"iwiw-en fent lévő színész esetében szerintem biztosra lehet menni, hiszen oda nyilvánvalóan önmaga (vagy egy hozzá közel álló) regisztrált"
Ez hülyeség. Biztos van, aki maga regisztrál, de ahogy fent van az iwiwen Michael Palin, egy csomó magyar sztár (már ha van ilyen) esetében is kiderül, hogy valaki viccességből feltette. Pl. Fábry kétszer is fent van (vagy legalábbis volt), és ő egyikről se tudott. (Tudom, nem színész, de a lényeg ugyanaz.)
szerintem a kérdés pont erről szólt, hogy az interneten fellelhető adatbázisok némelyike így írja, némelyike úgy (illetve a google is mindegyikre sok találatot ad, bár az y-osra majd' háromszor annyit (27200 - 9640)), sőt, van ahol mindkét írásmóddal szerepel...
i-vel: http://www.szinhaz.hu/index.php?id=16&szineszid=21695 (ez annyiban különbözik a Te linkedtől, hogy nincs ott a képe - szóval itt is kétszer van) http://www.port.hu/pls/pe/person.person?i_pers_id=21695&i_direction=1 http://www.filmtortenet.hu/object.9eb8b8bd-b57e-48c9-ba24-a1d257d463a1.ivy
éppen ezért én ezekben nem nagyon bíznék (a leghitelesebb egyébként talán a színházművészeti lexikon), ezért próbáltam konkrétabb érveket hozni, mint hogy belinkeljek egy oldalt. iwiw-en fent lévő színész esetében szerintem biztosra lehet menni, hiszen oda nyilvánvalóan önmaga (vagy egy hozzá közel álló) regisztrált, ergo tudja, hogy kell helyesen leírni a nevét. Helyey pont nincs fent, viszont egyértelmű, hogy egy közeli hozzátartozója igen.
a nevét (többek közt) egy, a szinkronszerepeit, illetve egy másik, az általa leggyakrabban szinkronizált színészek neveit tartalmazó listán látta (az adatbázis 2007 májusi állapota alapján készültek):
Egy nagyváros dzsungelében (színész) Man of Lamancha (színész) Woyzeck (színész)
Szóval pont a színház.hu, ami az ország egyik legrosszab portálja, nem feltétlenül a legmegbízhatóbb forrás. (Persze attól még lehet ez a helyes írásmód.)
Helyey esetében 99,99%, hogy y-nal írja a nevét (1. nem jegyezte meg, hogy rossz lenne, amikor így látta leírva a nevét; 2. az iwiw-en írd be a keresőbe így a nevet (csak a vezetéknevet), az egyik talált személy nyilvánvalóan a közeli rokona - ennél többet nem mondanék, lehet, hogy már ezt sem szabadna)
(az adatbázisunkban fent lévő filmek alapján egyébként a Depardieu-Helyey párosítás fordul elő legtöbbször, immár (legalább) 42 filmben)
Csernák megfogalmazását (vagy annak idézését) én se tartom szerencsésnek, tényleg lehet egy kellemetlen olvasata. Egyébként szerintem is vannak Ford-karakterek, amiket nagyon jól hoz Végvári, és ő biztosan nem az olcsó ("igénytelen") megoldás, épp ellenkezőleg, az egyik legjobb és legigényesebb szinkronművész.
Ahogy Csankó is, aki Travoltának a leggyakoribb hangja (legalább 8 filmben, lásd az iszdb-t) - és kövezzetek meg, de szerintem Nicolas Cage-nek is jobb, mint Józsa Imre (Las Vegas, végállomás; Amos és Andrew bilincsben; Adaptáció), aki pont az Ál/Arc környékén lett Cage állandó hangja (abban ugye nem lehetett mindkét főszereplőnek Csankó)...
zee944!
csak megköszönni tudom KMG szavait, aki arra biztatott, hogy ha hiányosnak érzed az adatbázist, akkor küldj be adatokat, várjuk őket!
A Rózsaszín Párduc epizódok egyébként azóta felkerültek az oldalra, a következő szinkronokkal:
Az imdb/wikipedia a következő filmeket tartja számon RP-filmekként: 1. A RP (1963) 2. Felügyelő életveszélyben (1964) 3. A RP visszatér (1975) 4. A RP újra lecsap (1976) 5. A RP bosszúja (1978) 6. A RP nyomában (1982) 7. A RP átka (1983) 8. A RP fia (1993)
Bár korlátozottak az ismereteim a témában, a következő adatokat szedtem össze a netről: A 8-ban ugye már nincs is Clouseau, a 7-ben Roger Moore játssza, a 6 pedig korábbi Sellers-felvételekből készült.
Az első ötnek valószínűleg a következők az eredeti szinkronjai 1-4-5. Gálvölgyi (Intervideó) 2. Gelley Kornél (???) 3. Márkus (Pannónia)
Ennek az ötnek valszeg létezik Szombathy-féle DTV-s szinkronja, az első rész dvd-jén pedig egy Kozmafilmes, friss szinkron van Szacsvayval.
Aki ezeket az infókat ki tudja egészíteni, esetleg javítani, legyen szíves írja meg visszajelzésben az oldalra.
Tegnap belepillantottam a Barátok köztbe, és Magdi beszélt -talán egy rendőrségen- egy férfival, akinek nagyon ismerős volt a hangja. Ki lehetett ő?Az MGM által szinkronizált filmekben szinte mindben feltűnik szinkronhangként.
