy kinozzak a terhes noket hanem hogy tudjak, hogy minden rendben van vagy ha meg nincs hogy a legtobbet tudjak tenni érted meg a babaért. Ha egy kicsit belatobb lennél sok szenvedést, idegeskedést takaritanal meg magadnak meg a babanak is.
sok siker
moineau
ccsa Creative Commons License 1999.09.15 0 0 48
Kedves luna,
sajnos a kenyszerrol nekem mas tapasztalatom van. Most mar tobb mint 20 hete kell szoszerint megkuzdenem azert, hogyha nincs baj akkor hagyjanak beken! Mindez olyan orvosok es vedono kozott, akik amugy szakmailag felkeszultek es tenyleg nagyon igyekeznek, a maguk modjan meg kedvesek is. Az osszessel nem traktallak csak szemezgetve:
- mondtam nekem nem kell AFP, mert mindenkeppen kell a gyerek. Elso orvos kozolte, hogy ot ez nem erdekli es felirta a tobbi vizsgalattal egyutt, masodik orvosnak sirva kellett konyorogni, hogy ne tegye ezt, harmadik orvos kozolte (eleteben eloszor latott 5 percre), hogy en nem vagyok alkalmas egy down-koros gyerek felnevelesere, ezt o latja
- a (fizetett) nogyogyaszom a szetvetett labaim kozott (14. het)kozolte, ez a pici fajdalom amit ereztem a rakszuresre levett minta volt. Utana egy hetig vereztem es ket hetig idegeltem
- megbeszeltem az orvosommal, hogy az ultrahangot fogjuk minimalisra, mert legutobb a bebi szemmel lathatoan menekult es probalta a kicsi kezet az arca ele tartani, mondta jo es a szivhangvizsgalot az oldalamba dofte (ami ugye szinten ultrahang)

es sorolhatnam, pedig ezek kozul en egyiknek sem fejtettem ki semmilyen nezetemet a szulesrol, csak amikor valami eppen aktualis volt es en nem akartam kertem, hogy ezt ne.

Ami meg a meltosagot illeti, latod en pont forditva gondolom mint te. Szamomra nem megalazo, hogy a szules kozben, ami ugye egy nem egyszeru es igen fajdalmas folyamat izzadt, maszatos, hangos, koznapi helyzetet alapul veve nem tul esztetikus az emberlanya. Mert ez hozzatartozik es en biztos vagyok benne, hogy egy ferj reszere, aki teljes odaadassal keszult a szulesre a felesege ugyanolyan gyonyuru vagy meg szebb mint mindig (holist? Fuly?). Ellenben megalazonak tartom, ha eloirjak, hogy mit kell ereznem, csinalnom, ha elveszik a gyerekem, ha futoszalag-szulolyuknak neznek, ha esetleg az atlagtol eltero kivansagaim miatt leugatnak...

luna Creative Commons License 1999.09.14 0 0 47
dcsh, szerintem túlságosan pesszimista vagy, nem hiszem hogy lenne nő aki ellenzi a természetes szülést, már ha ezen alapvetően azt értjük, hogy a baba a lehető legnagyobb biztonságban legyen és a mama is a lehető legjobb állapotban vészelje át az egészet. Azt gondolom, hogy a gátmetszés,borotválás, beöntés, fájdalomcsillapítók beleférhetnek ebbe, a vizsgálatok szintúgy - ami nem fér bele az a kényszer. De valójában kényszer nincs, senkit nem rángatnak kötéllel a vizsgálatokra, nem mindenhol adnak beöntést stb, a megfelelő orvost pedig meg kell találni.

Holist.
Még annyit, hogy a női méltóság elvesztésén én azokat a prózai dolgokat is értem, mint hogy az ember agyonizzad, csatakos és maszatos lesz, esetleg belenyom a fejébe és bevérzik a szeme továbbá ha korábban nem kapott beöntést akkor esetleg bepisil és bekakil,a hasa üres zacskóra hasonlít, a hüvelye többszörösére tágul, nem tud rendesen wc-re menni,stb. Hát mit mondjak - szerencsés vagy ha mindez a te nejednél nem volt tapasztalható.

