Ez volt már:
A 2-ben, az alternatív jelenben, Biff egy Clint Eastwood filmet néz a kádban nőivel.
"Később" Marty az itt látott rövid filmrészletből okulva veri át a "Vadkutyát" a vadnyugati párbajban!
Visszatero elem: Marty-ra 1995-ben a Johnny B. Good szam miatt, es es 1885-ben a - deus kolleganak koszonhetoen igen alaposan kivesezett :) - frizbi miatt neznek furcsan, mert hamarabb jar a szaja, mint forog az esze.:)
Visszatero elem: Marty-ra 1955-ben a Johnny B. Good szam miatt, es es 1885-ben a - deus kolleganak koszonhetoen igen alaposan kivesezett :) - frizbi miatt neznek furcsan, mert hamarabb jar a szaja, mint forog az esze.:)
1871-ben, nem sokkal az amerikai polgárháború után William Russell Frisbie, Bransford városából a Connecticut állambeli Bridgeportba költözött, hogy átvegye az Olds Baking Company egyik leányvállalatának, egy új sütödének az irányítását. Hamarosan meg is vásárolta az üzemet. Érdekesség, hogy a pékség címe: Bridgeport, 363 Kossuth Street volt...
A megvétellel egyidejűleg átkeresztelte a céget "Frisbie Pie Company" (Frisbie Pite Társaság) névre. A szépen fejlődő vállalkozás fénykorát 1958-ban élte, napi 80 ezer pite előállításával.
A pitáket bádogtányérokon szállították, Frisbie felirattal. A dobálózás valószínűleg az 1920-as években, a Yale Egyetemen kezdődött és onnan terjedt el.
A kissé veszélyes fémtányérokat Fred Morrison helyettesítette először műanyaggal, kifejezetten játék céljára, 1948-ban. Mivel a Frisbie cég 1958-ban bezárt, Morrison megkaphatta a "repülő korong" szabadalmát.
A Frisbee nevet 1959 május 26-án jegyezték be mint védjegyet.
Ez az írádmód egy Knerr nevű úrnak köszönhető, aki társával, Merlinnel együtt a "Wham-O" cég alapítója volt, amely cég Morrisonnal szerződött a dobókorongok gyártására.
Knerr egy ízben a Harvard Egyerm diákjaival találkozott, akik elmondták, hogy sokszor dobálnak fém pitéstányérokat, és ezt a felirat alapján "frizbizés"-nek nevezik.
Knerr megjegyezte a "frizbi" szót, de figyelmetlenségből rossz helyesírással írta le, nem is álmodva bakijának következményeiről...
:))
Hát ezért ma Frisbee-t emlegetünk, márkanévként helyesen, de az eredeti tányér eredeti felirata a derék William nevének megfelelően, "Frisbie" volt.
Egyetértek ezzel az elgondolással.
Az 1955-ben kiásott Outatime-hoz simán lehetett volna benzint szerezni, persze nem úgy, hogy beállnak vele a kútra, mert az kissé meglepő lett volna :) hanem a Doki vagy Marty elcsattog egy 50 literes marmonkannával és kész.
Hogy a Doki 1885-ben elhasználta a benzint (bocs de ez a "benya" engem részint a banyára, részint a genyára emlékeztet, ezért nem használom :) ), az szerintem simán elképzelhető. Tűzgyújtáshoz de akár az is lehet, hogy öngyújtót csinált a dohányos hill valley-ieknek :))
El is tudom képzelni, hogy a Doki-féle benzines öngyújtó annyira megtetszett egy élelmes helybélinek, hogy forgalmazni kezdte, és az illetőt beceneve Zippo volt...
:)))
Ez nem stimmel, ugyanis ha a Doki és Marty elmennek 1885-ben a bányába csak a benyáért, de a kocsit otthagyják, mi változott volna? 1955-ben újra tudják tölteni, tehát az akkor nem lenne probléma. Szóval csak a benyáról van szó.