Találtam a minap egy jó kis gyűjtést a munkásságáról. Föl is akartam tenni a Wikipédiába (mivel a gyűjtés készítője nem ellenkezett), de már ott elakadtam, hogy milyen névre foglaljam le a lapot. Ugyanis a [most direkt kerülöm a nevet] művész úrral kapcsolatos google-találatoknak kb. az 50%-a esetében i-vel van leírva a neve, és pl. az IMDB-n is a filmek kb. felénél ott a megjegyzés, hogy abban a filmben i-vel szerepelt a neve (másban meg y-nal).
Természetesen mindenki Mátyás királyáról van szó. :-) Van fórumtopikja a szinhaz.hu-n is, ahol y-nal szerepel a neve, de ugyancsak a szinhaz.hu-ról elérhető a port.hu-s adatlapja, ahol már i-vel van leírva.
Ehhez esetleg tudna valaki egy hintet adni, hogy melyik lehet a helyes?
Minap kezembe került egy kerületi újság benne egy cikk "riport" Helyey-vel, nos ebbe említette, hogy a sok szinkronszerep közül örült az Onedin kapitány szinkronizálásához, de erre én halványan emlékszem, talán mert akkor amikor ez a változat volt kevésbbé néztem a sorozatot mint mikor ez "anno" ment és ha jól emlékszem Kristóf Tibor volt
Amúgy helyey a cikkben említette legfőbb vágya hogy Depardieu szinkronizálja őt :)
Elképzelem ahol Mátyás kir játszotta francia változatban Depardieu hangján szólal meg az Igazságos Mátyás :)))
Persze, én imádom Végvárit színészként is hangként is, bizonyos értelemben jobban, mint Csernákot, mert őt a Harrison Ford szinkronizáláson kívül nem nagyon ismerem. Én csak Csernák szerencsétlenül megválasztott szavain lepődtem meg.
Asszem szegeny Svenk mondta anno a "gyarlatogatason", hogy akarmilyen alacsony is a tekercsdij, van azert affele "tisztelet"-besorolas, hogy pl. az idosebbek kisse magasabb besorolas ala esnek. Ami igy is van rendjen.
Mondjuk olcsobb vagy nem, Vegvarit sose hallani igenytelen produkcioban, tehat nyilvan nincs arra raszorulva, hogy mindent elvallaljon. Gondolom, az Orkenyben is o egy kiemelten fontos tag es ez is igy van rendjen.
"Az Indiana Jones-filmekkel azt hiszem, örökre eldőlt, hogy ki Harrison Ford magyar hangja, de a szinkronizálásba nincs semmi beleszólásom. Mindig a szinkronrendezők joga eldönteni, kit hívnak a filmhez, és többnyire az számít, hogy lehet a legolcsóbban megúszni. A Temetetlen múlt [8] dvd-kiadásához engem hívtak, a Hat nap, hat éjszakához [9] meg Végvári Tamást, de ez nem Tamás hibája. Megvannak az alternatív szinkroncsoportok, és folyamatosan dúl egy harc, de ebbe inkább most nem mennék bele. Én mindig örülök, ha szinkronizálni hívnak." (vastag kiemelés tőlem)
Ez akárhogy olvasom, azt sugallja, hogy mivel az olcsóság számít, ezért hívják olykor Végvárit helyette. Nem én mondom, hogy olcsóbb, és valószínűleg Csernák se úgy értette, bár az is lehet, hogy ez amolya freudi elszólás volt.
Vegvari olcsobb lenne? Mondjuk radikalisan olcsobb (pl. hogy feleannyiert elmegy) nem lehet, sztem neki egy szinkronrendezo sem mer pofatlanul keveset ajanlani, elvegre a mai elo hangok kozott az egyik legnagyobb, Csernak pedig akarhogy is, de "juniorabb". Csak van mar valami hierarchia a szinkronszakmaban is..
Szombaton ment az m2-n a Varázsige: I Love You. Nem Kern volt Woody A. hangja, de teljesen jól hozta a szokott stílust. Érdekes volt hallani. Ki szinkronizálta?
Azért Csankó hangjához nehezen tudok akcióhős szinkronját képzelni
Más
pár napja elkaptam egy francia filmet a TV5-en amiben Christian Clavier játszott...csak ép belehallgattam, és az eredeti hangja hasonlított Józsa Imre hangjához, érdekes volt.
Akkor nem Gipsz Jakab, de ez nem változtat azon, hogy a szöveg (már amennyit láttam a filmből) unalmas, szürke, lapos volt. És sok embert tudok, akiknél nem lett volna az.
Olvastam cikket, és mintha lenne egy kis elégedetlenség Csernák szavaiban, nyilván nem személyesen okolja Végvárit, de talán itt is elhangzott, hogy van olyan H. Ford szerep ahová Végvári hangja jobban illik, habár én se kedvelem, ahogy N. Cage filmet is csak Józsa Imre szinkronjával vagyok képes megnézni.
Apropó Cage illetve Travolta tegnapi Ál/arc című filmben, ismét Csankó volt Travolta, vagy tévedek máshol még nem szinkronizálta? Nekem bejött, gondolom Csankó hangjáról már lejött a "Bobby Ewing skatulya" mert azóta már rengeteget szinkronizált