dcsh Creative Commons License 1999.09.13 0 0 46
Olyan érdekes, hogy a világ ilyen lassan változik... 6 éve sem gondoltam, hogy a természetes szülés igénye egyáltalán nem elterjedt, aztán három éve azt hittem, mindenki így akar szülni. Most meg látom, hogy a mai napig sem vált mindennapos gyakorlattá a dolog.
Itt a neten nyilván legtöbben értelmiségiek lógnak, akik egyetemre jártak, de középfokú végzettsége bizonyára mindenkinek van. Ha ezek az emberek ennyire nem nyitottak a világra, ennyire nem akarják irányítani a saját sorsukat, akkor kitől várhatjuk ezt?
Amilor az ember szül egy gyereket, akkor a gépezet egyből a markába kaparintja, és azt mondják, ez a gyerek már nem csak a te felelősséged, ez már a miénk is. Nem rendelkezhetsz szabadon róla, az életét semmiképpen nem kockáztathatod. Köteles vagy alávetni magad mindénféle vizsgálatnak, ami érted és a születendő gyerekedért van. Ha nem vagy erre hajlandó, akkor nem kapsz mondjuk támogatást, komplikáció esetén nem fogadnak szívesen sehol, és akkor még nem is beszéltem a megalázó bánásmódról.
Milyen jogon? Hol itt az önrendelkezés joga? Ha már megszültem úgy, ahogy illik, utána bármit tehetek vele, megalázhatom, verhetem, terrorizálhatom, NEVELHETEM? Ez most lehet, hogy durva volt, de mindig feldühít, ha olyan dologba akarnak beleavatkozni kívülről, amihez bizonyos szinten nincs közük.
Kinek az érdekét sérti az otthon szülés vagy a természetes szülés? Az orvosokét? Biztosan. Hiszen kiderül, hogy a dolog sok esetben magától jobban megy, mint ráerőszakolt segítséggel. Rossz lehet látni ezt.
A legtöbb orvos szeret mindentudó szerepkörben tetszelegni, de sajnos az ilyen emberek szerintem személyiségzavarban szenvednek. Egy jó orvos szerintem felnőttként kezeli a páciénsét, eszébe sem jut lekezelően, durván bánni vele. Ennek ellenére a legtöbben gyerekként kezelik a pácienseket, és innen már rég rossz minden. (Berne: Emberi játszmák)
Csak néhány gondolat, ami eszembe jutott elkeseredésemben.
luna Creative Commons License 1999.09.13 0 0 45
Kedves Holist nekem már két fiam van, két héten belül pedig a harmadik gyerekem esedékes de annyit mondhatok hogy minden szülés más. Az első nagyon pozitív élmény volt a másodiknál a fiam nyakára volt tekeredve a zsinór és nem engedte kibújni. És rémisztő, ijesztő, fájdalmas volt, és könyörögtem hogy segítsen valaki- az más kérdés, hogy utána fél órán belül nyoma sem volt az egész borzalomnak. Amúgy a fejlődésben nem igen vettem észre különbséget: mindkét fiam kb a tieddel azonos ütemben haladt.
holist Creative Commons License 1999.09.12 0 0 44
Kedves luna, csak egy pasi vagyok, de otthonszülo, és azt kell mondanom neked, tévedsz. Sok not ismerek, akik a szülés fájdalmait rendkívül pozitívan élték át, és akik nemhogy elvesztették a gondolkodóképességüket és a méltóságukat, hanem méltóságosabbak, fenségesebbek királyiabbak lettek, mint valaha. Ilyen a feleségem is, aki otthoni szülésünk otán 2-3 órával kipirult arccal, rendkívül izgatottan és örvendezve mesélte el a szülést. Ez még videón is megvan, és annyira nyilvánvalóan igaz, hogy nem lehet eltagadni. Mihályunk születése után az egész család körében nézelodött, szopott, nyögdécselt, és, ha megkövez is érte a sok technokrata, meggyozodésem, hogy születési élménye meghatározó oksági faktor abban, hogy négyhónaposan felült, hogy hathónaposan felállt, hogy nyolchónaposan járni és beszélni kezdett, hogy másfél éves korára most mellérendelt és alárendelt összetett mondatokban beszél, névelot használ, ragoz, és hogy mindemellett egy rendkívül jókedélyu, érdeklodo, nyitott, kedves, bár akaratos és öntudatos fazon. És meggyozodésem az is, hogy a kórházban rutinszeruen osztogatott szülési traumák (van olyan, hogy természetes kórházi szülés, csak éppen semmi sem garantálja - szerencse kell hozzá. Az istván kórház talán kivétel, de még onnan is hallottam riasztó szüléstörténetet nemrég.

Az apa jelenléte valóban nagyon jó dolog, de fontos az is, hogy legyen egy olyan segíto, aki tisztában van a szülés realitásaival, akiben megvan az önbizalom, hogy képes a szülés kísérésére, a természetesen lezajló szülés segítésére és az orvosi beavatkozást igénylo eset idoben történo felismerésére - és ez sajnos a magyar kórházakban ritkaságszámba megy. Nincs mindenhol így - az angol kórházakban például kirívóan emberségesek a nokkel (és újszülöttekkel), és nagyon megelodnének, ha hallanák, hogy egyes országokban a vízben szülés tilos, mert "nem higénikus". Ott az emberek egyszeruen azért mennek kórházban, mert olcsóbb, ugyanis mindent fizet a társadalombiztosítás, míg az otthonszülésért (mivel az egészségügyi intézmények reészérol nagyobb befektetést igényel) fizetni kell. De az természetes, hogy ha valaki otthon akar szülni, ezt elore egyezteti a választott háttérkórházzal, megismerkedik ott a személyzettel, oda jár terhesgondozásra, stb. - és ez az, amire Geréb Ágival egyetlen bpesti kórház se hajlandó - mégcsak nem is válaszoltak a leveleire.

holist

Totóka Creative Commons License 1999.09.12 0 0 43
Tutira elolvasom!
Fuly Creative Commons License 1999.09.12 0 0 42
Kedves Hédi!