Az elfogadható lenne, hogy Doki felhasználta egyik őrült találmányához, de sajna ezt nem kezelhetjük tényként.
Nos?
A megoldás az kell, hogy legyen, hogy mikor Doki elrejtette a Deloreant, egyszerűen leeresztette a benzint, ez így szokás hosszú időre lerakott kocsiknál. Persze a leeresztett benzint megtarthatta volna magának, jól jött volna a kovácsműhelyben, nem igaz?
Akkor legyünk egy kicsit bátrabbak, lehet, hogy meg is tette, azaz megtartotta a leeresztett benzint, ekkor nincs más megoldás, minthogy egyszerűen elhasználta! Már jó pár hónapja élt a vadnyugaton, befutott kovács volt, jó kis műhellyel, egy csomó őrült találmánnyal (mint a jéggépe), simán elhasználhatta a benzint. Semmi oka nem volt rá, hogy megtartsa, hiszen 1. megkérte Marty-t, ne jöjjön érte, 2. ha érte is jön, feltankolhat 1955-ben. Indiánokkal nem számolt :)
Arra a DeLoreanre gondoltok, amivel a Doki került át 1885-be, ugye?
Jó kis paradox (meg az egész az, hiszen egyetlen Outatime van, de egyszerre több példányban létezik :) )
Marty 1955-ből 1885-ben ugyanazzal a DeLoreannel megy. Azt ásták ki a Delgado bányából 1955-ben, csak új gumikat kellett rátenni, mert 70 év alatt az eredetik lemállottak :)
Mármost, amikor Marty megérkezik, kérdés, hogy ekkor a Doki már elásta-e a bányába a kocsit. Valószínűleg igen.
Az is kérdés, hogy mi van a benzinnel.
Nem tudjuk, hogy mennyi volt benne eredetileg.
A Doki utoljára 1985.A-ban tankolhatott feltűnésmentesen (ha ugyan meg merte kockáztatni az akkori állapotok közepette). 1955-ben esetleg tankolhatott egy kannába és feltölthette az Outatime tankját, ezt nem tudjuk.
Nem tudjuk, mennyi benzint használt el 1885-ben, miután átkerült, de nyilván nem furikázott túl sokat.
Tehát a Delgado bányába rejtett kocsiban valószínűleg volt még benzin, és nem érthető, hogy a doki miért nem szívta ki a tankból.
Hiszen arra készült, hogy ő már nem nyúl a kocsihoz, a benzinnek viszont hasznát vette volna még, ha másra nem, a kovácstűzhely szításához :)
De Marty megérkezése után valóban simán szétkaphatták volna a bányát, és a 2 DeLoreanből (mert 2 példány van jelen) összerakhattak volna egy jót. A réginek a benzinét (sőt: a kerekeit is :) felhasználhatták volna.
De lehet, hogy erről lemondtak azért, mert ha a 2 kocsi-példány találkozik, annak beláthatatlan következményei lettek volna, és elpusztul a világegyetem.
:)))
Biztos volt már róla szó, de én speciel nem tudom, hogy miután visszament Marty 1885-be, igaz a benyának annyi lett, de elvileg ott kellett volna lennie egy másik DeLorien-nak, amiben még volt benya is. Azt miért nem használták fel? Nem kellett volna szenvedni a lovakkal, meg bűncselekményt elkövetni a mozdonnyal. :)
Help!
Izé... most nem azért, hgy kötekedjek már megint, de az 1.21GW nem az energia, hanem a teljesítmény. Ergo az ugráshoz szükséges energia az ugráshoz szükséges időre nézve mindig ilyen teljesítményt kell adjon.
Tfh az ugrás 0,4 másodpercig tart. Ezesetben úgy 484MJ-nyi energia kell.
A vicc az egészben az, hogy az egész meghatározás pont ezért tűnik rossznak, hiszen nem a teljesítmény, hanem a befektetett energia kell legyen az, ami a műveletre meghatározó legyen, és a belenyomott teljesítmény csak ebből kéne következzen attól függően, hogy mennyi idő alatt végzi el a műveletet.
Vagy mondjuk azt kellett volna mondani, hogy az energiaigény 1.21GWs, és akkor megint jó. Esetleg elhangzott ilyen?
Persze a villanykörtén is csak az van, hogy 40W. :-)) Pedig az is 40Wh. Ugye? :-)
Már csak az a kérdés, hogy mennyi energia kell az időutazáshoz, vagyis mennyi ideig kell az 1.21GW... annyit tudunk, hogy egy villámcsapásnyi idő elég...
Természetesen a másodperc hivatalos rövidítése s és nem sec lenne, mielőtt valaki beleköt, csak így tán kevesebbet kell rajta gondolkozni annak, aki már elfelejtette. :D
"A joule az a munka, amelyet 1 newton erõ saját hatásának irányában 1 méter hosszú úton végez. A watt az a teljesítmény, amelyet 1 joule munka 1 másodperc alatt létrehoz." Ebből már csak némi átrendezés kell, hogy meglássuk a sebességet (m/s vagy akár mérföld/óra). Szóval nem mindegy, hogy mekkora az a sebesség, de nyilván tényleg nem véletlenül választották ezt a számot.
Bennem viszont felmerült (nagyon nem vagyok fizikus), hogy tán a filmben sem véletlenül pont ennyit mondanak. Lehet, hogy ez valami spéci érték? Utána kellene nézni...
Amikor Doki odakerult, akkor betemette a banyaba, mert a villamcsapasban olyan vacakok mentek benne tonkre, amiket 1885-ben nem tudott beszerezni. Azt vehetjuk mukodeskeptelennek (marmint 1995-ben nem tudott mit kezdeni vele)
Amikor meg Marty visszament a mar megjvaitott fenti DeLoreannal, azzal vissza is tert 1985-be.
Nemlehet hogy az ottmaradt 1885-ös Delorent megcsinálta pár év alatt müködőképesre, és elment vele a jövöbe alaktrészért és utána megcsinálta a vonatot.
Ezis egy megoldás.
Áh, értem már! Sosem használtam a Googlét számológépként vagy átváltásra, ezért nem esett le, miért érdekes ez, föleg hogy jön a Newton a képbe?
De ezen ne vesszetek össze, majd legfeljebb akkor, hogy tisztázódott a fluxus kondi müködési elve :)
OFF :
Amatör csillagász cimboráknak üzenem : Ma van legközelebb a Mars! Este kötelezö kukkolni! Mármint az eget.
Na ezzel azért vitatkoznék, mivel a Watt a teljesítmény mértékegysége, a N pedig az erőé, és a kettő közt példának okáért lehet az összefüggés az, hogy teljesítmény = erő * sebesség. Ergo igenis függvénye a sebességnek. Amúgy a munka deklaráltan az egységnyi idő alatt végzett munka, ahol a munka az elmozdulás * a kifejtett erő.
De javítson ki egy fizika guru, ha tévednék. :-))
Számítógéppel felvettem mindhárom részt a TV-ből, majd kivágtam a régi szinkront, és a DVD-mről rippelt DivX filmre illesztettem. Kiderült, hogy a TV-ben leadott 3. részből kivágtak egy pár másodperces részt, mégpedig abból a jelenetből, amikor Tannen elkapja a dokit, hogy párbajozásra kényszerítse Marty-t. A TV változatban a doki azt modja: "Nehogy kigyere Marty!", snitt, majd Clara ül a vonaton, és hallgatja a két pasit maga mögött, Clara valami ilyesmit mond "Ugye annak a férfinak őszes haja van, nagy barna kutyaszemekkel?", vagy valami hasonlót.
A kimaradt részben Tannen olyasmit mond, hogy még egy perce van Martynak, hogy kijöjjön.