Rövidesen ráveszem feleségemet, hogy írja meg, úgy mégiscsak hitelesebb. Igyekszünk!

Totóka Creative Commons License 1999.09.12 0 0 41
Elég volt ránéznem arra a szóra, hogy gátmetszés.......:(
dcsh Creative Commons License 1999.09.12 0 0 40
Miért? Mi történt?
Totóka Creative Commons License 1999.09.12 0 0 39
Azt hiszem elment a kedvem a szüléstől.

(szeretném, ha valaki szülne helyettem!!!!!!!!!)

dcsh Creative Commons License 1999.09.12 0 0 38
Kedves Fuly!

Az egész vita ott indult, hogy felajénlottad a beszámolót az otthon szülésről. Szívesen olvasnám! Azt is, hogy hogyan jutottatok el eddig. Ha jól értem, nem egy gyereketek van. Szerintem itt mindenkit érdekelne, ha van kedved közreadni!
Hédi

Fuly Creative Commons License 1999.09.12 0 0 37
Mármint a gátmetszést vezették be jó okkal.
Fuly Creative Commons License 1999.09.12 0 0 36
A természetes szülés nem azonos a gátmetszés elhagyásával. Azt jó okkal vezették be, ha minden marad, nemigen lehet elhagyni.
luna Creative Commons License 1999.09.12 0 0 35
Naná, most már tudom - az egész hüvelyem, a gátsebem belül /nem vágtak a természetes szülés jegyében/ és hátul is kijött egy minimális aranyér. Fura módon a második gyereknél mindez nem volt - igaz, akkor már tudtam mit kell csinálni.
Fuly Creative Commons License 1999.09.11 0 0 34
Kedves Szomi!

Elnézést a félreérthető fogalmazásért, NEM a Ti személyes élményeteket akartam leszólni, hanem szakmai horrorra gondoltam.

A könyöklés, amiből végülis nem kértetek, tilos, szakmai-etikai vétség, mert méhrepedést okozhat. Első gyermekünket nekünk is 'kikönyökölték', azóta 'okosodtunk'.

Rövidesen felteszem a WHO idevágó ajánlását is, hogy legyen egy kis kitekintés.

szomi_szomi Creative Commons License 1999.09.11 0 0 33
Jaj nem bírom hozzászólás nélkül.
Az én lelkes beszámolóm serkentette Fulyt a topicnyitásra.
Csak azt szeretném mondani, hogy amit ő horrorisztikusnak ír azt mi nem úgy éltük meg. Ennek indoklása a másik topicban.
Feleségemnek nagyon jól esett, hogy bennt voltam. Ihatott, sőt még csokit is kapott. A szülésznőnknek 2 gyereke van és két unokája. A páromnak mindent megmutattak és segítették a szoptatáskor.
Mindenki olvassa el a leírást és döntsön maga. Én nagyon meglepődtem, hogy ennyire rossz benyomást tett egyesekre a történet.

Elképzelhető, hogy én is abba a hibába estem mint az előttem szóló: Egyetlen szülésen voltam és úgy éreztem, kisebb (a beszámolóban leírt) kellemetlenséget kivéve, nem volt rossz. És a következő szülésnél rájövök, hogy lehetett volna sokkal jobb is. Ezt nem tudom.
Véleményem az, hogy ezt a dolgot a szülő anyának kell eldöntenie és a férjnek döntésében vagy a döntés meghozásában maximálisan támogatnia kell.
A páromat nem érdekelte az otthonszülés, így én sem erőltettem.

Elgondolkodtató viszont, hogy 10 évvel ezelőtt a papás szüléstől is nagyon idegenkedtek az orvosok. Ma már ez természetes dolog. Lehet, hogy az otthonszüléssel is így van csak még a folyamat elején vagyunk.

A hálapénz:
Szüleim orvosok. Amikor a pályájukat kezdték egy mentőorvos a hat év alatt szerzett diplomájával kevesebbett keresett mint a mellette ülő sofőr. A bátyám nemrég végzett a SOTE-n és kb 26.000 Ft kezdőfizetésre számíthatott. Majdnem elhagyta a pályát. Az orvosok évtizedek óta tartó alulfizetése termelte ki a hálapénz intézményét ami rohadt egy dolog. Csak is az orvosok és a többi egészségügyi alkalmazott tisztességes megfizetésével lehetne kiküszöbölni. Hogy kit szídjunk ezért az megérne egy külön topicot.

Fuly Creative Commons License 1999.09.11 0 0 32
Kedves Luna!

Tudod hogy mid gyulladt be és mitől?

Fuly Creative Commons License 1999.09.11 0 0 31
Köszönöm.

Az István már sokat kapott a szülész szakmától 'engedékenysége' miatt. Egy időben itt vízben is lehetett szülni, de fentről leállították őket. (ez volt a 'nem higiénikus')

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!